Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon D5500
¨
Autor: David_hk
Datum:
24. Leden 2015, 11:11:54
Nikon d5500 objektiv.
Dobrý den, prosím o radu. Přecházím z Nikon D3200 na d5500 a potřebuji poradit s objektivem. Nechci nosit sebou objektivy a měnit je. Můj původní byl setový Nikkor 18-105. Vyhovoval mě zoom, celkem i rychlost ostření, velikost. Fotím rodinu, občas něco co mě zaujme (rozpadlý most) a kameruji rodinu, besídku ve školce. Poradí někdo objektiv s větší svítivostí se zoomem ? Všude čtu sigma, ale zase čtu, že má problémy s doostřováním. Tak mám vzít zase set 18-105 anebo druhou generaci 18-55 VR II ? Moc díky za pomoc.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Zkusíme další téma? Má někdo
Zkusíme další téma?
Má někdo chuť se mnou zkoumat další vlastnosti D5500? Co třeba synchronizační časy s externím bleskem? Standardně je u D5500 nejvyšší čas s bleskem 1/200. Mám odzkoušeno, že bez chyby funguje ještě 1/250, u kratších časů začíná být na snímku znatelná druhá lamela, která se nestačí vrátit. U vyšších řad aprátů jsou synchronizační časy až do 1/8000 a k tomu musí být samozřejmě i systémový blesk s touto synchronizací. V aparátu je to věc firmwáre konkrétně v komunikaci s bleskem. Má s tím někdo zkušenost a ví někdo jak to u D5500 obejít a dostat se ke kratším časům s bleskem?
Neberte si to nijak osobně,
Neberte si to nijak osobně, ale jestliže jste tady před pár dny na diskusi řešil základy ovládání DSLR, tak se mi zdá dost odvážné pokoušet se nějak "obejít" FW Nikona. Bude tady na diskusi asi pár borců, kteří o tom něco ví, ale silně pochybuji o tom, že by se do něčeho takového někdo z nich pustil ( změnit FW).
FW je zašifrován od modelu
FW je zašifrován od modelu D300s a stojí neskutečné úsilí to jenom dešifrovat, natož provést disassembling. Potom se to instrukci po instrukci musí trasovat v emulátoru. Ve volném čase se tím zabávají ruští hackeři (ti nejlepší z nejlepších, dokonce svého času KGB na to měla vysokou školu) a nic moc výsledky (nikonhackers.com).
Jak člověk částečně živící se programováním (dříve na plný úvazek), tak bych řekl, že o tom docela něco vím a že ten čas a práce nad tím strávený vám pohodlně zaplatí několik modelů D5, takže z ekonomického pohlednu nonsense.
Jako hračka pro svobodné ajťáky při studiích - dejme tomu, ale znamená to nákup daného modelu a reálně riskovat jeho zničení při testech FW. Kdo mu to zaplatí? A to je třeba přesně to co, kluci z nikonhackers řeší. Nemaj k dispozici moc železo, nebo už starší modely, které někdo obětuje ..
Takže když to shrnem -
Takže když to shrnem - současný firmwer synchronizaci skrátkými časy FP neumí, nikdo neví o tom, že by existoval upravený firmwer a nikdo se s tím pravděpodobně nebude zdržovat kvuli náročnosti a pracnosti. Že by samotný Nikon vydal sám nový firmwer s touto úpravou se asi také čekat nedá. To znamená - neřešitelná situace?
určitě nejefektivnější cesta
určitě nejefektivnější cesta a nejrychlejší , je upgradovat model.
Jeslti je focení míněno vážně, opravdu bych volil D500 pokud je primární wild life a sport. Pokud ne, rozhodně doporučuju FX svět. Ale i beztak D500 nabízí opravdu mnoho ze světa profi, takže pokud člověk vyloženě nepotřebuje krystalicky čistý obraz za horších světelných podmínek, pak D500 is the way to go ...
Tak D5500 je skoro to isté,
Tak D5500 je skoro to isté, ako D500. Cruiss, čo keby si skúsil nejako zmazať tú jednu 5 z nápisu? :D
Macku, ty jsi z té D500
Macku, ty jsi z té D500 nějakej odvařenej, tak kdypak ti bude také jedna říkat pane :-).
nejsem, ale je to určitě
nejsem, ale je to určitě jeden z nejpovedenějších aparátů posledních let.
