Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
M42 - D5100
¨
Autor: DanH
Datum:
22. Duben 2014, 15:19:19
Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jaký objektiv s M42 závitem si pořídit. Mám Nikon D5100 a redukci na M42 s optickým členem. Chtěl bych objektiv spíše jenom na hraní, tzn. bazarovou cenu asi do 1500 Kč. Rád bych jedno široké sklo a pak třeba ještě nějaké na makro hrátky. Doporučíte mi nějaký kvalitní objektiv, sehnatelný za rozumnou cenu?
Díky
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Díky za info
Díky za info
Já měl asi dva týdny Helios
Já měl asi dva týdny Helios 44-2. Byl i na clonu f2 špičkově ostrý. Ale já ho předělal, aby ostřil na nekonečno i bez optické redukce. Ta totiž zásadně u toho Heliosu kazí obraz, někde na webu bylo porovnání, hledej. Helios 44-2 je kolem 600-800Kč, redukce bez optického členu je za 100Kč a předělání je asi na 10 minut, stačí kousek tlustšího drátu.
Ale prodal jsem ho, je to pěkná hračka, ale na solidní focení je to moc pomalé. Mám Nikon AF-D 50mm a ten je stejně dobrý a nemusím řešit expozici a ostření. To se nebavím o protisvětle, kdy Helios úplně ztratí kontrast. Pro hračičky OK, jinak tuto cestu vypustit z hlavy. Už jsem měl tři starší objektivy, vše opticky špičkové, ale vydržely doma týden a šly dál.
Jo a když tak ber pouze model Helios 44-2, jiné ne!!!
Na makro si kup mezikroužky, stojí 200Kč.
Široké skla moc neseženeš, to se dřív moc nedělalo. Vše je spíš kolem 50ky a pak ty delší telátka 135mm a podobně.
Karfíku, chtěl bych se
Karfíku, chtěl bych se zeptat, jestli je znatelný rozdíl v optickém výstupu AF-S 50mm a AF-D 50mm.
Pamatuji si, že než jste koupil D90 (mám jí taky), tak jste na D3000 AF-S 50-ku používal.
Na D3100 jsem měl celou dobu
Na D3100 jsem měl celou dobu 50ku G, pak i chvilku na D90 a nyní mám 50ku D. Na f1,8-2,2 je G o něco ostřejší a od f2,8 nahoru je to srovnatelné, možná snad i ta 50ka D je ostřejší po celé ploše. Mohu s klidem 50ku D doporučit, tedy hlavně vzhledem k ceně kolem 2500Kč. Ale pokud máte 4000Kč, kupte určitě 50ku G.
No a když píšete, že máte taky D90, tedy s motorkem, kupte s klidem 50ku D, ono ji za ten samý peníz zase prodáte, když se nebude zdát a koupíte pak Nikon či Sigmu 50ku f1,4 :-).
Děkuji za odpověď, četl jsem,
Děkuji za odpověď, četl jsem, že 50-ka D je na 1,8 trochu měkčí, ale pak už to prý jde. Já o G-čkové verzi neuvažuji, protože mám motorek a předpokládám, že si už bez motorku nic nekoupím. Měl jsem např. D5100, tedy čip jako D7000, ale ve spojení s 16-85 to byla hrůza. Řeklo by se - celkem hvězdná kombinace pro amatéra, ale výsledek nic moc. Např. kombinace D90 a celoplastový AF 28-80G dává lepší výsledky. Ten objektiv jsem si koupil čistě ze zvědavosti, protože Ken Rockwell ho na svých stránkách hodně chválí. A skutečně - zde přestávají platit fyzikální zákony. Doporučuji vyzkoušet.
Dospěl jsem k podobnému
Dospěl jsem k podobnému názoru. Mě teda na D200 manuály měřily, ale ostření je otrava. Navíc se dá sehnat dost přímo nikoních manuálních skel. Třeba jejich řada E je vcelku dost opticky povedená a za ty peníze vynikající.
