Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon D200 + Meike Battery Grip - problém
¨
Autor: averi.vlk
Datum:
12. Květen 2011, 08:01:33
Ahoj,
mám Nikon D200 a Meike MK-D200 Battery Grip.
V poslední době se mi při používání battery gripu a dvou bateriových článků vyskytuje problém, že se při exponování sekne zrcádko v otevřené poloze. Po cca 5s se po namáčknutí spouště zrcádko vrátí do výchozí pozice, ale snímek není zaznamenám. Firmware mám aktualizovaný na poslední verzi co jsem našel na netu.
Někdy nafotím třeba 200 fotek a v pohodě, někdy to dělá i při prázdné kartě při prvním snímku.
Neví někdo co s tím?
Používám kartu 8GB KINGSTOM 266x
Děkuji za odpovědi.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Grip
Zdar,
napadá mě obecná myšlenka. Grip je nakontaktovaný kontakty. Foťák se při focení klepe. Nemohly by být decentně špinavé kontakty (jak spojení gripu s tělem, tak baterky s gripem)?
Zkusil bych kontakty decentně očistit, stačí obyč papír, případně aplikovat decentní množství kontoxu (nebo podobné chemie), který kontakty jednak konzervuje (zabrání korozi) a jednak zlepší přechodový odpor.
chemie např.: http://www.gme.cz/cz/kontakt-60-200-ml-p744-012.html - není to jediný přípravek/obchod, ale pro ilustraci.
RE: GRIP
OK, vyzkouším ;-)
Díky, ahoj
Grip ....
Stejný problém jsem řešil i já (na Nikonu D3000) a zjistil jsem, že na cestě mezi baterií a tělem je větší elektrický odpor, než jaký by měl být, tudíž tam je určitý úbytek napětí. Vyřešil jsem to tím, že jsem vyměnil baterku .... (měl jsem tam starší kusy) ... ale teoreticky by se to dalo vyřešit buď odoxidovaním kontaktů gripu a pořádně ten grip k tělu přitáhnout ..... Jinak jsem ještě zpozoroval, že pokud vložím do gripu originální akumulátor, vyfotím cca 250-350 fotek, pak mi bliká baterka a AF nefunguje ... a jak ten samý akumulátor vložím do těla, tak nafotím dalších cca 100fotek navíc ... Radek
No nevím, pokud je špatný
No nevím, pokud je špatný kontakt, výměna baterie to nemůže vyřešit
To jsou dva ...
Napsal jsem to trošku divně ... samozřejmě jsem myslel, že to může být např. kontaktem (větší odpor) a nebo slabou baterií bo jsem zjistil, že baterie v gripu má o malinko větší spotřebu než v samotném těle ... A u mě to byl ten 2. případ tedy slabé baterie, které nedokázaly vrátit zrcátko na zpět
GRIP...
To s tím větším odporem mne nenapadlo :-)
Já v gripu používám dva bateriové články. Jeden je originální co jsem měl k foťáku, druhý je neznačkový (byl za poloviční cenu než originální). Má taky větší kapacitu 1800mAh oproti Nikoňáckýmu. Ten má 1500mAh. Teoreticky to může být způsobeno i touto rozdílnou kapacitou, protože to ze začátku dělalo hlavně při přechodu z jedné baterie na druhou. Brácha má taky Nikona s originálním Nikoňáckým bateriovým článkem, tak to zkusím vyměnit a vyzkouším jak se to bude chovat se dvěma stejnýma článkama. Bude-li to v pohodě, tak je jasný, že mu nedělá dobře rozdílná kapacita baterií.
Teď jsem zkoušel testovací série fotek bez gripu, s baterií vloženou přímo do foťáku. V sérii cca 4× 10 fotek na sekvenci to nafotilo naprosto v pohodě. Tak uvidíme.
Ještě zkusím pročistit kontakty.
To s tím blikáním indikátoru baterie se objevilo taky, ale v tomto případě pomohl upgrade firmwaru na vyšší verzi. Bohužel další upgrade firmwaru Nikon zatím nevydal a domnívám se, že už pro D200 nevydá :-(
Díky za reakci :-)
Grip ....
