Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Externí blesk pro Nikon D3100
¨
Autor: jhal
Datum:
12. Září 2011, 14:52:46
Zdravím všechny Nikonisty ;-)
Zrcadlovku mám chvíli, jsem začátečnice.
Uvažuji o koupi externího blesku a všechny prosím o názory, rady a tipy.
Chtěla bych fotit svého synka doma před fotoplátnem.
Je mi jasné, že vestavěný blesk nestačí na to, aby byly fotky pěkné.
Může mi, prosím, někdo vysvětlit jak takový blesk přesně funguje?
Jen ho nasadím na tělo foťáku a sám si "radí" při fotografování nebo
ho musím nějak zvlášť ovládat?
Nechtěla bych investovat moc peněz, do začátku chci pořídit něco, s čím se naučím
zacházet a aby s tímto bleskem byly fajn fotky. A později možná zainvestuji...
Těším se na Vaše rady :-)
Díky moc!
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Blesk
Hezký den/večer.
Občas mám nutkavou potřebu taky něco napsat.
Obecně: ideální pro mě je to, co mi vyhovuje, ne to, co mi ostatní poradí jako zaručeně nejlepší. I když se tyto dva stavy můžou potkat. Tady je asi velmi dobrá osobní zkušenost. Zkusit si něco půjčit a zkoušet. Zejména pokud člověk nemá statisíce na vybavení. Hodných lidí, ochotných něco zapůjčit je myslím dost. Občas jsem se i divil, jak jsou ochotní. :)
Pokud není dost peněz, tak jsem osobně vyzkoušel i hodně levné vybavení, které dává velmi solidní výsledky. Např. pokud chcete dva externí blesky, dají se pořídit i s dálkovými odpalovači do 3000,- , při troše snahy i levněji. Samozřejmně to pak postrádá komfort dražšího vybavení a nastavování je pak náročnější na čas. Ale když nejsou peníze...
Zase, sháníte se po blesku a ostatní vám tu nabízí hned blesků více a odpalované mimo tělo. Podle mě je sice potřeba takovou informaci mít, ale že bych si hned kupoval víc blesků... Osobně k tomu potřebuju dojít. Zkusit si, co dělá blesk napřímo, co dělá, když se odrazí o strop, o stěnu atd. Možná zjistíte, že stačí jeden relativně silný blesk a odraz o levý horní roh místnosti.
Teď bych chtěl ještě napsat něco o tom, že třeba takový SB-900 je bezesporu špičkový výrobek, ale pokud budu používat 20% jeho funkcí a bez zbytku se obejdu, tak nevím jestli jsem peníze neinvestoval zbytečně. Zvlášť pokud jich nemám na rozdávání. Vyloženě bych nepsal vyhozené peníze, protože pokud mi něco nevyhovuje a někomu jinému jo, můžu to pořád prodat a koupit něco, co mi vyovovat bude.
Na druhou stranu (zkušenost s jiným výrobkem), půjčte si SB-900 a možná zjistíte, že nechcete nic jiného. Pak ho ale vraťte. ;-)
A ještě nějaké reakce:
Dokážu si představit, že zrcadlovku nahradím kompaktem. Nedají se s ním sice děla takové špumprnády jako se zrcadlovkou, možná malinko víc šumí a neudělám s tím plakát 2x3m, ale pokud někdo jde po rozměrech a po hmotnosti s tím, že to bude dělat ještě obstojné fotky, nemá zrcadlovka nejmenší šanci. Navíc nové technologie už se zrcátko odstranit snaží (viz Nikoní V1 a J1) a nemusí to být na úkor kvality. Takže s letecKISS nemůžu souhlasit. Každý nejde po technicky naprosto dokonalém snímku. A jsou i výstavy fotek z dírkových komor. Není to o super technice, i když mnohdy pomáhá.
