Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Poradí někdo s výběrem objektivu? A Rozdíl mezi 18-55 a 18-105?
¨
Autor: Gabcula
Datum:
5. Duben 2014, 16:28:15
Zdravím, potřebovala bych radu zkušenějších :) Mám Nikon D3100 + záklaďák 18-55 + 50mm F/1.8G
Chtěla bych ještě nějaký univerzálnější objektiv... 18-55 už téměř nepoužívám, fotky se mi s ním moc nelíbí... s 50tkou jsem max spokojená, ale zase na doma vyfotit celou osobu skoro nemožné :( Proto bych chtěla ještě universálnější... Proto se chci zeptat zda by mi problém s focením celé osoby doma vyřešila 35mm a nebo koupit 18-105 ale zase mám strach zda fotky z něj by byli znatelně lepší než z 18-55? Zda bych si ve finále s tou 18-105 nějakým způsobem pomohla. Předem díky za rady :)
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Já začal s kombinací D3100 +
Já začal s kombinací D3100 + 18-55. Je to dobrý základní objektiv, ale rozsah je malý. Prodal jsem a pořídil 18-105. Opticky je to +- stejné, jen rozsah je mnohem delší a lepší. Ale pokud se Vám fotky s 18-55 nelíbí, tak se Vám nebudou líbit ani s 18-105, jen budete mít větší rozsah ohnisek. Problém je však v tom, že nějaký extra lepší základní zoom pro DX Nikon není. Špičkové sklo je Sigma 18-35mm f1,8, to by Vás určitě uspokojilo i obrazově. Pak velmi dobře hodnocený objektiv je Sigma 17-50mm f2,8. Potom v závěsu Tamron 17-50mm f2,8 a Sigma 17-70mm f2,8-4. Ale od posledních třech jmenovaných očekávejte velmi malý nárůst kvality. Ve Vašem případě doporučuji zajít otestovat a pak teprve se rozhodnout pro nákup. Sám řeším celou dobu toto dilema, jaký zoom objektiv, ale prostě neexistuje nic o hodně lepší, než základní Nikony. Jedině ta Sigma 18-35, ale ta cena je prostě někde jinde a ohniskový rozsah je hodně malý. Široké dobré pevné sklo pro DX Nikon taky není. Snad jen o trošku širší je Nikon 35mm f1,8G DX.
Ve Vašem případě bych i na radu Roberta šel do relativně slušného a univerzálního 17-70mm. Ale počítejte s tím, že si připlatíte 10000Kč a přínos bude malý, ale určitě bude.
Ještě bych zapomněl, slušný a o kousek lepší je Nikon 16-85mm, který byl udáván dle recenzí serverů za nejlepší DX zoom objektiv.
Já nakonec skončil u kombinace D90 + 35mm f1,8 + 50mm f1,8 + 85mm f1,8 + 18-105mm
Dovolil bych si nesouhlasit.
Dovolil bych si nesouhlasit. 16-85 poskytuje zhruba stejný optický výkon jako 18-105 bohužel při dvojnásobné ceně.. viz testy: http://www.makofoto.cz/nikon/objektivy/nik_18_140aspol/nikkor18_140aspol...
Jinými slovy: nejdražší neznamená vždy nejlepší..
Optický ano, ale měl jsem ji
Optický ano, ale měl jsem ji někdy v ruce? To už není taková plastová hračka jak 18-105mm. Jakože má mít vyšší cenu, už za to provedení, ale tolik rozhodně ne.
To jo, 18-105 je docela
To jo, 18-105 je docela plastová :( Ale je to škoda, protože opticky je to docela dobré sklíčko. Ale od objektivu za dvojnásobnou cenu bych očekával nejen lepší mechanické provedení.. Kdyby byla cena o 2000 vyšší oproti 18-105: řeknu okamžitě ano. Ale dvojnásobná cena se mi zdá hodně přemrštěná.. Toť můj názor.
Tak jsem nevěděl čím do
Tak jsem nevěděl čím do budoucna nahradím 18-105 ale 16-85 to rozhodně nebude.
No já už dva roky hledám něco
No já už dva roky hledám něco lepší za 18-105mm, ale ono nic není. Teda je, Sigma 18-35mm f1,8, jenomže to je vysoká cena a malinký ohniskový rozsah. Ty Tamrony a Sigmy 17-50mm f2,8 jsou na plnou díru moc měkké, je nutné je clonit a jsme tam kde jsme byli. Nikon 16-85mm opticky zásadně lepší není a Sigma 17-70mm taky ne. Prostě v tuto chvíli na D90 nic lepšího není, u 24MPx těl to může být ale jinak. A pevný širokáč taky není v rozsahu 18-24mm.
Já jsem si kopil na D90 Sigmu
Já jsem si kopil na D90 Sigmu 10-20 - 4,5-5,6 novou ještě před vánocemi za 11490 a max. spokojenost.
