Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
objektiv na D800
¨
Autor: creed
Datum:
26. Květen 2013, 15:51:11
Ahoj,
přemýšlím o nějakém pevném objektivu k D 800, k focení krajinek. Nejlépe ohnisko 20mm, klidně něco i staršího a manuál by nevadil.
Dík za každou radu
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
kvalitni objektivy na D800
diky vsem ucastnikum za diskusi o sklech pro D800 !!
mam dotaz na Fabius
jaka starsi (tzn. levnejsi) skla jsou podle tebe vhodna na D800 ?
Jake parametry by dle tebe melo mit sklo vhodne na D800 - pokud se to da obecne popsat.
Pripadne, daji se k starsim sklum nekde najit nejaka mereni ci alespon testy ktere se daji vztahnout na D800???
Starší a kvalitní objektivy
"jaka starsi (tzn. levnejsi) skla jsou podle tebe vhodna na D800 ?"
... to je bohužel příliš široká otázka na kterou nelze jednoduše odpovědět. Už jen proto, že pojmy jako "starší" nebo "kvalitní" jsou dost neurčité :) Je potřeba to posoudit pro každé ohnisko individuálně.
... zobecnit se snad dá tak jak jsem tu psal dříve - pro většinu pevných Nikkorů Ai a mladších v ohniscích od 50mm nahoru je rozsah 5,6-8(11) bez problémů. V širokoúhlé oblasti je to složitější.
... objektiv, který byl excelentní na filmu, si poradí i s D800E - potíž je spíš v tom, že řada typů měla pověst vynikajících, ale realita byla jiná. Zázraky nelze čekat zejména od méně světelných zoomů základního rozsahu. Také v širokoúhlé nebo dokonce ultraširokoúhlé oblasti se spíš najdou typy, které nedokáží rozlišení D800E využít po celé ploše. Ale i zde se najdou kvalitní možnosti - např. Nikkor 35/1,4 Ai/AiS - to je konstrukce z roku 1970 a k plnému využití D800E mu mnoho nechybí (pochopitelně jen na optimálních clonách).
Současně je vhodné si uvědomit, že celá řada "starších" objektivů může být ve skutečnosti stejná jako současné nebo alespoň donedávna vyráběné typy. Příkladmo:
- 20/2,8 (1984 - AiS, AF, AF-D)
- 24/2,8 (1977 - Ai, AiS, AF, AF-N, AF-D)
- 50/1,4 (1976-2008 - K, Ai, AiS, AF, AF-N, AF-D)
- 50/1,8 (1979-2011 - E, AiSII, AF, AF-N, AF-D)
Otázka "Jake parametry by melo mit sklo vhodne na D800" je podle mě nevhodně formulovaná. Vlastnosti objektivu je třeba posuzovat spíše vzhledem k tématu - ke konkrétní fotce.
Testy mám vlastní, najít se (zatím) nikde nedají. Snad časem - něco už je zde:
http://www.fotograficke.cz/index.php/blog-fotograficke-viktor-sulc/61-po...
Starší a kvalitní objektivy
Diky moc za odpoved
prave bych rad rozlisil "povesti ceske" (nebo povesti nikonske) od reality
je mi jasne ze zalezi na pouziti konkretniho skla ale zajima mne to spis obecneji
pokud bys bral v uvahu napr. kategorie
napr. krajina, reportaz, portret, sport a clony napr 2,8 - 5,6 a 5,6 - 8
rad bych neco sirsiho pevneho kolem 20-24 mm a kolem 35 mm
+ neco pevneho cca kolem 80-120mm
mam predstavu aby to chodilo vyrovnane skoro v cele plose - pokud to je realne
ostatni oblasti castecne pokryte (doufam :-) mam
Dvacítky
To je poměrně dost otázek. Zkusím postupně - napřed dvacítky:
Existují 4 opticky různé pevné Nikkory: 20/3,5 UD, 20/4 K/Ai, 20/3,5 Ai/AiS a 20/2,8 AiS/AF/AF-D + zoomy. Celkově je nejlepší poslední - Nikkor 20/2,8.
