Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon D5200 objektiv
¨
Autor: tibi
Datum:
12. Prosinec 2012, 19:33:46
K Nikonu D5200 nejaký slušný objektiv viac menej na rodina,krajina,dovolenka okrem setoveho 18-105 Bolo by rozumne niečo ako16-85mm ??
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Při ořezu ale žádná další
Při ořezu ale žádná další detaily nedostanete. Místo jednoho 10 pixelů určité barvy jich budete mt 15. Toť vše. Jinak Expeed 2 rozlišení 16 Mpx bohatě dostačuje. JEdiná výhoda 5200 oproti 5100 je možnost připojit wifi modul.
D5100 vs. D5200
"JEdiná výhoda 5200 oproti 5100 je možnost připojit wifi modul."
Tak tohle je hodně zavádějící tvrzení. D5200 se dost přibližuje k výbavě D7000.
Má z něj AF modul i procesor, díky tomu větší počet zaostřovacích bodů z toho 9 křížových (D5100 má jeden křížový), má vyšší rozlišení než D5100 a díky tomu je možné víc ořezávat pokud nedostačuje ohnisko objektivu. Určitě se toho najde ještě víc. A pokud je pravda co jsem někde četl, že má AF senzory pro fázový posun přímo na čipu, jako je to u Nikon 1 série, tak to bude docela převrat při natáčení videa a celkově práci s live view. Takže já osobně, pokud bych si měl vybírat mezi D5100 a modernějším D5200 tak jdu rozhodně do D5200. A nebo koupím momentálně docela slevněný D7000. (Který mám už skoro dva roky). Jinak co se týká wifi a GPS, už by tomohli začít dávat přímo do těla. Snad se u D7200 polepší :-)
Tady jsou nějaké ukázkové fotky z D5200 v plném rozlišení:
http://www.flickr.com/photos/nikonfrance/sets/72157631942703170/
D5200
Až na to, že Nikon nezapomněl u D5200 ten AF modul z D7000 "pro jistotu" očesat o jemné doladění AF. D5200 má dle mě šíleně nadsazenou zaváděcí cenu. Vždyť cenový rozdíl mezi D5200 a D7000 je např. v setu s 18-105 VR jen 3900,- Kč (+16% ), zatímco mezi D5100 a D5200 už 7500,-! +45% ! Za to už je další sklo nebo blesk.
Výbavou i celkovým provedení je D5200 jednoznačně nástupce D5100, k D7000 se neblíží ani náhodou - namátkou hlavní rozdíly: stav.displej, 2 rolery, utěsněné tělo, větší hledáček, korekce AF, počet ovl.prvků na těle, 2 sloty pro kartu, dálk.ovládání ext.blesků atd. Za 4 tis. je to "zadarmo".
O senzorech na čipu jsem nikde nečetl. A až se Nikon uráčí přidat do LV konečně histogram nebo možnost měnit v LV clonu bez nutnosti práskání zrcátkem, to pak bude teprve pokrok v práci s živým náhledem.
Nedostanu, ale ořezaná fotka
Nedostanu, ale ořezaná fotka je pořád dost velká k tisku.
A co vám brání si fotku bez
A co vám brání si fotku bez detailů k tisku zvvětšit interopolací. Navíc argumetn ořezem získám.... Nevím, podle by se mělo řezat především při pohledu do hledáčku před zmačknutím spoustě...
Zvětšování nevím jestli
Zvětšování nevím jestli interpolací nebo extrapolací znamená ztrátu kvality. Někdy nelze řezat pohledem do hledáčku, většinou aspoň nějaký ořez je potřebný u každé fotky a když vám nestačí ohnisko a řežete, každý pixel navíc je dobrý.
K setovému objektivu je další
K setovému objektivu je další setový obkjektiv blbost. Doporučuji koupit pevná skla 35, 50 a 85mm, světelnost 1,8. Pokud nevíš proč, zkus si nastudovat nějaké laboratorní testy na www.photozone.de. CEna minimální, kvalita maximální. Nic lešího než pevná skla prostě neexistuje a začínám přemýšlet o prodeji základního zoomu 24 - 70, i když ho mám se světelností 2,8. Od nákupu výše zmíněné sady pevných skel hovyužívám minimálně až vůbec. Pokud provozuješ něc s tak šílenou pixelovou hustotou jako je D5200, nemá pro tebe žádný setový objektiv význam a z nesetových zoomů jich taky moc schopných vykreslit detaily při tak šíleném rozlišení nebude...
Foťte tím seťákem, a až
Foťte tím seťákem, a až narazíte na jeho limity, budete vědět, co budete potřebavat.
Ovšem přes všechny předešlé
Ovšem přes všechny předešlé komentáře musím říct, že tento názor má opravdu něco do sebe ;)
D5200
Ale ja si chcem kupit samostatne telo a k tomu niečo univerzálne okrem 18-105mm
A k tým 24Mpx pred rokom to bolo 18Mpx tento rok to je 24Mpx na budúci rok to bude možno 28Mpx čo s tým? Prestaneme to kupovať,či vratime sa k 12Mpx?
A ješě mi teĎ došlo, že
A ješě mi teĎ došlo, že píšete v budoucím čase: Pokud jste tu houpost s D5200 ještě neudělal, rychle začněte uvažovat o D5100 a ušetřené peníze můžete investovat do optiky (nebo dalšího příslušenství, protože brzy zjistíte, že to nejde bez blesku, stativu, filtrů,.....)
