Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon D810
¨
Autor: chatar
Datum:
20. Srpen 2014, 11:26:08
Kolik lidí si zakoupilo jako já tělo Nikon D810 za téměř 82K ? Kolik z toho má přístroj s výrobní vadou jako já ? :-( Podle informací Nikon servisu oprava potrvá min. 14 dnů a stejně nebude záruka, že závadu odstraní na 100% !!
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Mám dotaz. Když vyfotím fotku
Mám dotaz. Když vyfotím fotku do rawu, tak na foťáku vypadá vše cajk (D810). KDyž poté fotku otevřu ve fotošopu nebo LR, tak je mnohem tmavší. A je posunutý doleva i histogram. Zkusil jsem resetovat foťák, nový firmware, přeinstalovat Adobe camera raw a další různé věci a nic. Dělá mi to poslední cca 3 měsíce. Díky moc.
Jediný Nikon si se svými RAW
Jediný Nikon si se svými RAW soubory nejlépe poradí a taky protože přihlíží k nastavení Nikon foťáku, tedy otevři NEF v Capture NX-D a máš po problému. V něm udělej úpravy které potřebuješ a když budeš chtít dále upravovat, co Capture NX-D neumí, vyvolej do TIFF a pokračuj s TIFFem v jiném programu. Jak píší ostatní!!
Ještě dodám, že Capture NX-D umí práci i se sadou prográmků Nik Software (Google je kdysi měl zadarmo), kde po úpravách NEFu patřičný prográmek programem vyvoláš, dále upravuješ a uložíš do TIFF.
Adobe programy sou výborná věc, ale nemusíš mít Photoshop, aby si byl fotografem, i když si to naprostá většina fotografů myslí a nebo jinak, k čemu mi je vyfocení přírody hned na místě, jak +- vypadá, jak chci, prostě jak nastavím foťák, když mi toto nastavení počítačový program nevezme, ale naopak v něm musím vše řešit znovu, navíc s bonusem, že ani blbej RAW-NEF nepřečte, myslím tím bez Adobe DNG konverze, kde originál RAW-NEF překope k obrazu Adobe programátorů, jak oni si myslí, co myslí, sou přesvědčeni, jaké má RAW Nikonu koule.
Pro srovnání sem stejný NEF zkoušel Photoshopem a Zonerem otevřít přes Adobe DNG Convertel (přes který to tyto programy dělají) a oboje nebylo to, co mi ukázaly programy Nikonu bez úprav, jenom načtený informace z foťáku. Kdyby aspoň jenom drobné rozdíly, ale slušně napsáno nepoužitelné.
Tím ovšem tyto programy nehaním, ani náhodou, prostě zpracování RAWu neumí tak, jak se chvástá jejich reklama, kdyby to uměly, tak by Nikon svůj RAW-NEF mohl zahodit, stejně tak ostatní značky!!
RAW z Nikonu se jmenuje NEF.
RAW z Nikonu se jmenuje NEF. NEF je formát "surových" dat, a ten kdo ví nejlépe jak ho následně zpracovat je Nikon. Je mnoho programů ( včetně PS, LR...), které pracují s RAW (např. TIFF), ale musí proběhnout konverze z NEF např. na TIFF.
Takže začal bych tak, jak doporučuje Marek Přikryl - otevřít to nejprve v NX-D, tam to zkontrolovat a jestliže to bude správně, tak pokračovat převodem na TIFF a dalším zpracováním např. v PS.
(Když bude problém už při otevření v NX-D, tak bych zkontroloval nastavení foťáku a hlavně to zkusil ještě otevřít na jiném počítači.
Také předpokládám, že je všude správně barevný prostor a není problém s monitorem)
Zkusil bych vypnout ve
Zkusil bych vypnout ve fotoaparátu funkci Active D-Lighting.
Píše, že to zresetoval. V
Píše, že to zresetoval. V základním nastavení by měl být Active D-Lighting vypnutý.
