Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Zamyšlení nad současnou produkcí aneb proč D700 byl, je a bude legenda
Následující vcelku dlouhé skuhrání považujte jako zpověď na pověstné lampárně, ale kde jinde si pobrečet ohledně produkce fototechniky společnosti Nikon než tady? :-) Ani nečekám, že by to četl někdo, kdo by mohl jakkoliv ovlivnit kroky naší oblíbené značky, je to jen zamyšlení a postěžování si na poměry, tak jak je ostatně u nás a ne jen čechů zvykem.
Asi mnoho z nás je mírně řečeno rozčarováno čekáním na nástupce legendárního modelu D700. Tohle byl a stále je fantastický fotoaparát s asi největší užitnou hodnotou (poměr cena/výkon) a soudím tak i ze zahraničních názorů (tedy jen anglicky hovořících, jiný cizí jazyk plynule neovládám). D700 uspojkojí náročného amatéra snad ze všech oblastí od sportu až po krajináře, pokud mu na jeho potřeby stačí 12MPx což tvrdím, že pro 80% z nás zcela stačí. Nástupce není, D800 je sice pěkný stroj, ale je pomalý a následné workflow je hodně náročné na výkon a kapacitu počítače a upřímně nejsem ochoten pořizovat další ještě výkonnější stroj a další diskové pole. Fotky tisknu max. do formátu A3, takže mi těch 12MPx akorát stačí. Ano 16MPx by bylo úplně akorát. Mnozí z nás netiskne na papír vůbec. Měl jsem D800 pár dní půjčenou a musím říct, že je to už dosti náročný aparát na kvalitu objektivů a nebyl jsem s to udělat s ním opravdu brilantní snímek jako třeba s D700. Ano, chyba je v rukách, uznávám. Použil jsem ten největší karbonový stativ co je na trhu, hlava velká – těžká – profi. Skla jako Nikkor 85/1.8G, 300/2.8 AFS VR II nebo 70-200/2.8 VR furt mi připadalo při zobrazení 1:1, že to prostě není opravdu ono. Navíc jsem při pokusu fotit nějaké ptáčky musel jít s ISO nahoru přes 1000 i na 2000 a bohužel jsem ty snímky musel smazat.
Šum skoro jako na mé starší D300 (při zobrazení 1:1). Jasně když udělám downsampling tak ten snímek nakonec z D800 vypadá líp. Dynamický rozsah má D800 znatelně lepší. No nic, prostě D800 je bezesporu dobrý fotoaparát, ale není pro mne. Za den jsem vyprodukoval 10GB RAWů a to je opravdu utrpení to projít a probrat. Čekat na náhled 1:1, zkontrolovat ostrost a smazat nebo zachovat. Neumím si představit, že bych přišel ze svatby a měl 2 hodiny na to abych cca 300 – 500 snímků přinesl večer na promítání a něco na papíře. Takže tímhle D700 nedoplním, potřebuju ovšem druhé FF tělo, DX (D300) si už nechám, prodávat to nemá dneska smysl a crop se hodí. Když je světlo tak to není špatný aparát a na letecké dny si svoje odkroutí se ctí. Navíc společný typ baterií přináší výhodu tahání se jen s jednou nabíječkou. Mimochodem neví ksakru někdo, proč do každého modelu cpou jiný typ baterie a tak aby člověk co si náhodou koupí jiný model tahal další typ baterií a další nabíječku?! Další věc, která mne opravdu štve.
Půjčil jsem si od kámoše Nikon D4, předtím jsem si od něj půjčoval D3s. No tak tady se situace obrací. Musím říct, že D4 mne nadchl. Oproti D3s má celou řadu vylepšení o kterých jsem mluvil už před lety, že by byly fajn. D4 prostě nediskutuje a fotí a hlavně ostří, kdykoliv, kdekoliv a přesně. Má to ovšem jeden háček. D4 je nabitá funkcemi k prasknutí, jenže to taky něco stojí, konkrétně téměř 140 tisíc!. Nás nadšené amatéry, co si jednou nebo víckrát za rok přivyděláme nějkou tou foto fuškou tuhle investici neobhájíme a využijeme těchto funkcí tak 2/3 když budu přehánět. Dále je to plně profesionální třída a opět se tedy o nástupce D700 nedá hovořit.
Jaká DSLR od Nikonu současné produkce vám nabídne 8fps, FX čip, přijatelný buffer, slušné ISO, odolné tělo a výbornou ergonomii s cenou pod 50.000,- ? Žádná! Prostě nic a už dlouho nic.
Ani opěvovaná D600 nesplňuje tyto požadavky, pro mne je to entry level pro fullframe. Jen bazarová D700, po které mimochodem je současně docela poptávka, jak tak sleduju – všimli jste si také?.
Myslím, že když vyslovím následující klíčové vlastnosti, tak velká spousta foto nadšenců řekne, ano to je to, na co už minimálně 2 roky čekáme a považujeme za nástupce D700!
