Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
D5000 + set 18-55mm VR ostří před objekt (hodně)
Zdravím všechny.
Nevím, jestli je to tělem, nebo je to objektivem, každopádně, má D5000 ať už se zmíněným NIKKOR 18-55mm VR nebo NIKKOR 55-200mm VR ostří o mnoho blíž, než chci (mám vybraný bod ostření ať střed, nebo jiný). To třebas při ohniskové vzdálenosti 55mm na tom 18-55mm když ostřím na objekt odemě vzdálený 2metry tak mám ostré vše tak o půl metru i 1metr blíže, než jsem ostřil. Dá se říci že jakoby když si tělo myslí, že je zaostřeno, tak prostě není a mám začínající bokeh na oném fotografovaném objektu. Když jsem fotografoval portrét, a daná osoba stála bokem, tak i po ostření na oči je obličej "rozmazaný" a "ostré" mám rameno (krásně byli vidět nitě ve svetru). Porovnal jsem foto tak půl roku a víc staré (leden) a tam to není nebo jsem si nevšiml. Řekl bych, že se to začalo dít po dokoupení právě onoho druhého 55-200 a blesku SB-600. Ale nemyslím si, že je to příčina. Dělá to i s nasazeným bleskem, ale i bez něho. Jen mě napadlo, že je buď špatný kontakt na bajonetu (po párkrát výměně objektivů) a nebo jsem něco špatně nastavil (nevědomky) na těle, protože to dělají oba objektivy. Nevíte, čím to? Už si nevím rady. Dal jsem i reset na default v menu těla a nepomohlo. Za jakou koliv radu děkuji předem, už jsem mírně zoufalý. Zatím to do servisu dávat nechci, ale nejspíš mi nic jiného nezbude.
Pokud bude zájem o "ukázkové foto" není problém někam vložit. Ale asi problém pochopíte.
Dobré světlo a ostré fotky. Alladin.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Re: D5000 + SET 18-55MM VR OSTŘÍ PŘED OBJEKT (HODNĚ
Pokud oba objektivy pracují na jiném těle v pořádku, pak je jasné, že je to tělem. D5000 myslím nemá žádné nastavení, které by mohlo ovlivnit zaostření. Moje D300 to např. má. Takže to vidím na servis. Bohužel.
Co třeba zkusit najít někoho v okolí, kdo má Nikon a otestovat na jeho těle své objektivy? Možná by stačilo dojít i do obchodu s fototechnikou a domluvit se s prodavačem na testu jejich těla s Vašimi objektivy.
Kamarád má D60, už jsem s ním
Kamarád má D60, už jsem s ním domluvený, jen teď to nějak nevyšlo. Marodí :-( Uvidíme příští týden.
Ale udělal jsem si spoustu testů a fotek. Dokonce jsem dostal i rady od jednoho kolegy přes soukromou zprávu a následně emailem.
Vypozoroval jsem následující. Zatím tedy na svém těle D5000 a svým objektivu 18-55mm VR 1:3,5-5,6G.
Pokud ostřím na nejširším ohnisku, rozostření je největší a ostří to úplně mimo scénu. A je jedno, pokud je to venkovní scéna(několik metrů až desítek), nebo uvnitř budovy (1-3metry). Pokud jsem uvnitř objektu fotografoval s externím bleskem SB600 a ostřil přes jeho červené ostřící čáry, bylo to o mnoho lepší. Dalo by se říci, že to i fungovalo správně.
Bohužel né vždy chce/může člověk fotografovat s bleskem. Bez blesku na LV přes display to ostří dle posouzení fotek ať uvnitř budovy, nebo venkovní scény úplně perfektně (možná na LV s největším přiblížením asi nejlepší).
Takže teď by mě zajímalo, proč to normálně přes zrcátko a hledáček ostří špatně, když přes display to je (na tenhle objektiv) ostré jako břivta. A jestli se tohle dá reklamovat, nebo co teď s tím? A pořád ještě nevím, jestli objektiv, nebo tělo. Ale to snad určím brzy.
Až zjistím, jak by se sem dali dát obrázky, tak bych vložil výřezy, aby jste mi to mohli okomentovat. Případně mi někdo přes SZ poraďte. Děkuji. Zatím to zkusím dát do alba, jestli se mi povede a dám sem odkaz.
