Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon CZ neplní povinnost dodávat stručný návod k D700 - proč?
V uživatelské příručce k Nikonu D700 je uvedeno, že součástí balení má být i Stručný návod. Jelikož samotná uživatelská příručka je příliš objemná pro každodenní nošení a pro rychlou referenci nevhodná, bylo by záhodno, aby Nikon CZ tento stručný návod dodával - koneckonců je k tomu zavázán, když už to uvádí obsah balení - jinak lze považovat dodávku za nekompletní. Bohužel, při urgenci přímo u Nikonu CZ jsem se setkal s dosti neprofesionální a arogantní odpovědí jejich PR pracovnice, která se mě snažila odbýt odpovědí, že už to tak dostávají a že se to asi do krabice nevejde (!!!) u některých jazykových mutací (???). O nějaké omluvě ani řeči. Dlouho jsem váhal, zda koupit Nikon D700 nebo Canon - teď svého rozhodnutí lituji. Jestli takto arogantně Nikon CZ vystupuje pokaždé, tak bych dal rozhodně přednost značce Canon.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Rozhodnúť sa je na Tebe, to
Rozhodnúť sa je na Tebe, to je isté, len rozhodne by som neposudzoval značku podľa arogantnej reakcie nejakej sekretárky, ktorej si možno práve skočil do pitia kávy. Keď sa rozhodujem, čo kúpim, tak mám trochu iné kritériá :-)))
:))
Tak to fakt praskám smíchy, když někomu vadí, že je stručný návod součástí toho velkého. Nebo jsis toho Jane nevšiml? Promiň, ale chceme lidský přístup a toleranci ve společnosti na straně jedné, ale my sami se chováme jako většina těch byrokratů na úřadech, kteří s námi mávají. Troška tolerance v tomto případě by byla vhodná ze tvé strany, jinak čekej, že tě někdo brzy bude tahat po soudech za to, žes nenapsal v japonštině na schody nápis "Pozor mokro" a nějaký Nipponec tam náhodou vleze a nabije si, když ti ponese omluvu od papá Nippona.
Já mám s nima zkušenosti více než dobré. I přes vlastní náklady a nemalé poslali sklo do německa, kde ho otestovali a zjistili, že závada je mech. po pádu a přesto po mě nechtěli ani halíř i přes vlastní práci, kterou by si dalších 100 obšidníků hned naúčtovalo za neoprávněnou reklamaci. Při čištění čipu kvůli mému spěchu technik nešel na oběd, aby mi vyhověl a ješte se mnou řešil problém, který byl jen mýma levýma rukama, což je další důkaz ochoty lidí a můj další problém s instalací trial CaptureNX se mnou řešili rychle a na odpovědi jsem nečekal ani celý den, i když se jednalo jen o trial soft. Takže na přístup lidí si nemohu stěžovat, z mého pohledu spíše jen chválit.
A cenová politika? No to už je jiná pohádka, kterou tihle malí lidé asi neovlivní. Koukal jsem ve Francii, že jsou na tom ještě hůř, takže nejsme na tom tak hrozně. Teda když neberu platový nepoměr. Je fakt, že v UK je to jiné kafe, ale co naděláme.
Mám jen jednu připomínku, že např. jiné zastoupení mají něco jako Nikon school, což je třeba pro začátečníka s CaptureNX k nezaplacení, kouknout na video, jak na to krok za krokem (step by step pro příznivce angl. výrazů a našeho premiéra majícího probl. s ČJ.):)). http://www.nikon.fr/nikon_Spirit/form_img.nsf/elearning/AD2F20EEE41971E4...
I Canoni už pořádali pro začínající zrcadlovkáře workschopy s Canon lidmi a profíky. Ale je fakt, že Kanóny chtěji víc školení, neboť mají přeci jen větší nepřesnosti, než Naše Nikony, tak aby si neublížili při výstřelu:)). Nikon,to už jsou přeci jen přesné strojky s dokonalou ergonomií, netrpící takovým rozptylem v náměru a zásahu.
videa CaptureNX
Instruktážní videa jsou přímo na technické podpoře Nikonu. Bohužel jen pro Capture NX1.?
