Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon 3100
¨
Autor: puke
Datum:
17. Červenec 2012, 11:12:33
Zdravim všetkých nikon-akov.
Mam taký problem, pri prenose v brašni, a následnom páde sa stala taká vec, že moja zrkadlovka (Nikon d3100) prestala fotit, resp foti "tmu". Live View-tma, vyfotena fotka, nasledna hodena do PC-čierna obrazovka. Tak by ma zaujimalo, kde presne bude problém, poprípade osobné skúsenosti s tým, a orientačná cena opravy.
Díky moc páni, dobré svetlo!
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
MŮJ NÁZOR NA D 3100 Jsem mezi
MŮJ NÁZOR NA D 3100
Jsem mezi vámi nový, s omezenou praxí s dig. zrcadlovkou. Po většinu času, jsem fotil pouze na filmy. Můj první digitál byl ultrazoom Panasonic DMC FZ 38. K zrcadlovce mne přivedly tyto nedostatky: šum,hl.ostrosti,ext.blesk. Pro d3100 jsem se rozhodl z důvodů jednak finančních, (skvělá akce v electroworld) a Nechtěl jsem na dx snímači 24mpix, abych nebyl zklamán šumem jako u Panasonicu. Tento fotoaparát mám přes dva roky a jsem velmi spokojen. Mí známí vlastní jak D 5100, tak D 3200. Oba tyto modely jsem měl v ruce a po stránce ovládání je mi má 3100 nejmilejší. Display a jeho rozlišení vůbec neřeším,(film jsem viděl až po vyvolání a nebrečel jsem),nechybí mi ani "profesionální funkce, jako bracketing nebo časosběr". Myslím, že pokud se nebudu fotografi věnovat na nějaké profesionální úrovni, bude mi tento model bohatě stačit. Raději než nové tělo, bych pořídil světelnější objektivy, než (slepé) seťáky.
Když člověk trochu víc pozná
Když člověk trochu víc pozná začátečnické DSLR, může a nemusí chtít poznat těla o level výš, nicméně když se naskytne situace, neváhejte, vyzkoušejte i když se vám těla budou jevit složité, opravdu nejsou.
Světelné Nikon objektivy na DX čip skoro nejsou http://www.nikon.cz/cs_CZ/product/nikkor-lenses?, stačí se proklikat:
*/ zoom f2,8 jenom dva, 16-80 a 17-55
*/ pevné jenom dva f2,8, jeden f1,8, snad i jeden f3,5 by se dal počítat
Na FX si musíte kliknout výběrem sám
Ostatní značky Sigma, Tamron, Tokina neznám, nicméně pod stromeček sem si po dlouhém váhání a pročítání internetu nadělil Sigmu 18-35 f1,8 Art pro DX Nikon a před ní smekám jak po optické stránce, tak po jejím technickém zpracování, čas uvidí, ale vzhledem k tomu, že nejsem prase a těžce nabité techniky si vážím, nebojím se toho.
Problém je (i nemusí být), že jiné objektivy druhých stran mívají problémy s Nikon těly fungovat nebo ostří jinam. Já u D7000 problém naštěstí nemám, troufnu si věřit, že D3100 na tom bude stejně, protože obě těla jsou podstatně starší než samotná Sigma, tudíž si myslím, že tyto problémy už má vychytaný, nicméně u verze Art se dá přes USB Dock (samostatně asi za 1200,-) nahrát firmwer a doladit ostření, což je jasný, že tohle Sigmě reklamu neudělá. Otázkou je, jak starý objektiv bude bazarový, který může mít starý firmwer, nový asi těžko, ten mám, i když taky bazarový.
