Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon D5100 nefotí
Dobrý den,
vlastním zrcadlovku D5100 + 18-105 AF-S DX VR. Nyní mi přestala fotit. Pokud nastavím režim třeba auto, tak vyfotí někdy 2 fotky a poté už nic nevyfotí (jako by nedokázal zaostřit) po stisknutí spouště do poloviny zaostří ale při domáčknutí již neudělá snímek. Zkoušel jsem fotit i na stativu neustále stejný objekt a vyfotil 3x a poté již nic. Pokud ale nastavím režim sport, tak lze fotit neustále bez problému a na fotkách nevidím žádné vady. Zkusil jsem dát zrcadlovku do továrního nastavení, naformátovat paměťovou kartu, jinou paměťovou kartu, jinou baterku a problém stejný. Jediné co jsem zjistil při snaze něco vyfotit tak že se objektiv po čase zahřeje v místě přepínání redukce vibrací VR ON/OFF, dále jsem zjistil, že mi nikdy blesk neodpálil záblesk (pouze se vyklopil). Druhý objektiv na zkoušku nemám. Můžete mi poradit zda je to nějaká drobná mechanická oprava a dá se doma opravit a nebo dát fotoaparát do servisu? Fotoaparát již není v záruce. Děkuji
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Doma opravíte tak záchod nebo
Doma opravíte tak záchod nebo násadu na krumpáč, ne foťák našlapaný elektronikou, jednomu sem radil nekutit ve videu a šlo do popelnice jako přesýpací hodiny, ale kdo chce kam, ...
Když se fotí na jiný režim, než totální Auto, tedy ony dva zelené foťáčky (druhý s přeškrtnutým bleskem), začal jste správně s nabitou baterkou (nebo jinou, což je další varianta), foťákem naformátovanou kartou (nebo pak s jinou), vypnuté VR (potom zapnuté) a fotit normálně osvětlenou scénu s hranama, kvůli ostření, nastavit zelený foťáček (další test s přeškrtnutým bleskem) a několikrát se stejnou kompozicí i stejným zoomem (další varianta s jiným zoomem) fotit fotit, fotit, ne sériově, ale jednotlivě. Prostě v domácích kutilských podmínkách začít selekcí, tovární nastavení až potom, jako předposlední možnost před opravnou.
JMalík vám poradil fotit, fotit, fotit, ..... a až potom budete řešit další postup, jenže sem pochopil, že to tak nebylo, přitom píšete, že "a vyfotil 3x a poté již nic."
V problému je víc neznámých, domáčknutí spouště jo a ne, zaostření jo a ne, jeho počet to samé, blesk jo a ne, dokonce kombinace se zeleným kolečkem jo a ne, VR se asi hřeje, atd... Začněte od automatu s i bez blesku a dřete ji, až "chlupy budou lítat". Jestli bude šlapat i s objektivem VR (zapnutý, vypnutý), problém bude v individuálním nastavení, protože pokuď je podělaného něco ze "železa" (součástek), ani automat s tím nehne. Foťák není inteligentní robot, který si součástku opraví, aby naštval majitele, že nechce fotit na Auto!!
Půjčil jsem si jiný objektiv
Půjčil jsem si jiný objektiv od kolegy a problém je stejný. Zkoušel jsem různé varianty nastavení, tovární nastavení. Aktualizace sw je stejná verze (A:Ver.1.02/B:Ver.1.01) jako dříve i tak jsem si přehrál a stále nic. Zkoušeli jsme různá nastavení a pokud při focení není vyžadován blesk tak je vše v pořádku a foťak fotí správně. Pokud je vyžadován blesk tak se pouze zaostří ale při domáčknutí se blesk neodpálí. Tak už zbývá jen servis. Máte nějaké doporučení kde v Brně a okolí nechat fotoaparát opravit a nebo raději přímo zaslat fotoaparát do servisu nikon?
Děkuji
DX už Nikon (na golfu)
DX už Nikon (na golfu) nedělá, to předali https://www.vspdata.cz/servis/nikon, sou jejich výhradní nástupci a asi sem to už psal, problém nebyl ani s komunikací s opravářem.
A vyplatí, nevyplatí, toť otázka, kup si externí blesk SB-700 a má po ptákách, když nechce blýskat, ale je to tahání navíc.
Ještě možná takový zbytečný
Ještě možná takový zbytečný dotaz:
Dokážete jakýmkoliv způsobem přinutit blesk, aby dal záblesk, nebo aspoň nějaký monitorovací předblesk?
Už jsem to psal v předešlém
Už jsem to psal v předešlém příspěvku. Problém je stoprocentně v blesku, v komunikaci blesku s tělem .......
