Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Má ještě se 7100 smysl fotit do NEFFu ?
Ahoj,
chtěl bych se zeptat majitelů D7100, zda ještě potřebují s tímto tělem fotit do neffu. Doba přecejen hodně pokročila od dob D70tky (která fotit do JPG fotit pořádně neuměla) a automatika D7100ky už vyvažuje bílou, má větší dynamický rozsah, snímač produkuje fotky ostré a když si dávám pozor co a jak fotím, snímky mi lezou z fo´táku přesně takové, jaké očekávám. Zajímalo by mě, jestli fotíte do neffu jen ze zvyku nebo jestli provádíte se svými sbímky operace, které jdou s neffy pohodlněji, něž s jpg v photoshopu, přecejen při práci s 24Mpx neffy a jpgy je setsakra rozdíl. Dnes už není pochyb, že D7100 je důstojným pokračovatelem 300 řady a kdyby inženýři Nikonu nepočítali předem s tím, že bude stačit fotit do JPG, neoptimizovali by rychlost snímání svého TOP DX těla právě na focení do JPG (i když při 12-bit neffu s 95Mbs kartou jsem jí při dvoudenním focení rallye taky neutahal - a to jsem se snažil :-)
Díky za vaše zkušenosti
Pitr
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Podle mě je focení do RAW
Podle mě je focení do RAW lepší z hlediska dalšího zpracování snímku - vyvážení bílé, doladění expozice. Na druhou stranu mě čeká focení nějakého kamarádského cyklozávodu a tam to asi budu střílet do JPG, abych využil superbuffer až do dna. Ale možná pojedu klasicky RAW+JPG, uvidíme.
JPG je jen komprimovaný
JPG je jen komprimovaný formát, k dalšímu zpracování nevhodný. RAW (NEF) jakožto "surová data" snímku poskytuje více obrazových informací (zjednodušeně řečeno). Z RAWu se dá na rozdíl od JPG např. vytáhnout více kresby ve stínech či přepalech, pracovat s větší barevnou hloubkou, atd... Pořídit si zrcadlovku jen pro snímání do JPG v automatickém módu mi připadá jako zbytečný luxus, chci tím říct, že se nevyužije její potenciál. Osobně snímám zásadně vždy jen do RAWu, po vyvolání převádím do TIFu pro další bezztrátové doúpravy v editoru. JPG používám jako finální formát např. k prezentaci, tisku, prodeji atd... Formát JPG se navíc při ukládání po každé změně překomprimovává a tak pomalu ale jistě ztrácí nenávratně na kvalitě (na rozdíl od TIFu). Vyšší výkon při sériovém snímání do JPG není dán optimalizací ale tím, že JPG obsahuje menší objem dat a proto vyrovnávací paměť pojme více snímků v tomto formátu (i procesor je méně zatížen) než v kvalitnějším ale objemnějším RAWu. Jako ve všem, i zde platí "něco za něco". Vývojáři dělají jen to, co jim umožňují fyzikální zákony :-)
z vlastní zkušenosti s D7100
z vlastní zkušenosti s D7100 mohu říct, že jsou akce, kde je RAW dost potřebný, ale bohužel D7100 má opravdu žalostný buffer (to byl jeden z důvodů proč jsem ji prodal). Jelikož při sériovém snímání do RAW se buffer zaplní velice rychle a snadno. Tomu nepomůže ani rychlá karta. Takže například MS ve vodním slalomu jsem byl nucen fotit z tohoto důvodu do JPEG, kde je to OK, což na druhou stranu nebylo optimální. Voda, slunce, atd...JPEG byl použitelný, ale dokázal bych si představit, že bych některé snímky potřeboval dotlačit k mé spokojenosti právě z RAW. Takže když jsou podmínky OK, tak bych se JPEGu nebál, ale ve složitějších podmínkách je RAW jistota, ale nesmí člověk čekat, že může bouchat v sérii jak chce.
Focení do NEF/RAW není o
Focení do NEF/RAW není o modelu fotoaparátu a jeho stáří, ale o tom, co ze snímku chci dostat. Uzavřel bych to tím, že pokud jsem s jpg výstupem spokojený a nijak mě nelimituje, pak stačí jpg. Pokud jpg není dostatečný a potřebuju změny v expozici, vyvážení bílé, ..., pak je nutnost fotit do nef. Osobně fotím jpg+nef. Pokud je jpg ok, což na takové to domácí focení stačí, nef mažu. Pokud fotím něco pro mne významného, pak jpg jen pro náhled a pracuji jen s nefem. Snad nakonec bych podotkl, že i kdybych používal jen jpg, tak ne vždy je expozice 100% a z nefu toho dostanu mnohem více, jak z jpg, s tím se moc už pracovat s expozicí nedá. Tedy jpg normální fotky a nef pro stav nouze.
Na to není jednoduchá
Na to není jednoduchá odpověď. Fotit do RAWu určitě smysl má, ale je otázkou co kdo potřebuje a kdo má jaké nároky. Já patřím k menšině, která se spokojí s JPG, protože u běžných fotek je dle mého vkusu rozdíl ne tak významný, abych se trápil s obrovskými soubory, které se dlouze načítají na mém starém notebooku a na zpracování JPG z foťáku jsem si nějak zvykl. Ovšem platí to jen pro standardní scény. Nikdy bych už nefotil do JPG zasněženou krajinu, tam je rozdíl obrovský. Výhodou RAWu je komfortní úprava WB až v počítači, protože s automatikou ten sníh dopadne vždy blbě, jak WB tak expozice. Také prosvětlení stínů a přepaly se lépe upravují v RAWu, takže u u velmi kontrastních scén to může mít velký přínos. A také třeba také focení při svíčkách nebo žárovkách, když budu chtít změnit WB a dát fotce zajímavý efekt. Zkušenější fotografové fotí výhradně do RAW, snad s výjimkou reportážních fotografií.