Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikkor 18-105mm F/3.5-5.6G ED VR vs. Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di
¨
Autor: pe3ka
Datum:
23. Květen 2012, 12:32:45
Dobrý den,
může mi někdo prosím napsat ohledně těchto dvou objektivů? Co s kterým fotit, jaký je mezi nimi rozdíl. A jestli vůbec amatér pozná rozdíl?
Děkuji Petra
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Re: NIKKOR 18-105MM F/3.5-5.6G ED VR VS. TAMRON AF 70-300MM F/4-
Karfík napsal prakticky všechno co se napsat dalo. Rád bych přidal nebo spíš připomenul jednu fotografickou poučku, která platila už v dobách kinofilmu a platí stále. Aby fotka nebyla rozmazaná chvěním rukou, byl stanoven tzv. bezpečný udržitelný čas. Ten je definován jako převrácená hodnota ohniskové vzdálenosti.
Příklad: pořídím si objektiv 70-300, naplno "zazoomuji", ať si to užiju ;), takže mám nastavené ohnisko 300mm.
Bezpečný čas by měl být 1/300s, takže nejbližší vyšší vyjde 1/320s. Osobně doporučuji u APS-C čipů vynásobit crop faktorem, takže budu mít 1/450s, tedy ve výsledku bezpečný čas 1/500s!!!
V kombinaci s clonou, např. F8 (mezi F5,6 - F8 obvykle leží oblast s optimální kresbou) to může znamenat, že na scéně nebude pro základní citlivost dostatek světla a tak foťák začne zvyšovat ISO. Inu, proč ne, vždyť to je přece výhoda digitálů. Jenomže ono to může skončit u hodnot, u nichž šum zásadně poničí fotku. Stačí zajít do kostela a zkusit si na 300mm udělat detail oltáře, obrazu či čehokoliv jiného. Pochopitelně bez blesku. Běžně tak budeme na ISO1600, spíš o dost výš.
Takže, pokud teleobjektiv, pak doporučuji vzít v potaz stabilizaci. Ano, není to zadarmo, ale pokud nefotím za jasného dne u moře nebo něco hodně akčního, kde beztak musím mít velmi krátký čas, pak rozhodně stojí za to se nad tímto parametrem zamyslet. Ve výsledku takový objektiv může vyjít levněji, než udělat trpkou zkušenost s nestabilizovaným objektivem, jeho prodejem a následným nákupem "toho pravého" objektivu. I přes určitou měkkost ohnisek od 200mm do 300mm, doporučuji Nikkor 70-300VR. Stabilizace v pohodě zvládne 3EV, což by v našem příkladu mohlo znamenat až 3 stupně nižší ISO (namísto ISO3200 mít ISO800). Což může být ona hranice mezi fotkou a barevnými rozpitými fleky.
Osobní doporučení na
Osobní doporučení na ponásobení crop faktorem není osobní, je obecně platné.
Milá Peťko, začneme základem
Milá Peťko,
začneme základem a to je ohnisková vzdálenost objektivů 18-105mm či 70-300mm, tedy jak se lajcky říká "zům". Pokud začnu prvním objektivem Nikon 18-105, který vlastním taky, tak počátečních 18mm zabere velký úhel, takže je vhodný na focení krajiny, města, doma a podobně. Jen vsuvka, 35mm u DX zrcadlovek je jako pohled lidským okem, takže ohniska nad touto hodnotu jsou už vlastně jakoby přiblížení. Tedy pokud na druhou stranu nastavíš ohnisko 105mm, tak už si nějaký vzdálený objekt "přizůmuješ" 3x blíže. Tento objektiv je slušný, univerzální, relativně ostrý, za přijatelnou cenu. Když budeš používat ohniska 50mm a více, lze s ním fotit i portrét. A na 105mm už i trošku přiblížíš detaily v dálce.
Ten Tamron 70-300mm je už takzvaný teleobjektiv, tedy vhodný na focení na větší vzdálenosti, když si chce člověk něco přiblížit či se k tomu nemůže dostat blíže, třeba detaily, jako ptáci či různé zvířata, sport. Pokud to opět přirovnám k 35mm, tak to "zůmuje" asi 2-8x. Na 70mm by to šlo opět použít na portréty, venku i na focení postav. Tento objektiv je spíše vhodný pro toho, kdo ho využije. Navíc je i dosti velký a těžký, takže se s tím musí počítat při přenášení.
Abych to zhrnul, každý objektiv je určen na jiný druh focení. Na normální focení všeho od krajiny po portréty je vhodný ten Nikon 18-105mm. Ten Tamron 70-300mm je již jakoby speciální objektiv určen na specifické focení, který si člověk kupuje, pokud mu již nestačí jeho základní univerzální objektiv jako Nikon 18-105mm a obdobné.
Samozřejmě je ještě možné pořídit dle požadavků další objektivy, které udělají ještě lepší práci, ale zde byly specifikovány tyto dva. Také záleží na ceně.
Snad to tak stačí :-).
Dobré světlo, Petr
Milý Peťo, děkuji za vyčerpávající odpověď!
Milý Peťo,
děkuji za vyčerpávající odpověď! Konečně vím, že jsem posbírané informace ohledně těchto dvou objektivů, ..správně zpracovala.
Uvažovala jsem o té 70-300mm, ale jak píšeš. Je moc těžkej. Mám problém se zápěstím tak nevím nevím ..
Hezký den a ještě jednou děkuji, Petra :)
http://aukro.cz/nikon-18-200m
http://aukro.cz/nikon-18-200mm-f3-5-5-6g-af-s-dx-vr-i2381280772.html
Ale je už taky těžší i ta 18-105mm už něco váží. Na váhu je nej 18-55mm, ale na nějaké přibližování to není. Jinak doporučuji pevné sklo, ale nevím co chceš fotit a kolik do toho investovat. Takové uni je Nikon AF-S 35mm F1,8G. Doporučuji si o tom něco počíst.
