Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon D7100 problém s korekcí AF
Zdravím,
mám problém po pádu s tělem D7100. Asi z 30 cm.
Konkrétně s zaostřením u všech svých objektivů.
Sigma 10-20, f3.5
Nikon 24-120, f4
Sigma 30, Art f 1.4
Před pádem všechny objektivy ostřily (resp. kombinace tělo-objektiv samozřejmě) v pořádku a nyní musím v menu poprvé používat korekci ostření AF - jemné doladění.
U všech uvedených objektivů jsem postupně došel k hodnotám, kdy už je opět obraz v pořádku. Projevil se tedy problé back/front focusu.
Sigma 10-20 (-17)
Nikon 24-120 (-7)
Sigma 30 (dokonce -19)
Testováno i na vytištěných test chartech a i v terénu.
K těm hodnotám jsem došel asi po týdnu laborování.
V těle je asi rozhozené ostření a já bych se chtěl vás zkušenějších zeptat, zda máte někdo podobnou zkušenost?
Jde tohle v těle servisovat, seřídit?
Aby bylo možno opět fotit bez úmorného zjišťování, zda bude vše v pořádku..
Jen připomenu, že problém je víceméně na všech clonách, okolo f13 se kresba "relativně" dala použít i bez korekce.
Včera na chvíli půjčený Nikon 18-105 byl perfektní bez jakékoliv korekce, proto si teď nevím rady.
Budu vděčný za každou zkušenost.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Tak jsem obdžel zprávu z
Tak jsem obdžel zprávu z rakouského servisu Nikon (kousek od Vídně) ohledně seřízení AF v těle.
Odvezl jsem ho tam před pár dny. Během předání jej technik odzkoušel, cca 2 minuty
někde "vzadu" a řekl, že dají vědět mailem, ale už teď vidí po pár fotkách s jejich objektivem, že trpí na backfocus.
Cena za servisní prohlídku 69 Euro a seřízení backfocusu za 235 Euro.
Takhle zní navrhovaná cena, ale nesouhlasím s ní. Nevím, jaké máte zkušenosti vy, ale já takhle bohatý nejsem :( + 2x cesta, dálniční známka atd..
To se mi zdá hodně drahé, odvážím tedy foťas domů za jakýsi paušální poplatek 33 Euro, který musím zaplatit v každém případě, i když se oprava neuskutečnila.
Musím se smířit se seřízením (jemným micro dolaďením) v těle.
Ještě, že to u tohoto modelu jde.
Kolik tohle může stát u nás v ČR??
Měl bych tři dotazy ohledně
Měl bych tři dotazy ohledně servisu v rakousku. Platí na nikon koupený u nás dvouletá záruka i v rakousku. Dá se tam domluvit česky. Kdeje ten servis . Předem dík za odpověď. Mám problém s D7100 s ostřením je to tady na foru.
Odpovídal jsem Ti do toho
Odpovídal jsem Ti do toho druhého vlákna.
(Zatím bych kontaktoval servis Nikon.cz)
Nafotil jsem 6 fotek na hřbet
Nafotil jsem 6 fotek na hřbet knihy a s popsanou závadou i to že to bylo na seřízení u nich v říjnu a tel. číslem poslal dnes v 9hod do servisního střediska zatím bez odezvy
Naše 24 měs. záruka v
Naše 24 měs. záruka v Rakousku neplatí, pouze EuroNikon záruka - 12 měsíců, domluva v němčině ev. anglicky, pokud si nevěříš, napiš si to a nech přeložit. Servis naprosto v pohodě, ta ochota vyřešit problém je zřejmá. Já jsem tam řešil problém s AF dvakrát a to vždy jako reservis po golfařích a neměl jsem žádný problém. První seřízení bez objektivů, druhé včetně skel a musím říci, že na podruhé korekce v rozmezí -2 - +3. V březnu 2016 cena celkem 103,- Eur ( D750 + dvě skla ). Výbavu jsem do servisu dovezl, poprvé byl foťák v záruce, tak jsem si ho nechal vrátit přes DPD ( doprava grátis ), perfektně zabaleno, podruhé jsem si tam dojel a věci vyzvedl - poslali e-mail, cesta cca 620 km. Se seřízením jsem spokojen, foťák ostří k mé spokojenosti. Do servisu dojedeš po dálnici, sjezd Traiskirchen, přes městečko rovně a za světelnou křižovatkou do leva - je tam cedule NIKON servis, přejedeš koleje a přímo proti tobě vlevo je taková jednopodlažní budova ( jak u nás vesnickej konzum ) - NIKON polepy - to nemůžeš nenajít.