Tady je odkaz: http://nikoneurope-cz.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_cz.cfg/php/enduse...
naozaj
Dnes som asi príliš aktívny, ale nedá mi. Tento príspevok mi pripomenul jedného znamného fotografa, ktorý sa náhodou dostal do debaty na tému Nikon servis a tiež veľmi chválil, príjemný prístup, rýchla práca, vysoká kvalita. Doniesol techniku a o pár hodín mal všetko vyčistené, nastavené. Naozaj si nevedel vynachváliť.
Možno preto otváral ústa ako vráta keď som mu popísal moje skúsenosti. Slušne povedané nezáujem a zdĺhavosť. Ako inak nazvať situáciu keď vám po 30 dňoch od odovzdania aparátu nevedia v servise povedať o akú poruchu ide, čo s aparátom robia a to už ani nevravím o tom, že by spomenuli termín opravy a prípadne cenu.
Nebudú tam u vás v Prahe nakoniec 2 Nikon servisy ? :)
Kritika sa nenosí
nuž ako je zrejmé s predchádzajúcich príspevkov, kritika sa v NikonClube nenosí. Pre človeka, ktorý nesleduje len technické parametre, ktorý očakáva, že pri podobnej investícii sa nestáva len majiteľom konkrétneho produktu, ale aj členom akejsi pomyselnej komunity spojenej podobným pocitom, je takáto skúsenosť naozaj frustrujúca.
Kritika? Ale ano!
Kritika se určitě nosí! Ale ta kritika musí mít hlavu a patu. Předchozí příspěvěk jsem já osobně pouze nepochopil. Na Nikonu ČR se mi nelíbí spousta věcí, ale bohužel jsem nepochopil, co uživateli v krabici s fotoaparátem vlastně chybí, když český návod tam je? Místo několika samostatných knih je tam jen jedna?
Ale nazvat toto chování jako "neplnění povinností dodávat stručný návod k D700", to mi prostě přijde přehnané, to je vše ;-). Nadávat Nikonu za to, že je tam tlustší manuál než by uživatel chtěl (a než třeba mají jiné jazykové mutace)? Pochopil bych ještě kdyby se někomu nelíbilo, že anglická kniha má 300 stran a česká 30... Možná stačilo "dotaz" jen jinak formulovat.
Také by mě zajímala plná odpověď od té "paní z PR Nikonu", která byla tak "arogantní", mohl by ji uživatel jan2ma zveřejnit? Pokud se Nikon chová opravdu arogantně, můžeme se na něj společně pokusit zatlačit, aby se tak nedělo.
Byl bych velice nerad, aby to vypadalo tak, že jakákoliv kritika je zašlapána do země, to opravdu ne!
kveto1: Pokud sledujete stránky NikonClubu pravidelně, jistě jste tu narazil na spostu kritiky směrem k výrobkům Nikonu i jiným, takže vaší poznámce opravdu nerozumím.
súhlasím
Pripojil som sa k pisateľovi skôr vo všeobecnej rovine ako konkrétne k jeho výhrade ( ktorú som, myslím celkom pochopil ), preto že moje skúsenosti s firmou Nikon sú tiež dvojaké. Na jednej strane veľmi špatná komunikácia zo servisom, vysoké ceny a niekedy čudná obchodná politika, na druhej strane vynikajúce výrobky, ktoré mi naozaj mimoriadne vyhovujú ( oproti iným značkám, skúsil som naozaj kadečo ).
Pokiaľ ide o môj názor na to, že sa " kritika nenosí " nuž taký dojem tu získavam. Nevravím, že by tu niekto kritický názor nejako potieral, skôr takéto pripomienky akoby "vyšumeli" do stratena.
Já jsem přesvědčený o tom, že
Já jsem přesvědčený o tom, že pokud budeme schopni Nikonu předložit KONKRÉTNÍ věci, které chceme jako NikonClub zlepšit, budou se tím zabývat. Samozřejmě jaký bude výsledek nikdo nezaručí, ale můžeme to zkusit. K tomu ale potřebujeme rozumné a reálné požadvky, jsou schopni je kritici dát dohromady?
Pojďme do toho, proč to nezkusit. Ale požadavky typu "chceme špičkový profi objektiv za polovičku, to opravdu není reálné, pojďme se na to podívat pokud možno nezaujatě a z pohledu Nikonu. Nemyslím si, že jsme schopni něco udělat s cenami a cenovou politikou, protože tu v ČR nikdo neurčuje.