Kolem clony F/11 jsou si dost podobné všechny - celkem kultivovaná barevná vada velikosti, vlnovité geometrické zkreslení. Co se týká ostrosti, tak to je na F/11 dobré v středové části a taktak dostačující pro rohy - nicméně s vhodným doostřením zvlášť pro střed a rohy je kvalita dobrá. Mají pouze ucházející, ale nijak fascinující mikrokontrast (včetně 20/2,8), což je asi důvod, proč ani poslední verze obvykle nijak neexceluje v testech. Z hlediska ostrosti kolem F/4-5,6 je lepší volba 20/2,8.
Zoomy 17-35/2,8 AF-S a 16-35/4 AF-S VR (na 20mm): do F/5,6 je lepší světelnější 17-35 (zejména v rozích), na F/8-11 je to téměř k nerozeznání. 16-35 má sice ostrost nepatrně lépe dotaženou až do nejzazšího rohu, ale jde o poslední milimetr snímače a je krajně diskutabilní, zda to má nějaký praktický význam. Což vede k předpokládatelným závěrům - 17-35/2,8 je ve srovnání těchto dvou zoomů jasný vítěz pro reportáž s tím, že si dobře poradí i s krajinou a architekturou na F/8-11. 16-35/4 VR bych omezil v použití na clony F/(8)-11.
Celkově nejlepší mě známou dvacítkou na Nikon je stále Nikkor 20/2,8 za kterým Nikkor 17-35/2,8 AF-S nijak zásadně nezaostává (ale 20/2,8 lepší je). S tím, že ovšem neznám 14-24/2,8.
U Nikkoru 20/2,8 je ovšem určitá kusová variabilita, takže slabší kus může být ve vnějších partiích obrazu horší než zoom 17-35/2,8.
... a teď ekonomicky
a teď ekonomicky. To je také rovněž důvod proč jsem kupoval pevnou 20. Pevná 20mm/2.8 se dá koupit okolo 7 tisíc, kdežto 17-35 pod 20litrů nekoupíš. Nemluvím o váze a rozměrech, já bych to už do Tamracu 8 nedal, takže opravdu kompaktní a malá 20//2.8 se tam krásně ještě vešla. Záměrně jsem sháněl AiS verzi, protože opticky je to stejné jako poslední model, ale mechanicky úplně někde jinde a na širokých ohniscích mne absence AF nelimituje. Proto považuju svoji volbu za nejlepší možnou v dané situaci. Navíc takhle široko fotím zřídka.
14-24 je prý to nejlepší, ale musel bych už k tomu pořídit i nosiče a to by se poněkud prodražilo :-)
OT
Já akorát vybírám něco levnějšího pevného kolem 100mm na svou D3100, což je opačná strana, než D800 a v těch starých sklech je velmi doporučován Nikon 105mm f2,5 Ai/AiS, popřípadě delší pak Nikon 135mm f3,5 AiS.
Oba jsou dobré - i odcloněné
Oba jsou dobré - i odcloněné velmi dobře použitelné, na F/4 vynikající a na F/5,6 tomu není mnoho co vytknout (105/2,5 má viditelnou barevnou vadu velikosti, ale to se srovná v PC). Jakkoliv si nejsem jist, zda kultovní status 105/2,5 úplně odpovídá realitě - 105/1,8 je ještě o chloupek lepší.
Oba bych si ale na D3100 hodně rozmyslel - kvůli možnosti správného zaostření. Pro statické scény s větší DOF na střední clony nebo při zaostření LV ze stativu klidně. Ale třeba na portrét bych váhal (jenže za stejnou cenu není asi AF alternativa).
OT_2
Tak tak, za 2500Kč prostě nic lepší není. A 12000Kč na Nikon 85mm f1,8G nemám, o Nikonu 105mm f2,8G za 22000Kč se ani nebavím.