Pevná 35mm f1,8 DX na Sigmu má jenom cenou, váhou a rozměrem, ale ne opticky. Navíc Sigma je zoom 18-35mm, světelnost f1,8 v celém rozsahu a když nebudu hledat ne muchy, ale mušky, je jedno, jakou clonu ji dám. V kostele focení památky sem si užíval a jediný dvě věci, co mi "chybí" je těsnící kroužek na bajonetu a větší rozsah, ale zatím mi nechybělo ani jedno. Hodně doporučuji! Jenom je potřeba si ji na D3100 před zakoupením vyzkoušet, případně si vybrat z více kusů, kdyby to kamenný foto obchod umožnil, ale ta cena je pro "obyčejňáka" taky brutální!
Ano, ale D90 je za stejné
Ano, ale D90 je za stejné peníze ovládáním a funkcemi mnohem dále. Obrazově je to +- stejné. Ale pokud Vás ovládání D3100 neomezuje, není důvod měnit (já měnil). Raději ušetřené peníze investovat do kvalitních objektivů.
Tak jsem vyzkoušel všechny
Tak jsem vyzkoušel všechny SW, capture nx d, capture nx2, adobe lr 5.3, view nx a zoner 15 a 16. Podle kvality prevodu z RAWu od nejhorsich: oba zonery, pak adobe LR a sw od nikonu na stejné úrovni. Na LR mě zaujalo jenom to odstranění vadného pixelu jinak vubec nic. Zoner je nejlepší na prohlížení. VievNX dostačuje na kvalitní vyvolání bez větších úprav. Capture NX-D je o poznání lepší. Ale naprostá jednička je jednoznačně Capture NX2 v aktuální verzi. Po nastudování všech funkcí a praktických zkouškách můžu klidně říct, že nemá cenu kupovat nic jinýho. Škoda jen té ceny.
je zajímavý, že Adobe LR
je zajímavý, že Adobe LR používají defacto bez výjimky všichni fotografové zvučných jmen .... čím to asi bude? Nejspíš tím, že ten software stojí za ... jak tu čtu ;-)
To bude tím, že umí fotit a
To bude tím, že umí fotit a oni mají super fotky i z jpg, takže pak už je jedno, v čem to vyvolají. My, co jsme rádi, že se aspoň některá fotka zadaří, tak pak potřebujeme sofistikované nástroje, abychom aspoň trochu tu fotku dosáhli i za pomocí SW k obrazu svému.
LR je jednošušší a rychlejší program, plus hlavně přináší možnost práce s fotkami, jako je indexace, vyhledávání, hodnocení, tvorby vebů a prezentací, .... Je to prostě plnohodnotný nástroj pro fotografy od vyvolání po archivaci. Capture NX2 je jen jednoúčelový sw na vyvolání, proto ho moc lidí nepoužívá, protože pak potřebují další sw, což je pak pro někoho otrava. A po pravdě moc podobných sw jako je LR není. Jo třeba Zoner, ale to je takový slabý odvar, který pomalu právě ten LR kopíruje. Photoshop je opět jiný sw. Prostě pro toho, kdo hledá funkce LR je to asi jediný a špičkový nástroj na fotky.
Já jsem došel k podobnému
Já jsem došel k podobnému závěru, všude čtu chválu na LR, ale vždy ho zkusím a vrátím se ke Capture NX2. Ale jak jsem tu již psal, možná by to chtělo jen pořádně od někoho zkušeného ukázat, jak správně na to. Capture NX2 je velký nástroj s mnoha funkcemi pro vyvolání a je opravdu dělaný pro majitele Nikonů, ale to je zde asi většina.
Adobe LR nepoužívám, nějak se
Adobe LR nepoužívám, nějak se nemůžu zorientovat v UI, kde se k té funkci dostanu?
už jsem to tu zmiňoval,
už jsem to tu zmiňoval, nikde. LR to udělá sám. Jakmile otveřeš RAW tak tečku vidíš v náhledu a když ho načte celý, tak zmizí a na výstupu už není. Prostě to udělá samo. Alespoň v páté verzi určitě, aktuální verze je 5.5
LR chce čas, taky jsem tomu rok dva neomhl přijít na chuť, pak mi to ukázal kámoš a dneska už bych to neměnil za nic.