Pokud ale navrhneme rozumné věci, ve kterých chceme, aby se Nikon zlepšil nebo je jinak změnil, garantuji vám, že se dostanou do Nikonu na ta správná místa, to je jeden z důvodů proč něco jako NikonClub vzniklo! ;-)
Dotazy, stížnosti nebo nápady na zlepšení prosím zasílejte prostřednictvím formuláře, který tu máme již řadu měsíců - zde.
pokus
nuž tak som napísal, konkrétne a k veci. Stavil by som sa, že už teraz poznám odpoveď, ale nechcem byť taký pesimista, tak si počkám na skutočnú a uvidíme :)
Priznám sa, že osobne neverím, že v Nikone ( myslím materskú firmu ) niekoho reálne môj názor zaujíma. Možno svoje prieskumy robia v iných krajinách a orientujú sa na iných zákazníkov a ja im to nijako nezazlievam. Kategória pokročilí hoby fotograf s priemerným príjmom asi v týchto prieskumoch príliš nedominuje :)
Dosť ma mrzí, že sa nemôžem zúčastniť zrazu, diskusia na niektoré témy by ma naozaj zaujímala.
Zkusit se má všechno
Tvůj názor nikoho zajímat možná ani nebude pokud bude jenom tvůj ale třeba ten tvůj názor sdílí více lidi a to je potom důvod proč se s tím zaobírat. Víc je víc. Když si každý řekne že je to zbytečné tak se s ničím nikdy nic neudělá.
české návody
Jen poznámka - Nikon k některým objektivům nedodává české návody vůbec a k blesku SB 900 nedodal příručku pro práci / pěkně zpracovaná s dobrými tipy / mám pouze pdf.
Vy svého rozhodnutí koupit
Vy svého rozhodnutí koupit D700 litujete kvůli tomuto? :o
Pokud pominu skutečnost, že
Pokud pominu skutečnost, že Vás někdo odbyl, nechápu, v čem je problém. Tištěný návod je rozdělen na první úvodní část, kde je stručně vše vysvětleno, a na druhou podrobnější. Není jedno, jestli to je jeden kus nebo dva?
Nikon CZ
nesuhlasim s vami, tiez som presiel z canonu do nikonu a nechcem aby somk to v buducnosti lutoval. nikon su skvele vyrobky ale celkovy pristup k svojim zajaznikom, ferovost a profesionalita v Nikone je maximalne na urovni doby kamennej. uz som dokonca zvazoval aj podnet k hromadnej zalobe, nikon by mal prehodnotit svoj vztah k ludom, ktori ho vlastne zivia a tiez mi nejde do hlavy z jednej strany vyborna kvalita a z druhej do neba bijuca snaha oholit a vytiahnut zo zakaznika co sa len da na hranici moralnej unosnosti. co mam skusenosti, tak 80% nikonistov ma takyto nazor. ved sa len pozrite na skladbu a ceny a celkovu obchodnu politiku ... vsetko zamerane len na osklbanie a arogancia ked clovek nieco chce je maximum, som z toho zhnuseny
postreh
nuž aby sme boli konkrétny, nedávno som sa bavil s kolegom s fotoklubu je Canonista a prechádza do profesionálnej sféry. Samozrejme potrebuje doriešiť techniku, tak sme ho nenápadne nalamovali na zmenu značky. Nuž nebolo to jednoduché, len keď sme sa bavili o objektívoch ukázal mi možnosti Canonistu pri rozsahu 70 - 200 a to som naozaj trochu "čumel". Ako užívateľ s obmedzenými finančnými možnosťami som ten sortiment len ticho závidel. Čo na tom že Nikkor 70-200/ 2,8 VR je pravdepodobne najlepší na svete, keď si ho nikdy nebudem môcť kúpiť ? Naozaj nerozumiem prečo Nikon nerobí aj ekonomickejšiu verziu napr. bez VR. Čo vy ?
Možnost volby
No jestli potom, Kveto1, nebyla špatně provedená úvodní rozvaha o tom, co koupit a kdy. Je to o kompromisu co chci a co si mohu dovolit.