Nyní mám taky chválený zoom Nikon 75-150mm f3,5 Series E a na clonu f3,5 jsem schopný většinu statických fotek ostřit pomocí zeleného oznamovacího bodu v hledáčku. A ostrý je v pohodě na portréty i na f3,5. A když se zacloní na f5,6-8, tak šlape ostrostí na paty Nikonu 50mm f1,8G. A to je to 32let starý zoom objektiv!!! A možná v rozích ho i poráží, je totiž stejnoměrně ostrý po celé ploše, což jsem zatím u moderních levných objektivu neviděl.
105/2.5 AiS
Já jsem měl možnost si vyzkoušet před lety tu 105/2.5 AiS na D300 a nemůžu říct křivého slova :-)
Podání pěkné, velikost objektivu kapesní, vysouvací kovová clona ... jel jsem na f4 a fakt hezký.
Fotil jsem s tím nějaký baby v kavárně z ruky a pokud si pamatuju, tak jsem byl s výsledkem spokojen.
Já když ostřím na manuálním skle tak sleduju tečku v hledáčku, kdy to říká, že je zaostřeno a pak to mačkám.
A docela to funguje. Je však pravda, že sport bych takhle fotit nechtěl :-)
No nic, nakonec mám v MF provedení jen širokáče a tam to tak na přesné ostření není citlivé.
Nevím jestli D3100 má ten indikátor ostření, to fakt netuším.
OT_3
Ano, indikátor zaostření má. Samozřejmě nebude tak přesný jako u D300 a lepších těl s dokonalejším ostřícím modulem, ale na statické fotky to použít lze. Dynamické jsou absolutně bez šance, protože navíc musím jet na režim M.
Jinak 105mm f2,5 právě chci kvůli malým rozměrům, ten 75-150mm už délkou prcek není.
Indikátor zaostření
Indikátor zaostření může pomoci, ale ne vždy to funguje na 100% - s tím Zeissem 100/2 ZF už to prostě nešlo. Na F/2 je DOF na kratší vzdálenost spíš jen v milimetrech a díky kvalitě toho objektivu je každá chyba nemilosrdně vidět.
Ono záleží taky, zda je ten
Ono záleží taky, zda je ten objektiv na DX či FX těle, kde u FX je HO při stejném záběru 1.5x menší, takže i ostření je složitější.
DOF
Nezáleží ani tak na APS-C/FX, jako spíš na hustotě pixelů a od toho odvozené velikosti tolerovatelného rozptylového kroužku (a tedy i chyby zaostření) ;)
Využití MF typů
Další věc je praktické nasazení manuálních typů - nedávno jsem měl půjčený Zeiss Makro-Planar 100/2 ZF.
... objektiv špičkový - jenže na F/2 je skoro nemožné přesně zaostřit tak aby se naplno využil jeho potenciál
Stativová patka
zdravím,ví někdo kde by se dala sehnat stativová patka na nikon 70-200/2,8 VRII,objektiv jsem koupil z druhé ruky a původní majitel mi ji nedodal a komunikovat se mu už nechce díky Vráťa
které objektivy pro Nikon D800?
ahoj creede
narazil jsem na
Which lenses for your Nikon D800?
http://photo-typ.blogspot.cz/2013/03/which-lenses-for-your-nikon-d800.html
jsou tam mmj zajimave tabulky
(samozrejme zalezi asi ktera kriteria uprednostnujes a zda tato mereni postihnou vse)
ale predevsim by te tam asi mohli zajimat ty cca posledni dva odkazy na Ken Rockwell
20mm - D800
z vlastní zkušenosti ti mohu říci následující, tedy předpokládám, že budeš chtít D800 využít na plno. Hovořím o rozlišení.
Nikkor 20mm/2.8 AiS - povedený objektiv, je kompaktní a ne příliš těžký. Novější verze AFD je mechanicky o dost horší, opticky srovnatelná. Na D800 nedoporučuji, kreslí to akorát na 12Mpx, u D800 bys 2/3 pixelů vyhodil
Nikkor 17-35/2.8 AFS - již poněkud větší kus skla o odpovídající hmotnosti a ceně. Ani takto drahý objektiv na D800 nestačí. Podle mne nasytí max. 24Mpx čip a to kdoví jestli.
z internetu z tuzemských i zahraničních fór vím, že na D800 stačí v tomto ohnisku jen Nikkor 14-24/2.8 nebo 16-35/4. Osobně pochybuji, že by ostatní výrobci na tento čip stačily. Dokonce ani pověstný Zeiss je často na výši jen cenou a zbytek utek.