Otevři NEF v něčem, co mu
Otevři NEF v něčem, co mu "rozumí", takže optimálně v Capture NX-D. Je zadarmo a je šikovný. Případně použít ViewNXi (tuším), ten by mohl umět export do DNG.
(https://downloadcenter.nikonimglib.com/cs/products/261/VCNXSP.html)
Zdravim, chci se zeptat, zda
Zdravim, chci se zeptat, zda se i nekdo dalsi setkal s tim, ze po "Oprave" tohoto problemu v servisu, se rozladil AF, ja ted muzu nasadit jakykoli sklo co mam pocinaje 17-35 pres Sigmu 50mm Art az k teleti a vsude mam dosti znatelny frontfocus zatimco pred opravou jsem si liboval jak dobry kus te Sigmy jsem vyfasoval, ze jsem musel seridit jen nekonecno o +5 tak ted mi ani +20 nestaci pri nastavovani pres dock a u 17-35 je situace obdobna, nejmim to dopadlo na 70-200, ale i zde je drobny frontfocus :-/
Zajímavý článek k tomuto
Zajímavý článek k tomuto problému jsem našel tady http://www.fotoradce.cz/jak-otestovat-objektiv-na-front-a-back-focus-cla....
Zkoušku jsem provedl podle tohoto postupu s dvěmi objektivy : Nikon FX zoom 28-300 a Nikon FX 105 mm.
V obou případech mi zkoušky ukázaly spokojenost. Obrazový záznam mohu poslat, protože sem to asi nejde :-(
BTW, jak se dá u D810 upravit FF nebo BF ? (Kdybych to někdy potřeboval :-)
Máte někdo zkušenost s
Máte někdo zkušenost s CAMRANGER ? http://camranger.com/ Zdá se mi to jako pěkná hračka ! Tedy až na tu cenu. Zas něco zajímavého, co se v Česku neprodává :-(
mel jsem pujceny na tyden,
mel jsem pujceny na tyden, zkousel jsem to na D610 s wifi adapterem, je to sikovna vecicka, napr. na makro hmyzu apod., proste na cokoliv jineho co vyzaduje ovladani fotaku na dalku s moznosti nastavovani parametru expozice. Sice to ma par hardwarovych "much" a nedodelku, ale to maji vsechny podobne hracicky, zadna neni dokonala.. Tady v Anglii je k sehnani za cca £270, tj. cca 9300 Kc pri soucasnem kurzu. Je to pomerne predrazene, nekde jsem cetl podobnou technickou recenzi, a je to v podstate zalozene na bazi TP-LINK routeru.. Je to typ hracicky, kterou si koupite kdyz uz vsechno ostatni mate a nevite roupama co s penezma.. :-)
Nezkusil jsi taky tohle ?
Nezkusil jsi taky tohle ? :
http://www.digimanie.cz/modul-sony-qx1-s-aps-c-senzorem-a-qx30-s-30-zoom...
Ne, tohle opravdu ne :-))
Ne, tohle opravdu ne :-))
Tak jsem si hned po koupi
Tak jsem si hned po koupi hledal jak na tom ten můj je a podle Nikonu je ten můj zkontrolovaný a plně funkční :-) A závada se u něj neobjevuje.
Pokud je na krabici cerna
Pokud je na krabici cerna tecka u caroveho kodu (podobne jako zde http://nikonrumors.com/2014/09/09/nikon-d810-cameras-with-thermal-fix-ar...), pak je tvuj fotak skutecne zkontrolovany a bez zminene zavady. Zkontroluj si take firmware verzi, mela by byt C: 1.01,L: 2.005. POZOR, ne u vsech zkontrolovanych kusu musi nutne byt cerna tecka uvnitr zavitu na stativ.
