Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
trable moji vasne D7000
zdravim,
zacinal jsem s D70 a fotky byly i se setovym sklem 18-70 ostre jak britva. ted jsem presel na D7000 plny nadseni z nejvyssi amater tridy a technickych parametru a jsem trochu zklaman.
mam problem s backfocusem u vsech objektivu:
-nikon 35/1,8f G mam kompenzaci dokonce -22 (vych.hodnota -15, uloz.hodnota -7)
-nikon 85/1,8f G mam kompenzaci autofocusu -5
-nikon setovy 18-105 kompenzaci -11.
-ted sem objednal nikon 50/1,8f D a sem zvedavy jak na tom toto ostre sklo bude.
nechce se mi verit, ze by vsechny skla byly spatne nastavene z vyroby. jak budu doma, vyzkousim je na stare D70 a aktualizuju vlakno, nicmene chtel bych se vas panove zeptat, cim to je a proc proboha fotak za takove penize tak pitome ostri. dost mi to pije krev, zvlast, kdyz D7000 ma mit dosud nejlepsi ostreni, jake kdy Nikon do amaterske rady zrcadlovek vubec nacpal.
navic pripada mi, ze kdyz se meni vzdalenost od objektu, muzu kompenzaci focusu nastavovat znova :/ natoz ji vypnout uplne kdyz fotim s bleskem. Byl sem ted fotit svuj prvni kseft a pulka fotek je "soft" a druha pulka zaostrena na pozadi, pritom ostrici bod mam primo v obliceji a pouzivam AF-S v jednobodovem modu, ktery si joystickem naklikam kam potrebuju.
co s tim mam delat? mam 100chuti to zareklamovat, protoze takhle se spickova zrcadlovka prece nechova...
dekuju moc za odpovedi!!!
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
BackFocus
Mal som D5100 s 18-105, ktorý mal BF (sklo). Posielal som to s telom do Prahy, sklo išlo odtiaľ do Nemecka, kde skalibrovali ostriaci bod. Ty budeš mať problém zrejme v tele, keď je problém s každým sklom.
Jiný zážitek s autofokusem
Do takových sfér s nastavováním objektivů s D7000 jsem "nedozrál", přesto mám jinej zážitek.
Velký dynamický rozsah scény les/mimo les, nastavení:
Režim autofokusu AF-A, Volič snímacích režimů na CH-rychlá série, Bracketing -1EV,0,+1EV, ostřící bod na určitý levý strom, nehýbání s kompozicí, namáčknutí-domáčknutí spouště, jedna série jak z kulometu. Běžná prohlídka na foťáku dobrý, ale doma na PC jsem zjistil, že první fotka -1EV, kde jsem komponoval a ostřil na levý strom, jeho ostrost dobrý a zadní stromy rozmazaný, ale ostatní dvě fotky jsou zaostřený na ty ostatní stromy vzadu a ten "ostřící" strom je rozmazanej. Stromy si ostrost mezi sebou přehodily. Rozdíly v EV jsou dobrý.
Záhada, na kterou hledám rozluštění. Jediný, co mně napadá je ten režim AF-A, ale že by přeostřoval během nadoraz zmáčknuté spouště při sérii fotek! Je to takto možný?
Díky za případnou reakci
AF
rezim autofocusu AF-A prave dela to, ze si sam vybere fotak, jestli si pro ostreni pouzije AF-S nebo AF-C, preostri dle potreby pred expozici, treba ze s tim nepatrne pohnes.
AF-A a autofocus area mode pouzivam jen pro "street fotografii", jinak kdyz nefotim treba chrti zavody (kde mam AF-C), tak mam 90% casu cvaklou AF-S a single point a nalupkam si joystickem kam potrebuju dle kompozice.
napada me jedina vec: nemas jako prioritu nastaveno namacknuti spouste misto zaostreni? protoze jedine vysvetleni logicke mi prijde, ze si zmackl spoust, prvni snimek se exponoval driv nez se stihl zaostrit, pak se zaostril na strom ktery jsi chtel/mel nastaven a zbyle 2 expozice uz byly v poradku jak pises :)
Bracketing-slabiny ? nastavení
1-Že režim AF-A při nastavení Bracketingu přeostřuje při každém snímku (při jednom namáčknutí spouště pro všechny snímky) je víc než divný. Zaostření se hnout NESMÍ. Bracketing je o expozici, ne o ostření.