Koupit si napřed kompakt a pak zjistit co neumí je taky cesta, ale rozhodně si myslím, že to není nutnost. Na druhou stranu mít i malý kompatk někdy není k zahození, přece jenom s sebou pořád tahat zrcadlovku mnohdy ani nejde.
Obchody a rádci: tady asi stačí mít víc jak jeden zdroj informací a udělat si vlastní názor. Oni ti obchodníci nejsou vždy odborníci a nemusí být pravda, že radí tak, aby vydělali.
Jiné značky: Nikon k Nikonu je rozhodně zaručené. Ostatním značkám se taky nevyhýbám, ale aspoň bych se zeptal, když už ne zkusil, jestli to spolu bude fungovat. Osobně mám Nissin a vím, co umí a co naopak neumí. Ale na SB-900 prostě nemám. Vím, kdy bych ho i použil, ale je to mizivé množství případů. Rumpeek se mnou nebude souhlasit, protože on SB-900 využije a používá její vymoženosti pořád, ale já prostě ne. -- třeba na to časem dojdu. :D
A stačí.
Je to můj názor, tak si ho když tak přečtěte a udělejte si ten svůj.
Není zač. Jo a 18-105mm, je
Není zač. Jo a 18-105mm, je snad best of sklo ze všech Nikon seťáků, které jste si mohla vybrat. Také jsem na něm začínal a stále jej do sytosti využívám ;)
Ještě jeden odkaz.
http://digiarena.e15.cz/jak-fotit-deti-je-to-drina-ale-s-nasimi-radami-t...
Dobré světlo.
Dobrý večer všem! Děkuju moc
Dobrý večer všem!
Děkuju moc za Vaše příspěvky a rady. Je fajn, že se snažíte poradit :-) Ke dvěma příspěvkům tady uvedeným se raději nebudu vyjadřovat :-)
Zrcadlovku jsem vybrala takovou, protože člověk je nějak omezen financemi a myslím, že D 3100 je pro začátek dobrá investice. Mám k ní objektiv 18-105 VR.
A na to, že se se zrcadlovkou kamarádím jen krátce, fotky jsou krásné..ostré, jasné.
Jsem začátečník a člověk se pořád a pořád učí...
Mě focení baví a o tom to je, ne? ;-)
Všem díky ještě jednou za Vaše názory a doporučení.
J.
Co kdybyste se poohlédla v
Co kdybyste se poohlédla v okolí po nějaké kamarádce nebo kamarádovi s foťákem, a šla si zafotit s někým ostřílenějším. Jestli vás to chytne, pak vřele doporučuju nějaký workshop.
Re: Externí blesk pro D3100
Pro focení před fotoplátnem se nasazený blesk moc asi hodit nebude. Proč? Protože to bude přímé osvětlení, zatímco, jak časem zjistíte, pro vaše focení potřebujete boční přisvícení. Pomocí blesků a v domácím prostředí se to dá realizovat dvěma způsoby.
První, zakoupíte dva blesky. Stačí bazarové SB-600 nebo SB-400. Když se to povede, vyjde vás to na cca 10 tisíc.
Druhou možností je zakoupit záblesková zařízení. Základní sety obvykle obsahují dvě záblesková zařízení, deštník, difuzér, odrazová deska apod. Celá taková legrace se dá pořídit asi od 10 tisíc (např. http://eshop.fomei.com/cz/produkt/fomei-basic-200-kit-studiovych-blesku/ ).
Pokud si přikoupíte dva radiové odpalovače, pak připočtěte 1 až 2 tisíce. Toť vše.
Použití pak bude takové, že rozmístíte blesky, ručně nastavíte výkon jednoho či druhého druhu zábleskových zařízení, propojíte je s foťákem tím radiovým odpalovačem nebo kabelem a pak už jen fotíte. Výhodou je, že pro čelní nasvícení můžete použít také interní blesk, takže nakonec máte tři blesky. Samozřejmě, že by bylo lepší mít v sáňkách nasazený další externí blesk a to s rozptylkou. Ať tak či onak, dva externí blesky by vám měly stačit na pokrytí malé domácí scény světlem. Dále si už budete muset hrát s výkonem blesků tak, aby jste získala kýžené osvětlení. Blíží se zima, takže za dlouhých zimních večerů si můžete hrát a hrát.