FX čip, rozlišení 16-18MPx (spokojil bych se i s totožným čipem z D3s), 8fps (byť s batery gripem), buffer na 32 snímků v serii tj.4 sekundy při 8fps, ISO na úrovni D3s, odolné tělo, ergonomie a lá D700, živostnost závěrky 200.000, 100% pokrytí hledáčku, lepší AF než D700 tj. ten z D800/D4, 2 sloty, holt to video když to musí bejt a to bohatě stačí. FTP, LAN a já nevím co ještě fakt nepotřebujeme. Nějaký cenově dostupný WiFi modul je vítán.
Ano, říkáte, to by se ale potom D4 neprodávala. Ale prodávala, ti co potřebují ty extra fíčurky, tak by si to koupily a ten cca 30% pokles prodeje D4 by několika násobně dohnal prodej právě této konfigurace. Za takový aparát jsem ochoten dát cca 60-70 tisíc inflačních korun českých.
To co je ale vidět, tak se produkce naší milované značky orientuje na megapixely (v hesle „čím víc megapiksel, tím víc fotografyje“). Výstupy z D3200 nebo 5200 mne vůbec neoslovují a považuji to za sestup v kvalitě. 24MPx na DX vidím jako zvrhlost. Ono ani těch 24MPx na FX u D600 není zas takový zázrak. Nejvíc mne jako reportážníka, příležitostného wildlife fotografa zajímá šum na ISO 2000-6400 a tady sice D600 nepodává vyloženě špatný výsledek, ale věřím, že u menšího rozlišení a větších buněk s mikročočkami (např. čip D3s) by byl výsledek znatelně lepší. Navíc D600 diskvalifikuje z nástupnictví několik parametrů – zmíním minimálně tyto: ergonomie, rychlost seriového snímání, AF body, tělo.
Tak jsem si tu zbytečně poplakal, možná rozvířím živou diskuzi a to je tak vše co z toho bude. Budu doufat, že letos se buď už snad konečně objeví nástupce D700 nebo dá-li bůh a Kalousek tak se třeba dohrabu k té D4, ale to mne asi už doma utratí, stačila reakce na pořízení nové kulovnice před Vánoci, kdy v očekávání konce světa a vzniknuvšího chaosu by byla taktická, opatentovaná flinta větším přínosem než fotoaparát. (berte tento závěr s nadsázkou a jako vtipkování). K tomu musím připustit nepříjemnou loňskou zkušenost s osmiměsíční nezaměstnaností a tím pádem negativnímu pohybu na úsporách. Na pracák by mne totiž nikdo nedostal.
A proč legenda? Protože podle mne Nikon už tu chybu opakovat nebude, aby udělal tak výborný DSLR s mirně horšími parametry než jeho vlajková řada ....
A jak to vidíte vy?
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Výroba fototechniky je primárně business
Bude záležet jen a pouze na tom, jak jim to bude vycházet a jak velké gule soudruzi od Nikchónu budou mít. Vzhledem k obvyklým fyzickým proporcím v Japonsku bych až tak optimistický bohužel nebyl...
Tělo.
...taková blbost, napadlo mě, kdyby se vyráběl foťák jako dneska spousta věcí, třeba PC nebo auta. Modulárně. Chceš tělo ala D3000 OK. Do toho FX nebo DX (zrcátko, hranol), kolik megapixelů? Motorek na obj? CLS? Rychlejší procesor?
Asi by mi nevadilo, kdyby závěrka nevydržela 200.000, kdyby ji za nějaký peníz dokázali vyměnit při čištění čipu.
Nevyhovuje 20Mpx? co zkusit vyměnit za FX 6Mpx s "viděním jako kočka".
Atd atd...
Ale já na to stejně nemám. Občas navíc kroutím hlavou, jak někteří pořídí soustavu za 50 tis Kč a víc pak vyrobí fakt pěknou fotku, dodají do toho postprocesem šum, škrábance, vinětaci a ještě to udělají čb.. To měli rovnou dělat dírkovou komorou... Tak jo, je to umění...
Nic, taky jsem si pobrečel, jdu lítat... :)
No určitě by to šlo, ale vem
No určitě by to šlo, ale vem si co je modulární už na blbých noteboocích - vyměníš si RAMku , HDD, zbytek napájený na desce - důvod jediný, je to mnohem levnější. V sériové výrobě pustíš linku, daš tam 2, 3 obsluhy a jedeš. Na takovouto zakázkovou výrobu bys potřeboval víc lidí a i když je čínský soudruh skoro zdarma, tak přeci jen něco stojí. NAvíc celá logistika - od objednání po doručení do místa XY. Foťák není auto, foťák je spotřbák - zatím...
... a zrcátko pomalu taky končí.
Podle mě pomalu přestává mít opodstatnění....
proč blbost?
proč blbost? Naopak oprávněný pohled na věc. Mimochodem středoformát je taková stavebnice. Ovšem je ta za úplně jiný penize :-) Matnice, hranoly, zadní stěny digi/analog, měchy, závěrky... všechno lze měnit a prohazovat. Ale ty ceny jsou jak za auto.
V loni nebo předloni Nikon patentoval system an výměný obrazový čipy. Tak třeba se to někdy objeví, ale tipnul bych to na mirrorless kamery.