Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nastavení funkce " s " u Nikon D5200
Zdravim, dříve jsem fotil se Sony A58, teď mám Nikon a jde mi o nastavení foťáku u priority času. Když je bílé nebe, ( není slunečno) tak mi při nastavení času 1/500 a víc naskočí na display hláška o tom, že objekt je moc tmavý, ISO 100! Takže, když chci fotit pohybující se objekt( Auto, dítě, pták..) je fotka tmavá, né li černá. Musím tedy razantně zvednout ISO, na 2500 a více. To je pro mě novinka, takže chci poradit, jak vysoké ISO Nikon zvládne bez toho, aby tam bylo moc šumu.. U Sonky jsem si jen hodil čas třeba 1/000 a clonu 3,5 a fotil ptáky i k večeru, maximálně jsem zvedl ISO na 200-300, takže s tím potřebuji poradit, díky za případné odpovědi.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Přátelé, všem děkuji za
Přátelé, všem děkuji za komentáře a cenné rady, použil jsem k nastavení odkazy které ve svém komentu zveřejnil LetecKISS, zatím to jde krásně, samozřejmě se budu s přístrojem dál seznamovat a zdokonalovat ovládání všech funkcí. Každý z Vás mi v něčem poradil děkuji tedy všem.
Čas, clona, ISO jsou položky,
Čas, clona, ISO jsou položky, které musí být v automatu nebo poloautomatu VŽDY ve vzájemné simbióze, nezáleží na značce foťáku ani politické příslušnosti ruk ho držících, ... přes to nejede vlak !!
Leda že:
*/foťák je pokažen
*/do poloautomatu zasáhne člověk. Automat si do toho kecat nenechá
Předpokládám, že foťák je v pořádku, režim S, čas 1/500 a ISO 100 při bílé obloze, ještě si nenapsal, jakou clonu automat dopočítá, že je fotka tmavá:
*/může být opravdu tmavá expozice, záleží kolik % té bílé tam je, napevno nastavený čas i ISO a společně s vyzoomovaným objektivem (pták nebude asi pár metrů od fotografa pózovat nebo dělat leteckou šou nad zemí) se světelností f5,6 zabrání jít s clonou dolů
*/automatika měření se mýlí, stává se to
*/korekce EV (tlačítko u spouště) je do mínusu aniž si člověk kolikrát všimne
*/špatné nastavení měření expozice na Bodové nebo může být i na Se zdůrazněným středem
*/a s tím souvisí, počet ostřících bodů, když jeden, ale je někde bokem, nabírá expozici kolem něj, i toho si v zápalu boje s ptáčkem nemusíš všimnout
*/špatně nastavené AutoISO, viz manuál D5200 str.154 a pěkně polopatě vysvětleno Petrem Lindnerem:
http://nikonblog.cz/auto-iso-opravdu-funkce-pro-amatery-a-prvni-anketa-n...
a protože máš D5200 i zde:
http://nikonblog.cz/funkce-o-kterych-jste-mozna-nevedeli-ale-urcite-je-c...
AutoISO je pěkná, vlastně spíš výborná vychytávka, hojně ji používám když není čas, ale musí být pod kontrolou jak v nastavení, co za ISO je pro danou scénu i fotografa únosné (na stativu ISO 100), tak kontrola po vyfocení na LCD, co mi z toho vypadlo (i když jsou fotografové, co pořád básní o focení na film, AutoISO a kontrola na LCD jsou nenahraditelné funkce, to mít u filmu, možná by se vrátili do čvachtání ve fotokomoře), ale i ona se mýlí, nicméně jak se tam píše: "...Obecně bych napsal, že pokaždé, když vycházím s fotoaparátem z domu, mám nastavené ISO na automatiku..."
Asi jsem nenapsal nic nového, snad doplnil, přesto možná zbytečně ještě jedna rada:
Když je vždy nějaký problém a člověk, co se nenarodil s foťákem v ruce tápe jako o život, že by s tím vzteky švihl, vyfoť úplně stejnou scénu, což je důležité, kvůli stejnému nabrání expozice, LCD předchozího špatného snímku ti napoví kompozici:
1/ automatem:
*/zelený foťáček
*/přeškrtnutý foťáček
*/některý z motivových programů
2/ poloautomatem: P, A
3/ i nastavením hodnot na manuál M může ledacos napovědět. Jenom u manuálu M u Nikonů pozor, i zde funguje korekce expozice EV u spouště, proto můžeš štelovat čas i clonu, ubraný EV ti výsledek ovlivní !!
