Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Doporučíte AF-S Nikkor 18-300mm f/3,5-5,6 G ED VR amatérovi?
¨
Autor: fleggy
Datum:
17. Červenec 2013, 22:03:45
Zakoukal jsem do AF-S Nikkor 18-300mm f/3,5-5,6 G ED VR. Líbí se mi rozsah ohnisek a krátká minimální ostřící vzdálenost. S manželkou máme focení jen jako koníček, takže nepotřebujeme super duper skla, ale na druhou stranu bych za ty prachy očekával odpovídající kvalitu. Podle recenzí na dpreview a photographylife to ale asi není žádná sláva.
Přesto bych se rád zeptal, jak je na tom rychlost ostření a ostrost tohoto objetivu ve srovnání se setovým 18-105mm na D7100? Díky moc
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Re:DOPORUČÍTE AF-S NIKKOR 18-300MM F/3,5-5,6 G ED VR AMATÉROVI?
Nikde jsem tu nenašel zmínku o testu tohoto objektivu na Photozone.de (http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/778-nikkorafsdx18...). Odkaz vede na stránku s testovacími fotografiemi podřízenými D7000.. Je tam i pěkná fotka surikaty na 300mm s plně odcloněným objektivem. I přes nepříliš lákavé naměřené hodnoty, myslím si, právě snímek se surikatou dokáže napovědět nakolik je na obtíž tzv. měkkost objektivu na dlouhém konci. Pochopitelně, že i ostatní snímky dobře napoví.
18-300mm vs. 18-200mm
Mě se ten objektiv 18-300VR líbí, ale na běhání po horách se mi zdá už docela velký macek. Jako ideální bych asi doporučil 18-200 VRII (novější verze) pořízený na inzerát za nějakých 10000,- a pokud by nestačilo ohnisko, tak udělat výřez. Přece jen D7100 má docela velkou rezervu na ořezávání. A za rozdíl v ceně mezi novým 18-300mm a bazarovým 18-200mm se dá pořídit třeba bazarový Nikkor 70-300VR nebo nějaký teleobjektiv od Sigmy.
Petr_so máš u 18-200
Petr_so máš u 18-200 vyzkoušenej optický rozdíl mezi VRI a VRII ? Nemyslím co píše Nikon a co vidím co na sobě má, ale otestovanej na to, co z nich vypadne. Díky za názor i od druhých.
18-200 VRI / VRII
Bohužel ne, tu starší verzi jsem nikdy neměl. Jen z diskuzí jsem pochopil, že by ta novější verze měla být opticky lepší. VRII mám doma a jsem s ním docela spokojený. Samozřejmě se opticky nevyrovná pevným sklů a zoomy s menším rozsahem mu taky dají na frak, ale jako univerzální objektiv kdy vezmu jen tělo s jedním objektivem a k tomu případně externí blesk je super.
18-300
předpokládám, že se chcete té 18-105 zbavit, jelikož by se ohniska překrývala. Já sobně bych zvažoval 18-105 si ponechat a k tomu 70-300 VR (z druhé ruky se dají vychytat skla dv super stavu a za slušný peníz). Dva objektivy k DSLR je základ. Osobně bych se vyvaroval až tak univerzálního zoomu.
Zbavit ne
Zbavit asi ne. Zatím se v problematice objetivů teprve rozkoukávám (času na to moc nemám) a hledám něco kvalitního s delším ohniskem za rozumnou cenu. Na ten 70-300 se podívám, díky.
69Honza myslel 70-300VR.
69Honza myslel 70-300VR. Pokuď nebudeš fotit ze stativu, tak jedině tento s VR. Je to základní tele "seťák" pro FX. Existuje varianta bez VR, podstatně levnější, ale VR musíš nahnat pevnou konstrukcí tvé lidské schránky, kratším časem nebo (když to nestačí) zvednout ISO.
Ohledně překrývání rozsahu, to není vada, to je nutnost. Nikon vydává sety 18-55 s 55-200 a to je špatný řešení, protože se nepřekrývají. Pravda, pak zbývají nohy, od čeho je máme, že, ale vše a všude se nedá uchodit.
