Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
D7100 za D600 - ANO či NE???!!!
Zdravím ve spolek. Zvažoval jsem, že bych výhledově přešel na FX formát. A nyní se mi nabízí možnost výměny mé D7100 (6měsíců, orig, grip. a Nikon 17-55/2,8) vyměnit za D600 (6 tis. expozic)s gripem a Nikon 24-85 VR. Takže přemýšlím a zvažuji zda ano či ne...výhoda současné D7100 je pro mne jednoznačně crop factor. Na druhou stranu FX čip mi umožní případný výřez, menší šum při vyšším iso. Do budoucna jsem zvažoval pevnou 300/4, tak bych to ohnisko zase vrátil zpět. Další výhodou FX je daleko větší výběr širokých skel a nevýhodou D7100 je také malý buffer, vlastně ani nevím, jaký buffer má D600, tak to buď dohledám nebo to tady jistě někdo napíše. Otázka zní...ANO či NE?
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
...nedá mi to a musím otevřít
...nedá mi to a musím otevřít toto starší vlákno, jelikož se mi stala skoro řekl bych nemilá skutečnost. Přes víkend jsem si půjčil od známého D610, který si ji koupil do firmy. Ač jsem tu dříve zvrhnul výměnu mé D7100 za FX modely 6xx, tak nyní jsem zase dost na vážkách. Vidím pro mě výhody D7100, což je AF s 51 ostřícími body a také crop. Ovšem nmusím uznat, že FX je prostě něco jiného. Myslel jsem, že to není až takové, ale je, je to jiné. Fotky jsou takové čistčí nebo jak to napsat...no a i ISO je prostě lepší. Takže jsem zase v pr.... Bohužel jsem neměl kde vyzkoušet 39 bodový AF při akčnějším focení :-(. Nicméně musím dát za pravdu Mackovi a tuším, že Rumpeak to tu také někdě říkal, že prostě FX je FX...
já uvažuju vážně že si jako
já uvažuju vážně že si jako třetí tělo pořídím D610 právě kvůli 24Mpx a dynamickému rozsahu. Chcui zkusit i wildlife a nemyslím si, že by to měl být extra problém. Na něco akčnějšího pojedu furst s D3s , ale i těch 6sn/s na D610 by mělo být za určitých okolností bez problému. No a Fx je FX. Proto jsem už hodil inzerát na prodej D300 s gripem a Nik 18-200 VR :)
těch 6fps se já bát nemusím,
těch 6fps se já bát nemusím, jeto stejné jako na mém DX těle. Brzdí mě jen ten AF, který je lepší u D7100.
Neměníš ty stroje nějak moc
Neměníš ty stroje nějak moc často? A co ty investice do skel? Možná to smysl má, nevím, nechci nikoho urazit, ale často mám pocit že tato rozhodnutí bývají víc emocionální než racionální.
...no u mě je to trochu chaos
...no u mě je to trochu chaos v posledním roce :-). Jinak dříve jsem měl těla 5 let. Ale pak jsem měl asi jít rovnou do FX. D7100 je super mašina, neříkám, že ne. Vyměnil jsem základní zoom, ale tam to bylo kus za kus :-) a s tou podmínkou jsem se rozhodl, že to zrealizuju. Prodal jsem 17-55/2,8 a za peníze za prodej jsem koupil Sigmu 18-35/1,8, takže to byla fajn koupě. Cena Sigmy nyní vzrostla a já ji koupil ještě o kousek levněji, takže nyní bych ji ještě prodal skvěle. Další skla už mám použitelná na FX (Nikon 70-200/2,8, Nikon 50/1,8 i Nikon 300/4 i makro sklo mám na FX). Nikon 12-24/4 jsem koupil jetý za 12 tis. a ten je cenově stále stejně, takže tady bych netratil. Emocionální byla z mého pohledu koupě D7100 z D7000. Ale byl jsem stále nerozhodný a netvrdím, že kupuji D610, ale momentálně mě to finančně nějak nerujnuje. A zcela jistě jsou tam i emoce, ale emoce z toho co z té FX mašiny leze. Fakt je to jiné, nemůžu si pomoc. Ale netvrdím, že ji pořizuji.
