Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
D7100 počítadlo zbývajících snímků
¨
Autor: Alladin1982
Datum:
20. Červenec 2013, 19:54:55
Mám otázku na majitele D7100 ohledně počítadla zbývajících snímků. Pokud mám v nastavení
ukládání snímků do RAW 14bit a ve foto mám 8GB kartu, ukazuje mi počítadlo, že udělám "pouze" cca 150 snímků.
Jak to ukazuje vám ostatním? U prvního těla D5000 to funguje přesněji.
Dle propočtu by měla jedna foto 50MB. Ze zkušenosti vím, že mám v průměru jednu fotku 30MB takže udělám kolem 260 snímků na tu stejnou 8GB kartu. Proč to počítá až o tolik jinak? Potom nemůže člověk pořádně vědět, kolik fotek ještě udělá. Nebo se ještě něco nastavuje v těle?
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Nebudu se přít o čísla, o
Nebudu se přít o čísla, o počty, jestli DOS či jinej system, ale matematikům dám jednu soutěž:
Vžijte se do role foťáku, čekejte až váš majitel s vámi začne cvakat snímky a teď podle volného místa, podle rozdílných fotografovaných scén (jak píše tori a logika myšlení) a rozdílných velikostí souborů z toho něco pravdivého vypočítejte, ať má váš majitel co největší radost, jak umíte přesně pracovat !
Jestli se vám to povede, klobouk dolů, smekám, ale na 99,9% NE, protože je to stejná šance, jako vyhrát Sazku, jednoduše LOTERIE VÝPOČTŮ založená na FAKTU VOLNÉHO MÍSTA a na HÁDÁNÍ, CO VYLEZE Z PAMĚTI A CO DO NÍ ZASE VLEZE, což je na přesné uspokojení celkem neřešitelné.
A abych taky poradil, buďme rádi, že Nikon konečně prozřel a začal montovat 2 sloty na karty, takže stačí po očku sledovat zaplněnost, ale nemusím u toho mít nervovej kolabs, kterej raději nahradím pohodou z focení !!
PS: pravda, záleží na nastavení ukládání na sloty, nicméně můj názor to nevyvrátí, protože jsem zjistil, že nejlíp mi 2 sloty poslouží postupné plnění 1->2 (jedno jpg či RAW) a na slotu 2 mám vždy rychlejší, větší kartu, protože tam ukládám video. Na slotu 1 karty podle situace, přece starší karty nevyhodím.
PS2: ukládání slot 1-RAW společně s kopií RAW do slotu 2 (důležité zakázky), to už pak je matematika, tady nezbývá než hlídat, přesto nehledejte nemožné vyhledat !! Dobré světlo
hlavně, že ty sloty jsou dva to se dost vyplatí
Protože spousta CF je 2x dražších než SD...
Problém je v tom, že foťák
Problém je v tom, že foťák počítá množství fotek z nějaké uložené hodnoty na jednu fotku, což je třeba 50MB. To, že fotka má jen 30MB, ho jaksi nebere. Měl jsem zatím asi tři foťáky a všechny to vždy počítaly blbě. Tedy vždy ukazovaly menší počet snímků, než se v reálu na kartu vlezlo. Ono dá se říci, že ke konci se to bude spřesňovat.
Tak za prve: fyzická kapacita
Tak za prve:
fyzická kapacita SDHC karty není čistých 8Gb ale o kus méně! Například můj Sandisc ExtremePro 32Gb 95Mb/s má skutečnou kapacitu "jen" 30,8.
za druhé: 14 Bit RAW z mé D7100 bez komprese má průměrně 29,5 - 30,6 Mb, Teda asi tak jak píšeš.
Full JPG + 14Bit RAW má tak 41 až 45 Mb. A to už by ti zhruba vycházelo.
Na té 32Gb kartě teď mám snímky, ale na volné 16Gb mi D7100 píše 297 14Bit RAWů. Tak že je to jasné...
FW: Fyzická kapacita
Ahoj Skywolkre.