Jasan, ale ohnisko 10-20mm
Jasan, ale ohnisko 10-20mm není zrovna moc univerzální, možná interiér či krajinky. Beru to z pohledu univerzálního zoom objektivu v rozsahu 18-70/85/105mm.
Taky jsem to řešil a upgrade
Taky jsem to řešil a upgrade vidím pouze směrem k FX.
Ano a lze začít třeba na
Ano a lze začít třeba na Canonu 5D, ten je za dostupný peníz (ale to bych na Nikon klubu asi psát neměl :-).
Spíš zůstanu u Nikonu, nechci
Spíš zůstanu u Nikonu, nechci budovat dva zcela nekompatibilní systémy. Navíc pokud bych pokukoval po 5DmII, tak to už můžu rovnou vzít D700. Spíš se zajímám o D600/610, měl bych i kompatibilní nabíječku a stejné baterky, jako mám teď.
Ano, D610 je špica, já to
Ano, D610 je špica, já to bral spíše za co nejmenší cenu, což v FX je právě ten Canon 5D. Bo majité DX většinou na cenu hledí, kdo má kačky, tak kupuje/je mu vnuceno rovnou FX.
Když ona je ta cena dost
Když ona je ta cena dost relativní. K FX bych v podstatě pouze dokoupil pětatřicítku a jsem vybaven téměř na vše (pro začátek, ono to nikdy nekončí...) Navíc bych si chtěl nechat i DX :-)
Fullframe mi vnucovali, když jsem kupoval D7100. Zdálo se mi to drahé, no fakt je, že v nových cenách to fakt nehodlám dát. Takže jsem se vybavil od 8mm do 300mm a v podstatě nikam nespěchám a vlastně fullframe ani nutně nepotřebuji. Je tam pár bonusů, které získám - o kousek lepší DR, lepší práce s hloubkou ostrosti, méně šumu, široká ohniska (35mm je 35mm).
Nedávno vyšla zpráva, že
Nedávno vyšla zpráva, že Nikon vydal ten lehký 18-55 ve verzi 3 a že se opticky velmi povedl. Pak spolu s 55-200 (taky lehký a opticky povedený) je to myslím slušně pokryté prakticky všechno. Není to nic extra světelného, ale zase je to malé a lehké.
Sám krátká ohniska (na DX) celkem úspěšně pokrývám starším, ale taky opticky povedeným Nikkor 18-70. Dlouhá pak směsí zbytku objektivů, co mám.
Ano, ten nový 18-55mm VRII je
Ano, ten nový 18-55mm VRII je dle křivek špica, ale co jsem viděl reálné fotky, tak je to furt obdobné ke starším kouskům, takže žádný zázrak se neděje.
18-70mm jsem měl ve dvou kusech na D3100 a optickou kvalitou je to na 14MPx špatné, je to dělané opravdu na staré 6MPx snímače. Ale mechanicky je super a rychlost ostření je jak blesk díky prstencovému motorku.
Ale na portréty jsou jiné požadavky jak rozměry a hmotnost objektivu. Zde prostě kralují pevné skla. Ale takový Nikon AF-S 70-200mm VR určitě taky nebude na portréty venku špatný :-).
18-70 myslíte jakou???
18-70 myslíte jakou???
http://www.kenrockwell.com/ni
http://www.kenrockwell.com/nikon/1870.htm
Ale to je ten starší objektiv
Ale to je ten starší objektiv ne? Ten se už moc sehnat nedá, nebo se pletu? Já bych asi zkusila pak tu Sigmu, Tamron a nebo tedy ten nikon... Nevím ještě co :) Co by fotilo tak nejlíp....
Sigma v řadě ART je naprostá
Sigma v řadě ART je naprostá špička. Jsou to tedy poněkud těžší skla, ale skvělá kvalita. Já jsem nikdy moc nedal na pozorování detailů v tom smyslu, kdo kreslí nepatrně lépe než toto. Buď jsem byl nebo nebyl celkově spokojen a to mi stačilo. K D7100 jsem měl nejprve Nikon 17-50/2,8. Což je pořádné sklo a všude vychvalované a také patřičně zaplacené. Prodal jsem jej a za peníze za prodej 17-50/2,8 jsem koupil novou Sigmu 18-35/1,8 ART. Rozdíl opravdu znatelný a objektiv naprosto super. Neměl jediný problém. Když jsem prodával D7100, tak jsem tu Sigmu prodával opravdu s těžkým srdcem...měl jsem ji rád :-). Je to dost peněz, ale při srovnání s Nikonem 17-50 je Sigma za super peníze a opticky je na to lépe. Takže pro Nikon je tam plus snad jen to delší ohnisko.
Starší nemusí nutně znamenat
Starší nemusí nutně znamenat horší, stejně jako dražší nemusí nutně znamenat lepší. Nikkor 18-70 se dá sehnat za přívětivou cenu z druhé ruky (např.: http://aukro.cz/nikkor-18-70mm-f-3-5-4-5g-af-s-dx-if-ed-top-stav-i421476...).