A proč nepoužíváte programek
A proč nepoužíváte programek Pixel Fix? Tam se přímo v nastavení zadá cesta k jednomu NEF souboru a automaticky si to rozpozná typ foťáku a detekuje pixely. Pokud je to nenajde, zadají se ručně souřadnice bodů, tak jsem to udělal já. No a pak je to brnkačka. Stáhnu nový RAWy do adresare na Pc, spustím Pixel Fix, zadám v něm cestu ke složce s novýma fotkama a dám Start. Proces jede poměrně rychle. No a toť vše. Následně otevřu NEFy v Capture NX-D, případně Viev NX a v obraze už vadný pixel nemám. Takže sice jeden krok navíc, pár minut, ale mám pokoj. V Zoneru potom retušovat každý JPG by byla pruda, navíc takhle to na fotce prostě není, takže mě to nemusí štvát
no vidíš a v Adobe LR se tím
no vidíš a v Adobe LR se tím zabývat vůbec nemusím :-) ten to udělá sám.
tak to je fajn, taky to řešit
tak to je fajn, taky to řešit nebudu. škoda, že není Nikon servis v Brně, to byl si nechal na počkání přemapovat, ale posílat to nebudu
takže jsem včera zjistil, že
takže jsem včera zjistil, že mám na snímači vadný pixel, zelený. nejvíc se to samozřejmě projevuje na tmavé ploše, umístění cca ve vertikální polovině a horizontální třetině. chápu, že se to běžně stává, na D3100 jsem teda neměl ani jeden. mám možnost vrácení ve lhůtě 14 dnů, příp. poslat do Nikonu na přemapování, předpokládám zdarma v rámci záruky. jenomže asi to nechám být, jiný tělo na tom může obdobně a posílat do servisu se mi to nechce, jsem od Brna. Používám na to SW PixelFixer, funguje bezvadně. Co si o tom myslíte? Jinak výstupy mám 90% jen na prohlížení na PC a zbytek tisk 10x15, takže mě to nikterak neohrožuje, akorát mě to mrzí.
Já na D3100 neměl taky žádný.
Já na D3100 neměl taky žádný. Na D90 jich mám asi 8, ale co to je z 12000000. Ale zlobí mě jen jeden červený. Zajímavé je, že je vidět jen u krátkých časů, u delších ne??? Přitom mám veškeré odšumování vyplé. A samozřejmě jen při vyšším ISO. Psal jsem do Nikonu, v záruce je to grátis přemapovat a po záruce i s výměnou zadního gumového gripu za 700Kč.
díky za odpověď a jak to
díky za odpověď a jak to řešíš? upravuješ jpgy v editoru, nobo taky rawy v pixelfixu?
Já to neřeším, když se na to
Já to neřeším, když se na to nedívám na 100%, tak stejně není vidět a na fotce 10x15cm už vůbec ne. A on je vidět jen tehdy, když se trefí na černé místo.
Já jsem si na problematické
Já jsem si na problematické pixely udělal V CNX2 nastavení, které jde jednoduše aplikovat. Jde v podstatě o takovou automatickou retuš, kterou požívám u fotek na vyšší ISO.
Můžu poprosit o krátký slovní
Můžu poprosit o krátký slovní návod jak si takové nastavení v CNX2 vyrobit? Dík. Jinak obecně k diskuzi: Na mé D90 mám 3 vadné pixely, jeden výrazný červený a dva malé do bledě modra. Zatím to řeším retušovací gumou v CNX2, které alespoň funguje na jedničku.