Ještě možná stojí za zmínku pevná Tair 300mm na M42, tu ještě mám a v zoo jsem se vcelku vyblbnul. Né, že by byl nějaký super excelentí, ale určitě není 10x horší jak 100x dražší nikoní 300mm.
U tohoto objektivu se dá šroubováčkem nastavit nekonečno, takže není potřeba žádných úprav. Dá se sehnat kolem 2000 Kč. Ale je to celkem cvalík.
Zdravím šlo by prosím vás
Zdravím šlo by prosím vás návod jak na tairu nastavit šroubováčkem nekonečno ?
Jo, ale platí to pro tento
Jo, ale platí to pro tento typ - jiný neznám. V přední části je kroužek se třemi leslými proužky. Někde na tom kroužku z boku jsou malinké šroubky (červíci - šroubky bez hlavičky), tuším 3, které se dají povolit a pak se celý kroužek dá šroubovat. Po nastavení utáhnout.
Děkuji mám nastaveno a
Děkuji mám nastaveno a dotaženo funguje jak má
Nezkoušeli jste někdo tento
Nezkoušeli jste někdo tento adaptér?
http://www.profotak.cz/www-profotak-cz/eshop/14-1-Objektivy-a-redukce/0/...
Díky
Vzhledem ke konstrukci tipnu,
Vzhledem ke konstrukci tipnu, že M42 objektivy nezaostří na nekonečno...
Jenom přidám osobní
Jenom přidám osobní zkušenost:
Používám M42 s redukční optikou i bez. Používám ho na 12MPx a nezdá se mi tam rozdíl (s tou optikou a bez). Možná mám štěstí na kus, možná mě prostě neštve, že to není na pixel ostré.
Jeden Helios 44-2 (asi za 350Kč) také vlastním, asi zase dobrý kus, protože i na f/2 se mi zdá velmi slušný. (https://picasaweb.google.com/lh/photo/4B8LGaohCUeXJ5rALD3PdNMTjNZETYmyPJ... - foceno s optickým členem)
Dál mám úchvatný Tair 300/4,5 (1500 Kč), který někdo předemnou už předělal na F-mount. (https://picasaweb.google.com/106835995197228143461/ZooBrno300mm?authuser...)
Pak takový malý Industar 50/3.5 (dostal jsem jej za ofouknutí čipu na 5D ;-) ), na hraní. Ku podivu je celkem ostrý, velice malý a skladný, ale opět antireflexy za moc nestojí. (https://picasaweb.google.com/lh/photo/bMLo-kCy8kQO9_33NhX6etMTjNZETYmyPJ...)
Ještě jsem měl Jupiter 200mm/4 (asi 1800 Kč). Odborníci tvrdí, že je opticky povedený, měl se taky zdál OK, Akorát teda ta hmotnost. :) (https://picasaweb.google.com/106835995197228143461/Jupiter21M?authuser=0...)
No a kdo to chce na pixel, tak holt bude muset dát 100x tolik. Mě to za ty pení ze nestojí. :)
S mrw ohledně antireflexů nelze než souhlasit, pouze s poznámkou, že je jedno jestli se jendá o objektivy na film nebo digi, prostě ty antireflex vrstvy jsou horší. (Všechny čočky mající antireflexní vrstvy je mají z obou stran.)
A ještě se přikloním k názoru, že je lepší koukat po objektivech přímo s F-mount. Jen ovládání clony za to stojí a opticky na tom jsou většinou hodně dobře. Serie E, jak tu bylo psáno byla vytvořena jako levná, ale kvalitní řada pro amatéry, jako jsem já. :D
Ještě mě napadlo, jaké by
Ještě mě napadlo, jaké by podle vás bylo využití pevné 50 (případně 35mm objektivu) když bych si pořídil 90 mm macro? Na jiné focení, nebo taky na makro?