Chlapi zdravím, rád bych se
Chlapi zdravím,
rád bych se zeptal, jestli někdo také používáte mikro doladění v těle(jako, že asi určitě), ale zda s tím máte nějakou dlouhodobější zkušenost?
Když si hodnoty nastavíte, uložíte a fotografujete, tak nakolik vás to skutečně omezuje při používání různých objektivů?
Mám na mysli, když fotíte třeba portréty nebo wildlife, makro atd..
Pracujete s tím nějak smysluplně s dobrými výsledky a neřešíte to nebo naopak je to nedostačující a bez servisu z nějakého důvodu (např. po pádu) nedáte ani ránu?
Hodnoty nad +20 nebo pod -20.
Docela by mě to zajímalo. Jak u profíků, tak hobby focení.
Díky za případné odpovědi.
Možná by to pomohlo osvětlit tenhle problém více uživatelům.
Tyhle korekce jsou vždy nutné
Tyhle korekce jsou vždy nutné zlo. Kompromis.
Najdeš XX "vědeckých" návodů jak to o kolik korigovat, jak to zjistit......
Problém je v tom, že ta korekce není např.stejná pro celý rozsah zoomu, pro každou zaostřitelnou vzdálenost atd.
Já si myslím, že "jemná korekce" o +- 20 je už hodně. V případě, že musíš korigovat tělo vůči objektivům kde to původně bylo cca v normálu a teď po té ráně tam vychází takhle velké korekce, tak bych to řešil. Ale jinak než SW korekcí.
Já bych to po pádu určitě řešil. Ale to už píšu opakovaně :)
Dík za odpověd. Koukni na ten
Dík za odpověd. Koukni na ten můj příspěvek v tomto foru jsoutam tři fotky. Mohl bys to vyzloušet jestli to není vlastnost?
Neboj, koukal jsem, kolem
Neboj, koukal jsem, kolem Vánoc jsem si fotil syna, portrétek s clonama 1,6 a 1,8 a ostřil jsem krajnímy body na oko a fotky ostrý, doladění AF jsem dělal na střední bod ( tento objektiv +3), takže co dodat - já nejsem žádný velký technik a docela mám i pochybnosti o vlastním doladění AF, ono to nastavení na 45 stp. atd. není zrovna jednoduché, ale když s korekcí střední bod ostří a na ostaní tam ta korekce nefunguje, tak bych to dovezl do servisu. Já hrozně nerad píši, nechám Vám kontakt, když mi pošlete tel. číslo určitě se ozvu. zooventojp@seznam.cz
Dík orčitě se ozvu.Žena teď
Dík orčitě se ozvu.Žena teď spí po noční nemůžu telefonovat. V servisu jsem to měl v řijnu v Radotíně.
Zdravím, se zárukou od nás si
Zdravím,
se zárukou od nás si nejsem jistý.
Nemluví česky, ale byli tolerantní k mé špatné němčině.
Je to pod Vídní kousek.
ESS - Electronic Service und
Support GmbH
Josef Ferschnerstrasse 19
2514 Traiskirchen
Montag - Donnerstag:
8:00 - 17:00 Uhr
Freitag:
8:00 - 15:00 Uhr
Moje jediná zkušenost s Nikon
Moje jediná zkušenost s Nikon servisem je Praha. Měl jsem tam na podzim D90. Dělali vyčíštění snímače, přemapování hotpixelů a seřízení AF. Stálo to necelých 800 včetně dopravy. Ovšem na novějším a komplikovanějším modelu to může být dražší. Také může být, že je něco pohnuté vevnitř a je to komplikovanější. Nevím.
Tak jsem obdžel zprávu z
Tak jsem obdžel zprávu z rakouského servisu Nikon (kousek od Vídně) ohledně seřízení AF v těle.
