Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Něco širokého na D7100
¨
Autor: Honza49
Datum:
28. Březen 2014, 09:13:20
Chtěl bych něco širokého na D7100. Nebráním se ani pevnému sklu a zaostřování v těchto ohniscich se už skoro nemusí. :)
Prozatím jsem pročetl diskuse a vychází mi bazarový Nikon 12-24/4, pak nový Sigma 10-20mm f/4,0-5,6 anebo Samyang 14/2,8
Jedná se mi o kvalitu fotky. Klidně i něco jiného do cca 20000,-
Mohli byste mi poradit?
Děkuji
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Takže jak to dopadlo. Po
Takže jak to dopadlo.
Po dlouhém hledání a kontrolování a zkoušení jsem dneska koupil novou 10-24 od Nikonu. Odpoledne ji jdu zkoušet. Díky všem za rady. Některé mi pomohly více, některé méně, ale jsem rád za všechny. Díky.
Omlouvám se, že odbočuji od
Omlouvám se, že odbočuji od tématu. Nevíte náhodou, kdo oficiálně Samyang vozí do ČR? Mám 8mm f/3,5 CS a potřeboval bych přední dekl (průměr 75 mm). Verze na CSII nepasuje :-/
Díky
Děkuji za příspěvky a rady,
Děkuji za příspěvky a rady, nakonec sem pořídil tu Tokinu 12-28mm/F4 a nemohu si jak po optické tak mechanické stránce stěžovat.
Nikkor 10-24 - sice se na
Nikkor 10-24 - sice se na toto sklo neptáš, zkušenost ale dát k lepšímu můžu. Nedávno jsem ho koupil z druhé ruky (ale ještě v záruce), mám ho taky na D7100 a naprostá spokojenost. Jako záklaďák mám Nikkor 16-85 a proti tomu je fakt lepší, aspoň pokud bych srovnával kvalitu kresby u delšího ohniska toho 16-85. Až na stabilizaci samozřejmě, v tom rozsahu, kde se překrývají, se to občas projeví.
Já ten Nikon 12-24 na Nikonu
Já ten Nikon 12-24 na Nikonu D7000 používal a krmil naprosto dokonale. Teď mám Nikon D800 a 16-35/4 a možná bych řekl, že kombinace 12-24-D7000 byla subjektivně ostřejší než 16-35-D800. Je ale fakt, že předtím jsme jej využíval výhradně na krajinářských clonách kolem f11 a teď fotím hlavně na plnou díru ;)
Ahoj mám možnost pořídit
Ahoj mám možnost pořídit bazarový nikkor 12-24mm/F4 nebo novou Tokinu 12-28mm/F4. Vyjde to na stejné peníze.
Chci to používat s D7000 a jde mi o to zda ten 13 let vývojově starý nikkor bude stíhat 16Mpx čipu.
Ta tokina prý je již optimalizována pro 24Mpx rozlišení. Ani jedno sklo jsem neměl v ruce.
S tokiunou mám dobré zkušenosti z D80/D50 starší verzi 12-24mm jsem používal a byl s ní spokojen.
Nebáli by jste se toho nikkora nebo už jít raději do Tokiny? Rozdíl 24-28mm ve prospěch Tokiny pro mě není zásadní...
Předem děkuji za vaše názory.
To je právě to, co to je
To je právě to, co to je pojem "stíhat krmit", co se zde pořád dokola probírá, jestli je to zjistitelná položka pro obyčejného smrtelníka na "takové to domácí focení". K D3200 s 24Mpx snímačem dělali sadu s 18-55VR objektivem (měl jsem ho v setu s D60 s 10Mpx z r.2008) a stíhá krmit? Podle zdejších názorů těžko a podle výrobce asi taky ne, letos udělal novou verzi, přesto ho v setu prodávali, otázkou je, jestli výrobce nebo přání prodejců.
Už dlouhou dobu mi leží v hlavě následující román, mockrát jsem ho rozepsaný smazal, párkrát jsem něco podobného napsal (proto se budu opakovat) a komentáře poslední dobou mě k němu opět nakoply, nedá mi to, základ podstaty PROČ a hlavně CO a PRO CO fotíme mnohým uniká. Někdo pro radost, někdo na kšeft někdo jen tak, někdo na cestách, někdo portrét, někdo přírodu, někdo na zeď, jiný do PC nebo do fotoalb!
Hodně se zde řeší všemožné varianty, problémy, zkušenosti a dost názorů je tutáč na pevný skla, mít zoom je hřích, u kterého se fotograf nepobaví a nebo tvrzení, že s 70-200/f2,8 se možná dají fotit svatby....běs!
