Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Objektiv na sport k D700
Zdravim,
aktualne jsem dosel k nutnosti poridit si nejaky objektiv na sport (tedy rychly AF),
neresim ohnisko 200, 300 a vice, spise bych me stacilo neco kolem 100mm. Proto me zajima zdali se daji makro objektivy jako Nikkor 105 2.8, Sigma 105, Tamron 90 a Tokina 100m pouzit i na foceni sportu, tedy zdali maji alespon tak rychly Af jako mam v 24-85 G bez stabilizace...U tohoto objektivu jsem posledne fotil na 85mm a kvalita i rychlost byla dostatecna, nicmene bych potreboval trochu delsi ohnisko...tedy otazka zni koupit makro objektivy vyse zminene nebo pridat tisicovku-dve a rovnou jit do starsiho Nikkor 80-200 2.8 dvouprstenec bez stabilizace...Vcera me jeste napadla varianta levneho reseni Nikkor 70-300 4.5-5.6G...netrvam na stabilizaci, nepotrebuju nutne 2.8 stejne fotim min na 5.6 s kratkymi casy...
diky za vase postrehy
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Jen pro poradek, dekuji vsem
Jen pro poradek, dekuji vsem za navody a rady...trochu jsem to nechal rozlezet a konecny verdikt je, ze jsem si poridil misto objektivu na sport, objektiv na portrety...tedy vymenil jsem 50 a 85 1.8D za novejsi 85mm rady G....no a na ten sport a kvalitnejsi vystupy bude treba 80-200 2.8
Můžu se zeptat na tvé dojmy z
Můžu se zeptat na tvé dojmy z 85/1,8G ? Díky.
Tak na to je jeste brzy,
Tak na to je jeste brzy, subjektivne to je pekny macek, sice plastak, ale macek...neni pri ostreni tak hlucny, je to takove tiche bzuceni...ostreni mozna rychlejsi, a fotky deti jsem jeste neporovnaval...takze napisu pozdeji
Diky za odpovedi, vidim ze se
Diky za odpovedi, vidim ze se vsichni kloni k alternative 80-200 nez pevna 105...A stale jeste neni ze hry varianta 70-300 za cca 7tis...jen nevim jak je na tom s rychlosti...napise nekdo?
Rychlost ostření 70-300mm VR
Rychlost ostření 70-300mm VR je nadprůměrná (za předpokladu, že u 300/2,8 je špičková, u 70-200/2,8 je velmi dobrá a 105/2,8 bych odhadl na průměrnou). Používal jsem ho aktivně několik let a za ty peníze spokojenost, je ale potřeba vzít v úvahu, na jakém těle se provozuje, jak jsem psal, s D700 fungoval velmi dobře a cena starších kusů je více než příznivá. Je na něm "vetší odpad", než na 70-200/2,8 (to je opravdu jiná liga) ale to je pochopitelné. Možná Ti někdo poradí Tamron, ale tam moje zkušenosti nesahají. :)
No pokud by mela byt 70-300
No pokud by mela byt 70-300 rychlesji nez 105, tak je asi rozhodnuto...na zkousku si ho poridim a uvidim...nejake makro poridime pozdeji, ted si vystacim s manualnim Nikkorem 55 3.5 a mezikrouzky...diky
70-300 VR je dobrej akorát
70-300 VR je dobrej akorát ven když je světlo, jinak samozřejmě 70-200/2.8 , je to můj asi nejvytíženější objektiv po 300/2.8 VR2.
Defacto 70-200/2.8 byla asi moje nejefektivnější investice do fotovercajku, myslím zcela vážně.