Porovnávací obrázky
RE: Kamarád má D60
Nerad to píši, ale dle popisu to vypadá, že je problém v těle. DSLR používají dva způsoby ostření. LV ostří pomocí snímače podobně jako kompakt. Jestliže při LV foťák ostří dobře, ale klasické ostření, tj. fázovou detekcí pomocí Multi-CAM100 dává špatné výsledky, dalo by se z toho vyvodit, že je problém právě v Multi-CAM100. Možná je na něm jen smetí. A možná je to něco horšího. Asi by nebylo na škodu podívat se na to, zda dolů na zmíněný Multi-CAM100 nespadlo nějaké smetí. Pokud totiž foťák ostří lépe pokud má opravdu hodně světla (zmíněný blesk), pak by to mohlo ukazovat na sníženou citlivost a tedy možná zapadlé smetí.
Už mám jasno, je to vážně tělem... :-(
Zdravím. Už mám jasno. Našel jsem kolegu, co má D5000 v setu s 18-105 VR a je z vedlejšího města. Porovnali jsme fotky, pak vyměnili objektivy a vyzkoušeli. Oba pak ještě můj druhý objektiv 55-200 VR a jemu tělo ostří vždy správně ať na LV, tak i na hledáček. Vždy to má ostré a obě fotky jsou totožné.
Co jsem si porovnal foto z dřívějška, tak už jsem si toho mohl všimnout dříve, protože při focení různých brouků a podobně, jsem měl ostré tak max jeho tělo a nohy, ale za ním bylo vše už v "mlze" ale před broukem tak deset čísel bylo vše ostré. Takže brouk byl těsně na hraně ostrosti a začínajícího bokehu. Podle mě by měl být někde uprostřed toho ostrého že?
Na Multi-Cam100 nejspíš nic nebude, protože to dělá od začátku, co toto foto mám. (bohužel už rok) a ani tam není vidět, je utopený (v díře).
Leda jak byl v opravě (vychytal jsem tu vadnou sérii s tou špatnouz součástkou) a hned potom (jen jsem ho dovezl, tak druhý den jsem zjistil, že mi blesk blokoval závěrku, bez blesku vše šlo a vezl ho tam znovu) takže už byl dvakrát v opravě, že by jim tam něco spadlo.
Dával jsem ho tam hned, týden po tom, co byl doma a to jsem s ním toho za ten týden moc nenafotil.
Je to druhé tělo, to první bylo taky na reklamaci, ale bohužel jsem si ho nechal vyměnit, za tohle. Asi jsem si měl nechat ten první. :-(
Tak teď nevím, jestli ho reklamovat přes obchod, nebo ho zavést přímo do NIKON servisu v Praze. Po zkušenostech se mi ho tam dávat moc nechce, ale jiný servis tady v ČR nemáme. Ale obchod by ho strejně dal tam, ale čekal bych o 14 dní déle, než by ho tam dali a pak než by jim zase přišel. Řešit to výměnou těla přes obchod a doufat, že bude v pořádku, nebo ho tam zavést osobně a mít doma už 3x opravované. No je to nejspíš sázka do loterie. Co radíte?
Alladin.
Vlastní testy
Tak jak to zde čtu tak vlastníte dva objektivy.
1. přepnul bych vše na manual a pod úhlem 45 stupňů bych vyfotil mnou určený střed. jestli je to dobré a dělají to oba objektivy, tak není co řešit je to v těle v atofokusu.
2, to samé bych skusil i s manuálním nastavení expozice, (všechny úpravy bych vypnul a ještě bych tam skusil tak zvané tovární nastavení), nastavil bych to na střed no a kouknul bych jak to vypadá o kolik to podexponovává nebo ve vašem případě přeexponovává (píšete o přepalech) samozřejmě opět na obou objektivech. Lišit se to bude ovšem nesmí to být o hodně.
3. Přístroj bych vzal a jel s tím do servisu, zavolal bych si vedoucího a sním ty problémy probral, jeli to třetí (4) oprava máte právo na vrácení peněz.
Takhle bych to asi řešil já (pokud byl koupen u nás).
Milan
Vlastní testy....
