Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Neostrosti po priblizeni na Nikon D3100
¨
Autor: Airoy
Datum:
29. Září 2014, 17:00:51
Zdravim poradil by me nekdo prosim kdyz fotim neco co je priblizne 20 metru daleko a pak si tu fotografii priblizim je dost neostra v detailech muze mi nekdo poradit cim to muze byt? mam Objektiv Nikon 55-300mm f/4.5-5.6G AF-S DX VR Dekuji.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Mně to příjde OK. Ostrost je
Mně to příjde OK. Ostrost je v rámci použité techniky v pořádku. Doufám, že se nebavíme o tom, že je něco ostré a něco rozmazané kvůli DoF, to je snad základ.
http://www.fotoroman.cz/techniques3/focus2.htm
U toho zajíce jak už je tu psáno je ostřeno lehce za. Zkontroluj si objektiv na FF/BF.
http://www.fotoradce.cz/jak-otestovat-objektiv-na-front-a-back-focus-cla...
Jinak na kvalitním a pevném netřesoucím se stativu bych použil klidně ISO100, aby to nešumělo a mělo to detaily a čas 1/100s a na stativu vypnout stabilizaci. Pokud to není stativ jako Hama Star63, ten už si v pevnosti s tím 55-300mm asi moc neporadí, tam už by ta stabilizace možná mohla být k plusu. Je potřeba si to zkusit. D3100 nemá předsklopení zrcátka, ale to asi nebude ta neostrost od zrcátka. A fotit kabelem či na časovač třeba 2s.
mně ty fotky přijdou zcela
mně ty fotky přijdou zcela adekvátní vzhledem k použité technice a uvedeným parametrům. pokud sis myslel, že s nejlevnější zrcadlovkou a nejhorším teleobjektivem, budeš mít fotky jak z časopisu, tak to bohužel nepůjde. jak už tu bylo uvedeno, to focení na dálku si žádá fakt drahý světelný objektivy. Takový ty obyč. jsou na nejdelším konci skoro nepoužitelný, neostrý, bez kontrastu, prostě na takový zachycení momentu, ale nic víc, žádný umění :-D
to ne to nemyslel ale nevedel
to ne to nemyslel ale nevedel jsem jak maji vypadat tak nejak normalni fotky na tento typ zrcadlovky v techto detailech a tak ale uz tak nejak vim ted ale foceni me chytlo a premyslim o neco lepsim na porizeni jen jeste nejsem rozhodnut jaky pro ty me dalsi zacatky.
Karfík má zase pravdu. Ale
Karfík má zase pravdu. Ale nezoufej, i s levnými skly se dá dost vyblbnout. Když nic, můžeš rozmazání prohlásit za záměr. :)
Můžeš to třeba omluvit tím, že na pevnou třístovku nemáš podvozek, nebo nosiče. :)
Na detailní fotky na
Na detailní fotky na kterékoli zrcadlovce potřebuješ kvalitní objektiv, který je schopný to rozlišení moderních zrcadlovek přenést. 14MPx u D3100 je na nejlevnější teleobjektiv 55-300mm moc, kór na dlouhém ohnisku bude po zaclonění stěží 6MPx. Pokud chceš detailní fotky, pak jedině pevné skla a to neplatí jen pro teleobjektivy, ale třeba i portréty či krajinky. Ale tam jsou ceny úplně v jiných relacích.
Zde třeba 300mm pro příklad:
http://www.megapixel.cz/nikon-300mm-f4d-af-s-if-ed-cerny-s-cl-ml
http://www.megapixel.cz/sigma-30028-apo-e-xdg-hsm-nikon
http://www.megapixel.cz/nikon-300mm-f28-af-s-g-ed-vr-ii
Jen pro porovnání na D7000(16MPx), D3100 tam není:
http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/AF-S-NIKKOR-55-300mm-...
Je krásně vidět, že to pevné sklo má asi 2x vyšší rozlišení. Dokonce už na plnou díru f2,8 je o polovinu lepší jak 300mm s f11. A vo tom to je!
Karfíku koukal jsem na testy
Karfíku koukal jsem na testy těch objektivů a nevím jak u zoom objektivů změnit ohniskovou vzdálenost. Teď už se mě nedaří vyměnit tělo což mě ze začátku šlo. Anglicky neumím
Zajímavá stránka. vpravo od
Zajímavá stránka.
vpravo od "My lens selection" jsou dvě komba (roletky) "Brand" vybereš výrobce, "Select model" vybereš konkrétní objektiv. Tlačítkem "select" pod roletkama přidáš konkrétní objektiv do svého seznamu.