Já mám černou tečku v závitu
Já mám černou tečku v závitu a verze firmwaru sedí takže už mám spolehlivý kousek. :-) možná jsem rád za to že jsem moc nespěchal a ten problém mezitím vyřešili :-)
Minulý čtvrtek 28.8. jsem
Minulý čtvrtek 28.8. jsem D810 předal v Megapixelu k update firmware. Uplynul týden a já čekám .....
Máte kupovat fototechniku v
Máte kupovat fototechniku v Polsku - Nikon je tam o 10 až 20% levnější a lhůta na vyřízení reklamace je 14 dní.
"Opravený Nikon D810" mi
"Opravený Nikon D810" mi přivezl dnes 9.9.2014 dopravce PPL. Přístroj byl v Megapixelu perfektně zabalen, náklady dopravy hradil Megapixel. Takže kromě té trochu delší doby opravy jsem 100% spokojen.
A ještě zkušenost s formátováním paměťových karet v D810 (SD+CF). Pokud jsem formátoval v D810 obě karty najednou, odmítal je potom přečíst nebo i znovu formátovat PC. Takže je třeba naformátovat v D810 každou kartu samostatně zvlášť. Pak je všechno O.K. Jak jsem starej, tak jsem to nevěděl :-)
.. a to fakt jde? Já na D3s
.. a to fakt jde? Já na D3s tedy musím formátovat každou extra, přístroj nic jiného neumožňuje.
ne, nejde, radeji jsem si to
ne, nejde, radeji jsem si to ted overil, abych mel jistotu ze jsem se nezblaznil. Pri formatovani se musi vzdy zvolit zda-li formatovat CF nebo SD, nelze naformatovat obe najednou. Nelze to ani v pripade ze fotite RAW na CF a zaroven JPEG na SD a pak provadite formatovani pres soucasne stisknuti MODE+DELETE.
Teď už vím, že je to špatný
Teď už vím, že je to špatný postup. Prostě měl jsem vloženy obě karty a v menu jsem je postupně formátoval. Správně (jak jsem se přesvědčil) musí být vložena jenom jedna karta. Buď SD nebo CF. Pak je formátování O.K.
Abych mohl "nafouknout přední
Abych mohl "nafouknout přední kola", musím "sundat zadní kola", to se nedá vymyslet, to se musí zažít !!!
To by normálního člověka nenapadlo a jestli je taková totální kravina možná u top modelu Nikon, pak sem nenormální a hrozím se, co šikmé mozky zplodí za další debiloviny !!!
U D7000 zvolím formát, foťák automaticky nabídne obsazený slot č.1 s kartou a při vložené i druhé kartě ve slotu č.2 mi nabídne možnost formátu i v této šachtě a JÁ, jenom JÁ určím, kterou z nich budu formátovat. Jednodušeji a logičtěji to vymyslet nejde, 1+1=2, ale na východě asi 11
myslim ze ses trochu nechal
myslim ze ses trochu nechal unest emocemi! :-) Ve skutecnosti ty "Sikme mozke" pouzivaji uplne stejnou uzivatelskou logiku jako ty, jen nesmis hned verit vsemu co kdo napise, pockej si na overeni faktu. Cili ano, plati ze 1+1=2 plati stejne tak u tveho D7000, jako u top Nikon modelu.. Strucne a jasne: formatovat obe karty najednou NELZE.
Nevím, kdo se nechal unést,
Nevím, kdo se nechal unést, že obě karty nejdou formátovat naráz vychází z nabídnutého výběru buď jednu nebo druhou (D7000) a o tom sem přirovnání k sundávání kol nemylsel, ale o tom, co píše chatar: "... Správně (jak jsem se přesvědčil) musí být vložena jenom jedna karta. Buď SD nebo CF. Pak je formátování O.K....", což logický není!
Jenže teď vidím, kam se můj příspěvek zařadil, hned pod tvůj, kde píšeš stejně jako já. Ten chatarův je o pár řádků výš, takže nedorozumění o unešení!
