Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
M42 objektiv na D300
¨
Autor: C...arlos
Datum:
19. Květen 2013, 21:22:39
Ahoj,
poohlížím se, že bych si pořídil nějaký starší objektiv na focení a experimentování. Má tu někdo zkušenost s M42 objektivy, případně s kterým. Už jsem vyčetl, že je potřeba koupit redukci s optickým členem.
Díky za odpovědi.
Karel
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
OT
Já to nedávno řešil, hledal jsem objektiv na portréty ohnisko 100 až 135mm, clona f2,8 až 3,5 kvůli bokehu a rozmazanému pozadí. Bádal, hledal, četl, posílal jsem prodejcům požadavek na testovací fotografie a žádný z objektivů a to pevných, mě na plnou díru neuspokojil. Vše to byly staré manuální objektivy M42. Pak jsem si řekl, budeš furt hledat cosik neznámého, řešit jakou redukci, atd., proč se raději nepoohlédnu v domácích vodách starých objektivů Nikon. Není potřeba redukce, při ostření si tělo samo otevře clonu, takže není potřeba s ní stále hýbat. No a protože jsem do toho kvůli neznámému výsledku nechtěl moc investovat, našel jsem si, že je velmi vychvalovaný objektiv Nikon 75-150mm f3,5 Series E. A náhodou byl na Aukru za 1200Kč. Pán poslal i testovací fotky. Tak jsem ho vzal. Došel zánovní objektiv, celokovový, relativně malých rozměrů, ne však váhy. A obraz, jedním slovem, špica! I na plnou díru je obraz na portréty velmi slušný a to má f3,5 po celém rozsahu. Při zaclonění na f5,6-8 jsou fotky ostré jak břitva. Jakože Nikon 50mm f1,8G je při stejné cloně ostřejší, ale jen o kousek a to je pevný moderní špičkový objektiv. Takový Nikon 18-105mm je obrazově o dost horší.
Takže moje doporučení je poohlédnout se po starých Nikon objektivech. Cena je slušná a nebojím se říci srovnatelná jak za objektivy M42 s redukcí. A řada objektivů Series E, i když Economy, je výborná a za pár korun.
M42
Musím souhlasit s karfikem. Pokud manuální objektiv, tak s F-mount.
Pokud na experiment M42, tak optický člen s kvalitou prakticky nic neudělá. Zkoušel jsem Helios 60mm s optickou redukcí i bez a na mém 10Mpix těle to poznat nejde. Možná na D300 by to poznat šlo, nevím.
Dražší (lepší?) objektivy pak existují i ve variantě s F-mount, což odstraňuje mnoho problémů.
Nikon 135 Ai f2,8
Právě se domlouvám s jedním prodejcem na Nikon 135 Ai a vypadá hodně dobře, Ještě čekám na fotky z objektivu. Prodejce bydlí cca 20 km ode mě, takže i předání a zkouška může proběhnout. Taky jsem si říkal, že možná bude lepší poohlédnout se po starších F mount objektivech. Ty objektivy M42 měly být spíš na experimenty.
Jo jo, ten se mi taky líbil,
Jo jo, ten se mi taky líbil, díval jsem se na tento:
http://aukro.cz/nikon-mf-135mm-2-8-ai-i3255218012.html
Chce to vidět fotky na clonu f2,8, při zaclonení to určitě bude super, ale to pak není potřeba kupovat tak světelný objektiv.
http://www.kenrockwell.com/nikon/135f28.htm
Ale po pravdě ten můj zoom objektiv 75-150mm není špatný, není potřeba tak běhat a ostrost je na zoom objektiv perfektní. Clonu má sice "jen" f3,5, ale i tak ho vřele doporučuju. A za ty prachy.
http://aukro.cz/nikon-mf-75-150-mm-1-3-5-serie-e-i3255218619.html
http://www.kenrockwell.com/nikon/75150.htm
M42
Zdravím,
Co se týká redukce, tak je potřeba si pořídit patřičnou redukci, ovšem klidně i bez optického členu. Znám pár nadšenců do těchto skel a ti nedoporučují redukci s optickým členem (zhoršuje kvalitu), ovšem pokud tam ten člen není, tak objektiv nezaostří na nekonečno, takže se hodí na makro atd. na tzv. bokehovky. Mohu vám doporučit tyto webové stránky:
http://zaslakrasa.webnode.cz/
http://petrzlesa.webnode.cz/m42/