Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
D5100 pro polský trh
¨
Autor: p.unit
Datum:
25. Srpen 2013, 21:15:58
Ahoj všem :-)
Již pár dní vlastním Nikon D5100. Na to není nic neobvyklého až na fakt,že jsem k tommu místo tištěného CZ návodu dostal PL.
Jinde mi bylo řečeno že je evidentně jedná o kus pro polský trh, proto se chci zde zeptat,zda má někdo s takovým nákupem zkušenosti.
Jde mi spíš o to, zda se kvalitně může srovnávat s kusy pro český trh.
Díky za jakoukoliv odpověď
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
letecKISS: Já do této koupi
letecKISS: Já do této koupi něšel schválně abych "umyslně" ušetřil. Ano vzal jsem radši set o 2000 levněji,ale nevěděl jsem že je pro PL trh! Bral jsem to tak,že když k tomu nenabízí poukaz na čištění,proto je o 2000 levnější! Teď jsem už moudřejší a přiště si ty dva tisíce raději připlatím. Když jsem fotoaparát přebíral,prodejce mi řekl že u nich platí 2roky záruka. Co se týče návodu, ne opravdu tak zkušeny nejsem,naopak jsem naprostý laik,ale jak uvedl "dluhos" možnost výměny tu je. Ptal jsem se z důvodu,páč jsem nevěděl zda kvalitně se může rovnat s kusy pro český trh.
Ale přeci jen by mě zajimalo, čištění čipu.. doporučuje se na něj chodit po určitě době?
A ještě bych se chtěl zeptat: když zvolím clonu např na f/22 a výš. Je správné že fotoaparát čeká cca 20 vteřin než pořídí obrázek?
A možnost TIME (v manuálním režimu) točím točím,ale ukaže se mi jen BULB. Dělám něco v nastavení špatně?
Díky ;-)
* Clona f22 je dost vysoká a
* Clona f22 je dost vysoká a tím pádem může být čas fakt dlouhej, záleží jaká je scéna.
* BULB jde nastavit jenom v M, v S to nejde (D7000), tak toč opačně, protože M režim řídíš ty, ne foťák, tak to musí jít upravit a foťák je jenom jako poradní orgán ve stupnici v hledáčku.
* Na expozici má vliv čas, clona ale i ISO, tak jestli máš nastaveno f22, ISO 100 a je +- tma, čas je dlouhej, jestli vůbec čas mimo BULB bude stačit.
* D5100 neznám (myslím, že se narodila stejně jako D7000, tak budou podobný), nevím co je u ní automaticky a co se dá nastavovat, ale další dlohá práce foťáku po odfocení je schovaná v dalším nastavení ohledně šumu, aby ho bylo ve fotce co nejmíň:
a) při dlouhých expozicích (D7000 čas delší než 8s)
b) při použití vysoké ISO (D7000 je vysoké ISO od 1600 automaticky, ale nižší redukce než v dalším nastavení)
* Ohledně ISO existuje ještě jedna solidní vychytávka: Automatické ISO (http://nikonblog.cz/auto-iso-opravdu-funkce-pro-amatery-a-prvni-anketa-n...). Na cestování perfektní věc, nastavíš si nejmenší možný čas, co udržíš v ruce a ještě maximální ISO, co sneseš šum na fotkách.
Aby sis pak nenadával, pozor při nastavování clony (A) i času (S)!
1/ Když potřebuješ ovládat čas, třeba 320-tinu z auta (tím přebiješ čas v nastavení u Auto ISO), aby ti to Auto ISO stačilo, protože clona bude malá.
2/ No a naopak, když potřebuješ nastavit clonu, čas v Auto ISO může být dlouhej a fotka rozmazaná
3/ Málem bych zapomněl, v režimu (M) toto Auto ISO funguje taky !! Nevím proč, když je to (M), ale je to tak.
4/ Ve všech případech hlídat i nastavený ISO, aby stačilo nebo naopak aby nebylo zbytečně moc šumu, když zvládneš expozici jinak.
Vše je o pamatováku a v tom, co chceš mít za výsledek a hlavně nezapomenout, že tuhle funkci máš zapnutou, nehodí se napořád.
