Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Jaký set objektivů k D3100?
Dobrý den všem,
jsem tu úplně nový a potřeboval bych poradit s výběrem.
Dosud jsem fotil kompaktem Panasonic DMC TZ-1 a jelikož mi již značně vadil velký šum na fotografiích za horších světelných podmínek, rád bych si pořídil svoji první digitální zrcadlovku.
Přestože jsem pročetl xy diskuzí na tohle téma zde i jinde, pořád se nemohu rozhodnout...
Nejprve jsem chtěl koupit Nikon D90, ale díky českému menu a Full HD videu jsem nakonec vybral Nikon D3100. Jen se pořád nemůžu rozhodnout, jaký set vybrat, zda set s objektivem 18-105 VR nebo set s dvěma objektivy 18-55 VR a 55-200 VR. Většinou jsem viděl názor, že ta 105-ka je dobrý objektiv a pro většinu normálního focení plně postačí, ale u nás ve foto obchodě mi zase bylo řečeno, že ta 105 není nic moc a ať raději vezmu set s 18-55VR a 55-200VR, že se to vyplatí více.
Tak teď nevím a proto prosím o vaše rady.
Focení bude taková všehochuť, rodina (ponejvíce náš 2-letý syn), nějaké ty výlety, příroda, skály, občas nějaké motocyklové závody atd.
Předem Vám velmi děkuji za vaše rady.
Přeji hezký den.
Martin
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Re: JAKÝ SET OBJEKTIVŮ K D3100?
Těžká volba. Nejspíš by bylo dobré se rozhodnout podle toho co častěji fotíš. Kvůli poměru cena/výkon je nejlepší volbou 18-105VR. Hůř se bude doplňovat nějakým teleobjektivem, ale kde je napsáno, že budeš potřebovat teleobjektiv. Na focení dvouletého dítěte v místnosti se výhledově bude hodit pevných 35mm. Vždy je po ruce blesk, ale s ním to prostě není ono.
Šel bych tedy do setu D3100+18-105VR. Je to velice dobrý základ a časem uvidíš. Dej pak vědět jak jsi spokojený. ;)
Právě že je to pro mne
Právě že je to pro mne opravdu těžká volba...
Cenově se vyplatí set s 18-55VR a 55-200VR více než se 18-105VR, protože rozdíl v ceně objektivů je cca 7tis, ale v setu jen 1tis. Ale zase většina tvrdí, že co do kresby a rozsahu je lepší ta 105VR. Tak jsem to potřeboval rozseknout, navíc když nemám absolutně žádné zkušenosti s focením zrcadlovkou...
Takže nejspíš dám na vaše rady a vezmu tu 105-ku, v pondělí ten set nejspíš objednám, ať má rodina dárek pod stromeček... ;-)
Ještě pokud by jste mi mohli doporučit, kde set koupit, tzn. nějaké vaše reference na prodejce. Jde mi samozřejmě o cenu, ale zase ne na úkor solidnosti prodejce... Zkrátka kde set koupit za slušnou cenu u slušného prodejce. Klidně můžete i mailem.
Velmi děkuji.
Re: PRÁVĚ ŽE JE TO PRO MNE
Hodně může pomoct zamyšlení se nad vlastními předchozími snímky. V tomto případě by hodně pomohlo projít si ohniskové vzdálenosti použité při předchozím focení. Z toho se dá usoudit jaké ohniskové vzdálenosti byly nejčastěji používány a současně jaké by asi bylo fajn nově získat. Objektiv 18-55 je malý, lehký a poměrně dobře poslouží na běžné focení v místnosti nebo i v přírodě. Naopak 55-200 je příjemný teleobjektiv s vůbec ne špatnou kresbou. Vztaženo k ceně.
Možnost měnit objektivy je jak požehnáním této třídy fotoaparátů, tak i jejich prokletím. Je fajn mít možnost jedním přístrojem fotit krajinu, portrét, makro i letadla na leteckých dnech, ale znamená to vláčet s sebou více objektivů, měnit je a začít se opravdu vážně zajímat o čištění snímače. Dnešní systémy automatického čištění nejsou všemocné. Pokud je tedy na začátku možné zvážit, zda bych v 90% situací nevyšel s jedním univerzálním objektivem, tak si lze ušetřit hodně starostí a možná i peněz.