Objektiv na to nemá vliv.
Servis buď Nikon.cz (ale DX formát předali, už to nedělá "nikongolf" v Praze).
Z Brna pro Vás možná bude výhodnější servis Nikonu ve Vídni.
Tak mi to nedalo. Jako
Tak mi to nedalo. Jako nejjednodušší a nejrychlejší variantu jsem zvolil výměnu výbojky jelikož ji nedokáži změřit zda je dobrá nebo špatná. Po výměně jsem zjistil, že původní výbojka je v pořádku, vrátil jsem ji tedy zpět. Jako další zdroj problému jsem usoudil kondenzátor k výbojce. Změřil jsem jej a má pouze 150uF (originální hodnota je 330uF). Objednám tedy nový kondenzátor a mělo by být vše v pořádku.
Tyhle kondenzátory v průběhu
Tyhle kondenzátory v průběhu času stárnou a jejich kapacita se snižuje. Navíc je u nich dost velký rozptyl deklarované kapacity už při výrobě. Nicméně z 330 na 150 uF je dost.
Taky si myslím, že i v tomhle stavu by to blesknout mělo, s následným případným vyhodnocením nedostatečného výkonu blesku.
Ale přeju Vám, aby to bylo tím kondenzátorem :)
Napište prosím potom výsledek.
S tím časem jsem to původně
S tím časem jsem to původně podcenil. Je zobrazovaný čas cca 1/250 a kratší?
(Ohniskovou vzdálenost nechte na 18)
Ano, s tímto nastavením foťák
Ano, s tímto nastavením foťák zaostří a udělá snímek.
Takže bezpečně to takhle
Takže bezpečně to takhle funguje a foťák při tomto nastavení NEPOUŽÍVÁ BLESK.
Je to tak?
Ano, přesně tak jak píšete.
Ano, přesně tak jak píšete.
Zkuste teď fotit v prostředí
Zkuste teď fotit v prostředí s nižší úrovní osvětlení, aby byla potřeba aktivovat blesk a mezi jednotlivými snímky nechte minimálně 30s pauzu.
Režim auto a musíte mít plně nabitou baterii.
Potom sem dejte výsledek.
Signalizace zaostření svítí
Signalizace zaostření svítí zeleně, ale foťák neudělá ani jeden snímek pokud mám aktivován blesk.
Problém je s bleskem, ale
Problém je s bleskem, ale nevypadá to na HW závadu blesku.
Zkuste jestli vůbec při nějakém nastavení (manuál, cokoliv...) dojde k odpálení blesku.
Potom můžete zkusit celkový reset, aktualizaci FW a to je asi poslední co pro to můžete udělat. další krok už bude asi servis.
Vypnul jsem tedy VR, zakázal
Vypnul jsem tedy VR, zakázal jsem blesk - zaostření funguje, po domáčknutí fotí.
Vypnul jsem tedy VR, nastavil jsem blesk na auto - zaostření funguje, světlejší barvy (foto celého domu) po domáčknutí vyfotí, tmavší barvy (tmavě červená střecha domu) pouze zaostří ale po domáčknutí již neudělá snímek.
".....tmavší barvy (tmavě
".....tmavší barvy (tmavě červená střecha domu) pouze zaostří ale po domáčknutí již neudělá snímek."
1) Musíte si být stoprocentně jistý, že automatické zaostřování skončilo v poloze "zaostřeno" a svítí signalizece zaostřeno. Nesmí blikat.
2) Musí být dost světla, jinak může být splněna podmínka pro zaostření, ale k expozici nedojde vlivem požadavku na blesk (ten zatím ještě neřešíme).
Takže: Musíte to zatím zkoušet při dostatečném osvětlení. Řekněme na plně otevřenou clonu časy řádově 1/60 a kratší.
Ano, signalizace zaostření
Ano, signalizace zaostření svítí vždy zeleně.
Zkuste postupovat po
Zkuste postupovat po jednotlivých krocích.
Zvolte AUTO.
1) vypněte VR, aby jste vyloučil možnost závady na stabilizaci a nějaké zablokování expozice ze strany objektivu.
2) vyberte si nějaký objekt venku, za dostatečného osvětlení, kontrastní (ne zeď, ne oblohu, ne hladinu vody....., ve vzdálenosti cca 10m
a zkuste to.
Musí se rozvítit zelená kontrolka zaostřeno, potom domáčněte spoušť. Chvíli počkejte a znovu, znovu.....
Výsledek napište. Na základě toho si potom řekneme postup pro kontinuální ostření, blesk....