Tak jsem to rozhodl a zůstanu
Tak jsem to rozhodl a zůstanu u D7100. Důvod je zejména ten, že jsem četl během večera a noci :-) všechny možné recenze a zkušenosti u nás i na zahrnaničních webech a důvod je zejména ten, že na D610 mají jinou konstrukci závěrky. A to nejen z důvodu oleje na čipu, ale zejména z důvodu usazování prachu. Dokonce jsem tam našel i určité prohlášení Nikonu, že nevědí, proč se prach na čipu usazuje více než u jiných modelů. Pokud tedy v kosmeticky upravené 610 mění konstrukci závěrky, tak to s tím prachem asi nebylo úplně ok. Ve spojení s tím, že fotím často na sériové snímání, tak tomu prachu moc klidu nepřidám a riziko je ještě větší. Zůstanu tedy u původního a až spadne D610 s cenou dolů...kdoví :-).
Já jsem řešil podobné dilema
Já jsem řešil podobné dilema a taky jsem zůstal u DX, tedy u D7100.
Podle mě je v současné době v podstatě jedinou výhodou FX možnost fotit na vyšší citlivost ale tím to víceméně končí.
tak nějak jsem došel ke
tak nějak jsem došel ke stejnému závěru. Takže také setrvávám v DX stáji :-). A ještě možnost pevných širokáčů, abychom ji nekřivdili :-).
To jo, ale je otázkou, jak
To jo, ale je otázkou, jak moc jsou ty pevný širokáče potřeba .... :o)
Jinak souhlas a i DX má svoje výhody - třeba luxusní AF u D7100 s líp rozloženými body do plochy. Taky vyrovnanější kresba až do rohů u DX objektivů. Třeba 16-85 je fakt pecka a stejně dobrý sklo na FX bys těžko hledal ....
S D7100 mi dáváš čočku a vím,
S D7100 mi dáváš čočku a vím, že i když ve stáji byla D7000, teď se rozplýváš víc ......, ale jsem tvrdej, vydržím na D7200, jenom mám obavy, že bude mít stejný rozlyšení jako osmistovka.
Vydrž, Nikon D7200 už by snad
Vydrž, Nikon D7200 už by snad konečně mohl mít i GPS a Wi-Fi. :o)
S tím rozlišením si nejsem jistej, osobně si myslím, že to nabere jinej směr.
To já vydržím, oproti D60 si
To já vydržím, oproti D60 si s D7000 focení o poznání hodně víc užívám, protože splňuje to, co jsem chtěl, jak ovládáním, tak možnostmi pajšlu, ale znáš to, vše starší má své mouchy, které objevíš až dýl a je škoda, že Nikon nevydá firmwer, kterej by ty mušky "pochytal". Bohužel, teď je trend, že to nové musí nějak dokurvit taky, ale to chce klid, jinak by jsme si nemohli koupit nic.
Ještě tě poprosím o odpověď na otázku, co jsem psal ke tvému testu 85 Makro. Díky
tak určitě ty širokáče. Ale
tak určitě ty širokáče. Ale není zase naopak nevýhodou ta vcelku extrémní plošná hustota u DX čipů s vysokým rozlišením? Ano čipy v posledních letech šly hodně nahoru, to jak umí prezentovat čip třeba na D5200 jsem byl velmi mile překvapen, když to srovnám s D300. Ale jinak já jsem naopak zastánce FX a nejen kvůli ISO ale taky HO a vůbec mi ta kresba připadá prostě čištší s lepším kontrastem - nemůžu si pomoct. I když těžko soudit jak je to na posledních modelech, taky se mi ne všechno dostane do ruky. D7100 jsem měl před pár týdny v ruce a bez brutálního doostření v LR (hodnota 90) z toho ostrej snímek nevypadl a objektivem to nebylo, nasazen byl Nik 70-200 VRII a Nik 300/2.8 VRII, pořádnej stativ atp... Tori ale říkal, že je to u těchto vysokorozlišovacích čipů normální.
s D7100 je to tak,že těch
s D7100 je to tak,že těch 24mpx je moc(muj nazor),sice to udělá bez aafiltru více detailů....
