Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
d300s nebo d7000
¨
Autor: jaraj
Datum:
24. Srpen 2011, 20:34:07
Zdravím
V brzké době bych si chtěl koupit svou první zrcadlovku Nikon a nevím zda třistovku nebo 7000,a tak bych potřeboval poradit.Chtěl bych fotit převážně krajinu,makro,zvířata,zejména ptáky.Napadla mne kombinace NIKON D300s + 16-85 AF-S DX VR a NIKON NIKKOR 105MM F2.8G IF-ED AF-S MICRO VR .Myslíte si že je to dobra volba nebo byste dali přednost d7000 + jiný objektiv
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Volba
Tady si myslím, že když si vybereš v obchodě co ti bude líp sedět do ruky, tak určitě neuděláš chybu. Majitelé sedmitisícovek je budou vychvalovat a majitelé třístovek budou zase chválit svoje mašinky. Hlavní je, že je to Nikon. Já sám mám D7000 a jsem spokojen.
Zdravím. řeším podobný
Zdravím. řeším podobný problém s výběrem. Vlastním d7000 a uvažuju o přechodu na d300. Fotím jen sport a reportáže. D300 mi přijde lepší do ruky, kladně hodnotím možnost 51 ostřících bodů a to, že jsou víc do krajů. jako plus vidím i odolnost přístroje. Že to nemá video mi nevadí. A připadá mi, že d300 líp a rychlejší ostří. Ale nejsem si jist, jestli to převyšuje možnosti D7000 :( Tedy hlavně ve směru sportovní a reportážní fotografie .....
Pokud používáš těžké profi
Pokud používáš těžké profi teleobjektivy, tak bych kvůli k nim pořídil D300s z důvodu lepšího úchopu i robusnosti těla. Jinak bych spíš šáhnul po D7000. Je přecijen v obrazové kvalitě o něco napřed.
P.L.: nezazlívám že ji chci.
P.L.: nezazlívám že ji chci. i přes veškeré klady a zápory mám z ní lepší pocit. jen sem spíš přehnaně opatrný.
dluhos: přesně tak. rozhodnout se co je víc. nejduležitějsí asi bude ten rychlejši AF ne? Jestli iso 100 nebo iso 200 nevím jestli řešit. A tu sekvenci osobně nevyužívám často, ale hodí se. U toho isa byh byl skeptický. Opravdu málo zvedám iso nějak výrazně. V noci jsem sport ještě nefotil a pak to má smysl jen ve špatně osvětlených halách nebo venku pod mrakem a za deště. A to stejně, když už jsou tak špatné podmínky, tak máte problém spíš s ostřením než s isem :) Asi by ni nejvíc pomohlo nějaké objektivní srovnání přesnosti a rychlosti ostření.
Daf: Tak 70-200 2,8 je celkem velký a těžký. nebo si měl na mysli něco většího? S tím obrazem . . . opravdu to je tak markantní a poznám to? Příjde mi totiž, že pořád nejsem tak dobrý fotograf, aby byl u mě ten rozdíl vidět.
NO, DO PÁTKU SE MUSÍM ROZHODNOUT. KAMARÁD POČKÁ S PRODEJEM. JEN PRO UPŘESNĚNÍ. MOJE D7000 MÁ NAFOCENO 16K FOTEK A JEHO D300 JEN 6K FOTEK. A JEN PRO JISTOTU, POŘÁD MLUVÍM O D300 NE D300s :)
Re: P.L.: NEZAZLÍVÁM ŽE JI CHCI.