Co se obchodů týká, tak prakticky všechny nabízí oba sety za stejné ceny. Oehling.cz, Megapixel.cz, Fotoskoda.cz a další jsou zcela bezproblémovými e-shopy. S Pixmania.cz bych byl opatrný kvůli jejich přístupu k reklamacím. Doporučuji pečlivě si přečíst jejich reklamační řád.
Zkoušel jsem dle rady
Zkoušel jsem dle rady prozkoumat ohniskové vzdálenosti, ale je to hodně velký rozptyl... od velmi nízkých až po hodnoty kolem 300mm...
Je fakt, že pro mne jako člověka zvyklého pracovat s kompaktem s velkým rozsahem zoomu, bude pro začátek asi lepší ta 105-ka bez nutnosti výměny objektivů pro většinu situací. Je fakt, že představa častého, se setem 18-55 a 55-200 celkem asi nutného přehazování objektivů je pro mne pro začátek celkem stresující ve vztahu k čistotě snímače...
Jinak cena v obchodech je víceméně všude stejná, jen někde mají třeba k setu nějaký bonus, jako např zde: http://www.digihit.cz/nikon-d3100-18-105-af-s-dx-vr/d-79024/
Taková 8Gb karta a brašna je pěkný bonus i dost ušetřených peněz, máte někdo zkušenost s tímto prodejcem?
Opravdu vám děkuji za pomoc při výběru, jsou to pro mne jako laika cenné rady a informace od zkušenějších fotografů...
Re: ZKOUŠEL JSEM DLE RADY
Nabídka na Digihit.cz je opravdu pěkná. Za cenu, za jakou tento set nabízí všichni dostat ještě 8GB paměťovku a brašnu. To je slušné. Na druhou stranu, 8GB slušná paměťovka je otázka pár stovek a brašnu si nakonec člověk kupuje dle výbavy, kterou s sebou nosí. Pak by mohl být zajímavým i Oehling.cz ( http://www.oehling.cz/inshop/digitalni-nikon-1/nikon-d3100-18-105-vr-[id-184781].html ) kde mají tento set za 17 499,-Kč. Rozhodně lepší volba než Pixmania.
Nerad to píšu, ale bohužel i Digihit.cz má napsáno, že dostupnost je na dotaz. Pokud si tedy člověk chce naježit D3100 + 18-105VR, pak se může stát, že se dárky pod stromečkem budou fotit ještě "starým" kompaktem a první radost z nového Nikona bude někdy po Novém roce.
Děkuji za odpověď. Ještě bych
Děkuji za odpověď. Ještě bych se chtěl zeptat na typ paměťové karty, resp. její přenosovou rychlost. Je mi jasné, že čím rychlejší, tím lepší a v případě Full HD videa asi dvojnásob. Jen nevím, jestli plně postačí nějaká s rychlostí zápisu např.15-20Mb/s nebo je lépe koupit nějakou SanDisk Extreme s 30Mb/s, která je ale už v 8Gb dost drahá, resp. v ceně dvou 20Mb/s...
Stačí těch 20Mb/s tedy Class6 nebo je lépe pořídit tu Class10?
Re: DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ. JEŠTĚ BYCH
Nic proti SanDisk, ale i dle testu na Digimania.cz se ty peníze dají utratit lépe. Já používám už sedmým rokem karty Transcend bez sebemenších problémů. Za tu dobu jsem jich koupil odhadem 30 a ani jeden problém.
Ale zpět k dotazu. Class 6 by mohla stačit, ale když uvážím, že SDHC Transcend 16GB Class 10 přijde na cca 6 stovek ( http://interlink.tsbohemia.cz/secure-digital-sdhc-sd3-0-16gb-class10-tra... ) nebo ta samá, ale 8GB na necelé 3 stovky ( http://interlink.tsbohemia.cz/secure-digital-sdhc-sd3-0-8gb-class10-tran... ), tak asi není co dodat.
Tak jsem našel i na základě
Tak jsem našel i na základě vašich odkazů set D3100 na Pixmanii za pěkných 17600 zde: http://www.pixmania.cz/cz/cz/8299389/art/nikon/d3100-objektiv-af-s-dx-18..., což je opravdu pěkná cena... Jen nevím, slyšel jsem na tento e-shop rozdílné reference, myslíte že není velké riziko to zde objednat?
