Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon D7000 pro začátečníka? ANO či NE??
Zdravím, protože mě focení vždycky bavilo, tak bych se chtěla posunout dál a pořídit si zrcadlovku. Tento Nikon mě zaujal při poměru výkon:cena, ale v mnoho recenzích jsem četla, že je lepší s ním začít až po nějaké zrcadlovce. Měla jsem nedávno pujčený na víkend Nikon D5200 a přišel mi svým ovládáním skoro stejný s mým kompaktem, který budu chtít v brzké době prodat, a tak si nechci koupit nějakou zrca nižší třídy pro začátečníky jen proto, aby mě po roku přestala bavit a abych ji chtěla vyměnit za lepší. Chtěla bych zainvestovat do něčeho, z čeho nebudu chtít jen tak přejí na jiné tělo, když už do toho vrazím tolik peněz. Opravdu si myslíte, že bych měla s focením na D7000 jakožto začátečník problém? Nebo myslíte, že bych to společně s českým návodem časem zvládla? V obchodě jsem zkoušela fotit s D7100 (protože D7000 neměli), ale tam mi řekli, že jsou rozdíly mezi těmito těly minimální.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Pokud na to máš peníze, kup
Pokud na to máš peníze, kup rozhodně D7000. Je to jiná liga než platikové D3xxx a D5xxx. Sá jsem začínal s D3100, po dvou letech mě omezovala, tak jsem koupil z druhé ruky D90 a ta je úplně někde jinde a D7000 je nástupce s opět lepšími funkcemi. A abych to uvedl na pravou míru, D7000 bych vzal hned, ale kvůli financím je jen D90.
Ale co je zásadní, jsou objektivy, ty nejsou levné a je s tím potřeba počítat. Takže určitě pořídit nějaké pevné skla 35/50mm f1,8, pak se může hodit nějaké makro sklo jako Tamron 90mm, nebo teleobjektiv a už to leze do desetitisíců. Spíš bych to řekl takto. Než D7000 s 18-105mm, raději D90 s 18-105 a 35/50ku f1,8.
Kvalitu fotky dělá při dodržení základních pravidel:
1 - fotograf
2 - objektiv
3 - tělo
4 - blesk, filtr, ....
Kvalitní fotoaparát sám perfektní fotku něudělá, ale fotograf co má oko udělá perfektní fotku i s ajfounem.
D7000 už je doma :) i s 50mm
D7000 už je doma :) i s 50mm f/1.8... budu se s tím seznamovat hodně dlouho :D ale myslím,že to pude..časem :D
Máme D3100 už přibližně 4
Máme D3100 už přibližně 4 roky a fotíme opravdu dost. Zkusím pár stručných poznatků:
1. Není zase až tak důležité pro kvalitní fotku jaké máte tělo. Samozřejmě už vidím ty výtky tipu šumy, ergonomie tlačítek a gripu, kvalita displaye atp. Vše je to pravda a je to odpovídající ceně. Hlavně s ohledem na finance má mnohem větší přidanou hodnotu a vliv na kvalitu fotografie koupě kvalitního objektivu. Velmi výrazný skok vidím až u těl FX.
2. Zajímavá výhoda je kompaktnost malého těla D3100 s objektivem Nikon 50 f1,8. V této kombinaci máte úžasný výkon za prakticky směšné peníze. Protikladem, ale proti tomu je malý grip při provozu s těším objektiven (např. náš Tamronem 24-70 f2,8).
3. Levnější a menší tělo můžete brát do náročnějších teréních podmínek. Když ho poškodíte nebude Vás to tak mrzet a koupíte si nové. Nedívejte se na koupi jako na dlouhodobou investici, budete procházet vývojem vy i Vaše nároky a vývojem projde i technika. Takže pokud budete fotit, tak za 5 let už budete kupovat tělo nové. 4. Hlavně s rizikem poškození je třeba počítat. Jde o velmi jemnou mechanickou věc a mnohdy stačí málo. Oprava je velmi nákladná, často řešena koupí nového kusu. Mluvím z vlastní zkušenosti při pádu foťáku ze schodů a poškozenému objektivu. Potom Vás levnější prvotní investice bude méně mrzet. A to ani nemluvím o krádeži.
