Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon D7100 problem - kvalita vystupu
Po letech jsem se rozhodl pro prechod od Canonu k Nikonu. Rizenim osudu se mi do ruky dostal novy D7100 s novym objektivem Nikon 18-140mm F3.5-5.6G AF-S DX VR ED. Vzal jsem jej s sebou na vylet a tesil se na obrazky. Pred chvili jsem je zacal stahovat do PC a jsem z nich - mirne receno - rozpacity... Je mi jasne, ze neco neni dobre, jen presne nevim co... :(
( Kdyby mel nekdo chut se podivat, povesil jsem "vzorky" v plne velikosti zde : viz. odkaz dale v textu !
Kdyz pominu neostre okraje, zarazi me ta hloubka ostrosti jen od fotografovaneho objektu ke me, dozadu nic. A pri foceni krajiny (kde ostrim na obzor) mam ostre jen cosi prede mnou... :(
Trochu se mi to uz nepozdavalo pri prohlizeni ve fotaku ale neprisel jsem na to, jak nahled nastavit na sto procent a na nejake vetsi "laborovani" nebyl cas. Jen si blahorecim, ze jsem mel s sebou i Canon a snazil se alespon to nejzajimavejsi "tuplovat" i na nej...
Dekuji za prip. pomoc !
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Vlastnim nikon d7100 a
Vlastnim nikon d7100 a kupoval jsem si k nemu objektivy od Sigmy 17-50/f2.8 OS a 50-150/f2.8 OS.
Co se prvniho tyka, ma problem s telem v tom, ze kdyz vyfotim fotku a zoomuji ji na display fotaku, tak nefunguje kontinualni posouvani po fotce pomoci krizoveho volice (musi se pro posun neustale mackat).
Taky je nachylnejsi na ostreni na sirokem konci s pouzitim krajnich nekrizovych bodu.
Druhy zminovany objektiv mam par dnu, ale jsem z nej nadsen, rozsah mi plne vyhovuje a kresba naprosto super. Ostreni rychle a os funguje jak ma.
Takze za me tuto kombinaci k nikonu D7100 vrele doporucuji, protoze jsem s ni spokojen.
Mám tu samou kombinaci D7100
Mám tu samou kombinaci D7100 a Sigma 17-50/f2,8. Hned po zakoupení tohoto objektivu jsem zaregistroval dva "problémy". První, který popisuješ a druhý, který spočívá v tom, že po vytvoření snímku se po 2.s nevypíná náhled fotografie na displeji. Musím ho vypnout buď namáčknutím spouště nebo tlačítkem "prohlížení snímků". Vzal jsem tedy sestavu a vyrazil do Megapixelu, kde jsem objektiv zakoupil. Byly ochotní a tak jsem vyzkoušel další dva stejné objektivy a problémy byly stejné. Nedalo mi to a ještě jsem zašel do AWH servisu, kde také velmi ochotný technik nakonec zjistil přímo u výrobce Sigmy, že tento objektiv ve spojením s tělem D7100 prostě toto dělá a nejedná se o závadu...co dodat. Mohl jsem ho vrátit nebo si na to zvyknout. Nakonec jsem si zvyknul, protože jinak je to v této kategorii výborné sklo. Ostatní Sigmy, které má (70-200/f2,8 105/2,8 macro 1:1 a 10-20/f4,0-5,6 fungují bez problémů. I když posledně zmínění 10-20, je už pro toto tělo s kresbou dost na hraně a asi půjde... ;-)
Mam Nikon D7100 a pouzival
Mam Nikon D7100 a pouzival som ZPS od verzie 12, teraz mam verziu 17. Fotim len do RAW a vsetko som upravoval v ZPS. Pri zachranach prepalov/podpalov je ZPS oproti VNX NXD velmi slaby. Nedavno som kupil Fuji x100s a ZPS zobrazovalo RAW totalne mimo - proste nepouzitelne. To ma dokopalo ku vyskusaniu Adobe Photoshop Elements 13, ktory je v CZ jazyku a ktory som aj nakoniec kupil. Upravujem v nom RAW z Nikonu, Fuji aj Oly a od tej doby pouzivam ZPS len na prezeranie fotiek, zmenu velkosti JPG atd. Jednoducho je PSE 13 a praca s vrstvami a maskami o niekolko levelov vyssie.