Už jsem jich zkoušel několik. Ono to dělá čím menší je ohnisková vzálenost, tím víc se to projeví. Vyzkouším dát oba objektivy na 55mm a u obou ostřit ze stejné (podobné) vzdálenosti a do stejného bodu. Smínky pak zkusím porovnat. Rozdíl bude jen v nejnižší cloně, ale ta se dá nastavit na obou stejně, na f5,6 a víc. Čím menší pak bude, tím lépe se pozná, kam to ostří (bude menší hloubka ostrosti). Asi zkusím něco, co má pravidelnouo textůru. Třebas čtverečkovaný papír by byl asi dobré měřítko. :-) No něco vymyslím a třebas přidám obrázky na ukázku, jak to dopadlo.
Dneska už jsem chtěl jet do Prahy, ale bohužel mi nevyšel čas. Bude to třetí reklamace (ale jiná závada) na tomhle těle. Teda ještě bych si mohl k tomu přidat přemapování čipu, ale zatím jsem to přežil s tím výstupem, jaký je. Nevím, jak bych to řešil, to vrácení peněz. Pokud jsem to do opravy dával pokaždé já, bez informování prodejny, kde jsem techniku koupil. Jedná se o Český internetový prodej. Aparát mám od srpna (resp. září) loňského roku. Je to druhý set, první jsem vyreklamoval hned po týdnu. Měsíc čekal na servis a následnou výměnu. A pak s druhým tělem po dalším týdnu ho vezl zase na servis. Nakonec jsem si ho opraven dovezl domů a další den jsem jim ho vezl zase zpátky a foto jsem měl prakticky až od konce října. Takže vrácení peněz bych docela uvítal. I když byl za akční cenu, takže by mě vrátili asi to, co stojí dnes normálně, asi bych si připlatil a vzal D90 v setu s 18-105 VR. Druhý objektiv s externím bleskem a doplňky bych si nechal. To by se dalo dál použít.
Alladin
Ještě jednou testovací foto, tentokrát v originále.
Tak pro lepší informaci, jsem si na rychlo udělal bezplatný webhosting, abych mohl nahrát fotky v originálu, jak jsem je stáhl z karty v JPG. Nic lepšího mě zrovna nenapadlo. :-) Obrázky jsou zde:
18mm ohnisko na 18-55 VR - hledáček
18mm ohnisko na 18-55 VR - LV
55mm ohnisko na 18-55 VR - hledáček
55mm ohnisko na 18-55 VR - LV
55mm ohnisko na 55-200 VR - hledáček
55mm ohnisko na 55-200 VR - LV
200mm ohnisko na 55-200 VR - hledáček
200mm ohnisko na 55-200 VR - LV
Jsou to foto v originále, takže jsou to dost velké soubory. Jako podložku jsem použil desku s jednotnou texturou a bod ostření byl přesný střed +/- té SD karty (redukce).
Je to focené vždy na min clonu, aby bylo lépe vidět rovinu ostření. Na foto nastaveno bodové ostření a prostřední ostřící bod. Expozice je na matrix a foceno je v řezimu "A". VR vypnuté foceno ze stativu dálkou. Úhel je pořád stejný, jen na 55-200mm objektivu, jsem musel dát stativ výše, aby byl objektiv vůbec schopen zaostřit, ostří od mnohem větší vzdálenosti, než menší 18-55mm. Jak je vidět na 200mm ohnisku, už je toto zaostřené v obou případech asi stejně. Je to způsobené ostrostí jen na pár centimetrech, kde přesně ležela karta. Čím širší ohnisko, tím více je efekt ostření dopředu vidět. Takže na prvních dvou foto je to nejlépe vidět. Tyhle fotky si vezmu s sebou, na tu reklamaci, aby věděli co chci reklamovat. A asi už s pokusnými fotkami končím, už není, co vymýšlet nového. Je jasné, že foto nefunguje tak, jak by mělo a nic víc s tím nevymyslíme, jen že ho chce dát opravit (vyměnit).
Díky za rady a názory a přeji pěkný den...vlastně už noc. Držte mi palce, do 28.9. mi to asi neopraví/nevymění to bych ho potřeboval a na 28.10. už snad bude ready, to ho budu zase potřebovat. Hold mi bude muset za týden posloužit starý dobrý Kodak EasyShare Z650, který jsem měl před NIKONem. :-) Doufám, že ho nerozšlapu, za jeho pomalost, šum a ostatní neduhy, kvůli kterým jsem ho odložil a koupil vysněnou zrcadlovku. :-)
Alladin.
