Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Špatná kvalita fotografií u D3100
¨
Autor: Z.owie
Datum:
9. Leden 2018, 15:40:37
Ahoj, mám Nikon D3100 + AF-S NIKKOR 18-55 f/3,5 - 5,6 DX VR, ale poslední dobou fotí ve špatné kvalitě i v nejlepších světelných podmínkách, přestože fotím na jemný JPG + RAW v nejvyšším možném rozlišení. Obrázky vkládám na foto-sociální síť, kde je potřebuji zmenšovat a musí mít max. 500 kB, na to používám Zoner, který ztrátu kvality při editaci eliminuje na minimum, v minulosti nebyl problém, navíc na té původní fotografii to jde taky vidět, že je nekvalitní, takže editací to není. Může to být objektivem nebo to způsobuje nějaká pomocná funkce?
Díky za případné rady.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Tady jsou ty fotky, i když se
Tady jsou ty fotky, i když se tu zobrazují hůře než v prohlížeči fotek, tak pořád se mi zdají špatné. http://www.nikonclub.cz/photos/user/9759/album
Ta poslední je v původním rozlišení, jen trochu ořezaná.
Nafoťte to v maximální
Nafoťte to v maximální kvalitě do RAW (NEF) uložte na server "rajče" (nebo podobný) a dejte sem odkaz.
Otázka, co je špatná
Otázka, co je špatná kvalita.
šumí? - není zapnuté nějaké vysoké ISO?
fotka je rozmazaná? - není vypnutý/rozbitý AF, nebo nehrká něco v objektivu? zkusit jiný objektiv? Nebo je to tělem? Zkusit zaostřit v LiveView. Jestli je z LV fotka ostrá, tak je drcnuté zrcátko nebo pohnutý AF senzor - tzn servis...
... takže udělat přesně to, co radí lucer249 :)
Špatnou kvalitou mám na
Špatnou kvalitou mám na mysli, že detaily jsou špatně vidět - fotka se i při malém přiblížení "rozpixeluje".
Zrovna vrazit fotku sem není
Zrovna vrazit fotku sem není úplně optimální. Zkusil bych spíš orig NEF někam, kde se dá stáhnout. Pak jsou u něj i informace v EXIFu a td. Dá se z toho víc vyčíst.
Jestli se to hned rozpixluje, tak není nastavené menší rozlišeni jpegu?
Podle mě to bude nějaká blbost v nastavení. Nepůjčoval jsi foťák někomu? :)
http://zowie.rajce.idnes.cz/n
http://zowie.rajce.idnes.cz/nastenka/
Pod fotkou je odkaz informace, kde jsou EXIF data, mám tam ještě jednu vyfocenou ve špatném počasí pro srovnání. Zkusím obnovit nastavení, jak radil lucer249 a co nejdřív něco vyfotím. Bohužel objektiv mám jen ten základní, jsem chudý student. Jinak ne, foťák mám jen pro sebe a co se týče nastavení, jen mám úpravu tlačítka Fn na ISO a vypnuté takové ty blbosti jako D-Lighting, prý to zvyšuje šum.
Všechny ty fotky mnáte v JPG.
Všechny ty fotky mnáte v JPG. Nedokážu posoudit jak máte nastavený foťák.
Zresetujte foťák.
Nastavte si na foťáku NEF, bezeztrátovou (nebo žádnou) kompresi, maximální velikost souboru... a dejte to sem prosím znovu (i s daty o fotce)
(Z té sestavy těla a objektivu co máte jdou dostat podstatně lepší výsledky)
Na Rajče, Flickr ani na 500px
Na Rajče, Flickr ani na 500px nejdou nahrát NEFy, posílám to přes leteckou poštu a budete si to muset stáhnout.
http://leteckaposta.cz/461031952
K té poslední fotce
K té poslední fotce (tramvaj).
Otevřel jsem to v NX-D:
400 ISO bude pro tohle asi tak hraniční, aby jste nemusel dělat moc velké kompromisy s ostrostí a šumem. Kompenzace cca +1EV, když následně použijete funkci projasnění stínů. Jako chybu bych viděl použití Vivid. Nechte to na Standart.
A hlavně - dejte si předvolbu clony, na tohle nepoužívejte manuál čas a clonu.
Po úpravách v NX-D se mi to zdá jako použitelné, limitující je tady kvalita objektivu a použitelné max. ISO těla.
No, odborník nejsem, pro mě
No, odborník nejsem, pro mě je dobrá fotka ta, co já pro sebe uznám za dobré :).
Ale kdybych měl být hnidopich, tak (z těch 3 NEFů)
426 - je dost přepálená, ale -1EV (dělám to v capture NX-D) a je to OK, ostrá je dost, zašuměná taky není.
506 - taky celkem OK, když se zazoomuje na 1:1, tak možná trochu zašuměná, spraví to NX-D a jeho odšum a dal jsem +2/3EV
540 - -1/2EV, jeví se trochu rozmazaně, ale vzhledem k ostrému pozadí to vypadá, že tramvaj jela celkem rychle, takže chtěla kratší čas?
Pak z exifu af (možná) area mode z dynamic na single point, možná by se AF lépe chytala, určitě z AF-A na AF-C, aby si foťák nevybíral nehýbací pozadí a nezapínal se do AF-S... i když fotky jsou ostré, tak nevím. Chce to asi zkusit, jestli jiné nastavení nebude produkovat míň odpadu.
Není focení takových situací na manuální nastavení času/clony trochu nevhodné? Přece jenom, světelná situace se pořád mění, než to člověk nastaví, tak je šalina fuč... :)
Tak asi nejsem tak naročnej
Tak asi nejsem tak naročnej ale na tuto sestavu bych to považoval za dobrý
Mám to zvětšené metr na něco
Mám to zvětšené metr na něco a kostičky to nedělá. Jen je to celkově neostré.
Asi počkat až sem dá něco v NEFu.
Nastavení by vyřešil reset
Nastavení by vyřešil reset přístroje předpokládám že to tazetel udělal.
z.owie pokud se nedáte
z.owie pokud se nedáte nějaký fotky focené třeba na různá nastavení foťáku (budovu, krajinu třeba i na zelený foťáček na nejmenší clonu portrét) není co řešit bez urážky je to jak když někdo řekne to auto už nejede tak jak dřív a asi i víc žere co by to mohlo být.
Různá nastavení jakožto
Různá nastavení jakožto režim? Já používám jen manuál, fotím vlaky a MHD a dávám je na šotoušský web, posledně mi fotky zamítli s tím, že mají malou kvalitu. Tak mně šlo o nějakou radu, která by mě posunula dále, než budu mít lepší techniku. Určitě vyzkouším obnovit konfiguraci a porovnat ty fotky.
A jak už jsem psal,
A jak už jsem psal, diagnostiku provádím každý čtvrtek v Bogesce (49.2229722N, 16.5950689E) od 20:30 - ale nechoďte moc naráz, diagnostika je za dvě piva a víc jak 4 za večer sice snesu, ale už se mi špatně spí. :-)
Poslat sem odkaz na pár fotek
Poslat sem odkaz na pár fotek
Může to být foťákem (nebo
Může to být foťákem (nebo nějakou problémovou kombinací těla a objektivu), ale v dnešní době idiotských upgrade a aktualizací SW bych si skoro vsadil na nějaký problém s PC, s prohlížečem....
Zkus foťák zresetovat na
Zkus foťák zresetovat na tovární nastavení ne použít jiný objektiv