2-Další nelogičnost je v tom, že při zvolení (samostatným tlačítkem) Bracketingu se musí ještě navolit Volič snímání na CL nebo CH. Když se to neudělá, tak se sice upraví snímek podle nastavení, ale fotí po jednom snímku, což je hovadina. Proč to nejde někde v menu navolit automaticky? Jediná možnost je u tlačítka Fn (f3 nebo f4) navolit BKT.
3-Tlačítko spouště mám nastaveno zmáčknout a fotit až po zaostření (a1 AF-C, a2 AF-S). Při režimu AF-A by se muselo změnit a3 na dlouhé nebo na tlačítku AE-L/AF-L (f5) nastavit Blokaci ostření.
4-První snímek byl celkově OK. Mám bracketing nastaven (e6) pořadí -0+, protože při výchozím 0-+ se hůře kontroluje rozmezí vůči 0 , což není zrovna pohotový.
5-Záměr byl ostrost levého stromu a cedule na něm, ostatní rozmazaný.
6-U D60 používám AF-S právě z důvodu přeostřování AF-A, tak mně štve, že u D7000 je prakticky to samé, kde jde na AF-S nastavit počet ostřících bodů jenom 1 a Auto. Nic mezi (jako je u AF-A). Komponovat s jedním bodem je někdy opruz, člověk si připadá jako když míchá omáčku, ale s foťákem u huby. Ta možnost výběru u AF-S mi chyběla u D60, bohužel i zde. Nebo ty ostatní body pomáhají ostřit na pozadí? Přece ne vždy stačí mít jen jeden bod, záleží co je předmětem ostření.
7-Co se týče nastavení Autofokusu, jsem zatím zklamán, proto fotím na AF-A, abych aspoň trochu využil možnosti více bodů tam, kam chci já, ale je vidno, že si stejně dělá co chce. Jak to funguje u D90, D300+s, je to stejný?
Hned mám námět na úpravu firmwaru:
Při Bracketingu navoleno sériové snímání, bez nutnosti volit něco dalšího; NEpřeostřování AF-A po namáčknutí spouště; na AF-S možnost volby z více bodů (jako je u AF-A, ale mimo Auto, 3D); při živém náhledu možnost vidět histogram nebo stupnici expozimetru (myslím, že to už má D800, ale nevím).
Je pro mě poněkud zarážející,
Je pro mě poněkud zarážející, když si někdo stěžuje, že mu automatika neudělala to co chtěl. Jak to má ten automat asi tak vědět? AF-A asi těžko pozná, že nefotíte dítě, které se najednou rozběhlo proti Vám, nebo se snažíte o HDR či cokoliv jiného. Od toho tu přeci je přepínání AF-C/AF-S. AF-A nedělá nic jiného než na základě automatiky přepíná mezi těmito dvěma režimy. Navíc myšlenka toho, že by AF-S mělo umět režimy jako přeostřování pomocí pole ostřících bodů, je poněkud protichůdná, ne? AF-S je o tom, že změří, zaostří a konec. Na to přeci potřebuje jenom jeden bod. Více bodové pole je právě od toho, že AF modul neustále přeměřuje jak se daný objekt posunul oproti výchozímu bodu a v rámci informací z bodů v poli podle toho přeostří, proto to jde pouze v režimu AF-C. Myšlenkou jiných režimů spíš dáváte informaci o tom, že si přesně neuvědomujete jakým způsobem AF pracuje v jednotlivých režimech. Proto doporučuji pročítat manuály, či weby které přesně jednotlivé funkce popisují.
Nechci tím vyvolávat nějaké rozepře to vůbec ne, jen tím chci říct, že se nelogické si stěžovat na funkce fotoaparátu, když je evidentně jenom špatně využíváte. Jde taky o to, že D7000 je už pro pokročilejší uživatele, tak je logické, že se počítá s tím, že si budou do nastavení chtít více hrábnout a řešit více věcí manuálně, což je jediný 100% způsob jak dosáhnout přesně toho co požadují. Jistě bylo by fajn mít fotoaparát který bude mít spousty automatických funkcí které by ideálně věděly přesně co chceme fotit, ale je přesně tohle to kvůli čemu fotíme? Kde je ta krása vlastního podílu na fotografii? Už nefotíme na film, požadujeme ideálně naexponováné fotky s milióny filtrů, které nám vylezou v co nejmenším JPEGu s co nejlepší kvalitou, tak že se s nimi ihned můžeme chlubit...Vážně je tohle důvod proč máme zrcadlovky? No tak, vždycky byly zrcadlovky symbolem toho, že člověk miluje fotografování a miluje práci s fotografiemi, tak proč se o to teď ochuzujeme?
