Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Jaký objektiv na D7100
¨
Autor: sakul
Datum:
12. Březen 2013, 09:02:27
Zdravím prosim poraďte chci si koupit D7100, ale nevim jaký základní objektiv.
Uvažuji o objektivu Sigma 17-70 mm F2,8-4 DC Macro OS HSM Nikon nebo by ste mi doporučili nějaký jiný za cca stejnou cenu předem dík za váš názor
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
..zkusím sem... Zatím
..zkusím sem...
Zatím teoreticky uvažuju o výměně N18-70 a to buď za 16-85 nebo za 18-140.
Ještě tu mám dva (opravené) 18-105.
O 18-140 tvrdí, že je fakt dobrá (za ty peníze).
A kromě 2mm kratší spodní f nevidím na 16-85 nic, proč bych ji měl chtít.
Oba mají kovový bajonet, oba zaostřování přes malinké swm a převodovku (na rozdíl od 18-70, ten má velký swm, rychlejší?), obojí je plast s přibližně stejnou světelností. Testy ostrosti mluví spíš pro 18-140. Cenově z druhé ruky taky přibližně stejné (140 je levnější).
Pravděpodobně to dopadne tak, že si nechám 18-70 a jednu 18-105 a jiné objektivy zůstanou jen v rovině úvah.
Nějaké pádné důvody proč třeba 16-85?
Já šel z 18-105 do 16-85
Já šel z 18-105 do 16-85 kvuli těm dvoum mm navíc a kvuli trosku rychlejsimu ostreni ale pak jsem poridil i sigmu 10-20 takze sirokac mam poresenej a ted spis premyslim jestli mas smysl jit ze 16-85 do sigmy 17-55 2,8 kvuli svetelnosti a lepsimu odpichnuti od pozadi ale nevim jestli si tim pomuzu...
mam to aktualne na D7100
jinak 16-85 kdyby jsi chtel pujcit trebas na odpoledne nebo vikend tak se ozvi jsem kousek od brna..
Dovolím si hrubě nesouhlasit.
Dovolím si hrubě nesouhlasit. Mám D7100 a N17-55 a že by nestíhal ...? Tak to ani náhodou! Dokonce je ostrostí stejně dobrý a možná i lepší než pevná 35 DX nebo 50/1.4G na cloně 2,8. Nejsem si jistý, jestli i v dnešní době existuje lepší základní zoom na DX než právě 17-55/2,8.
Jeste se zeptam - mel nekdo
Jeste se zeptam - mel nekdo moznost prakticky porovnat kvalitu vystupu ( ostrost, detaily,...) z nikonu 17-55/2,8 a sigmy 17-50/2,8 ? Vyplati se fakt priplatit za ten nikon ? (Samozrejme mi jde jen o D7100!) Diky.
Ahoj. Je tu dlouhá diskuze o
Ahoj.
Je tu dlouhá diskuze o základních (až širokých) objektivech, ale rád bych to ještě rozšířil na teleobjektivy k D7100. Vyselektoval jsem si následující tři:
Nikon 70-200mm f/4G ED VR AF-S
Sigma 70-200mm f/2.8 EX DG OS HSM
Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD
a nyní je otázka, který bude nejlepší volbou? Máte někdo s těmito objektivy osobní zkušenosti? Nejde mi o žádné psané recenze a technické specifikace, ale reálné zkušenosti uživatelů. Osobně jsem měl možnost zatím vyzkoušet jen ten Nikon 70-200mm f/4G a byl jsem s ním velmi spokojený. Jelikož je cena u všech obdobná, tak se zatím nemohu rozhodnout, zda raději koupit objektiv od jiného výrobce ve 2.8 i se stativovou objímkou a nebo zůstat u "léty osvědčeného" modelu Nikon. Dalším parametrem k úvaze jsou i fyzikální údaje - rozměry a hmotnost. Přeci jen objektiv s f/4 je lehčí a menší... Máte k tomuto nějaké postřehy? Díky.