Nemusíš mě poučovat o kapacitách, nejsem včerejší, nebo spíš jsem, protože jsem zažil dobu DOSu a vím, že se přepočítává 1024x o jeden řád a mladí na to koukají jako by to bylo něco nového. O kapacitách HDD a karet či jiných záznamových médiích je ale na jinou kapitolu.
Nicméně trocha matematiky neuškodí. Karta je velká 7969280kB / 150=53128kB velikost jednoho NEF14bit. Žádný JPG k tomu není.
Nikde jsem nepsal, že to mám RAW+JPG, ale samostatný RAW(NEF). Pokud dám i s JPG tak mám na počítadle 108 snímků. S JPG(fine)+RAW to pak vychází 73789kB!!!
Takže jasný to zase tak není. Pokud by to bylo tak jasný, asi bych se tu na to nedotazoval. Není to má první DSLR.
Připouštím, že jsem firmware neaktualizoval, ale nikde není známka, že by ten nový řešil "chybu" s počítadlem.
Mám i 16GB kartu, při té je počet dvojnásobný, ale pořád stejně "špatný". Zkoušel jsem různá nastavení. S jednou kartou ve slot 1 nebo slot 2, s dvěma naráz...
Má někdo další nějaký nápad, či hypotézu?
V žádném případě jsem tě
V žádném případě jsem tě nechtěl poučovat. Jen jsem kouknul na své soubory, jaké že mají velikosti, aby jsi měl srovnání.
Když mi píše D7100 na 16Gb kartu 297 snímků, tak proč by tvoje nemohla napsat na osmičku 150? Já zatím do firmware nevrtal.
Dobře Milane, soubory máme
Dobře Milane, soubory máme zhruba stejně velké, takže pokud má tvá prázdná 16GB karta kapacitu "jen" na 300 fotek(zaokrouhleno) v nastavení máš pouze NEF 14bit nekomprimovaný bez JPG, tak pokud to spočítám, že máš 30MB jeden RAW, máš velikost "16GB karty" pouhých 9.57GB a to opravdu nemáš. I kdyby to bylo s nastavením RAW+JPG(45MB) tak 13,18GB také ta karta mít nebude.
Moje 16GB karta ukazuje 15GB kapacitu a všichni výrobci počítají s 1000 a né 1O24 převodem proto ta ztráta. Ale žádný by nemohl mít tak výrazně nižší čísla natož hodně známé značky.
Takže shrnuto a podtrženo nám to počítá oběma stejně blbě. A já se ptám proč tomu tak je? Kde soudruzi v Nikonu udělali chybu? Nebo tu zbývající kapacitu vyhodnocuje z maximálně možné velikosti souboru a ne z průměrné? I tak nemám 53MB RAW (aspoň zatím nemám).
Ano, musím s Tebou souhlasit.
Ano, musím s Tebou souhlasit. Oba kusy počítají špatně! Na 16 Gb kartu by měl teoreticky napsat aspoň cca 500 RAWů. Mínus 200 snímků je fakt velká odchylka. Já to zatím nějak neřešil. Když někam jdu, mám u sebe dvě karty 32 a 16Gb. A tolik nikdy za jednu výpravu nenafotím a to ikdyž často fotím JPG fine + 14Bit RAW. V pondělí jsem fotil portréty dvou slečen ve čtyřech převlecích a bylo z toho 347 RAWů o velikosti 10,1Gb.
Budu tedy s Tebou čekat, jestli nám tady do toho někdo vnese nějaký rozumný vysvětlení.
Soudruzi z Nikonu třeba
Soudruzi z Nikonu třeba udělali chybu, nebo jejich algoritmus má nějaký důvod, který neznáme, ale vy tady rozehráváte žabomyší válku. Možná jste si všimli, nebo si všimnete, že při focení vám budou volné snímky přibývat. Tak foťte dál a počítejte, až budete mít kartu zaplněnou. A nezapomeňte, že na kartě nejsou jen snímky, ale ještě adresáře a možná ještě jiná obslužná data.