Je to jednoduché. Zkrátka
Je to jednoduché. Zkrátka vybereš nějakou surovou fotku a provedeš na ní retuš vadných pixelů razítkem. Pak si uložíš to nastavení. Akorát je dobré vypnou ve fotoaparátu otáčení snímku. To proto, aby byl snímek vždy na šířku a seděla poloha těch vadných pixelů s uloženým nastavením. Pak jen stačí načíst raw a jako první bod úprav dát "Load Adjustment" a vybrat to uložené nastavení.
Vím že je tam pak i možnost
Vím že je tam pak i možnost nějak odstraňovat šum/prach, teď přesně nevím, tím by to šlo asi taky vyřešit. Vyfotit fotku s krytkou, tedy tmu a použít ji k "odšumění", kde jediný šum/prach jsou právě ty vadné pixely. Ale to teoretizuji, možná je to blbost.
To jsem si myslel taky. Jenže
To jsem si myslel taky. Jenže se musí vyfotit bílý objekt s hodně zacloněným objektivem. Akorát v tomto případě se mi vadné pixely nezobrazí. Takže to nejde použít.
kluci nechci vám do toho moc
kluci nechci vám do toho moc kecat, ale to co tady poopisuješ je určeno pro odstranění bordelu na čipu.
Jak hotpixely umí řešit Nikon software nevím v tom neporadím, ale co vím z vlastní zkušenosti, tak Adobe LightRoom je umí detekovat sám a taky sám je automaticky odstraní. To vím, protože v náhledu ve foťáku byly a v LR zmizely, resp. chvilku tam byly a najedou šup a byly pryč :-)
To já vím a Karfik myslí
To já vím a Karfik myslí zřejmě to samé. I když píše o temném snímku pro odečet hotpixelů při dlouhých expozicích ;)
Já jen teoretizoval a byla to
Já jen teoretizoval a byla to blbost, jak píšete, na prach je potřeba světlá fotka, takže na hot pixely je to nepoužitelné.
tak jsem definitivně opustil
tak jsem definitivně opustil po roce a půl D3100 a přešel na D5100. pokud neřeším ekonomickou strámku obměny, tak je to jednačně posun vpřed. tělo byť jen o pár mm větší se podstatně lépe drží. nádhernej displej (konečně), kde opravdu po nafocení vím, co je ostrý a co ne. trvalé zobrazení iso v hledáčku, funkce navíc. výstup pro běžný formát 10x15 bude na stejné úrovni, ale při úpravách a ořezech je to už obrovskej rozdíl. nejvíc DR a šum. Ten je mnohem jemnější a neruší, jsem konečně spokojenej. ovládání je taky a malinko lepší a to z důvodu uživatelského menu, takže nemusím zběsile listovat, ale dám si do něj jen to, co používám. jediná věc, která mě zaskočila jsou tlačítka na horní straně a tlačítko blokování expozice. na D3100 byly s krátkým chodem "klikací", jenomže na D5100 jsou s velkým zdvihem a "gumový" a hlavně tlačítko na blokování expozice, které používám pro ostření na palec je na tom nejhůř. Je třeba ho stisknout větší silou, odezva žádná, prostě strašně gumový a při méně intenzivním stisku reaguje 50/50. Takže jsem se zatím vrátil ke klasickému namáčknutí a budu si na to zvykat. Nejedná se o vadu kusu, ale vlastnost. Nebýt toho, tak je nadšení maximální.
A přitom bych řekl, že
A přitom bych řekl, že pětková řada bude nejprodávanější mezi amatéry.
No problém je v tom, že to
No problém je v tom, že to není ryba ani rak. Levné už to dnes není, D5300 stojí 18900Kč, no dnes není levná ani D3300 za 14900Kč. Takže kdo šetří, sáhne po D3100/3200. Amatérovi funkcionalita řady D3xxx stačí. Ten kdo už trošku chce víc, pak sáhne rovnou po D7000. A kdo má hlouběji do kapsy, koupí D90. Pro mě, je ta řada D5xxx stále takový zvláštní nepochopený segment.