Ještě bych dodal, že já bych asi dal při rozvaze, za co utratit peníze, prioritu jakosti objektivů a v první fázi bych oželel drahé tělo, protože jakost objektivů je rozhodující a dobrý objektiv bude sloužit i na supertělech budoucnosti, zatímco nyní je v tělech každý půlrok značný pokrok a mohl byste kupovat nové tělo každou chvíli. Takže:
a) super objektivy + třeba střední třídu tělo
b) dokoupit kvalitní tělo (třeba po slevě za rok poté, co bylo nahrazeno novou vlajkovou lodí)
Já mám Nikon a mám pro to svoje racionální důvody, ale jestliže jste si mohl zvolit, a u Nikonu vám chyběla ta vámi požadovaná střední třída objektivů, tak proč jste proboha nešel do toho Canona? Pro mě je Nikon značka profesionálů, což něco stojí, a to že dělají kompakty a střední třídu plastových setových objektivů beru prostě jako úlitbu trhu, aby ta špičková třída stále mohla být na špici. Dělají i dalekohledy a technologické celky, tak proč ne spotřebitelské třídy fotoaparátů, že.
Jde vám o to dělat pěkné fotky, nebo jen mít výbavu Nikon? Pokud jen to druhé, tak je asi něco trochu špatně.
Jinak asi nelze mít námitky proti Sigmě nebo Tokině na Nikon těle, dost dobře nechápu, proč by vám to měl někdo mít za zlé, nebo se vysmívat? Ať vám tedy přidá na profi objektiv, když mu Tokina vadí, ne? A jestli to vadí vám, tak hurá ke Canonu, když vás tam srdce táhne a splní Vaše touhy.
v tech teletech rozhodne souhlas
Taky potrebuju neco na sport a nemam na uvadenou 70-200VR. Jo da se sehnat nejak po inzeratech i za cca 30-35 tis, ale to neni novy, neni zaruka atp. Dalsi skok je starsi 80-200 AF s pohonem s tela, ale ja bych potreboval na sport rychlej AF. Levnejsi s celkem rychlym AF je az nesvetelna 4,5-5,6 70-300VR. V Canonu je kolem 15 tisic 70-200/4 L, krasne zpracovana, rychlej AF, rozumna hmotnost, pak IS, pak 2,8 bez a s IS... pokryjou potreby spousty lidi.
Takze jsem v opacne situaci, nez Vy kveto1, kdy rozmyslim, ze bych radsi presel na Canon a to prave kvuli 70-200/4...
Jinak si myslím, že rozložení
Jinak si myslím, že rozložení objektivů je hodně subjektivní. Já jsem si teď projel sortiment Canonu a přiznám se, že bych si nevybral. Člověk nesestaví objektivy od cca 14mm do 200mm s pořádnou světelností (alespoň 2.8). S tím třeba u Nikonu nemám problém (14-24, 24-70, 70-200 vše 2.8):-). Ale jak říkám, to je podle mě každého věc podle toho co potřebuje. Jinak se všeobecně předpokládá, že letos se bude Nikon soustředit na "levnější objektivy", neboť v profi řadě je téměř vše k dispozici ve velice dobré kvalitě.
jednoznačne súhlasím
Čakal som túto absurdnú reakciu. Samozrejme že rozloženie objektívov je dosť subjektívne. Samozrejme má Nikon tieto rozsahy pokryté absolútne perfektnými sklami a ja vám môžem len gratulovať, že si ich môžte kúpiť. Ja si to bohužiaľ nemôžem dovoliť.
Trochu iný pohľad na túto problematiku. Keď stretnem kolegov od Canonu, niekedy čelím posmeškom na tému: Prečo na tom parádnom Nikone nosím založenú Tokinu ( Tamron, Sigmu ) a nie tie super dokonalé Nikkory.
Ja chápem, že firma Nikon má svojich majiteľov a tí majú na svoj byznis vlastnú predstavu. To je úplne v poriadku. Len mi potom vadí keď sa snažia budiť dojem, že im ide o zákazníka. Dovolím si tvrdiť, že v Nikone, tak ako aj v ostatných firmách sú oddelenia a jednotlivci, ktorým o zákazníka ide a aj také kde je priorita inde.
