Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední komentáře
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.

Tak jsem udělal jak radíte. V
Tak jsem udělal jak radíte. V Capture NX-D se šum zobrazuje daleké méně než Lightroom. Co jsem ale zjistil, tak v nastavení Lightroom když vypnu GPU tak šum částečně zmizí. Nevím čím by to mohlo být když kvalitu náhledu mám nastavenou stále stejnou. Zde je odkaz kde je JPG s lightroom s i bez GPU pak z capture a i RAW.
https://www.uschovna.cz/zasilka/UY8434YUPCTTUFDV-N2B/
Proč je to s šumem trochu
Proč je to s šumem trochu jinak v NX-D a Lightroom už tady bylo napsané.
Takže seznámit se víc s nastavovanými parametry pro redukci šumu, vybrat si v čem to prioritně dělat (já bych lehce preferoval z několika důvodů NX-D) a dá se tohle dost doladit v postprocesu.
Ale přistoupil bych k tomu obráceně. Jestliže chci tohle fotit, tak se mi zdá ISO cca 6 400 už docela dost. Někdy se dá se použít blesk, vždy se dá na tohle použít světelnější objektiv. (I ten čas by šel ještě zkrátit, když bude k dispozici stabilizace).
ISO 6400 nebyl můj výmysl:)
ISO 6400 nebyl můj výmysl:) Focení ve velkém sálu, kde je světla málo + únor špatné počasí, nastavené Auto-ISO nejdelší čas na 1/100 kuli zamezení rozmazání fotky díly pohybu. A blesk popravdě moc rád nemám kazí atmošku. Objektiv Tamron G2 24-70/2,8, ačkoliv stabilizace je a dobrá tak nezamezí rozmazání pohybem. Určitě, v tento moment by čas šel nastavit i na 1/60 a nic by se asi nestalo.
Osobně radši volím LR, pro lepší katalogizaci, NX-D mě nějak neoslovil a moc se v něm nevyznám.
OT: Možná mě ukamenujete, ale i kdybych měl přece osvětelnej objektiv f1,4. Ale nastavil bych stejný čas,clonu, iso tak by vylezla naprosto stejná fotky. Rozdíl by byl pokud by mě objektiv nedovolil nastavil menší clonu= měnší ISO.
"............ ale i kdybych
"............ ale i kdybych měl přece osvětelnej objektiv f1,4. Ale nastavil bych stejný čas,clonu, iso tak by vylezla naprosto stejná fotky. Rozdíl by byl pokud by mě objektiv nedovolil nastavil menší clonu= měnší ISO...."
Konkrétně u téhle fotky si nemyslím, že je nějak důležité mít tam vyrýsovaný ten radiátor v pozadí. Takže kdyby byl objektiv se základní clonou 1,2, nebo 1,4 ( i 1,8 by byl přínos), tak bude menší hloubka ostrosti, úměrně nižší ISO, menší šum. Taky se mi nezdá, že by se ti dva nějak akčně pohybovali. Čas 1/60 by šel určitě z ruky, 1/30 možná, a nějaký ještě kratší v kombinaci se stabilizátorem.
Tak z těch fotek vidím, že
Tak z těch fotek vidím, že Lightroom s GPU vs. bez GPU jsou naprosto stejné. Když jsem zkusil zpracovat odkazovaný RAW, tak výsledky byly u mě totožné. Snímek po editaci v Capture NX-D je pak s intenzivnější redukcí šumu než z Lightroomu. Lightroom má totiž standardně nastavenou pouze redukci barevného šumu a ostrost/jas je na nule (Noise reduction->Luminance = 0/100). Zatímco u Capture NX-D je tomu jinak a kromě barevného šumu je redukována i ostrost/jas (Noise reduction->Luminance->Intensity 50/100). Takže foťák je OK, jen to chce zapracovat na editaci...
P.S. Lightroom jde nastavit i tak, že se zvyšující se citlivostí ISO se po importu fotek kromě jiného provede i automaticky uživatelem zvolená redukce šumu... viz presety https://www.paladix.cz/clanky/lightroom-efektivne-14-efekty-kalibrace-fo...
a nebo profily redukce šumu
Díky za odpověď. Stručně k
Díky za odpověď. Stručně k věci, tak se mě to líbí. Jen pro zajímavost ti udělám screen když vypnu/zapnu GPU. V náhledu je viditelně přídán šum a s exportem je asi výsledek stejný. Mám nový PC nově naistalovaný LR, tak si ho musím donastavit podle sebe ale presety používám i redukci šumu, pouze mě vyděšil šum v náhledu, tak jsem vznesl dotaz.
Každopádně dík za radu a pověnuju se tomu nastavení..
Tak nevím, ale zdá se ti ISO
Tak nevím, ale zdá se ti ISO 5600 jako normální hodnota a ještě na něčem, co je z většiny bílé, tedy světlé? To si fotil ve tmě?
Jak píše JMalík, v Capture NX-D si RAW/NEF zkontroluj a pak řeš. Adobe (i Zoner přes Adobe DNG Converter) si RAWy upravuje, co tak sleduji, kašle na nastavení foťáku, takže by stačilo jenom cvakat. Navíc ta fotka s botama je prcek a ještě se mi jeví, že není zaostřená. Dej někam originál RAW, pak se ptej!!
No z těch fotek zde
No z těch fotek zde (950*650px) nic poznat nejde... ale určitě dle mě to nebude softwarem či konverzí v něm z RAW do JPG.
Originál RAW někam uložit nejde?
http://www.nikonclub.cz/photo
http://www.nikonclub.cz/photos/image/39965
Normální to není.Mohlo se to
Normální to není.Mohlo se to celé podělat při konverzi do JPEG.
Zkontrolujte nejprve fotky v RAW v nějakém "normálním" programu (NX-D, Photoshop)
Používám Lightroom a právě už
Používám Lightroom a právě už tam je ten šum docela výraznej... schválně udělám screen přímo v lightroomu. Jak nejlépe to ověřit? Mít druhé tělo a udělat stejný testovací fotku?
Ne, otevřít to z foťáku jako
Ne, otevřít to z foťáku jako první v Capture NX-D. Tam to zkontrolovat, protože tak je jistota, že se na tom nebude podílet problém se SW.