D800E - dvacitky a starší Nikkory
Se zájmem jsem přečetl příspěvky zejména Macek73. Jestli jsem to správně pochopil, tak on D800 nemá a tedy jen reprodukuje, co jinde přečetl. Já mám D800E a velmi pečlivě (i na čárových testech, kde je to vidět zcela přesně a nemilosrdně) jsem už celou řadu objektivů testoval. Mimo jiné Nikkor 17-35/2,8 AF-S (dva kusy - svůj a toriho) a Nikkor 16-35/4 AF-S. Konstatuji, že Macek73 neví o čem píše. Oba objektivy jsou totiž v první řadě na ohnisku 20mm a cloně F/11 velmi podobné. Liší se např. mírou barevné vady a geometrickým zkreslením, ale to je obé věc korekce v PC. Rozlišení je prakticky k nerozeznání. Oba na D800 stačí, jakkoliv mimo středovou oblast je to tak-tak a lze vést akademickou diskusi, zda snímač D800E využijí na 80% nebo 100% - pro praxi to moc význam nemá.
Dále mohu konstatovat, že ze starších Nikkorů si s D800E poradí velmi dobře celá řada typů - namátkou 55/3,5 P.C., 135/35 AiS, no a vlastně většina typů v rozsahu 50-135mm (delší jsem zatím nezkoušel).
Poznámka: Nikkor 20/2,8 má stejnou optiku v provedeních AiS, AF a AF-D - jakkoliv u AF verzí mohou být drobné pochybnosti o kusové variabilitě.
d800 -
Fabiusi, musím se při vší úctě, přeci jen malinko ohradit. D800 sice nemám, ale měl jsem jí pár dní doma. Neříkám , že jsem dělal čárové testy, ale objektivy jsem na D800 zkoušel snad všechny co mám a že jich není málo. Takže jsem vycházel ze svých subjektivních poznatků při 1:1 zobrazení, ale pixel peeper fakt nejsem a tvrdím, že o tom fototgrafie není, proto to tolik neřeším. Vím, že si na objektivy expert, tak si tady mohl už dříve publikovat svoji vědeckou práci a bylo by to. To že 17-35 nejede na 100% na D800 o tom jsem přesvědčen a nejen já ale i kolega co s touhle kombinací fotí. Hlavně jde o kraje. Fotky jsou samozřejmě perfektní, ale u 1:1 zobrazení to prostě vidět je.
Ad 20mm a f11 - jestli si to vybavuju dobře, tak u tohodle skla je nejvyšší ostrost už někde na 5.6 a u f11 by měla být citelně vidět difrakce. Sice tohle sklo taky mám (v AIS verzi), ale měřit se s tím nebudu. Každopádně ostrost znatelně ubývá směrem do krajů a u D800 je to už tragický, vzhledem k poměru balastu a využitých bodů. Ono je to už dost vidět i u D700/D3s.
Hádat se tu nebudu, na to už jsem starej, ale tvrzení, že nevím o čem píšu je přeci jenom moc ... notabene když železo i sklo jsem měl v ruce, mám ho nebo mám k tomu přístup, takže vycházím z reálné zkušenosti, byť subjektivní, vědecky neměřené a nezdokumentované. Ale na to fakt se..u.
D800
Jenže v tom to právě je - já nevycházím ze subjektivních dojmů, ale z vlastních poměrně objektivně změřených poznatků. A jestliže na určité frekvenci rozlišení vidím, tak je to fakt a ne dojem. Proto nemohu přehlédnou zavádějící výroky - jako např. srovnání 17-35/2,8 vs. 16-35/4 když na 20mm jsou oba typy prakticky shodné (leda bych měl slabší kus 16-35/4).