Odvezl jsem ho tam před pár dny. Během předání jej technik odzkoušel, cca 2 minuty
někde "vzadu" a řekl, že dají vědět mailem, ale už teď vidí po pár fotkách s jejich objektivem, že trpí na backfocus.
Cena za servisní prohlídku 69 Euro a seřízení backfocusu za 235 Euro.
Takhle zní navrhovaná cena, ale nesouhlasím s ní. Nevím, jaké máte zkušenosti vy, ale já takhle bohatý nejsem :( + 2x cesta, dálniční známka atd..
To se mi zdá hodně drahé, odvážím tedy foťas domů za jakýsi paušální poplatek 33 Euro, který musím zaplatit v každém případě, i když se oprava neuskutečnila.
Musím se smířit se seřízením (jemným micro dolaďením) v těle.
Ještě, že to u tohoto modelu jde.
Kolik tohle může stát u nás v ČR??
Nečekal bych to levnější :) V
Nečekal bych to levnější :)
V té Vídni je jim asi jasné, že po té ráně nemusí být obrazová rovina snímače (zrcátka) kolmá k optické ose objektivu. Takže když to za ty peníze opraví a ty zjistíš např. neostrost v pravé ( horní,dolní....) části obrazu, tak jim to tam vyreklamuješ zpátky ( samozřejmě za předpokladu, že jsi do popisu závady uvedl: " Po pádu ..."
Když použiješ korekci jak popisuješ, tak musíš být optimista a věřit tomu, že se to někde posunulo jen přesně v optické ose a taky že je to tak zafixované, nehne se to někam po prvním větším pěším výletu.
( Ještě k té cestě a dálniční známce - jde to i poslat)
Samozřejmě jsem jim řekl, že
Samozřejmě jsem jim řekl, že je tělo po pádu.
U tohoto těla to za tu opravu nezaplatím, myslím, že je to skutečně dost peněz.
Posílat to mám trochu strach, proto jsem si to odvezl sám.
Budu tedy ten optimista a veřit, že to jemné doladění v těle bude v pořádku.
Našel jsem si po testování hodnoty, kde je to hodně dobré, takže u toho zůstanu.
Ale, jen pro info.. přístup tam byl v pohodě, takže doporučuji.
Jen asi vyšší ceny za práci jako v ČR :))
Udělal bych si pár dobrých
Udělal bych si pár dobrých snímků na kontrolu zaostření a zjistil bych si, jestli je míra BF,FF stejná v celé ploše snímku.( jednou ostřit na střed, potom kraje, rohy...). Potom ještě stále zůstane nejistota, že s tím jenom lehce poskočíš někde po cestě a hne se to zase jinam, protože nevíš, co se uvnitř stalo.
Jestliže vyhlásili takovou cenu opravy, tak to vevnitř určitě nebude jenom na nějaké pošťourání v SW. Aspoň já s nimi mám takovou zkušenost, že to skutečně opraví v nutném rozsahu. To nebude jako když si dáš auto do servisu, že to nejede, protože odešla zapalovací svíčka a zločinec ti nabídne výměnu motoru.
(V Nikonu v Praze některé věci vůbec nedělají. Výměna přední čočky objektivu 24-120 buď DE, Vídeň..... Tady to možná přijmou, ale odešlou to tam - situace před cca 2 rokama. Ale divil bych se, kdyby to dnes bylo jinak.)
Děkuju ti, otestuju to, jak
Děkuju ti, otestuju to, jak píšeš.
Doufejme, že už se nic nějak zásadně "nehne"..
Březen 2016, seřízení AF na
Březen 2016, seřízení AF na D750 + 24-70,70-200,85 - 70-200 ještě v záruce ( 12 měsíců) - 103 Eur včetně daně. To jenom tak k těm cenám.
Tiež mi padol z gauča na zem,
Tiež mi padol z gauča na zem, čo je max 40cm. Neriešil som to, len som si po čase všimol, že už to tak neostrí, ako pred tým. Posielal som to na záručnú opravu z iného dôvodu, tak som im napísal, že to nejak divne ostrí. Ostrenie opravili, vyčistili čip. Spokojnosť, len zabudli opraviť to, kvôli čomu to tam išlo (mal som zlý mikrofón) :)
Niekde by som mal mať protokol, tam budú asi aj ceny, pozriem doma.