Neuvádím nic světoborného. Ačkoliv jste chtěla odpověď na otázku jak blesk funguje, dovedl jsem vaši myšlenku do fáze, kam jste stejně spěla. Takže jsem se snažil přiblížit jak lze realizovat malý domácí ateliér.
O focení bleskem je hodně literatury a pokud si prohlédnete reklamní letáky Nikonu (SB-800), tak i v nich se uvádí jak byl který příklad nasvícen. Doporučuji prozkoumat jak složitě byl nasvícený fousatý chlapík v hospodě a přitom to na fotce vůbec není vidět. Určitě je také dobré podívat se na zde již několikrát doporučované stránky pana Pihana (www.fotoroman.cz), které jsou nejen pro začátečníka výborným zdrojem informací. Přeji dobré světlo.
Pokud to člověk nebude pálit
Pokud to člověk nebude pálit napřímo, ale odrazem o stěnu, nebo strop, tak to nemusí být tak zlé. Samozřejmě pokud je to v možnostech té místnosti.
Jinak velmi slušně lze fotit v místnosti i bez blesku za přítomnosti nepřímého denního světla z okna. Chce to trochu zvednout ISO, ale výsledek bývá opravdu velice dobrý.
Jinak D3100 neumí synchronizovat blesk s krátkými časy závěrky, takže při focení venku s bleskem je třeba s tím počítat a víc clonit, nebo ztmavovat pomocí filtrů aby se nepřesáhl X-synch čas. To jen pro úplnost ;)
Dobrý večer všem! Děkuju moc
Dobrý večer všem!
Děkuju moc za Vaše příspěvky a rady. Je fajn, že se snažíte poradit :-) Ke dvěma příspěvkům tady uvedeným se raději nebudu vyjadřovat :-)
Zrcadlovku jsem vybrala takovou, protože člověk je nějak omezen financemi a myslím, že D 3100 je pro začátek dobrá investice. Mám k ní objektiv 18-105 VR.
A na to, že se se zrcadlovkou kamarádím jen krátce, fotky jsou krásné..ostré, jasné.
Jsem začátečník a člověk se pořád a pořád učí...
Mě focení baví a o tom to je, ne? ;-)
Krásný večer všem a díky ještě jednou za Vaše názory a doporučení.
J.
METZ
Já možná budu znít trošku jako rebel, ale já bych se těch jiných značek až tolik nebál. Jen je potřeba si dopředu zjistit, jestli opravdu podporují funkce Tvého foťáku. Já osobně vlastním METZ a jsem docela spokojeným uživatelem. Je pravda, že SB 900 i 700 jsou mnohem lepší na ovládání, ale jako začátek při omezených financích není špatný ani ten METZ. Pokud Tě totiž focení opravdu chytně, stejně časem zjistíš, že ti jeden blesk nestačí a pak můžeš používat tenhle druhý blesk (pokud to tedy umí) jako druhý v režimu slave. Rozhodně ale doporučuji přečíst si o focení s bleskem již mnohokrát zde zmíněné stránky a klidně i nějakou knihu, protože pak teprve poznáš, co vlastně očekáváš a jak toho dosáhnout...
Předně vítám do klubu
Předně vítám do klubu Nikonistů !
1-zrcadlovku NIKDY (!!) nenahradíš kompaktem, EVF falešnou zrcadlovkou nebo něčím podobným. Obrazová kvalita (ostrost, detaily, barvy, noční foto-podstatně menší šum,...), rychlost focení, způsob ovládání, možnosti experimentů s objektivy, filtry, blesky atd, to vše je výsada vyžšího patra focení, než jenom takové to domácí cvakání s kompaktem. Jedna věc je ale opravdu hodně mínusová, toto všechno něco stojí, bohužel!