Pokud nefotis vylozene za
Pokud nefotis vylozene za spatnych svetelnych podminek (haly, divadle, apod...) a netouzis po pouzivani telekonvertoru, vem ten nikon 70-200/4. U canonu mi tohle sklo delalo spoustu let radost, ted u nikonu si ho koupim taky.
Pokud Te veci vyse omezuji, je to na delsi rec. :)
Díky za reakci. Opravdu
Díky za reakci. Opravdu rychlá odpověď:-). Teleobjektiv chci převážně na focení v exteriéru, tak že zhoršené světelné podmínky interiérů mě nyní netrápí... Ale i venku není často optimální množství světla, tak by se lepší světelnost mohla hodit;-). A možná časem na nějaký telekonvertor může dojít, ale to nyní velmi předbíhám...
telekonvertor je primárně
telekonvertor je primárně určený k použití na pevných sklech. Na zoomech není nic moc. Obrazová kvalita padá rychle dolů. Takže pokud bys uvažoval o použití TC, tak by řešení bylo 300/4.
telekonvertor muzes dat na
telekonvertor muzes dat na cokoliv co ho "snese", hodne lidi treba foti s nim a se 70-200/2,8...
jasně, téměř na cokoli co ho
jasně, téměř na cokoli co ho snese a na co ho nasadit lze, na pár objektivů jej nasadit nelze :-). Ovšem když jsem měl kdysi dávno 70-200/2,8 Sigmu a dal k tomu TC, tak se na to nedalo dívat a to poznal i zcela každý (je pravda, že to byl jeden z prvních modelů). Když dám nyní TC 1,4 Nikon na Nikon 70-200/2,8 VR, tak to také není zcela ono. Když jej dám na 300/4, je to naprosto v pohodě. Takže jen aby s tím každý počítal a vyzkoušel si to, či si případně přečetl recenze a testy, zda mu to bude vyhovovat. Každý má jiné nároky a představy, ale když si už pořídím sklo se světelností 2,8, tak myslím nějaké nároky na výstup mám. Například tady je fajn test od jednoho ze zdejších diskutujících: http://www.makofoto.cz/nikon/objektivy/TC-20EIII/TC-20EIII.htm
Prosím o radu,,do jakého
Prosím o radu,,do jakého objektivu zainvestovat na d7100,mám k němu sigmu 50-150 2,8,a potřeboval bych něco kratšího uvažuji o Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM nebo Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art nebo něco jiného doporučíte?díky moc
jednoznačně Sigma 18-35/1,8
jednoznačně Sigma 18-35/1,8 ART. Super sklo, super ostré a špičkově zpracované.
Souhlas že ta Sigma 18-35 je
Souhlas že ta Sigma 18-35 je super sklo, osobně bych ho na d7100 taky rád pořídil. Ale zajímalo by mě, všichni ho doporučují, ale kolik zdejších ho bez problémů opravdu používá?? Když jinde čtu, jak někteří bojují se špatným ostřením, tak mě to celkem dost odrazuje...
já jsem ho měl a kdybych
já jsem ho měl a kdybych nepřechzel na FX, tak ho mám dodnes. Problémy s ostřením jsem neměl. Zeptej se Toriho, kolik jich prodal a kolik jich mělo problém. Spousta lidí to sice řeší, ale na pár diskuzích a jedná se o pár skel a jen se to stále rozebírá. Prodalo se jich jistě spousta k plné spokojenosti uživatelů. Sigma šla fakt nahoru.