Někdo má modlu v FX, jako kdyby něčím obyčejnějším nikdy nefotil a přitom nám obyčejným radí kompakty, že na to naše focení do alba nám to stačí, což z důvodu již napsaného může majitel FX říct babičce připoutané na lůžko nebo batoleti po porodu. Vypadá to, že si neuvědomuje technické rozdíly, kvůli kterým chceme/máme DSLR, co kompakt stále nezvládá. Neuvědomuje si, že nejsou jenom profíci a cvakači, ale skupina myslících mezi. S takovým myšlením k těm obyčejným jsem se setkal na vojně u absíků s kolejničkama, ze 45 jenom 2 (!!!!) byli normálně myslící, jinak stádo tupých studovanců s honosnými tituly před jmény, větší hovada jsem za život nepotkal, ale co naplat, Temelín umí postavit (no postavit, to ne, to ti dole, ale vymyslet jo), ale zadek mu musí vytírat chůva, papír by nedokázal patřičně použít. Jako u všeho, i normální se najdou, těch se to netýká, těm se omlouvám a závidím jejich um.
Ano, sou kvalitní kompakty za kvalitní cenu, ale stále drobný snímač vůči DX a FX. O ostatních ovládacích funkcích nemluvě i když rozdíly se začínají snižovat ve všem.
Nebo že 18-300 je hnus hnusoucí a mít ho, tak jedině fotit v kanálech, mimo dosah očí druhých, no taky bezmozkový žvást, který si dříve protrpěla 18-200VR!
Atd..., těch sranců tady někdy bývá požehnaně!
Ale SKORO NIKDO zde nenapíše, NA CO svoje fotky používá a tím nemyslím, kdo fotí pro někoho, jak si s oblibou říkají amatéři (jestli pro někoho fotím na zakázku i zadara, těžko amatér můžu být, jinak bych nebyl o focení žádán, to si můžou nafotit sami), tam je cíl použití víceméně jasný i když opět do alba, ale troufnu si tvrdit, že na zdi skončí jen malinké mizivé procento vlastních záběrů (pokuď s fotkama netapetuje), že nejvíc ví o našich snímcích disky počítačů, možná zlatých DVD, trochu míň vlastní www stránky (kde kvůli zneužití mají stejně pohlednicový formáty) a ještě trochu míň vytištěný na čumandu v albu. Suma sumárum, profíci s technikou za statísíce dělají snímky na stejný určení jako mi žabaři, akorát si to nechtějí přiznat, proto melou hovadiny kolem.
Pár vyvolených fotí na bilbordy, pár pro celebrity fotograficky negramotný, pár pro reklamy, kde nebýt HD, tak stejně nikdo nic nepozná a jinak nic, stejný výsledek konečného zpočinutí fotografických dat. Schválně bych chtěl znát procento lidí z vašich okolí, co pozná kompozici, co uvidí detaily a vše tak náležitě odborně ohodnotí. Prd, nebýt fotografů věci znalých, opět mizivé procento!
Tím nechci znehodnotit drahou techniku, to ne, podává lepší, detailnější výsledky, určitě líp krmí, ale ten finální výsledek, o tomhle všechno píšu, je o tolik poznat? Když občas někam zavítám, kde jsou na prodej snímky na zeď, chce se mi zvracet, detaily a ostrost, za kterýma se každý honí jsou pryč, rozmazaný krajiny použitím různou technologií tisku a materiálu, kompozice či námět hnus, ale jak pro koho, věc jenom kupujícího, naštěstí!
No a z toho všeho by každý měl vycházet, CO fotí a KDE jeho vlastní snímky nakonec skončí, PC, web, album, zeď, u sousedky,.... Nezlob se, z důvodu výše napsaného ti až teď odpovím na objektiv. Já 12-24/f4 s D7000 používám bez problémů, jak v přírodě, tak v památkách i ulicích. Jastli nakrmí 16Mpx netuším, detaily trávy, omítky vidím a protože nemám s čím srovnávat, jak by napsal jeden zdejší klasik, mě to stačí.