Pokuď scéna bude vždy +- stejná, tedy koukatelná (kašli na rozmazaného ptáčka, důležitá je scéna), ta musí skoro odpovídat, co máš před sebou (a proč skoro, protože snímače nejsou ještě dokonalé, nedokážou pokrýt dynamický rozsah scény, na které ale záleží), tak aparát měří expozici dobře a problém je v dodatečném nastavení něčeho, když nevíš kde, zkus zresetovat fotoaparát, ale i ten může být porouchaný, nicméně to by asi měřil expozici většinou špatně, ne jenom někde, i když kdo ví, třeba na sluníčku šlape a když je šero, blbne.
D5200 neznám, ale soudím, že 200-300 je na šum opravdu nic oproti Sony, 1600 i trochu víc nebude problém, přesto obecně čím víc tmy ve snímku, tím víc šumu v té tmě i na malé ISO a detaily jdou taky do kopru. Příklad bez blesku dítě s rozzářeným oknem za ním, DR snímače dostává nafrak, v okně vypáleno bělmo bez šumu, dítě samá piha a tvář skoro nevidíš i když máš ISO 100. Zatím je to boj s kompromisy, ale fotíme světlo, ne tmu!!
Příspěvek od letecKISS je
Příspěvek od letecKISS je perfektně shrnuté nápravné opatření problémů s programem priority času. Jen bych chtěl upozornit na nepřesnost v bodu 3/. Nejen moje zkušenost(Nikon D7100) říká, že při režimu M má korekce expozice (+/-EV) vliv pouze na indikaci expozice; čas závěrky a clonu se nezmění - neovlivní výsledek!!
ale jen za předpokladu, že je
ale jen za předpokladu, že je vypnuto Auto ISO ... :-)
Samozřejmě, že v režimu M při
Samozřejmě, že v režimu M při Auto ISO dochází ke korekci expozice přidáním/ubráním citlivosti. Já chtěl jen sdělit, že to tlačítko +/- (expoziční kompenzace) u spouště u Nikonů při plně manuálním režimu M není funkční (byť nastavit se dá, ale není co kompenzovat).
Cituji: "...tlačítko +/-
Cituji: "...tlačítko +/- (expoziční kompenzace) u spouště u Nikonů při plně manuálním režimu M není funkční (byť nastavit se dá, ale není co kompenzovat)..." konec citace. Nedorozumění asi pramení z rozdílu ISO a Auto ISO a jejich použití v manuálním režimu M:
Manuální režim M, potřebuji clonu a čas neměnit (proto fotím v režimu M a ne S nebo A) a Auto ISO aby kompenzovalo rozdílnost scény.
Jenže snímek potřebuji přisvětlit/ztmavit (DR snímačů je ještě nedokonalý) a Auto ISO já nijak neovlivním (nemyslím v nastavení času a hodnoty maximálního ISA v Menu), není možnost jak úpravy hned v terénu docílit, jedině korekcí expozice EV (u spouště) nepřímo posunu Auto ISO, jako jedinou volnou položku, kterou foťák dle mého rozkazu může změnit. Korekci opravdu jen ladím podle situace, měřící systém to celkem zvládá a i ta drobotina na vypálené mraky stačí, bez toho, abych si hnul s časem, clonou a Auto ISO se nehne o skoky (jako manuální nastavení ISA), ale jenom o krůčky.
I když vím, že ke korekci dochází, raději jsem si teď prohlížel snímky a opravdu, režim M, čas, clona neměnný, Auto ISO změněný jak šteluju EV a samozřejmě jak vypadá scéna, jak si foťák nabral expozici.
Nepamatuju si, když jsou všechny tři položky nastavený napevno (čas, clona, ISO), jestli ke korekci dojde, myslím že ne, což je logický, ale opravdu teď nevím, kdy sem co takto fotil přes režim M, abych se podíval. Je to už dávno právě kvůli těm velkým skokům ručního nastavení ISA, to raději upravím Auto ISO v menu, aby kvůli šumu nelítalo do horoucích pekel a skákalo si po kouskách, nicméně Auto ISO nepoužívám pořád, není to všelék.