Tak tak, 100% souhlas.
Tak tak, 100% souhlas.
hustota pixelů
Kde berete tu jistotu, že objektivy nezvládnou vykreslit rozlišení čipu D5200? Mám Nikon 1 V1 a v kombinaci s redukcí FT1 + objektiv Nikkor 18-200VRII nebo Nikkor 35/1,8 je ta kresba úplně v pohodě. Přitom pixelová hustota odpovídá 70Mpx na full frame snímači. Já si naopak myslím, že to větší rozlišení se může hodit. Resamplovat dolů se to dá vždycky, opačným směrem je to horší. Se slušnou optikou získá možnost většího ořezu a tím částečně nahradí potřebu dlouhých ohnisek no a pokud nebude potřeba takové rozlišení tak downsamplingem se kresba ještě víc zlepší a odstraní se šum. Stejné řeči se vedly při uvedení D7000, jak je 16Mpx zbytečně moc a dnes už si na to nikdo nevzpomene...
Mám D3100 s 14MPx a udělal
Mám D3100 s 14MPx a udělal jsem pár amatérských testů objektivů 18-70, 18-105VR, 18-55VR a pevná 50ka. Jakože když se ty zoomy zacloní, tak to asi vykreslí těch 14MPx. Ale ta 50ka je furt o mnoho lepší jak kterýkoli z těch zoomů:
https://skydrive.live.com/?cid=2c6b5ddb97abb111&id=2C6B5DDB97ABB111!116&sff=1#cid=2C6B5DDB97ABB111&id=2C6B5DDB97ABB111!107
A tom byl přesně ten můj
A tom byl přesně ten můj příspěvek: zbytečně bude dávat víc peněz za 24Mpx 5200, když za mnohe víc peněz dostane fo´ták, který bude stejné množství detailů vykreslovat na méně pamtově velkých souborech (další ušetřené peníze za archivaci, hardware k editaci atd.). Z aušetřené peníze z nekoupeného 5200 si může koupit mnohem užitečnější věci, jako např. externí blesk, polar. filtr, stativ, popř. jiné ...
Jenže ty novější foťáky mají
Jenže ty novější foťáky mají víc zaostřovacích bodů, jsou rychlejší, mají obrazový procesor Expeed3 a mimo to i víc Mpix, které se hodí při ořezu. Větší datové soubory jsou dnes nepodstatné, karty i disky jsou laciné. Nikomu bych nerozmlouval koupi nového foťáku.
RE: Mám D3100 s 14MPx a udělal
To je celkem jasné, většina zoom objektivů je opticky horší než pevné ohniska. To je ale problém optické konstrukce a ta kresba je horší s libovolným rozlišením čipu. Je potřeba porovnávat stejný objektiv na různých tělech, manuálně zaostřit přes zvětšený náhled v live view, na stativu a s předsklopením zrcátka. Pak má teprve smysl srovnávat jestli objektiv zvládne na čipu s větším rozlišením dodat víc detailů. Ale já osobně bych to vůbec neřešil a prostě fotil s tím co mám, nebo si pořídil to co chci a na co mám. Neřešil nějaké drobné rozdíly v kresbě. Takové ty výkřiky jako "D7000 nekupuj, vem raději D90" nebo "D5200 je nesmysl kup si raději honem D5100 protože je lepší" se objevují pravidelně při uvedení nových modelů foťáků a většinou je pronášejí lidi co mají nějakou starší techniku a chtějí si sami před sebou obhájit že to nové nepotřebují a to co mají je lepší :-;
Pravděpodobně taky víte, že
Pravděpodobně taky víte, že objektivy kreslí nekjlépe ve svém středu, ke krajům ostrost klesá, někdy velmi výrazně. Zkuste nasadit váš Nikkor 18-200 na D5100 a D5200 a jestli uvidíte na většm rozlišení víc detailů, určitě sem dejte odkaz na testovací foto. Pak zkuste se stejnýma přístrojema vyfotit hodně kontrastní scénu a pokuste se vytáhnout z RAW co nejvíce světel a stínů. Jestli se vám podaří dostat z D5200 to samé co z D5100, opět bych byl vděčný za odkaz na testovac foto. Troufám si tvrdit z porovnání na DXomark D5100 a D3200 (která má stejný snímač jako D5200, která zatím měřena nebyla), že ve všem vyjde lépe D5100.
test
pokud mi někdo zapůjčí D5200 tak velmi rád udělám srovnávací test s mojí D7000 :-)
Co s tím? proč myslíte, že
Co s tím? proč myslíte, že top produkt Nikonu D4 má jen 16 Mpx a ještě navíc na Full frame, což by při stejné pixelové hustotě odpovídalo cca 7Mpx na DX?
Jednoduše proto, že menší pixelová hustota znamená ve většině situací lepší výstup. Pokud to bude příští rok 28 Mpx ( o čemž silně pochybuji, i když je pravda, že D3xxx a D5xxx si kupují lidé, kteří ctí heslo víc megapixelů víc adidas => Nikon by taková hloupost teoreticky napadnout mohla), bude to znamenat další zbytečná á data na kartě a disku počítače, protože ten objektiv 18-105 není schopen nakrmit ani rozlišení Nikonu D5100, natož pak D5200.
Můžete si koupit
Můžete si koupit "cestovatelský" Nikkor 18-200 nebo 18-300 nebo podobné rozsahy od třetích výrobců.