Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
D780 vs. Z6 - a nově vs. D850 :-)
¨
Autor: Old K.
Datum:
27. Únor 2020, 12:13:24
Zdravím vespolek,
zvažuji koupi druhého těla (mám D750 + 3 zoomy) - především s ohledem na vyšší citlivost (mj. fotím muziku po klubech). Vedle D780 se nabízí koupit Z6 s adaptérem pro objektivy F, ale nevím... Poradíte někdo plusy a mínusy spojení Z6 s objektivy F, resp. vůbec všeobecný názor zrcadlo/nezrcadlo? Případně prosím o odkaz na podobně zaměřenou diskuzi. Focení je pro mne kůň a ne výdělečná činnost :-)
Moc díky!
Old K.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
No finance bych asi neřešil,
No finance bych asi neřešil, to je momentálně na křišťálovou kouli...:
a) za březen ztratila koruna na EUR i USD cca 2Kč na kurzu (nově dovezené zboží bude dražší...)
b) většina lidí si rozmyslí, než nějakou tu korunu "pustí", pokud to nebude vyloženě nutné (u zboží, které bude zůstávat na skladě, by se dala čekat slevu...)
c) ze stejného důvodu (očekávání krize) se může něco zajímavého objevit v bazarech
Stačí se podívat na vývoj ceny PHM, čekali byste někdo takový kalup???
Old K.
Já mám na "problém" dozbrojit
Já mám na "problém" dozbrojit a nebo přezbrojit názor, že každý si máme, s ohledem co fotíme, najít svůj strop požadavků, jednak technických ohledně vybavení a pak co z fotoaparátů leze. No a podle toho buď se "trápit", spekulovat, hledat informace a utrácet a nebo si užívat focení do úplného vyždímání jak techniky, tak sebe, že focení se stávajícím vybavením nás už nebaví, že je potřeba obojí oživit.
Ti, co se focením živí, tak potřebují utrácet, přece nebudou platit stát, pak sou ti, co nefotí, nebo občas udělají pár cvaků (od takového sem kupoval objektiv), ale musí mít pořád novější techniku, ti budou taky utrácet, ale pokročilí amatéři, ti sou rádi, že jim rodina dovolí utratit aspoň za to málo, co by z foto výbavy chtěli, ti mění až není zbytí.
Takže utratit a nebo neutratit, i když je to kůň? Opět tvrdím, náhradní a nebo druhé tělo je pořád to druhé, méně využívané, které je víc opomíjeno, čímž je méně hodnotné, tedy méně vybavené, hůře se třeba drží a nebo má horší výstup, je omlácené, prostě cokoliv, proč jsme si kupovali tělo nové, druhé a když si koupíš některou Z-tku, zapomeň na to, že s D750 budeš fotit a důvodů je několik. Jednak nová hračka si přeje prozkoumat, s novou hračkou budou jiné výstupy, jiné možnosti a v neposlední řadě s novou hračkou můžeš jít na veřejnost, protože DSLR už neletí.
Proto si polož otázku, jestli ti Z a nebo D780 přinesou víc, než D750, protože ať tak či tak, D750 odložíš, říká se tomu technický rozvoj a nebo inovace.
Ten přechodový díl, ten Nikon vydal, aby nenasral majitele obrovského počtu objektivů, kterým číslem se nedávno chvástal, aby je nemuseli vyhodit a kdyby na Z-tka stačily, nevydával by jiné objektivy ve stylu Sigmy, tedy těžké, velké a s kvalitnějšími výstupy.
A nepátrej nad tím, jestli teď a nebo za rok, sice všeobecně platí, že novinka má uzrát, tedy počkat si, že se třeba nepovedla, ale na druhé misce vah je, že žijeme teď a co bude za rok, za dva, přijde čas, kdy takto uvažovat nebudeš!!