2-obsahem předešlých řádků právě trpím vzteky, protože 3 měs. po záruce se tělo posr..o a už skoro 2 měs. je nepřetržitě (reklamace té 1 "opravy") na opravě druhé, tak fotím s EVF a hrůza blít ! Jak fotkama, tak tím zbytkem výše popsaným
3-první výsledky při focení se zrcadlem jsou doopravdy...no řekněme nepovzbuzující, ale neodratit se tím a učit se, přijde to ! Znám to
4-zrcadlo už máš, tak teď zopáknem předešlé příspěvky: http://www.fotoroman.cz/ jsou SUPR stránky a k nim neméně SUPR kniha, bible fotografa: Mistrovství práce s DSLR - 5 vydání od Romana Pihana. Další skvělé knížky: Scott Kelby - Digitální fotografie 1,2,3 díl. jsou psaný jinak, ale taky perfektní pro začínající. Dalo by se pokračovat, rad je víc než dost...
5-otázky a odpovědi na blesky, proč to psát znova:
http://nikonclub.cz/forum/technika-nikon/blesky/blesk-pro-nikon-d40
http://nikonclub.cz/forum/technika-nikon/blesky/do-budoucna-uvazuji-o-bl...
http://nikonclub.cz/forum/technika-nikon/blesky/metz-50-vs-nikon-sb-600#... a zase je toho víc, jen v klidu pátrat a číst
Jenom doplním, že ten pán od Nikonu, co mi v obchodě radil s bleskem (první odkaz) byl Michael Jurák, což jsem zjistil na netu až později, protože mně zajímalo, kdo mi ty rozumy dával. Důvod byl prostý: prodejci v obchodech mně lákali jenom na cenu s tím, že to stačí (mistr v práci by mi řekl: "Vždyť to bliká" a mněl by taky pravdu). Myslím že tento pán ví o čem mluví, takže jenom Nikon blesk ! Těch pár nul zaplatit navíc sice bolí, ale dá se to vydržet.
6-Potom je "jednoduchá" volba: SB-600, na začátek bohatě stačí..., ale SB-700 je zase o kus dál... a SB-900, tak to už je tvrdá profi mašina.
7-Když budeš mít Nikon blesk, nasadíš, zapneš a tělo si s ním pohraje samo na 100%, u NE Nikon to nemusí být tak pravda.
Říká se, že jak jednou koukneš do hledáčku zrcadlovky, nikdy nebudeš chtít jinak. Nevím jak u koho, ale já už poznal, že je to pravda. Tahání té těžké "trčící roury" na břiše po horách a nemalé financování tohoto koníčka, to vše za to stojí !!... a jak jsem byl rád, že v batohu byl EVF digitál, dovolenou jem mohl se skřípajícími zuby dofotit
Dobré světlo všem !
Tak já bych ještě předchozí
Tak já bych ještě předchozí komentáře s dovolením doplnil... Také existuje ještě další varianta syst. blesku a to SB-700 (loňská podziní novinka), který supluje již neprodávanou SB-600 ovšem má mnohem více funkcí a je levnější než SB-900 a také rozměrově a váhově menší než SB-900. Co se týče použití D3100 s SB-700 mimo sáňky blesku, tak jedině tak, že Sb-700 nastavím jako SLAVE a odpálení přes SU-4. Tím pádem zajistím to, že SB-700 mimo fotoaparát, bude odpálen interním bleskem na foťáku. Sám jsem to takto praktikoval, při lehkém fotografování produktovky, kdy jsem si SB-700 dal na MANUAL (pak jsem si řídil sílu blesku dle potřeby) nastavil jako SU-4, na D60 dal interní blesk na MANUAL, snížil výkon na co nejméně (aby mi blesk z foťáku do expozice zasáhl co nejméně) a fotil.... Takto se ale nebude přenášet TTL a další vychytávky. Prostě ti bude SB-700 fungovat jako manuální blesk...