Mohu se zeptat, kam to
Mohu se zeptat, kam to posíláte do servisu?
Kde máte dobrou zkušenost? Jsem z jižní Moravy.
Poslal bych to do Vídně. Na
Poslal bych to do Vídně. Na servis v Praze si někteří stěžují, že právě tuhle závadu tam uspokojivě nedořeší.
Pokud se dovedeš domluvit tak
Pokud se dovedeš domluvit tak do Vidně máš to blíž. Nebo ta tam poslat.
Bolo to ešte v záruke, tak
Bolo to ešte v záruke, tak som to riešil cez predajcu, myslím, že to išlo do Prahy. Napíšem, keď nájdem ten protokol.
Já jsem měl na seřízaní
Já jsem měl na seřízaní jemného doladění AF D7100 v servisu a moc to nepomohlo. Pořád mám všechny objektivy do + sice o něco míň. Akorát 18- 105 nemusím dávat korekci( asi vetší hloubka ostrosti) Pokud se to vydá do korekce tak bych to zatím neřešil. Zřejmě se pohlo zrcátko. Vyzkoušel bych manuální zaostření přes hledáček a přes displej a zjistit rozdíl. Ovšem chtělo by to delší světelný objektiv. Nebo aspoň ten zoom na 120 při cloně 4 by to mohlo být poznat nebo tu sigmu 30 na clonu 1,4
Vyzkouším to manuální
Vyzkouším to manuální zaostření, uvidím jak se to bude chovat.
Máte pravdu, to by mohlo být zajímavé testnout.
Ostřil jsem od pádu již párkrát manuálně, ale vždy se zaplou korekcí jako u AF. Výsledek se mi jevil stejný.
Zkusím ty uvedené hodnoty od vás ještě, tam to půjde poznat.
Děkuju.
Pokud mám objektiv nastaven
Pokud mám objektiv nastaven na manuální ostření nemá vliv nastavení jemného doladění AF, je to jenom softwérová ůprava.
Tak to je zvláštní. Dnes jsem
Tak to je zvláštní. Dnes jsem to zkoušel /manuálně ostřit ze stativu/ a vychází mi úplně totožná kresba, jako když mám zapnutou jemnou korekci AF.
Ostření by se po vypnutí AF na těle i objektivu mělo vypnout, ne?
Vybral jsem si známé místo fotil vše ze stativu.
Clony 5.6 až 18, snad 100 fotografií, různé nastavení a opravdu obraz je totožný v manuálním nastavení i v AF. (+/- trošičku lepší v manuálu).
Co tam tedy v těle může být špatné k servisování?
Bylo by špatné "jet" s nastavením té jemné korekce do mínusu a neřešit to, pokud je obraz OK?
Díky za případné info.
Možná to zbytečně pitváš. To
Možná to zbytečně pitváš.
To tělo ostřilo před pádem cca s třemi objektivy dá se říct bez korekcí. Teď musíš s těmi samými objektivy použít poměrně značné korekce.
S objektivy se nic nezměnilo.
Tělo Ti upadlo.
Z toho je jasné, že na tom těle se něco evidentně stalo.
Taky je zřejmé, že tohle amatérsky neopravíš.
Takže máš jenom dvě možnosti:
1) servis
2) nechat to být a používat ty korekce.
Já osobně bych druhou možnost nezvolil, protože není vůbec jisté, že po té korekci to bude ostřit v celé ploše snímku správně.
Nejspíš tedy servis. Chtěl
Nejspíš tedy servis. Chtěl jsem jen vědět, jaké s tím máte už někdo zkušenosi a jak jste situaci vyřešili. Díky.
Ještě jednou radši
Ještě jednou radši zopakuji.
Přesně s touhle závadou bych nešel ke golfařům do Radotína, ale do Vídně.
Dej k tomu všechny tři objektivy a vysvětli jim co se přesně stalo.
Komunikace se neboj, začni e-mailem, klidně za pomoci nějakého překladače, angličtina, němčina co Ti bude více vyhovovat.