Jasně, to bych právě rád
Jasně, to bych právě rád slyšel, jestli se jedná jen o špatný kusy nebo je to problém větší. A co v případě když zjistím, že zrovna s mým foťákem správně nefunguje? Seřídí mi ho v obhcodě-tzn. opraví bezplatně v rámci záruky? Nebo vymění bez problémů za jiný kus?
pro případné doladění
pro případné doladění existuje dokovací jednotka, kde lze tyto hodnoty doladit doma. Jednotku lze koupit nebo půjčit. Samozřejmě objektiv doladí i servis. Pokud jde o nový kus, tak je to v rámci záruky. Jinak nejlepší řešení pokud by člověk měl pochybnosti již při koupi je vyzkoušení objektivu hned v obchodě. Udělat v obchodě pár cvaků. Klidně si vzít pomocnou tabulku na AF. Udělat snímky, vzít tělo a jít někde na kafe. Tam v klidu otevřít notebook a fotky si tam projít. Pokud je to ok, tak se do obchodu vrátit pro objektiv. Neřešit to pod tlakem hned u pultu.
Kdyz mas ohnisko 50 a vys, je
Kdyz mas ohnisko 50 a vys, je to asi opravdu nejlepsi volba.
Ale je to bud o neustalem prehazovani objektivu nebo o dvou telech... ;)
I kdyz asi vubec nejlepsi by
I kdyz asi vubec nejlepsi by byl nikon 17-55/2,8 ale za nej mas cenove dve Sigmy... :(
tak na D7100 určitě nebyl,
tak na D7100 určitě nebyl, pokud jsem slyšel dobře, tak s tímhle rozlišení už nedává ... ale třeba se mýlím :-)
Nikon 17-55/2,8 je super, ale
Nikon 17-55/2,8 je super, ale bohužel už letité sklo, které technologicky D7100 nestíhá.
Dovolím si hrubě nesouhlasit.
Dovolím si hrubě nesouhlasit. Mám D7100 a N17-55 a že by nestíhal ...? Tak to ani náhodou! Dokonce je ostrostí stejně dobrý a možná i lepší než pevná 35 DX nebo 50/1.4G na cloně 2,8. Nejsem si jistý, jestli i v dnešní době existuje lepší základní zoom na DX než právě 17-55/2,8.
já jsem na měl D7100 a k tomu
já jsem na měl D7100 a k tomu nikoňáckou 17-55/2,8. Dal jsem na Toriho a pořídil Sigmu 18-35/1,8 ART. Nikdy jsem nezkoumal detailní zobrazení objektivů při zvětšení 1:1 apod. Nicméně rozdíl v kvalitě výstupu mezi nikonem a Sigmou byl naprosto patrný. Na Nikon jsem nedal dopustit, byl rychlý a skvěle zpracovaný, ale obrazově Sigma byla lepší. Někde v nějakém vláknu to tady historicky popisuju.
Hezky den, mate nekdo
Hezky den,
mate nekdo zkusenost s timto objektivem od Tokiny? 16-50/2.8?
http://www.fotoskoda.cz/tokina-165028-atx-dx-pro-nikon/?gclid=CJHos5Gb7c...
pokud ano,je mozno poslat nejaky snimek prosim?
Hezkou nedeli vsem
Honza
Ono se to pomalu lihne...
Ono se to pomalu lihne... :)
Takze na siroky konec dame Sigmu 18-35/1,8 (do kapsy "otloukanka" 35/1,8) a cim pokryjeme dlouhy konec ? Libilo by se mi neco jako 24-70 a podobne (jen ne ta cena...). Dulezita je ostrost, dobra kresba a minimalni nutnost prehazovani objektivu ! Diky za zajem.
Dobri lide, neposlal by mi
Dobri lide, neposlal by mi nekdo nejakou fotecku z D7100 + Sigmy 17-50/2,8 nebo 24-120/4 ( nejlepe krajiny nebo pohledu do lesa, na nejsirsi a nejdelsi ohnisko, pri clone tak 4 - 5,6 ) ? Diky !
Jeste bych se rad zeptal -
Jeste bych se rad zeptal - nemate nekdo moznost udelat par fotek s D7100 a Nikonem 200-400/4 a dat je sem v plnem rozliseni, RAW bez uprav ?