Ahoj, máš úplnou pravdu,
Ahoj,
máš úplnou pravdu, souhlasím s Tebou, ale můj "problém" to moc neřeší... :-)
Že bude z D750 ten pomalu zapomínaný foťák, je jasné (stejně se ho ale nebudu zbavovat). Nepřemýšlím o druhém záložním foťáku, ale o vyšším levelu.
Hlavní motivací pro nové tělo je potřeba vyšší citlivosti - a tu má D780 i Z6 stejnou. Stejně tak rozlišení.
Skla měnit v současné době nechci. U Z6 bych šel přes adaptér. Manželku mám sice tolerantní, ale nechci zkoušet kam až... Navíc výběr nových Z skel zatím není nijak závratný.
Pomohli jste mi ujasnit si, že ovládání u Z6 bude hodně odlišné + bude podstatně menší výdrž baterie. Obavy z kvality elektronického hledáčku jsou rozptýleny. Naopak ten bude umožňovat přenos mnoha info navíc.
Plusem u Z6 je i integrovaný stabilizátor v těle.
Bezzrcadlovky mají určitě budoucnost teprve před sebou, zato D780 už je zralá ženská.
Můj současný pocit je takový, že u mne lehce na body vede D780.
Díky za názory, pomohly mi!
Old K.
Hory jizerské
Ahoj, jenom taková úvaha,
Ahoj, jenom taková úvaha, neber to prosím jako doporučení kupovat to, či ono:
Když zvažuješ D780 proti Z6, proč jsi nezařadil do výběru i D850? ( Proč tam není Z7 je celkem pochopitelné, ale proč ne ta D850. Cena už není přece takový skok)
Možná jsem pomalejší, ale
Možná jsem pomalejší, ale není mi úplně jasné, "proč tam není Z7"...?
Cenově i parametry je srovnatelná, viděl bych to jako rovnocenného partnera k D850.
Jeden level (parametry i cena) je Z6/D780 a vyšší pak Z7/D850.
Z7 sice není profi, ale odolnost vůči prachu/vodě by měly mít Z6 i Z7 srovnatelnou s D850 (vyčteno z popisu a recenzí...).
Old K.
Já jsem tu Z7 neuvažoval z
Já jsem tu Z7 neuvažoval z toho důvodu, že se mi to nezdá úplně vhodné na focení v klubech za nízkého osvětlení. Parametrově to má sice srovnatelné hodnoty s D850 ( rozlišení a nativní citlivost), ale zatím k tomu není taková nabídka světelných objektivů. Poměrem ceny na tohle se mi zdá vhodnější Z6.
Ale je to věc názoru. Kdokoliv jiný může namítnout, že ty objektivy přijdou a F mount se dál vyvyjet nebude. Bude mít asi pravdu. Prostě mě se celkově ta Z7 úplně za ty peníze nezdá jako dobré řešení. Z těch málo možností, co jsem měl šanci to nějak srovnat si myslím, že šum je přece jen o něco vyšší u Z7, než u D850, přestože to jsou stejné čipy a předpokládám i stejný engine obrazových dat. Může hrát roli třeba větší teplota uvnitř těla Z7, proti D850...... nevím.
Přesný důvod nemám, je fakt
Přesný důvod nemám, je fakt že ty peníze nejsou až tak rozhodující (ale pořád je to +50%).
K tomu menší citlivost (25,6k proti 51,2k), "zbytečně velké" rozlišení - nefotím na BB ani na kšeft, spíš se bavím (nejvíc muzika po klubech, kalendáře, příležitostně svatby). Na tisk A3 rozlišení 24Mpx s přehledem stačí.
Plusem je odolnost vodě a prachu.
Takže by se dalo (slušně) říct, že je to "vrozenou skromností" :-)
Resp. nevidím u D850 tolik plusů navíc, které bych (v současnosti) využil. Nebo něco zásadního přehlížím?
Old K.
Když vezmu postupně ty
Když vezmu postupně ty argumenty:
D780 je za cca 60 000,-, D850 za cca 74 000m,- nebude to těch 50% rozdílu.
Rozdíl citlivostí (nativních) je 51 200 proti 25 600.