K tomu bracketingu: přeci nejjednodušší věc jak udělat BKT přesně podle vlastní představy je postavit stativ -> přepnout na manuál -> nakomponovat si co potřebuji -> zaostřit si přesně kam chci -> vypnout AF -> a dálkovou spouští (či časovačem nebo předsklopením) pořídit fotku. A následné +-1EV či kolik budu chtít vyřeším jediným pootočením voliče času. A nemusím se starat o to, zda foťák umí jenom 3 fotky v rozsahu max. +-2EV apod. Udělám si přesně kolik fotek chci a přesně v tom rozsahu co chci. Mám vlastní práci, mám přesně to co jsem chtěl. Jediné co jsem k tomu potřeboval byla znalost trojúhelníku ISO/Clona/Čas.
Ještě jednou chci říct, že tímto nechci nikoho urazit nebo tak něco. Pokud se Vám tento příspěvek nelíbí, tak ho jednoduše ignorujte. Pokud v něm bylo nalezeno něco co Vám může pomoci, tak je to jenom dobře.
K tomu BKT, jakémusi ručnímu
K tomu BKT, jakémusi ručnímu - každým šáhnutím na foťák a točením kolečkem ho na stativu rozhýbete a bude namířen jinam. Než ty tři nebo víc fotek uděláte, změní se i scéna a bude, jak já říkám, po válce.
Taky špatně čtu,poopravím
Tak jsem si ten komentář 3.KniGHt.cZ přečetl znovu a znovu a nedošlo mi, že nemluvil o klasickém Bracketingu, ale o focení po jednom snímku s různým ručním nastavením. Takže poopravím své tvrzení, takto Bracketing nefotím z důvodu co píšete.
Díky za upřesnění
souhlas
jsem mu to nechtel napsat na plnou hubu, aby me zas nevyvykricnikoval jako v mem prvnim vlaknu :D
myslim ze panovi "letciKISS-ovi" nedocvakl dle jeho bodu 1) vztah AF-A s AF-S a AF-C: AF-A dela prave to, ze si pri namacknuti spouste prubezne preostri, jak uzna za vhodne v ramci osriciho/ch bodu (fotak si vybere sam AF-C) anebo taky ne (fotak si vybere AF-S). je to kombinace AF-S/C. read a manual! :)
btw, porad bojuju s autofocus fine tunning, dneska sem vzal do ruky pevnou 35ku a z nastaveni jemne korekce autofocusu -20 sem to musel prehodit na +5... nechapu. neni snad mozne aby se to menilo podle toho jak se fotak vyspi ne? mam nastaveno cislo pro kazdy z objektivu a pod nim ulozenou hodnotu specialne pro nej.
Umíte číst pořádně?
Ze slušnosti díky za kritiku, to má TomgK radost, ale tím má "slušnost" končí. Musím vás dva (+3.KniGHt.cZ) taky zkritizovat. Když chcete reagovat, bylo by žádoucí číst příspěvek pozorně a ne opět jenom část, případně si dost domejšlet.
V bodě 1 nic NEpíšu o rozdílech AF-A, AF-S, AF-C a ani o tom, že nevím, že si foťák v AF-A při namáčknutí spouště přeostřuje a využívá rozdíly AF-S/AF-C (místo školení by stačilo přečíst si můj bod 6,... vlastně pardon, vy jste ho četli, jenom jste mi to opakovali !?), ale píšu jenom o tom (což nikde v manuálu není uvedeno), že po JEDNOM zmáčknutí spouště si v Bracketingu při AF-A foťák NA KAŽDOU fotku přeostří, což logické není, protože když domáčknu spoušť, má povel fotit se zablokováním ostření a jenom upravit expozici. Opakuju bod 1: Bracketing je o expozici, ne o ostření !! Od toho je namáčknutí spouště a AF-A (AF-S, AF-C)
Teď už vím, že na AF-A bracketing ne, to mi vysvětlil matopeto, že přeostřuje při KAŽDÉM snímku při JEDNOM zmáčknutí spouště.
Dík za vysvětlení nemožnosti více ostřících bodů při AF-S, z principu to nejde. To mi stačí. Ani Roman Pihan to líp nenapsal (no jo, ale kdo to je ? Že bych to jméno někde četl ?).
