Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
D7100 - Nahodilý autofokus
Ahoj,
jsem tady novej a hned mám problém se svou novou zrcadlovkou. Přesedlal jsem z D5200 na D7100. Foťák super, velká spokojenost, až do té doby, než jsem udělal pár prvních fotek a prohlídl si je v počítači. Zjistil jsem, že se nahodile vyskytuje back fokus i front fokus. Projevuje se to zcela nahodile, i když ostřím na jedno místo, tak několik fotek je v pořádku, pak z ničeho nic mají fotky FF nebo BF. Dělá to na všech objektivech, což je 35 1.8, 50 1.8, 70-200 2.8, 105 2.8 i na 16-85, kde to kvůli vyšší cloně není tak znatelný, ale fotky i tak nejsou tak ostré, jak jsem byl zvyklý na 5200. Provedl jsem xx testů a problém se stále vyskytuje a to úplně nahodile, takže není možné použít jemné doladění. Setkal se někdo s tímto problémem?
V mém albu s názvem UKAZKA jsou dvě fotky, které ukazují, co mám za problém. Vždy je ostřeno na vzdálenější oko (levé oko foceného subjektu).
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Já mám s D7100 stejný
Já mám s D7100 stejný problém. PDAF je nepřesný, tzn. má velkou variabilitu, kam zaostří. Děje se to i za kontrolovaných podmínek (stativ, plochý, kontrastní objekt kolmo k ose objektivu, dostatek světla, AF-S a středový bod). Při ostření na vzdálenost 2 metry je to pásmo chyby široké asi +/- 2 cm. AF fine tune nic neřeší, protože tím jenom posouvám sem tam tím pásmem, které je prostě příliš široké.
Jediný způsob, jak můžu toho času spolehlivě získat přesně zaostřenou fotku je lifeview a zaostřit kontrastně nebo manuálně. S fázovým ostřením je to tak trochu loterie - něco tam padne a něco ne.
Řeším to tak, že stejných fotek naflákám víc a mezi každým záběrem maličko pootočím ostřícím kroužkem, aby foťák pokaždé musel přeostřit a zvýšila se tak šance, že se taky někdy trefí kam má. Ale každopádně život to otravuje.
Načetl jsem na téma (ne)přesnosti PDAF hromadu článků a podle všeho se zdá, že do určité míry je to normální, samozřejmě otázka je, kde je ta hranice "v toleranci" a kde už to je mimo ni...
Zdravím, díky za odpověď.
Zdravím,
díky za odpověď. Jsem (snad bych měl říct "bohužel") rád, že nejsem sám s tímto problémem:-) Po všech těch testech jsem hlavně hledal, zda má někdo stejný problém a můžem se podělit o rady a zkušenosti. Mám z tvé odpovědi pocit, že jsi tak trochu rezignoval na řešení. Myslím, že tahle zrcadlovka na takové úrovni už prostě musí něco umět a tak moc velké nesrovnalosti prostě nejsou normální a "v toleranci", takže já se se svou neposlušnou D7100 určitě nesmířím, protože jak říkáš, život to každopádně otravuje...:-) Když přijdu na nějaké řešení, dám vědět! Díky za odpověď!
určitě je potřeba to řešit.
určitě je potřeba to řešit. AF právě u D7100 je super. Měl jsem D7000 a tam jsem nebyl zrovna nadšený z AF. Po přechodu na D7100 to bylo super a chodilo vše jak mělo, takže pokud je problém v těle, tak s ní do servisu. Je to nemilé, ale jediné řešení. Nyní mám D3s a AF na D7100 nebyl o nic horší, což je nakonec správné, jelikož AF D7100 a D4 by měl být stejný.
Ahoj, souhlasím s Tebou. Měl
Ahoj,
souhlasím s Tebou. Měl jsem D5200, a neměl jsem s žádným ze svých objekivů problém na tomto těle. Takže doufám, že to nějak úspěšně vyřeším...
Posílám pár linků, které by
Posílám pár linků, které by tě mohly zajímat (je to v AJ):
http://www.lensrentals.com/blog/2012/07/autofocus-reality-part-1-center-...
http://imagema.com/blog/2013/10/in-search-of-critical-focus/
Jinak na řešení jsem nerezignoval, ale připustil jsem si, že skutečně dokonale přesný focus není až taková prdel, a že PDAF má své limitace. Ostatně PDAF údajně nebyl vynalezen s cílem aby byl super-extra přesný, ale aby byl rychlý a schopný sledovat pohyb.
Každopádně budu rád, když se podělíš o jakákoliv nová zjištění - zejm. pokud pošleš foťák do servisu Nikonu, tak by mě zajímalo, jestli to pomohlo :-) ...