Už jen kvůli této funkci pro odpalování ext. blesků, možnosti commander modu ve foťáku a přenosu TTL jsem šel raději do D90 a né do nových modelů D3100 a D5000...
Po přečtení předchozích
Po přečtení předchozích příspěvků už je asi zbytečné napsat, co jsem napsat chtěl, protože už to bylo 2x zmíněno. www.fotoroman.cz 5x přečíst všechny články a pak teprve začít uvažovat co si koupíte. taky jsem nedal na jeho rady neinvestovat do stavebních halogenů apod. a teď se mi zbytečně válí někde v koutě :)
Jinak K SB-900 a předchozímu příspěvku bych dodal, že za to co nabízí je cena přiměřená. Je to nejlepší systémový blesk na trhu. Ale dlouho zvažujte, co vlastně chcete fotit. Za rozumné peníze se dneska dají koupit amatérská zábleková světla s příslušenstvím, které tomu, co popisujete budou vyhovovat mnohem více. Systémový blesk se hodí spíš na reportáž, na inscenované focení už používám jen záblesky. Pokud máte D3100 jste dost omezena možnostmi focení s bleskem mimo fotoaparát (pokud pominu synchronizační kabel a nebo externé odpalovač, který ale můžete použít jen v manuálním režimu, což pro vás podle zkušeností které máte bude asi trochu problém). Jestli chcete k tomuto tématu víc rad, klidně mi napište na rumpeak@seznam.cz
A k úplně prvnímu příspěvku bych dodal: Mít zrcadlovku je nějaká výsada pro brouky pytlíky? Podle mě udělala moc dobře, že si koupila D3100 místo nějakého kompaktu (nedejbože "profikompaktu" za stejné peníze) a teď se snaží vzdělávat a hledat rady v diskuzích. Od toho snad diskuze jsou.
Mat zrkadlovku nie je ziadna
Mat zrkadlovku nie je ziadna vysada. Aôle ked si niekto kupi zrkadlovku a s fotenim je v plienkach, tak bude velmi sklamany, ake mu z nej polezu vystupy ! Tu by veru lepsiu sluzbu spravil akykolvek lepsi resp. Vami haneny "profikompakt", ktorych spracovanie obrazu vo vystupe je privetivejsie pre bezneho cloveka/konzumenta . Praca so zrkadlovkou viac ci menej (ale skor viac) pocita s naslednym posprocesom...a prvovystupy zo zrkadlovky naozaj nie su to, co mozno dotycny/a videl/a v casopisoch, mysliac, ze kupou zrkadlovky bude mat automaticky take vystupy tiez !!!
Dneska jsem viděl výstup z
Dneska jsem viděl výstup z "profikompaktu" z cylistických závodů v lese odpoledne za dost slušného počasí (tuto sobotu cca 14:00). Ta úroveň šumu a optická kvalita se s D3100 s nejzákladnějším objektivem nedá srovnávat ani v nejmenším. (tedy kromě jediného parametru, kterým je cena) Jediná nevýhoda toho, že si koupila D3100 je o trošičku větší rozměr, jinak udělala moc dobře.
seš nějakej ... no raději to
seš nějakej ... no raději to nebudu dokončovat, aby mne tu nevyřadili. Slečna nebo paní chtěla poradit, jako každý začátečník, a néé aby ji nějakej trotl hned na začátku odradil a urážel...