Samozřejmě s těmito ohledy by jste si nikdy nekoupila nic lepšího než to nejlevnější, ale tyto věci zde ještě nikdo nenapsal a je třeba je také mít na paměti. Případné kritiky prosím o soucit, chápu že jsem problematiku velmi zlehčil a zjednodušil.
uvědomuju si, co jsem si a za
uvědomuju si, co jsem si a za kolik jsem si foťák koupila a budu se snažit k němu chovat tak, aby žádnou opravu nepotřeboval a taky se snažit ho uhlídat před krádeží. Tohle je totiž samozřejmost a proto to zde nikdo asi zatim nepsal.
technika není z cukru a něco
technika není z cukru a něco vydrží. Jistě, když se to zřítí ze schodů nebo s tím člověk hupsne do vody, tak je po tom. Ale normální zacházení z mého pohledu znamená normální použití. Mít na objektivech nasazené vždy a vsude sluneční clony a doporučuji i UV filtry. Když se mění objektiv, tak pokud možno co nejkratší dobu mít otevřené tělo a výměnu skla provádět co nejrychleji. Vyvarovat se výměně objektivů v prašném prostředí, pokud je to možné. Jinak se dá hledat i určitá přímá úměra v tom smyslu, že čím dražší technika, tím více vydrží. Profi objektivy jsou drahé, ale světelné, obrazově kvalitní a vydrží drsnější zacházení a podmínky. Tak pokud se rozhodnete třeba pro nákup použitého objektivu, tak se toho až tak nemusíte bát. Chce to dobře si jej odzkoušet, prohlédnout a otipnout prodejce. S D7000 budete spokojená, jen se nenechte tak nějak rozhodit pokud budete mít pocit, že snímky jsou takové méně barevné a živé. Jde pouze o to se s tím zžít a naučit se vše ovládat. Takže fotit, fotit, fotit a ptát se a číst :-)
dobrá volba, gratuluju
dobrá volba, gratuluju
...s výše uvedeným bych v
...s výše uvedeným bych v některých bodech souhlasil a proto bych měl jiný názor :-).
1) levnější tělo a menší tělo můžete brát do náročnějších terénních podmínek. Když ho poškodíte, tak vás to opravdu asi nebude tolik mrzet, ale když už nyní koupíte odolnější tělo, tak to tak snadno nepoškodíte. D7000 i D7100 už mají tělo z hořčíkové slitiny a lépe utěsněné proti prachu a vlhkosti.
2) není zase tak důležité pro kvalitní fotku jako máte tělo. Opět se s tím dá souhlasit, ale do určité míry. Opravdu je prvotní nejprve zvládat určité fotografické zákonitosti a vědět co bude přístroj dělat a jak asi bude výsledek vypadat. Ovšem to se nenaučíte ze dne na den, ani za měsíc, ani za půl roku. Ovšem to je právě to, co nás na focení přece baví :-). Kdybych věděl, že každá fotka co udělám bude super, tak nemámr adost...nějak bych ztratil radost z toho, že se mi něco povedlo. TAkže pokud budete fotit jen krajinky, děti u stromečku, kamarády na výletě apod. Tak pak bych řekl, že je to opravdu jedno. Pokud se ovšem chte zlepšovat, myslíte to s focením vážně a chtlo vás to nebo vás to chytne, tak bych rovnou sáhl po modelu vyšší řady. Přeskočíte právě to, že si budete za rok, dva, tři, kupovat nové tělo. Technický boom vývoje digitálních zrcadlovek už není zdaleka takový jako před několika lety. Takže pokud si například pořídíte D7100, tak myslím ještě dlouho nebudete mít potřebu tělo měnit. Super AF (stejný jako do nedávna nejlepší profi stroj D4), na rozlišení si také stěžovat nebudete, to je až zbytečně vysoké, nicméně jste schopna udělat opravdu kvalitní výřezy. Je zde náročnost na kvalitu objektivů, to ano. Nicméně k objektivům s emůžete postupně propracovávat. Ale pokud budete třeba chtít fotit akčnější věci, tak oceníte například bleskový Af a rychlejší ovládání přístroje. D7100 jsem vlastnil a je to opravdu super mašinka. Pokud vás to finančně nelimituje, tak já bych už dnes sáhl po D7100. Konkrétně AF je oproti D7000 znatelně lepší.
Tímto nechci zlehčovat výše uvedený příspěvek, ale jen je potřeba vidět i druhou stranu mince.
bšecko všecko ide nastavit na
bšecko všecko ide nastavit na ,,auto,,
to ostatní se pak poddá, opravdu nemá cenu kupovat něco co mi za dva, tři, roky nebude stačit, co budu muset ,,zánovní,, prodat pod polovinou ceny ---- to jsou vyhozené peníze.
Možná ti poradim jako člověk
Možná ti poradim jako člověk kterej fotí relativně málo a ne vždy zrcadlovkou, měl jsem Nikon D80 a chtěl jsem novej (myšleno nový nepoužitý) foták koupil jsem D3100 jelikož podle toho co jsem viděl a používám je druhá volba až D7000, bohužel cenovka D7000 je o poznání jinde.
K věci koupíš si Nikon D3100 + seťak 18-55 VR a nebo D7000 + setak 18-105 VR rozdíl ceny tam bude přibližně cca 15000,- (3 x tolik) což znamená že u 3100 máš dostatek prostředků ke koupi například kvalitní tašky, blesku, dlaších objektivů.