Samozřejmě, světelnost je
Samozřejmě, světelnost je jasná (snad tazatel ví, o co jde). :) Jinak souhlas, moje nejlepší investice je rovněž 70-200/2,8 (poměr výkon/cena a četnost používání), na druhé místo bych dal D700 (ale pokrok nezastavíš a to dnes bohužel oběma směry). Můj osobní názor je, že "příběh" D700 už se nebude opakovat (byla to šťastná shoda okolností). :)
K D700 jsem používal dříve
K D700 jsem používal dříve 70-300mm 4,5/5,6 VR (občas ho vzhledem k váze nasadím) a je to celkem použitelné spojení, nyní mám ještě 70-200mm 2,8 VRI a ten je ve všech směrech podstatně lepší (a tomu také odpovídá cena, velikost a váha). V tomto případě rozhodují finance, pokud jsou, tak rozhodně 70-200/2,8. Co se týká makro obj., tam bude rychlost ostření stejná (nebo spíše horší), než u 70-300mm 4,5/5,6 VR. VR (OS) je určitě dobrá věc a nad 100mm na sport skoro nutnost. Nožní zoom je fajn (pokud funguje), já se raději "svalím" a šetřím ho. :)
tu stabilizaci bych neviděl
tu stabilizaci bych neviděl jako tak nezbytnou. V podstatě je fajn na 70-200/2,8 ale nesmíš ji zapomenout vypnout pokud děláš paning a na 300/2,8 mi prakticky neschází, jelikož stejně ve většině případů mám monopod a tam je opět potřeba ji vypnout. Takže bez VR se žít dá dost slušně :-).
Tak nevím, co si myslet
Tak nevím, co si myslet ohledně používání stabilizace VR při panningu nebo na monopodu. Co člověk, co fotografický guru fotícíma radama se živící, to jiný názor na VR.
Stativ, jasný, VR ne.
Monopod, nejasný, přesto podle jiných a z mého pohledu VR jo a důvod popisuju níže, protože je úplně stejný.
Panning opět nejasný, ale když na 70-300VR vypnu stabilizaci, sleduju letadlo, tak ho ani pořádně nevidím, když ji zapnu, tak obraz sedne jak přibitej. Výsledky fotek s a bez VR nevím, protože když prd vidím, tak to ani nefotím, ale hlava mi velí, že když se u DSLR dívám přes objektiv, který se mele, tak stejný mletí bude i na fotce za snímačem, proto VR používám a nedovedu se představit opak, soudě co sem napsal, přesto čtu i jiný názor z praxe.
Panning podruhé: Chtěl sem na letadla vyzkoušet režim Active VR, stojíc na zemi, ale bohužel z neustálého sledování dalších průletů sem na to zapomněl a odpadu bylo fakt hodně, procenta raději nepočítám, tak rada pro ostatní, nikdy když stojíte nohama na jednom místě, ale kdo s pevným sklem bude pobíhat kolem hřiště s foťákem u oka, možná by se zapnout mohla? Co na to sporťáci?
Ad VR a slušné žití. U Sigmy 18-35, f2,8 Art na DX právě chybějící stabilizaci recenzenti hodnotí jako negativum, opět nevím co si myslet? Z mého je 35mm bez VR normálně použitelná (pevná 35DX VR taky nemá), ale jako bonus by se asi na "krátko" využila, ale u tele 300 fotit bez VR? Asi dá se.
pokud mám na mysli panning
pokud mám na mysli panning jako takový, tak opravdu s dlouhým časem, tedy třeba s 1/30s. Kde mi jde o to, abych měl sledovaný objekt ostrý a vše okolo mázlé. Tady opravdu VR vypínám, sice by stačilo vypnout VR pouze v horizontálním směru a vertikálně ji nechat. Já ji prostě vypínám. A 300/2,8 je fakt dost těžká, takže monopod je zejména proto, abych byl schopen sledovat dění delší dobu přes hledáček a nejen v ten okamžik, kdy chci zachytit ten pravý okamžik, to bych dost často přišel s křížkem po funuse :-). Jinak nechci popírat přínos VR například u 70-200, ale pokud bych já osobně měl vybírat zda raději sklo s VR, ale horší světelností nebo 2,8 bez VR, tak já sáhnu po světelnosti před VR. Ale to je každého věc.
Tak já mám hodně podobný
Tak já mám hodně podobný zkušenosti (ne-li totožný), ale nechtěl jsem se o tom "veřejně přít", třeba něco dělám blbě (nejsem odborník). :) Mám třeba Sigmu 50-500 bez OS a pro mě je to jasný, na sport potřebuju OS (VR). Když to řeknu obráceně, tak u obj. s VR ho můžu vypnout, bez VR ho zapnu těžko. Když někomu nechybí, nebo ho nepoužívá, tak ok, ale já se bez něj neobejdu.
tak když si začal, tak já
tak když si začal, tak já nakonec taky, ale nějak už nemám chuť furt plkat o ho...