Jeste bych se rad zeptal -
Jeste bych se rad zeptal - nemate nekdo moznost udelat par fotek s D7100 a Nikonem 200-400/4 a dat je sem v plnem rozliseni, RAW bez uprav ?
Nebo nasel by se nekdo s D7100 na trase Domazlice - Plzen - Praha, u koho by se mohl o vikendu zastavit kolega s 200-400 na par zkusebnich fotek ?
( vzkaz idealne prosim na : livot zavinac atlas.cz ) Diky.
Eště bych vyzkoušel Af tuning
Eště bych vyzkoušel Af tuning D7100 ho určitě má.
Mě se podařila stáhout jen
Mě se podařila stáhout jen fotka a tím vínem na dvorku. Řekl bych že je zaostřeno trochu dopředu.
Aha...jeste by tam ale melo
Aha...jeste by tam ale melo byt 1, 12 a 9 stazeni...? :(
Jinak bylo poctive ostreno na to vino, opravdu mi ten objektiv ostril vsechno pred... A k tomu ta celkova neostrost, vubec se mi to v PC nepodarilo "koukatelne" (jak jsem zvykly z canonu 60D) doostrit.
Uz je to ale pase, objektiv jsem vratil a momentalne se rozhoduju co dal. Prave vaham mezi Sigmou 17-70 a Nikkorem 16-85. Nejde mi o svetelnost, chci jen peknou a ostrou kresbu a delsi konec alespon 50. Pokud by mi nekdo mohl neco z vlastni praxe poradit, predem dekuji !
Já mám základní N 16-85 a
Já mám základní N 16-85 a osvědčilo se mi fotit s prioritou clony na f8 a
ISO 250-320. Zkrátka i za slunečného dne, aby čas byl asi 1/200 a kratší.
Myslím tím focení v přírodě z ruky a samozřejmě v plném rozlišení. Fotím také s N 7100.
N35/1.8 je na tom v porovnání
N35/1.8 je na tom v porovnání se 16-85 o chlup lépe v ostrosti i kresbě...
Jak je na tom na 7100 ta
Jak je na tom na 7100 ta 35/1,8 Dx v porvmání z 16-85 na různých ohniscích
Tak tohle by me dost zajimalo
Tak tohle by me dost zajimalo taky !
( Klidne i porovnani se Sigmou 18-70/2,8-4 nebo Nikonem 17-55/2,8 )
Já chodím na stránku DXOMARK
Já chodím na stránku DXOMARK tam jse dá porovnat objektivy jak jsi vedou proti sobě na určitém těle.
Jak se tam nastavuje u zoomu
Jak se tam nastavuje u zoomu ohnisková vzdálonost.
Klikneš na field map pak jsi
Klikneš na field map pak jsi nastavíš jaký chceš ohnisko a clonu.
Dík za odpověď ale já jsem to
Dík za odpověď ale já jsem to nenašel.
ja se v tom nejak
ja se v tom nejak neorientuju, navic mi to porad "mrzne"... :( Dosel jsi k nejakym zaverum ? Ale slysel jsem, ze na jinych servrech jsou zase v porovnanich jine vysledky... :(
Já se nejčastěji dívám na
Já se nejčastěji dívám na photozone.de na test objektivů kde jsou tabulky . Možná otvírám špatnou stránku na tom DXO a podotýkám že anglicky neumím.
Ta stranka je anglicky. Ale
Ta stranka je anglicky. Ale není to nic zložitého takhle jse dívám já na krezbu 1.Measurements 2.Sharpnes 3.Filed map a pak ohnisko a clona.
http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/AF-S-DX-Nikkor-16-85m...
Dík už jsem to pochopil.
Dík už jsem to pochopil. Potřeboval jsem za první atd. To víš důchodce(63)
Já mám D90 a na to mě stačí
Já mám D90 a na to mě stačí nikon 18-105. Podívej se sem jsou tam ještě velice pěkně udělaný testy na další objektivy.
http://www.makofoto.cz/nikon/objektivy/nik_18_140aspol/nikkor18_140aspol...
