Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Co je lepšího než D300
Ahoj,
přemýšlím, co by se dalo bazarovýho koupit lepšího za nikon D300. Rád fotím s přirozeným světlem, blesk mám.
Moje výbava:
Sigma hsm macro DG 17-70 f 2.8-4.5
Nikkor AF-S 50 f 1,4G
Metz 58 AF-1 ...ale skoro ten blesk nepoužívám a tak dost často fotim z ruky do ISo 500, vejš už ne, šumí to.Ale fotky se mi líbí s přirozeným světlem. Jenže jsou buď tmavý a nebo mázlý. D300 mi občas přepálí což mě štve.Dákl mám Batery Grip Meike.
Když bych pořídil Nikon D700, grip i ta padesátka budou v pohodě použitelné, ale co ta sigma? Nebo mám koukat po nějakým DX stroji, který bude mít nějaký našlapaný čip? Asi před 7 lety jsem přestal magazíny o focení kupovat takže jsem absolutně mimo, co se týče přehledu strojů. Takže se ptám: pomůžu si koupí sedmistovky k lepším výsledkům za horšího osvětlení + koupě nějakého dobrého základního zoomu, klidně starýho z kinofilmu?
Děkuju.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Tak paní povídá že redukce
Tak paní povídá že redukce sumu na vysokých ISO byla zapnuta.Od kolika ISO tedy redukce pracuje?
vemte RAWy z obou strojů,
vemte RAWy z obou strojů, dejte je do NX-D a tam nastavte oba shodně - vypnout (nebo stejně nastavit) redukci šumu, WB na stejnou hodnotu (třeba slunce), všechny ty "picture control", contrast, brightness, saturation,... na stejné hodnoty, pak se dá něco porovnávat.
I pak může být nějaký rozdíl mezi barevným podáním, protože senzory nejsou stejné. Ale vyloženě "ošklivé" výsledky nebudou. Tomu nevěřím. Buď foťák funguje (produkuje fotky bez výrazných viditelných vad typu vynechaný sloupec, mnoho vadných pixelů a podobně) a výsledný obraz je akorát potřeba doladit k obrazu svému, nebo nefunguje.
Myslim si, ze dokážu udělat
Myslim si, ze dokážu udělat postprocesem výsledný snímek, ze nelze určit, jestli je to z D7200,nebo D300.
(Jestliže se bavíme o barevném podání, ne o rozlišení)
Vážení přátelé, testování
Vážení přátelé,
testování skončeno. D7200 umí,né že ne. Pokud je zaplá redukce šumu, razantně žehlí už na iso 100!Pokud je vyplá redukce šumu, je obraz živější ! Paní majitelka D7200 mi naastřílela ze stativu fotky a nafotila přesně stejné scény jaké jsem si vydefinoval a poslala mi přes úschovnu rawy.Rozdíl mě posadil na zádel. Takže pozor, žehlička jede už od iso 100. Já ji mám na D300 vypnuto, asi jsem byl uvědomnělej, když jsem to tak nastavil.
jupí.
Jestliže vidíte rozdíl už na
Jestliže vidíte rozdíl už na ISO 100, tak bude něco nastavené zásadně špatně.
A jupí výsledek zní
A jupí výsledek zní jak?!!
Odšumování v těle mám vypnuté ze dvou důvodů, jednak nemám nad touhle činností kontrolu a pak nevím, co z toho vypadne, tak nevidím důvod tohle zapínat, i když prsty svrbí.
Stále žiju v přesvědčení, že
Stále žiju v přesvědčení, že veškerá nastavení ve foťáku vezmou RAW data, provedou "korekce" a výsledný uloží do jpegu, jpeg pak buď do jpeg souboru (pokud je nastavené) nebo do jpegu, co je součástí RAWu.
Na samotná RAW data to nemá vůbec žádný vliv.
Takže pokud rovnou jpeg neposílám nějakou WiFi nebo tak pryč, je odšumování možné, ale akorát zatěžuje procesor a žere baterky. Asi bych dokázal vymyslet důvod, proč mít odšum zapnutý, ale v této chvíli se mi zdá zbytečný.