To, že D7000 je složitější než D60 jsem si všiml asi až po vybalení z krabice (nebo že by to bylo jinak?). Takže odpověď na prostřední pasáž přeskočím, je MIMO MÍSU a hodí se do třídy mateřské školky...
K Bracketingu: Za popisovaný postup díky, aspoň jsem si potvrdil, že to dělám taky tak a že asi nebudu takovej blb (viz odstavec výše), jenom doplním (rozšířím vám obzor), že nemusím mít vždy stativ (nepočítal jsem, že ho budu potřebovat, zapomně ho doma, důvodů je víc), umím to i bez něj, ale to přeostření (viz bod 1) vím až teď.
Abych ukončil toto téma:
Jsem rád, že mi někdo poradí (na rozdíl od někoho na jiném jeho vláknu), že potvrdí můj názor (třeba sériové snímání u bracketingu), případně ho vyvrátí (třeba AF-A MUSÍ z principu po domáčknutí spouště přeostřovat každý snímek). Nechám se bez uražení poučit (učím se stále a když jsem si jednomu fotografovi stěžoval, co vymažu fotek, že to není normální, tak mně uklidnil, že to je právě to, že nad tím přemýšlím a necvakám na zelený auto), čtu zde na foru KAŽDÝ příspěvek a když mám nějakou svou špatnou/dobrou zkušenost, tak poradím (nevědomost mně stála dost peněz a ve foto technice se nevyplácí šetřit, bohužel), ale co mně může nas..at je to, že mi někdo dává školení bez kloudného přečtení mého příspěvku/dotazu a odpovídá na něco, o čem vůbec nepíšu. To zase vidím rudě já...
TomgK, k objektivům ti naporadím, ale jakou máš verzi firmwaru? Ty problémy nejsou fakt normální
Dobré světlo všem
ctemeee
jezis ja si z toho delal prdel, ty nase zabomysi valky :D
nahodou sem moc rad, ze sme se od vykricnikove buzerace posunuli do smysluplne diskuze a oba se neco duleziteho dozvedeli. a ted uz nechme vzajemneho štěkání a posunme se zas o neco dale...
kdyz v menu kliknu na verzi firmware, vypise mi to:
A 1.02
B 1.03
L 1.002
Návrhy na úpravu FW si tady
Návrhy na úpravu FW si tady soudruzi z Japonska asi sotva přečtou. Taky by se mi líbilo, kdyby při nastavení BKT sám foťák fotil seriově. To napadlo už asi tisíce lidí, buď to někde nastavit jde, a my to neumíme, nebo je nějaký důvod, proč to nejde, a my ho neznáme.
mal si malu clonu... skus
mal si malu clonu... skus zaclonit tak na 7-10, pripadne zaostrit na hyperfocalnu, aby si mal ostre vsetko. Alebo skus zaostrit a vypnut autofocus. I pri bracketingu ostri pri kazdom snimku a i nepatrny pohyb moze sposobit ine ostrenie. Pripadne af mohol zmiast vertikalny strom, pripadne kontrast na jeho kraji.
Vítej v klubu BF a FF u
Vítej v klubu BF a FF u D7000..nejsi první ani poslední...
mám založní tělo D90 - tam jsou všechny moje skla v pohodě, ostrá...
hlavní tělo D7000 - u všch skel mám nějakou kompenzaci, dokonce jsem ho kvůli jednomu sklu dával do servisu, aby mi tělo ponastavili...nevešel jsem se do rozsahu +-20...
tohle mě na tomhle těle taky fakt štve..v tomto mi D90 připadá lepší...
jinak mám nastavený AFS a jeden bod (laboruju u těl vždy s velikostí bodu, u D7000 mám nastaveno průměr 8) a nejlépe zaostřuje středový bod, což je logické z technologie.. krajové body nejsou křížové a nejsou tak přesné...
a ohledně spolehlivosti zaostření na objekt.. používal jsem 18-105 - tam to bylo bez problému, nedávno jsem koupil 17-50/2,8sigmu a tam mi to občas špatně na clonu 2,8 zaostří...ale dávám vinu značce sigma...(nechtěl jsem nikon, protože stavající 17-55/2,8 bez strabilizace mi připadá hooodně zastaralý a neúměrně drahý)
jsem zvědavý, co napiší ostatní D7000-ovkáří..