Sám jsem přemýšlel čím bych nahradil 18-105 ale když se podívám na testy tak jsem v rozpacích. doplnil jsem nikon 35/1,8dx a na vánoce si nadělím nikon 50/1,8G
Jo čím nahradit 18-105 jsem
Jo čím nahradit 18-105 jsem taky bádal a zkoušel až jsem zase skončil u 18-105. Nic neexistuje. Pokud stačí 17-50mm, pak jsou tu výborné Tamron a Sigma f2,8, ty kreslí špičkově, když se trochu zacloní, jsou jak pevné skla. Nikon 16-85 je jen mechanicky lepší. Nikon 18-140/200mm je +- to stejné, jen delší ohnisko. Sigma 17-70mm je obrazově stejná, jen má o clonu lepší světelnost, ale zase se kratší.
Tedy jsou tři možnosti:
1 - Zůstat u Nikon 18-105mm s f3,5-5,6 a 450g a relativně kompaktními rozměry.
2 - Tamron/Sigma 17-50mm f2,8 + Sigma 50-150mm f2,8 s 2kg a velkými rozměry.
3 - Přejít na pevné skla, já třeba s Nikonem 35+85mm f1,8 vyfotím 98% fotek a na dovolenou si beru 18-105mm, to jsou tak ty 2%.
50ku G i D jsem měl a prodal a pořídil 85ku. Mezi 35 a 50mm není zas tak velký rozdíl. 50ka je domů moc a venku to ještě furt není ono na fajn rozmazaný bokeh. To umí až ta 85ka. 50ka je fajn, když člověk nemá jiné pevné sklo a chce fotit i portréty. Ale k 35mm bych bral jedině 85mm, je to z vlastní zkušenosti. Mám taky D90 s motorkem, takže jsem koupil Nikon AF 85mm f1,8 za 5500Kč a paráda. Ještě jednou doporučuji!!!
50 1.8 G si chci koupit na
50 1.8 G si chci koupit na focení vnoučat. Na DXO Mark v testu na plnou díru je podstatně horší než 35/ 1,8 G DX na D90 což mě troch mate. Jaké s ní (50) měl zkušenosti.
No, pokud jsou to hodné
No, pokud jsou to hodné vnoučata, posedí a postojí a fotíte exteriér či velký byt, pak ano. Jinak fotit s tím běhající děti si moc nedovedu představit a v malém interiéru už vůbec ne. Počítejte s tím, že 2m postavu s tou 50kou musíte fotit cca ze 4m, tedy 1m dítě ze 2m. Na děti bych viděl tak 24-70mm f2,8 :-).
Prakticky na plnou díru ta 50ka nebyla špatná, na portrét použitelné, na f2,8 perfektní a f4-8 ostré jak břitva. Ta 35ka mi příjde +- stejná, ta 50ka na ty vyšší clony byla o chlup lepší, ta 35ka je od f2,8 přibližně stejná a na f1,8 o něco horší s větší aberací. A 50ka má minimální zkreslení, které není potřeba řešit, ale 35ka už zkresluje dost, asi to udělali naschvál, pevné sklo a určené na DX musí být bez zkreslení.
50ka f1,8:
http://karafiat.zonerama.com/Photo/269388/10142234
http://karafiat.zonerama.com/Photo/269388/10142251
http://karafiat.zonerama.com/Photo/269388/10142327
50ka f2,8:
http://karafiat.zonerama.com/Photo/269388/10142301
http://karafiat.zonerama.com/Photo/269388/10142286
Dík za odkaz. Už jsem si to
Dík za odkaz. Už jsem si to prohlížel. Tu 50 si koupím řekl bych že s finačnímy možnostmi které mám je to ono na doplnění. Škoda že nejsem blíž dal bych se do toho vašeho fotoklubu.(TR)
Jj, neni to jen :) Na jakem
Jj, neni to jen :) Na jakem tele to pouzivas, na 7100? Na starsi tela je asi 18-105 optimalni reseni ale bojim se, aby na 24MPx snimaci nepredvedla zhruba to, co 18-140...
Pevna skla si (u toho co fotim) nemohu dovolit pouzivat kvuli pohotovosti a castym problemum s vymenou. Mam to uz vyzkousene.
Tamrona/Sigmu 17-50 bych potreboval porovnat s Nikonem 17-55 - nedelal jste to uz nekdo nebo nebyl by nekdo ochotny poslat mi fotky z techto skel ??