Vlastní test
Zde je odkaz na to testování. Je sice v angl. ovšem dá se tomu rozumět.Testovací obr. se dají stáhnout a vytisknout.
http://focustestchart.com/chart.html
Testovat samozřejmě se stativem a mít rovnoměrné osvětlení.
Že ty opravy nešly přes prodejnu nevadí, ale opravy musí být provedeny v certifikovaném servisu Nikon a musíte mít od oprav záznamy a samozřejmě záruční list.
Ohledně vrácení peněz, to se samozřejmě řeší až nakonec, ale dostal by jste vždy částku Vámi vloženou. To se ovšem řeší přes prodejce.
Ale že by nedokázali opravit foto to se mi nějak nezdá abych pravdu řek.
Děkuju, ale už jsem
Děkuju, ale už jsem otestoval, viz předchozí příspěvek. Myslím, že i bez testovacího obrazce jsem si poradil. :-)
Prima
Tak dobré světlo.
RE: Už mám jasno, je to vážně tělem ...
Z prvotního popisu problému jsem pochopil, že se tento problém objevil až časem. Proto jsem udělal závěr, že by to mohlo být něco na čidle. Jestliže to dělá od první chvíle, není pochyb, že je to tělem. Když k tomu přidáme neschopnost správně identifikovat jasy scény, není jiné cesty než to dát do servisu.
A ještě jednu poznámku mám,
A ještě jednu poznámku mám, ale ta se netýká ostření. Kolegovi to vždy vyfotilo správně expozici. Měl histogram přesně uprostřed a nic nebylo přepálené. Měření měl matrix. Já vše nastavené totožně jako on a měl jsem detaily ve stínech a přepálené nebe. ( s tím se taky peru od začátku) takže spíš fotografuji na manuální režim. Je to normální, že mám fotografie například na "P" přeexponované? Jemu to na jeho těle nedělá. Že by to bylo způsobené tou nějakou chybou, co je sprojená s tím ostřením? Je to má první zrcadlovka, takže jsem o plno věcech, jak to má fungovat nevěděl. :-( Ale čím dál tím víc zjišťuji, že je něco "všechno" špatně. Nerad bych na tuhle značku zanevřel, mojí smůlou. Díky za názory.
Co se expozice týče. Možná
Co se expozice týče. Možná jste měli rozdílně nastavený Active D-Lightening, nebo ISO. Pokud je např. na foťáku nastavené nižší iso než základní ISO 200, tak má snímač nižší dynamický rozsah. Tzn. že v obraze může vzniknout podstatně víc přepalů. Ale může to být i barevným režimem Picture Control. Kde má největší dynamický rozsah zase volba Neutral. Jiné volby mají vyšší kontrast a jsou náchylnější na přepaly.
ISO používám pokud to jde na
ISO používám pokud to jde na hodnotě 200. A D-Lightning nepoužívám. Standartně ho mám vypnutý kolega ho měl tuším zapnutý. Barevný režim nevím, co tam má kolega, ale já používám Standart. Jsem nevěděl, že to ovlivní výsledek na RAWu. Oba jsme fotili do tohoto formátu. A výsledky porovnávali zatím jen na obrazovce těla aparátu. Na PC to bude asi větší rozdíl. No nějak jsem si neuvědomil, že i tohle nastavení hraje roli. Jsem amatér, fotím pro radost, hlavně moji. I tak bych rád co nejlepší výsledky, co můžu z mé techniky a možností nastavení a PS dosáhnout. Díky za vysvětlenou. Zkusím si s tím pohrát, ale asi až po servisu. Člověk se pořád učí a pořád je co zlepšovat.
D-Lightening
Co se týče barevných režimů tak při RAW to opravdu nehraje roli ani D-Lightening. Ale na displeji foťáku vždy vidíš JPEG i když fotíš do NEF.
RE: ISO používám pokud to jde na
Až na vzácné případy by to nemělo mít vliv. Pokud ovšem vše funguje. Což, jak se zdá ne. Jinak bychom tu nediskutovali, že?