Mám D5, ta má nativně 102 400, ale reálně používám max do 5 000. Když vezmu, že 100,200,400, 800 ISO je použitelných úplně bez problémů u všech současných Nikon full frame DSLR (u D750 už 800 při pečlivém pitvání detailů bude poznat), tak s narůstajícím ISO roste šum nelineárně, od určité hranice to prostě je dobré zastavit, protože ani současný špičkový SW na odstraňování šumu nedokáže zázraky.
Takže si myslím, že těch 25 600 je dobrý poměr proti 45 MPix snímače.
Zbytečně velké rozlišení? Jestliže to nemá výraznějším způsobem negativní vliv na obrazovou kvalitu, tak bych to neodmítal. Problém s ukládáním a zpracováním je dnes zanedbatelný, navíc než stihnu nafotit tolik dat, abych měl problém s úložištěm, tak ty úložiště zase budou rychlostně a cenově někde jinde.
Jestliže to mám jako hobby, tak toho taky nezpracovávám hektary každý den a s lehkým zpomalením při úpravách nemám problém. No a zkomprimovat na menší to jde vždy.
Výhoda při akční fotografii může být ten větší snímač. Když to netrefím moc přesně, jde to zachránit radikálnějším výřezem. S menším snímačem už je třeba být opatrnější. To komplet utěsněné tělo ( a objektivy) bych dnes vyžadoval. Hodně to zlevní následný provoz.
Ale ještě jednou:
Nebral bych tohle povídání jako doporučení koupit to, či ono. Být ve stavu jako Ty, počkal bych s čím vyleze Nikon po Z7, jaké další "Z" objektivy uvede na trh a potom bych se rozhodnul.
Ještě k jedné věci. Diskutovalo se tady taky různé rozložení ovládacích čudlíků na DSLR a třeba té Z6, ergonomie..... Kdyby byla k dispozici naprosto neergonometrická krabička od sirek s obrazovými vlastnostmi třeba té D850, tak zahodím svojí D5 s objektivy a budu mít tu krabičku od sirek.
Já už musím strašně
Já už musím strašně otravovat, ale:
* D780 je aktuálně na Datartu za 50tis Kč, D850 se točí stále kolem 74tis.Kč
* když si např. Olin Nejezchleba umanul, že bude hrát pomalu ve tmě, tak zvukař/osvětlovač sklopil uši, nechal "svítit" povadlý světýlko a Oldo starej se (a opovaž se na blesk jenom pomyslet!). V tom případě mi nestačí ani max. ISO 12800, které D750 má a kolikrát musím sáhnout ještě na násobky (používám zoom do 200mm). O šum se starat nemůžu, tam jde o to, abych to měl aspoň trochu ostrý.
* Ano, mám hrozné nedostatky v postprodukci, já vím. Musím s tím něco udělat. Ale u PC jsem v práci celý den, takže na další vysedávání nemám moc chutí... Ale už jsem nainstaloval NX Capture...
* špičkové obrazové vlastnosti D850 - od Tebe beru hodnocení podstatně vážněji, než z ofiko stránek výrobce/prodejců. Protože tam je absolutní jedničkou i D780 a Z6.
* Výřezy, šum, utěsněné tělo, obrazová kvalita - to jsou vážné argumenty, mám tedy ze dvou abonentů rázem tři a o čem přemýšlet. Zkusím to vydržet, zalehnout na matrace a chvíli počkat.
Moc díky za názor!
Dal jsem příspěvek omylem 2x
Dal jsem příspěvek omylem 2x
Řeknu to asi takto: už jsem
Řeknu to asi takto: už jsem se uklidnil a budu čekat (v sobotu skončila slevová akce u FŠ na D780, mám tedy už čas a klid na duši na rozmyšlení). Jak dlouho to vydržím, nevím - štve mne přehazování skel v přítmí (či spíš ve tmě) a v občasné tlačenici, když se sejdou v klubu lidi. Taky častější čistění čipu... A co potřebuji, je vyšší citlivost (D750 12800 x Z6/D780 51200).