V tejto súvislosti sa musím zamyslieť aj nad myšlienkou fanklubu nejakej ( akejkoľvek ) značky. Takéto združovanie by malo byť podložené aj niečim iným ako nákupom tovaru istej značky. Predpokladá aj istý emotívny vzťah, nie len pragmatické zmeranie a zváženie záporov a kladov. To by sme asi pri tej značke tak vytrvalo nezostávali, hlavne v časoch keď sa v niektorých segmentoch nespráva "najrozumnejšie". ČO si o tom myslíte vy ?
Není někde srovnání těchto
Není někde srovnání těchto "telat" i v horizontu Canon vs Nikon? Zajímalo by mě, jak jsou na tom ty levnější Canony s kvalitou... Nemá někdo zkušenosti? JInak osobně jsem používal dlouho Nikkor 80-200 f2.8, který je sice o něco pomalejší než 70-200, ale například při fotografování ledního hokeje jsem nepocítil, že by mě to nijak omezovalo... Navíc v testech dopadá co se kvality týká perfektně.
videl jsem testy a mel jsem chvilku pujcenej koleguv
a prave 70-200/4L je hodnoceno jako jeden z nejostrejsich objektivu vubec
v hale
ale jak kreslí v hale při sportu samozřejmně že bez blesku??
v hale bez blesku
urcite hodne dobre, proc by ne, co je v hale za problem? tma. a ta f4 se jeste da, ale lepsi je pro canonistu v tom pripade asi poridit kolem 30 tisic dnes stojici (a v teto kategorii standartne dvojnasobek vazici) 70-200/2.8L bez IS a je v klidu. po zdrazeni je nikon 70-200/2.8 VR za 60 tisic. a to je myslim zase o dost jina kava.
v hale při sportu
v hale při sportu potřebuješ co nejkratší čas a tak každý kousiček světla je hodně poznat mám 18-200 f3,5-5,6 a není to ono.
Já jsem koukal na nějaké
Já jsem koukal na nějaké diskuze na internetu a majitelé jej chválí pro dobrou kresbu, ta je ale u vyšších modelů prý ještě lepší. 4ková verze také nemá stativovou objímku (to beru jako poměrně velký mínus) a není voděodolný (vzhledem k ceně s tím lze počítat). Mě by ale spíš zajímalo srovnání s nějakým Nikkorem, není k dispozici? Všeobecně jsem totiž stále názoru, že kvalita objektivů Nikkor je ve většině případů hodně vysoko, což se o většině Canonů říci nedá.
Každopádně souhlasím s tím, že nějaký takový model Nikonu chybí, i když nejsem ten, kdo by si jej koupil.
vodeodolnej nikon je pokud vim jen ten 70-200VR
canony jsou "vodeodolny" tusim od nestabilizovane 2,8. srovnani fakt nevim. s jakym srovnat? zadnej f4 nikon neudelal uz 30 let... leda stabilizovana 70-300. coz je proti tomu canonu plastak a s horsi svetelnosti (byt VR a 300 a prej ostrej). z canonu nic necouha. vse je vevnitr a cely hlinikovy pouzdro.
stativovou patku? to snad jeste ani netreba, ten objektiv ma kolem 700 gramu, to je objektiv na tahani v ruce.
Srovnat třeba ten Canon
Srovnat třeba ten Canon 70-200 2.8 s Nikkorem 70-200 2.8? Ale osobně si nemyslím, že zrovna Nikkor 70-200 f2.8 patří ke špičce u Nikonu :-). Jinak patku ja používám třeba u fotografování sportu u teleobjektivu mnohem radší než mít na monopodu fotoaparát, manipuluje se mi s tím mnohem lépe (bez ohledu na váhu). A se světelností 4 bez monopodu si moc neumím představit fotit :o.
ale jo, samoze
zalezi na tom co kdo foti, nicmene canonskej 70-200/4L je objetiv tam, kde podle me zeje u nikona dira. a objimku na stativ lze dokoupit, ma super zpracovani a konstrukci (ale urcite by to chtelo jeste to tesneni), super rychly ostreni, rozumnou svetelnost.
v kategorii 2.8 sklicek se vubec nepohybuju, nechcu tahat ani ty kila ani na to nemam finance, takze nevim.
Můžete být prosím konkrétní?