Tak tou rozdílnou kapacitou by to taky mohlo být (já používám buď originál EN-EL3 a nebo 6 tužkových baterií panasonic) a ještě si myslím, že ten grip samotný má nějákou (byť hodně malou) spotřebu elektrické energie ... a zajímavé je, že mi indikátor neblikal a přesto to bylo vybité (asi baterie při zatížení zrcátka nedokázaly vydat tolik energie, protože AF fungoval (a jak je to vybité, tak mi AF nejde)) možná by ještě bylo zajímavé zkusit tam dat (do gripu) jen jeden akumulátor a pak druhý.
Grip ....
Ze začátku jsem taky používal 6 tužkových NiMh akumulátorů, ale protože se dva začali odebírat do věčných lovišť (po plném nabití jsem na to vyfotil cca 20 fotek a baterie vybitá), tak jsem zainvestoval do článku druhého a ze začátku naprostá spokojenost. Za poslední cca půl rok to začíná zlobit a v poslední době už je to neúnosné, tak jsem se rozhodl to začít řešit...
Domnívám se, že problém bude opravdu v kontaktech gripu, protože zrcádko se seká i když použiji jen jeden akumulátor.
Grip by podle mne neměl mít vlastní spotřebu energie, protože tam není nic co by ji mělo odebírat(teda pokud neberu v potaz přechodový odpor na kontaktech,ale ten bude zanedbatelný).
grip
Já si myslím, že nějákou byť i malou energii ten grip odebírá , myslím, že nějaké součástky v tom gripu budou protože si nedokážu vysvětlit, že jak akumulátor vybiju a AF už přestane fungovat, tak ho dám do těla (akumulátor) a nafotím ještě několik destítek fotek, tudíž někde se to elektrické napětí musí ztrácet. ... a že by ty úbytky byly jen na přechodových odporech se mi moc nezdá ...
GRIP
Aha, to jsem to předtím špatně pobral, to se omlouvám.
Toto fakt nevim, ale dnes jsem si od bráchy půjčil jeho akumulátor, originál Nikon s kapacitou 1500mAh, takže stejný jako můj.
Dal jsem do gripu svoji i bráchovu baterii (oboje originál Nikon) a testovací série cca 5×10 fotek naprosto bez problémů. Foceno do RAWu (NEF) na prázdnou, zformátovanou kartu.
Pak jsem zkusil nakopírovat na kartu fotky z posledního focení, 248 fotek ve formátu NEF, a nechal jsem tam fotky z předchozí testovací sekvence.
Zrcádko se úspěšně seklo asi po 8 fotce na sekvenci. Pak se seklo hned při 3 fotce.
Takže to možná bude taky trochu způsobeno tím, že D200 si zas až tak dobře nedokáže poradit s kapacitou karty 8GB, když je přibližně ze 2/3 zaplněná.
Když jsem sundal grip a baterii dal přímo do foťáku, tak se to neseklo (opět sekvence 5×10 fotek)
Vtip je v tom, že se mi to sekalo i když jsem měl prázdnou zformátovanou kartu při testovacích sekvencích přede 2 dny. To jsem ale měl v gripu originál akumulátor a druhý jsem měl ten "NO-NAME" co jsem dokupoval.
Takže z toho všeho vyvozuji, že problém bude v gripu.
Zkusím vyčistit kontakty a uvidíme co a jak.
grip ...
Tak to je dost zvláštní, jen mě ještě napadlo vyzkoušet to s jinou kartou a ještě by to mohlo záviset na třídě paměťové karty (třeba jen ta karta nestíhá ukládat) ale to už fakt nevím, s tím už jsem se nesetkal .... setkal jsem se jen s tím, že jsem v rychlém sledu vyfotil cca 6 fotek a pak to chvilinku (pár sekund) nešlo, ale jak se to uložilo, tak to šlapalo dál (a v tomto případě se mi zrcátko neseklo) , jen karta třídy class 4 nestíhala ...
GRIP
Co se týče toho ukládání, tak D200 může uložit do mezipaměti 24 fotek formátu NEF a pak to teprve ukládá na kartu. Jestliže vyfotím 24 fotek na sekvenci, tak než uloží data, tak nereaguje. Stačí ale, aby uložit jednu fotku a pak je možno vyfotit 1 fotku, při stále namáčknuté spoušti.
Teď si nejsem jist, ale myslím že jsem to už taky zkoušel s kartou 2GB a při větším zaplnění daty se mi zrcádko taky seklo.