Teď bez urážky, ale pokud to s focením někdo myslí vážněji a D3100 ho omezuje, je dle mě hloupost kupovat řadu D5xxx. Má pár pičičand navíc, které člověk využije párkrát do roka. Tam je jasná volba D7000, ergonomie a funkcionalita, provedení, to je jiná liga a je potřeba ji držet v ruce a vyzkoušet si ji.
Já taky vlastnil D3100 a začala mě omezovat, přemýšlel jsem nad D5100, ale po tom, co jsem ji měl na odzkoušení, jsem nenašel nic zásadního, v čem by mě někam posunula. Za to nyní, i když stará, D90 je prostě bomba, to je změna naprosto jasná a zásadní. O D7000 se ani nebavím, ale tu jsem za 7000Kč nesehnal :-).
no ono ten přechod ač se
no ono ten přechod ač se nezdá je hodně krok vpřed. AF 39/9 křížových, používám teda většinou jen prostřední, ale právě z důvodu, že jich mám jen 11 a nehodí se to pro sledování prcka, teď si slibuju víc,měření expozice cca 2000 vs 400pix, z toho jasně lepší WB a nastavení expozice je to systém z d7000, takže proč ne. dál je to mnohem větší DR, barevná hloubka, raw 14 bit místo 12. menší šum, lepší citlivost. pokud zmenším fotku z plných 24 na 14 nebo 16, mám lepší obrazovou kvalitu než fotka z d7000. dál je to možnost nastavit iso po 1/3. navíc konečně bracketing, HDR taky možná použiju, ikdyž stejně dělám všechno z rawu na pc, intervalové snímání, vícenásobná expozice, zobrazení citlivosti v hledáčku, konečně obrácení indikace a správná orientace tlačítek +/-. hlavně LCD s mnohem větším rozlišením, kde konečně půjde něco poznat po nafocení zkušební fotky. ovládí sice zase přes displej, ale mnohem rychlejší přístup, expeed3 a taky o něco vetší tělo, nepatrně. z d7000 bych ocenil akorát hledáček a možnost nastavit AF. řízení blesků a focení s bleskem venku nemám v plánu, spíš by mě otravovala ta velikost a hmotnost a dopadlo by to tak, že bych ju nikam nenosil. dva voliče pro mě zbytečnost, ikdyž jsem je chtěl. stejně nastavuju buď čas nebo clonu a když fotím na M, tak to nastavím jednou a to mi přijde dost pohodlný s jedním voličem plus tlačítko, iso mám na tlačítku fn a víc nepotřebuju. vyjímečně nastavím režim měření expozice a režim AF, ale na to bohatě stačí menu.
Takto když to napíšeš, tak to
Takto když to napíšeš, tak to vypadá bombatsticky. Na marketingový leták skvělé. Ale v reálu budeš podle mě zklamaný. Investice kolem 10 tis. nebude podle mě úměrná výsledkům. Kdybys tuto částku investoval do nějakého lepšího skla, které budeš pak skutečně používat, tak fotkách by to bylo vidět víc. Ano, máš pravdu, moc fanoušků řady D5XXX tady asi nenajdeš.
Proto jsem se ptal na ty
Proto jsem se ptal na ty důvody, proč D5200. Ale každý si tu svou cestičku musí prošlapat sám.
já jsem si to myslel hned,
já jsem si to myslel hned, ale nějak jsem tomu nevěnoval pozornost. jinak nastal čas pro výměnu těla. už mě začíná 3100 dost nebavit. myslel jsem, že d7000 bude jasná volba, ale vybral jsem d5200. teď asi budou všichni zdejší kroutit oči na výběrem, ale pro mě bude lepší volbou. tak nějak jsem přišel na to, že na pořádný focení nemám čas a už mít nebudu, leda v důchodu :-) a fotím jenom rodinu a na výletech. ze skel mám v plánu si nechat nikon 35/1.8 a přikoupit sigmu 18-200 C a hotovo.