Ahoj, jde o úhel záběru a neb
Ahoj,
jde o úhel záběru a neb přiblížení. (viz pak ta hračka dole)
Zoomovací objektiv "přibližuje" a nebo "oddaluje", typicky 18-55 nebo 18-105 umožňuje nastavit jakékoliv ohnisko v tomto rozsahu (přiblížení/oddálení)
Pevný objektiv je jakoby "zalepený" na jedné hodnotě "přiblížení", nejde s ním zoomovat. Zoomuje se nohama, že se přijde, blíž, odejde dál.
Pokud bys měl Tamrona 90, tak ti bude skvelě sloužit na makro a pak s ním nafotíš portréty, ale budeš si muset poodstoupit, nebo fotit jen obličej. Pokud bys fotil v místnosti, nebo někam, kde nejde ustoupit pár kroků vzad, zjistíš, že je objektiv moc "dlouhý", má laicky řečeno velké přiblížení. Proto by bylo dobré mít ve fotobrašně ještě tu 35-tku, která vyfotí i skupinku lidí. Pokud máš k foťáku objektiv 18-105, podle popisků si nastav ohniska 35 50 a 90 mm a zkus si, jak by se ti fotilo s objektivem, který má jen toto ohnisko.
Snad k pochopení pomůže i tato hračka:
http://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
Ahoj, moc děkuji za
Ahoj, moc děkuji za trpělivost a obsáhlou a užitečnou odpověď. Budu tedy přemýšlet, ale rozhodně jste mi moc pomohl.
Rádo se stalo.
Rádo se stalo.
Dobrý den, díky za odpověď.
Dobrý den,
díky za odpověď. Chtěl bych se zeptat, co jste myslel tímto: přebastlil na nikon variantu s ostřením na nekonečno. ? Co znamená TC v souvislosti s makrem a objektivem 50 mm?
Díky za popis, zkusím se po pevné padesátce Nikkor podívat. Ale nebude lepší si pořídit rovnou aktuální padesátku, která bude vše mezi tělem a objektivem přenášet? Takto mi to připadá celkem dost složité.
Potom se ještě zeptám, kdybyste měl vybrat z těchto objektivů, u kterého je nejlepší poměr cena/kvalita?
Helios 44-2 800kc
MIR 37 12 lamelová clonoa 1200
Jupiter 37/135 kopie sonaru 1200
Helios 44m 700
Děkuji! :)
Ahoj, jestli to nevadí,
Ahoj,
jestli to nevadí, dovolím si tykání :-)
Pokud si to můžeš finančně dovolit, uvažuj o opravdovém makroobjektivu, ušetříš si mnohé trápení. Pokud musíš na fotokoníčku šetřit jako já, nebo si chceš hrát, pak tedy následující:
1. Přebastlil na nikon - jedná se o to, že ta nejjednodušší redukce bez optiky M42-Nikon
http://cloud7.lbox.me/images/384x384/201207/mount-lens-adapter-m42-for-n...
posunuje objektiv odhadem o 3 mm dál od místa, kde by měl optimálně být. Pokud si člověk jednoduchou redukci obrousí, nebo odsoustruží a přidá opěrný kroužek pro bajonet, udělá si takovou "domácí přestavbu"
Vycházel jsem z tohoto návodu:
http://radojuva.com.ua/wp-content/big/infinity-for-helios-44-2.pdf
Jde o to, že obroušená/odsoustružená redukce klesne o ty 3 žádáné milimetry níže a tím se celý objektiv víc přiblíží snímači. Opěrnou plochu, kterou jsme odsoustružili pryč musíme nahradit jiným opěrným kroužkem ve vhodné vzdálenosti.
Tady je už moje realizace. Napravo je upravený helios a nalevo ještě s původním neosoustruženým kroužkem.
https://www.dropbox.com/s/98fad422c5h3tlx/DSC_6599.JPG
Na opěrný kroužek jsem zatím neměl vhodný materiál, tak jsem to prozatím nahradil tvrdým dřevem. Vím že se mě teď všichni budou smát, že fotím dřevěným objektivem :-) Ještě ho nemám lepidlem upevněný ve 100% pozici, žatím je to jen spojení "s přesahem"
Tady je vidět, jak redukce klesla níže - vylezl závit.