Nebo se pletu?
To jsem si dřív myslel taky,
To jsem si dřív myslel taky, dnes už o tom nejsem úplně presvedceny, protože napr. u DL Nikon říká, ze jestliže to není zapnuté na fotaku, tak to nejde plnohodnotné nahradit v postprocesu.
Pravda, DL může mít vliv na
Pravda, DL může mít vliv na vlastnosti/parametry AD převodníku....
jupí zejtra jedu pro Nikon
jupí zejtra jedu pro Nikon D7200. Já bych odšumovátor nezapínal nikdy(podle toho co to dělá za bordel), pouze když bych potřeboval něco rozumně zdokumentovat na iso 2000 třeba.
Vlastním D5 a zpracovávám to
Vlastním D5 a zpracovávám to v dost solidním SW.
To vypnutí odsumovani v těle bych přesto neviděl tak jednoznačně.
tak já to třeba v životě
tak já to třeba v životě nepoužil, fotím zásadně do RAW a nebylo to tedy třeba.
Používám pokročilé SW techniky a často i kombinaci různých SW pro dosažení výsledku. Odšumění má význam jen pokud je výstupem JPG přímo ve fotoaparátu.
Po dlouhých letech jsem minulý víkend poprvé experimentálně použil focení jen do JPG (sportovní utkání) s Nikon D500 a byl mile překvapen kvalitou JPG.
Takže mi chcete říct, že jsem
Takže mi chcete říct, že jsem se stal obětí podvodu, že majitelka je profesionální softwérářka a dělá ze mě vola?Že informace v rawu změnila?A s kvalitou si taky pohrála? Kdo z Vás má D7200?Tak to vyzkoušejte. Nastavte iso 100 s a bez redukce a vyfoťte model autíčka a lesklou lahev na clonu 7,1.Děkuji.RAWy bych si prohlédl přes úschovnu nebo uloženku.Ale není to nutné,jde o to si potvrdit to, co vidím já. A já ten rozdíl vidím.Odpoledne si s D7200 pohraju znova, jelikož bude již má.
To si nemyslím. Jen říkám, ze
To si nemyslím. Jen říkám, ze jestliže takhle vyrazne poznáte odsumeni na ISO 100, tak něco nebude nastavené správně.
a našel jsem na netu rawy se
a našel jsem na netu rawy se zapnutým NR a vypnutým.Od iso 100. Ale není uveden objektiv. Tam tolik rozdíl nevidim.
Jmalik: ale co je nastaveno
Jmalik:
ale co je nastaveno jinak??? DL D-lighting myslíte?
To je vypnuté a i při focení s D7200 jsem si kontroloval, jestli je vypnuté, protože to je další kurvítko. a lze v NX vypnout.
Každopádně prostě vidím, že z D7200 lze pořídit pěkný obraz s přirozeným leskem a kontrastem na obrysech. O to mi hlavně jde.Až ho budu mít doma, za chvilečku si pro něj jedu, tak se na to podívám pořádně.Ty fotky který jsem dělal já byli sigmou 17-70 a ty dělané paní byly Nikkorem 70-300VR. rawy přes úschovnu, co mi poslala jsou velikosti cca 25mb
Tam muže být nastaveno třeba
Tam muže být nastaveno třeba ten DL, vysoká redukce sumu, živě barvy...
Proste všechno nejde ani v RAWu vrátit zpět.
Zkuste extrém:
Dejte korekci expozice plus nebo minus na max (nejen korekci EV, ale všechny možnosti jak podexponovat,preexponovat a potom to zkuste SW vrátit)
(a DL není kurvitko, to je užitečná věc :)
Jsou nastavítka, která
Jsou nastavítka, která ovlivní data před uložením do RAW a nastavítka, co ovlivní až postproces, co se dělá ve foťáku z RAWu.
To před, je určitě ISO, clona, čas (s tím souvisí -+EV) - tedy kolik světla se dostane na senzor a jak moc je signál před převodem zesílený, teoreticky to DL (ještě jsem nepátral, tak tomu moc DL nevěřím. :) )
Zapíše se do RAW a zbytek je postproces, tedy něco, co se dá následně v PC ovlivnit.