VR je každopádně dobrá věc a často, zejména sport se z ruky fotí. Celou řadu dobrých snímků nebo alespoň použitelných bych bez VR nedal a to se mi kdovíjak ruce neklepou tedy ...
Na druhou stranu je to další věc co je náchylná na poruchu a prodražuje objektiv. Podle mne VR má smysl do 300mm ohniska, pak u Zoom objektivů, ale bestie jako 400/2.8, 500/4, 600/4 je spíš na nic. Tyhle skla se fotí v drtivém množství přúpadů ze stativů či monopodů... a tam se skutečně doporučuje VR vypnout. VR je spíš nouzovka u těchle skel, že zrovna ho máš na chvilku v ruce. Vzhledem k váze s tím nikdo nemává ani pár minut :)
Trošku to odľahčím... Ja
Trošku to odľahčím...
Ja napríklad, pravidelne chodím do posilky, aby som vládal dlhšie fotiť aj z ruky. A keď chytím "tras", tak si teda dám za jeden a hneď to prejde. :D
Nemám makroobjektiv, ale mám
Nemám makroobjektiv, ale mám 80-200/2,8D dvouprstenec na D90. Na mém těle není ostření superrychlé, na vyšších tělech se silnějším motorkem je to znatelně rychlejší. Takže v případě této varianty by záleželo také na těle a kvalitě AF (tady by bodla predikce pohybu).
80-200 ve verzi jednoprstenec je ještě o něco pomalejší - to jsem ale jen četl.
Co se týče pohybu, tak s mou sestavou jsm fotil koně v mírném klusu, který kroužil vedle mně v ohradě a měl jsme hodně odpadu. Ale nakonec jsem něco nafotil :-) Záleží na tvých potřebách možnostech a penězích :-)
Rozumim, diky...nicmene nejak
Rozumim, diky...nicmene nejak jsem si zvyknul na "nozni fokus" pevnych skel, kdy proste musis udelat zaber s tim co mas:-)...Idea tech makro objektivu je ta, ze bych je mohl vyuzivat i na produktove foceni, makro i nejake portrety...ale mam strach o rychlost AF u techto skel, pri kontinualnim ostreni kdy sledujete objekt...Nikkon 105 je starsi za cca 15tis...80-200 2.8 se pohybuje cca kolem 17tis...takze jsem na vazkach zdali poradne pevne makro sklo nebo svetelny zoom...Nevim jak je to u starsich teleobjektivu, treba jak je na tom jednoprstenec Nikkor nebo starsi Tokina tahle skla jsou kolem 10tis...Spise resim optimalni penize za optimalni sklo a jeho dalsi vyuziti...105 je mensi nez tele, vetsinou s sebou taham 2 objektivy podle toho co jedu fotit netaham vsechno...nechci zase resit dalsi fotobatoh aby se mi do nej veslo telo + 80-200 a jeste jedno sklo...proste vse se vsim souvisi...tak hledam kompromis...v tom mi vyhovuji pevna skla...jsou mala a muzu si vzit 2 a nezaberou tolik mista...
tak zcela jistě každé má své
tak zcela jistě každé má své výhody a svá úskalí. Ideální zoom 17-500/2,8 s brilantní kresbou a cenou do 50 tis. asi nespatří nikdy světlo světa..jo a ještě by měl být malý :-))). Tak dost vtipkování, nohy místo zoomu jsou fajn, ale když člověka limituje mantinel, hřiště, břeh či jiné záležitosti, pak ani nohy nejsou záchranou. Nehledě na to, že když bych chtěl stíhat běhat třeba podél hřiště, abych vše stihnul, na to jsem líný...asi bych je předběhl, to jo, ale kdo se s tím má tahat :-). Každopádně zrovna nyní mám na Paladixu inzerát na 105/2,8 Nikon. Prodávám ho tuším za 13500,-Kč. Vše naprosto ok, VR také bez problémů. Jen ho prostě nevyužívám. Makro mě nějak nevzalo a ohnisko 105 mám právě na tom 70-200/2,8 a ten tahám skoro všude, pak se mi pevná 105 nějak nechce nosit. Prodávám ji tedy zejména z důvodu úklidu ve skříni. Nespěchám na to a netlačí mě to, jen jsem to tam pověsil. Když by byl zájem, tak je k dispozici. Více třeba v osobních zprávách.