Ahoj, díky za linky, dlouhé
Ahoj,
díky za linky, dlouhé počtení, ale zajímavé.. Donutilo mě to se zamyslet nad tím mým "problémem", ale myslím si, že ten rozdíl v zaostření je dost rozdílnej. Nevím, cos měl ty za foťák dřív, já měl D5200, netvrdím, že všechny fotky byly ostrý, přikládal jsem to na vrub uživatelské chybě (že jsem se pohnul já atd.), ale každopádně se mně nestávalo, že by docházelo k tak velkýmu procentu chybnýho zaostření jak teď s D7100. Budu to řešit, ale pracovně jsem hodně v zahraničí, takže je to pro mě dost obtížný (to byl taky důvod, proč jsem to začal prvně řešit přes různá fóra, komentáře atd atd, než se dostanu do servisu). Ty nemáš v plánu zanést svou D7100 do servisu?
já už D7100 nenmám, ale když
já už D7100 nenmám, ale když jsem ji měl, tak jsem měl středový volič nastavený na zvětšení 1:1 a krom toho, že se na displeji objeví zvětšení 1:1, tak ten bod zvětšení je tam, kam je zaostřeno. Takže pokud si toto nastavíš a pak namáčkneš, tak bys měl být přesně v bodě zaostření. Pak uvidíš, zda je to porblém nastavení ostřících bodů nebo zda si ostřil správně, ale tělo jaksi neposlouchá.
Ahoj, dík za tip, vyzkoušel
Ahoj, dík za tip, vyzkoušel jsem, funguje to, jak píšeš. Ale problém je pořád stejný, i když zaostřovací bod je tam kde má být, projevil se backfocus i frontfocus...
trošku mimo, ale jak jsi byl
trošku mimo, ale jak jsi byl spokojený s 5200 co se obrazové kvality, AF a výdrže baterie týká? vážně o něm uvažuju.
Ahoj, spokojenost celkově s
Ahoj,
spokojenost celkově s D5200 byla veliká. Důvodem přechodu na D7100 byly hlavně lepší ovládací prvky (více možností a nastavení), mě osobně ubíjelo, když jsem potřeboval něco změnit v nastavení a pokaždé jsem musel jít do menu, nebo přes "i" tlačítko a tam něco měnit (např.: ISO, WB, AF..) Jinak k tvýmu dotazu:
Obrazová kvalita - velmi spokojen, i při vyšším ISU byly fotky v pohodě. AF - fungoval perfektně, pokud měl dostatek světla. Při větším úbytku světla měl problémy se chytit, což je ale normální. Výdrž baterie - cca 500 - 700 fotek, ale měl jsem vždy s sebou náhradní, takže tohle jsem moc neřešil.
Když si v editoru zobrazíš
Když si v editoru zobrazíš zaostřovací body, tak jsou kde?
Já měl s D7100 podobný problém, který jsem vyřešil tak, že jsem nastavil AF na 21 bodů a přepínal je manuálně. Prostě jsem to nenechal na automatice.
Já jsem si ve View NX
Já jsem si ve View NX zobrazil ostřící body a překvapilo mě že u některých jsou vidět u některých ne i když jsem nic neměnil.
AHoj, díky za komentář. Pokud
AHoj,
díky za komentář. Pokud nefotím něco co je v pohybu, tak zásadně používám AF-S a na jeden bod. Automatiku ostřících bodů nepoužívám. Zobrazení ostřícího bodu jak foťák, tak editor ukazuje tam, kam jsem ostřil, ale dělá to ten problém, který jsem popisoval.. 21 bodů foťák využívá ke kontinuálnímu autofokusu, takže si nejsem jistý, jestli mi to pomůže, když fotografuji ze stativu nepohyblivý objekt. Každopádně nechci nic zatracovat, vyzkoušíám i tuto variantu, jestli se něco změní.
Zkoušel jsi i AF-C s volbou
Zkoušel jsi i AF-C s volbou jednoho bodu? ono se to nezdá, ale mezi namáčknutím spouště a expozicí se můžeš ty nebo fotografovaný objekt trochu pohnout a při nízké cloně se tak může posunout rovina zaostření úplně jinam. Takže pro testování by to chtělo hodit foťák na stativ, fotit statický, neživý objekt, nejlépe s dálkovou spouští. Pokud při takovém nastavení nebude sedět rovina zaostření a odchylka bude stále stejná, zkus použít mikroadjustment na foťáku, pokud se bude měnit náhodně do různých míst, tak už pomůže nejspíš jen servis...