WB, sytosti barev, šum, doostření atd. jsou postprocesová nastavítka.
Přesně tak. O tom DL si jen
Přesně tak.
O tom DL si jen myslím, ze to tak je. Jistý si úplně nejsem.
máš více méně pravdu. DL ale
máš více méně pravdu. DL ale Nikon tvrdí, že to je věc, která již ovlivní RAW. A taky tvrdím, že správně nastavené WB ovlivní míru šumu a není to jen můj názor.
Klidne to muže být tak, ze
Klidne to muže být tak, ze jestliže zvolis extrémně špatně WB, tak to bude mít vliv na šum, nepůjde to následně opravit SW.
To je otázka, jestli WB
To je otázka, jestli WB ovlivní zesílení zesilovačů pro jednotlivé barvy (tedy něco jako ISO pro každou složku RGB zvlášť) nebo ne. Zatím jsem nečetl, že by se něco takového dělo, ale možné to je. Jestli se třeba u D5 pochlapili a děje se to takto?
Jestli mátě nějaký odkaz na toto téma, sem s ním. :)
https://photo.stackexchange.c
https://photo.stackexchange.com/questions/77333/does-changing-the-wb-in-...
Jestli jsem správně četl, tak
Jestli jsem správně četl, tak nastavení WB může mít vliv na měření, ne na to, jak se data ze senzoru převedou do RAWu. Je to tak i u DL?
U extrémního nastavení se u měření "zvýrazní" jedna barva a posune se celé nastavení expozice, clony nebo ISO.
Tohle musím nějak vyzkoušet. :)
no já to akademicky
no já to akademicky nestudoval, jsem starý praktik. Ale rozhodě vím, že když dobře a pečlivě nastavím WB, tak je s tím menší oser a často i lepší šum na fotce. Platí o vyšších ISO samozřejmě...
Praktický výsledek je
Praktický výsledek je důležitý. Akademické pindy fotku neudělají. :)
Podle mě je to důležitá informace pro ty co spoléhají na to, že je raw ve spoustě věcí zachrání (tedy i pro mě).
Napadlo mě, jestli pak ISO auto nebude k vůli šumu optimální volba - jako že výsledek může být barevně hrozný, ale šum minimální. Co?
Zastávám přístup cca co píše
Zastávám přístup cca co píše Macek = když to jde správně nastavit, tak proč to tak neudělat.
ISO auto je kompromis mezi ISO, časem a clonou. Ten foťák neví jestli fotíš do RAWu,nebo JPEG.
Fotím do RAWu,90% na nastavení ISO auto (možná 99% :), ale jsou situace, kdy si zvolím čas,clonu,ISO manuálně. Např, fotil jsem pozdě večer v horách někde kolem Eigeru. Údolí už bylo potmě,jen světla chat, vrcholky a mraky ještě trochu nasvícené a počasí hodně do bouřek. Na co tady dávat ISO auto, když přesně vím jak to chci a můžu si to hned zkontrolovat a pro další snímek upravit.
Potom ale půjdu fotit letadla, sport....., no dám ISO auto, protože to už všechno kontrolovat nemůžu.
Čistě teoreticky - kvůli šumu bude vždy lepší použít nižší ISO, než dává automatika (hlavně aby mě někdo ale nevzal doslova, když je ISO už třeba 100, extrémně krátký čas, nebo extrémní clona)
No, chtěl jsem napsat WB
No, chtěl jsem napsat WB auto. Ne ISO... :-/
Jo,aha :) (zitra to zkusim
Jo,aha :)
(zitra to zkusim vyhodnotit)
Dotaz. Proč se mě některé
Dotaz. Proč se mě některé komentáře zoobrazují na výšku?
Na výšku se zobrazuje,
Na výšku se zobrazuje, protože komentáře mají definovanou šířku sloupce, kde se zobrazují a navíc mají definované, že odpověď je o x posunutá doprava. Pak se stane, že odsazení je tak velké, že se příspěvek zobrazí jako nudle.
Řešení je zásah do kódu zobrazování příspěvků. Ale nudle se tvoří výjimečně, tak to asi nebude tak extra nutná úprava.