Pak jeste pomerne casto vyuzivam siroky konec, takze vic a vic premyslim o Sigme 18-35/1,8 ale nevim co k ni, dalsi v rade pak mam 70-200. Asi by se ta mezera mezi 35 a 70 dala resit vyrezem z 35mm nebo slozenim panorama "na vysku" nebo se vydat cestou uplne jineho reseni ???
Kamarád má Tamron 17-50mm
Kamarád má Tamron 17-50mm f2,8 VC na D7000 a když to zaclonil na f5,6, padla mi brada, ostré jak břitva, jak z pevného skla. Na f2,8 je to použitelné v pohodě.
Ta Sigma 18-35/1,8 je bombastická, ale ten rozsah je hrozně malý, to je tak pro krajinkáře či do interiéru. No a ta cena je taky dost vysoká.
Jo a zde je D7100 + Sigma 17-50 f2,8 a je to jpg, z rawu by to bylo určitě lepší:
http://kpfonv.zonerama.com/Album/470959
Nemas, prosim, z te Sigmy
Nemas, prosim, z te Sigmy 17-50 a 7100 nejakou fotku v plnem rozliseni - idealne nejakou krajinku nebo neco s listim ?
tak ta Sigma je super sklo
tak ta Sigma je super sklo nejen pro krajinky a interiér, ale jako reportážní sklo je naprosto super. A rozdíl v nárocích na sklo mezi D7000 a D7100 také je.
To bez pochyby D7100 má o
To bez pochyby D7100 má o polovinu více MPx než D7000.
tady je ale rozdíl 12 vs 24
tady je ale rozdíl 12 vs 24 mpx které mají horší skla problém vykreslit ...
Já otestoval snad všecky
Já otestoval snad všecky softy na raw a Lightroom vede, vzdyt prece picture control od nikonu podporuje ne? kdyz se tam prepne tak tak to vypadá jak jpg z fotaku. je fakt ze nema Active D-L, ale práce se stínama a přepalama je tam naprosto o mnoho lépe zvládnuta nez v softech od nikonu...
já když jsem měl D7100, tak
já když jsem měl D7100, tak jsem spokojen byl a vše jsem dělal v pc. V těle přístroje jsem měl vše v základním nastavení. Ono vždy to top rozlišení není to nejlepší a u D7100 to platí nejvíc ze všech těl. Vzhledem k rozlišení 24mpx a malému snímači je hustota bodů vyšší než u D810(800). Takže nároky na kvalitu objektivů jsou opravdu veliké a možnost pohybové neostrosti například na dlouhém konci zoomu také. Já jsem měl k D7100 vychvalovaný Nikon 17-55/2,8. Super bytelný, rychlý i ostrý objektiv...ovšem po jeho prodeji a přechodu na Sigmu 18-35/1,8 ART jsem padal na ústa. Rozdíl byl proti nikonu jasně viditelný. Bohužel Nikon udělá super tělo D7100 s mega rozlišením, ale již k němu nemá objektivy, který jsou schopny z těla dostat maximum. D7100 to chce dostat do ruky a pokud někdo přejde z jedné značky ke druhé a po prvním focení to není ono, nedělal bych z toho vědu. Bohužel ty fotky v úschovně už nejdou otevřít, je vyčerpán nějaký limit a chce to platbu.
Musis rozliknout komentare,
Musis rozliknout komentare, jsou tam dalsi odkazy na ty fotky...
http://www.uschovna.cz/zasilka/BBZNF3882TWLMV46-XJC/
pro větší ostrost snimku bych
pro větší ostrost snimku bych přiclonil na 9-10, to byla nejostrejsi clona u 18-105, ale tady nevim , chce to vyzkouset :) jinak bohuzel nevím jestli ten setak zvlada rozliseni 24 mpx, celkove se tomu vsude lidi divili..
I proto ho uz radeji nechci,
I proto ho uz radeji nechci, nezbyde nez tenhle rozsah ozelet...
Ono se vzbec spatne shaneji informace o objektivech vhodnych pro D7100 a kazdy ma take i jine naroky.