Velmi děkuji za rady...
Bigfun
Já jsem nedávno objednával v Bigfunu 35mm f1,8 a jsem spokojený. Byl jsem si to vyzvednout osobně, rozbalili to přede mnou všechno ukázali a vysvětlili.
http://www.bigfun.cz/select.php?rozsah=vse2&klic=d3100&od=&do=&Vyber=OK
třeba tady
třeba tady http://www.afoto.cz/prodej/Nikon-D3100---18-105-AF-S-DX-VR---8GB-SD-kart... nebo tady http://www.oehling.cz/inshop/digitalni-nikon-1/nikon-d3100-18-105-vr-[id-184781].html nebo tady http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p4011795-cz-nikon-d3100-+-18105-afs-dx-vr nebo tady http://www.pixmania.cz/cz/cz/8299389/art/nikon/d3100-objektiv-af-s-dx-18... Všude jsem už nakupoval, všude bez problémů, akorát v Pixmanii to dlouho trvá a platí se předem.
Objektiv na D3100
Dobrý den: Já vlastním D3000 (předchůdce D3100) a mám k němu 18-55 VR, 55-200 VR, 35mm f1,8 ... 18-55 mm dobrá ale má svoje mouchy (když to porovnám s jinými, na vyšší úrovni)
... 55-200 mm tam bych vytknul snad jen ten malý rozsah, ale jinak pěkně kreslí, rychle ostří
... 35mm f1,8 vysoká hloubka ostrosti, nevýhoda není zoomový ale kresba perfektní
Pár fotek jsem vložil tady, tak se kdyžtak podívejte, do čeho jdete:
http://www.photoextract.com/cs/uzivatel/20328-radek-caga.html Je tam u každé obj. kterým je to foceno a ohnisko s clonou a časem. Vše je foceno D3000 kou.
vysoká hloubka ostrosti?
vysoká hloubka ostrosti? proboha, ujasni si to!
Oprava
Omlouvám se: Malou hloubkou ostrosti :-D - spletl jsem se.
Urcite 18-105, je
Urcite 18-105, je univerzalnejsi a vystup ma kvalitny. Po case kupis tele a 55-200 by ti bola casom kratka, takze predpokladam nejaku 55-300 alebo 70-300. Rozhodne by som bral 18-105 a dokupil aj pevnu 35/1,8 - super sklo za super cenu !
tak né pro každého je ta
tak né pro každého je ta 35/1,8 vhodná, takže bych s ní počkal, tu lze dokoupit vždy :) byť souhlasím že sklo je to skvělé..
18-105 VR.. no, jestli tohle sklo není nic moc, pak nevím čím ti lidé fotí.. Je to suprový objektiv, opticky je na tom velmi dobře, má slušné zpracování, ostření není příliš zdlouhavé, ani příliš hlučné.. Pokryje ti základní nároky a pokud budeš mít časem potřebu většího přiblížení, jak tady psal kolega.. doplníš to spíš 55-300 / 70-300
Takže tedy 105-ka?
Velmi vám všem děkuji.
Vezmu nejspíš tedy tu 105-ku, ať nemusím pořád přahazovat objektivy a časem dokoupím tu 55-300 nebo 70-300, popř. nějaké to pevné sklo...
Škoda jen, že ta samotná 105-ka je v setu stejně drahá jako set s 18-55VR a 55-200VR, když vlastně je to co do samotných objektivů vlastně nevýhodnější koupě, protože set těch dvou stojí dohromady jednou tolik než ta samotná 105-ka...
Tak snad nebudu litovat.
Ještě jednou Vám děkuji.
Čtu tady tvý dotazy a
Čtu tady tvý dotazy a odpovědi na ně. Určitě budeš s výběrem spokojený, jen na doplnění, myslím, že jsem to tady nezahlédl, mrkni pro zajímavost na www.megafoto.cz, tam už jsem několikrát nakupoval, vlastně skoro všechno, a vždycky bylo rychlé dodání, dobrá cena, a dobrá komunikace. Tak třeba ho budou mít skladem.