Mám na stole RAWy a koukám, že bych s tím šel maximálně do ISO 6400, což na DX není zlé. Je tam rychlost a AF až do krajů. Na výše uvedné disciplíny naprosto ideální....
souhlas, je to povedený
souhlas, je to povedený stroječek, jen ta velikost. Bude to chtít také grip. Ale jinak super, co jsem měl možnost jej jeden večer zkusit, tak fakt bomba. AF bezchybný, fps je mazec, takže na zvířátka a sport super stroj.
Jediné trochu "slabší" místo
Jediné trochu "slabší" místo je ISO.
Ale to je věc názoru, osobně si myslím, že je to určitě pokrok a v mezích možností.
Velikost? Kdyby to udělali 2x menší za cenu ergonometrie( protože pak by to pochopitelně nešlo jinak), tak zařičím radostí.
Mám na 7100 grip stále, je to
Mám na 7100 grip stále, je to lepšie na manipuláciu, keď nerátam 2x baterku, tak ovládanie na zvislo je hlavný dôvod, prečo ho mám stále nasadený. Beriem to tak, že zmenšiť ho viem odložením gripu kedykoľvek. Ak by to bolo naopak, tak by som sa musel zmieriť s tým, že je veľký.
Zkuste si představit, že to
Zkuste si představit, že to musíte tahat nonstop s sebou. V báglu, vyndat to z větší kapsy u bundy......
Rozměry a hmotnost budou hrát rozhodující roli. Osobně mám menší dlaň a kratší prsty. Je mi šumafuk, jaký to má grip na zákl.těle. Hlavně že je to menší. Nenarazil jsem na kapacitu baterky. Když to budete používat s rozumem, tak to je stěží dosažitelný limit.
Když se někdo rozhodne pro FX, tak tyhle priority pochopím. U DX bych to dobře zvažoval. Rozměr a hmotnost bych dával do popředí, protože FX je tomu velikostí i rozměry značně vzdálené.
Chápem to, mne to vyhovuje
Chápem to, mne to vyhovuje tak, ako to mám. Tiež píšem, že nejak 2x baterka v tele nie je to, čo bol hlavný dôvod zaobstarania BG. Hlavné pre mňa je, že sa mi s tým výborne manipuluje, aj keď som si musel zvyknúť ho blokovať prepínačom, pretože ho nechtiac obsluhujem dlaňou, keď je foťák vo vodorovnej polohe.
Tiež si viem predstaviť situácie, kedy ho dám dole a práve o tom som písal, že to by s väčším telom nešlo "zmenšiť" ho. A preto mi to vyhovuje takto, ako to je. Tiež to je dôvod, prečo mi je sympatickejšia D750, ako D810, ak by som šiel do FF, ale tiež, že má s D7100 prakticky rovnaké ovládanie.
Spomenul som si, že bol ešte jeden dôvod, prečo BG. A to možnosť dať do stroja tužkové baterky, ak by sa niečo nezvládlo.
Inak BG mám neorigo, čína a max spokojnosť. Náhradné batérie tiež.
A ešte detail, ruky mám lopaty, napriek tomu, D7100 sa mi drží dobre aj bez BG, i keď s ním to je fakt super.
Tak přesně stejné "ovládání"
Tak přesně stejné "ovládání" dlaní se mi stalo tuto neděli před křtinama s D7000+BG. Venku sem si zkoušel nastavení (tato focení nesnáším, proto neumím) a snímky jeden velký přepal a nevěděl sem proč. Začal sem se potit jako o život, taková důležitá akce!! V kostele zázrakem +- bez větších problémů a až syn chtěl zvěčnit i fotografa dědu na této události, půjčil sem mu foťák a hlásil, že fotí-nefotí. První reakce byla, že mi odchází na věčnost, když si dělá co chce, ale až v pokračování oslavy doma sem zjistil, že dlaň si vesele tlačí na spoušť na BG, čímž se zaaretovala expozice v pozici prohlížení objektivem k zemi, tedy zesvětlení tmy co to šlo, tudíž po domáčknutí hlavní spouště (když to ovšem šlo) vznikl přepal nebo nebylo zaostřeno (důvod sem taky nevěděl). Naštěstí příčina kraviny odhalena!