Možná by stačilo definovat širší stránku.
Je zajímavé že mě to dělá v
Je zajímavé že mě to dělá v tomto vlákně a když už je tady víc příspěvků, ze začátku se to zobarazovalo normálně. V ostaních vláknecz se příspěvak zoobrazují správně. Když na příspěku zmáčknu ,,odpověd" zobrazí se na šířku i když před tím byl na výšku.
nastavte si zobrazení bez
nastavte si zobrazení bez vláken-rozbaleno
To bohužel nevím jak.
To bohužel nevím jak.
nahoře nad komentáři je
nahoře nad komentáři je "Volby prohlížení komentářů"
pod tím pár roletek. Je tam "bez vláken rozbaleno" (např.)pak se cvakne na "Uložit" a je to.
... tohle jsem taky netušil, díky za nasměrování.
Dík už jsem to zpravil.
Dík už jsem to zpravil.
Tak si fotím s D7200 a jediný
Tak si fotím s D7200 a jediný co nechápu je, jak může foťák na iso 100 s bleskem udělat z tmavého koutu shluk kostiček a šumu. To jsem nepochopil.
Kostičky budou Jpeg a světlo
Kostičky budou Jpeg a světlo prostě šumí. Čím míň světla, tím víc šumu. To je fyzika a dá se to omezit maximálně nějakými postprocesovými výpočetními kouzly. (https://en.wikipedia.org/wiki/Shot_noise)
aha, to jsou věci.dík za tip.
aha, to jsou věci.dík za tip.
Ještě k tomu šumu a kostičkám
Ještě k tomu šumu a kostičkám JPEG.
To rozkostičkování můžete eliminovat když nepoužijete ztrátovou kompresi (po úpravách to převedete třeba do TIFFu). Bude to za cenu většího souboru, pro archivaci takových snímků budete potřebovat příslušně větší prostor.
Odstranění šumu je možné různým SW v postprocesu. Jeden z nejlepších SW je na tohle právě NX-D. Vždy ale mějte na paměti, že odstraňování šumu v postprocesu je vyhánění čerta ďáblem. Odstraňujete šum = snižujete ostrost. Vždy je to něco za něco i když následně použijete "chytré" doostřovací postupy.
vím. Když to šuní, tak to
vím. Když to šuní, tak to řeže. Když to nešumí tak je to moc vyžehlené.
Ne ne, jsem spokojen. Znova jsem fotil a zpětně koukal na snímky a v Cupturu D to vypadá skvěle.Navíc jsem zjistil, že Nikor F1,8 50G fotí jak brus.
Je hodně zajímavé, v čem se
Je hodně zajímavé, v čem se fotky zobrazují. Dal jsem převedené fotky v jpeg jako přílohu do mejlu, a byly zašumělý jak prase.dal jsem fotky otevřít v editoru zoner a to samý.....jinak v prohlížeči zoner OK....tak nechápu
Normální stav. Používejte
Normální stav.
Používejte NX-D a jeho prohlížeč. To je standartní zobrazení. Když víte co děláte s vloženými profily, tak je bez problémů Adobe atd.
Když použijete přílohu do e-mailu, tak vůvec nevíte co se děje.
No právě... babička s dědou
No právě...
babička s dědou chtěli poslat fotky miminka, no tak jsem je musel trochu zmenšit. Zoner to prohlíží dobře , jen edtor to změní.
I do jpegu se mohou ukládat
I do jpegu se mohou ukládat profily zařízení (ICC - korekce/"informace o" barevného/m prostoru). Pak, pokud to prohlížeč umí, ten profil použije na korekce. To je pravděpodobný důvod různého zobrazení stejného obrázku.
V ZPS editoru vidím možnost v menu "Upravit" - "Převést do profilu" - aplikuje korekci profilu do obrazových dat.
Takový výsledek by pak měl zobrazovat každý prohlížeč stejně, protože ve výsledném jpegu pak nebude ICC profil.
Je možné, že to pomůže.
Možná, kdo je v tomto směru sběhlejší poradí líp (odkáže na nějaký šikovný zdroj). Ti co se hodně zabývají tiskem toho, co vyfotí, mají prací s ICC určitě lépe zažitou.