Nebo nasel by se nekdo s D7100 na trase Domazlice - Plzen - Praha, u koho by se mohl o vikendu zastavit kolega s 200-400 na par zkusebnich fotek ?
( vzkaz idealne prosim na : livot zavinac atlas.cz ) Diky.
Hotovo ! :) Diky, mozno
Hotovo ! :) Diky, mozno smazat !
Vrátil bych se k původnímu
Vrátil bych se k původnímu dotazu a připojil se z otázkou na někoho, kdo má praktickou zkušenost s uvedenými objektivy na těle D7100.
Aktuálně mám D7100 + 18-105, k tomu Sigmu 70-200/2.8 II APO EX DG MACRO a ještě sigmu 10-20 F4-5,6 EX DC HSM a Tamron AF SP 90mm f/2,8 Di Macro.
Uvažuji o výměně Nikora 18-105 za 16-85, ale nevím, zda se vyplatí - směna mě bude stát tak 3-4tisíce Kč...
Uvítám případně jakékoliv další rady na vhodný nákup sklíček. Fotím amatérsky na co mám zrovna náladu, takže od všeho něco :-)
Díky všem.
A co Ti vlastně chybí? 4
A co Ti vlastně chybí? 4 skla, to už na amatéra není až tak málo. A ten teleobjektiv je pěkný kousek. Z mého hlediska by tam chybělo širší světelné sklo, pokud nejsou limitem peníze a je pro to využití, vybral bych si Sigmu 18-35 f/1.8. Jinak alespoň tu pětatřicítku. Ale pamatuj na to, abys zůstal fotografem a ne sběratelem sklíček. Výměnu 18-105 za 16-85 bych nedělal.
Díky za reakci. Napsal jsem
Díky za reakci. Napsal jsem to asi špatně, ale odpověděl jsi dobře. Jde mi o to, zda vyměnit 18-105 za 16-85.
Teprve druhá část otázky je za co utratit naškudlené škudlíky. Původně jsem uvažoval o jeté D700, ale na tu nemám skla :-(
Druhý tip na utrácení byl Nikor 85/1.8, ale mám toho Tamrona a jsem s ním spokojen....
Ještě někdo nějaký tip?
Vidim, ze posledni prispevek
Vidim, ze posledni prispevek je stary vic jak rok a pul - zeptam se tedy, jestli se neco za tu dobu zmenilo a jak jste se kterymi "zakladnimi" objektivy na D7100 spokojeni ?
A je treba nejake (male, levne) pevne ohnisko, ktere by v brasne rozhodne nemelo chybet na krajinky ? (co treba 35/1,8 AF-S C DX nebo nejaka Sigma, Tamron,...) ? :)
35/1,8 AF-S C DX mám sice na
35/1,8 AF-S C DX mám sice na D90 ale za 5000 max. spokojenost. myslím že zvládne i D7100 zatím jsou všichni spokojeni. Pak přemýšlet o nějakym zoomu.
Já s ním nyní fotím 90% fotek
Já s ním nyní fotím 90% fotek taky na D90. Malý, lehký, levný a pěkně kreslí od plné díry, já fotím na f2,8.
Jinak fajn je ta Sigma 17-70, popřípadě 17-50.
35/1,8 AF-S C DX je super. Za
35/1,8 AF-S C DX je super. Za málo peněz hodně muziky. Já fotím nejvíc na 10-24 od Nikonu a pak na 35. 18-105 pláče v brašně. mám D7100
Nazdar tori Ktory objektiv by
Nazdar tori
Ktory objektiv by si odporucil na halovy sport, jazdeny nikon 17-55/2,8 alebo novu sigmu 18-35/1,8(telo d7100)
dik
nejsem sice Tori :-), ale
nejsem sice Tori :-), ale myslím, že odpovědět můžu :-). Jelikož jsem stejnou otázku s ním také konzultoval. Jen s tím rozdílem, že já jsem ten Nikon 17-55/2,8 měl. Měl, ale prodal a koupil právě přes Toriho Sigmu18-38/1,8. Jsem z ní nadšený. Nevím ovšem jaký halový sport bys s ní fotil, ale těch 35mm na dlouhém konci je dost málo. Je to tak na florbal, hezky se usadit do rohu hned za mantinel a čekat, až se hra přesune k tobě :-). Nicméně, ono to funguje :-).