Re: ČTU TADY TVÝ DOTAZY A
S Megafoto.cz mám také dobré zkušenosti, ale protože u bylo napsáno, že teprve přijímají předobjednávky, zatímco jinde brali přímo objednávky, tak jsem tuto firmu nezmínil. Rozhodně jsou solidnější, než Pixmania.cz.
Teď jsem to našel a cena
Teď jsem to našel a cena zajímavá http://www.megafoto.cz/nikon-d3100-18-105-vr.html Nedej na to, že to neamj psáno skladem, zkus tam zavolat, a třeba budeš příjemně překvapenej.
Tak jsem obvolal většinu zde
Tak jsem obvolal většinu zde zmíněných obchodů jako pixmania, oehling, megafoto, ok1, digiboss a další, no a všude stejná odpověď - tento set není a nevíme kdy bude. Prý Nikon nestíhá tento model dodávat, jaká je poptávka... :-( Asi ve dvou obchodech snad přijde něco do konce týdne, ale většinou už jsou také rezervované. Prý je tato zrcadlovka hitem letošních Vánoc... Njn, co se dá dělat, buď se na mne usměje štěstí a někde něco seženu, nebo budu muset počkat až po Novém roce, až přijde další várka... Ale já se ho nevzdám, v nejhorším si hold udělám pozdní Vánoce v lednu :-)
Uváděl jsem taky tuhle
Uváděl jsem taky tuhle adresu, stále píšou, že je skladem, zkoušel jste? http://www.afoto.cz/prodej/Nikon-D3100---18-105-AF-S-DX-VR---8GB-SD-kart...
Tento obchod jsem nezkoušel,
Tento obchod jsem nezkoušel, zkoušel jsem spíše obchody s příznivější cenou, než je tato. Ono co se týče stavu, i v jiných obchodech ještě uvádějí skladem a přitom již nejsou... Nevadí, já si klidně počkám, za tu radost z focení to stojí...
Tak zase mám brouka v
Tak zase mám brouka v hlavě... :-)
Jelikož set se 105-kou není nikde k dostání a dostal jsem nabídku na set s 18-55VR a 55-300VR za 19990,-, tak přemýšlím, že svoji volbu možná ještě přehodnotím...
Myslíte, že má cenu vzít ten set s 18-55 a 55-300? Cena je myslím dobrá, navíc by to bylo tady od nás z města z Datartu, tudíž bych to měl i blízko a relativně jednodušší při případné reklamaci.
Mám trvat na té 105-ce? Je to opravdu lepší volba než tento double set? Nebo mám příp. koupit ten double a prodat ten 18-55 a dokoupit třeba tu 105-ku?
Ještě jednou moc díky za pomoc při výběru. ;-)
A co takhle koupit
A co takhle koupit nejlevnější set, objektiv prodat za pár a koupit 18-200 VR II. Bylo by vymalováno. Ten objektiv je lepší než všechny seťáky (taky ale dražší), levně je na Megafotu http://www.megafoto.cz/nikon-af-s-18-200-3-5-5-6-dx-ed-g-vr-ii.html
Tato varinata by byla asi co
Tato varinata by byla asi co se týče skla nejlepší, bohužel by to pro mne už asi pro začátek bylo moc peněz, odhadem by vyšla tak na 26tis., což už je pro mne pro začátek opravdu zbytečně moc. Když vezmu ještě všechny ty věci kolem, jako brašna, karty, filtry, náhr. baterka, tak jsem hodně přes 30tis...
Za málo peněz, málo muziky
Pro začátek nutno podotknout, že můj příspěvek je z třídy amatérské a pro amatéry. To jen pro případné nemístné rejpaly, kterých jsem na tomto foru už četl taky dost. Ti ostatní co něco umí a poradí, ty čtu s nadšením a rád. Foto rad není nikdy dost !!
Jak píše dluhos, velice těžko se dá jít cetou o bohatých lidech a levných věcech a určitě není první a ani poslední, je nás víc, bohužel!!