Mám s ní nafoceno cca 600fotek a mohu taky říct, s tou ostrostí je to tak,že pořídit ostrej snímek je docela těžké a to jsem myslel před koupí,že i v tomhle si oproti D5100 polepším,ale...
Co se týče šumu- tak max.do iso4000 použitelné(!)
Kdybych se měl nyní rozhodovat zda jit do D7100,asi bych počkal na jiný model třeba až bude D7200 nebo D8000 nebo ja nevim kolik(prý v únoru2014)...
Myslím,že nový model nebude mít 24mpx,bude mít wifi,gps a snad nejakých 8sn./s).
Mě na mé D300 schází lepší
Mě na mé D300 schází lepší práce s vysokými ISO. Stále čekám na nástupce, ale čím dál tím víc se zdá, že žádný nebude. Nikon D300 nejspíš nahradil D7x00 a hodlá jít dál touto cestou. Proto jsem si půjčil D7100 a udělal testovací snímky s D300 a D7100 na stejných clonách, časech a stejných citlivostech. Fotil jsem za sporého osvětlení (trochu simuluje mé focení dcery v divadle) a scénu, kde byly opravdu hodně tmavé kouty.
Závěr je takový, že D7100 je minimálně o 1EV lepší než D300. Především od ISO1600 výš to je dramaticky vidět. A to i přesto, že má D7100 oproti D300 2x vyšší rozlišení. Ani jeden snímek nebyl neostrý a to jsem jich nacvakal několik desítek a na docela dlouhé časy (typicky 1/50 při ohnisku 35mm). Pravda, použil jsem svůj skvělý Nikkor 16-85VR, který používám coby základní objektiv, takže mě to vlastně nepřekvapilo. Co mě překvapuje, že sem tam čtu nářky, že je s D7100 problém udělat ostrou fotku.
Suma sumárum, pokud bych si dnes měl vybrat svou první DSLR pro účely, pro které jsem kupoval D300, neváhal bych a šel bych do D7100. Nic nižšího bych nechtěl. Ano, mám k němu několik výhrad, ale celkově je to super foťák. Až vyjde Nikon s nějakým FF tělem, které bude mít stejný AF modul s 51 bosy jako má D300/D700/D7100 a vyšší profi řada, tak začnu kvůli ISO o něm uvažovat. Přejít z D300 na D7100 se mi ale příliš nevyplatí. Jedině, že by se mi D300 vysypal a já si musel koupit rychle něco nového. V takovém případě bych si bez váhání došel pro D7100.
D7100 není špatný aparát,
D7100 není špatný aparát, neostré snímky na ultra vysokém rozlišení vznikají mikroposunem, mikrochvěním díky extrémně malému pixelu, kdy se to prostě nějak projeví. To není vada, to je vlastnost. Při teoreticky ideální absolutní stabilizaci by ty snímky ostré byly. Jenže posuzovat tento jev na širokém ohnisku 16-85 není jaksi úplně relevantní.
Nasaď na to 300mm a zkus, stativ povolen :-) Mám ten nejtěžší karbonovej stativ a špičkovou gimbal hlavu na těžké objektivy, stejně se to trošku chvěje a to stačí jet na dálkovou spoušť a pohyb zrcátka udělá své. Na 12MPx to vidět není na D800 nebo D7100 už ano. Jak jsem psal, udělá se downsampling kus dolu (nemusí nutně až na 12Mpx) a je to ok.
Ještě mne napadlo vyzkoušet 7kg těžký dřevěný Berlebach stativ ... jenže kdo by se s ním tahal po lesích...
Navíc se bavíme o jevu, který je vidět při 100% zobrazení, takže je třeba být v klidu.