PS: když fotím do RAW, fotím společně do jpg Basic (mnohými opovrhované jednání) a i tento je na 106cm FullHD TV pěkně koukatelný, až mě to překvapilo a když jsem u TV, snímky z 2007 z digitálu 5Mpx na TV jsou poznat jenom podle detailů trávy, není jich tolik, ale je pravda, televize fotky zkrášluje, ale ruku na srdce, co je fotografický proces v Photoshopu? V podstatě to samý, akorát řízený mozkem a myší za určitým cílem.
souhlasím s tebou, že věci
souhlasím s tebou, že věci nejsou jen bílé nebo černé, že je přesně něco mezi. Tady je to opravdu dost často o niancích okem nepostřehnutelných, tedy za normálního použití a využití. A oni ani ti profíci nejsou vždy profíky v tom smyslu, že využívají vše na těle a hlavně všechny nastavení tak jak se tu často píše a v podstatě jiné cesty není, tedy vypadá to tak.
Moje foto disciplína č.1 je sport. Měl jsem D7000, nebyla špatná, ale AF mě občas fakt nechal ve štichu a to nemyslím tím, že by nestíhal, ale stávalo se mi, že bylo zaostřeno jinam než to bylo jasně dáno v hledáčku, takže jednoznačně BF, ale bohužel ne vždy...stejné sklo, stejné nastavení a 5x ok a 1x ne. Tak jsem přemýšlel co s tím. Pak se to tak nějak vyřešilo samo, tedy po přitlační peněz...vyšla na svět D7100 a nebylo co řešit. Bomba AF a krásné a ostré snímky. Skoro bych řekl geniální, ale malým bufferem to zazdili. Občas bylo na škodu to obrovské rozlišené, které v kombinaci s DX čipem bylo fakt někdy na obtíž. Pohybová neostrost některých snímků na dlouhých sklech fakt byla. A pak pro mne docela dost velký limit bylo focení v hale. Pokukoval jsem kvůli bufferu a šumu po FX, ale jaksi na sport nebylo z čeho vybíratm tedy krom D4 za velké, velké prachy (D610 horší AF, buffer také nic moc, D800 se 4fps na sport také zrovna není a nechtěl jsem ani takové rozlišení a balíky dat). Pak se mi podařilo koupit jetou D3s. Nyní je to to pravé nadšení. Rychlá, velký buffer, odolná a hlavně to ISO v halách. O víkendu jsem byl fotit superfinále ve florbalu a jak mi psal Macek, nastav čas, clonu a užívej si ISO-AUTO. 75% snímků je na ISO 6400 a na fotce nevidím šum. Je to geniální :-). Tímto dlouhým monologem jsem se chtěl dostat k původnímu majiteli mé D3s. Cestovala tam, kam se já asi nikdy nepodívám...po olympiádách a různých světových akcích. Při jejím zkoušení jsem debatoval s původním majitelem a ptal jsem se ho do čeho fotil. Byl jsem překvapen, že mi řekl, že vždy do JPEG. Přitom pokud je něco D3s trochu vyčítáno, tak že JPEG není úplně super. Ale jsme opět u toho...kdy a kdo to pozná a řeší. Krajinář asi ano, ale ten raději sáhne po D610 nebo D800. On mi hned vysvětlil proč do JPEG. Jelikož v zázemí takových akcí je tiskové středisko a fotografové o přestávkách odesílají fotky na weby a do redakcí. Nemají čas a prostor vyvolávat a upravovat rawy, maximálně lehký ořez a jedem. Můj postřeh je takový, že ač jsem s rozlišením šel na 50% a těch 12mega není zrovna super pro výřezy, tak jsem nadšený a fakt mě to baví mnohem víc než dříve. Nějak nemám moc limitů, tedy mám, ale jsou v mém zručnosti a oku. Ale technicky je to úplně něco jiného. Ale třeba na fotoexpedici, kde se hodiny šlape v kopcích bych fakt D3s, náhradní baterie a třeba 14-24/2,8 a 24-70,/2,8 + nějaké dlouhé sklo moc tahat nechtěl. První co jsem si koupil po prvním focení byl popruh přes rameno, jelikož zavěšenou tuhle potvoru na krku od rána do večera s nasazeným 70-200 není fakt nic moc. Chápu pak, že třeba na treky a výlety někdo jde po 18-200VR nebo podobném skle a chápu, že pro něj je to právě to nej. co ocení a potřebuje. Holt každý si na to své musí přijít sám a zdejší rady brát tak nějak jako doporučení a nikoli dogma.