ahoj HoPe
hlasim update u ostreni s D7000:
no tak nakonec jsem si vytiskl stupnici na ostreni a nastavil si hodnotu jemne doladeni autofocusu pro kazdy objektiv zvlast jak nejlip sem dokazal. ale porad to nebylo v detailech tak ostre jak sem si predstavoval.
pak sem cetl na kenrockwell.com primo recenzi na D7000 a clanek o ostreni a tam doporucovali vlezt do nastaveni picture control a nastavit si u modu se kterym fotis doostreni na hodnotu 5 nebo 6. z vyroby je nastavene tusim 2.
tak sem to udelal a ted sou fotky ostre i na nizka clonova cisla (nizka hloubka ostrosti)a fotky uz nemaji "soft efekt".
momentalne mam nastavene doladeni autofocusu u objektivu:
35/1,8G hodnota -7
50/1,8G hodnota -7
80/1,8G hodnota -2
kit 18-105/4,5-5,6 hodnota -9
-kdyz pouzivam pridavny blesk (SB-800) musim AF fine tune vypnout jinak je to neostre. Zajimave je ze pri foceni v lifeview pres LCD panel sou fotky ostre jak hrom i bez doladeni ostreni ...
treba to pomuze
mej se
picture control
TomgK - mám dotaz: Není lepší fotit do RAW a doostřit např. v CameraRaw ? (nemluvím o back/front focusu, ale o měkčí kresbě celkově jak ty říkáš "soft efekt"). Jinak mám také sedmitisícovku a tamron 17-50 2.8 bez VC a nikkor 50 1.4.
Pic control RAW, CameraRAW
fotim do RAWu. to nastaveni picturecontrol pouzivam proto, ze to co vidis na LCD panelu na kamere je jen nahled RAWu (za predpokladu ze v nem fotis) a na ten nahled se poziva nastaveni picture control stejne jako ja JPEG snimky. obcas si priblizim fotku abych vedel,jestli spravne ostrim, nebo nejsem jinak mimo. noa prave u toho priblizeni se muze stat, ze smazu fotku, ktera je po doostreni zcela v poradku :)
Nevim, me subjektivne prijdou ty fotky v RAWu lepsi kdyz mam nastaveny ten pic.control i kdyz sem nekde cetl ze se to na RAW nevztahuje :D
Pouzivam ZonerPhoto Studio a tam je to takove nic moc. cim vic doostrim, tim je to zrnitejsi. LightRoom to ma lepsi, ale mam slaby notebook a pracovat s Lightroomem je za trest.
jak dobre je to doostreni v CameraRAW?
Doporučuji na RAWy firemní
Doporučuji na RAWy firemní Nikon CaptureNX 2. Přebírá si to právě i nastavení picture control z foťáku, což je super.
Já mám sice jen D3100, ale setkal jsem se s podobným problémem, že obraz byl stále měkký s objektivem 50mm F1,8G. A na nějakém cizím fóru jsem narazil na doporučení nastavit ostrost na 7. Teď jen laboruju, zda 7 či 6. To originální nastavení je hodně dost měkké, nevím proč to tak dělají.
Tož se dívám na ten Camera
Tož se dívám na ten Camera RAW 6.3 a to umí teda pekelně moc věcí a jde s tím úplně kouzlit. Jen škoda že to neumí přebrat nastavení picture control z foťáku.
Tak nejprve bych chtěl
Tak nejprve bych chtěl upozornit na to, že výchozí a uložená hodnota kompenzace AF se nesčítají! Pokud máte uloženou hodnotu pro daný objektiv tak platí právě tato hodnota. Výchozí hodnota je pouze pro např. nový objektiv který ještě nebyl nastaven apod. prostě takový default celého AF systému.
Osobně mám na seťáku 18-105 taky nějakých -10. Obzvláště zoomové objektivy jsou na tohle náchylné a je jasné, že při různých ohniscích budou ostřit trošku jinak. Přeci jenom nejde o profi skla. Například na pevné 35/1.8 mi sedlo AF přesně na 0. Ale tohle vše je rozdílné, neboť každé tělo má jinak nastavený AF modul a u objektivů je to stejné, takže pokud pak sedne tělo i objektiv které měli ostření nastaveno například mírně do mínusu, tak se už musí kompenzovat docela hodně. Vše je o tom jak si dané tělo a sklo sedne.