Šťastný člověk, který fotí akční scény a přitom nepotřebuje zásadně zvyšovat citlivost :) . V takovém případě se pak nabízí otázka, proč utrácet za něco takového jako je D7000 nebo D300. Snad jen kvůli tomu ostření nebo sekvenčnímu snímání. Já samozřejmě budu chválit D300. Rychlost ostření akčních scén je prostě báječná. Samozřejmě, že jde i o objektiv, ale 51 bodů, z toho 15!!! křížových je silný argument. Naproti tomu D7000 podává lepší výsledky na vyšších citlivostech.
taky nezazlívám
Já Ti to taky nezazlívám :-))))
Vím, že jde o D300, já mám D300S a můžu porovnávat s D7000. I když nějaký rozdíl na vyšším ISO asi je, tak já to pořád vidím obrazově srovnatelné. S tí ostřením mi to přijde podobně jako s kvalitou obrazu, ale obráceně :-)
P.L. nakonec stejně nejvíc
P.L. nakonec stejně nejvíc záleží na skle, co na to nahodím že?! jak v tom ostření, tak hlavně v obrazové kvalitě. nebo se pletu?
z recenze
Myslím, že odpověď na porovnání zaostřovacích modulů je tady: http://www.dpreview.com/reviews/nikond7000/page11.asp
Takže ostření s fázovou
Takže ostření s fázovou detekcí je skoro stejné, hodně záleží na skle, tak jako u každého foťáku, v režimu LV, kdy se ostří na kontrast je to nejrychlejší Nikon a rychlejší než Canon, ale taky píšou, že to má menší buffer než D3/D3s, čili v kontinuálním snímání se brzy zpomalí a pro sport se tedy nehodí. Jenže tam nesrovnávají D7000 s bufferem D300. Nesrovnával jsem D300 s D3/D3s, tak nevím.
jen tak naokraj. nějaký
jen tak naokraj. nějaký výrazný rozdíl mezi D300 a D300s?
D300s má dva sloty (CF a SD),
D300s má dva sloty (CF a SD), bez BG o 1 okno za sec. víc a umí video. To je asi vše. Jo, a je o rok mladší.
tak to je v pohodě :)
tak to je v pohodě :)
Rychlost ostření samozřejmě
Rychlost ostření samozřejmě záleží i na objektivu, ale ostřící modul je součástí těla. Takže rychlost ostření je věcí obou součástí, kvalita kresby je věcí skla, pokud se fotí do RAWu a nedochází k degradaci JPG obrazu procesorem foťáku.
Měl jsem na mysli horní
Měl jsem na mysli horní hranici - D300 3200ISO, D7000 6400. U D300 ISO 800 bez problémů, snad i 1600, D7000 neznám. Rychlost 6 oken, s BG 8 oken/s, těch 8 je třeba na rychlý sport (volejbal, raggy, freestyle BMX, americký fotbal, parkur, to je to, co jsem zatím fotil). Třeba lyžování nepotřebuje takovou rychlost a repo taky ne, pokud nejde zrovna o nějakou bitku.
ajta krajta. tak vysoké iso
ajta krajta. tak vysoké iso jsem snad ještě nikdy nezapnul :) i těch 800 se mi zdá hodně. ale je fakt, že to asi bude tím, že prostě nebylo potřeba. kdybych musel řešit čas a nebylo kam uhnout s clonou, tak bych asi musel. A na rychlý sport snad časem dojde, jak pořídím nové sklo, tak začnu vyhledávat více možností k focení.
Když to tedy shrnu, tak má 7000 lepší jen kvalitu obrazu? Naopak D300 má lepší tělo, rychlejší ostření, víc zaostřovacích bodů. subjektivně mám z D300 lepší pocit. Tak bych asi měl ještě potencionální kus vyzkoušet, udělat si malý soukromý porovnávací test a když bude vše ok, tak se pro to rozhodnout a vyměnit?
Pro sport je třeba rychlé
Pro sport je třeba rychlé seriové focení, rychlé ostření, vysoké ISO (kvůli krátkým časům) a někdy i vysoké rozlišení (kvůli brutálnímu ořezu). D300 s battery packem fotí o okno rychleji, má lepší autofokus, ale naopak má menší rozlišení a o 1EV nižší základní citlivost. Tak babo raď!