Co se týče BG, výborná věc na "stojáka", ještě perfektnější možnost dle libosti oddělit od těla, jinak váhově těžkej doplněk, majitelům profi těl Dx nezávidím se s tím tahat (součást těla), ale co mě nejvíc štve, že velikostně sou si těla D7xxx +- podobné, ale každé musí mít svůj BG. Na jedné straně šetří na halířové (z pohledu cizí měny) položce krytce sáněk (včera sem kupoval za 30,-Kč origoš, měly poslední, teď budou nákupní cenu 105,-, takže prodejní prý asi 120,-, dokonce sem cenu slyšel i vyšší), na druhé mrhají prostředky na nové vymyšlení BG a výrobě formy na odlití ze slitiny zinku. Kdyby stál tisícovku, ale +- sedm?!!
Bylo by zajímavé znát názory
Bylo by zajímavé znát názory profíků co používají těla , která umožňují tohle ovládání při focení na výšku. Mě se několikrát stalo, že jsem si dlaní předmáčnul tu spoušť dole a divil se, proč se to chová nestandartně. Dnes to mám to zamčené, vypnuté a zatím se mi nezdá, že by mi tohle nějak chybělo ( to samé ten malý pomocný křížový ovladač co je dublovaný na zadní stěně D5).
Já ten vypínač na gripu u
Já ten vypínač na gripu u spouště taky vypínám, ale bohužel i zapomínám a jak teď otevírám mozkovou "RAMku", tak když sem grip používal, občasné problémy byly (nezaostřeno, špatná expozice). No hlavně že teď už vím příčinu, já to přisuzoval fotoaparátu, že holt není tak dobrej a že se mýlí, nemýlí, když ho drží Alzheimer.
zamykám, ale rozhodně
zamykám, ale rozhodně používám při focení na výšku - velmi užitečné ...
Nejsem profík, na výšku toho
Nejsem profík, na výšku toho tedy fotím minimálně, zatím jsem to měl trvale zamčené.
Nejsem profík, ale grip jsem
Nejsem profík, ale grip jsem si pořídil, protože při 50-té fotce na výšku mě z toho bolela ruka.
A nejspíš bude nechtěné dlaňové ovládání běžný jev, proto má grip na spoušti vypínač. A na křížovém ovladači je aspoň na těle vypínač taky - nevypne i ten na gripu?
Na D5 je to tak, že pokud se
Na D5 je to tak, že pokud se zamkne spoušť pro snímání na výšku, zamkne se automaticky i ten malý joystick pro výběr ostřících polí na výšku. To se mi zdá jako logické.
(V manuálu je upozornění, aby si fotograf nepíchnul prst do oka při obsluze toho joysticku. To jsem se celkem pobavil. Ale asi je to nutné to napsat, protože kdyby to tam nebylo, tak zmrzačení američtí Pepkové by podávali hromadné žaloby. No, teď se dívám do manuálu k D7200 a i tam je 22 stránek těchhle bezpečnostních slintů)
Riešenie "situácie" je nákup
Riešenie "situácie" je nákup D7x00, pokiaľ ostaneme v DX a Nikone.
:-) to jsem nemyslel
:-) to jsem nemyslel
Myslím, že cez to neprejdeš.
Myslím, že cez to neprejdeš. Potrebuješ blesk, ktorý to podporuje a telo, ktoré mu vie povedať, kedy (viac krát po sebe) a ako silno má bliknúť.
Ano, takový blesk mám a
Ano, takový blesk mám a komunikace tela s bleskem je věcí firmware - na to směřoval i můj dotaz, zda se to dá nějak obejít na úrovni software?
Nikon, narozdiel od Canonu,
Nikon, narozdiel od Canonu, má oveľa horšie možnosti z pohľadu úprav firmware.
V tomto prípade to nemusí byť len vecou firmware, je dosť možné, že to bude aj schopnosťou uzávierky povedať, kde sa práve a hlavne kedy pohybuje lamela. Ale možno sa mýlim, ak niečo objavíš, daj vedieť. Ostatný majitelia D5500 to určite ocenia.
