Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Jak vyfotit bouřkový blesk s Nikon D5100
¨
Autor: alukyn223
Datum:
4. Srpen 2013, 10:57:48
Zdravím omlouvám se jestli zbytečně zakládam thread,ale nějak stále nejsem z toho naladit správně Nikona D5100+18-105 na focení bouřkových blesků v noci.Včera byla krásná bouřka,krásné blesky ale Nikon z toho moc nebyl stále mi to píše objekt příliš tmavý a nespustí to nic.Znáte někdo nějaký fígl jak na to? Děkuji mnohokráte s pozdravem Lukáš
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
základ je aby byla tma.ve dne
základ je aby byla tma.ve dne to prakticky nema smysl. nastaveni fotaku vidis dole pod fotkama u me v albu http://lobocrew.rajce.idnes.cz/Bourky/#DSC_0737B.jpg
Dulezity je spravny zaostreni - to je asi nejvetsi problem.pomuze trebas vysoke iso popripade pres zivy nahled zaostrit neco v podobne vzdalenosti ( svetlo domu,stozaru..) jinak stativ, vypnout stabilizaci a manualni ostreni. pak uz je to jen o stesti. co nejdelsi cas a cvakat. hlavne opatrne a zavcasu zmizet. parkrat me uz bourka obesla a pekne prekvapila ze sem z mista odchazel v podrepu a s tezkym respektem :D
Ale urcite to za to stoji - super zazitky a kdyz se zadari tak i fotky.
slušný úlovek
slušný úlovek :-) už se to sem valí z Německa, asi brzo vyrazím, hádám, že z Brd bude pěkně výhled.
Odhaduju, že za hodinu to dorazí, tak jdu chystat vercajk. Možná budu radši fotit z auta (Faradayova klec).
Už jsem přemýšlel o nějaké plátěné stříšce aby mi nelilo dovnitř, ještě to budu muset vymazlit ;-)
auto ve vetru asi nebude moc
auto ve vetru asi nebude moc stabilni zakladna na stativ. idealni zalizt nekam trebas pod mostek atd.
Kazdopadne hodne stesti :) Ja jsem ted v jicine tak trebas sem take neco dorazi.
ksakru, máš pravdu ...
ksakru, no jo, to máš recht.... díky za upozornění, asi bych na to přišel, ale později kdy by už byl problém :-)
hlavne opatrne. nektery
hlavne opatrne. nektery bourky maj blesky jen v mracich a nektery to pali jeden vedle druhyho rovnou do zeme tam je dulezitej fakt radnej odstup. a u nekterych aut trebas jako u myho laminatovyho Espace bych ani na faradajovu klec moc nespolihal :D
a padajici stromy atd taky zadna prdel.
jsem zpět, živý
tak jsem zpět a zdráv :-) Bylo to chvílema hustý. Já mám naštěstí železný těžký terenní Mercedes takže jako faradayka by snad zafungoval. Jinak v tý vichřici jsem konečně ocenil ty 3 tuny hmotnosti. Stromy jsem potkal padlý dva, ale dalo se to objet. Napíšu nějaký článeček a dám i fotky, snad se něco povedlo, akorát to kopíruju do PC.
Jenom nevím, proč když se zrovna věnuji fotoaparátu tak musí proběhnout po obloze ten nejhezčí blesk, takže ho nemám :-( Jo už jsem vylil vodu z objektivů a šachty interního blesku na D700, naštěstí D3s tohle nemá tak to tam nemůže zatéct ;-)
Ale jsem rád v suchu a teple....
tady ochutnávka z toho co se docela povedlo
http://www.my.2msoft.net/2msoft/coppermine2/thumbnails.php?album=52
zakony schvalnosti funguji
zakony schvalnosti funguji vzdy a bezchybne narozdil od tech nasich..
pekny to mas :)
jenom hozeny na web - mrknu pak doma na velkym monitoru jestli z toho nevytahnu neco vic.
http://lobocrew.rajce.idnes.cz/Bourky#DSC_2157.jpg ja jich chytil jen par a mel sem blby misto ale bourka to byla poradna :)
to fungují
to tedy fungují, bylo to několikrát.. třeba jsem se otočil abych zkusil snímat jihozápad a on se pěknej kousek proběhl na severovýchodě ... by se z toho jeden pos...l
No ale respekt byl... nemůžu napsat, že jsem měl občas stažený půlky :-D
Asi nejhorší byla ta vichřice, musel jsem furt držet stativ a utírat čočky od vody. Každopádně to byl svým způsobem relax, vůbec si člověk nevzpomene na práci! :-)
...