Já ti rozumím letecKISS, ale
Já ti rozumím letecKISS, ale ani tak nejde o to, si to nedorozumění vyjasnit mezi námi, ale pomoci někomu v problémech s novou zrcadlovkou, není to jednoduché a jen manuál má několik set stránek. Já jsem reagoval sdělením pro jirka 52, že při režimu M (nastavuješ vše ručně-čas,clonu,ISO) k žádné korekci nedochází. Použitím funkce AutoISO při režimu M se de facto vzdáváš svého nastavení expozice a necháváš to na automatice zvané AutoISO, která tu expozici(pomocí citlivost) upraví za tebe.
ono je to o hodně o žánru a
ono je to o hodně o žánru a situaci. Já fotím z 99% v nastavení "M". Nicméně z toho bych to tipnul, že 80% mám ISO na auto. Jistě, jde o to co, kdo, kde a jak fotí. Já fotím sport a tím pádem si až na určité výjimky nemůžu dovolit fotit na M a také na pevné ISO. Jelikož se mi scéna mění, mění se mi světelné podmínky, odrazy, barvy a není čas dělat kontrolní snímek. Takže nastavím čas, clonu, většinou korekci na -0,3 EV a tím to končí. Okamžik, kdy si nastavím ISO pevně je ve dvou případech. Když fotím v hale, kde mám konstantní osvětlení a tak udělám kontrolní snímky, nastavím vše a pak fotím. Druhý okamžik je, kdy chci tu realitu opravdu zcela záměrně změnit. Chci dostat do snímku třeba jen siluetu, apod. Ale to je opravdu na jeden dva záběry, kdy to chci ozvláštnit či jsou světelné podmínky tak složité, že to musím vychytat. Ale jinak myslím že to nijak nesnižuje um fotografa používat auto ISO. Když však budu krajinář, tak zcela jistě pojedu na "M" vč. zamknutého ISO. Jelikož si tu scénu vyzkouším a nastavím jak je třeba.
dělám to defacto úplně
dělám to defacto úplně stejně. :-)
Výhradně na M (vyjímečně A), AutoISO, které buď vypnu/zapnu a všechno honím korekcí +/-. WB samozřejmě taky upravím podle situace.
Ano, tomu rozumím, díky za
Ano, tomu rozumím, díky za koment. Při podvečerním a večerním focení autoiso nepoužívám...
Na cokoliv, co budeš chtít
Na cokoliv, co budeš chtít fotit, musíš v prvé řadě vycházet z foceného motivu či záměru s ním a potom řešit prostředky k jeho získání a i ty prostředky se můžou fotograf od fotografa lišit, někdy víc, někdy vůbec.
Focení je zábava, je to hra nebo řehole jako cokoliv jiného. Naštěstí digitální doba umožňuje nekonečné zkoušení a bádání samovýuky, tlačítko Delete zase jeho zprovodění ze světa, což z doby filmu stálo hodně peněz ve vyhozených filmech.
Někdo brble, že takto fotograf s velkým F nevzniká, jiný naopak chválí, že digitální doba tu krásu experimentu umožňuje s bonusem bez výraznějších nákladů. Nepotřebuju být velký F s předsudky či logikou, že něco dělám jinak, ale sem rád, že jsou takové možnosti, čím jedničky a nuly jsou.
Souhlas!
Souhlas!
přesně tak, pokud chci snímky
přesně tak, pokud chci snímky v korektní expozici, tedy není můj záměr expozici nějak jinak světelně upravit, tak pak chci mít jistotu času kvůli pohybové neostrosti a jistotu clony kvůli HO. ISO klidně nechám na automatiku a pak má korekce např. o -0,3 EV smysl i při režimu M.
Děkuji za věnování se mé
Děkuji za věnování se mé problematice, pokusím se dát ISO na automatiku, doufám jen, že nebude nastavovat nesmyslné hodnoty, nějak mám zafixováno, že čím menší ISO, tím méně šumu a více kvality na fotce, ten foťák mám od Vánoc, takže opravdu krátce, u Sony jsem četl recenze, že to není plnohodnotná zrcadlovka a je i ztráta světla dopadajícího na čip, takže věřím, že Nikon je lepší, jen mi dělá problém tahle jedna funkce při horším světle....Děkuji, vážím si toho
ono by to mohlo odpovídat,
ono by to mohlo odpovídat, když není venku moc světla a čas 1/500 při ne zrovna světelném skle a ISO 100, tak to klidně může být tmavé. Ale myslím, že ani ta sonka nemohla umět čas 1/1000 (jak píšeš), clonu 3,5 a iso 200-300. Na 1/1000 a ISO 100 už to chce hodně světla nehledě na značku a typ přístroje.
divné to je. Když budu mít
divné to je. Když budu mít nastavenou prioritu času tak předpokládám, že vše ostatní je automatika. Už jsem tak dlouho nefotil, tak si to nepamatuju. Je ISO při prioritě času automaticky nastaveno na automatickou změnu? Nemůže být zamknuté (přepnuté pouze do manuálního režimu).