Z jiného soudku, vlastním
Z jiného soudku,
vlastním D5500 celkem krátkou dobu proto se považuji za začátečníka a rád bych se zeptal zkušenějších fotografů na nepříjemnou zkušenost s tímto aparátem. Jaké máte zkušenosti s nastavením parametrů: clony, času a citlivosti? V režimu manuál nebo priorita času nebo priorita clony (tedy jakýkoli jiný režim než automatický) si aparát sám nepředvídatelně mění hodnotu citlivosti, času i clony i když byly tyto hodnoty manuálně pevně přednastaveny. Má s tím někdo zkušenost, nebo mohl by mi někdo poradit kde dělám chybu? Žil jsem v přesvědčení, že pokud si nastavím (třeba citlivost) na určitou hodnotu a nemám navolený automatický režim, bude tato hodnota citlivosti konstantní, nebo při prioritě času pokud nastavím hodnotu času, bude čas pevně nastaven a aparát bude korigovat hodnotu clony, ale není tomu tak.
Chci poděkovat všem co
Chci poděkovat všem co odpovídali na můj dotaz a snažili se pomoci.Problém jsem našel - byl opravdu v nastavení menu. Zřejmě se s tím ještě nikdo nesetkal, proto ho zde popíšu a jistě tím vyvolám výbuch smíchu!! D5500 je první tělo s dotykovým displejem a v tom celý problém. V menu uživatelských funkcí je pod volbou f3 - funkce Fn dotykem pod, kterou je možno dotykem displeje měnit zhruba deset funkcí: volba zaostřovacích polí, citlivost ISO, HDR,clona, Braketing....atd je jich zhruba 8. Psal jsem v některém z předchozích příspěvků, že se soustředíme jen na problém s ISO, ale aparát nevyspytatelně mění i jiné přednastavené hodnoty. Problém je v tom, že pokud je aktivní volba f3 a zvolená jedna z hodnot, ve chvíli kdy je displej otočen viditelnou částí ven, přiloží se foťák hledáčkem k oku, tak dotykem nosu nebo tváře se začne zvolená hodnota měnit - zdánlivě náhodně!! Je třeba mít toto menu f3 na Žádná!! Řekl bych, že tuto volbu Nikon vůbec neměl programovat. U aparátů s nedotykovým displejem k takovému stavu nemůže dojít. Toť poznatek pro ostatní.
Skoro Vás podezírám, že máte
Skoro Vás podezírám, že máte stále nastavenou DSLR v režimu živého náhledu.
Zkontrolujte to prosím a implicitně to používejte vypnuté ( např. str.66 manuálu).
Omyl!!! Právě v živém náhledu
Omyl!!! Právě v živém náhledu funkce Fn dotykem nefunguje a nefunguje ani v případě kdy je displej aktivní. Tato funkce se aktivuje až když je aparát přiložen k oku a displej zhasne!!!!!!
A nebude to náhodou tak, že
A nebude to náhodou tak, že dispej je ve vyklopené poloze aktivní, stačí např. předmáčnout spoušť do poloviny aby byly na displeji vidět parametry snímku, které jdou potom následně měnit na základě předvolby toho tlačítka FN ?
Ne není to tak, princip
Ne není to tak, princip fungování Fn funkce dotykem jsem popsal doufám srozumitelně pokud ne doporučuji manual. Problém je, že v manualu vas neupozorní na nechtěné dotknutí při zatmění displeje obličejem.
Takže je to tak, že na tl. Fn
Takže je to tak, že na tl. Fn máte předvolené nějaké parametry, které jdou ovládat dotykem, displej máte ve vyklopené poloze a po předmáčnutí spouště do poloviny (nebo stisknutí tl. 37- i, nebo 23 - info ) je dispel tmavý, nezobrazuje ani snímek, ani parametry snímku ?
(režim živého náhledu je vypnutý).
Příteli ja nevím co pořád
Příteli ja nevím co pořád řešíme? Popsal jsem problém a jeho řešení pro ty, kteří by se s tím případně v budoucnu setkali a nemuseli se s tím znovu trápit jako já. Opakovaně do toho mícháš živý náhled o, kterém se vůbec nebavíme nebo namáčnutí tlačítka - o to VUBEC!!! nejde. Při přiblížení oka k hledáčku, čidlo vedle hledáčku vyhodnotí pokles světla a zhasne displej - aby si rozuměl - je černý a nic na něm nevidíš! V tu chvíli kdekoli se čímkoli dotkneš displeje začne se v hledáčku měnit hodnota, kterou sis nastavil v menu u funkce Fn dotykem. Tečka - srozumitelněji ti to popsat už neumím a loučím se
Ta funkce o které si Vy
Ta funkce o které si Vy myslíte, že je závada, nebo bugg FW Nikona je totiž normální stav. Zéměrně je to tak volitelně naprogramované.