Asi před dvěma lety bylo moje rozhodování podobné, jenom s tím rozdílem, že vědomosti o zrcadlech byly nulové (první výsledky focení tomu zcela odpovídaly a počáteční nadšení ze zrcadla hned vyprchalo a pocit o zbytečně vyhozených prachách trval do doby, než jsem se něco naučíl). Stojíš v obchodě a v jedné ruce žalostně málo prachů a ve druhé požadavek co chceš koupit! Když peníze nejsou (a těžko v dohledné době budou), tak méně majetnému člověku nezbývá nic jiného, než koupit to nejlepší na co momentálně má (tvůj syn asi nepočká s růstem, že?) nebo počkat na další přísun kačen. Já se vydal první cestou se setem D60, 18-55 VR, 55-200 VR protože jak sám píšeš, jenom tím nákupy nekončí (přece nebudeš tahat foťák po kapsách a těch fotografických "blbin" bude přibývat, to mi věř!!).
Pro běžné focení doma a po okolí baráku mi ten 18-55 zatím stačil (musel stačit), do přírody svým rozsahem už míň, tam vypomohl 55-200. Přehazovat na leteckém dnu v prachu objektivy se nedalo bez rizika, tak využití 55-200 bylo nic moc (i ten rozsah 200 byl na letadla málo).
Po roce se naskytla možnost koupit bazarový 18-200 VR a nemůžu si ho vynachválit, jak svým rozsahem, tak i fotky jsou na první pohled už někde jinde, prostě ideální na potulování. Při focení doma s interním bleskem (samo že bez slun.clony) už může zanechat stopu na fotce (je moc dlouhej na malém těle), tam opět pomůže 18-55.
Z čeho vybíráš je má rada 18-105 VR. Nikon ho nabízí jako základní k D7000, tak asi špatný není. S ním vydržíš určitě dýl než se setem 18-55 + 55-200, ten vystačí po tu dobu, než nastřádáš další háky (podívej se na net, kolik lidí je prodává, tak asi mají za sebou taky "nemajetnou" cestu), pak ti objektivy budou ležet jako náhradní sklo. Ono je dobrý, když se rozsahy objektivů překrývají, což tyto dva neumožňují. Potom případně dokoupíš 70-300 VR, abys mněl "tele".
Všechno je o penězích a točí se kolem peněz a přidám taky jedno omleté moudro: Za málo peněz, málo muziky. Objektiv za 5000,- je kvalitou jinde než za 20 000,- nebo by aspoň mněl být...
Ať se rozhodneš tak nebo onak, zrcadlem Nikon neuděláš chybu. Při prohlížení fotek na PC, televizi nebo vytištěný v albu je ten rozdíl mezi EVF digitálem a zrcadlem se základním seťákem dost znát a což potom s dražším objektivem .... jen ty peníze kdyby byly, že?!
PS: Do "supermarketů" (všeobecně) nechoď pro rady kolem foto techniky, tam už jenom kupuj bez jejich keců! Foťák není pračka. Na otázku: "V čem je lepší tento filtr od tohoto?" mi odpověděli: "Filtr je značka, proto je dobrý". To je dost málo a nezkušenej začátečník na takový "špičkový" rady lehce skočí! Bohužel to někdy platí i o spec.foto obchodě. "Lovu" zdar !!
Re: ZA MÁLO PENĚZ, MÁLO MUZIKY
Tak pod toto se klidně podepíšu. Objektiv 18-200VR vřele doporučuji kvůli jeho universálnosti, ale když jde o to mít za relativně malé peníze co nejvíc muziky, pak 18-105VR je asi momentálně tou nejlepší volbou. Toho bych se při nákupu držel. Bohužel, tento set opravdu není nikde k mání a asi ještě pár týdnů nebude.
Díky za zkušenosti od
Díky za zkušenosti od amatéra, mám pohled i z druhé strany...
Také nemám žádné zkušenosti se zrcadlovkou, bude to má první.
Set s 18-55 a55-200 jsem zavrhnul rovnou, ale nabízí mi za výhodnou cenu set s 18-55 a 55-300 a ten už mi přijde zajímavější. Přemýšlím, že tento set opravdu vezmu a prodám ten 18-55 a místo něj pořídím 18-105. I když se právě bojím focení v interiéru s tímto delším sklem, kvůli možným stínům na fotografii. Je to opravdu nelehký výběr pro začátečníka. Věcí pro jeho nerozhodnost je dost a dost, o penězích nemluvě...
V Datartu jsemani žádné moudra ohledně fototechniky nehledal, jen mne velmi přakvapili to cenou, která je nižší než na většině internetových obchodech, což tak trochu nechápu, ale zase proč nevyužít tu možnost?!