Rychlost nastavení u D3100 je pomalejší než u D80 kterou jsem měl dřív, ale je to o zvyku a zručnosti a co potřebuješ měnit. když si naučíš poslepu mačkat tlačítka stačí ti i jeden roler ale bez debat 2 jsou podstatně lepší, D3100 toho neumí opravdu hodně, muj druhej fotak toho umí o poznání víc a není to DSLR :-) na druhou stranu za tu cenu je to super stroj osobně jsem k D3100 koupil použitej 18-135 objektiv a prodal 18-55 VR 0 k 0 pošla přikoupil jsem 70-300 objektiv (obyčejný tamron) a koupil blesk Nissin DI466, to vše za cenu mnohem pod cenou D7000 v základu
kdybych měl peníze koupim jednoznačne D7000 jelikož když vezmeš všechny funkce co umí, kvalitu a t d není moc co řešit, je to o penězích a použití jelikož já fotim max 1 za 14 dní a na focení mám čas tak mě pomalejší nastavení nevadí tolik a jak píšu za dobrou cenu mám tělo 2 objektivy blesk, a pokud máš kompakt tak ho hned neprodávej protože i k zrcadlovce se hodí mít foťak na rychlé momentky já mam k Nikonu eště bezzrcadlovku olympus e-pl3 a jak je fajn na výlety.
eště doplnim že určitě nastavení tě u D7000 nebude přetěžovat jen nad tim strávíš víc času než se to naučíš a zapamatuješ
Diky za komentar, zase nejaka
Diky za komentar, zase nejaka ta rada navic ;) Olympusu se chci vzdát hlavně kvůli tomu, abych si za to mohla koupit prave ta ruzna prislusenstvi k telu, ale zase na druhou stranu ma opravdu skvely zoom, takze kdyz budu mit D7000 a naky levnejsi pevny objektiv, tak by se mohl kompakt hodit. Jenze ikdyz neni spatny, tak jsou z toho porad horsi fotky nez ze zrcadlovky (pochopitelne). Prvni jsem zacala telo shanet nově přes net, pak taky přes obchody a ted jsem se dostala k tem inzeratum. Jeden uz tedka vypada i celkem nadejne, tak snad se mi ho podari ziskat. Ale s tim prodejem kompaktu pockam urcite pres cele leto, nechci riskovat, ze bych byla na dovolene bez fotaku :D
takze kdyz budu mit D7000 a
takze kdyz budu mit D7000 a naky levnejsi pevny objektiv.
Jak píšu níže, super objektiv je 35/1,8. A nový se dá koupit za 5000-5500. Je to vlastně základní pevná 50 pro FF. To znamená univerzální objektiv skoro na všecko :)
35/1,8 je fajn, ale záleží co
35/1,8 je fajn, ale záleží co budeš fotit. Je to relativně krátké ohnisko, takže na některé motivy se moc nehodí. Například portrét osoby od pasu nahoru, nebo jen obličeje nebude vypadat moc dobře. V praxi se dá vystačit s jediným objektivem, jen je potřeba si dopředu ujasnit, co budeš nejčastěji fotit. Sám mám plný batoh objektivů v rozsahu 16-500mm, ale stejně nejčastěji používám Sigmu 150mm OS :-) U toho Nikkoru 35/1,8 se neboj bazarového, ušetříš minumálně třetinu ceny. Spousta lidí si ho kupuje protože je levný, ale za chvíli ho prodávají z důvodu nevyužití, případně přechodu na full frame. Takže je každou chvíli nějaký na prodej na Paladixu, za ceny od 3500,-
Pevná 35 pro DX není krátký
Pevná 35 pro DX není krátký objektiv. Je to objektiv, který má +- tejnou délku jako uhlopříčka čipu, tudíž je to objektiv základní. Proto se hodí SKORO na všechno. Kdysi jsme neměli prakticky nic jiného a šlo to. A za druhé - začátečník si určitě nebude hned napoprvé kupovat kompletní výbavu s objektivy 16-500 Je to poněkud finančně náročné- Já mám 7100 + 18-15, 35/1,8, a 10-24 od nikonu a stálo mne to cca 60 litrů... Mimochodem, já používám nejčastěji 10-24 a to na širším konci...
No vidíš, takže tím že
No vidíš, takže tím že nejčastěji používáš ohnisko 10mm tvrdíš v podstatě to samé co já :-) O tom, že je 35/1,8 fajn není třeba debatovat, ale né vždy se hodí. Například na větší skupinu lidí v menší místnosti je moc dlouhý, na portrét jedné osoby od pasu nahoru moc krátký, na makro se taky moc nehodí... Takže jak jsem psal, je potřeba si ujasnit, co s ním majitel bude chtít fotit, aby mu pak neležel zbytečně nevyužitý. Taky pokud někdo přechází z kompaktu se zoomem na zrcadlovku a rovnou to koupí jen s jedním pevným ohniskem, asi bude ze začátku docela trpět, než si zvykne.