Krásně a výstižně napsáno,
Krásně a výstižně napsáno, přesně tak,přestat řešit kraviny a začít fotit :-)
Dlouho si myslím něco
Dlouho si myslím něco podobného, ale neodvážil bych se toto říci nahlas a od člověka, který se drží základních modelů by to bylo hodně netaktní. Já se řídím zásadou správně komponovaného, zaostřeného a exponovaného snímku, a to ostatní jsou věci už jiné ligy, které většinu lidí mimo branži vůbec nezajímají. Hloubku ostrosti ještě někdo ocení, ale nějakou kresbu v rozích mimo fotografů prakticky nikdo. Málokdo kdo dává důraz na ostrost objektivu se svěří, k jakému účelu fotku opravdu použije a opravdu nevím, zda ta fotka se za svůj život jen dva až třikrát nezobrazí na nějakém monitoru s patřičným přiblížením rožků a pak neskončí někde archivovaná na hard disku, kde si na ni už nikdo nevzpomene. Někdo dělá výřezy, někdo dělá fotky formátu A3 nebo větší, tam tomu celkem rozumím. Ale toho bude asi menšina. Z mé zkušenosti, fotku kterou nevyvolám na papír nebo do fotoknihy, tak ve svém důsledku jakobych neměl.
jo asi tak chlapi. Letec to
jo asi tak chlapi. Letec to jako vždy umí expresně popsat, někdy jde až opravdu na dřeň :-)
Hezké Velikonoce a hlavně, venku je pěkně, tak hurá do přírody. Já půjdu okouknout jestli nejsou v okolí ledňáččci, mám na kluky modrý zálusk :-)
Různé situace vyžadují různé
Různé situace vyžadují různé vybavení
Jsou akce, kde jsou rychlost ostření, rychlost sériového snímání i počet snímků v sérii "konkurenční" výhodou - např. když proti vám běží z moře po dobu 10 sekund co kopyta dají 20 koní, jsou zmíněné parametry rozhodující.
- pro fotografie ptáků je rozhodující světelnost i délka ohniska (a i to sériové snímání). Pokud ten správný objektiv (třeba za 200000 Kč) nemáte, je snad lepší si vzít nějaký ultrazoom:)
- pro technickou fotografii či fotografii architektury bude ostrost objektivu a jeho zkreslení snad nejdůležitějším parametrem
Chci tím pouze říci, že SAMOTNÁ technika nestačí, ale v mnoha případech je, jak říkají matematici, špičkové technické vybavení podmínkou nutnou, nikoliv však postačující.
Pokud Vás bude zajímat, jak dopadly výše zmíněné fotky koní a ptactva, můžete se podívat na můj první pokus v oblasti focení ptactva a koní na
http://www.makofoto.cz/Foto/Fotovylety/fotvylety.html
Všechny fotky jsou pořízené s D800 a D7100 (objektiv 70-200/f4).
super fotky z Camargue , to
super fotky z Camargue , to vypadá na cestu s Rosťou Stachem :-).
jo tohle pořádá Rosťa Stach.
jo tohle pořádá Rosťa Stach. Zorvna u těch Volavek jsem si říkal, že to asi z krytu nefotili zejm. je li řeč o 70-200 ohnisku, ti ptáci jsou asi na lidskou přítomnost zvyklí. Jinak Volavka je fakt extrémně plachý pták a ve volné přírodě fakt moc dávat nechce. Musí být opravdu dobrý kryt.
Ke koním, ty první fotky jsou pořízeny moc z výšky, pak je vidět, že se autor poučil a fotil to víc z nižší polohy, což je dobře. Já osobně bych to ještě víc promazal a dal na web pár snímků. Vím, jako autor člověk ztrácí kritičnost, tak jako u svých vlastních dětí :-) Proto jsem nakonec udělal dvě fotogalerie, jednu jen jako dokument (žádné umění) a druhou, kam dávám hodnotnější kousky.
Mne kdyby fotky probral Petr Šimon, tak nemám na web vůbec co dát :-) Ale jak praví kluci co fotěj wildlife, a co jako? Nejdůležitější je ten zážitek... a ten snad byl, ne?
Jo, jo, Rošta Stach je v tom
Jo, jo, Rošta Stach je v tom namočenej:) Ty volavky na hnízdě jsou focené 80-200 asi na 100 metrů - ale protože D800 má bodů dost na výřezy, tak jsou to zhruba fotky s rozlišení 6-8 mil. bodů. Kolegové měli 400/2,8 či 500/4 s konvertory, tak nemuseli výřezy moc řešit.
Autor se poučil velmi rychle - první sérii jsem fotil v leže na zemi, ovšem poté, co mi první kůň proběhl cca 50 cm od levé ruky a přitom mne i s fotoaparátem pokryl sprškou slané vody jsem si na další běh dal něco ve stoje a pak jsem zalehl na jiné místo.
