Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Format 16:9 Nikon D7100
¨
Autor: romanesko
Datum:
4. Listopad 2013, 14:32:12
Dobry den.Poradi mi PROSIM někdo jak nastavit foceni na Nikon D7100 ve formatu 16:9.Dekuju předem.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Dekuju vsem nade mnou za
Dekuju vsem nade mnou za odpovedi.Vice méně jsem to ocekaval.Nekde jsem v manualu na netu cetl ,ze se to da nastavit,ale asi mylne.JInak jsem mel před tim a vlastne ještě mam NESKUTECNY kompakt podle me nejlepší na svete v této kategorii,DMC LX5 PANASONIC.Ale chtěl jsem uz poradny a hlavne kreatvni stroj tak jsem po dlouhych premysleni sel do D7100 Nikonu a jsem moc nadseny.Hodne lezu skaly,kominy,vysilace a vyskove budovy v Krusnych horach.Tak trochu problém brat Nikon sebou do batohu,ale zvyknul jsem si.Jinak všechny me fotky a vzorne popsane na rajce nick romanesko.Hezky den vsem a hlavne uzasne svetlo.Roman Marko Karlovarsko
Přesně tak, na to jsem
Přesně tak, na to jsem zapomněl (viz fotozemek), panorama na komplet manuál (na M funguje nastavení AutoISO, nastavení +-EV z jiného režimu nebo i Active D-Lighting) a fotit na výšku (vodorovné panorama) nebo na šířku (svislé panorama), jinak z toho bude nudle, záběry překrývat aspoň 1/3, raději víc než míň. Stativ je nejlepší, ale i růčo jde, záleží na nastavení a na točení se. Nezapomeň raději 2x, jistota je jistota.
Protože lezeš po výškách, bacha při focení na spadnutí, protože při tom pootáčení a hlídání překryvů či výšky se trochu orientace a stabilita mozku rozhodí (na dovči mě málem japončík zhodil ze skály). Je nutný přesný vodorovný chod těla, zastavit, cvaknout, pootočit, zastavit, cvaknout,..., nesmíš nahoru ani dolů, pak musíš hodně ořezat nebo retušovat. Nic to není, jenom cvik. Na krajinky na D7000 ještě používám Nikon 12-24 DX, clonu kolem 11+, nádhera, co se tam vše vejde. Nevím, zda se zmínit o polarizačním filtru, taky výborná věc na zvýraznění oblohy.
ořízni to a je, nebo to
ořízni to a je, nebo to poslepuj /třeba/ v Zoneru, ber to na výšku, v manualu /bacha i citlivost/ a je to záležitost dvou tří minut
ač Zoner mám tak na panorama
ač Zoner mám tak na panorama nepoužívám, napojuje blbě. Téměř 100% spoleh je na PTGui. Navíc Zoner neumí skládat víc řad a sloupců. Kdepak PTGui je špička.
V tom je právě rozdíl oproti
V tom je právě rozdíl oproti digitálům, zrcadlovka je na focení jenom poměrem 3:2 a rozměr 16:9 si musíš nafotit jako panorama, které složíš v počítači nebo fotku po vyfocení ořízneš.
Při přechodu z digitálu mi tohle nastavení trošku "chybělo", ale díky za to, na zrcadlovce je dost potřebnějšího tvůrčího nastavení, dost jinýho "hraní". Zvykneš si.
Trochu nerozumím termínu
Trochu nerozumím termínu "oproti digitálům", nemělo být napsáno spíše oproti digitálním kompaktům? Oponuji: zrcadlovky Canon(např. EOS 60D,70D,700D...) mají nastavitelný výstup jednotlivých snímků(JPEG) do poměru 3:2,4:3,16:9 či 1:1(RAW jen do 3:2), Nikon jen 3:2. Čistě teoreticky lze vytvořit statický snímek(1920X1080px) v živém náhledu pro videosekvence v poměru 16:9, ale kdo bude vytvářet 2Mpx pidifoto když má možnost 24Mpx?!
Ano, myšleno správně,
Ano, myšleno správně, digitálním kompaktům.
Ten rozdílný rozměrový výstup u Canonů je až součástí ořezu snímku v paměti před uložením, takže softwarová záležitost, stejně jako u kompaktů a neměl by to být problém ani u Nikonů, proč ne, když si dav přeje, ale vše je na úkor snížení rozlišení, nevyužití potenciálu snímače, ztráty dat (vlastně stejný, jako stálé focení na FX s objektivy na DX), které si můžu odebrat až při úpravách jak ve foťáku, tak v PC. Velikost obrázku 16:9 je právě výřez z 3:2 a proto má jenom 2 MB a je mizernej.
Takže si nafotím panorama, složím, oříznu na 16:9 a jsem kvalitou hodně někde jinde. Otázka pár klidných přesných cvaků, nejraději 2x, protože ne všechny snímky se musí vydařit (bez stativu možnost rozmazání). Úžasná možnost digitální techniky, kromě času (místo kochání a nasávání atmosféry) mě to nic nestojí.
Stejnej, ale opačnej problém je u některých levnějších kompaktů, ty mají napevno nastavený 4:3, někdy ještě 16:9, ale všechny mají základní nastavení na rozměr 4:3, což je televizní rozměr, ne rozměr kinofilmového políčka 3:2.
Abych v tom neměl hokej, na digitálu (kompaktu) mám nastaveno 3:2 a mám klid. Trocha dat ztráty mi nevadí, na něm využívám jiný přednosti než úplný rozlišení.
Osobně mi na zrcadlovce překáží přímé nastavení z vnějšku těla tlačítkem Qual: Velikost obrazu L, M, S a Kvalitu obrazu Fine, Norm, Basic tím, že si někdy popletu tlačítka-kolečka a hejbnu něčím jiným nebo jinam. Uvítal bych tuto možnost mít jenom v Menu, případně nějak bloklou nebo ji mít volitelnou (věděl bych, co potřebuju víc na focení, ale na Fn je v nabídce něco jinýho), protože nefotím na zrcadlovce kvůli internetu nebo velikosti fotky do občanky, ale sportovní reportéři tuto možnost asi vítají. Komprese JPG či volba RAW 12-14 bitů jsou naštěstí až v Menu.
Stejně nemusím, když na nových tělech je venku tlačítko na Retuš (D600 a 610) i když zkloubený s jinou funkcí, bohatě stačí volba v Menu nebo jak je to při prohlížení teď, po stisku OK naběhne Retušování. Někdo namítne pokrok a říká správně, může být, ale s pořízením snímku-filmu Retuš fakt nesouvisí, ta patří do druhořadého využití foťáku večer při odpočinku na chalupě (nebo čekání na medvěda), když je čas, ale upřímně, chtěl bych takové využití vidět v %.
Podle mne z výstupu D7100
Podle mne z výstupu D7100 jednotlivých snímků lze nastavit velikost(L,M,S) jen v poměru stran 3:2. V menu Retušování lze teoreticky ořezávat snímky(manual str.277) v poměru 16:9(4:3,5:4,1:1) a vytvořit oříznuté kopie snímku, ale podle mne je toto více než nepraktické a ten kdo si pořídí zrcadlovku této kategorie toto řeší až ořezem v editoru na PC.