Fotím na 18-105mm, je těžší,
Fotím na 18-105mm, je těžší, ale zvládám v pohodě. 70-300mm bude asi ale ještě o krapet těžší ne?
S objektivem jsem spokojená, je opravdu univerzální.. pro mě jako pro amatéra to byla určitě výborná volba (první dig. zrcadlovka s tímto objektivem). Teď bych chtěla rozšířit výbavu :D a koupit další objektiv. Tak jak píšeš, Peťo, chtěla bych teleobjektiv, abych mohla přiblížit i to, co teď s 18-105mm nepřiblížím nebo to není úplně ono. Už se pár takových objektů vyskytlo a já bych chtěla zainvestovat. Proto jsem se ptala.. jestli by byla vhodná 70-300mm, když mám 18-105mm. Jestli to není úplná blbost a neměla bych volit nějaký jiný.
Jinak momentálně sháním blesk .. nevíš o něčem? Koukám po Nikon sb-700 a Metz 50 af-1, ale stejně mám pořád asi nejvíc spadeno
na sb-900 :) Viděla jsem, že se sb-900 dá pořídit cca za 7tis. bazarová.
Blesk
Nevím jestli toto není určený jenom Péťovi ale odpovím také. Blesk mám sb-700 myslím že pro amatera super volba a navíc za 7000 se dá koupit nový( já bych si starší nekoupil)
musim potvrdit sb-700 je
musim potvrdit sb-700 je dobra volba do zacatku. mam jej taky a nemuzu si stezovat. ovladani je jednoduchy na pochopeni jediny co mi trosu vadi je jak se prepina do remote (stavu kdy se odpaluje mimo telo fotaku) to je trosicku obtiznejsi ale nic zasadniho a jeste nato ze by se mi nekdy hodilo dva a vice blesku :D
jinak si myslim ze je i dobra varianta ze zacatku koupit sb-700 a pak pozdeji jako druhy blesk koupit treba sb-910 :)
70-300 VR určitě není
70-300 VR určitě není hloupost a pokud opravdu 105mm je málo, pak je to ideální volba. Osobně bych volil Nikon 70-300 VR či 55-300VR. Ale ani ty Tamrony či Sigmy nejsou špatné. Ještě stojí za uváženou menší a lehčí Nikon 55-200VR. Ten je velmi ostrý, lehčí, menší a levnější. Zas je tam omezení na 200mm, ale i to už je velmi slušné a v porovnání s 105mm je to 2x tolik.
Zase stojí za uváženou, zda se kvůli pár fotkám tahat s dalším objektivem. Ještě bych zvážil koupi toho pevného skla. Kukni jaké ohniska nejčastěji fotíš a pokud se to bude pohybovat kolem 35 či 50mm doporučuji to pevné sklo, stojí to asi 5000Kč a výsledky v porovnání s 18-105mm jsou nesrovnatelné a to nemluvím o práci s hloubkou ostrosti, ta s 18-105mm moc nejde, tedy jde, ale velmi omezeně.
O blesku přemýšlím, i když s F1,8 ho zas tak často nepoužívám. Osobně jsem limitován penězi, takže já bych šel do Nissinu 466 za cca 2600Kč. Nebýt omezen, tak rozhodně Nikon a od SB-600 nahoru cokoli dle finančních možností. Ideál je SB-900/910, to je blesk "na celý život". Když už finanční kompromis, pak nějaký ten nejvyšší Metz či Nissin.
35/1.8 DX
Nevím jestli se ptám blbě. Na zkušenésti s Nikonem AF-S 35/1.8DX jsem se ptal už dvakrát naposlet v sekci pevné sklo na D90 a nikdo mě neodpověděl,proto píšu znovu sem když ho karfík vzpomenul. Nevím jak psát příspěvky ne jako odpověd ale nahoru jako téma. Tak jěště jednou. Zkušenosti z nákupem FF/BF, zkušenosti z celkovu ostrostí jestli se líší na jedntlivých kusech.
Re: 35/1.8 DX
Vlastním jak 35/1,8G, tak 50/1,8G. Krátce jsem si zakoketoval s 50/1,8D, ale hodně rychle jsem se vrátil k objektivům konstruovaným pro digitální foťáky.
Pokud jde o zkušenosti. Na ostrost si stěžovat nemohu, a to ani při plně otevřené cloně, kteroužto používám nejčastěji kvůli nedostatku světla. Hrátky s hloubkou ostrosti jsou také fajn (focení klik u dveří, mříží, detail duhovky, řas nebo bradavky modelky apod.), ale mým primárním důvodem pro koupi těchto skel bylo focení za velmi slabého osvětlení.
Závěr? Mohu vřele doporučit. Předem si to ale chce udělat jasno v tom, jaké to je fotit s pevným ohniskem. ;) K tomu stačí zapomenout na zoom, a na stávajícím objektivu si nastavit pevně 35 nebo 50mm a vše fotit s tím. Držím palce.
Já teda mám Nikon AF-S 50mm
Já teda mám Nikon AF-S 50mm F1,8G, ostrý super, BF/FF neregistruji. Maximální spokojenost, fotím s ním 95% fotek. Koupil jsem ho bez zkoušení přes internet. Nebál bych se toho, můžeš zboží do 14 dnů vrátit, když by byl ten kus špatný.
Nový příspěvek se zakládá jednoduše. Dáš si diskusní fórum, pak třeba sekci Objektivy no a pak hned pod tím Objektivy je odkaz na nový příspěvek.
http://www.nikonclub.cz/node/add/forum/19 - zakládá právě příspěvek v sekci objektivy