A výrok "u tohodle skla je nejvyšší ostrost už někde na 5.6 a u f11 by měla být citelně vidět difrakce" je taky poněkud mimo. První část se dá akceptovat pro středovou oblast, ale jednoznačně ne pro vnější partie. Na F/11 ještě difrakce (na D700 a ani na D800E) nezlikviduje rozlišení na mezních dosažitelných frekvencích snímače (trochu sníží přenos signálu) a současně se zlepší vnější části obrazu - z hlediska maximalizace rozlišení po celé ploše snímku jde u F/11 (Nikkor 20/2,8 AiS/AF/AF-D) o optimum.
"Každopádně ostrost znatelně ubývá směrem do krajů" - z hlediska D700 to platí pro F/2,8-5,6. Na F/8 už jsou rozdíly zanedbatelné a na F/11 sotva zjistitelné přičemž je stále plně využit potenciál rozlišení D700.
teď trošku odbočím
já se právě toho ultra vysokého rozlišení docela bojím, protože to je na 35mm objektivy docela ultimativní a abych všechno přezbrojil to bych musel požádat doktora rátha o krabici vína :-)
Navíc když jde něco na papír tak v drtivé většině na A4 nebo A3 a tak těch 12MPx ještě stačí. Ideální by bylo 16-18Mpx pak je to 300dpi s rezervou. Já jsem se svými skly spokojen, ale nasadit je na D800 bych si troufnul asi jen u pár z nich, proto se držím s rozlisšením při zemi, navíc i to zpracování hraje svoji roli a jako dokumentarista, ptáčkař a sporťák upřednostňuji rychlost a ISO. Na krajinku si to střelím pevnou 35 "naštorc" a na 4x (pano) a je to tam taky v hodně slušným rozlišení :-))
Co jsem četl, tak se prý na D800 dřív objevuje difrakce. Je to pravda?
Difrakce
"Co jsem četl, tak se prý na D800 dřív objevuje difrakce. Je to pravda?"
... v porovnání s D700 jistě. Difrakce je jev, jehož praktický význam závisí na použitém záznamovém médiu (jeho rozlišení). Otázka k hlubšímu studiu je, nakolik to má praktický význam. Difrakce se projeví především snížením přenosu kontrastu na všech frekvencích (a to postupně až k naprosté ztrátě informace) - takže tento jev je zjistitelný již od difrakčního limitu objektivu. Pro většinu objektivů to je ve středové části v oblasti F/4-5,6. Jen zcela výjimečně (200/2 AF-S VR) možná o něco dřív.
Když např. vezmu špičkový Distagon 35/2 ZF na D800E, tak uprostřed kresba dosáhne maxima na F/4. Od F/5,6 to ovšem nelze rozeznat. na F/8 už je zjistitelný určitý úbytek mikrokontrastu (vysoké frekvence), tak celkového kontrastu (nízké frekvence - ale to jde zjistit leda měřením, oko to nerozezná). Na F/11 je ten jev o něco výraznější, ale lze to stále kompenzovat vhodným doostřením pro většinu informace - ovšem dál už při požadavku na maximální využití potenciálu D800E není radno jít. Na F/16 už je to vidět jasně a zejména nízkokontrastní detaily na frekvencích blízkých limitu snímače mohou být nenávratně ztracené. F/22 - na vysokých frekvencích jsou i vysokokontrastní detaily nenávratně ztraceny a nelze je doostřením rekonstruovat.
V rozích obrazu je situace téměř stejná (v tom je ale tento Distagon trochu výjimečný), snad lze tvrdit, že rohy mají jedno clonové číslo "zpoždění".
Pro praxi výše uvedené znamená, že pro maximální využití D800E je vhodné s tímto objektivem použít clony F/4-8 ale i s F/11 není problém a vliv difrakce lze je kompenzovat vhodným doostřením - reálné ztráty vzniklé na této cloně difrakcí mohou být námětem pro spíše akademickou diskusi. F/2,8 je prakticky stejná jako F/11 - prostě "zdola" to omezují vady objektivu a "shora" difrakce. Difrakční limit je daný a (prakticky) stejný pro všechny objektivy, dolní limit závisí na kvalitě objektivu. Pro většinu pevných Nikkorů Ai a mladších v ohniscích od 50mm nahoru je rozsah 5,6-8(11) bez problémů. V širokoúhlé oblasti je to složitější.