No měnit D3100 za D5200 mi
No měnit D3100 za D5200 mi moc nepříjde nějak přínosné, snad výklopný display pro nahrávání videa. Mně je to osobně jedno, ale mohu vědět důvody, proč zrovna D5200? Já vyměnil D3100 za D90 a těch důvodů bylo velké množství, někde jsem je tu i na fóru vypisoval, ale D5200 mi nějak nesedí jako náhrada za D3100. Spíše naopak 24MPx není zrovna výhra vzhledem k objemu dat a potřebě kvalitních objektivů. Je to furt malý plasťák, ovládání přes menu, možná má pár funkcí oproti D3100 navíc. Než kupovat D5200 bych raději investoval do objektivu, to udělá víc parády.
Karfíku měl bych na tebe
Karfíku měl bych na tebe dotaz, nebo i na ostatní. Nevím jestli si mám k D90 koupit objektiv nikon 50/1,8G. Ty jsi ho měl a pokud se nepletu tak jsi ho prodal. Tady jsem několikrát četl že na portrét je krátký a na ostatní moc dlouhý. Jak seděl tobě( nebo dalším fortografům kteří jsou ochotní se vyjádřit) 35mm a 90mm mám
Objektiv 50mm f1,8G mám od
Objektiv 50mm f1,8G mám od začátku co jsem koupil D3100 a mám ho i nyní na D90. Je to špičkové sklo s dostatečnou ostrostí na portréty od plné díry a špičkovou ostrostí od f2,8. Já s ním do doby nákupu 35mm f1,8G fotil 95% všech fotek, zoomový 18-105mm jsem užil vyjímečně.
Ale k portrétům. Ohnisko 50mm dle mě je kompromis pro portréty v interiéru a exteriéru při použití jednoho objektivu. V místnosti 4m a delší se dá vyfotit celá postava, venku je to asi jedno, tam je místa většinou dost. Fotky jsou OK. Půl postavy taky OK, ale pokud to chceš na portréty hlava a ramena, tak už je to krátké. Už moc leze obličeji nos a uši jsou vzádu. Zas nevím ten odborný pojem, jak se tomu říká. Ale jakože není to nijak špatné, použití je v pohodě, ale abych s tím byl já spokojený, chce to prostě delší ohnisko.
Po nákupu 35mm fotím asi 90% s ním, protože na interiér je to lepší ohnisko. Jenomže fotím teď hlavně narozenou dceru a občas nějakou návštěvu, na nějaké pičičandičky teď není čas. No a dál jsem zakoupil 85mm f1,8 a s tím fotím zbytek, doma portréty obličeje dcerky a venku skoro vše, na f1,8 to krásně maže pozadí, což mám rád, to tak nádherně 50ka a už vůbec 35ka nedokáže.. Takže 50mm už leží 2 měsíce v šuplíku bez použití. Ale kdybych nyní šel fotit doma nějaké portréty, ihned nasazuji 50mm, 35mm je tak na celou postavu a 85mm je moooooc dlouhé sklo na doma, snad opravdu jen na hlava + ramena.
Já jsem celkově z té 85ky nadšený. Teda je to staré sklo, takže proti světlu to má malý kontrast, dost aberuje, ale s tím se musí člověk naučit. Zas stála 5500Kč, f1,8G stojí 12000Kč.
Takže pokud máš 35mm f1,8G a předpokládám Tamron 90mm f2,8, tak bych s nákupem váhal. Pokud fotíš portréty doma a máš málo místa jako já, pak je zase ta 50ka super. Popřípadě pokud nepotřebuješ f1,8, kup 50mm f1,8D, stojí něco přes 2000Kč a od f2,8 je taky perfektně ostrá. Popřípadě pokud jsou kačky, je tu Sigma 50mm f1,4, má perfektní bokeh a nyní je tu ještě nová Sigma 50mm f1,4 ART, ale ta je snad za 20000Kč. Nikon f1,4G(D) nekupuj, na plnou díru je moc měkký a stejně by jsi clonil na f2.