Kdybych ty fotky skutečně probral dle svého vědomí a svědomí, tak bych si tam nechal tak 3 až 5 těch nejlepších. Ale protože se občas tyto fotografie zvětšují pro pro případné zájemce, tak mám vyzkoušené, že málokdo si vybere tu, kterou považuji za nejlepší já (tedy téměř nikdy). Tak jich tam nechávám více a může si každý vybrat, co se líbí jemu.
Zážitek to samozřejmě je nádherný, zvlášť, když na vás běží z moře 16 koní a uhnou až těsně před vámi. Na samotné focení je při jednom běhu tak 10 sekund a během té doby se musí průběžně ostřit a ještě měnit ohnisko. Zde byla bohužel D800 se svými 4 snímky/s a malou vyrovnávací pamětí poněkud v nevýhodě (polovina fotografů měla Canon 1Dx, který v pohodě pořídí 12 Rawů/s a paměť se mu zaplní tak po 100 snímcích). Mimochodem Canon 1Dx je moc pěkná hračka. Měl jsem možnost porovnat 1dx s D4 a rozdíl ve velikosti hledáčku je enormní (ve prospěch 1dx). Myslím, že zde Nikonu trošku ujel vláček - a to je 1dx přes rok a půl "starý" fotoaparát. Ač používám jenom Nikony snad 10 let, tak nemít tolik objektivů a Nikonů, tak se snad nechám i přesvědčit:)
tak Canon je větší firma a
tak Canon je větší firma a asi i bohatší. Každopádně D4s je skvělej stroj a myslím si, že může směle stát po boku 1Dx. Já tedy s Canonem nikdy nevím kam šáhnout. 1Dx jsem taky v ruce měl a radši to vrátil, já s tím nic nevyfotím :-) Podle mne Nikon zase vede v čistotě a detailu na vyšších ISO a v ergonomii.
Něco jako D800 Canon nemá vůbec. A třeba ceny posledních modelů Canon objektivů jsou doslova zvrhlost a asi určeny pouze ruským oligarchům.
Takže ono je vždycky někde něco. Jinak Canon je pro mne rozhodně uznávaná značka vedle Nikonu a pak dlouho nic v oblasti 35mm. Docela mne šokovalo v DxO, že Canon má tak bídnej dynamickej rozsah. Doufám, že to je nějaký omyl.
já jsem kdysi, tedy ještě v
já jsem kdysi, tedy ještě v době analogu měl Pentax a pak už jen a jen Nikon. Nevím proč, ale canon ve mě vyvolával dojem plastu. Před nějakým měsícem jsem tu tak trochu brečel, že Nikon nemá pevnou 400 se světelností 4 nebo 5,6 jako má Canon (a to ji má za 35 tis.). Ovšem právě po focení s Rosťou jsem viděl majitele D6 a 400/5,6, jak se marně pokouší vyfotit letící sovu. Nějak to AF nestíhal. I Rosťa se to pokoušel s touto výbavou cvaknout a nic moc. Já jsem tam v té době měl D3s a D7100 a obojí jsem vyzkoušel a obojí stíhalo vše naprosto spolehlivě. Tak jsem se zase ujistil v tom, že Nikon je z mého pohledu správná volba. Tedy aby to nevyznělo, že jsem chtěl někdy zbehnout, to fakt ne, jelikož si myslím, že to je všude více či méně podobné ... za nějaké peníze nějaká muzika.
tak po akci s Rosťou je to
tak po akci s Rosťou je to vždy trochu o Canonu :-). Byl jsem s ním fotit také, ale tady u nás. Probrali jsem večer u piva nebo spíš u čaje s čajem (čaj s tatranským čajem), také Camargue a koně. Říkal to samé, že je to fičák, když se koně ženou směrem k fotografovi a je to fakt hodně těsné. Jinak k tomu Canonu, já byl jediný s Nikonem :-) a ostatní Canon a jedna Sony :-). Tak to člověk občas slyší něco jako Nikonisti mají stůl vzadu v rohu...vždy samozřejmě s úsměvem a v pohodě.
Chlapi, vy mi nerozumíte.
