Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
D600 a nastavení obrazu
Asi mám celkem blbý dotaz a možná se mi zde řada z vás vysměje do tváře, ale pořídil jsem si první zrcadlovku a to Nikon D600, jsem z fotek nadšený, ale když si nastavým jiný režim v picture control např. na Živé upravim si ještě třeba doostření, jas, atd. tak na dispeji vydím fotku přesně dle úpravy, ale když otevřu lightroom tak v náhledu je ještě stále ovlivněna tímto nastavením, jakmile ale přepnu do develop modulu, je vždy stejná a nebere ohled na nastavení v těle. Fotím do Rawu. Chápu to správně, že toto ovlivňuje pouze JPEG? Na to někdo ještě s FX zrcadlovkou fotí?
Vím, že v postprodukci mohu fotku lehce dotáhnout aby vypadala tak jak jsem požadoval, ale trochu mě to mate, jestli neni nějaká vada v přístroji. Především to doostření je super.
Ještě jednou se omlouvám za blbý dotaz a děkuji za každou radu.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Ano, veškeré nastavení je jen
Ano, veškeré nastavení je jen na jpg, RAW jsou surové data bez úprav (měly by být, někteří výrobci třeba odšumují i rawy). Ideální je používat Capture NX2 (D), který si umí vše z RAWu převzít a nastavit to přesně jak je jpg. Šetří to čas a práci při vyvolání.
Díky moc za rady a tipy,
Díky moc za rady a tipy, pomohl Camera profil, jen teď zjišťuji jak ho nastavit pevně, aby všechny fotky otevřel automaticky v jiném profilu. Našel jsem i pár presetů přímo upravených na Nikon a docela barevnost sedí. Ale zase používám set presetů na projasnění, doostření, atd. a tyto presety to celé rozhážou.
otevři obrázek v Develop a
otevři obrázek v Develop a zvol profil, popř. sílu doostření a další volby, pak stiskni levý ALT a tlačítko Reset se ti změní na Set default a tím přenastavíš pro daný fotoaparát defaultní nastavení na to co sis natahal v Develop ...
Pak už u každého nově načteného RAWu z daného modelu bude tímto ovlivněno.
Jinak bezva seriál o použití LR byl na Paladixu, velmi povedené ...
i LR má různé profily (Camera
i LR má různé profily (Camera profile) a doporučuji si zvolit ten , který odpovídá.
Já už v Adobe Standard profilu dost dlouho nepracuji. Mám jako default Camera Standard. Stejně, pokud fotka za něco stojí, tak u mne projde skrze procesy a to nejen v Adobe LR ....
Ahoj, předně se ti nikdo
Ahoj, předně se ti nikdo nebude vysmívat do tváře, to se tu nedělá. Jediné, co nemáme rádi je hrubé chování, ale na slušný dotaz jistě odpovíme, každý začínal a máme pochopení.
Problém je v tom, že formát RAW od Nikonu *.NEF je uzavřený a jeho specifikaci Nikon nikdy nezveřejnil a asi ani nezveřejní. Lightroom dělá firma Adobe a ani této velké firmě Nikon neprozradil, kde všude má v RAWu ukryté různé nastavení. Firma Adobe tedy dělá "reverzní inženýring" a dokáže RAW přečíst, ale ne všechna nastavení k tomu a když by sis na foťáku nastavil profil "neutral" bez jakýchkoliv doostřování atd, tak i tato neutrální fotka bude trošku barevně jiná než JPEG z foťáku - i když to bude mnohem lepší a takto to dělá hormada fotografů. Mají povypínané všechny "udělátka", profil neutral a vše pak dělají ručne v Lightroom.
Mně dělal problémy zapomenutý Active D-Lighting což je sama o sobě někdy užitečná funkce, ale rozhodí to barevné podání a stíny/světla v Lighrtoom. Takže řešení je vypnout.
Jediný program, co ti se vším všudy přečte RAW z nikonu je jejich SW, v tomto případě Capture NX-D. Program je to velmi jednoduchý, nemá vrstvy a lokální úpravy, ale JPG z foťáku a JPG z NX-D budou totožné. Program je ke stažení zdarma.
Další řešení je nechat ve foťáku udělátka pozapínaná, přes NX-D to převést do TIFF a pak se všechno načte v Lightroomu správně, protože TIFF je pevně daný. Nevýhoda je pracnost a náročnost na místo.
Byť mám sám vše ve foťáku povypínané, tak do Lightroom importuju takto, jak jsem výše popsal, přes TIFF.