Uff, celou noc jsem pomalu nespal a řešil dilema, zda set se 105-kou nebo double s 300-kou... A stejně jsem to nevyřešil.. :-(
"Zlatý kompakt"... :-)
Fór je v tom, že se špatným
Fór je v tom, že se špatným seťákem dobré fotky neuděláte. Mají horší kresbu, pomalu a někdy i špatně ostří a třeba vás odradí od focení. Řídím se heslem, že nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci. Už jsem se několikrát spálil nákupem skla od třetího výrobce, pokud to ale nebylo špičkové profisklo dražší než obdobný Nikkor. To není rada, to je zkušenost.
Re: FÓR JE V TOM, ŽE SE ŠPATNÝM
Takhle teoretizovat můžeme o čemkoliv. Setový 18-55, na to kolik stojí, nemá vůbec špatné vlastnosti. Stačí se podívat na testy tohoto objektivu (např. na www.photozone.de), případně ukázkové fotografie, kterých je po netu také dostatek.
Netvrdím, že zakoupením dražšího skla by člověk udělal chybu, ale byl bych opatrný tvrdit, že setový objektiv dělá špatné fotky. Vždy je to o prioritách. Příkladem může být právě srovnání 18-55, 18-105 a 18-200 na www.photozone.de. Na obou koncích je 18-200ka jednoznačně nejhorší. Naopak 18-105 vykazuje asi nejlepší výsledky. Mám však osobní zkušenost s 18-200VR a mohu říct, že pokud se nefotí architektura, tak na 18mm není zkreslení nijak tragické. Ostrost je také dobrá. 18-105 sice není tak univerzální, ale z těch tří bych si vybral právě tento. Připadá mi jako nejlepší kompromis cena/výkon.
18-105 soudkovitost
Já jsem četl, že 18-105 je na ohnisku 18mm soudkovitá ... ??? Máte s tím někdo nějaké problémy? Nebo to není až tak moc znatelné???
Díky
Pořídil jsem si D3100 s
Pořídil jsem si D3100 s objektivem 18-105 a po prvních pokusech jsem zjistil, že soudkovitost je u těch 18-ti mm docela velká. Při procházení menu jsem narazil na možnost "Automatická kor. zkreslení". Po jejím zapnutí jsem zjistil, že se soudkovitost dost dobře zpravila... Jen si říkám, za jakou cenu. Předpokládám, že se fotka automaticky přepočítá (podobnou funkci používám i u zpracování fotek na PC). Máte někdo zkušenosti, jak to pak vypadá s kvalitou fotek?
Re: 18-105 soudkovitost
Čím širší ohnisko, tím více se soudkovitostr projevuje. To je obecný problém. Trpí tím všechny objektivy bez rozdílu cenu. Pro posouzení rozdílů je dobré podívat se na www.photozone.de, kde lze porovnat rozdíl v řeči čísel. Tady nepomůže ani profi sklo za desítky tisíc. ;) Je to o těch prioritách a financích, jak jsem zmínil včera.
Soudkovitost
Takže pokud jsem to správně pochopil, tak to nemám vůbec řešit? ....Díky
Re: SOUDKOVITOST
Přesně tak. Tohle nemá přijatelné řešení. Rozhodně ne na 18mm. S takovým ohniskem se snad nedělají ani Shift objektivy. Je potřeba to přijmout jako fakt a užívat si focení.
Řešit až v editoru, pokud to
Řešit až v editoru, pokud to vadí
široká pevná skla mají
široká pevná skla mají soudkovitost tak zkorigovanou, že je téměř neznatelná a při eventuálním focení architektury se třeba v PS snadno upraví, jinde to vidět není. Stejně tak lze upravit v editoru soudkovitost té 18-105, kdyby to rušilo
Re: ŠIROKÁ PEVNÁ SKLA MAJÍ
Tak tazatel teď z naší debaty musí být pořádně tumpachový. Široká pevná skla. Co to je? 35mm nebo 50mm? Na APS-C čipu? To určitě ne. Dokonce ani na FF to není žádná širočina. A jiná širší pevná skla se prakticky nedělají. Mám na mysli taková, která by byla srovnatelná s 18mm koncem na zoom objektivu. To už jsou spíš rybí oka a jejich zkreslení snad není zapotřebí rozebírat. I ten 18-105 má na 35 či 50 milimetrech téměř neznatelné geometrické zkreslení. Háček je, že na focení v ulicích Staré Prahy, Říma, Benátek nebo v Dubrovníku je 35mm příliš dlouhé ohnisko. Tam uživatel vytáhne něco, co bude začínat na cca 18 milimetrech a ať to bude jakékoliv sklo, vždy to bude ve svislicích a horizontálách vidět.