To sklo je pochopitelně horší
To sklo je pochopitelně horší co se ostrosti týče. Nicméně pokud nejste nároční, tisknete pouze malé formáty a zbytek jde někam na web. Tak se ta horší ostrost vůbec nemusí projevit a budete spokojeni. Je to spíš takový cestovatelský objektiv. Optické chyby jako geometrické zkreslení, chromatická aberace dnešní zrcadlovky v JPEGu automaticky opravují.
srovnání se setovým 18-105
Já vím, že je horší, ale nevím, jak si stojí ve srovnání se setovým objektivem 18-105mm (jiný zatím nemám).
Zde jsem Vám to dal do
Zde jsem Vám to dal do srovnávače ještě i s 18-200mm:
http://www.dxomark.com/index.php/Lenses/Compare-Camera-Lenses/Compare-le...
Klikněte na záložku Measurements a pak Field map a můžete se dívat na ostrost na různých ohniscích a clonách. Je jasně vidět, že 18-200mm je nejhorší. 18-105mm vede jasně, snad jen na 105mm je 18-300mm lehce lepší. Ale když se 18-300mm zacloní na f8, tak to bude určitě použitelné. Ale určitě počítejte rozhodně na širokém ohnisku viditelné zhoršení obrazu. Samozřejmě na fotce 10x15mm to vidět nebude.
Ještě mě napadlo, když tak si to tam naklikejte pro srovnání, takové ty různé Sigmy a Tamrony 18-200/250/270.
díky
Díky za odkaz. Překvapuje mě, jak dobře si 18-105 stojí oproti uvedeným objetivům. Vzhledem k cenám bych čekal jiné pořadí.
18-300 má složitější optickou
18-300 má složitější optickou konstrukci, větší průměry čoček. Má kovový bajonet a SWM motor a pravděpodobně výkonnější stabilizaci. To se samozřejmě na ceně musí promítnout. Pokud vám chybí delší ohnisko kupte si Nikkor 55-300 VR, nebo Nikkor 70-300 VR, popř. Tamron 70-300 IS USD. Ušetříte a opticky si nepohoršíte ;)
Re: 18-300 ma slozitejsi konstrukci
Nic ve zlém, ale z tazatelova prvotního dotazu se lze domnívat, že hodlá používat zrcadlovku podobně jako UZ. Nebyl by jediný. Za tímto účelem si lidé osazují foťáky jedním univerzálním objektivem, který jim tedy musí poskytnout maximální rozsah ohnisk.vzdáleností. Třeba se mýlím, pak se tazateli ještě jednou omlouvám, ale pokud jsem se strefil, pak ho vyměňování objektivů neosloví, byť by tím získal vyšší optickou kvalitu.
Já osobně bych se v takovém případě onoho univerzálního 18-300VR nebál a doporučil mu jej. Přiznejme si, že dokud nebude fotky prohlížet pixel per pixel nebo dělat dramatické výřezy, pak nemá kde narazit na měkčí kresbu. To, čeho si určitě všimne je soudkovitost/poduškovitost a pro objektiv tohoto rozsahu také určité zvlnění obrazu uprostřed fotografie měnící se s ohn.vzdálenostmi, ale i to není nic neobvyklého. Věřím, že mu tento objektiv udělá hodně radosti a bude mu ji dělat hodně dlouho.
výletní objetiv
Měl jsem v plánu jej používat na horských tůrách, kde se mi nechce tahat s extra výbavou, ale jinak se vlastnictví více objektivů nebráním :)
Z těch nejlepších (manželčiných) fotek děláme A3 a nevím, jak by se projevily vady popsané v testu na http://photographylife.com/reviews/nikon-18-300mm-vr
Záleží jak jste nároční. Ona
Záleží jak jste nároční. Ona nakonec ani ta A3 nemusí být problematická, neboť si ji normální člověk prohlíží z větší vzdálenosti. Ale je to už slušný macek ten objektiv ;) Na krku se pronese.