Tak to si pište, že budu
Tak to si pište, že budu trpět :D Už jsem trpěla jenom ten víkend, kdy jsem měla pujčenou D5200 s tím setovým objektivem, kde byl zoom asi 3x menší a už jenom z toho jsem byla špatná :D Taky občas ráda fotím makra a to se taky nedá ani s 35mm ani s 50mm, proto uvažuju i o 40mm f/2.8 micro, ale bojím se právě toho, že ho moc nevyužiju.
Já jsem přechod z EVF
Já jsem přechod z EVF ultrazoomu na zrcadlovku vyřešil před léty koupením setu D7000 s objektivem Nikkor 18-200VRII :-D až později jsem začal dokupovat další objektivy podle aktuální potřeby. Spousta lidí na ten objektiv nadává, ale většinou jsou to ti, kteří ho nikdy nedrželi v ruce. Já jsem s ním spokojený, ale samozřejmě ve srovnání s pevnými ohnisky je to bláto, hlavně na krajních koncích rozsahu.
Sice už DX nemám nic (kromě
Sice už DX nemám nic (kromě Nikkor 10,5), ale potvrzuji, že Nikkor 18-200 je na svůj rozsah výborný, na cestování vhodný a vůbec nepodává špatné výsledky. Ano s pevnými ohnisky NELZE srovnávat, ovšem zase univerzálnost a výhoda ve VR. Pro začátek dobrá volba. Já ho kdysi kamarádovi koupil s D90 a je velmi spokojen, výstup pro rodinné účely zcela dostačující a spoustu ostatního focení taky.
já mám zrcadlovku vyloženě
já mám zrcadlovku vyloženě jako amatér a nefotím tematicky, ale spíš co se namane a nejvíc rodinu. zrcadlovka pro to, že mám vyšší nároky na kvalitu obrazu a vůbec audio/video a kompakt obrazově nestačí a chci něco, co má opt. hledáček a rozumně se to drží. objektivy jsem měl N 18-55, 18-105, 35/1.8 a Tamron 70-300. Jenomže jsem nedávno koupil Sigmu 18-200 z nové řady C, protože mě nebavilo střídat objektivy a většinou jsem potřeboval právě jinej, než byl nasazenej. Takže jsem koupil univerzál za cenu horšího výstupu a o to větší bylo překvapení. Oproti setovým Niokonům je ve všem lepší, největší překvapení je na nejdelším ohnisku a plné díře, tam jsem nečekal nic a výsledek velice solidní. Teď jsem o víkendu střídal i s pevným Nikonem 35 a ... Nikon 35 už je na prodej na bazaru :-) Pevný sklo je určitě lepší, ale ne pro mě. Světelnost nevyužiju, doma fotím jedině s ext. bleskem na F8, na skupinky venku ta 35 chce stejně 4-5,6 a pokud budu chtít něco máznout, tak dám na Sigmě větší ohnisko. Takže já si vystačím s touhle Sigmou a ve spojení s CaptureNX2 udělá víc parády než další skla. Fotím jenom pro sebe na disk :-) Určitě tenhle zoom stojí za vyzkoušení, protože právě u tohota skla neplatí to, že je kvalita vykoupena univerzálností. Ve srovnání se staršími S, T, N 18-200,250,270 je to špička.
Základní pevná 50 pro FF je
Základní pevná 50 pro FF je 75mm na DX formát.
Pro DX je základní objektiv
Pro DX je základní objektiv 35. To je jako 50 pro FF. Asi jsem to špatně napsal, a proto jsi mne nepochopil.
me se libil i 50/1.8 a 40/2.8
me se libil i 50/1.8 a 40/2.8 Micro, jeste vaham
Tak jsem si s velkým zájmem
Tak jsem si s velkým zájmem pročetl všechny příspěvky v tomhle vlákně, občas to vypadalo že sedět u jednoho stolu, tak nevím, nevím, jak by přátelské pokecání u piva dopadlo, jestli "se zelím nebo na šípkové omáčce" a je zde krásně vidět, co člověk, to odlišný názor na cokoliv a každý, zdůrazňuju KAŽDÝ (!!!) z vás (nás) má pravdu právě s ohledem na to, CO fotí, PROČ to fotí a KAM to fotí, což zde v každém pokecání stále dokola omýlám, že je to HLAVNÍ ROZHODOVACÍ KRYTÉRIUM na cokoliv kolem focení. Jeden má rád holky, druhý vdolky a každý se dopracuje ke stejnému výsledku svým stylem a přitom všichni budou spokojeni nad výsledkem, že se JEMU (JIM, NÁM) povedl. Jesli ten má D3000 a ten D4 je v celku fuk, hlavně že mají RADOST OBA a hlavně o tom focení je, o radosti!!!