Popiš problém s tím, že by jsi to tam následně poslal, eventuelně dovezl, podle toho co ti bude více vyhovovat. Nepočítej s tím, že to udělají na počkání ( že by jsi to tam ráno dal, dal si procházku po Vídni a navečer to vyzvednul)
Pleteš všechno dohromady.
Pleteš všechno dohromady. Pokud chceš vyzkoušet kam to ostří, co nejmenší clonu ne 5,6 a už vůbec ne 18 . Vypni jemné doladění AF na středový bod v režimu S (singl) něco vyfoť radši výckrát třeba zešikma propisku na koberci je to na něm krásně vidět. Zapiš čisla snímků. Vypni AF stačí na objektivu a zaostři přes hledáček taky víc snímků. Pa to samé přes živý náhled se zapnutým AF (v tomto případě korekce AF nefunguje) Potom to samé na větší vzdálenost já fotím třeba SPZ na autech stoupnu si šikmo tak na 20m -30m tam je krásně vidět kam to ostří, Je třeba si to zapisovat pro pozdější konrolu na monitoru. Takto potom vyzkoušet se zapnutým AF a nastavenou korekcí , vždycky na nejmenši clonu.
Děkuji za rady, znovu ještě
Děkuji za rady, znovu ještě vyzkouším a pak se vydám do servisu. Jiná možnost se stejně nenabízí.
Je li tam pád a před tím bylo
Je li tam pád a před tím bylo vše v cajku, myslím, že je laborování zbytečné, servis a napsat pravdu, ta po záruce už nebolí, jenom můžete vyzískat.
Ještě bych zkusil popsat, kterým směrem foto technika dopadla na zem, myslím tím že když na objektiv, mohl by být problém od bajonetu dovnitř, že i směr rázu a věcí před ním (objektiv, krytka, sluneční clona) můžou náraz pohltit nebo nikoliv (třeba na bok těla, kde nic pohlcujícího není). Nebo z 30cm a metru je taky rozdíl. Prostě oni když se v tom hrabou (nebo dle pokynů výrobce) můžou vědět, co se určitým nárazem podělá a nebo ne, možná jenom moje toužebné přání zajímat se o příčině, ne důsledku, přesto já jako opravář bych se o tohle zajímal a bohužel, logika myšlení v Česku vymírá zrychleným tempem. Když při couvání přejedu králíka, nebudu hledat problém v převodovce!!
Děkuji, pád byl myslím na
Děkuji,
pád byl myslím na objektiv, ale jistý si nejsem. Dcera do toho nějak hrkla a já už pak viděl jen Nikona na zemi.
Nemáte představu, co tohle může stát v servisu? Chápu, že asi musí najít prvně chybu a pak teprve seřídit. Jen obecně...
Možná se to tady už někdy řešilo a dořešilo.
Servis na golfu: K Radotínu
Servis na golfu: K Radotínu 15, 156 00 Praha 5 (dej si foto mapy a poznáš proč golf) http://www.nikon.cz/cs_CZ/footers/contact_us.page?. Jestli můžeš dle doporučení jiných, tak Vídeň, jestli seš rád umu našeho jazyka, tak Praha. Je to tam boj ku spokojenosti zákazníka, ale na X-té se může zadařit, že opravář opravdu opravuje, bohužel.
Cena od pětikila (asi) za podívání nahoru. Myslím, že už z pocitu jistoty, že je vše v pořádku nebo opraveno není od věci váhat se servisem, věř mi, po*ere se to v nejnevhodnější dobu a pak hádej, proč, že v zadnici by ses viděl nebýt preventivní, když byla možnost.
V tomto případě určitě servis
V tomto případě určitě servis a přesně jim popiště, že došlo k poškození těla pádem.
To, že tohle vyřešíte korekcí BF,FF je jen odstranění následků toho pádu.
(Vůbec nevíte, jestli je poškozené uložení zrcátka, rozjustoval se bajonet, v nejhorším případě je pohnuté uložení čipu.
Ten půjčený nikon 18-105 může být v pořádku třeba jen proto, že má náhodou právě základní korekci tímto směrem)
Díky.
Díky.