Dik za odpoved 69Honza. Ze
Dik za odpoved 69Honza. Ze som taky zvedavy, aky bol dovod prechodu z nikonu na sigmu. Nechyba ti prave ten dlhy koniec prave pri tom florbale na zachytenie utocnika s obrancom pri strelbe. A aka je spolahlivost ostrenia nikon vs sigma na af-c? Ja si musim este dlho vystacit s pevnou 35kou, ale dalsi objektiv bude urcite jazdeny nikon 70-200. Mozem poprosit nejaky odkaz na tvoju galerku prave z toho florbalu. dik
No Sigmu mám teprve krátce,
No Sigmu mám teprve krátce, cca měsíc. Takže florbal jsem s ní ještě nestihl fotit. Nicméně ostření u Sigmy a Nikonu je opravdu nepatrně jiné. U 17-55/2,8 jsem nikdy nepostřehl přeostření, prostě totálně bez jakékoli pozorovatelné prodlevy. Sigma je o zlomek vteřiny pomalejší, opravdu o zlomek. Prostě je to pouze lehce postřehnutelné a to v horších světelných podmínkách, kde se není čeho chytit, ale nikdy se mi zatím nestalo, že by nějak přeostřovala apod. Důvody k přechodu jsem měl dva. Čip na D7100 je tak náročný na kvalitu, že ta 17-55/2,8 už to prostě nedá tak, jak by bylo potřeba, ale já to v podstatě nepoznal, když nebylo srovnání. Ovšem nyní když vidím Sigmu, tak je na tom fakt lépe. Druhý důvod byl, že 17-55/2,8 mi zahaproval a 2x se mi stalo, že tuhnul zoom. Byl jsem s tím v servisu a odhad opravy cca 3000Kč. Ovšem pak se srovnal a vše ok. Takže jsem ho prodal kamarádovi s tím, že když se to do 1 roku pose.., tak tu opravu zaplatím já, pak je to na něm. I v servisu mi řekli, že tam mohla být mechanická nečistota, která se uvolnila a už to bude v pohodě. Ale abych se vrátil k tomu florbalu, tak opravdu nejvíc jsem vždy použil na 17-55 spíš to krátké široké ohnisko a pak zase dlouhé, tedy 70-200/2,8. Nějak nemám pocit, že bych měl ten rozsah mezi 35-70mm doplňovat, ač tedy mám pevnou 50, které se vyloženě zbavovat nebudu.
k té vhodnosti ohnisek na
k té vhodnosti ohnisek na jednotlivé sporty, loni jsem fotil ME v Bikrosu (http://www.stanislavkolarik.cz/2013/04/me-bikros-pce2013/) a samotného mne překvapilo, že se mi na APSC ohnisko 28-105 ukázalo jako naprosto ideální. na široko je to akorát na skupinu, 105 na detail, a znova 28 na fotku když jeli kolem mne. No za dva dny jsem to víceméně nesundal. To jen jako tip mimo téma.
tak zrovna na bikros bych si
tak zrovna na bikros bych si já dokázal představit širokáč. Takový 12mmm na DX. Někde do oblouku, hodit to na malý stativ a prásknout to v okamžiku nájezdu. Já vůbec mám rád použití širokáčů ve sportu. Nejvíc nudný jsou právě ty klasický ohniska, tam to musí být vyvážený něčím jiný, tedy výrazem sportovce, odlétávajcí vodou, grimasou, prostě ten záběr musí být zajímavý něčím jiným. Široký záběr dokáže být zajímavý sám o sobě.
co si myslite NIKON D7100 +
co si myslite NIKON D7100 + SIGMA 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM___??