JMalikovi díky za fundované shrnutí toho, co jsem coby amatér tušil...
Honza123 má zase velkou pravdu v návyku na podobné ovládání, na tom je hodně pravdy. Vůbec při reportáži. Nicméně do D750 už znovu nejdu kvůli malé citlivosti.
Jedna věc by mne ale ještě zajímala: JAKÝ JE ROZDÍL V KVALITĚ OBRAZU HLEDÁČKU mezi optikou a elektronikou? Je to srovnatelné a nebo je tu nějaký zásadní rozdíl? Budu muset opustit Jizerky a zajet se podívat někam do civilizace, abych si to vyzkoušel na živo...
Když budete ty hledáčky
Když budete ty hledáčky porovnávat parametrově, tak rozdíl je značný. Když to budete mít v ruce a srovnávat konkrétní optický a elektronický hledáček, tak už to rozhodně tak dramatické nebude.
Konkrétně u toho Olympuse E-M1X co jsem zmiňoval, je rozlišení hledáčku dost nízké. Přesto s tímhle parametrem nemám vůbec problém. Prostě chce to někam dojít a vyzkoušet si to. Přesto, že např. dost fotím statické snímky v přírodě, je nemožné i na optickém hledáčku to nějak zodpovědně detailně vyhodnocovat ( zaostření, barvy....). Takže zvolím kompozici obrazu s nějakou minimální rezervou na ořez, zaostření dost věřím tomu jak ten který objektiv mám seřízený na front/back focus, a další, např. polarizační filtr natočím cca do správné polohy, ale moc detailně to v hledáčku nepitvám. Něco jiného by asi byla nějaká fotografie ve studiu, kde bych asi s hledáčkem víc pracoval, ale tohle nefotím. Na druhou stranu u nějaké akční fotografie bude převažovat výhoda rychlého snímání s obrazem v hledáčku nad absolutním rozlišením hledáčku.
U těch bezrcadlovek jsou některé problémovější parametry než hledáček. Dobré je např. posoudit výdrž baterie, jestli vydržím s jednou nějakou dobu mimo civilizaci, nebo to budu řešit... Zatím také není zanedbatelné vyvíjené teplo a s tím související šum,...
Jestli DSLR Nikon zařízne za pět, šest... roků, tak mi bude skoro sedmdesát a už to asi nebudu moc řešit. Ale taky by to mohlo jít mnohem rychleji (jak ten vývoj bezzrcadel, tak konec mého života :)
Jasně, já ti neradil koupit
Jasně, já ti neradil koupit ještě jednu 750, ale jít do 780. Přece jen rozdíl v čudlíkách mezi 750 a 780 asi nebude velký, kdežto mezi Z a D je nebetyčný.
850 je někde jinde a já se tím živím.
Jasně, ani jsem to tak
Jasně, ani jsem to tak nemyslel. Jenom píšu své myšlenkové pochody :-)))
D850 jsem našel novou za nějakých 55tis Kč (ale bez možnosti odpočtu DPH). Myslím si ale, že ta už pro mne není (i když ty peníze jsou super...) = pro mne zbytečně velké rozlišení a citlivost "jenom" 25600.
Živit se focením, to je sen. Realitou je však vedení účetnictví a chvilkové úlety do světa focení (když šílený tandem Bureš/Šilerka dovolí).
No, neřekl bych, že to půjde
No, neřekl bych, že to půjde až tak rychle - k profi Z se musí dodat hromada objektivů. Jak se ukazuje už teď - ani ty "obyčejné" nejsou z levného a lehkého kraje. O velikosti a váze těl ani nemluvě. D 780 je minimálně o dva "levly" výš než 750 a jestliže máš tři skla, tak je to dobrá volba. Přiznám se, že jsme měl na ni také chuť - jako záložák k D 850, ale pak jsem zvolil ještě jedno tělo 850 z Nikon store. Chci mít stejné ovládání - dost mě iritovalo orzdílné umístění čudlíku na ISO mezi 810 a 850. A rozdíly mezi ovládáním Déček a Zetek jsou nebetyčné, takže "rada" ode mne - jít do D 780. A za pět let se uvidí..