Jestliže jste to vyřešil jinak O.K.
No, mezitím jsem sehnal aspoň
No, mezitím jsem sehnal aspoň D7200.
Zapněte foťák, navolte na Fn nějaké funkce které jdou ovládat dotykem vyklopte dispej a krátce stisněte tlačítko info. Co se stalo s displejem?
Reaguju až po bitvě, ale nedá
Reaguju až po bitvě, ale nedá mi to tak neučinit.
Celou debatu sem pročetl až dnes, jako kdybych sledoval Hvězdnou bránu nebo cestoval lodí Enterprise ve Star Trek, tak na mě foťák působil jako ovládanej skrytým robotem ze vzdálené galaxie, tedy svým Sci-fi životem s hubou od ucha k uchu, jak se bavil!
1/ Že takové chování (co popisuješ) je kravina muselo být jasné hned, debata, nedebata, ani amatérská třída se takto chovat nesmí a ani nechová, Nikon nebo konkurence, to jedno jest. Můžeš mi věřit, že řada D5xxx není zase tak amatérská i když je výbavou očesaná, řady D40, D40x a D60, to byly z dnešního pohledu hračičky a nechovaly se jako Superman
2/ Tudíž zbývaly dva důvody:
a/ obsluha, což sem vylučoval, jasně si psal, že si foťák dělá co chce při P, S, A a M, tak si pochopil, že motivové programy si právě dělají co chtějí a na ně si nestěžuješ, stejně tak že různé automatiky si vypnul
b/ technická závada, což není vůbec problém, DSLR je doslova našlapaná elektronikou a dráty či tišťáky to všechno spojující, tak sem hádal na kompletní reset či firmwer
3/ jenže v jedné odpovědi bylo napsáno, že má dotykový LCD (neznám ji) a to mě doslova nakoplo, protože jak píšeš, nosem či jinou částí tváře není problém LCD zapatlat, natož ho nechtěně ovládat, záleží, jestli a jak to jde po citlivé stránce LCD, že by na frňák reagovalo a pak sem si přečetl tenhle komentář, že si asi objevil jádro pudla, tak jenom reaguju na myšlenkové dozvuky a dle mého to je trefa, když vyloučím poruchu.
Nicméně u D60 je pod hledáčkem čidlo, které zaznamená, že fotograf dává oko k hledáčku nebo jinak, celým ksichtem čidlo přísun světla zastíní a LCD zhasne, nesvítí na hubu, při oddálení se opět rozsvítí, pokuď nehybernuje.
Tak ať se daří a dej vědět, jestli ještě zlobí
Reaguji na poslední odstavec
Reaguji na poslední odstavec o zhášecím čidlu u hledáčku. To má 5xxx samozřejmě také, při zatmění čidla - přiblížení oka ke hledáčku displej zhasne a to je právě okamžik kdy začíná displej fungovat jako snímaš Fn funkce, proto jsem na to nepřišel dřív. Dokud displej svítí tato funkce je neaktivní hihihi
Chcete napsat, že displej
Chcete napsat, že displej zhasne a funguje dotyk? Jako že "ťapnu" na displej a nevím na co, protože tam nic nevidím?
Tohle je podivné chování, to se bude dát někde v menu vypnout, ne? Nebo je to nějaká chybička ve FW?
částečně máte pravdu -
částečně máte pravdu - displej zhasne a kdekoli na nej ťápnete, nastavujete - ale jen pouze tu hodnotu, kterou máte navolenu pod tou funkcí Fn dotykem. A dá se to v menu samozřejmě vypnout, proto mi už vše funguje jak má a foťák se nechová jak UFO z Marsu
Jako, že to čidlo na
Jako, že to čidlo na přiblížení jen zhasne podsvícení LCD, jinak to funguje všechno pořád stejně? To by dávalo smysl...
Stejně je to ale kuriózní "závada" a vsadím botky, že nebudete poslední, kdo na to narazí. :)
Som Ti to písal, len som
Som Ti to písal, len som nespomenul nos. Hlavne, že si to vyriešil.
Pořád by bylo super někde
Pořád by bylo super někde vystavit, jak to tu někdo nazval, takto postiženou fotku. Optimálně v M a připsat k ní co bylo nastavené na foťáku.