D300 místo D7000?
podle mě uděláš radost jen tomu, kdo koupí tvojí použitou D7000 :-)
Mám D300S a za D7000 bych jí nevyměnil. Kdybych ale kupoval nové tělo, tak bych opravdu hodně váhal a asi skončil u D7000. Na D7000 mi vadí jen rozdíly v ovládání, jinak si myslím, že si nijak znatelně nepolepšíš. Spíš mám pocit, že D300 chceš, chceš to potvrdit a udělá ti radost.
Být tebou, vybral bych D7000.
Být tebou, vybral bych D7000. Vyšší rozlišení, ISO začínající od 100 a vysoký DR čipu se velmi hodí pro fotografii krajiny. Pokud nebudeš fotit makro s bleskem, tak velmi často při zaclonění přijde vhod i kvalitní vysoké ISO, které D7000 umí. D300s má profi tělo s výbornou ergonomií a odolností. S tím také souvisí vyšší hmotnost a větší rozměry. Pro zaměření sport a reportážní fotografii by podle mě byla D300s lepší volba.
d300s vs. d7000
o tomto sa vedu/viedli dost rozsiahle flamewars s nejasnym vysledkom:)
podla mna zalezi od osobnych preferencii a v oboch pripadoch si myslim ze dostanes za svoje peniace dost muziky, zalezi len na tom, co uprednostnis.
D7000 je novsia, takze ma poskytovat na vyssie ISO lepsie vysledky a samozrejme vyssie rozlisenie. Co sa tyka spracovania (chipova sada a tak), tak o tom velmi teraz neviem. Prave novsia technologia je argumentom zastancov D7000.
Na druhej strane D300s ma masivne telo z horcikovych zliatin, ktore je odolne a ludom s velkymi paprcami, ako napriklad ja, sa lepsie drzi. D7000 ma tiez nejake horcikove casti (myslim ze predok a vrch), ale viac tam prevladaju predsa len tie plasty. Ked som drzal svoju D300s a kamaratovu D7000, skratka som mal lepsi pocit z D300s, co sa tyka pohodlia aj pevnosti.
D300s ma 51 bodovy autofocus, D7000 39, co nie je taky rozdiel, sam pri manualnom vybere bodu mam povolenych len 11 bodov, pretoze kym sa tym preklikam, tak to trva. Co mi trochu vadilo na D7000, tak ak si spravne pamatam, tie zaostrovacie stvorceky boli vidiet stale a pri ich aktivacii sa len rozsvietili a navyse uprostred mali taku malu bodku. V D300 bod ktory nie je aktivny, nie je vidiet.
Ovladanie je opat vecou vkusu a preferencii (a pre mna jeden z dovodov, pre ktory som kupoval novy fotak a volil D300s proti D90). D300s ma viac tlacitok:-) Na skoro vsetko (meranie, iso, exp, kompenzacia, autofocus, ...) nastavis pomocou dedikovaneho tlacitka, co mne vyhovuje, pretoze neznasam lezenie do menu, ked nieco potrebujem rychlo prestavit. Na D7000 mi z toho nieco chybalo. Navyse na D7000 si mozes prednastavit 4 uzivatelske expozicne rezimy, co by s tlacitkami asi velmi neslo. Tieto rezimy doplnuju tie klasicke kreativne rezimy (sport, portret, krajina) a P/M/A/S na voliacom koliecku. Oproti tomu D300s ma len P/M/A/S, ktore volis tlacitkom+kolieckom. Tam kde D7000 ma to rezimove koliecko, D300 ma volic na ISO, kvalitu a vyvazenie bielej kombinovany s otocnym volicom rezimov spuste.
Tu asi opat zvitazi sposob, akym fotak pouzivas. Ak rad surfujes medzi odlisnymi nastaveniami, tak ti bude vyhovovat D7000, ak sa rad sustredis na jeden typ zaberov a chces robit rychle relativne male zmeny, tak ti mnohe tlacitka na D300s pridu vhod.