Amatér, profík, dva či jeden roler, série či jednotlivě, tlačítka nebo jen Menu, manuál ISO či AutoISO, režim P či M, VŠICHNI můžou VŠECHNO používat ke kýženému výsledku, k naší radosti, že jsme zvěčnili, co jsme zvěčnit chtěli, pro co jsme zmáčkli spoušť a jestli fotím jednou za měsíc či každý den tuny záběrů, každého je věc, protože každý má rád ze světa focení něco jiného. Přečtite si tohle vlákno znova a dojdete ke stejnému názoru, že v jádru všichni myslíme a konáme totéž, akorát každý zarputile prosazujeme tu svojí cestu "kaluží". Někteří proti té kaluži chceme ty neznalé odradit, protože jsme se v ní sami plácali a protože víme, že kdo nefotí jenom na zelený foťáček, ten bude chtít jít dál a někteří radí opak, když oni se v ní plazili, proč tu radost nedopřát těm dalším, když to někomu STAČÍ. Čas ukáže, která barikáda má pravdu, já tvrdím ta první, jít hned výš, když finance a chuť dovolí. Neříkám hned jít na FX, ale když si někdo troufne, proč ne.
Nemám výhrad k žádnému z vás, co jste zde psali, dokonce i Jeníček se mi líbil, že konečně "dospěl" (myšleno v dobrém) a je ještě jeden na fóru, co u něj stále čekám a čtu konečně pokrok, že dochází a dojde do stejného stádia "dospělosti" (a vlastně je ještě jeden, co zde naštěstí už nekomunikuje). Všichni jste mi přínosem a ujištěním v tom, že mnohé dělám taky tak a přiznejme si, ono se třema veličinama časem, clonou a ISEM hafo možností není, nad čím laborovat, aby byl snímek tím, co máme před objektivem, to je jenom dodržet, aby den byl den, noc nocí, pohyb pohybem,... a aby si foťák neudělal ze scény zprůměrovanou šedou tabulku.
Já analogovou zrcadlovku nevlastnil, jenom z kapesnýho a brigád v učňáku zakoupený obyčejný kinofilmový, železný, těžký ruský foťák s expozimetrem a dálkoměrem, se základním objektivem, takže zde nikomu nemám právo radit, když čtu, jaký fotografický životy (a umy) máte, ale až digitální svět mě nadchl svýma možnostma (stejně jako mobily, že nemusím letět doprostřed dědiny k obecnímu telefonu v kuchyni, kde co čert nechtěl sedí celá rodina i s příbuznýma ze sousedství a tiše civí, jak se domlouváte, kdo vyzvedne prcky ze školky, to dnes se krásně mobiluje z postele, klídek, intimo, vlnící se deka, holčina na druhé straně pod dozorem nic netušících rodičů .... zbytek tajenky si doplňte, chlípníci, prostě pohodička bez čumilů a běhání po krk v závějích a ve vánici) a tento digitální věk mě vrátil k focení, protože co naplat, čvachtání ve vývojce, ustalovači a hrbení se spocenej u zvětšováku mě už nebavilo.
Jenže prachy a fotografický um není, tak si člověk koupí digitál (i když s hodně funkcema ovládání P, S, A, M, +-EV a blesku, nastavení ISO, hledáček s dioptrickou korekcí, atd...), pak po pár letech najednou už nestačí, tak vysněná zrcadlovka je další cesta, ale bohužel, prachy opět nejsou, nezbývá než DSLRový dno D60 a kdo nezažil, nepochopí, co je spartánský vybavení, co jsou 3 ostřící body, co je ovládání přes Menu, že to je fakt běs (z pohledu dneška) a nemusím fotit krajinku či sport, prostě je hrůza někam lézt dovnitř a jedno volitelný Fn (mám na něm ISO) ovládání nespasí. I jeden roler by stačil, když si člověk zvykne mačkat co má ...., ale až D7000 mě teprve dostala, co jsem chtěl. Samozřejmě, že je ještě krůček co mi nevoní, co by drobného znatelně zlepšil nový firmwer, hardverově bohužel ne (něco je vylepšeno už na D7100, ale i tam mám výhrady, myslím že je opět uměle nedonošená, jako řady D6xx a D8xx), ale užívám si ji, dlachním a rozmazluji, bohužel s přídomkem projití té "kaluže" před ní. Proto ten román od analogu.
Nedávno nám fotil svatbu dcery jeden fotograf, užíval jsem si, že mu můžu dělat nosiče (a osvětlovače) stojanu a difuzéru (ta velká bíločerná krabice na blesk), že můžu nahlídnout, jak to dělá amatérský pooloprofík a při kecání ve chvilce mezi jeho neustálém hledání záběru jsme se shodli, že i když záběry Eifelovky nebo večerního Mouline Rouge jsou tuctový, že si je můžu stáhnout z netu, že zde mnozí o takový záběr nezavadí, že mu jsou dokonce odporný, tak takový pohlednicový záběry mají cenu, protože vypovídají příběh, že jsem tam byl, že jsem je pořídíl JÁ a že mám krásnou vzpomínku na duši i na obrázku na zdi, z tuctového či pohlednicového obrázku. Že jsem je pořídil sériově "kulometem", podle některých amatérským způsobem s hromadou balastu? Proč ne! Když nemám stativ, když není čas nebo se nedaří správné nastavení, proč nevyužít tu krásnou digitální techniku k co nejdokonalejšímu snímku hned v terénu. Přece kvůli tomu nebudu prašivej amatérskej cvakač, jak já říkám, že je rozdíl mezi ckakačem a řízeným cvakačem!!