Ne,když máš nastavenou
Ne,když máš nastavenou prioritu času,můžeš si sám zvolit,zda bude ISO zamknuté,nebo nebude.Podle toho bude vypadat také expozice výsledné fotografie.
Je ale další možnost,jak se vyhnout vyššímu ISO.Pokuď máš návod,máš to tam napsané.Je tam totiž další vychytávka.Teoreticky chceš mít nastavený čas na 1/250,ne delší a ISO max 800,ne vyšší.Normálně skokově foťák přeskakuje z ISO 500 na ISO 640 a pak na ISO 800,ale v tomto nastaveném režimu podle měřění expozice a zdůraznění,že chceš čas třeba ten 1/250 a ISO max 800.Tě bude počítat třeba ISO 490,ISO 510,ISO 550,580,atd.,atd.,což jsou přesnější,neskokové hodnoty,které si sám nenastavíš ručně a ještě s tím,že když bys měl přesáhnout těch ISO 800,tak fotoaparát Tě na to upozorní při expozici.
Je také možné,že tam máš třeba zapnuté jiné měření expozice,proto máš snímky tmavé.
Na tohle se budu muset
Na tohle se budu muset podívat...díky, ale jde mi o vyšší čas- 1/500 a víc, na pohyb..
když to řeknu úplně
když to řeknu úplně jednoduše, když máš nastavenou prioritu času, tak vše ostatní si nastavuje automatika. Pokud máš tedy 1/500 čas, tak přístroj v tomto případě automaticky nastaví maximální otevření clony, aby se na snímač dostalo co nejvíce světla. Pokud však není možné při nastaveném čase přes objektiv dostat na snímač dostatek světla, tak je potřeba to "dohnat" vyšším ISO. Pokud však je zamknuté, tak přístroj fotí s tím co může. Nastavený čas, plně otevřená clona a ISO (nedostatečné). Výsledkem je tmavý snímek. Když odbrzdíš ISO, tak si ho automatika zvýší dle potřeby. Ty ovšem můžeš nastavit parametr nejvyššího ISO a přes něj automatika také nepůjde.
Když jsou však horší světelné podmínky, je potřeba dělat určité kompromisní řešení. Tedy jít na určitou hranu, takže čas dát třeba delší. I s časem 1/250 se dají tvořit ostré fotky. Záleží na konkrétním situaci. Holt se musí v takových případech jít do rizika. Tím se parametry hned změní. Prostě nemít zafixováno, že 1/500 je čas pro pohyb. Já když chci fakt ostře vyfotit našeho psa, tak to mi nestačí ani 1/1000 :-). Kdyby to bylo vše tak úplně snadné, tak mají všichni super každý obrázek a to by nás přece nebavilo. Protože pak bychom neměli radost z těch povedených snímků :-).
To byl příklad.Samozřejmě že
To byl příklad.Samozřejmě že jde to i s nastavením času 1/500 a víc na pohyb.To je přece jasné!!!
Na tohle se budu muset
Na tohle se budu muset podívat...díky, ale jde mi o vyšší čas- 1/500 a víc, na pohyb..
jak jsem psal, na focení s
jak jsem psal, na focení s krátkým časem je holt potřeba hodně světla a nejlépe světelné objektivy. Nastavil bych tedy automatickou regulaci citlivosti ISO a nechal techniku ať se snaží :-).
ISO mám 100 a hýbu s ním dle
ISO mám 100 a hýbu s ním dle potřeby, automaticky naskakuje jen u funkce auto...
To se mi zdá divné. Hodnoty
To se mi zdá divné. Hodnoty času/clony/ISO nezáleží na značce. Nemáte příklad toho večerního focení se SONY s exifem, jestli je to skutečně tak, jak píšete?
Nejedná se o večrní focení,
Nejedná se o večrní focení, ale za horšího světla...foto bohužel nemám..