JO, to bude ono. Koukám že
JO, to bude ono. Koukám že jsem tam měl nastavený ve správě barev "implicitní vstupní profil:" nějako agfu
"výstupní profil": taky něco....
jak by to mělo bejt?Vypnuto?
V tomhle trochu tápu. Vím, že
V tomhle trochu tápu. Vím, že jsem to jednou nastavil (to jsem věděl, co dělám) a pak jsem na to nesahal.
Podle mě těch ICC tam bude víc. Jeden bude u vstupní fotky, ICC foťáku(?), pak v ZPS je určitě ICC monitoru a bude tam i možnost ICC nějakých tiskáren a podobně. Ale to je jen pokud fotku tisknu, zobrazuju z toho ZPS. Pokud ji někam ukládám, tak si (podle mě) nese ICC foťáku. Takže pro "správné" zobrazení a tisky ze ZPS tam ty ICC nechat a pro export fotky pro web převést fotku do profilu, jak jsem psal dřív.
A jak jsem psal, chtělo by to nějakou osvětu od někoho zkušenějšího. :)
Naladit celý řetězec od
Naladit celý řetězec od foťáku až po tisk na ICC profily není jednoduché.
První předpoklad je mít k dispozici ty ICC profily pro celý řetězec ( i pro papíry na které tisknu).
Další věc je respektovat gamut, který si zvolím. Např. jestliže fotím do Adobe RGB a monitor mám jen s RGB, tak pochopitelně na monitoru neuvidím všechno.
Další věc je mít možnost to nějak zkalibrovat. Monitor ideálně vestavěnou sondou.
Další velmi důležitá věc je osvětlení. Někdo to řeší třeba dvojí kalibrací pro denní a noční osvětlení. Já na tom pracuji jen s umělým osvětlením, ve dne ne. To svítidlo musí splňovat nejen požadavek na teplotu světla, ale i věrnost podání barev (min cca 98 pro tisk).
Asi nejproblematičtější je zvolit výstup pro tiskárnu. Doma je to jasné - k tiskárně kterou mám. Když to mám nést někam k tisku do studia je asi nejlepší se domluvit, že to dodám v Adobe RGB a tam to s nimi doladím.
To je pro tisk, když chci minimalizovat odpad.
Jde to samozřejmě i jinak, bez těch ICC profilů.
Pro web je to podle mě dost jedno, protože vůbec nevím na čem si to kdo bude prohlížet.
V konkrétním případě co se ptal tazatel (fotky mrňat pro rodiče) to řeším tak, že přinesu nějaké fotky na flešce k rodičům, pustím to na monitoru, nebo televizi kde si to budou prohlížet, upravím to na místě do použitelného stavu , upravené si donesu domů, uložím ... a příště to dodám už takhle (většinou se jedná jen o míru barevného sycení)
Určitě bych i já tady uvítal osvědčený postup nějakého profíka.
S tím prohlížením na televizi
S tím prohlížením na televizi jsem si vzpomněl, že od doby, co se trochu zabývám fotkama, tak jsem narazil na to, že (levnější?) televize a levnější monitory jsou většinou* z továrny nastavené na až hloupě vysoký kontrast a sytost (aby obraz vypadal líbivě?) a fotky na nich vypadají hrozně. Na tabletech mám zase zkušenost, že jejich obraz je vyladěný vcelku dobře.
I základní nastavení bez sond pak obraz vylepší k nepoznání. Stačí vzít nějakou fotku (kalibrační fotku), kterou znám a aspoň zhruba obraz nastavit. Přes PC takové to win nastavení kontrastu gama korekce a světlosti taky není k zahození. Fotky jsou pak koukatelné i na "levných" monitorech a TV.
----
* bylo to asi u 2 televizí a 3 monitorů, to je 5ks a to není statisticky významný vzorek. :) A možná se dnes už všechna zobrazovací zařízení nastavují pěkně.
Na televizi když ji koupíš je
Na televizi když ji koupíš je nastaven režim obchod aby se byl obraz výrazný.