Nebo nedávno v Pardubicích na leteckém dni při focení letadel na stojánce. Za pásku vás nepustí, u letadel stále někdo vykecává o tom, jak manželka rodila, ale aby šli pár metrů bokem, to ne, nebýt "odpornýho" zoomu, vyfotil bych kulový. Nebo se mi stále nedařilo vyrovnání expozice letadla a okolí se sluncem skoro v záběru. Nakonec jsem se rozhodl pro experiment s "kulometováním" (různě nastaven Bracketing), že doma něco vyberu. Opět, proč nevyužít techniku a v tom mi pomohla i možnost více tlačítek, dva rolery a jiný vyfikundace, abych vše urychlil a nezacláněl ostatním fotografům a když sem viděl, že někdo šel kolem, namířil zrcadlovku, cvakl, koukl na LCD a šel dál, to nemohl být profík, co ví co dělá, záběr mu nemohl vyjít bez nějaké části záběru zkurvené. Atd by se dalo pokračovat v příkladech, co zde všichni uvádíte.
Neohrnujme nos nad něčím neprofesionálním, když pak sedneme k počítači a honíme obrázek pře foto program a ptám se proč, když profíci mají vše dokonalé už ve foťáku, odpovím protože nemají, protože bez toho počítače by byli stejní jako mi amatéři, jenom se takovému tvrzení brání, stejně jako majitelé laciných stativů, foťáků bez tlačítek, atd... Využívejme předností techniky, která nám umožňuje to, o čem analogové ani nesnili a bavme se z toho u toho!!
Jediný, co snad u zrcadlovky trochu odsuzuju, je používání zelenýho foťáčku a motivové programy, to je dobrý akorát, když foťák půjčím totálnímu fotografickému dřevu, tak ať nemusím pořád lítat něco nastavovat i když režim P s ručním nastavením ISA se dá taky u dřeva použít.
Takže opět zase román, omlouvám se těm, co milují slova o délce z DOSu 5+3 (nebo 8+3, už nevím), ale ty vášně o stejném, skoro stejném jsem chtěl okomentovat, vlastně v mnohém znova zopakovat, stejně jako je tohle fórum, pořád dokolečka dokola o stejných otázkách a stejných odpovědích, které stále dokola čtu a rád čtu, je zde aspoň živo.
Dobré světlo!
Profesionál je ten, který
Profesionál je ten, který přinese z každé akce fotky, které snesou profesionální kritéria na fotografii kladená. Nejen v technické, ale hlavně v obsahové rovině. Dovede udělat profi portrét, reportáž venku i uvnitř, v divadle, na koncertě, v hale, v ateliéru, na svatbě i večer u táboráku. Je jedno, KOLIK toho nafotí, důležitý je výsledek, protože např. při sportu může vyjít dobře 1 ze dvou set. Profesionál také zná prostředí a ví, jak budou dané akce probíhat - kam se má postavit, s kým se domluvit, jaké bude potřebovat vybavení a jaké si má za to říct peníze - i když to bude dělat zadarmo, může to být pořád profesionál.
Podle mě je profesionál ten,
Podle mě je profesionál ten, kdo se věnuje jednomu tématu na 100 %
To je přece nesmysl. To, že
To je přece nesmysl. To, že se rozhodnu stát zitra truhlářem a budu se tomu věnovat na 100% ze mne ještě profesionála neudělá. Profesionála dělají výsledky (existuje i spousta profesionálních řidičů, kteří jezdí jako trotlové).
Kamin napsal zjednodušeně a
Kamin napsal zjednodušeně a tím i neštastně (důkaz toho, že ne vždy se dá jednou větou vyslovit vše) to co ty. Z tvé odpovědi výše bych vyčetl víc než 100% nasazení, nasazení doslova na krev, takže profesionál jako poleno, co nestihne uvařit si čaj, nemá vlastně kdy!
že je řada 7 oproti řádám 5 a
že je řada 7 oproti řádám 5 a 3 podstatně lepší není třeba nijak zdůrazňovat, to je jasná věc. Je třeba ale zdůraznit, že pro příležitostného amatéra to není jedna jediná možnost a že bez těch všech vylepšeních oproti nižším řadám, se v žádným případě neobejde.
Já jsem koupil 5200. Po týdnu
Já jsem koupil 5200. Po týdnu focení jsme ten foťák chtěl rozbít. Chápu, že někomu stačí jeden roler, ale já, než jsem to nastavil, tak spadlo nádraží (to je z legrace). A STRAŠNĚ mi tam chyběla hloubka ostrosti. Vrátil jsem 5200, přidal peníze a koupil 7100. Jsem spokojený, ještě mi tam chybí fresnelka. Pak by bylo moje štěstí úplné. Jsem amatér, fotím sem tam, když mám čas. Ještě takový poznatek. Když jsem kupoval foťák, tak všude psali, že 18-105 je perfektní objektiv. Fotilo to dobře. Protože mi chyběla světelnost, tak jsem koupil za lidový peníz 1,8/35. Už s 18-105 fotím velmi zřídka. Rozdíl na fotce pozná i moje manželka...