Tak tak, já mám doma fotky A3
Tak tak, já mám doma fotky A3 z 2MPx Canonu A510 a když se na to člověk dívá z půl metru, je to OK. Jo s lupou je to škaredé, ale na A3 na zdi nikdo lupou nehledí a nepočítá, zda to má 300DPI.
Popruh za krk jsem dávno oddělal, to je tak na problémy s páteří, koupil jsem tento popruh a maximální spokojenost:
http://www.foto-eshop.cz/www-foto-eshop-cz/eshop/46-1-Popruhy-reminky/0/...
Ale zda je to vhodné na hory nevím, je ta zrcadlovka bez ochrany a aby s ní člověk někde netřískl o kameň. Pak jedině brašnu, já mám tuto, nosním v ní dva objektivy, tam se ten 18-300mm vleze:
http://www.megapixel.cz/lowepro-toploader-zoom-55-aw
A vyměnit popruh za tento měkký, aby to neřezalo do krku:
http://www.foto-eshop.cz/www-foto-eshop-cz/eshop/46-1-Popruhy-reminky/0/...
ad první popruh, který
ad první popruh, který neodrovná páteř:
Popruh je určen okolo krku nebo na rameno či přes hlavu, což je klasický popruh. Jak mi tedy neodrovná páteř ? Možná na to má vliv uchycení na foťáku zespodu, tím pádem při vyteleným objektivu dolů a ne dopředu není taková páka, ale to hádám? Nebo jak foťák s tímto popruhem nosíš?
ad Lowepro Toploader 55:
Mám ho taky, jak píšeš, pojme dost, proto je fajn, ale mám vyzkoušeno, že na delší nošení nic moc, bolí páteř, stejně jako vše jenom na rameno či křížem přes hlavu. Batoh je lepší řešení, zvláště když pisatel vlákna bude mít 18-300. Zároveň batoh váhově vyrovnává foťák na pupku, ale vše záleží od člověka, každý snese jinak působící síly zátěže.
ad popruh výměna:
Já si ihned s D7000 koupil popruh Kata A91E (http://www.kata-brasny.cz/produkty/produkt/a91e-foto-popruh-reflex-e) a jsem spokojen. Je široký, měkký, ušitý do oblouku, což po zatížení foťákem způsobí jeho naklonění a líp kopíruje šíji. Protože je popruh větší a tím hůř skladný, tak karabiny dovolí lepší skladnost a manipulaci, když popruh nepotřebuješ. Když máš na popruhách batohu očka, karabiny se dají k nim přicvaknout a foťák visí na popruzích batohu místo za krkem, ale takové řešení na akce zrovna není !
Jak foťák na popruhu tak
Jak foťák na popruhu tak brašnu nosím křížem přes hlavu, pokud myslíme to samé. Nikdy mě z toho nic nebolelo a to jsem nesl celý den třeba na Sněžku ten Toploader. S originál popruhem mě to řezalo do krku, že jsem to po půl hodině musel sundat. Ten neoprenový nic, pohoda. Za krkem jsem nikdy foťák nenosil, to si moc nedovedu představit na delší dobu a to mám jen lehkou D3100 s 18-105 či 50ku, což je do kila.
Tak to pro jasné pozorumnění nosím:
http://cdn2.sulitstatic.com/images/2013/0319/080500305_0800263610717c782...
http://www.digitalcameragear.com.au/components/com_virtuemart/shop_image...
Jasný, každá lidská schránka
Jasný, každá lidská schránka je jinak odolná. D60 je taky lehká, proto jsem u D7000 s jiným popruhem neváhal.
Ten origoš popruh u Toploaderu 55 je fakt úzkej, taky používám jinej a přesně křížem, ale batůžek Lowepro Versapack 200 AW mám raději, u něj mě nic nebolí, http://www.lowepro.cz/produkt/Versapack-200-AW-236. Jenom je spíš stavěnej na vyndávání techniky vrchem, což zrovna nemusím, na to mám brašnu Nova, raději ho ovládám přes boční otvory, ale na to je konstrukčně nedodělanej. Ručně jsem našil suchý zipy, vymyslel příčky, manželka je "ráda" ušila. Nahoře jsem ručně "zazipoval" a sešil zip, aby šly používat obě otvírací strany bez vzájemné závislosti na sobě a už je batůžek OK, v rámci domácích úprav "na koleně".