Je mi doporucovana napr. Sigma DC 18-50 mm 1:2,8 EX MACRO HSM ale zase ctu jinde, ze lepsi je 17-50 a 17-70... cert se v tom vyznej...
ja myslim ze tady je reseni
ja myslim ze tady je reseni bud tamron 17-50 2,8 a nebo nejlépe pevné skla.. S takovou 50 mm to je ostré jek prase :) hold je to náročné na optiku, ale nechápu proč k tomu nikon ten setak vubec prodava :-D
já bxch napřed nastavil na
já bxch napřed nastavil na těle v PC ostrost 5-6, default je tuším 3 a to moc ostrý fotky nedělá. sice jsem měl D3100 a teď mám D5100, ale u obou bylo třeba přidat a pak jsou výsledky dobrý. ty fotky z odkazu jsem neviděl, nedají se už stáhnout, tak nevím, jak moc jsou špatný.
ještě přidám citaci z recenze objektivu Nikon 18-140 z digimanie:
Celkově jde tedy o docela zajímavý objektiv, který vás potěší univerzálností, ale naopak nepříjemně překvapí tím, že vyžaduje skutečně přesně vyladěný autofokus (opravdu výrazně doporučuji jeho seřízení v servisu) a celkově nepříliš přesvědčivými výsledky na nejširších ohniskových vzdálenostech. S přizoomováním a zejména na středních ohniskových vzdálenostech začne dělat hodně radosti.
Musis rozliknout komentare,
Musis rozliknout komentare, jsou tam dalsi odkazy na ty ukazkove fotky...
http://www.uschovna.cz/zasilka/BBZNF3882TWLMV46-XJC/
Jinak nemohu si dovolit jezdit s kazdym objektivem do Prahy na serizeni, chtel bych to delat jako dosud - koupit objektiv a fotit ! :)
Všichni tady řešíte software.
Všichni tady řešíte software. To znamená, že řešíte důsledek a ne příčinu. Ten foťák ostří blbě. Asi jsi s nim někde sekl a pohnul zrcátko. Nech si to opravit. Pak řeš software.
Ty si kus ! :D Oboje je
Ty si kus ! :D Oboje je funglovka a ja jeste nikdy fotak ani spatne nepolozil, natoz s nim "sekat" ! ;)
Ale s tou pricinou mas svatou pravdu ! A fakt to ostri pred - fotak ne ale objektiv jo.
To, že jsi s tím foťákem
To, že jsi s tím foťákem nesekl Ty, neznamená, že s nim nesekli někde při přepravě. Dělám v logistice a vím, v jakém stavu k nám někdy balíky přijedou. Připadá mi to, že to někdy hážou z letadla přímo na zem. Taky jsem viděl na přepravce, jak z kamionu spadl balík, asi ze 3 metrů na zem, šofér ho vzal a hodil zpět. Žáden problém...
Pokud jsi zkoušel jiný objektiv a ten ostřil dobře, tak bych to neřešil na vebu, ale chtěl bych to vyměnit v obchodě za dobrý kus, alebo bych vyžadoval opravu. Pokud ostří blbě, tak je to vadný kus a v žádným fotošopu ho neopravíš.
na RAWy z Nikonů jedině SW od
na RAWy z Nikonů jedině SW od Nikonu. Zabývám se testováním SW pro převod RAWů. zps 15,16,17; CNX2, CNX-D, VNX2, RT, LR 5.2, DxO 8 PRO. Abych dostal výsledek na úrovni Nik SW, tak se musím v ostatních programech dost snažit, zbytečně to zabírá čas a stejně ta kvalita prostě není jak z Nikon SW. Ani používání profilů těl a objektivů to nespasí. Je to škoda, protože některý prográmky jsou fakt zajímavý. Takže jsem zakotvil u CN-D, kde udělám základní úpravy, následně převod do tifu a v zoneru to příp. doladím a převedu na jpg.
ad vormen: A právě o tom to
ad vormen:
A právě o tom to je, každej program jíná pes, jako kdyby neexistovaly nějaké závazné normy, ale jenom bordel napříč normama každého výrobce, každého výrobku i státu.
Červená s jedním číslem neznamená, že pod stejným číslem bude od jiného výrobce úplně stejná barva i když má svůj vzorník barev taky a jak jinak, má ho udělanej podle norem též. Ty rozdíly vzorníků jsem viděl mockrát. Omlátit jim normy o držky i se vzorníkama!!
Programy mají stejnej problém s RAWama, protože co naplat, ne každý program dovede zpracovat fotku (data) od A po Z, musí se udělat mezioperace s převodem do TIFu, myslím tím pro většinu z nás. Samo, kdo má a umí v programech od Adobe, těch se to netýká.