Jo a ještě pěkné sklo je Tamron 60mm f2.
Tady najdeš mé fotky a většina je tou 50mm f1,8G:
http://karafiat.zonerama.com
Dík za odpověď. Gratuliji k
Dík za odpověď. Gratuliji k dceři. Zatím ten objektiv zvažuji na doplnění pevného skla. Láká mě cena řekl bych za málo peněz dost muziky.
Díky! Maximum muziky! Ono
Díky!
Maximum muziky! Ono krom lepšího bokehu té Sigmy za dvojnásobek nic lepšího v 50kách není. Musím uznat, že 35ka a 50ka za 5000Kč se Nikonu neskutečně povedla. Kvůli té 50ce jsem se třeba osobně rozhodl na začátku pro Nikon. Canon má taky levnou 50ku snad jen za 3000Kč, ale ta na plnou díru už není tak dobrá a má snad jen pětilamelovou clonu. No a D3100 byla o level lepší jak 1100D za stejné prachy. Ono furt ten Canon je jaksi o krok pozadu a to i v setových objektivech. Krom teda 5D, to jsou povedené těla.
Měl jsem shodou okolností
Měl jsem shodou okolností také padesátku na D90. Objektiv jako takový je to super, ale v interiéru je už dost dlouhý a do exteriéru je zase zbytečně krátký. Pořídil jsem místo něj do interiéru pětatřicítku a v exteriéru raději fotím portréty teleobjektivem. Do exteriéru mi na portrét přijde ideální pětaosmdesátka, ale bohužel ji zatím nemám ;) Tak fotím teleobjektivem, kterým se mnohem snadněji hledá vhodné pozadí než u padesátky, protože díky jiné perspektivě máš v záběru menší výřez pozadí.
Tak tak, tu 85ku doporučuji,
Tak tak, tu 85ku doporučuji, je to perfektní sklo na portréty v exteriéru. Tele jde taky použít, třeba Sigma 50-150mm f2,8, ale měl jsem to v ruce a už mě to přešlo. Váží 1,3kg a je velikánská. To raději lehkou a malou 85ku a použít nohy. Dnes mi došel grip na D90, jsem zvědavý.
takže na závadu jsem přišel,
takže na závadu jsem přišel, nebyla naštěstí v těle, ale za chyby mohl battery grip. má dvě šachty na baterky, ale v jedné baterka není uplně zaaretovaná. takže docházelo k výpadkům napětí.
No hlavně že to funguje a
No hlavně že to funguje a příště to chce všechny informace i to, že je tam grip (který navíc nevyrábí ani Nikon). Ihned bych doporučil ho sundat a dát baterku do těla a problém by byl nalezen.
Dobré světlo.
fotil jsem minulý týden jednu
fotil jsem minulý týden jednu akci, interiér, s bleskem. a jednou nějak foťák přestal reagovat na tlačítka a na displeji hláška něco ve stylu: chyba závěrky, stiskněte znovu spušť. tak jsem učinil a foťák od té doby jede. je ještě půl roku v záruce. na netu jsem o tomhle něco našel, ale nevíte jaká je příčina této chyby? předpokládám, že teď pojede normálně a po záruce klekne uplně :-(
Nejhorší závada na opravu je
Nejhorší závada na opravu je závada jenom někdy, což je pro naši radost asi lepší, "Že zatím nebudou výdaje", ale v záruce tuplem nepříjemný problém.