Lowepro má fajn batohy, ale chybí jim vyšperkování do větších detailů, promyšlení co a jak může zpříjemnit práci s nimi, což zase jiný značky mají (třeba Kata), ale u nich mi připadá, že člověk nosí moc plastů navíc.
Třeba taková blbost, krytka objektivu, kam s ní? Strčíš ji do kapsy kalhot, rázem je plná prachu, dáš ji do kapsy košile, ale ouvej, jak se potíš, krytka se "opičí" taky, hodíš ji do batohu, ale pak si ji hledej...tak jsem podle největší krytky, podle ovládání a podle možností uchycení v batohu vymyslel "pytlíček" a teď o víkendu ke spokojenosti vyzkoušel. Čeká nás šití do druhého, většího batohu,....to si zase vyslechnu keců....!
Re: VÝLETNÍ OBJETIV
Takže jsem se docela strefil, že? Pokud jde o vady uvedené v recenzi. Těžko posoudit nakolik vám budou vadit. Toto je vysoce subjektivní. Mnozí univerzálnímu objektivu lecos odpustí právě výměnou za jeho univerzálnost, která je především na cestách často k nezaplacení. Občas se to chce podivat na fotky s nadhledem a říct si, že nejdůležitější je obsah a ne technická kvalita.
Krásně přesně napsáno,
Krásně přesně napsáno, díky!
To je to, co stále tvrdím, že zrcadlovka umožňuje RŮZNÉ objektivy na RŮZNÉ použití s RŮZNÝMI výsledky a RŮZNÝMI požadavky konečného výstupu. To je právě TO KOUZLO zrcadlovek, jejich VARIABILITA použití pro stejně VARIABILNÍ množství lidí, názorů, situací....
Ti, co kritizují použití univerzálního objektivu na zrcadlovce si moje předešlé dvě věty asi nepřipouští nebo spíš NECHTĚJÍ připouštět a už nemluvím o srovnávání použití takové kombinace s kompakty, což je už fakt hovadina, protože stále bude ze zrcadlovky s teletem lepší výsledek jak v ovládání, pohotovosti, rychlosti, extrém světel/tmy, tak lepší výsledky v detailech, šumu a i hloubku ostrosti s teletem udělám snáž.
A proč tomu tak je? Je to dáno samou podstatou digitálů, malá velikost, jednoduchost, po záruce "zahoditelnost", stejně jako foťák v mobilu, oboje fotí, ale optiku a "velikost" čipu nahrazují elektronikou. Tak to bylo, je a zatím bude. Jestli někdo tvrdí opak, proč existují DX, FX a středo/plno formát (nebo jak se ty echt systémy nazývají)?
Trefil a souhlasím
Bohužel moje jediné praktické zkušenosti mám s 18-105, a to jsem zatím nic netiskl. Prostě se bojím, že dám 20000 za objektiv, jehož vady (double imaging, misfocusing apod.) přehluší obsah. V srpnu budu mít k tisku první várku pořízenou seťákem, tak konečně uvidím, jak se na papíře projeví vady viditelné na monitoru.
Objektivu 18-105 se nezbavuj!
Objektivu 18-105 se nezbavuj! Jednak finančně ztratíš a jednak s tím teletem 18-300 nebude dobré se tahat všude, z důvodu použitelnosti, velikosti a kvůli váze, je fakt těžkej.
Na zdi mám fotku A3 z D60+18-55 (mnohými zatracovaný) a jak píše Karfík, lupu na prohlížení fakt nepoužívám, přesto i "čumění" z 20cm mi hladí ego, spokojenost! Takže rady seťák/profi musí amatér brát s rezervou (viz můj předešlej příspěvek)
Mám 16-85, ale na courání po městě je krátkej, ale zase 16 se fakt hodí oproti 18. Proto si myslím, že 18-105 by byl akorát, když ho už máš.
Tak tak, to je ideální cesta,
Tak tak, to je ideální cesta, ale jsou to dva objektivy.