* Korekci expozice pomocí +-EV (u vypínače+kolečko) ti snad nemusím připomínat, špičková věc a opět, nezapomenout, že ji můžeš mít nastavenou špatným směrem!
Vím, že pro začátečníka je toho moc, ale tohle vše ovlivňuje jak výsledek, tak práci s foťákem. Zelený foťáček je fajn, stejně jako M a i to mezi nima, prostě vše se dá s úspěchem a radostí používat. Profíci mě snad neukamenují ??!!
PS: teď na dovolené jsem totálnímu amatérovi na společnou fotku davu raději nastavil zelenej foťáček, protože jistota je lepší, než vysvětlování, že foťák není krám, ale že blbec jsem já. Jenom jsem ho musel kompozičně korigovat, což zvládl pochopit.
PS2: Jen tak na okraj, nevím, kde všude se dá požít clona f22 (makro?), ale na běžný focení s běžným objektivem a běžnou scénou to není to správné číslo, na to je lepší používat clonu kolem f10 nahoru i dolů, ale zase, záleží co fotíš, co tvým přáním jest!!
Čištění čipu:
Sám to neumím a na takovou citlivou věc si už netroufám, ruky nejsou co bývaly, bohužel. Do kšeftu, kde to dělají za poukaz to mám 70km, jenže přes noc. Když chci skoro na počkání, tak si musím platit, tak čip ještě nemám čištěnej a i když si dávám fakt pozor, nepopírám že je to potřeba dělat, ale nevím, snad zdejší profíci poradí, jak tohle řeší oni.
Stejnou otázku mám na někoho ohledně objektivů, protože co naplat, zoom skla fungují jako píst, tak jak a kde je čistí a pochopitelně s jakým výsledkem, časem a cenou. Díky
Uff, dík za rozsahlý info,
Uff, dík za rozsahlý info, sice je to momentálně španělská vesnice,ale chce to fotit,zkoušet,fotit,zkoušet.
Co se týče BULB mi jde nastavit jak v M,tak S.
Ale ten TIME v M prostě nejde. Když točím na pravou stranu max je 1/4000
Když do prava tak 30, BULB a TIME prostě ne. Mám dojem že když jsem foťák přivezl dom,tak TIME mi šel navolit
Ohledně návodu - kupoval jsem
Ohledně návodu - kupoval jsem D5100 z oficiální CZ distribuce a stejně tam byl tištěný CZ návod jen v neúplné stručné verzi a kompletní manuál pak v pdf.
* Možná záleží "oficiální CZ
* Možná záleží "oficiální CZ distribuce", odkuď si foťák člověk kupuje, jestli z netu nebo "kameňáku", ale nechce se mi věřit, že by Nikon CZ v tomhle dělal rozdíl. Krabice je dost velká, vejde se tam "bible" CZ i druhá SK. Schválně by mě zajímalo, co v prostoru krabice místo návodu je, není to malej plac. Na D60 je manuál 10mm +SK = 20mm, D7000 16mm +SK = 32mm prostoru !!
* Na to, že obchody na netu asi nedodávají manuály jsem přišel náhodou při hledání informací a co naplat, i lepších cen na mou první zrcadlovku v r.2009 a tam jsem zjistil, že kdo je zásadně (ne o "halíře") levnější, tak neuvádí v obsahu balení tištěnej CZ manuál, ale když už manuál uvedou, tak napíšou že je na CD s hrdým popisem kompletní. Pár takovým prodejcům jsem napsal a domněnka se potvrdila.
* Takovou drahou a na rozbití jako stvořenou věc bez vlastních očí nekoupím (ale chtěl jsem, jak jinak, cena lákala, důvěřivost chtěla, ale manuál zabránil, naštěstí), proto tohle nakupuju v obchodě, i když je to dražší. V tom mě net cenama už nepřesvědčí, není to SD karta nebo ponožky. Nicméně je to lákavý a co mi dalo práce neteř přesvědčit, že foťák nejsou ponožky, že nedávají manuály (což si sama ověřovala) a pak mi dala za pravdu a co je s podivem, našla si sama kamennej obchod, kam já léta jezdím, kde mi vždy poradili. Připomínám, ne obchod s pračkama, tam mě svedli svým "chytrým" machrováním z cesty!