Že soft od výrobce foťáku by mněl umět svoje RAWy zpracovat na 100% nejlíp, to předpokládám a co píšeš, asi to tak je, což by byla hodně velká ostuda a jak zde na fóru probíráte objektivy jiných stran, nechápu, jak můžou být některý Nikon skla opticky horší?!
Je to skutečně tak. Ve všech
Je to skutečně tak. Ve všech SW od Nikonu RAW fotky vypadaly jako JPG z foťáku - barvy, ostrost atd. a parametry se daly přenastavit. U ostatních programů jsem u RAWu také vždy zaznamenal menší či větší posun. Jenže čert aby se v tom vyznal, ostatní programy používají na RAWy všemožné doplňky, pluginy, knihovny, každý má něco jiného a ještě v jiné verzi. Další věcí je, že SW od Nikonu přebírá nastavení WB a Picture Control z foťáku a takto to také zobrazí. Ale u těch ostatních to takto není, tam žádné Picture Control od Nikona není, vše se dělá přes křivky či nastavením barevné teploty a odstínu, jak se zobrazí fotka s doostřením 3? S doostřením nula nebo nějakým jiným? Můžu to doostření nějak stáhnout nebo ne? Tak jak u Nikona stáhnu doostření na nulu a provedu svoje přes Unsharp Mask. Jak je to s WB? Domnívám se, že Ti co zpracovávají RAW v něčem jiném daji PC na neutral a stáhnou doostření na nulu.
Z CNX-D se dá relativně komfortně, tak jak píše vormen, stiskem jednoho tlačítka rychle vyexportovat TIFF do jiného programu - u mě ZPS nebo Google Picasa a tam provést zbytek nutných úprav - jako např. redukce červených očí (to CNX-D nepochopitelně neumí, ale myslím že to dají do některých z dalších verzí), které u mě vyhrává Picasa stiskem jediného tlačítka a pracuje spolehlivě (u ZPS se s tím trápím). Redukce červených očí jde ale dobře opravit i na JPG bez viditelné ztráty kvality snímku.
vormen : Prosim Te, CN-D
vormen : Prosim Te, CN-D myslis CNX-D nebo co je to zac ? A jsou nejake verze ? Diky.
Pokud máš měkké fotky, tak v
Pokud máš měkké fotky, tak v Picture control nastavit v používaných profilech ostrost na 5-6. Ale je to jen pro jpg. Já používám Capture NX2 a jsem s tím maximálně spokojený. Škoda, že už tento soft skončil :-(.
Jaky je tedy vlastne
Jaky je tedy vlastne podstatny rozdil mezi k fotaku dodavanym View NX2 a Capture NX-D ? Oba tedy z RAWu "vyvolaji" jpeg podle nastaveni fotaku - je tak ?
A ten placeny C NX2 ma oproti predeslym neco zasadniho pro co se vyplati koupit ? Nebo radeji koupit jeste neco jineho v realne cene (nemyslim Photoshop apod.) ?
( Omlouvam se, jestli se ptam blbe, teprve se v nikonich softech pokousim zorientovat. Nechci neco bezhlave kupovat a pak si vycitat, ze jsem treba par korun nepridal... )
VNX2 je základní soft pro
VNX2 je základní soft pro konverzi RAW snímků na JPG s tím, že umožňuje přenastavit WB a Picture Control parametry (jas, ostrost, sytost barev) bez ztráty kvality. U jpg souborů úpravy tohoto druhu způsobí větší či menší ztrátu kvality snímku - tzv. díry v histogramu. Nic víc VNX2 nedokáže a editace je omezena jen na RAW soubory, JPG soubory editovat nelze. Vzhledem k existenci CNX-D, který umožňuje toho mnohem víc (práci s křivkami nebo editaci JPG souborů) bych VNX2 vůbec neinstaloval, jeho existence je v současné době už neopodstatněná. CNX2 je nejvyspělejší SW, ale jeho vývoj byl ukončen a na RAW z nových foťáků je už nepoužitelný. Dá se koupit, ale nevím zda je to rozumná investice. Pozitivum je, že má některé užitečné funkce jako U-point, kvůli kterým je velmi oceňován. Negativem je ukončený vývoj a velmi zvláštní UI (user interface), vypadá to jako účetní program vyvinutý před 15 lety. Někomu to vyhovuje, mě to připadá přímo strašné. Přítom starší verze CNX vypadala podle mě lépe. Samozřejmě je to hodně individuální hodnocení, každému vyhovuje něco jiného.