Jestli ti to hodilo hlášku: "Error: Press shutter release buton again", tak u D60 to byla výměna ovládacího mechanizmu clony (popis z faktury: Výměna clonové jednotky), oprava za 1900,-Kč v r.2011.
občasná závada je hrůza, sám
občasná závada je hrůza, sám opravuju elektroniku a vím o čem mluvím. Navíc nemám ve zvyku , když se mi něco pokazí to nechat opravovat. Třeba to bude dobrý, dám tomu měsíc a pokud se to nebude opakovat, tak to nebudu řešit
Napiště dotaz do servisu
Napiště dotaz do servisu Nikon, co oni na to. Popřípadě bych to ještě chvilku testoval, ale stejně raději reklamace. Výměna závěrky se u tak levné zrcadlovky finančně nevyplatí. A my co vlastníme tyto základní těla kvůli ceně, tak i nákup nové, při případné poruše, je problém.
už jsem tam napsal, čekám
už jsem tam napsal, čekám odpověď typu, že nadálku nelze nic posoudit a ať jim pošlu foťák do servisu. to se mi moc nechce :-(
to je fofr, po hodině přišla z nikonu odpověď:
1)očistiti kontakty na objektivu a na těle
2)náhrát nový FW (ten už mám :-))
3)dvoutlačítkový reset fotoaparátu a reset menu
a samozřejmě možnost zaslat foťák ke kontrole. Na ten dvoutlačítkový reset je v odpovědi i odkaz, ale nefunguje, takže nevím jak se to dělá, ale někde se k tomu snad dopátrám.
Mně napsali z Nikon servisu
Mně napsali z Nikon servisu cca po třech týdnech.
1) No to se sice může, ideál je je očistit gumou nebo nějakým kontoxem. Ale závěrka a objektiv moc společného nemají. Ale zase je pravda, že když blbne objektiv, tak se z toho zblbne i tělo.
2) D3100 má snad jen jeden nový FW a ten jsem tam měl již v lednu 2012.
3) Dvoutlačítkový reset asi D3100 nemá, to si nepamatuju, vím, že je nyní u mé D90. Reset těla přes menu, to by tam mělo být a je to určitě dobré preventivně udělat.
http://www.kenrockwell.com/nikon/d90/users-guide/images/D3S_2761-top-com...
Dělá se to podržením tlačítka expozice a AF, jsou označeny zeleným puntíkem.
A na závěr doporučuji D3100 prodat a koupit D90 :-).
poslední rada je super :-)
poslední rada je super :-) pokud se mi ta chyba objeví ještě jednou, tak jde z domu, ať si to řeší v záruce nový majitel. ale koupím D7000 už jsem se definitivně rozhodl.
obávám se, že servis v tomto
obávám se, že servis v tomto směru nepomůže, tedy právě nyní, kdy přístroj maká. Z Nikon servisu je velice často složité dostat opravu i tam, kde to je zřejmé, tak natož tam, kde se to zrovna neprojevuje. Jinak pozor na prodej zboží, když se zatají skrytá vada. Zrovna jsme řešili ve firmě odprodej auta. Auto bylo ok, servisované a před prodejem v servisu na prohlídce. Po cca měsíci se podělala převodovka. Nový majitel to dal právníkům a chtěl po nás zaplatit opravu. Náš právník nám řekl, ať to zaplatíme, že by to vyhrál, že je to skrytá vada a na to je 6 měsíců záruka i u použitého zboží. Docela jsem byl překvapený, ale nechali jsme to opravit my. U zboží v záruce je to tak, že kupující to vždy může reklamovat u prodejce, takže bych si na to dal pozor. Připadá mi to postavený na hlavu, když kupuju použité zboží, tak přece vím, že není nové a kupuju ho s cenou podstatně nižší, ale také s vědomím, že je to jeté a holt problém může nastat.
Tady v tomto státě je více
Tady v tomto státě je více zákonů postavených na hlavu. De to ošetřit tak že při prodeji kupující podepíše papír že je seznamen se stavem a nebude reklamovat koupené použité zboží ale je otázka jestli to podepíše.
D7000 je značka ideál :-).
D7000 je značka ideál :-).