Ostřící systém v D7000 je samozřejmě z amatérských zrcadlovek nejlepší, ale jde především o to, že samotné AF body jsou plochou o něco větší než například v D300 a proto i sebemenší "nekolmost" k fotografovanému objektu může systém vyhodnotit jinak. Takže i přechod na jiný AF systém chce trochu zvykání na to jak se bude fotoaparát v daných situacích chovat. Sice nevím s jakým nastavením jste fotky fotil, ale také mě napadá, zda například nedocházelo k posunu HO, neboli zda jste třeba nefotil na 1.8 a přitom se malinko nepohnul a tím HO posunul (tohle je velmi časté na takových clonových číslech, ale samozřejmě tím nechci říct, že je to váš případ. jenom beru v potaz všechny možnosti které mě napadají bez toho, že bych viděl samotné fotografie). Každopádně také vím o jednom případu, kdy docházelo k problému s AF z důvodu toho, že byl samotný AF modul ve fotoaparátu mírně vyosený, ale to se projevovalo tak, že při volbě AF bodů na jedné straně byl obraz ostrý a na opačné straně už ostřil špatně. Ale to bylo na těle D300s.
+
dekuju za info, zil jsem v domneni, ze se to scita.
u D70 sem nemel f1,8 ale 4,5 a tak sem si mohl dovolit zaostrit na stredovy bod, namacknout spoust a prekomponovat... samorejme nekdy s pomoci AF/E-Lock.
u D7000 uz to tak nejde. jeste sem spekuloval, jestli si nepohrat s sirkou toho ostriciho bodu, protoze nekdy mi pripada ze to ostri k hornimu okraji bodu, jindy k dolnimu a nekdy doprostred :D
to s tema krajnima ostricima bodama vyzkousim! to je zajimavy napad.
jinak sem narazil na tohle: Nikon D7000: Fine Tune Auto Focus
(snad to neni proti podminkam O:) ) a taky video od NIKON HELP HOTLINE kde testuji nejprve ostrost samotneho skla a pak pripadnou korekci pres focus fine tunning. ale to mi prislo uz docela slozite a nemam veskerou vybavu co on pro to pouziva.
nejspis to dopadne tak, ze poridim obstojny stativ, vytisknu merici pravitko a udelam to metodou zkusmo pro kazde sklo jako doted. reklamaci zvazuju az jako posledni reseni, nemuzu byt mesic bez fotaku.
Ď :)
Já třeba pro nastavení
Já třeba pro nastavení jednotlivých skel používám tohle: Instrukce+obrazec
Je to taková jednoduchá cesta k nastavení AF v domácích podmínkách, stačí stativ, správné nastavení fotoaparátu a vytisknutý daný obrazec. Fotím např. postupně -20 -15 -10 -5 0 +5 +10 +15 +20 a pak si to v počítači porovnám a nastavím podle potřeby.
Jinak pro zajímavost, tady je seznam Nikkor a Zeiss objektivů s rozpisem ohniskových vzdáleností a clon na kterých jsou nejostřejší (samozřejmě se to trošku liší kus od kusu, ale jenom o malé procentuální odchylky): Seznam objektivů
ostření D90
Mám D90+18-105 koupeno v setu a 55-300DXVR také od Nikonu a myslím že oba ostří dobře. U D90 se korekce nastavovat nedá( tak nevim jestli to není přednost) a tak když to čtu bojím se koupít další objektiv v mém případě 35/1.8DX a nebo pečlivě zkoušet před zakoupením. Nebo snad protože proti D7000 má starší AF modul není tak háklivá na jednotlivé objektivy. Napište někdo zkušenosti s 35/1.8DX s ostřením a z kresbou
Já mám teda AF-S 50mm F1,8G a
Já mám teda AF-S 50mm F1,8G a D3100 a je ostrý jak břitva na cloně 4-8. Na 2,8 výborný. Na 1,8 na portréty a detaily, ale i "krajinu", taky super, tam je stejně malá hloubka ostrosti, takže nějaká ostrost se tak moc neprojevuje.
Ještě jsem zapomněl, zde
Ještě jsem zapomněl, zde nějaké moje testy:
https://skydrive.live.com/?cid=2c6b5ddb97abb111&id=2C6B5DDB97ABB111!107
35/1.8DX
Taky jsem jse toho bál je to objektiv made in China.
Tenhle objektiv používám na D7000.
U tohohle objektivu mám AF Tuning nastaveno na +1.
Co jse týká kresby tak objektiv je na clonu 1.8 velmi dobrý,2.8-5.6 excelentní.
Jediný co mě na tom objektivu štve to je docela pomalé ostření.