... no a pro D700 platí výše uvedené s posunem přibližně o jedno clonové číslo.
D800E si ověřit každý může zde:
http://www.fotograficke.cz/index.php/blog-fotograficke-viktor-sulc/61-po...
děkuji
děkuji za informaci. Odkaz na toriho a tvůj článek znám :-))
Pak ovšem by u D800(E) byl problém např. makro fotografie? Nebo jsou na tom makro objektivy lépe.
Ale zase říkáš medium má také vliv, kvůli vlnové délce ...
no není to sranda s tou fyzikou :-)
Makro
Ten limit samozřejmě platí i pro makro - tam ostatně byly difrakční efekty jako limit obecně známé již dávno. Na tom není nic nového. Řešením je skládání (blíže viz p. Krásenský), do jisté míry někdy naklápění objektivu. Na druhé straně u makra je někdy větším problémem rozlišení objektivů (alespoň u starších) - zejm. v měřítku 1:1 a dál (skutečné makro). Naštěstí u makra často rozlišení nehraje tu nejdůležitější roli.
Zajímavý je v tomto světle test makofoto, kde mu vyšlo, že Tamron (90/2,8 Di Macro ???) čelí difrakci lépe než Nikkor (105/2,8 Micro VR) - což svého času vyvolalo poměrně bouřlivou diskusi na fotografovani.cz (teda tu diskusi jsem vyvolal já) a dodnes mi to není jasné. Buď totiž Tamron dokáže prolomit difrakční limit (to nezní moc uvěřitelně, že) nebo se Nikkor pod limit výrazně propadne (což by snad šlo) nebo byla chyba v testu (což nemohu posoudit).
diky za zajimavy tip
diky za zajimavy tip
btw uz jsem zaslechl o nekolika do dnes pry spickovych starsich sklech od nikonu (prip dalsich znacek)
mozna vhodnych i pro D800
nevite nekdo ktera to jsou?
tipy
Ze starších a tedy cenově přijatelných skel bych zařadil Nikkor 28/2.8 AiS. Tohle je velmi ostrý objektiv a na D800 si jej umím představit. Blbě se shání, ale jinak jej mám rád. Malý, ostří už od pár centimetrů, kreslí výborně, malá distorze.
Tuším že Macro 60mm/2.8 dává na D800. Dále bych tipnul že 135/2 DC by nebyl špatný, i když nevěřím že by nasytil na 100% D800, ale i tak bude vysoko např. okolo 85% (hádám samozřejmě).
Je třeba si uvědomit, že D800 je opravdu extrém, takže je nutné ty požadavky snížit na 75% naplnění pixelů a výše.
Je jen oprvadu jen pár kousků co to na D800 dávají na 100%.
Věříém, že třeba Sigma 150/2.8 HSM DG bude taky dobrá.
no ten výčet by byl asi nakonec delší, ale otázkou je v jaké hladině uvažuješ. Já to neřeším, protože ohledně rozlišení a workflow jsem si udělal jasno a i z těchto důvodů kromě nárustu dat D800 nechci.
tipy kvalitnich skel - kinofilm versus cip
Diky za tipy! chapu ze je asi dost narocne D800 nakrmit
napada mne zda neni nekde ciste jen pro zajimavost
jednoduche zajimave porovnani (ruznych vlastnosti)
kinofilm versus cip vyssi tridy od nikonu
tzn D4, D3.., D800, D700, D600
ted jsem narazil na zajimavy popis
Brutální rozlišení filmu strčí do kapsy digitální foťáky
http://noiretblanc.cz/brutalni-rozliseni-filmu/
Je to tedy neco jako s muzikou kdy kvalitni analog byl degradovan na mp3
ktery je sice pohodlny ... ale ;-)
analog
ono to tak jednoznačné rozhodně není. Uvedený link je hodně teorie bez praxe. Jasně velkoformát strčí digitály do kapsy o tom žádná. tedy co se rozlišení týče. Ovšem dynamický rozsah je dnes u digitálu podstatně vyšší. Víš jak dlouho se musí takový velkoformát exponovat? Napovím. na sport to opravdu není ani na jakýkoliv pohyb.