Ve svém seznamu objektivů vybereš zaškrtnutím ty, které chceš porovnat (max 3) a tlačítkem "Compare up to 3 items" se pod výběrem objektivů objeví až 3 s parametry. U nich se taky dá vybrat na kterém těle mají být měřeny.
Tady by mě zajímalo, jak se stane, že objektiv na jenom těle má jinou ostrost jak na jiném...
No to jsou lehce drazsi :D a
No to jsou lehce drazsi :D a kdyz jsme u toho vyplati se takovyhle objektiv kolem 30000 na Nikon D3100 nebo uz to chce radsi lepsi dělo :D ? jen do budoucna abych vedel :) a ten rozdil na tu 7000 je fakt slusny.
Spíš bych to řekl takto,
Spíš bych to řekl takto, dokud tě tělo ničím neomezuje, není potřeba ho měnit. Raději investuj do objektivů. Pokud nevyžaduješ vyšší ISO, vysoké fps, rychlý AF či odolnost proti povětrnostním podmínkám, D3100 je slušné tělo a dělá moc fajn fotky za ty peníze.
Když už jste u těch
Když už jste u těch objektivů. Nemáte někdo zkušenosti (aspoň z druhé ruky) se Samyang 100-500 f/5,6?
Nejspíš to nebude kdovíco, ale za ty peníze a 500/5,6...
Tak umění možná jo. :)
Tak umění možná jo. :)
Podle mě je ukazovaný
Podle mě je ukazovaný výsledek celkem normální. Něco rozmaže ruka (chvění - ani stativ není 100% tuhý), něco ISO, něco objektiv.
Lepší fotky = lepší objektiv, nižší iso, případně nějaké kejkle v postprocesu.
Dobré světlo.
Co máš za objektiv. Většina
Co máš za objektiv. Většina zoomů 55-300, 70-300 je na nejdelším konci potřeba dost zaclonit tak na 8 až 11 aby to bylo slušně ostré. Navíc ISO 800 kresbě také moc nepomůže odšumování rozmazává detaily. Nezapomeň, že při focení teleobjektivem na větší vzdálenost se do ostrosti promítne i vzdušný opar. Co se týče fotky zajíce, tak ta je špatně zaostřená někam za zajíce.
No mam bohuzel jen Objektiv
No mam bohuzel jen Objektiv Nikkor 55-300mm f/4.5-5.6G AF-S DX VR a to je fakt ze ta maximalni delka dela taky hodne to jsem si neuvedomil diky
Pokud máš dost času a foťák
Pokud máš dost času a foťák na stativu. Vypni stabilizaci, pusť si LV, vyber bod zaostření, zaostři, vypni LV, přepni na MF a dálkovou spouští, nebo přes časovač exponuj. Budeš mít jistotu, že jsi pro ostrost udělal maximum, tedy pokud foťák neumí ještě předsklopení zrcátka ;)
to Lv vyzkousim tak jak radis
to Lv vyzkousim tak jak radis hned jak bude moznost diky :).
jo, to je další věc, ušák je
jo, to je další věc, ušák je mimo rovinu ostrosti, ale to není chyba fotografa, jelikož ušák je na fotce dost malý, že AF holt zaostřil tam, kam to šlo. I když je ušák uprostřed snímku a pokud bal AF bod klasicky na středu, tak by to mohlo dopadnou,a le stačí málo a uhne se. Ovšem to za předpokladu, že byl AF nastaven bodově. Pokud byl na nějaký automatický režim, tak je to zase něco jiného. Všechny tyto informace by bylo potřeba znát. Já myslím, že fotka to není špatná jako krajina a ten chlupáč je tam bonus navíc, ač je nehezky uprostřed, ale neřeším kompozici. Měla li to být fotka zvířete, tak nic moc, ale to by chtělo jinou techniku nebo mít kliku a někde se ukrýt a fotit z mnohem kratší vzdálenosti.
Jo jo ale AF nastavuji
Jo jo ale AF nastavuji manualne vetsinou takze byl bodovy a snazim se fotit manualne popripade poloauto kdyz neni dostatek casu ale je fakt ze udrzet ho na stredu na tu dalku to je horsi a ta technika to je fakt to bych bral lepsi :) ale ted uz zkousim nekde zustat popripade v trave a vyhlizet na mensi vzdalenosti tak uvidime co prijde priste ted mam momentalne vyhlidleho srnce na jednom miste kam se vraci schovavat pres den tak uvidime jestli se zadari nejak :D ale diky za vsechny komentare vse trochu pomuze do budoucna.