D300 je dobré tělo, sám jej mám, D7100 je na mne malaá mašinka a musím dávat pozor aby mi to nevypadlo z tlap. Škoda, zasloužilo by to být v lepším těle a hlavně tééén buffer ... chjo.
tak pod to se podepíšu, že
tak pod to se podepíšu, že D7100 je fakt malá a drží se bídně. Proto jsem hned pořizoval grip, což malou velikost těla hodně eliminuje a hned je s tím lepší práce. Bez gripu bych ji snad ani nemohl používat.
Ve své porodní době byly ty
Ve své porodní době byly ty naše hračky dobrý všechny (nebo si myslím že všechny, nejsem foťákovej guru), každý nový digitální tělo bylo svým způsobem revoluční, konstruktéři se vyřádili, zákazníci se za dva roky nažhavili, ale bohužel, je jiná doba. O úmyslném kurvení si myslím své! Nechápu, proč má nová D610 stejný zaostřování jako D600 a D7000 a naopak, proč D7100 zde D610 utekla? Jenom ať nezačnou odrbávat kvalitu, co zatím +- je.
S tím vysvětlením (jestli je to jak píšeš, proč teda výrobci honí pixely?) o pojmu ostrá fotka-rozlišení snímače si mě trochu uklidnil, protože někdy to na LCD fakt vypadá (D7000), že po zvětšení není ostrá i ze stativu. Chápu správně větu z manuálu u LCD: "...zobrazení 100% obrazového pole..." že to je tebou a všemi zmíněných 100% zvětšení?
Raději používám na stativu infra spoušť, protože tomu propojení já (slabej článek)-ovladač-káblík (slabej článek)-foťák moc nevěřím i když předsklopím a spozdím co se dá.
Nikon ty těla zvětšuje, D7000 je menší než D7100.
Marketing a přihlouplý dav =
Marketing a přihlouplý dav = čím víc megapiksel tím víc fotografie a dav na to slyší ...
Kdyby ten um co dneska dokáží vyloudit z většího rozlišení věnovaly na dynamickej rozsah a ISO pak by to bylo to po čem pokročilí a profi fotografové volají. Dav má rád všeho hodně, tak se mu to servíruje. Nic proti hyper extra kontra rozlišení, ale ať se prosím uspokojuje i ta druhá část zákaznického spektra. Já dneska musím fotit všechno na bracketing abych tam měl co chci a lidi na mne čuměj jak na debila proč maje velký fotoaparát v ruce a fotografuje zámek mi to kulometí jako když se fotí sport .... :-)
100% zobrazení je 1:1 a je úplně jedno jestli na displeji DSLR nebo v PC. 100% zobrazení v hledáčku je něco jiného, jde o pokrytí obrazu tak aby odpovídal snímači, což třeba na D700 je jenom 97% a mám občas problém, protože v PC čumím, že je tam něco co jsem tam neviděl :-)
Infra spoušť je fajn, ale když jseš za aparátem a třeba v krytu, tak je ti na prd :-) Potřebuješ drátěnou, ano čím měkčí kabel tím lépe, ale když je chladno nebo -14°C tak je jak klacek. Když jsem fotil Volavky při lovu a ležel v -14stupních ve sněhu to byl mazec, taky jsem pak 14 dní marodil :-(
zapomněl jsem dodat, že ta
zapomněl jsem dodat, že ta plošná hustota tedy rozlišení dává vyšší a až nejvyšší nároky na optiku, což zase vede k nárůstu výdajů na jiné straně.