Video nepouzivam, tak neviem posudit, pre mna by to nebol dovod, preco ist do D7000. Rozdiel, na ktory si spominam je, tak D7000 by mala dokazat HD video a mala by mat aj nejaky nie prisil vydareny autofocus vo videu. Skor ma tele iritovalo to cervene video tlacitko:)
A len taky fakt kozmeticky detail, ktory som si vsimol - D300s ma krajsi zvuk ako D7000, take vazne cvaknutie zrkadla. D7000 mi tym svojim bzuknutim hrozne pripominala jeden stary low-end model od Canonu:)
Tak ta ergonimie je hodně
Tak ta ergonimie je hodně relativní záležitost. Já mám ruku myslím taky dost velkou (rukavaice velikost 11) a přiznávám, že D700 (která má prakticky stejné tělo jako D300s) mi v ruce seděla trochu lépe(ale tak asi o 2%), ale zase to její ovládání pro mě byl totální guláš. Z mé a tvoji zkušenosti plyne asi tolik, že pokud jsi zvyklý na jeden foťák, je pro tebe ten druhý vždycky ergonomicky katastrofální.
Jenže D300, D700 mají podobné
Jenže D300, D700 mají podobné ovládání, D3 jakž takž taky, rozhodně podobnější než D7000. Nemám ale problém ovládat D80/D90, D200/D300(s)/D700 ani D3(s/x), ani D7000. Jen bych si na rychlejší akci už tělo nižší řady nevybral a už jen kvůli pohodlí taky ne.. Bez gripu už dávno ani ránu
S300S VS D7000
Tak přesně tenhle problém řeším taky a tak jsem se chtěl ujistit ,že mám zálusk na správnej model. Už jednou jsem udělal blbost a koupil jako svou první DSLR D5000, když mi kamarád radil D90..
Fotím převážně reportáže a koncerty, občas krajinu. Vše na manuál maximálně na nějaký z režimů A, S.. Zatím mám objektiv 18-105 /f3.5-5.6 což není zrovna pravé :).. proto jsem si představoval foťák co bude mít lepší ISO (D7000), jenže si budu kupovat SB 700 a pro začátek 35/f1.8 tak si zas říkám jestli je to lepší ISO vůbec potřeba, protože i u D5000 s 18-105 na ISO 800/1600 jsem nepotřeboval u koncertů v noci blesk a většina fotek vyšla pěkně a šum byl dobrej (fotky na web). U D5000 mi nevyhovuje velikost bufferu a hlavně ovládání, o AF se raději zmiňovat nebudu.
U D300s se mi líbí větší odolnost, CF karta, 51 bodovej AF a hlavně to ovládání.
U D7000 se mi líbí ten nižší šum.
Někde na internetovém srovnávači dokonce vylezlo, že má D300s větší šum než D5000 a to mě trošku zarazilo. Jak je na tom D300s obrazově proti D5000?
Prolez jsem snad všechny receze, diskuze. A pořád si nejsem 100% jistej. Je to k uzoufání :D. Nechci si koupit D300s a pak zjistit, že sem udělal chybu jak s tou D5000..
Předem děkuju za odpovědi...
Skutečně využiješ zvýšenou
Skutečně využiješ zvýšenou odolnost profi těla? Budeš na to tělo někdy nasazovat těžké velké teleobjektivy? Má D300s navíc nějaké důležité tlačítko na těle navíc oproti D7000? Často fotíš sekvence snímků? Pokud na většinu otázek zní odpověď ano, tak zřejmě potřebuješ D300s ;)
Nic mi do vaší debaty není,
Nic mi do vaší debaty není, ale mně vadí na dnešní poměry malé rozlišení D300. Mnohokrát mi vadí při brutálním ořezu nedostatek zbývajících pixelů. Dopředu se bráním námitce, že mám komponovat při focení. U sportu, rychlého sportu, to kolikrát nejde a zajímavý okamžik je třeba vypíchnout ořezem. Takže čekám na FX (možná i DX) kolem 20Mpix s kadencí aspoň 8 oken za sec.