Nebudu polemizovat a rovnou čtu stažený manuál D810 z Nikon.cz (soubor D810FM_DL(Cz)01.pdf), kde se na stranách 366-367 píše, že si fotograf může vybrat, kterou kartu chce formátovat, tudíž co ze zkušenosti píše chatar je fakt hovadina, ale je zde možnost, že mezi jím používanýma kartama CF a SD je nějakej rozdíl, který má na formátování vliv. Co píše a zaručuje Nikon v manuálech se týká karet na str.487-488, jestli někdo použije jiný karty, od toho Nikon dá ruce pryč, jak se s oblibou říká: "Na vlastní riziko"
Pro informaci, používám : CF
Pro informaci, používám :
CF kartu SanDisk Ultra 32GB 50MB/s
SDHC I kartu Lexar Professional 32GB 600x Speed
které jsem koupil v Megapixelu při koupi D810
hmm. každopádně jde o
hmm. každopádně jde o značkové karty. No hele možný je všechno, protože už jednou v historii Nikon upravoval firmware právě kvůli nějakým kartám... poslal bych to na support do Nikonu ať si to ověří. Prozatím budeš s tím muset nějak žít.
To rovnez neni pravda. Delam
To rovnez neni pravda. Delam to tak naprosto bezne, neni duvod jednu ci druhou kartu vyndavat, bylo by to proti logice uzivatelskeho komfortu..
no vložený obě karty je
no vložený obě karty je normální. V menu zvolíš formátovat, pak kterou kartu a potvrdíš. Pro druhou to musíš zopakovat. Nikdy a nikde jsem nečetl ani neslyšel, že by to měl být problém. Formátovat obě paralelně to by problém být mohl, pakliže je tam jen jeden řadič.
Moje zkušenost je bohužel
Moje zkušenost je bohužel jiná. Kdyby se mi to nestalo, taky bych tomu nevěřil :-(
Spis si myslim, ze mas
Spis si myslim, ze mas problem v jedne ci druhe karte..
však taky čumim :)
však taky čumim :)
Ja ziju v UK, a Nikon UK
Ja ziju v UK, a Nikon UK provedl prislusny zasah behem jedineho dne, od odeslani k obdrzeni zasilky zpet to trvalo celkem 4 dny. (Nejsem si jisty zda se jednalo pouze o upgrade firmware, z toho co jsem pochopil tak provadeji dalsi specificke upravy, ktere nelze provest svepomoci..)
ten firmware minulý týden
ten firmware minulý týden vyšel a mohl sis to udělat sám :-(
Jaké číslo má ten poslední
Jaké číslo má ten poslední firmware, že bych si to zkontroloval co mi tam dal servis Nikonu :-)
C: 1.01 L: 2.005 taky bys mel
C: 1.01
L: 2.005
taky bys mel mit vespod cernou tecku uvnitr zavitu na stativ
Dík. Souhlasí. I tečku tam
Dík. Souhlasí. I tečku tam mám :-)
jeden taky měl takovou
jeden taky měl takovou červenou tečku na hlavě..chvilku si s ní hrál a pak bum... :-) tak pozor ;-)
Rychlost autofocusu Lidi,
Rychlost autofocusu
Lidi, jaké máte zatím zkušenosti s ostředním na D810. Po dvou týdnech používání mám chuť se vrátit na D700. Ostření mi přijde podstatně pomalejší než u sedmistovky a řekl bych, že i míň přesnější. Má někdo podobné zkušenosti, nebo jste s rychlostí focusu spokojeni? Mě už na pár akcích svatbách uniknuly důležité momenty, protože foťák prostě nestihnul zaostřit.
Záleží na skle.
Záleží na skle.
Pozoroval jsem to hlavně u
Pozoroval jsem to hlavně u 24-70/2,8 a 50/1,4 (oba Nikon) a u Sigmy 35/1,4 (nova Art verze).