wildlife není snadná
wildlife není snadná disciplína jak do samotné praxe, tak do techniky. Pokud člověk je někde zašitý a čeká a má to vytipované, je to hned větší naděje, ale jen jeden krůček. Cvaknutí závěrky přístroje většinou akci ukončí :-). Takže moč možností na opakovaný záběr ve stejný moment moc není. Světelný objektiv umožní použití rychlejšího času a lepší práci AF. Na druhou stranu na plnou díru je hloubka ostrosti malá a tak je potřeba ostřit přesně. Ideální je tedy v tomto případě hodně světla, pak i méně světelné objektivy pracují rychleji a tedy přesněji. Dobré je počítat s tím, že bych potřeboval delší čas než budu moci použít. Pak tomu pomůže stativ, který se v této disciplíně používá velice často. Pro vyzkoušení a osvojení této disciplíny je fajn vyrazit někam kde jsou zvířata více dostupná. ZOO je fajn, ale ještě lepší je třeba vyrazit na psí agility závody apod. Tam si člověk natrénuje sledování objektu až až :-) a když se to povede, tak fotky jsou akční.
V přírodě je ještě navíc
V přírodě je ještě navíc většinou málo světla. (Jsou tady na to odborníci). Já když si chci užít se zvířátky, tak jdu do zoo. :) Tam i levný manuální objektiv může fungovat vcelku dobře.
K objektivům je hezká stránka, kde se dá podívat, jak jsou na tom oblíbené objektivy. Konkrétně v odkazu je vlevo můj bývalý oblíbený 70-300G vpravo tvůj 55-300. I když je 55-300 na tom proti 70-300 viditělně líp, tak je vidět, že na 300mm nemůžeš čekat zázraky.
A AF chce taky trochu tréningu, jako všechno. Lepší stroj možná některé věci usnadní, ale nevyřeší.
Ani focení nejde bez
Ani focení nejde bez trénování. Každá fotka je dobrá. Minimálně na to podívat se na ni, popřemýšlet, proč takhle ne a příště to udělat líp.
Dlouho jsem fotil s levným 70-300 a i s tím se dá kdeco hezkého vyrobit.
Já prave si nejsem jist
Já prave si nejsem jist jestli nemůžu mít jeste něco spatne nastavené ve fotoaparatu fotim teprve asi pul rooku takže uplny zacatecnik takže ne spis je dobra kazda rada co dělal spatne a tak abych se mohl poučit od zkusenejsich
Dekuju aspon za to :) no ale
Dekuju aspon za to :) no ale tak mam to focene na ohnisko 300 Iso 800 F 7.1 a cas 1/400 a ten smrk v predu nahore se mi zda dost rozostreny a bylo to na stativu :)
no především je také potřeba
no především je také potřeba znát čas, jelikož předpokládám, že to bylo na dlouhé ohnisko a tam je potřeba také úměrně tomu zkrátit expoziční čas. Ovšem hlavně také je potřeba zamyslet se na tím, zda je vůbec možné mít to ostré i po zvětšení. Fotka nejde do nekonečna zvětšovat. Vyfotit to na dlouhé ohnisko a ještě to znovu "přiblížit" tím, že udělám velký výřez. Tady záleží na rozlišení přístroje a když to řeknu jednoduše, tak já s D3s si nemůžu dovolit dělat výřez takové velikosti jako někdo s D800. Kdyby to tak bylo, tak nemusíme mít teleobjektivy a budeme fotit na základní sklo a pak to v pc budeme jen přibližovat. Holt bys musel toho ušáka načapat z menší vzdálenosti. Právě o tom je kouzlo wildlife. Umět se dostat k zvěři blízko a mít ji na co největší ploše snímku hned, tedy bez ořezu. Proto wildlife a sportovní fotografové musí investovat do drahých objektivů a dlouhým ohniskem.
Tak ta první fotka pokud
Tak ta první fotka pokud myslíš ten les vzadu tak to je správně, nemůže být ostré co je vpředu a vzadu, ten zajíc by mohl být ostřejší. Chce to stativ a něco vyfotit, Takle se to nedá neznám data s fotky a nevím co udržíš v ruce. Zkus něco nastudovat na netu je toho spousta.Nebo nějakýho kamoše ktrý se vyzná.Odkaz.
http://digineff.cz/sekce/video
Tak tady mam ten priklad pri
Tak tady mam ten priklad pri zoomu jsou dost rozostrene http://airoy.rajce.idnes.cz/Jine/
Na tohle nejde odpovědět bez
Na tohle nejde odpovědět bez dalších informací. To je jak ,,nejede mě auto čím to může být'' Nejlépe sem dát fotku nebo popsat detajlněji.