https://www.dropbox.com/s/6dnr2b34cs215ez/DSC_6600.JPG
2. TC je zkratka pro telekonvertor. Je to sice optika navíc, která zhoršuje kresbu, nicméně se to musí přežít. Mně telekonvertor zdvonásobí ohniskovou vzdálenost z 50 na 100 mm a zároveň dovolí větší odstup od fotografovaného objektu, než samotné mezikroužky. Tento exotický telekonvertor má navíc funkci makrokroužku integrovanou - vysouvá se. Na fotkách je i ona pevná stará padesátka, se kterou fotím makro nejvíc.
https://www.dropbox.com/s/wsimvryn79lqeyc/DSC_6603.JPG
https://www.dropbox.com/s/8bh8c5bdkyp3weh/DSC_6604.JPG
https://www.dropbox.com/s/h2iwa73l0rlvj92/DSC_6605.JPG
Celá sestava pak vysunutá vypadá takto:
https://www.dropbox.com/s/8auqmstcjby7hm9/DSC_6606.JPG
Fotky jsou naflákané velmi rychle, dve jsem jen ořezal, jsou nedoostřované. Je to focené do kříže. Tam kde je na fotce Helios, to je focené sestavou 50/1.4 + TC a naopak, Heliosem jsem fotil 50/1.4 + TC.
To, co se dá s Nikkorem 50/1.4 a mezikroužkama, popřípadě TC nafotit je tady (Jen poslední fotka je jiným obejktivem):
https://www.dropbox.com/sh/gn9if0nxtfq84u2/ORN5houo7Y
Ti co umějí fotit by to vyfotili ještě mnohem lépe.
3. Pokud máš 2500 Kč na 50/1.8D pak je to možnost, protože má manuální clonový kroužek a pojede ti i s levnými mezikroužky (150 Kč). Mezikroužky co přenášejí informaci do foťáku a jdou na nich použít i nové "G" objektivy stojí od 2000 Kč nahoru. Je zde jedna věc, na D5100 ti s 50/1,8D nebude fungovat autofokus. Proto by asi bylo nejlepší uvažovat o 50/1,8G (5000 Kč) a mezikroužky z přenosem clony (2500 Kč)
4. Vyjmenované objektivy. Tady neumím poradit, Helios jsem kupoval za polovic, 800 je na mě moc, ale teď jsou takové ceny. Záleží na konkrétním kusu, pokud bude příkladně ostrý, tak snad ano, ale takové objektivy málokdo prodává. Podle toho, co jsem četl může být modernější 44m podobný jako 44-2, nebo někdy ostřejší, ale má prý chladnější barvy. Jupiter 135 může být zajímavý, pokud půjde o ostrý kus - ale nemám osobní zkušenost, jen co jsem četl. Mir 37 vůbec neznám.
K Heliosu se dá slušne dostat tak, že člověk shání celý Zenit s tímto objektivem někde na bazaru - tak se to podařilo mě.
Snad jsem trochu pomohl :-)
Ale nejrozuměnjší rada na závěr. Pokud na to máš, kup si jako pevné sklo 35/1.8G, (nebo 50/1.8G) popřípadě 85/1.8G - podle tvých ptřeb a k tomu třeba Tamron 90 jako makroobjektiv a máš vystaráno na velmi dlouho :-)
Nějak jsem se rozepsal, asi to bylo lepší dát do blogu.
Marek
Ahoj, uvažuju z které strany
Ahoj,
uvažuju z které strany začít. Asi od širokého skla. V M42 žádné levné široké sklo neseženeš, protože to co je na klasickém kinofilmu/Full Frame široké, jsou ohniska kolem 20 mm. A toto na D5100 široké moc nebude, kvůli crop faktoru.