Dále s tím taky souvisí stabilizace soustavy, protože každý sebemenší záchvěv se víc projeví. Když jsem testoval D3s versus D800 s Nik 300/2.8 VRII + TC17E-II na nejtěžším karbon stativu a gimbal hlavě tak jsem 1:1 obraz z D800 prostě ostrej nedostal, kdežto s 12MPx to bylo jak když střihne. Ano po downsamplingu byly oba obrázky totožné, ale to potom jaksi degraduji přínos vysokého rozlišení. Nehaním tady D800 , jenom konstatuji i negativní stránky věci a že není všechno stříbro co se třpytí ... :-)
Tak jasně, úplně dokonalý
Tak jasně, úplně dokonalý není nic ale na běžný focení je podle mě lepší kombinace D7100 + 16-85 než třeba D610 + 24-85 a to o poznání ....
tak D800, to je opravdu už
tak D800, to je opravdu už poněkud jiná sranda. Ta jde nějak mimo můj záměr už také z toho důvodu velikosti dat, náročnosti na skla, atd.
D7100 má ještě větší plošnou
D7100 má ještě větší plošnou hustotu než D800 !!! spočítej si to :-)
nemám možnost to posoudit,
nemám možnost to posoudit, ale jsem rozhodnut, že si udělám až bude chvilka pár testů. Vezmu D7100 a půjdu do obchodu. Udělám si pár zkušebních snímků a půjčím si tam D610 a na moji kartu udělám totéž. Pak budu doma zkoumat a posuzovat :-).
To bych nedělal, to si totiž
To bych nedělal, to si totiž pak budeš muset tu D610 koupit, protože ten rozdíl v detailech a ostrosti bude jasně viditelný. Osobně nevím čím to je, ale když vidím fotku z FX, vždy je pěknější, ostřejší, detailnější, přirozenější barvy, třeba u pleti, než z jakéhokolik DX. U krajiny, architektury to nepoznám, ale jak je to portrét, pták či něco takového, ten rozdíl je tam jasně viditelný. U portrétů pleťovka, detaily pleti, vlasy a u ptáků ostrost a detaily pírek. A dosažení nízké HO je jednoznačné pro FX.
Taky jsem si myslel, že asi
Taky jsem si myslel, že asi se 4 okny za sekundu je D800 na sport nevhodná. Ale mám kamaráda, který s ním fotí profi box a kikbox.
tak je jasný, že 10 fps nebo
tak je jasný, že 10 fps nebo kolik jich D4 dává je jiná liga, ale jiná liga i cenově. Zkoušel jsem s D7100 fotit na sérii do RAW a problém je zejména v bufferu. Problém je ta prodleva, než to přechroupá a uloží. Jinak 4 fps jsou méně než 6, které dává při JPEG. Je znát to rozfázování pohybu, ale když to vezmu z druhé strany, tak počet expozic je jedna z veličin sportovní fotografie. Další je AF a také možnost použití vyššího iso při horším světle u FX. Dokážu si představit, že zrovna s D800 je možnost fotit na vysoké iso při boxu je super věc. Takže pokud člověk má určitý rozpočet, tak musí holt vždy z něčeho slevit...a já řeším zda slevit z crop a o něco lepšího AF na druhou stranu pořídit FX.
Asi mě pošlete do háje -
Asi mě pošlete do háje - nechte si DX formát a k tomu pořiďte FX. Oba se někdy hodí.
...tak to by byla ta nejlepší
...tak to by byla ta nejlepší varianta :-). A není nad to, když může mít člověk na jednom těle dlouhé sklo a na druhém širokáč. Nicméně momentálně bych spíš investoval do dalších skel, než do těla. Ale varianta dvou těl je optimální, to zcela určitě.
chlapi, tak třeba D600 (spíš
chlapi, tak třeba D600 (spíš bych volil D610) má 24Mpx a při DX může mít odhadem nějakých 11MPx? Já myslím, že to bude stačit, takže bych spíš volil D610. Toť můj názor.....
Já držím D300 jenom kvůli 8fps a kompatibilitě s veškerým příslušenstvím k D700 a D3s, jinak jsem to už poslal do světa.
Btw. D800 kdovíjaký dobrý vysoký ISO nemá a zejména při cropu je to vidět. Zkusmo jsem s tím fotil v dešti ptáky s Nik 300/2.8 doufaje, že crop udělá 450mm ... haha... teleobjektiv rozlišením nenahradíš, z téhle myšlenky jsem se v reálu vyléčil i když tady bude kdekdo tvrdit že to je super ... není.