Měl jsem D5100 i D7100.
Měl jsem D5100 i D7100. Rozhodně bych se - pokud to finance dovolí - vyhnul čemukoliv, co začíná trojkou a pětkou. Oslavné recenze beru s rezervou, řada recenzentů si chce čuchnout i něčemu lepšímu a tak vlezdoprdelkovsky píší o tom, jak jsou ty levné foťáčky dokonalé a jak nabízí stejný výkon, jako dražší stroje.
1. hledáček - levné modely mají zrcadlový hledáček slepený ze dvou malých zrcátek. Je to levné, temné a k ničemu. D7000 má pentaprizmatický hranol, tedy to, co normální člověk narozený před rokem 1980 pokládá za zrcadlovky za normální.
2. ergonomie - k nezaplacení; D7000 sice nemá pro všechny potřebné funkce dedikované tlačítko, ale je tam zřetelný pokrok. Dva rollery beru jako minimum.
3. sloty na dvě karty - opět k nezaplacení pro toho, kdo to myslí s focením vážně.
k čemu konkrétně dva rollery?
k čemu konkrétně dva rollery?
Dva rolery? Na ukazováčku mám
Dva rolery? Na ukazováčku mám clonu a kombinace palce a ukazováčku korekce expozice. To je naprostý nevyhnutelný základ.
ovládací prvky na vyšších
ovládací prvky na vyšších řadách jsou určitě super, ale není to nutnost. když jsem měl D3100, tak jsem věděl, že po ní koupím D7000, ale nestalo se tak a mám teď D5100. přijde mi, že většina amatérů s řadou D7xxx má po návratu z focení super pocit, jak si pěkně zamačkali čudlíkama, fotky stojí sice za h...., ale nastavování bylo jedna radost :-D pokud fotím jako amatér párkrát týdně a někdy ani to ne, tak nějaký ovládání je zcela mimo rámec uvažování. jinak D7000 je určitě suprová, ikdyž se může zdát být složitá kvůli hodně tlačítkám. spíš by mohl odradit rozměr a hmotnost a foťák bude stále častěji zůstávat doma. já jsem si koupil battery grip k D3100, abych měl dospělý tělo, drželo se to suprově, ale zjistil jsem, že to zabírá moc místa a stejně tak mi začínala vadit i hmotnost.
JJ, taky jsem koupil za pár
JJ, taky jsem koupil za pár korun grip k D90, ale foťák byl velký jak kráva a těžký, tak šel grip za týden z domu. Na moje a manželčino občasné focení to není potřeba. Ale jako profík co fotí portréty/svatby je to nutnost.
S tohoto důvodu jsem po půl
S tohoto důvodu jsem po půl roce grip z D90 po půl roce prodal a navíc jsem ho musel hodně dotahovat aby se nevyklal. mám dvě baterky tak je radši měním.
Pokud fotíš statické věci
Pokud fotíš statické věci jako třeba krajinky, jeden roller opravdu stačí. Pokud potřebuješ rychle měnit nastavění jako třeba u reportáže jsou 2 rollery nezbytné.
nebudu to nijak rozvádět, ale
nebudu to nijak rozvádět, ale kdo chce odvést nějaký výkon a opravdovou práci tak 2 rollery potřebuje o tom žádná. Já bych foťák bez rollerů nekoupil a s nelibostí bral do ruky. Měl jsem u známých v ruce nějakou D5100 nebo co to bylo a zešílel bych...
já se ale ptám, k čemu
já se ale ptám, k čemu konrétně pro amatéra dva rollery a chci konkrétní odpověď.
Nezáleží, jestli pro amatéra
Nezáleží, jestli pro amatéra nebo profíka, scéna je stejná pro oba a oba potřebují udělat korekci expozice nebo clony a na to přesně potřebují oba ROLERY
Definuj napřed slovo amatér.
Definuj napřed slovo amatér. Je to jouda, co si koupí zrcadlovku, protože "to dělá lepší fotky", nebo člověk, který se fotografování věnuje ve volném čase...? Stejně tak by mohl někdo položit otázku, proč by měl amatér fotit zrcadlovkou, když jsou přece krásné a levné UZ...?
správný dotaz, co je
správný dotaz, co je "amatér". Vlastně jsem to třeba i já, protože mne to už dávno neživí a mám to jako hoby či příležitostný příjem ...
záleží dost na tom co člověk
záleží dost na tom co člověk fotí za disciplínu a jak rozumí souvislostem clona/čas/iso.