Dobré světlo.
Ano, než budou k dispozici ty
Ano, než budou k dispozici ty superskla, tak to bude určitě nějakou dobu trvat a velikost a váha si myslím nebude nakonec zásadně menší. Já jako problém vidím to, že jestliže se Nikon zaměří na bezzrcadlovky, logicky přestane investovat do dalšího vývoje DSLR (jak těl, tak objektivů). Takže souhlasím s tím, že to klidně těch pět roků může trvat, ale může to být za stavu, že už nebude vyvíjené žádné další lepší tělo DSLR, žádné další lepší objektivy F-Mount.
Asi to dopadne tak, že
Asi to dopadne tak, že bezrcadlovky nahradí i profi zrcadlovky a nemusí to trvat moc dlouho. Mě to dost zamrzí, protože mám dost peněz v objektivech a adapter není ideální řešení. Nikon vyvinul ten Z bajonet mimo jiné proto, aby se výrazně dala vylepšit obrazová kvalita objektivů ( větší průměr výstupní pupily, blíž k čipu).
Takže když Nikon půjde cestou, že dá k dispozici profi tělo bezrcadlovky ( Z7 není profi), asi budou k dispozici i odpovídající objektivy, které budou kvalitou dost výrazně převyšovat stávající špičkové objektivy F mount.
Otázkou bude, kolik ty nové superobjektivy budou vážit, jak budou velké. Nedělám si iluze, že těla budou nějak menší, lehčí, než současné zrcadlovky, ale ty objektivy rozhodnou o celkové hmotnosti a velikosti toho co s sebou tahat. (v rodině máme druhý systém - 4/3 mikro. Tělo Olympuse E-M1X sice váží bez pár gramů kilo, ale objektivy jsou výrazně menší a lehčí, celé je to menší a lehčí než můj Nikon.)
Takže k těm plusům a mínusům objektivů F-Mount na Z- Mount.
Plusem je, že se dají použít stávající objektivy.
Potom už to má jenom mínusy. Nebude možné dosáhnout obrazovou kvalitu odpovídající novým Z objektivům. V případě, že Nikon použije stabilizaci v těle, nebo jiné vychytávky mohou nastat problémy s omezenou funkčností F objektivů na Z bajonety.
Můj názor na to je, že bych zkusil počkat řádově půl roku, rok a počkal bych co Nikon vytvoří a následně se rozhodnul. Myslím si, že když koupíte Z6 a budete fotit co píšete, tak přestanete používat D750 (případně D780).
Máte 3 zoomy F-Mount. To by ještě nebyla taková finanční ztráta, kdyby jste se rozhodnul je prodat a přejít na Z systém.
Prostě za mně ještě chvíli počkat a potom se rozhodnout.
Raději bych moc nečekal.
Raději bych moc nečekal. Předpokládám, že dojde ke zdražení.
Ano, teď to nemá kdo vyrobit,
Ano, teď to nemá kdo vyrobit, případně již vyrobené distribuovat. Konkrétní případ jsem si ověřil sám na sobě, kdy mám objednaný nějaký technický čudlík japonské firmy vyrábějící v Číně. Čudlík stojí cca 80 000,- Kč, vyrobených je sice cca počet dle poptávky, ale momentálně to nemá kdo zabalit a poslat.
Takže poptávka je, čudlíky nejsou, logické by bylo to zdražit.
Jenže téměř okamžitě bude následovat obrácený stav. Tohle jsou dost postradatelné věci a budou první na řadě, co člověk vypustí, jestliže mu budou docházet peníze.
Takže snadno dojde k tomu, že firmy začnou opět normálně vyrábět, ale nebude to komu prodat. Zlevní to ?