par krat som sa blesky z okna fotit pokusal (bohuzial tie mrchy padali zrovna medzi zabermi:)) a problem s ostrenim som riesil tak, ze som vypol AF, nastavil vyssiu clonu (dajme tomu f8 a viac), nastavil poriadne vysoke iso a spravil snimok, na ktorom som pozrel, ako treba zmenit zaostrenie. Ked som bol spokojny, zmenil som iso na 100-200, nastavil som dlhsi cas a fotil som. Len ako som uz pisal, tie blesky ako na potvoru udierali medzi zabermi a ja som nemal dratovu spust, ktoru by som zasekol a nechal to par minut cvakat same.
Podívej se sem :
Podívej se sem : http://stockphotography.cz/jak-fotografovat-bourky-a-blesky/ Třeba ti to pomůže....
Ahoj, stačí když vypneš
Ahoj, stačí když vypneš zaostřování na objektivu manuálně zaostříš na nekonečno.Foťák samozřejmě posadit na stativ a v tom případě vypnou i stabilizaci. Potom si nastav režim priority času nebo manuální podle toho jak jsi zkušený a musíš fotit aspoň časem 8s aby jsi stihl ten blesk vyfotit a fotit pořád dokola nikdy nestihneš blesk jak blýskne tak zrovna zmáčnout spoušť takže fotit pořád dokola a on se někdy chytí neboj :)
Takže:1.na objektivu vypneš stabilizaci a AF
2.nastavit priority času a 8s (možná dát korekci na -2)
3. fotit pořád dokola do té doby než se nechytí
jsou to pouze amatérské zkušenosti možná ti někdo poradí líp :)
Právě je problém v tom, jak
Právě je problém v tom, jak zaostřit nekonečno, když je tma? Moderní objektivy žádný doraz na nekonečno nemají a po tmě na LiveView člověk taky moc nemá na co ostřit. Jedině si to zaostřit přes den na nekonečno a pak přepnout manuální otření.
A co dát sekvenční focení, nastavit čas jak doporučujete, použít drátové dálkové, zablokovat spoušť a nechat to cvakat klidně celou bouřku. Nemusíte se o nic starat a na některé fotce určitě blesk bude.
Nakonec mě ještě napadla možnost, ale to je spíše pro bastlíře. Pomocí fototranzistoru "mačkat" spoušť. A jakmile by se blýsklo, on by sepl a došlo by k vyfocení. Jen nevím, zda by to nebylo pozdě, ono to vyfocení není okamžitě, i když je velmi rychle, tipuji do 100ms, ale to se dá v testech najít. Blesk určitě trvá delší dobu. Samozřejmě nevím, zda intenzita světla záblesku je dostatečná pro sepnutí fototranzistoru.
blesky (bouřka)
tohle je téma, které mne taky zajímá, akorát mne manželka jako hlavního živitele nechce pouštět je fotit :-)
Ano taky to zkouším dokola a dokola na co nejdelší čas aby se tam něco samo vyfotilo. No není to úplně ono, protože když zacloníš na velký číslo kvůli času tak zase ten blesk při nižší intenzitě se ani nevykreslí do obrazu. Začínám uvažovat, že bych využil multiexpozice a zkoušel dostat víc blesků do jedné scény :-)
Jinak upozorňuji, že focení blesků z karbonových stativů venku na kopci je vcelku rizikový business!
Ta první věta mě hrozně
Ta první věta mě hrozně rozesmála.Někde jsem před lety četl,že by mělo být nějaké profesiální udělátko (asi za pěkný ranec),že se to přidělá k zrcadlovce a foťák sám vyfotí blesk.Žádný pokus a omyl.
pouze zkouška
Jednou jsem to zkoušel ale jenom z okna domu :D exif: čas 8s clona 2,8 a iso 100 vše navoleno manuálně omluvte kvalitu 1. jsem měl zrcadlovku asi týden 2. je to výřez a 3. jsem měl špatně zaostřeno. Od té doby jsem nezkoušel nic... http://screenshot.cz/VLZ22/Blesky-%2810%29.JPG
blesky (ukázka)
pouhý dokument, žádné umění, ale chci se tomu časem víc věnovat, fascinuje mne to
http://www.my.2msoft.net/2msoft/coppermine/thumbnails.php?album=60