Vysoký rozlišení nejde kloudně ustabilizovat a fotit ptáky na předsklopení zrcátka fakt možný není. Takže radši menší rozlišení, ale pořádný ISO a pořádný tele, jinak to fakt nejde a kluci co to fotí na nejvyšší úrovni to vědí dávno ;-)
...sakra, takže vlastně ani
...sakra, takže vlastně ani D800 není to pravé, pak už fakt jen ta D4...asi prodám auto, koupím D4 a k tomu 300/2,8. Budu jezdit šalinó a bude klid. Ušetřím peníze, protože odpadnou výlety s rodinou, nebude čím jezdit... Ale vážně, já jsem právě také toho názoru, že nyní bych sice přišel o nějaké ty mm u cropu, ale to je doba přechodná a pak holt přijde na řadu dlouhé sklo. 300/2,8 to určitě nebude, ale 300/4 vychází v recenzích velice dobře a je za rozumný peníz. V podstatě stojím před dilema lepší AF na 7100 nebo o něco horší AF, ale FX čip.
No já bych začal prvotně
No já bych začal prvotně otázkou, co chceš fotit a zda chceš nekompromisní kvalitu či se spokojíš i s o něco horší.
no tady už to padlo a vlastně
no tady už to padlo a vlastně z toho vyšlo, že ani jedno není vhodné :-), ale s tím si musím poradit :-). Fotím převážně sport a reportáž. Náročnější na techniku je sport a výhody i nevýhody se nabízejí.
- D7100 má novější a lepší AF (51 bodů/15 křížových a D600 39 a 9) - takže plus pro D7100
- Fps mají vlastně stejné 6 snímků a 5,5. - tedy bez zjevné výhody
- D7100 má crop - plus pro D7100
- D600 má FX čip - plus pro D600
- D600 - lepší a větší výběr širokých skel
Zde zmiňované ovládací prvky a ergonomii těla neřeším, jelikož obojí má stejné ovládací prvky. Tkže opět nic nevím :-)
Na sport a reportáž bych
Na sport a reportáž bych osobně volil D7100. Široké slušné sklo na D7100 je třeba Sigma 10-20mm f3,5, pevné skla ale nejsou, to je bez debat. Méně široké je Sigma 18-35mm f1,8. Vybírat určitě z čeho je, jen mít prachy. Díky cropu se pak dá využít s výhodou 70-200mm f2,8 Nikon, Tamron, Sigma dle peněz. Ale opticky to vždy bude kompromis kvůli malému čipu. FX v podobě D600 je lepší čip, tedy na svatby, portréty, ptáčky. Jenomže když už to je FX, tak to chce i pořádné kvalitní skla, aby se těch výhod využilo a výsledky byly špičkové. A to jsou potom řádově vyšší ceny než na DX. Pro nekompromisní kvalitu bych šel do FX nebo kvůli ceně do DX.
Zůstanu u DX, prozatím. S
Zůstanu u DX, prozatím. S těmi skly jsem si toho vědom. 70-200 mám a používám. Tu bych jel i na FX, ač verze VR není dle recenzí na FX až tak super jako VRII, ale přežil bych to s úsměvem na rtech :-). Pak bych koupil pouze nějaký 18-35 Nikon. Pevná skla mám, takže to mezi bych jel na pevná skla. Myslím, že s tím bych v pohodě vydržel :-).
k 70-200 VR (I) ... na FX
k 70-200 VR (I) ... na FX úplně v pohodě, ano VRII je lepší ale ne až o tolik aby to člověk musel řešit. Spíš víc vinětuje, což za a) lze snadno pořešit softwarově nebo za b) sundat sluneční clonu, právě ona je hlavním důvodem vinětace, alespoň tedy dle mého posouzení, neb VR (I) mám léta.
VRII má smysl zejména v produktovce a modelingu v kombinaci s vysokým rozlišením tj. D3X, D800 apod. Co jsem měl VRII půjčenou tak snad mírně ostřejší v rozích.