Takže pokud nemám moc času, scéna je dynamická a často se mění (sport, dokument, akce) pak je absolutní nezbytností mít možnost tyto veličiny měnit v závislosti na situaci aby ten výsledek byl k něčemu tj. nespoléhám na plnou automatiku, která obvykle udělá něco jiného než já jako fotograf chci. Tyto veličiny se vzájemně ovládají přes dva rollery kromě jiného samozřejmě (mají i jiné funkce) a tím získávám ten potřebný ba až místy kritický čas.
Než bych něco namačkal v menu tak je dávno po všem.
Jako amatérovi je ti to hlavně k pohodlí, ale asi s jedním žít dokážeš, já třeba ne, ale je to asi tím, že fotím 30 let
a často fotím věci na které kouká poměrně dost lidí. Tak ono se dá fotit i na dírkový fotoaparát, akorát blbě se s tím fotí sport nebo koncert :-)
Letitý zkušenosti nejde jednoduše transferovat, foť a uvidíš, pak sáhni po čase až to dostaneš pod kůži, po profi vercajku a foť a znovu hodnoť, to je to co se nedá sdělit, to se musí zažít.
pokud jde o rychlou akci, tak
pokud jde o rychlou akci, tak předpokládám, že nebudeš fotit na M, ale na prioritu času nebo clony. v tom případě zadní roller měni čas resp. clonu a přední ISO? nevidím v tom záasadní rozdíl oproti jednomu rolleru, kde pro iso stisknu akorát FN tláčítko a neřeším, kterým rollem pohnout a nemusím sundat prst ze spouště. prst na tlačítku FN, ale můžu pořád. takže bych řekl, že pohotovější je použití jednoho rolleru. při plně manuálním režimu můžu měnit každým rollerem čas/clonu, což nepotřebuju dělat pohotově, protože fotit nějak extra pohotově na manuál to asi není to pravý a v interiéru, resp. ateliéru ten manuál nastavím jednou a neřeším. možná se pletu, ale umí přece ty dva rollery něco navíc, nebo jinak než jsem psal?
už dneska fotím jenom na M
už dneska fotím jenom na M :-)
tak to je potom jasná volba
tak to je potom jasná volba lepšího těla (2 rollery), ale kdo z amatérů takhle bude fotit?
I krajina v Toskánsku uživí
I krajina v Toskánsku uživí hravě dvě kolečka
nevím, chybí mi zkušenost. Už
nevím, chybí mi zkušenost. Už moje Nikon analogový zrcadlovky měly 2 rollery, takže já už ani jinak fotit neumím :-)
Vlastně kecám, F50 i F70 co se válí ve sklepě mají tuším jen jeden roller a F50 snad žádný, už nevím, je to přes 20 let ....
Přesně naopak... fotí se to
Přesně naopak... fotí se to na M, někdo používá AutoISO, někdo ne...
Vlezeš na místo, nastavíš ISO, čas, clonu, uděláš zkušební snímek, podíváš se, jestli je to zhruba dobře exponovaný a pak jedeš, dokud se nezmění podmínky.... Automatika akorát dojebe větší kontrasty, světla, stíny a každá fotka je pak jiná ... Když je tam blbá barva světla, tak si vyfotíš papír nebo šedou tabulku a nastavíš si bar. teplotu. Když tlačíš fotky rovnou na web, nebo redakci, tak jedeš JPG+NEF, protože fakt nemáš čas... Nafotíš, 10-15 minut probírka a 3-5 kousků posíláš...
Ale to zjistíš časem sám ... není nad vlastní zkušenost :-)
tak tím spíš ale nepotřebuju
tak tím spíš ale nepotřebuju dva rollery a přímý tlačítko na změnu měření expozice.... pořád čekám až někdo vyloženě přijde s nějakým pádným argumentem, proč se nižší řady nedají ovládat :-)
Mě teda komentář od "Macek73"
Mě teda komentář od "Macek73" bohatě stačí na vysvětlení, uvítala bych na foťáku to, že když třeba někdy příjdu do styku např. se sportem, tak si chci ihned nastavit sériové snímání bez toho, abych lezla do menu. A myslím, že se to bude hodit v hodně situacích ;) Ne jenom u lidí v pohybu, ale i u zvířat atd.
doplním výše uvedené o moji
doplním výše uvedené o moji preferenci a zkušenost. Ostření mám výhradně na tlačítko AF-ON a mám natrvalo nastavené průběžné ostření AF-C, takže ostřím kdy chci přes AF-ON a pokud držím tlačítko tak ostřím a přeostřuji stále a bez prodlevy. Automatika jen na Auto ISO jinak vše na M takže řídím clona/čas a podle vkusu či potřeby řídím +/-EV.
Občas ladím WB (White Balance) jinak spíš spoleéhám na automatiku WB a kdyžtak serii snímků v Adobe LR poladím.
Takhle fotím po létech strávených za hledáčkem já a už asi tento způsob měnit nebudu, vyhovuje mi na všechny žánry.