Můžete být prosím konkrétní? Například se situaci u pana 2my, který tuto diskuzi zakladal, jsem se jiz osobne seznamil a nema smysl ji dale komentovat (ostatne jeho jedina aktivita na nasich strankach byla vlozit tento prispevek, aby si pofoukal sve problemy).
Nebudu se ohanet nepodlozenymi procenty, ale moje zkusenost je, ze spousta uzivatelu je spokojena. A pokud je nejaky problem, je nejlepsi ho resit u zdroje. A kdyz uz si stezujete za rohem, budte prosim konkretni...
jake:je to tak,jenže to asi
jake:je to tak,jenže to asi není Nikonem jako takovým ale jen a jen zastoupením v tomhle státě,nebo je to takhle i v jiných zemích,má tu někdo zkušenost s přístupem Nikonu k zákazníkům v zahraničí? Mě například k nepříčetnosti vytáčí ta jejich logika s těma českýma menu ve foťácích a návody,ne že bych to potřeboval ale jde tu o princip,ty jejich kecy bla bla bla prostě neberu,prostě to že jejich nejobyčenější kompaktík za dva tisíce co fotí jako když ser.. a maluje ho má (moc lidí si ho asi nekoupí,kdo má trošku rozum si koupí kompakty u konkurence) a zrcadlovka za desetkrát větší cenu nebo za desetitisíce ne,to mi přijde k smíchu a je to opravdu hnus.To samé platí o českých návodech,je to prostě neomluvitelné že například k objektivu za třináct tisíc nebo za mnohem víc není,zvlášť když za stejný objektiv zaplatí například někdo kdo si ho koupí v zahraničí podstatně méně a má k němu návod ve svém rodném jazyce!!!Ať nekecají že v dnešní době kdy je móda zrcadlovek a kupuje si to kde kdo i ti co neví o focení nic jen že se má mačkat ten čudlík nahoře,že se tady prodá více těch kompaktíků za dva litry více než zrcadlovek a že se jim to nevyplatí to české menu udělat,to je opravdu hnus a arogance,který výrobce s těch co tu u nás prodávají takové množství techniky u nás tohle ještě takhle praktikuje??
Sice by to určitě šlo i
Sice by to určitě šlo i slušně a bez emocí, ale konečně alespoň konkrétní názor! :-)
2 x návod
Plně souhlasím s panem Siegerem. Mám totiž dojem a snad se nemýlím, že Nikon dodává k výrobkům dva druhy návodů. Jeden je plný návod k obsluze se všemi podrobnostmi a druhý je takzvaný Quick Start Guide. Ten je většinou v anglickém jazyce. To je pravděpodobně ten, který způsobil tuto debatu. Jak ale píše pan Sieger, tento anglický "Rychlý start" je přeložen do češtiny v obsáhlejší české příručce.
Nechápu tedy v čem je vlastně takový problém. Quick Start Guide totiž obsahuje úplně základní věci, které by měl člověk zvládnout i bez této příručky. To znamená, že jsou tam věci jako, vybalení přístroje, obsah krabice, jak přidělat řemínek k tělu aparátu, založení karty a baterie ( po nabití ) a základní nastavení fotoaparátu, "aby s ním mohl hned fotit každý"! Pak následuje instalace softwaru do počítače, což je podle mého názoru už z jiného soudku.
Obsáhlejší příručka je už pro nastavení na konkrétní požadavky uživatele, který většinou ví, co od aparátu požaduje a k čemu jej bude využívat. Nové přístroje jde dokonce nastavit na více situací ( Bank: A, B, C a D ) a ty jde i pojmenovat. Takže v tom člověk nemůže časem ani nějak "plavat". Může nechat příručku v klidu doma a vytáhnout jí jen, když potřebuje některý parametr změnit, před nějakou mimořádnou akcí se složitými podmínkami. Osobně někdy něco měním, ale příručku jsem ještě nevyndal ze skříně. Menu se mi zdá přehledně řazené a logické, navíc jde i nastavit podle uživatele. Necháte si tam jen to, co potřebujete občas měnit, takzvaně zrychlené menu.
Teď se nechci nikoho dotknout, ale pokuď si člověk kupuje D700, předpokládám, že již nějaké zkušenosti s digitální, nebo analogovou zrcadlovku má. Jestli že ne, možná by stačil menší model, kde nebude podrobný návod o xxx stranách. :-)