Největší výběr je mezi padesátkami, pak jsou časté ohniska 135, 180, něco je v 200 mm. Pak třeba i osobní zbraně proti medvědovi typu TAIR 300/4,5. M42 začíná běžně od 20 mm, ale cena někdy nebývá nízká. Ano jsou nějaké Asahi 15 17 18 mm ale cena je ještě vyšší :-)
Hezké seznamy jsou třeba tady:
http://camerapedia.wikia.com/wiki/42mm_screw_lenses
http://www.manualniskla.cz/viewtopic.php?f=24&t=303
Já mám osobní zkušenost s klasickým ruským Heliosem 44-2 Je to 58mm/f2. Na clonu 2 je to "měkýšek", nebo jak to popsat. Ale od 2,8 výše je to použitelné, clona 5,6 je podle mého soudu a amatérského měření na D90 (12MPx) velmi, velmi slušná. Jen člověk si asi nepořízuje pevné sklo, aby s ním fotil na 5,6 :-)
U Heliosů je kusová variabilita, mám dva. Jeden lepší jeden horší. Takže je otázka, na co narazíš.
U M42 je obecně u Nikonu problém s ostřením na nekonečno, redukci s optickým členem mám a v kombinaci s měkou clonou f2 je to horší než strašné. Clona 4 nebo 5,6 je už s přivřenýma očima použitelná. Proto jsem si svůj Helios přebastlil na nikon variantu s ostřením na nekonečno.
Další problém je protisvětlo, které tvoří mléčný nádech, Staré objektivy mají pro digitální těla slabé a nebo žádné antireflexy.
S Heliosem a jednoduchou redukcí M42->Nikon bez optického členu je možné fotit docela slušně pseudomakro, s jednoduchými mezikroužky i slušnější makro. Pokud bude zájem, dám sem fotky.
Cena Heliosů je teď podle mě vyhnaná moc vysoko, je to způsobeno "módní" vlnou starých objektivů.
Osobně bych nešel přes 500 Kč, ale záleží na stavu a ostrosti daného kusu.
Makro ale teď fotím raději Nikkorem 50/1,4 S.C. přes mezikroužky, nebo TC, má lepší kontrast než Helios.
Nakonec bych se zeptal, jestli by nestálo za to, vysedět si za těch 1500,- nějaký starší Nikkor 50/1,8 nebo 50/2 myslím že varianty E (Economic-levné) nebyly špatné. Člověk získá bajonet Nikon, nemusí se trápit s redukcí a ostřením na nekonečno. Pro makro bych pak doporučil ty nejobyčejnější kovové mezikroužky s bajonetem Nikon (cena pod 150 Kč).
Při focení s D5100 bude třeba otočit volič do polohy "M" a expoziční hodnoty určovat odhadem. Odhad se dá relativně dobře nacvičit. Moderní zrcadlovky nejsou uzpůsobeny pro ostření s manuálním objektivem, proto si pomáhám přes LiveView. Vyhlédnu si scénu, křížovým voličem vyberu zamýšlený ostřící bod (ještě že jich mám jen devět :-) ) To jde nacvičit po paměti, nebo se mrknu rychle na horní LCD. Pak přepnu do LiveView, pluskem si přiblížím oblast zájmu a to přesně na místě kde jsem předtím položil ostřící bod. Zaostřím, snažím se nehýbat foťákem a vyfotím. Chce to trochu cviku, ale pak se to "docela rychle" dá všechno zvládnout :-)
Tolik mé zkušenosti.
Dobrý den, díky za odpověď.
Dobrý den,
díky za odpověď. Chtěl bych se zeptat, co jste myslel tímto: přebastlil na nikon variantu s ostřením na nekonečno. ? Co znamená TC v souvislosti s makrem a objektivem 50 mm?
Díky za popis, zkusím se po pevné padesátce Nikkor podívat. Ale nebude lepší si pořídit rovnou aktuální padesátku, která bude vše mezi tělem a objektivem přenášet? Takto mi to připadá celkem dost složité.
Potom se ještě zeptám, kdybyste měl vybrat z těchto objektivů, u kterého je nejlepší poměr cena/kvalita?
Helios 44-2 800kc
MIR 37 12 lamelová clonoa 1200
Jupiter 37/135 kopie sonaru 1200
Helios 44m 700
Děkuji! :)