Podle mě rozlišení výrazně
Podle mě rozlišení výrazně nad 12Mpix už nemusí kvalitně přenést optika na DX čip. Prostě takový výřez nemusí být dostatečně ostrý aby se pak dal použít. Jinak u FX to rozlišení kolem 20Mpix určitě smysl má.
Odolnost
Sakra, potřebuju D300s :)
D300s nebo D7000.....
Zdravím, nedávno jsem řešil stejnou otázku s tím rozdílem, že to není moje první zrcadlovka, ale naopak jsem potřeboval druhé tělo k mé výbavě kde vlajkovou lodí je D700.
Názorů jsem slyšel dost a byly i dost vyrovnané, takže jsem se spolehl na to co je asi nejdůležitější. Aby Vám foťák dobře padl do ruky a dobře se ovládal. Oba dva jsou hodně dobré, ale každý je v něčem lepší. Pro D7000 hovoří vyšší rozlišení i dynamický rozsah, full HD video, a spousta dalších novinek, v neposlední řadě českém menu. Naproti tomu, má třístovka větší odolnost a podle mě lepší ergonomii ovládání. To je ale právě to, co je třeba osobně vyzkoušet. U mě to ve finále vyhrála právě D300s pro svou téměř identickou ergonomii s mou dosavadní D700. Možná bych se podíval na objektiv http://www.megapixel.cz/nikon-18-105-mm-f-3-5-5-6-g-ed-vr
Přeji šťastnou ruku Milda
Určitě D7000
Určitě jsi do D7000. Podle toho co chceš fotit nepotřebuješ až takový buffer na sekvenční snímání a o tolik odolnější než D7000 třístovka taky není.(S D7000 fotím venku na dešti zcela běžně) D 7000 je na tom s kvalitou výstupu už fakt o pořádný kus dále. Podle toho co chceš fotit, by sis měl koupit pořádně dlouhý objektiv. Nevím jak si na tom s rozpočtem, ale pokud špatně, kup Sigmu 70-200 f2,8 HSM (na netu se dá koupit už za něco málo přes 15 000), pokud trochu lépe, kup si novou verzi se stabilizátorem. Pokud ještě lépe kup si Sigmu 120 - 300 f 2,8 (určitě se stabilizátorem (bacha prodejci se tady snaží doprodat starší verzi bez stabilizátoru za vyšší cenu než novou verzi s IS)) 105mm je na focení ptáků sakra málo o těch 16-85 ani nemluvě. Do budoucna stejně asi ještě přikoupíš telekonvertor.
:D Ale aspoň se rozumně drží,
:D Ale aspoň se rozumně drží, na akčnější focení je prostě líp řešená (už jen AF-ON tlačítko je velký přínos), za dne o pořádnej kus určitě ne + vyšší nároky na sklo, ne vždy výhoda. Osobně by mi vadily i SD karty, ale dejme tomu ještě..
Ne vždy je světelný zoom výhoda - ptáci = přiblížení, pak buď pevné sklo, dlouhé Sigmy nebo tak něco, v nejhorším asi Tamron 70-300 VC.
16-85VR je fajn volba coby univerzál. Na makro tu 105VR, pokud bys šetřil pak např Tamron 90/2.8 - perfektně ostré sklo, Nikkor 60/2.8 nebo Tamron 60/2. Na hmyzáky ale delší, na kytky kratší, 100mm je univerzál.
TC na D7000 na průměrné Sigmě je docela zabijárna..
Určitě D300S :-)
Ten nekompromisní nadpis mě dostal :-) Podle mých zkušeností je jediný opravdový rozdíl ve výstupu rozlišení. Možná i video, ale to nepoužívám a také možná pro amatéra výhodnější dva SD sloty místo kombinace SD+CF. Vybíral bych tedy podle toho, jak padne do ruky a jak vyhovuje ovládání. Sám se pořád kloním k D300S, ale D7000 je výborná volba.