Abych pravdu řekl,tak nevím jistě, ale myslím si,že foťák prostě nedokáže zvládnout ukládání při větším zaplnění karty a komunikaci s GRIPem a občas se vyskytne chyba.
Na druhou stranu musím vzít taky v úvahu, že mám foťák od roku 2006 a nafotil jsem něco kolem 38 tisíc fotek. Co jsem se bavil s kamarádem, profesionálním fotografem, tak říkal, že mu občas foťák "odejde do křemíkového nebe" jednou po 70 tisících, jindy po 150 tisících fotek. Ale že by mu to dělalo to co to dělá mě se mu nestalo. On teda jede v Canonech...
Ještě bych zkusil ...
Ještě bych zkusil změřit napětí na beterii a pak napětí na gripu ... o kolik se to liší , tím zjistíte, jestli je ten problem způsobený tou ztrátou el. en. nebo ne.
Ještě bych zkusil ...
OK, myslím, že to bude možné vyzkoušet, pak dám vědět ;-)
Grip
..ještě mimo grip - ukládání na velkou kartu. Někde jsem četl, že se výrazně zryhchlí (a tedy uspoří energie), když se při formátování karty zvolí vhodný cluster (počet alokačních jednotek v jenom adresovatelném prostoru). Má to pak menší FATku, menší nároky na procesor a td. Std 4kB na cluster je blbost, u fotek, co mají min. 2MB je rozumný cluster tak 50 možná i 100 kB.
Můj názror. Zkuste, uvidíte.
Tak o tomto slyším poprvé. Já
Tak o tomto slyším poprvé.
Já fotím čistě do RAWu, fotky zabírají cca 15MB.
Už nevím kde, ale četl jsem doporučení formátovat kartu (na velikosti nezáleží) pouze ve foťáku. Pokud si někdo zformátuje kartu v počítači a pak ji vloží do foťáku tak se mu může stát, že data na kartě (po nafocení xy fotek) budou poškozena a tím pádem přijde o snímky.
Záleží to na tom, jak se s tím foťák vypořádá.
Takže do tohoto bych se nepouštěl...prozatím
Formátování
Jde o to, že se z obchodu dostane karta naformátovaná. Nevím proč by to mělo poškozovat fotky, ale asi je dobré kartu napřed ve foťáku zformátovat. Pokud se to děje v PC, tak velké clustery.
Grip
Kontox, kontox, kontox... :)
furt mi to vede na stejnou příčinu. Podpětí. Přizvednutí zrcátka je energeticky poměrně náročné. Pokud klesne napětí zastaví se. Ukládání na kartu je taky energeticky náročné. Taky mám D200, vím, že je to pěkná pažravka :)(proti novějším modelům).
Grip nemám, ale grip do soustavy přidává kontakty. Kontakty, zejména používané, starší, přináší možnost takovýchto problémů.
Pak by mohlo být důležité nastavit v menu, jaké jsou v gripu baterky. Tuším, že je to o tom, jestli se měří nebo neměří stav (teď hádám, nevím).
Já osobně bych ještě zkusil "nabastlit" do gripu externí zdroj, a měřil bych. Ale to asi každý nezkusí.
M.
grip
Tuto sobotu jsem se zůčastnil jedné akce, kde jsem chtěl otestovat foťák. Tentokrát to šlapalo naprosto bez problémů (332 fotek, 8× testovací sekvence po cca 15 fotkách), měl jsem do gripu vložen jen jeden článek. Tento týden budu mít další focení, tak uvidíme jak to bude šlapat.
V MENU jsem nastavil typ baterie na FR6(AA-Lithium).
Jen tak pro zajímavost jsem v MENU pro volbu typu baterie stisk tlačítko pro INFO (?) a tam mi to sdělilo, že při použití baterie typu EN-EL3e toto není nutné nastavovat (bo něco takového).
Tak uvidíme jak se s tím foťák vypořádá aj nadále.
grip
OK, díky za tip, vyzkouštím.
Co se týče nastavení typu baterek v menu tak ať jsem nastavil co jsem nastavil (jsou tam 4 možnosti, takže jsem byl rychle hotov), foťák si dělal co chtěl. Chvíli se sekal, chvíli jel naprosto v pohodě.
Ještě to vyzkouším a uvidíme.