zoomy mají své opodstatnění a
zoomy mají své opodstatnění a jsou to přesně důvody o kterých píšeš. Prostě tady dostaneš plac a foť, nějaké běhání není mnohdy vůbec možné. Takže jako příznivec pevných ohnisek říkám, ano i zoom má své místo a je dobré míti oboje :-) Sám teď uvažuju o 28-70/2.8 AFS (v tomto rozsahu mám i pevná ohniska), ale to padá, musím bohužel nečekaně vrazit 30tisíc do auta :(
Nechceš ten můj 24-70mm? :)
Nechceš ten můj 24-70mm? :)
klidně počkám... :)
spíš jsem uvažoval o 28-70,
spíš jsem uvažoval o 28-70, protože má menší zkreslení a o něco málo lepší kresbu a dolní konec nepotřebuju, mám 16-35/4. Dokonce bych radši 35-70/2.8, ale ten se zase otáčí na přední čočce. 24-70 je navíc pověstná některými mechanickými neduhy. Takže mi z výběru nejlépe vychází právě ta 28-70/2.8
Jenže furt váhám, mám pevný skla, tohle je jen na určitý typ akcí, kdy musím zoomovat a nemám prostor ... a taky jsou to oba dost velký objektivy na který už taky nemám místo, tak nevím ....
Já nemám nikoňáckou 24-70mm.
Já nemám nikoňáckou 24-70mm. Mám Tamron SP. Musím říct že to řeže suprově, ale začínám pomýšlet nad nikoňáckou, je postavená trochu jiným materiálem, ale opticky si nemají co vytýkat... Mám jí pořád v dokonalým stavu. Jen prostě není postavená na horší zacházení při cestování. Tím něříkám, že se k tomu chovám jak prase, ale jistota je zkrátka pro lepší spaní důležitá.
Otázkou je, na jaké sporty to
Otázkou je, na jaké sporty to bude použito. Zcela určitě se dají skla typu např. 105mm na sport použít, ale omezeně a jen na určité sporty.Na sport jsou zoom objektivy skvělá věc. Přece jen většina sportů je akčních a aktéři či předměty se pohybují. V ten okamžik je k nezaplacení rychlá změna ohniska. Nejvíc může člověka naštvat, když chytí super záběr a akce se mu nevejde celá. Někde schází kousek ruky apod. U míčových sportů má fotka naprosto jiný náboj, když například u super zákroku bránkáře je v záběru i ten míč či míček, který brankář vyrazil a je kus od něho. Hned je to jiný snímek. Jindy zase chci větší detail či ten braknář vyběhne směrem ke mě a já jsem s ohniskem dlouhý, pak mi zoom pomůže. Nebo naopak se posune na druhou stranu a já to můžu korigovat obráceně. U D700 není moc prostoru například na výřez. Takže když budu mít se sklem 105mm objekt příliš daleko, tak to moc nedoženu výřezem. Takže já bych koukal po zoom skle. Co se AF týče, tak rychlost je fajn, ale není úplně vše. Tím myslím, zda AF je o setinu rychlejší nebo není. Je to dost o technice focení. Většinou si člověk stejně předostří a musí čekat a doostřovat průběžně. Pokud tedy nepoužiji vyloženě objektiv s líným AF, tak bych řekl, že na vrub rychlosti AF toho tolik nepadá. Ovšem vše souvisí se vším. A jsem u světelnosti objektivu. Zde naopak může nastat problém právě díky malé světelnosti skla. Stačí být více pod mrakem a málo světla znamená horší práci AF, světelnost objektivu a správná funkce AF jsou dosti provázané. Při nedostatku světla lehce může nastat to, že AF bude proostřovat než se chytne, když se chytne. Pak je to problém podstatně větší. Já osobně pro sport nejvíce používám skla 70-200/2,8 a 17-35/2,8. Pak jako bonus pro určité sporty 300/2,8. Ale ta 70-200/2,8 je k nezaplacení. Myslím, že i ta 80-200/2,8 by nemusela být od věci. Chce to vyzkoušet.