Pokud vás fotografie neživí tak zbytečné řešit.
...přesně tak, to bych
...přesně tak, to bych opravdu neřešil. VR (I) je super sklo. Jak výstupem, tak provedením. Je to kus techniky :-).
jestli fotíš sport i
jestli fotíš sport i reportáž, tak vysoké rozlišení nepotřebuješ. Kup rozumně jetou D700 s gripem, máš 8fps a fakt skvělý tělo. ISO do 3200 nemusíš nijak řešit. Ano nemá video, což mne jako fotografa nijak netrápí.
Auto prodávat nemusíš. Fotil jsem v hale floorbal s D4 a D700, do nějakých 3200 ISO jsem nepoznal kterým foťákem to bylo focený a ten rozdíl byl stejně vidět až po pořádném zvětšení, když bych to hodil na papír nepoznáš vůbec nic.
D4 líp kreslí ve stínech, tím je poznat.
Mimochodem když fotím akci a dokument, stejně shodím AF body na 11 abych vůbec stíhal přepínat a v praxi zjistíš, že víc nepotřebuješ.
jo, je fakt, že já mám taky
jo, je fakt, že já mám taky 21 bodů nastavených vlastně trvale. O D700 uvažuji již dleší dobu jako o druhém těle. Jen se mi nechtělo dávat cca 35 tis. za bazarové tělo 6 let starého modelu. Ale občas se objeví do 30 tis. a to uže je sympatičtější cenovka. Určitě by to bylo super řešení už v tom, že bych měl dvě těla. Jak jsme psal nahoře, tak už jsem se rozhodl, že do D600 nejdu.
zcela záleží na tom co
zcela záleží na tom co převážně fotíš....
na ptáky a zvířata bych asi preferoval D7100 kvůli crop efektu, který je sice relativní, ale může přinést něco jako telekonvertor efekt, ovšem je to vlastně jen výřez. Po mé zkušenosti s tímto efektem spíše preferuji cestu FX a delšího objektivu, prostě to nejde okecat cropem, pokud chci kvalitu.
Pokud jseš spíš krajinář a fotíš kde co, pak by lepší ISO na FX mohlo být odpovědí. Mne se osobně čip z D600 zamlouvá (což o těle říct nemůžu).
Pokud fotíš sport a akci tak ani jeden z uvedených aparátů není úplně to pravé ořechové. D7100 snad jedině v JPG režimu by něco stihlo, jinak ne.
My co fotíme kde co , od ptáků až po svatby a společenské akce máme dvě a více těl podle potřeby. Já osobně D3s,D700 a D300 jiný třeba D4,D700 a D300 (viď Tori? :-) ) atp...
Dám ti taky otázku: Proč
Dám ti taky otázku: Proč někdo chce přejít z D600 na D7100 ?
Možná máš těžké rozhodování, ale to se jenom zdá, protože asi vidíš mít možnost FX za slušnější peníz. Klady a zápory DX-FX víš. Z mého pohledu mi D600 připadá jako nedonošený vejškrabek, který po narození na chvíli udělá radost, ale který rodiče po roce odsoudí k zániku narozením dokonalejší sestřičky. Je to FX v amatérské třídě na začátku vývoje, který chce svůj čas.
otázka je, zda je opravdu
otázka je, zda je opravdu nedonošený a zda bude něco donošeného...donošeného a za rozumný peníz. Je mi jasné, že ani jedno není zrovna přístroj na focení sportu, ale na druhou stranu jaké tělo na sport vhodné je? D7100 má nejnovější AF s 51 body (15křížových), ale malý buffer. I když zrovna nemám absolutní potřebu fotit do RAWu. Když se člověk začte například do stránek Martina Kozáka, tak i on uvádí, že fotí v pohodě do JPEG. A crop je fajn pro sport, ale to opravdu lze dohnat výřezem a holt se musí počítat s tím, že dlouhé sklo je potřeba. Když se vrátím k nedonošenému D600, tak na sport je tu pak jen a pouze D4. D800 se 4fps opravdu není akční přístroj. D600 má sice "jen" 39 ostřících bodů a 9 křížových, ale neživím se focením a nevadí mi výraz amatérská DSLR. I když je amatérská a amatérská třída. D700je přece jen už letitý stroj a lze koupit pouze jetý kousek. Pak bych tedy položil otázku úplně jinak... nemám DSLR :-), mám pouze 70-200/2,8 a nějaké pevné sklo. Tělo mi sežral medvěd...co mám pořídit, když nechci nebo spíš nemám na D4.