Je jasný, profík a fotografováním odkojenej, ten nepotřebuje rady, má je v genech, ale amatér, to je jiný kafe (http://nikonblog.cz/otoceni-na-ctyrikrat-a-bleskova-minianketa/).
* Pro jistotu si ty nejproblematyčtější funkce foťáku z .pdf-ka vytisknu a nechám složit do malé brožurky na cesty, co naplat, ty geny nemám a že se už hodila!
Já jsem si zatím pro každý
Já jsem si zatím pro každý foťák vytiskul náhradní manuál, abych si originální nezničil, takže by mi v krabici nakonec až tak nechyběl.
Pokud přicloním na F22, tak klidně může vyjít 20 vteřinová expozice. Pokud je zde ale myšleno, že foťák 20 vteřin ostří, pak je něco špatně.
Nene myslel jsem 20vteřinovou
Nene myslel jsem 20vteřinovou expozici, ostření je v pořádku ;-)
Business principy fakt chápu
Business principy fakt chápu ....
A právě proto říkám, že tento způsob jednání výrobce je velice krátkozraký a z principu se v delším horizontu nevyplácí.
Například golfařská schválnost, že návod nejde vytisknout (bez vyhákování) je zcela zbytečná pitomost a arogance vůči zákazníkovi. Zbytečné nasírání zákazníků, bez jakéhokoli business výsledku. Stejně jako opruzy se zárukou - to je blbost na kvadrát. Počítal jsem před časem tento model (šidit/nešidit záruční servis) pro jednoho výrobce elektroniky (zhruba stejně "značkového" jako Nikchón = se stejnou tržní pozicí) a JEDNOZNAČNĚ se to nevyplatí už v horizontu +3 roky (ani v EU, ani v ČR). Tyto praktiky jednoznačně limitují růst prodejů.
Různé ceny pro různé trhy nejsou sice limitujícím faktorem, ale jednoznačně negativně se projevují tendence nějak sankcionovat zákazníka (servis, záruka, ...), když využije koupi na jiném trhu. - Tohle platí zejména pro USA a vyspělou cast EU, v ČR jsou stále hlupáci, kteří to výrobcům žerou...
Prodávat "návody" za pětikilo nebo litr (pokud tomu tak skutečně bylo) je stupidita vygolfovaných managorských hlav. Nedovedu si představit nikoho, kdo by nebyl ducha mdlého, že by to koupil...
Právě že o návod v CZ mi ani
Právě že o návod v CZ mi ani tak nejde (dluhos dík za info) když v přiloženém CD je podrobný.
Ano,foťák byl koupen u českého prodejce,proto mě překvapilo že návod nebyl v CZ.
Fotoaparát byl zakoupen o 2000,- míň než je momentálně nabízen. Čištění k tomu nebylo,právě proto jsem zvolil tento kus (nevěděl jsem zda čištění plně využiji)
Neměl jsem v umyslu ušetřit, píšu a ptám se na kvalitu,ohledně toho, zda fotoaparát vrátit a raději ty 2000,-připlatit a vzít kus který je určen pro CZ trh
Jestli se nemýlím, tomuto
Jestli se nemýlím, tomuto prodeji se říká šedý trh.
Právě z důvodu ušetření prodejců za CZ manuál a za neexistující poukázky čištění si může dovolit jít s cenou níž. Je to svinstvo, že je tohle u nás možný, ale bohužel, záleží na kupujících lidech, jak dalece povolí oslnění z ušetření. Ostatně není to jenom kolem foto, každej chceme ušetřit kde se dá!
Chybějící CZ návod u objektivů není taková katastrofa (bazarový objektiv), ale u tak složitého přístroje, jakým foťák dneska je, to někdy celkem problém je, zvláště pro nás, co anglicky (nebo polsky) umíme skoro nic. Už vidím, jak na cestách bez možnosti CD mechaniky studuješ manuál v pdf a když si něco vytiskneš, ušetřený háky se rázem ztrácí !
Případné vysvětlení, že ovládání máš naštudovaný a v malíku, k tomu jenom smekám, hluboce se klaním, máš můj obdiv a já můžu jenom závidět. Tohle nebyla ironie, ale holý upřímný fakt, kolik majitelů zrcadlovek tohle může o sobě a svých hračkách říct?