Lightroom ale konkrétně já používám málo, můj hlavní program je Capture NX2. Vyhovuje mně a jsem na něj zvyklý. Problém je, že je ukončen vývoj tohoto programu a až si budu kupovat nový foťák, tak to budu muset nějak řešit.
Dovolím si ale poznámku k JPEGu přímo z foťáku. Jsou chvíle kdy má opodstatnění a je mýlkou si myslet, že jenom RAW je správně. Příkladem jsou sportovní fotografové, kteří posílají fotky online do redakce a hned na web. Tady musí být fotka během sekund, nikdo nemá čas upravovat minuty RAW a pak jej někam posílat. Žijeme v rychlé době a ta si žádá rychlé zpravodajství.
Jenom bych podpořil ten
Jenom bych podpořil ten poslední odstavec. Nejsem ani novinář, ani profi fotograf, abych musel dát foto na web do pár minut, ale doba je fakt rychlá, a jak píše i Macek73, po focení hokejového nebo hokejbalového zápasu se přehrabovat u mně v cca 300-350 cvacích a zpracovávat jednotlivě RAW si nedovedu časově představit, takže tyto akce jednoznačně JPG. No a taky jde o místo, přeci jenom velikost těch souborů je značně rozdílná. Jenom pro představu : do 20-20,30 jste na zimáku, hodinka na cestu domu, malá večeře, cca 4 hod. výběr + zpracování ( Zoner 17), vyleze vám +- 40 ks a něco trvá nahrání na web. No a pak vám borci hrají jeden zápas v pátek a druhý v sobotu. A ti co se chtějí na vaše foto podívat to zajímá tak dva, tři dny, protože pak následují další zápasy.
I když nikdy naříkej nikdy, momentálně si pohrávám s myšlenkou cvakat to jak do JPG tak RAW s tím, že prioritně platí pro web JPG a kdyby náhodou se podařilo něco lux+, tak jenom jednu, dvě pro sebe RAW a zbytek delete.
fotit do JPG a RAW je podle
fotit do JPG a RAW je podle mne pitomost. Ten JPG totiž je již uložen uvnitř RAWu. Stačí si ho jenom vyndat :-)
viz.: http://www.2msoft.net/RAWDelete/
Nesouhlasím. Já třeba mám jpg
Nesouhlasím. Já třeba mám jpg na nižší kvalitu a jen 6MPx a ten si manželka kopíruje k sobě a nemusí (a já nemusím) již nic upravovat či zmenšovat a já mám 24MPx RAWy.
myslím, že ten postup je
myslím, že ten postup je zbytečný a komplikovaný. Stačilo by nastudovat víc LR a používat Camera profily :-) Ale je faktem , že v LR se snímek tzv. víc vyblije, ale zase získá na kresbě kde předtím nebyla. Mne osobně tahání v LR nevadí, protože ze snímku vždycky dostanu víc než jak byl pořízen.
Mně profily nepomohly, nebo
Mně profily nepomohly, nebo je neumím používat :-) Prošel jsem si vše nabízené, ale pořád to nebylo ono. Může to být také tím, že mám LR 4 a licenční číslo, co neumožňuje upgrade.
A teď při rekonstrukci domku padnu večer vyčerpáním do postele a nemám čas na focení a úpravy a ani na to abych si nainstaloval demo posledního LR a zkusil to tam.
Radím ze svých zkušeností, ale je zřejmé, že nevím všechno.
Jinak ještě k SW: Velmi se mně líbil DxO Optics pro a jejich PRIME odšumování. Pokud by byla nějaká předvánoční sleva, asi bych zauvažoval :-)
tak jestli máš ještě verzi 4
tak jestli máš ještě verzi 4 tak se nedivím... došlo docela k přepracování profilů a také čas od času vychází updaty profilů (viz. naposledy D810), takže každý vycházíme z jiných zkušeností. A taky neříkám, že jsou bezchybné, jen to prostě Adobe vidí jinak a je holt na odborných znalostech každého soudruha, jak naloží s postprocesem. Já tedy stejně musím šahnout do každé fotky, na které mi záleží. Zbytek vyleju jen tak. Ale osvědčilo se mi použití mého vlastního nástroje na separaci JPG z RAWu a ten je shodný s náhledem v DSLR. Na hromadných sport akcích, kdy se mi nechce babrat s 5sty snímky to bohatě stačí.
Kdyžtak o utilitě RAWDelete více na mém webu. Je to ale anglicky ;-)