Ahoj,mám Nikon D7100,který
Ahoj,mám Nikon D7100,který jsem pořídil teprve nedávno.Předtím jsem měl D5000 a mám SIGMU 17-70.Je to dobré sklo,zaostřuje rychle,nemám s ním žádné větší problémy, snad jen abearace v horních rozích při nízkém ohnisku. Mohu doporučit.
Ahoj, začal jsem uvažovat
Ahoj, začal jsem uvažovat také nad touto Sigmou k mému D7100. Když bych oželil delší záruku při koupi v ČR azakoupil bych jí na Amazonu.de, je možné jí sehnat ž za cca 9500 Kč. Nyní mám Tamron 17-50mm f2.8 (bez VC).
Dosti mě poslední dobou začalo štvát pomalé a nepřesné ostření. K tomuto Tamronu mám i přikoupený CPL Hoya Pro1 Digital, což bych musel také prodat a k Sigmě bych musel zakoupit nový s větším průměrem.
Jak je na tom co se týče porovnání s D7100 tento Tamron a Sigma ? Hlavně kresba, detaily a ostrost ? V testu na DXO byla tato Sigma hodnocena jako nej základní objektiv střeního rozsahu.
A byl to hodnocen ten nový či
A byl to hodnocen ten nový či starý model?
Mě by zase osobně zajímalo,
Mě by zase osobně zajímalo, jak velký je rozdíl v provedení a optickém výkonu té Sigmy 17-70mm f2,8-4, té starší a té nové řady C. Parametry jsou stejné, provedením jiné a opticky? Měl někdo tu možnost je srovnat? Je tam rozdíl v ceně 2000Kč, tak zda to má přínos či ne.
Díky.
Ta nová je o 2k levnější (na
Ta nová je o 2k levnější (na Hamě), a to mě překvapuje.
Nevím co tam máte za ceny,
Nevím co tam máte za ceny, ale já tam vidím 11990Kč. Starý model se dá koupit za 9990Kč. Pokud to máte za 8000Kč, měl bych zájem.
Když jsem o skle sigma 17-70
Když jsem o skle sigma 17-70 psal 16.10., byla na Hamě cena nového skla 12k, ta zůstala, cena starého skla byla 14k, dnes klesla na 10,5k. Takže dnes je rozdíl v ceně logický. U obchodníka to lze koupit jistě levněji než je doporučená cena, ale to jsem psal tehdy taky.
Tu Sigmu 17-50mm f2,8 neznám,
Tu Sigmu 17-50mm f2,8 neznám, ale měl jsem krátce možnost s Tamronem 17-50mm f2,8 VR a oproti Nikonu 18-105mm, je ostřejší na nižších clonách. Pokud stačí takové krátké ohnisko a preferujete f2,8, pro mne ten Tamron jasná volba cena/výkon.
Dle mého názoru nejlepší
Dle mého názoru nejlepší volba, u nás (myšleno ČR) všichni vychvalují 16-85, ale pokud si přečteš názory v zahraničí tak budeš možná překvapen. 16-85 srovnávají kvalitou výstupu s 18-105. Koukni na DXO - compare lenses
a 18-105 tam vychází lépe než 16-85 a Sigma 17-50 podstatně lépe než oba zmiňované Nikon skla.
16-85 má výhodu trochu rychlejšího autofocusu než 18-105
Koukni na odkaz s použitím Nikon D7100
http://www.dxomark.com/Lenses/Compare-Camera-Lenses/Compare-lenses/%28le...
Čtu tady názor "starší kousek"
Když jsem fotil se Sony, tak třeba objektiv Minolta AF 50 F2.8 Macro vyrobený v roce 1985 je super sklo a není moc lepších objektivů s tímto ohniskem