Středoformát je stále velmi slušná platforma, ale opět má to omezení v DR. Mne se MF(středoformát) líbí, třeba diáky z něj jsou úžasné, ale časy jsou delší než u 35mm a o hluku když spustí zrcadlo ani nemluvím, to je jako když se valí popelnice :-) Sken z MF se dá u 6x9 udělat až na cca 150Mpx.
Analog v 35mm provedení tvrdím , že dává tak 8Mpx s bídou 10Mpx. Pár skenů jsem už viděl a kromě toho, že zrno bylo jen větší, ale informace chyběla se z toho reálně víc dostat nedá. Je mi líto, ale analog na 35mm je podle mne fakt mrtvá věc. U MF je to ještě furt zajímavé, ale také to už dostává na prdel např. s D800. jasně Hasselblad 60MPx stěna nebo 90MPx je někde jinde, ale 50tsicí EUR taky :-) Navíc zpracovat RAW z Digi stěny je už vyšší dívčí ;-)
S ohledem na použitelnost, flexibilitu a možnosti nám poloamatérům fakt 35mm DSLR stačí bohatě. Středoformát bys fakt tahat nechtěl. Snad jen fotograf Ladislav Kamarád tahá MF po horách. Má můj obdiv už jen pro to, že se s tím tahá :-)
Ale ano, fotky má pěkné, to se musí uznat.
Tohle je na dlouhou diskuzi. tady asi na to není prostor :-)
Myslím, že Ladislav Kamarád
Myslím, že Ladislav Kamarád je opravdu člověk, který to se středoformátem umí. Podle mě není lepší krajinář...
me na uvedenem linku zaujal nejvice ten odhad nebo lepe prepocet rozliseni u kinofilmu
samozrejme mne zajimaji i dalsi vlastnosti
a protoze tomu az tolik nerozumim MOC rad si poslechnu vase pohledy a nazory
zkracene cituji:
... Ty nejlepší černobílé kinofilmy obsahují okolo 140 čar na milimetr. U nás asi nejrozšířenější černobílý film Fomapan 100 obsahuje podle technické dokumentace 110 čar/mm.
Šířka kinofilmového políčka je 36 mm, jeho horizontální rozlišení je tedy v digitální analogii 2 x 110 čar x 36 mm = 7920 px. Výška políčka je 24 mm, vertikální rozlišení tedy činí 2 x 110 čar x 24 mm = 5280 px. Celkem tedy má jedno kinofilmové políčko okolo 41 817 600 pixelů, tedy téměř 42 Mpx...
konec citatu.
jinak se samozrejme take domnivam ze je nutne srovnavat alespon castecne srovnatelne
Za kolik se da cca sehnat jety filmovy stredoformat a za kolik digitalni s podobnym nebo stejnym sklem???
pokud se bude cena lisit max cca 5 nasobne je to podle mne neco co se da jeste snad porovnavat
prijde mi ze bych nemohl rici ze byl film prekonan pokud by se cena toho cim byl prekonan lisila treba
20,50 nebo 100 nasobne
-
osobne (aktualne) bych uz asi do filmu nesel
Nesouhlas ...
Obávám se, že DR má ČB negativ o hodně vyšší než digitál. Barevný negativ bude mít taky o něco větší DR než čip ... Možná tak barevný diapozitiv bude dneska zhruba srovnatelný s nejlepšími čipy...
Kouknu a vidím ... přepaly a černotu .... na tom není potřeba ani nic měřit.
Co má čip ale význačně lepší je citlivost ... Doba expozice není o formátu, ale o citlivosti ...