Ja mam presne opacnou
Ja mam presne opacnou zkusenost, fotim s Tamrony SP 24-70 a 70-200 VC Di USD, se Sigmou 35mm 1.4 Art a Nikonem 85 1.8, a autofocus je naprosto presny, rychly, a spolehlivy, hlavne jsem spokojeny s novym "group" ostrenim. Ted kupuju Tamrona 150-600mm...
Měl jsem D810 půjčenou jen
Měl jsem D810 půjčenou jen hodinu a fotil jsem makro se 105/2,8 a totéž jsem fotil s D4 a za tu chvíli jsem si rozdílu v rychlosti ostření nevšiml. Zato jsem si všiml mnohem více detailů v kresbě a jakési měkkosti zvuku závěrky, jakoby zrcadlo dopadalo do peřin.
Tak to je blbá smůla, když se
Tak to je blbá smůla, když se to dle Nikonu týká jen omezeného počtu přístrojů...
Me osobne ta mira "prehmatu"
Me osobne ta mira "prehmatu" od Nikonu uz take zacina vadit. Prosel jsem si svym martyriem u D600, pak se ukazalo ze D610 trpi stejnym problemem, prestoze v mnohem mensi a prokazatelnejsi mire (i pres novy mechanismus zaverky). A ted po 3 tydnech od koupe D810 zas tohle, muj kus je mezi temi postizenymi.. I kdyz vim ze to prijde ze servisu opravene, tak jako bych intuitivne ztracel duveru v Nikon obecne..a cekam co to bude priste (treba u nove D750).. Jiz nejaky cas uvazuju o tom (a pri rozhodovani o koupi D810 tp byla druha varianta), ze prodam celou vybavu a pujdu do Sony A7R..
no to nevím, jestli bys
no to nevím, jestli bys udělal štěstí. Mne SONY tedy nikdy nic neříkalo, šumělo to a mizerný výběr předražených objektivů. Ale třeba je to dneska jinak, nevím, nesleduju to.
Jinak jestli bude D750 v podobě alá D700 , tak mne asi vyslyšel fotografický bůh... halvně aby to bylo bez kryplů a bez zásadních chyb :-)
D610 taky? Pokud vím, tak
D610 taky? Pokud vím, tak výměna závěrky u D600 nepomáhá - proto jsem koupil D610. Zatím naštěstí bez problémů...
osobne jsem si take myslel ze
osobne jsem si take myslel ze u D610 bylo vse vyresene, ale pak jsem na FB skupine "I love the Nikon D600, D610 and D800" narazil na statut Briana Bardseley (ze dne 31.7.), a tam jsme o tom spolu s ostatnimi diskutovali. To me pak donutilo udelat zpetne detailni kontrolu nekterych mych snimku porizenych s D610 a prach (ci olej) jsem tam opet nasel, i kdyz ne v takove mire jako tomu bylo s D600. Jinymi slovy, dospeli jsme k zaveru ze ten problem se sice zlepsil, ale neodstranil uplne. No a mezitim jsem prodal D610 a koupil D810, zbytek pribehu uz znate :-((
Hmmm. Já měl na čipu jednou
Hmmm. Já měl na čipu jednou nějaké smetí, ale to šlo dolů vzduchem. Jinak je vše bez problémů (zatím +/- 4500 snímků).
to je věc, která mne osobně
to je věc, která mne osobně trápí víc než hotpixely na D810. Bohužel to má i D7100.
To je pro mne jako fotografa opravdu zásadní problém, ne enormě dlouhé expozice, na které se dostanu párkrát za život....
toť můj pohled na věc ohledně D810.
Ohledně toho, že nový typy
Ohledně toho, že nový typy DSLR mají čím dál víc nějaký problém je holt daň za uspěchanou dobu, kdy slova kvalita, jméno, zodpovědnost, atd... nahradily jiný cíle, hamižnost, žravost, bezohlednost,...