Dobrá, CZ manuál nepotřebuješ, stejně jako čištění, ale nenamluvíš mi, že tento kup nebyl kvůli ušetření, jak píšeš, což je echt blábol, který se ti fakt povedl!
Ať tak či tak, je to fuk, ale nevěřím, že prodejce bude případnou záruku platit ze svého (holt těmito prodeji riskuje a jenom hrabe ve víře, že se nic nepos...e), stejně jako nevěřím, že servis (nebo Nikon cz, pod kterého spadá), který nemá číslo ve své prodejní databázi opraví přístroj na své náklady. Jsme v Česku, v zemi k poctivosti, slušnosti stvořené a ne v pravém opaku, Německu....nebo je to jinak?
U tvého prodejce foťáků je snad možný, že by opravovali v Polsku a možná budou lepší než "golfáci", ale to ti musí zdělit prodejce.
Jak to funguje vysvětlil Tori a já přidám z praxe, jak se to dělalo před několika lety v jiné branži:
Výrobce má v okrese jednoho zaškoleného prodejce, montéra a "záručáka" v jedné osobě. Obdiv k nové značce, kterou zde začínal šířit a jeho poctivost pro neztracení svého jména (a práce) mu velí, že před první montáží musí vše zkontrolovat a důkladně utáhnout. Co naplat, po pár letech úspěchu značky se při výrobě asi nestíhá (trh si žádá víc), začíná se vše odrbávat. Aby výrobce zájem naplnil a tím měl větší tržby, dovolí proti tomuto školenému člověku (už z dob plenek značky mají takové lidi rozmístněný po celé ČR tak, aby si nekonkurovali) dravou konkurenci v podobě dalších prodejců-montérů (což je sice nemorální, ale byznys je byznys), kteří sice paušální peníze na záruky dostanou, ale do záručního listu uvedou toho zaškoleného, kterej z toho má prd. Je až s podivem, že každej takovej prodejce-montážník uvedl jako servisáka toho poctivýho "blba", což nemůže být náhoda, zvlášť když okres není pár m2 a firmy se neznají. Jaké bylo udivení lidí, kteří se houfně hlásili na záruky, že on s jejich zakoupeným a namontovaným zbožím nemá nic společného a tím pádem jim nic neopraví, i když je uveden jako servis v jejich papírech.....
Zdánlivě nesouvisející, ale jenom zdánlivě. Tito prodejci taky doufají, že jejich odflinknutou práci a čím dál míň kvalitní zboží opraví někdo za své a to co paušálně dostali jim zůstane.
A k tvé otázce kvality, myslím si, že je stejná pro celý svět, protože se dělá v jedné fabrice (myslím konkrétní typ, ne celou produkci), ne jako Škodovky, který se vyrábí pro východní a západní trhy v jiných fabrikách, protože cituji: "Zákazník západního trhu má jiný požadavky" a že se toto tvrzení netýká jenom výbavy je víc než jasné!
PS: ať slouží ke spokojenosti a nemusíš řešit nějaké problémy. Dobré světlo
to p.unit Kdysi Nikon nabízel
to p.unit
Kdysi Nikon nabízel službu "výměna návodů", nevím, jestli to ještě funguje. Zeptal bych se na tel. 800 900 980. Tady je odkaz https://nikoneurope-cz.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/22106/kw/v%C...
Ale tazateli nejde snad až
Ale tazateli nejde snad až tak o ten návod v Polštině, jako o to, že koupil přístroj u tzv. "šedého prodejce" a Nikon pochází s největší pravděpodobností z Polska. Je to jako s mobily. Mraky e-shopů a kamenných obchodů nabízející přístroje o nějakou tu tisícovku levněji, jelikož nejsou z oficiální české distribuce.
No a k těm výměnám návodů. Já mám Nikon z Německa u kterého byl návod v němčině, zavolal jsem na naše zastoupení a tam mi řekli, že na stránkách je adresa, kam se posílají návody na výměnu. Takže můj návod v němčině jsem poslal do Irska a asi za deset dní mí přišel návod v češtině.
Kvalitou je to určitě stejné,
Kvalitou je to určitě stejné, spíš bych se zajímal o reklamaci, ale ta je myslím celosvětová, takže by to neměl být problém reklamovat v ČR.