Na druhou stranu dlužno dodat, že si stačí všimnout si jak prohnuté budovy a sbíhající se linie mají profíci s tou nejdražší technikou (viz výbava ČT). Jsem si vědom toho, že i já sám se asi zbytečně honím za technickou kvalitou snímků na úkor toho, abych si to focení užíval a měl z něj radost. Doporučuji nebát se 18mm ohniska na zoomech, protože všechny jsou na tom špatně. Některé méně, některé více, ale všechny objektivy na tomto ohnisku všechno zkroutí.
18mm řešit v klidu
Ad Nephilim, má slova. To honění za "muchama" (soudkovitost, kácení linií, prohnuté budovy, atd...) je podle mně (jako amatéra) ve většině případů okrajová záležitost. Jak sám tvrdíš, někdy se ti vytrácí to krásno (všeobecně) z focení, ale to je ten první požitek. Druhý je, abych si z místa pobytu odnesl zážitek nejen duševní, ale i více hmatatelný (vození kamenů, mušlí,.. to je skoro to samé), třeba v podobě vytisknutých fotek a po čase si cestování připomenu pod pergolou u kafe. Skoro ke každému přijde ten "zapomětlivej strejda" a pak otevřu foto album nebo CD v PC/TV a ejhle, ono tam tehdy bylo to a to, vlny se přes kameny převalují, Slunce je červené ...
Takže 18mm řešit v klidu a buďme rádi, že je. Samozřejmost je fotit s hlavou na krku (když to situace umožňuje), od toho přeci máme zrcadlo a ne kompakt (vysvětlení v rodině něco o kompozici je jako učit se jíst nohama !). Pokud možno si všechny rádoby "nešvary" hlídat a případně počítat s možností rovnání v PC a nechat ve snímku více placu na ořez s tím související (není nad chybějící části jezevčíka...), ale ne všechno je vhodné rovnat. V momentě focení věže se nám taky před očima zbíhá a proto je fotka vlastně reálná obrazová zpověď. Spíš mně trápí se i při 18mm vejít do záběru, což u architektury někdy bejvá dost těžko řešitelnej problém.
PS: Při každoročním vybírání kalendáře žasnu, jaký "kvalitní" fotky se dají zpeněžit a ti co to fotili neřešili ani přepaly, kompozice, zlatý řez, "půlku oka", stožár v rameni, natož nějaký horizont a zbíhající se něco někam, pokuď to ovšem nebyl záměr ! Fotolovu zdar !
ten 18-105 je viditelně horší
ten 18-105 je viditelně horší - viz http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/410-nikkor_18105_...
Tak tu pročítám vaše
Tak tu pročítám vaše příspěvky a jsem z toho čím dál více zmatený...
Např. na www.photozone.de je v testech ten 18-105 hodnocen hůře, než setová 55-ka i 55-200... Nějak se v tom zamotávám... :-)
Re: TAK TU PROČÍTÁM VAŠE
Jak v kterém parametru. Nikdo netvrdí, že je to kdovíjak super objektiv, ale i tak bych si jej koupil raději, než set dvou objektivů. 18-105VR je univerzálnější, takže s ním člověk déle vydrží. Navíc, pár výměn objektivů, pak jedna fotka přírody s modrou oblohou na cloně F22, pohled na oblohu a člověk se začne shánět po čistících soupravách. Tím se roztočí kolotoč frustrace z čištění, plus stovky a stovky korun výdajů za serepetičky na čištění.
Pokud bychom ale za klíčový parametr brali geometrické zkreslení, pak doporučuji pořídit Nikkor 14-24/2.8. Pravda, tento objektiv přijde na bezmála 50 tisíc, ale zkreslení má snad ze všech objektivů nejnižší, tj. vejde se pod 2%, zatímco ostatní se pohybují o cca 1-1.5% výš. Umím si představit, že se najde někdo, komu ta skoro 10x vyšší cena vůči 18-105VR za ten rozdíl stojí. ;)
Ok, už jste mne zlomili...
