Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikkor 18-200 VR II
Ahoj lidi, dneska jsem jistila velice zvláštní věc. Mám objektiv Nikkor 18-200 VR II lehce přes dva roky a když jsem se pokoušela vyfotit si pár věcí, tak se začal projevovat divnou kresbou. Vyzkoušela jsem i jiný objektiv (starší plasťák), u kterého bych předpokládala horší výsledek a je to naopak...Tokina 12-24 dopadla v mém testu taky velice dobře...Přikládám fotky, u nich jsou názvy objektivů, kterými jsem to fotila. Já fakt nevím, co mám dělat, reklamovat už se to nedá. Je to podle vás normální nebo co může být špatně?
https://dl.dropbox.com/u/59286503/18-200%20VR%20II%20Nikkor.JPG Nikkor 18-200 VR II
https://dl.dropbox.com/u/59286503/28-80%20Nikkor.JPG Nikkor Nikkor 28-80
https://dl.dropbox.com/u/59286503/12-24%20Tokina.JPG Tokina 12-24
Předem díky za vaše odpovědi
Jane
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Tak už vím, v čem byl
Tak už vím, v čem byl problém, jednalo se o plíseň mezi čočkami. V servisu to vyčistili za cca 2300 Kč, ale kdybych s tím ještě otálela, mohla by být cena ještě vyšší, protože by to mohlo zničit ty čočky, takto se vyměnilo jenom pár dílů a je to v pořádku.
poplis
a jak se ti o podarilo?
v normalnich podminkach?nebo jsi byla treba nekde v tropech?tohle sklo ma i tesneni na bajonetu
Příčina
Možná bylo příčinou to, že jsem nějaký ten týden před tím, než jsem tuto závadu objevila, fotila v dešti. Sice jsem měla foťák přikrytý pláštěnkou, ale vlhkosti se v takovém počasí člověk nevyhne.
Tak už vím, v čem byl
Tak už vím, v čem byl problém, jednalo se o plíseň mezi čočkami. V servisu to vyčistili za cca 2300 Kč, ale kdybych s tím ještě otálela, mohla by být cena ještě vyšší, protože by to mohlo zničit ty čočky, takto se vyměnilo jenom pár dílů a je to v pořádku.
Podobně mi fotil kompakt,
Podobně mi fotil kompakt, když jsem ho studený vytáhl v teple a na čočkách se vysrážela vlhkost. Taky byly fotky takové podobně mléčné. Nebyla jste s ním někde ve vlhkém prostředí? Že by vevnitř byla na čočkách vysrážená vlhkost. Zkuste ho dát na den ven na sluníčko, třeba vyschne.
Takhle do "seda" mi taky foti
Takhle do "seda" mi taky foti staricka 70-300. Myslel sem ze je to vyvazenim bile ale uplne stacilo fotky pod exponovat a uz to obraz vypada jak ma.
Re: TAKHLE DO "SEDA" MI TAKY FOTI
Možné to je, ale s ohledem na to, že všechny tři snímky byly exponovány s prakticky stejnými parametry
Tokina 12- 24: ISO320, f13, 1/60
Nikkor 28- 80: ISO320, f14, 1/60
Nikkor 18-200: ISO320, f16, 1/100
tak mi to připadalo málo pravděpodobné, ale je pravda, že pokud ve PS posunu snímek o -0.5EV (nebo stačí dát Úrovně automaticky), tak začne vypadat tak, jak si představuji, že by vypadat měl.
Možná by opravdu stačilo mírně podexponovat. Nebo dát na blesku mírně nižší výkon. Což jsem naznačil ve svém prvním příspěvku.
18-200
Jestli se to projevilo až teď, tak mě napadají akorát dvě věci:
- špinavá čočka (nepravděpodobné, ale co kdyby)
- prach uvnitř (pokud to bylo foceno bleskem, tak odražené světlo se mohlo na prachu rozptylovat a dělat takovéto efekty). Objektiv přece jenom hodně mění objem, takže něco nasát není takový problém.
Pozitivní na tom je, že tenhle objektiv se čistí hodně dobře a čištění vnitřku zvládne kde kdo.
18-200
Využiju toto vlákno a přihodím svůj dotaz. Na objektivu 18-200 VRII se mi objevily šmouhy na vnitřní(!) straně přední čočky. Nevím jak bych to přesně popsal, vypadá to jako by se tam dostala nějaká kapka třeba maziva a pak to steklo po čočce a udělalo malou šmouhu. Na fotkách se to asi neprojevuje, nebo jsem si toho zatím nevšiml, ale vypadá to blbě pokud bych chtěl třeba někdy objektiv prodat. Ještě je v záruce, dalo by se vyčištění požadovat jako záruční oprava, když je to na místě kam by se za normálních okolností nemělo nic dostat?
18-200
Šmouhy. Tenhle objektiv se mi podařilo poměrně dobře rozebrat dle návodu = odmontovat přední člen. Dá se to pak dobře vyčistit.
Podle mě je stečený olej docela dobře možný. Ony se ty mechaniky mažou a pokud to třeba stálo na slunci, olej se stal hodně tekutým a pokud to malinko přehlali s mazáním mohl se dostat i na čočku. Málo pravděpodobné, ale možné.
Návod na rozebrání objektivu?
Dovolte zvídavou otázku: Kde se sežene návod na rozmontování objektivu?
18-200
...odšroubuje se prstenec na filtry a povolí se přední čočka. Tuším, že ani ten prstenec se snad nemusí odšroubovávat. Když tak napište, pošlu servisní manuál.
čištění 18-200
Trochu jsem po tom pátral na netu a je to opravdu jednoduché. Tady je video návod:
https://www.youtube.com/watch?v=VOX1qxRbk2I
Na flickru píšou že to jde povolit i bez nářadí, jen pomocí nehtů. Takže až mě bude končit záruka, tak to zkusím taky. Doufám že je to u verze VRII stejné
Re: NIKKOR 18-200 VR II
Fotka se zdá být ostrá, takže problém s uvolněním čoček to asi nebude. Spíš to tedy vypadá na nějaké parazitní světlo. Určitě by bylo dobré zkusit různé clony, jestli se to objevuje na všech.
Dále bych asi zkusil nepoužít blesk, ale nasvítit si to nějakou lampičkou a případný dlouhý čas vyřešit stativem (postavit foťák na stůl a vypodložit knížkama). Světlo blesku odražené od toho bílého pozadí by mohlo tohle způsobit.
Z EXIF je vidět, že byl foťák nastaven plně ručně, s kompenzací expozice +5EV, včetně vyvážení bílé. Zkuste to pro jednou nechat na automatice. Možná je problém v nevhodném ručním nastavení. Asi to je slepá ulička, ale ověřil bych to.
Prostě drobně zaexperimentovat s tím co by tohle mohlo způsobit.
Na druhou stranu, pokud pravidelně fotíte podobnou kompozici s podobným nasvícením a začalo to "z ničeho nic", tak se asi něco změnilo. A protože to ostatní objektivy nedělají, tak to bude v objektivu. Ale v čem, to tedy netuším, když jsou fotky ostré.
Nikor 18-200
a což takhle použít photoshop ?
http://www.ulozto.cz/xq8hqKd/18-200-vr-ii-nikkor-jpg
Já vím, že by to photoshop
Já vím, že by to photoshop vyřešil, ale zajímá mě, proč je najednou kresba tak nevýrazná, když to tak ještě nedávno nebylo...