Já bych Ti doporučoval vyzkoušet CNX-D. Mě funkčnost vyhovuje, UI je pro mě taky víc než OK. Jako pravákovi mě sedí, že všechny panely jsou napravo a na relativně malé ploše, kdy se mezi nimi relativně snadno přepínám. A pracuje rychle. Pokud by Ti to nějak nevyhovovalo, vyzkoušel bych Lightroom, ten je obecně hodnocen dobře a za relativně slušné peníze. UI se mě také líb. Já mám ještě nainstalovaný ZPS, ale ten mě moc nesedí uživatelsky a je dost pomalý. Může být užitečný na pokročilejší úpravy JPG obrázků - lokální úpravy, přechodové filtry apod.
Moc diky za pomoc ! O vikendu
Moc diky za pomoc ! O vikendu urcite nainstaluju ten CNX-D (budu se modlit za cestinu:)) JPG edituju v Zoneru.
Se Zonerem tedy nevim, pracuju s nim uplne od jejich zacatku ale momentalne nemam posledni verzi, pro vyvolavani rawu z canonu jsem pouzival origo DPP. Lightroom neznam vubec a pod XP nejde...
Jinak me vyvolani "Podle nastaveni fotaku" vetsinou uplne staci, zkazene fotky zachranuji nebo s nimi jinak "caruji" naprosto vyjimecne - co se nepodari nafotit kvalitne hned, radeji mazu...
Momentalne zoufale resim i vyber "zakladaku" k D7100, ono to pak vsechno asi souvisi se vsim... Ale marne tu hledam podobne vlakno...
Čeština není k žádému Nikon
Čeština není k žádému Nikon SW. Mě to teda nikdy nevadilo, s angličtinou žádný problém nemám. CNX-D má i manuál jen anglicky, ale ne moc kvalitní. Zase CNX2 má slušný manuál v češtině a některé jeho části se hodí k poznání CNX-D. CNX-D je kontroverzní program, ale nenech se odstrašit všudypřítomnou špatnou kritikou, je dobré ho vyzkoušet. Já si ho vyzkoušel a oblíbil. Beta verze nebyla dobrá a byla nestabilní, aktuální verze alespoň na mém notebooku funguje v pořádku a celkem rychle.
Já nejsem až tak velkým fanouškem RAW a nerad s tím pracuji, nebaví mě to, ale také si nemyslím, že RAW je jen na zachraňování nepovedených fotek. Za dobrých světelných podmínek, ne příliš kontrastní scény a v interiéru při použití blesku bych se RAWem vůbec neobtěžoval, výsledek neodpovídá námaze. I noční fotky jsou v pohodě. Ale fotky za soumraku, zimní fotky na sněhu, velmi kontrastní scény anebo ty nekontrastní je velmi dobré vzít do RAWu a pohrát si s WB a křivkami. Například nekontrastní scéna znamená, že histogram je "sražený" a pro zvýšení kontrastu je potřeba ho roztáhnout. Jenže v JPG vzniknou díry a obraz pak posterizuje. V RAWu ne a stejně tak jde zachránit řada přepalů.
Je to dva měsíce co jsem byl v Hong Kongu. Kdo tam někdy byl, tak ví, že je tam často velmi vlhké, teplé a deštivé počasí, město v oparu, fotky pak nekontrastní, šedé. Dělal jsem dost fotek z nejvyššího mrakodrapu v Kowloonu, výhled fantastický, ale scéna nekontrastní. Ale stačí se trochu pohrát s fotkami v RAWu a z nezajímavých fotek se dají udělat celkem atraktivní snímky. Na zpáteční cestě jsem dělal podobné snímky v Dubaji z Burdž Chalífa, tady jsem fotil za soumraku a večer a opět ocenil výhody RAWu. Ale u fotek od moře z pláže nebo z výletu po ostrově bych se na RAW vykašlal, já nesledují kresbu a ostrost v rozích, takže to pro mě nemá význam.