1/ Je to neschopnost vedení, které si svojí namyšleností a nadřazeností myslí, že ke správnému fungování celku stačí jejich mozkové závity bez názoru těch dole. Ostatně to vidím denně v novém zaměstnání, kde su ještě "v podmínce" a věty typu "Vedení rozhodlo, vedení to tak chce, když tak se to předělá" slyším neustále a jen vidím, jak "spodina" chodí po špičkách s ukazováčkem na ústech s jasným zvukem pššššššššššš. Sice to tak bývalo i před 89, co straníci rozhodli, přes to nejel vlak, ale teď je to postavený do roviny majitel je bůh, manažeři polobozi, proto mají pravdu. Jenže lidi dělají co rozhodli, stále dokola předělávají nová rozhodnutí nových rozhodnutí a kdo to asi zaplatí, no přece ti dole nezvyšováním platů a bez prémií, protože sou neschopný to udělat napoprvé dobře, samozřejmě ti dole.
Macku73, chtěl bych vidět 10% zvednutí platu aspoň jednou za život a zemřít, to by za tu slast stálo obětovat !!!! Jestli někdo ze zde píšících tohle číslo máte pravidelně bez problémů, žijete v jiným nereálným světě a takového místa si važte, ale "dole" to tak nefunguje, tam funguje jenom Zákon padajícího ho*na, ale jestli jo, tak žiju jinde já slepej a hluchej.
2/ Daň za čím dál víc nadupanýma tělama, tím pádem problémama.
3/ Protože se používání zrcadlovek stalo konzumačním boomem, že "ten kdo má na krku pověšený něco většího s trčícím válečkem je přece IN". Ta prestiž fotit na královskou třídu, zrcadlovku, je už pryč a důvody, proč na zrcadlovku vlastně fotíme tuhle konzumační masu vůbec nezajímají a z vlastní zkušenosti s příbuzenstvem (kde už jsou dvě D3xxx) můžu potvrdit, že poradit jim do začátku (základní nastavení, aspoň nějaká pravidla používání, čištění či příslušenství,...prostě pro co nejlepší vyždímání toho, proč DSLR máme a ne z ní dělat zelený foťáček s hafo drobnými jpg, kdy 32G kartu nemusí vyprazdňovat několik let) si výslovně nepřejí, protože je to nezajímá, což je jiný význam od slov: "postupně se naučím". Zasraný přední čočky nebo použití úplně manuálního objektivu, kde v hledáčku není poznat zaostření, ale byl levný a vo tom to je.
Takže konzumace a tím pádem rozmělnění na více typů DSLR, více možných problémů, rozdělení mozkových kapacit na "jemno" na větší pole působení, kde se může situace stát víc nepřehlednou, že závady se neodhalí a pustí do prodeje
4/ No a domrvení ceny naší měny politikama a ČNB, kde nějakých ušmudlaných 90 klacků je přece nic, pár drobnejch, což si myslí ONI, ale bohužel, ONI vládnou, ONI ví, co je pro lid poddaný nejlepší a když lid neví, nechce pochopit, brble, ať jde jinam, dnes už může. A jestli ONI jsou politici, prodejci či Nikon, jedno jest, odejde ten, přijde jiný, viz úvodní věta příspěvku.
Já sem se spartánsky vybavenou D60 měl jediný problém, že mi odešlo ovládání clony. Jinak žádný problém, žádný olej na snímači, jako mám na D7000 (o tom napíšu jindy a jinde), žádný problém na mrazu -16, kde sem kolaboval spíš já, žádný problém při focení v dešti, když sem tělo chránil jinak než pláštěnkou přímo na DSLR stavěnou, šlape pořád, ale právě proto, že nemá, co sem potřeboval, chtěl sem víc a jak zjišťuju, D7000 rozjela kolotoč nekvalitních DSLR.
Nevím problémy řad D3xxx a D5xxx, jestli nějaké jsou v celosvětovém měřítku, samozřejmě nepočítám že se něco pos*re, ale D7000, D7100, D600, D610, D800, D810, co typ, to průser! To nemůže být náhoda, to snad dělají schválně !!!!!!!!