K té citlivosti už tady byla
K té citlivosti už tady byla odpověď - nesmíte mít navolené auto ISO. Ale protože píšete, že jste začátečník, tak právě tento parametr bych Vám pro začátek doporučoval nechat na hodnotě auto.
V režimech priorita clony, priorita času a manuál je to tak, že zadáte pevně čas, nebo clonu, případně obojí (v manuálu).
Teď začněte tak, že zresetujete všechna nastavení, vezmete si manuál a podle manuálu si to všechno vyzkoušíte v klidu doma před skutečným focením. Jestliže vznikne problém, tak opakovaně přečíst manuál. Tohle většinou pomůže daleko víc a rychleji, než stránka diskuse tady. Jestliže přesto bude setrvávat konkrétní problém, tak se to už poměrně snadno dořeší tady. Chce to ale skutečně si napřed s tím foťákem na jeden,dva večery v klidu sednout s manuálem a 99% věcí se vyřeší.
Děkuji za odpověď a cením si
Děkuji za odpověď a cením si jí i když zas tak úplný začátečník jak píšete nejsem. S foťákem jsem se seznamoval zhruba tři měsíce, ale tato diskuze není o tom kdo je jaký odborník či začátečník. Díky za upozornění na nastavení citlivosti - tu samozřejmě nastavuji manuálně - ne automaticky, ale i tuto hodnotu si aparát mění sám i přes manuálně přednastavenou hodnotu tak jak to popisuje komentář níže. Čekal jsem zkušenosti s tímto problémem někoho z vás nebo konkrétní radu. Děkuji
Reagoval jsem na
Reagoval jsem na toto:
"....se považuji za začátečníka..."
Tak jak popisujete situaci, tak by to byla stoprocentně závada DSLR. Protože si nejsem jistý jak to máte nastavené a nemůžu to zkontrolovat tak dávám 99% šance tomu, že něco děláte zásadně chybně.
Nejak by som neriešil úroveň
Nejak by som neriešil úroveň vedomostí a schopnosť správne nastaviť svoj fotoaparát. Kolegovia sa Ti snažia pomôcť a chcú vylúčiť, že si si niečo nevšimol, až potom riešiť "chybu" stroja.
Pozri si v návode na obsluhu stranu 99 a následne 241. Všimni si, v akých režimoch je možné vypnúť funkciu AutoISO, ktorá neznamená, že si bude fotoaparát ISO nastavovať automaticky, ale že zasiahne do Tvojho nastavenia ISO, ak je expozícia pri Tvojom ISO nesprávna. Inak veľmi zaujímavá funkcia, ktorá dokáže veľa krát pomôcť.
Tato diskuze se točí jen
Tato diskuze se točí jen kolem hodnot citlivosti, ale v prvním dotazu jsem psal, že aparát si upravuje v manualních režimech (M,A,S) všeny expoziční parametry, nesoustřeďujme se jen na ISO. Když při prioritě času nastavím čas aparát si ho "někdy" upraví, když při prioritě clony nastavím pevně clonu, aparát ji "někdy" upraví a v plně manuálním režimu - M takto upravuje jakoukoli hodnotu. Hodnoty ISO o kterých se do teď bavíme si upravuje v jakémkoli režimu. Čekal bych to v automatickém nastavení ISO nebo v plně automatickém režimu aparátu AUTO. U jiných značek aparátů jsem se tím nesetkal, až u Nikonu a přičítám to amatérské typové řadě 5....kde se aparát prostě snaží vždy udělat slušný snímek i za cenu zásahu do uživatelem nastavených hodnot. Můj dotaz směřoval k tomu jestli s tím má někdo podobnou zkušenost a díky těm, kteří tu psali, že se s tím už setkali a řešili to.
Možná by nebylo marné sem
Možná by nebylo marné sem napsat jaký používáte objektivy.
Nemyslím, že by to bylo
Nemyslím, že by to bylo závislé na objektivech, ale objektivy použávám originál setové 18-55 a 55-200, které jsou dodávány přímo s tělem.
Jen mne napadlo, jestli
Jen mne napadlo, jestli nemáte třeba jiný než Nikon. Tak tam by mohl třeba být nějaký zádrhel. Ale udělal bych reset všech nastavení, jak tady už radili a nastavil bych to podle stránky 241 a mělo by to fungovat.