Ok, už jste mne zlomili... :-)
Čekám na ten set se 105-kou...
Jinak vellmi děkuji za poslání manuálu, jen mi bohužel dorazila pouze první a třetí část, pro extrakci souborů potřebuji i tu druhou, tedy soubory 5 až 8. Velmi děkuji a přeji hezký Štědrý den... ;-)
ať slouží,,
tak jsem si pročetl tuto diskuzi a myslím, že to bude pro začátek nejlepší volba :-)
mám doma D40 a 18-105VR a ohledně toho blesku, tak s tím problém není; kde jo, tak jedinej objektiv je Sigma 10-20, ale tam se to dá u tak malého těla při nejširším ohnisku pochopit..
jinka ta 55-300VR by mě zajímala taky dost, že bych se zbavil případně své 55-200VR & 70-300VR :-D ale podle vnějšího vzhledu vypadá taková obyč :))
Z toho plyne naučení - kupte
Z toho plyne naučení - kupte si, co vám vyhovuje rozsahem, protože všechny seťáky za pár korun jsou na tom zhruba stejně, a jestli vás focení chytí natolik, že vám seťáková kresba bude vadit, koupíte si sklo za fůru peněz a ten rozdíl potom poznáte. Pak si možná koupíte i lepší tělo.
Zkuste se podívat na některé
Zkuste se podívat na některé Nikkory na Photozone, třeba 10-24, 14-24, 16-35, řekl bych, že u nich soudkovitost netřeba řešit.
Re: ZKUSTE SE PODÍVAT NA NĚKTERÉ
S tím lze v zásadě souhlasit, ale kolik lidí má zbytečných 50 tisíc, aby mohli dovolit jeden z těchto objektivů? A co za to získají? Menší geometrické zkreslení. Nemám proti těmto objektivům nic, ale po nich sáhne opravdu jen promile majitelů Nikonů. Ostatní se spokojí s objektivem za 1/4 ceny a s o cca 1,5% vyšším zkreslením.
Znovu opakuji svou poslední
Znovu opakuji svou poslední větu, je to zkušenost. Tečka.
Ok, píšete tu o těchto třech
Ok, píšete tu o těchto třech objektivech, ale nikdo jste nezmínil tu 55-300, která je v tom setu o kterém jsem psal...
Ten je špatný? Nebo s ním nemáte zkušenosti?
Takže mám opravdu počkat na tu 18-105 a nechat plavat ten doble kit 18-55 a 55-300?
Bojím se trochu u té 105-ky focení v našem malém bytě, abych nabyl limitován jeho délkou... tam by se mi možná ten seťák 18-55 i hodil...
Díky za rady.
Re: OK, PÍŠETE TU O TĚCHTO TŘECH
Myslím si, že 55-300 je příliš nový na to, abychom o něm zjistili nějaké validní informace.
Pokud jde o zastínění interního blesku při 18-105VR. Nikon v manuálech uvádí s jakými objektivy jsou těla kompatibilní. A nejde pouze o spolupráci, ale také o zastínění. Nepochybuji o tom, že bude zapotřebí sundat sluneční clonu. Osobně mám zkušenost se svou kombinací D300 a 16-85VR, kdy lze použít systémový blesk aniž by jej objektiv zastínil. Nikkor 18-105 je o 4mm delší a o 2mm tlustší. Nejkritičtější asi bude rozdíl mezi těly, který je sice také v milimetrech, ale ty už by mohly chybět.
Asi by stálo za to stáhnout si manuál k D3100 a pročíst si kapitolu o objektivech a blesku.
Naopak ideální by bylo dojít si se svou paměťovkou do obchodu, kde tuhle kombinaci budou mít a cvaknout si zkušební snímek. Set D3100 a 18-105VR se sice nenajde, ale nasadit 18-105VR z jiného setu na D3100 by neměl být takový problém. Problém bude jen v prodavačích, ale pokud chtějí prodat, měli by se smýkat. Datart, který tu byl někde zmíněn by dva sety, z nichž by se sestavila tato testovací sestava měl mít. Jen ta ochota. ;)