Jinak, milá Jhal, v zábleskových světlech se nevyznám, takže tam neporadím. Asi tady mají někteří pravdu v tom, že na focení v "ateliéru" (což vlastně před plátnem je) se asi hodí víc jak blesk. V každém případě, pokud usoudíte, že externí blesk potřebujete, a věřím, že určitě jo, protože se Vám neskutečně rozšíří možnosti foťáku, měl bych bych ještě jednu alternativu k nikoním bleskům. Já jsem na svou D80 pořídil Metz 48, dneska je už nástupce Metz 50, a jsem na výsost spokojenej. Ano, asi tam jsou možná nějaké věci, které možná nešlapou jako originál, pouze jsem o nich slyšel, v praxi nepostřeh, prý to má moc dlouhý záblesk ( což by mohlo vadit při zmrazení pohybu), ale na mé používání blesku je to bohatě dostačující blesk, navíc oproti SB 600 je levnější a lepší výbavu. Proti SB 900 nemám vůbec nic, a pokud máte na nic, neváhejte, asi je to pan blesk...
Mít zrcadlovku
Podle mého názoru udělala velmi dobře. Protože tento přístroj umí to samé co kompakty (ještě lepší)a to bez úprav jak píšete. A dále je možno jej v budoucnu rozšiřovat atd. Já ji držím palce a přeji jí mnoho krásných fotek a zážitků s aparátem.
:-)
Externí blask pro Nikon D3100
Po přečtení Vašeho přízpěvku bych já poradil.
Jak přesně funguje není až tak zajímavé pokud budu brát elektronickou stránku.
Proč věříte tomu, že s vestavěným blaskem by byly fotky špatné. Jeli vzdálenost do max. 3m tak nemusí být špatné, ovšem budou tam nepěkné stíny a jiné nezbednosti. Vyhnutí se těmto problémům lze zajistit opravdu studiem o fotografii,technice a focením. Je toho mnoho a doporučovaný odkaz je velmi dobrý.
Jinak jestliže si koupíte blask, který doporučuje manuál k aparátu tak bude pracovat dobře. Ovšem je také potřeba přečíst manuál k tomu blasku samotnému. Takže SB900 výborný a drahý, SB600 výborný a SB400 dobrý, jiný bych Vám ani nedoporučoval, ale po určitých zkušenostech zjistíte, že jeden blask je málo atd. Pak začnete přemýšlet o světelnějším objektivu a fotit při přirozeném světle.
Někdy by to chtělo i zagooglit a tak. Chápu je málo času s malým, ale fotit, fotit a stále fotit i když to budete mít nastaveno třeba jen jako automat. Časem vše příde. Přeji Dobré světlo.
Díky moc, s malým je opravdu
Díky moc, s malým je opravdu málo času, ale focení je skvělý relax :-)
Mila jhal, osobne mi je velmi
Mila jhal,
osobne mi je velmi divne,na akeho frasa mas zrkadlovku, ked nevies naozaj ani elementarne veci...nastuduj si napr. www.fotoroman.cz a potom....ale, proste sa uc a nevypisuj blbosti.
Myslím, že moje otázka není
Myslím, že moje otázka není hloupá a komu se na ni nechce odpovídat a zapojovat se do diskuze,
ať si odpustí své komentáře :-)
přesně tak... :-) jinak - já před rokem s blesky začínal a hodně mě to chytlo, před tím jsem fotil výhradně bez. Zrovna dnes jsem o tom napsal minipojednání na svém G+: https://plus.google.com/113883974401703134794/posts/Kg9SrqtJ7un - kdyby Tě to zajímalo, v listopadu a v lednu povedu dva workshopy, kde bude focení s bleskem / blesky hrát významnou roli a kde si budeme hrát se světlem. Akce ještě není ofiko, stačí dát vědět na můj e-mail: juracka@natur.cuni.cz zda by Tě workshop potenciálně zaujal, pošlu Ti nezávazný link jakmile budou stránky kurzu venku. Jinak - nevím zda to již někdo nezmiňoval, ale výborná knížka na focení s blesky je Hot Shoe od Joea McNallyho, vydal ZonerPress, lze sehnat v leckterém knihkupectví... :-) Petr