Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon D5100 ostření
¨
Autor: MariánK
Datum:
31. Srpen 2014, 11:43:07
Dobrý den. Potřebuji radu. Již rok a půl jsem vlastníkem Nikon D5100+ objektiv Nikon DX 18-55. Už asi půl roku mám pocit ( a nejen já ), že fotogrfie pořízené tímto fotoaparátem nejsou zaostřené. Je opravdu rozdíl vidět dvě fotky vedle sebe od dvou rozdílných fotoaparátů. :( Může být něco s fotoaparátem, reklamovat? Mohu prostě nastavit cokoliv, ale není to ono. I fotky pořízené Nikon D3100 jsou kvalitnější. Poradí prosím někdo? Děkuji.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Dej někam fotku pro příklad,
Dej někam fotku pro příklad, z toho se dá víc poznat. Neostrost může být špatným ostřením, roztřesením,... Co zkusit pro začátek jiný objektiv a opačně tvůj objektiv na jiné tělo. Tím se vyselektuje, kde je problém, zda tělo či objektiv. Zkus zaostřit přes Lv, tam se neprojevuje FF/BF. Zkus zaostřit ručně. Prostě je potřeba separovat problém, závad může být mnoho a s popisem, že je to neostré ti nikdo moc neporadí.
Chtělo by to ukázkovou fotku
Chtělo by to ukázkovou fotku s exif. Jinak je mnoho možností čím to může být. Může to být maličkost např. vypnutá stabilizace, zapnutý automatický výběr ostřícího bodu, nevhodná kombinace clony a času, ale také to může být problém s front/back focusem který v případě tohoto fotoaparátu nebo objektivu vyřeší až servis.
Spíš bych řekl zapnutá
Spíš bych řekl zapnutá stabilizace... Vyspnutá ve většině případů snímek nerozmaže na rozdíl od zapnuté...
Objektiv 18-105 není zas tak
Objektiv 18-105 není zas tak špatný a už vůbec ne v tom smyslu, že by způsoboval neostrost snímků, tedy díky svým parametrům. Pokud má objektiv problém, tak pak díky tomu, že je vadný. Je spousta těchto skel a je spousta kvalitních a ostrých fotek s tímto sklem. Chce to spíš hledat a zkoušet. V prvním kroku bych se podíval do exifu na parametry jednotlivých snímků. Jaké je nastavení, časy, clona, atd. Pak bych dal manuální nastavení, pohlídal bych nastavení ostřících bodů, aby to neostřilo na automatiku, ale na ruční výběr, dostatečně krátký čas a prostě zkoušel a kontroloval.
Máme d5100 koukám stejně
Máme d5100 koukám stejně dlouho. A musím říct, že také hoodně dlouho byly téměř všechny moje fotky neostré, rozmazané, teď je to tak pade na pade .:-) Chybu myslím nehledej v přístroji. I já z toho byl zoufalý, až mi to přestávalo bavit, ale je to fakt rukama. Dobrá rada je pode mnou, jdi do menu do toho nastavení "předvolby picture control" a přidej na ostrosti, kolik, to si vyzkoušej, na max. to asi nemám, tak 2-3 dílky před. Ale není to jen o tomhle nastavení, je to o cloně, o čase, zkušení by poradili víc nebo se usmívaj. :-) Jo a koupil jsem to s 18-105. Dobrý fotky co se ostrosti týká při cloně 8, to jsem si tu kdysi vyčetl a ono to funguje. Před rokem jsem koupil 70-300 a ostrý fotky z toho lezou s podstatně menší námahou.
Já už nevím, jak to lépe
Já už nevím, jak to lépe napsat. Fotky byly od začátku ostré a fajn. .. Nyní už ne. Zkoušel jsem i reset nastavení. Nový firmware.
Nebyl by tady někdo z Ostravy
Nebyl by tady někdo z Ostravy kdo by to mohl vyzkoušet osobně?
Jeni problem ja jsem z OV
Jeni problem ja jsem z OV
Já jsem taky z OV. Kdysi jsem
Já jsem taky z OV. Kdysi jsem kontroloval ostrost zrcadlovky tak, že jsem podtrhnul řádek v novinách, na ten jsem ručně zaostřil a ze stativu vyfotil. Pak se podíváš, zda je to správně zaostřené. TZN, že v hledáčku musí být zaostřené to, co na displeji. Pokud ne, tak jsi někde švihnul s foťákem, a máš posunuté zrcátko. Jinak není problém se sejít, mám tři objektivy, takže si je můžeš vyzkoušet a já vyzkouším Tvůj.
Odešlo 2x
Odešlo 2x
Prach na čipu nerozmaže
Prach na čipu nerozmaže fotografii. Prach se projeví na jednolitých částech fotografie (obloha) tmavšími skvrnami - http://www.fotoradce.cz/soubory/clanky/492/vnecistoty_na_snimaci.jpg Tuto zkutečnost si můžeš jednoduše vyzkoušet při vyfotografování bílého papíru na clonu vyšší než F16 nejlépe s použitím blesku (na papír nemusí být zaostřeno). Pokud tam bude prach, tak se projeví tmavými skvrnami. Nicméně na celkovou ostrost snímku nemá žádný vliv.
Zkus se ještě podívat do menu na nastavení "Předvolby pisture Control" a ve vybraném režimu na jednotlivé nastavení (Doostření, kontrast, jas...) Jestli doostření nemáš posunuto do mínusu (míň ostré)...
Taky neostrost může způsobovat stabilizace pokud fotíš na krátké časy a máš ji zapnutou. Příklad: fotíš něco na 40mm - minimální čas na který není třeba stabilizace je tak 1/(40x1,5) = čas 1/60 (ta 1,5 je crop objektivu) Pokud pak máš čas třeba 1/200 tak v tomto případě stabilizace může zafungovat obráceně a snímek tak rozmazat... Osobně všem doporučuji stabilizaci vůbec nezapínat, jelikož málokdy je vůbec potřeba (interiér, večer, noc) V 98% snímků není stabilizace vůbec třeba. ;)
predpokladám, že máš zapnutý
predpokladám, že máš zapnutý auto focus?
Ano. Jenže před časem
Ano. Jenže před časem problémy nebyly. Nemůže být jen zaprášený čip? Objektiv byl sundán za tu dobu co ho mám maximálně 2x. Prostě před časem byly fotografie v pořádku.
Ono totiž ten objektiv není
Ono totiž ten objektiv není žádný zázrak. Takže klidně může být že d Nižší řady fotoaparátu mohou v tomto případě být lepší fotky se stejným objektivem (díky menšímu rozlišení). Jako první bych zkusil nějaký jiný objektiv - klidně někde v obchodě si cvaknout se svým a pak s nějaký jiným a porovnat snímky. Kupovat ho pak nemusíš - můžeš říct, že si to ještě promyslíš a kdyžtak si pro něj pak přijdeš...