Chlapi, vy mi nerozumíte. Který z objektivu Nikon 12-24/4, pak nový Sigma 10-20mm f/4,0-5,6, sigma 10-20/3,5 anebo Samyang 14/2,8, ať už pevný, nebo zoom má nejlepší kresbu. Anebo má některý jiný objektiv, pevný nebo zoom s rozsahem mezi 10-24 lepší kresbu, než vyjmenované? Na co se který hodí, to vím. Jenom nejsem schopen z recenzí vyhodnotit, který je nejlepší. Dle mého názoru některé recenze tvrdí nepravdu. A já se bojím, že pravdu nemám já. Díky Honza
když ono na tohle nejde
když ono na tohle nejde odpovědět jednoznačně a přesně. Někdo chce raději ohnisko od 10mm a tak půjde do té sigmy. Někdo chce Nikon a tak půjde do 12-24/4. Když fotím reportáž, tak asi nepůjdu do manuálního skla a naopak, když budu fotit krajinu či architekturu, tak proč bych neměl pořídit pevné manuální sklo a hlavně si myslím, že testy jsou jedna věc a praxe druhá. Já osobně raději oželím třeba měkčí kresbu, ale budu rád za rychlý AF a správně zaostřený snímek. Především jde o snímek samotný, tedy o jeho obsah. Proto bych bral všechny recenze jako doporučení, ale ne dogma. Dal bych si pro a proti...tedy ohnisko, AF či MF, atd. Pak bych vybral a šel fotit. Já jsem byl spokojený s Nikonem 12-24/4 a jsem si jistý, že bys byl také, ale na druhou stranu nemůžu tvrdit, že nebudeš pokojený se sigmou 10 - xxx a ještě budeš mít k dobru širší ohnisko. Fakt si myslím, že definitivní odpověď nemůžeš dostat a nakonec to vždy bude o tvých prioritách. Pak snad poslední možnost, kup sklo nové přes e-shop, odzkoušej ho a případě v době 14 ti dní vrať, pokud budeš mít pocit, že to není to, co jsi chtěl. Já bych to takto neudělal, nějak to nemusím, přijde mi to určité zneužití, ale možnost to je.
Já mám na D90 sigmu 10-20/ f4
Já mám na D90 sigmu 10-20/ f4 - 5,6 a jsem spokojený s kresbou i s pritisvětlem. Jen tak pro zajímavost jsem zkoušel jak ta sigma ostří když je málo světla v obyváku bez světel. . Na iso 1600 na plný otvor f5,6 a čas 1/6 bezpečně ostří (schválně jsem zkoušel i ostatní ostřicí body nejen střední který je nejcitlivější). Kolik je to světla ať si každý zkusí sám. Jinak testům věř nebo nevěř podívej se tady mě ten test přesvedčil a nelituji.
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/308-sigma-af-10-2...
je to tak, testy jsou testy a
je to tak, testy jsou testy a je to na tobě do jaké míry se dle nich budeš řídit. Sigma má 3,5 hvězdy, což je ok výsledek, nikon má 4 hvězdy, takže z toho je patrné, že kvalitativně to bude hodně podobné.
Chlapi, tohleto jsem asi
Chlapi, tohleto jsem asi chtěl slyšet. Zkusím sehnat Nikona 12-24/4 ale bazarového, nový je přes mé možnosti. Díky.
Chápejte, já chci slušné
Chápejte, já chci slušné sklo. Cena do 20 000,- Na recenze jsem se díval, jenomže jeden mi napíše, že nejlepší je (do té ceny) 10-20/4,0-5,6 a druhý, že 10-20/3,5 je lepší (mě se zdálo, podle fotek, že 10-20/3,5 je na stejných clonách lepší.) a třetí že si mám koupit Tokinu 11-16. Jaký je ten Samyang 14/2,8? Pro mne je to naprosto neznámá značka a nevím o ní nic. Vždycky bylo pevné sklo lepší, než zoom, i když se poslední dobou dočítám, že sigmy jsou super. Všichni se shodují, že Nikon je nejlepší, ale cena je trochu přes moje schopnosti :). Tak se ptám, kde je pravda? Díky
tak se širokými skly na DX je
tak se širokými skly na DX je to složitější, ten crop tam prostě dělá své. Já jsem na D7100 používal nikoňáckou 12-24/4 a naprostá spokojenost. Ta Sigma je zajímavá ohniskem, ale v recenzích neměla moc ok protisvětlo a je tam horší světelnost. Co by ještě stálo za zvážení je Tokina 11-16/2,8.
Mám 12-24/4 a spokojenost, i
Mám 12-24/4 a spokojenost, i když za plnou cenu bych se asi hodně rozmýšlel. To bych asi zvažoval i tu Tokinu, ale vadil by mi na ní krátký dlouhý konec, přece jen mi přijde rozsah 12-24 univerzálnější.