Mě se řada amatérských (mrkni
Mě se řada amatérských (mrkni na Nikon.cz, kam je on sám řadí, proto tak píšu a do této třídy patřím i já, žádné opovržení v tom nehledej, aspoň to z řádků cítím) FX těl D600 či D610 velikostně taky zamlouvá, díky za ně, protože nepotřebuju sebou tahat "skříň" ala D4, i když velikost a váha těla má vliv na stabilitu taky, ale mít stejný umění kompakt, to co s D4 s ním nevyfotíš právě kvůli váze, o třetím bodu na hledáčku ani nemluvím.
Někde jinde jsem zde psal, že Nikon teď ve třídách (jejich vybavení) dělá šílenej bordel. Svého času D60 neměla nic o co měla D90 víc (natož co by D90 vůbec neměla, ani náhodou) a ta zas byla jinde než D300(s). Byly +- jasný mantinely a teď? Třeba tebou zmíněná kombinace D600 x D7100, už ten zaostřovací systém je rozdíl (sám píšeš), ten ořezovej blbinec u D7100 může přinést výhodu, že ostřící body jsou všude, bufer trochu taky, filtr před snímačem, atd... a to jsou stářím asi rok od sebe. D7000 vůči D7100 jsou dva roky, ale stejná třída, tam novější musí mít navrch. Někde na netu jsem četl, že z prodeje zrcadlovek patří asi 70-80% právě amatérským třídám, tak asi proto ten "vybavovací" guláš těl.
To že těla výrobce "donosí", s tím počítej, ale v rámci zájmu, v rámci možností technologií či nápadů a jak se jim bude chtít. Kdysi vydávali nová těla po 2-3 letech a teď začínají po roce. Kdyby ty foťáky (a nejen ony) u nás nestály takový prachy (vím, stávaly víc), taky bych po dvou letech s veškerou technikou praštil a koupil nový, ale jsme v česku, zemi neomezených schopností jak ze strany prodejců, tak zaměstnavatelů, co vyplácí "podpory"! Mzdy vypadají jinak.
Asi jsem neporadil, ale pořád v reakci cítím um, šarm či kouzlo FX, což chápu (snad v budoucnu taky ochutnám), ale to ostatní "harampádí" v tělech dělá foťák taky a právě zde je zdroj misek vah a kdybych si já měl oproti D7000 (vyhodit) polepšit na D600, nevyměnil bych (důvody výše), zlepšení by snímač FX nevyrovnal, natož vyhodit D7100, ale připouštím, D7100 vrtala v kebuli!
Klidné spaní přeji !
opovržení nehledám a necítím,
opovržení nehledám a necítím, tedy z výrazu amatérský, to byla reakce na to, že to tu padlo. Focením se neživím a jsem tedy amatér a vůbec mi to nevadí. Spíš to bylo myšleno, že D600 (D610) je amatérské zařazení stejně jako třeba D3100. FX snímač je opravdu láká a spíš jsem jen zvažoval, co je větší přínos, zda lepší AF a crop, nebo FX snímač a větší výběr širokých skel.
Máš to jednoduché. Prodej
Máš to jednoduché. Prodej skla a kup pušku na medvěda. Ta má také nějaké sklo. :)
no zrovna bych potřeboval
no zrovna bych potřeboval nějakej pořádnej kukr na odstřelovačku.... ale asi budu muset vyměnit kotel v baráku :-(