Osobně bych se hodně velkým obloukem vyhnul Sigmě, která mívá poměrně často problémy se zaostřováním. Nevím, jak na tom jsou či budou v tomto ohledu nové objektivy z řady Art, ale rozhodně bych za ně ruku do ohně nedal.
Nevím, jestli to tu zaznělo, ale v jakém finančním rámci se pohybujeme?
Pro zrcadlovky s 10MPx a
Pro zrcadlovky s 10MPx a více, zapomeňte na použití 18-70mm. Měl jsem dva exempláře a jeden byl horší jak druhý. Pro 6MPx těla ano, pro 10MPx a více NE! To je vlastní zkušenost, to není nikde vyčtené na fóru. Když bych to srovnal, tak 18-105mm je minimálně o 50% opticky lepší (přenesených MPx). A není zas o tolik dražší. Ale komu nesejde na optické kvalitě, chce levný objektiv a se super rychlým otřením, pak 18-70mm udělá dobrou službu.
já bych ve vašem případě
já bych ve vašem případě používal tu 35 a 50, následně pak přišetřil a šel do něčeho, co nebude pro vás kompromis. Pokud to s focením myslíte tak, že budete mít nějaký malý ateliéra budete fotit byť jen částečně i komerčně, tak pak to pro vás bude určitý druh podnikání a trochu přitlačit bude potřeba. Tím nemyslím hned profi vybavení, ale zase bych nekupoval za první peníze to první co je k mání. Opravdu bych zvažoval tu Sigmu 18-35/1,8, je skvělá. Super je také nikoňácká 17-55/2,8. Mohutné a těžké sklo (stejně jako Sigma), ale je fakt super. Bazarově se pohybuje okolo 17tis., je to dost, ale stojí to za to.
Teď to netvrdím, spíše se
Teď to netvrdím, spíše se ptám, ale je ta Nikon 17-55mm f2,8 opravdu na DX tak špičková? Na FX určitě ano.
Zde porovnání:
http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/AF-S-DX-Zoom-Nikkor-1...
Mně příjde ta Sigma nejlepší a je za polovinu Nikonu.
Bavíme se o stejné 17-55/2,8?
Bavíme se o stejné 17-55/2,8? To je DX sklo. Na D7100 už to kvůli čipu vyloženě není, jelikož je to modelově starší řada, ale stále v prodeji. Já jsem z něj byl nadšený. Nyní na D3s používám 17-35/2,8 a jsou to podobná skla, myslím kvalitou a provedením. Prostě držáky se spolehlivým a přesným AF a obrazově také super. NAvíc 17-55/2,8 je Géčko, 17-35/2,8 ještě D. Ale zamiloval jsem si ho hned, když jsem ho poprvé nasadil na tělo.
17-35 je těžký kus železa a
17-35 je těžký kus železa a na f2.8 mne tedy nepřesvědčil a navíc ta cena :-(
Pro zajímavost:
http://www.2msoft.net/2mfoto/test_TokinaNikkor/
těžký je, to je fakt. Tvoji
těžký je, to je fakt. Tvoji recenzi jsem taky četl. Mám ho jetý, nový za 52 tis. nebo kolik vlastně stojí bych fakt nedal. Koupil jsem ho od Bohdana Němce, což tobě jako zvířátkovému fotografovi jistě není neznámé jméno :-). Četl jsem dlouho recenze než jsem začal jít zrovna po tomto skle. Ono všeobecně široký zoom na FX není žádný bez výtky, až na jeden...14-24/2,8, ale ten se objevuje ještě míň než 17-35/2,8 a mě těch 35mm na konci vyhovuje jako reportážní sklo. 14-24 je fakt hodně široký, ale úžasný.
Aha, je to opravdu jen pro
Aha, je to opravdu jen pro DX, takže na FX jsem to nějak popletl já. Ale i tak výsledky porovnání mluví jasně pro Sigmu, jak jsem psal.
tak Sigmu jsem nezkoušel a s
tak Sigmu jsem nezkoušel a s Nikonem jsem byl spokojený. K Sigmě jsem byl vždy poněkud skeptický, až ta nová řada ART mě bere :-). Je pravda, že jsem byl nadšený ze skla jako celku, kvalita zpracování, optika a v neposlední řadě rychlost AF. Fotím především reportáž a sport a tam to ocením. Tím netvrdím, že Sigma není OK nebo třeba i v něčem lepší. Ale neměl jsem ji a tak nemůžu srovnávat. Nikon jsem měl a tak jej mohu doporučit.
Tak tak, je to starý
Tak tak, je to starý objektiv, Vy jděte do Sigma/Tamron 17-50mm f2,8 či Sigma 17-70mm f2,8-4 Contemporary.
Díky moc, právě si říkám, že
Díky moc, právě si říkám, že by mi ta 35mm mohla vyřešit problém s focením doma... Asi do ní půjdu a uvidí se a časem přikoupím buď sigmu 17-70 nebo ten Tamron... líbí se mi u nich světelnost a snad ty fotky budou ostřejší... Ale hlavně ještě vyměnit foťák :) Nějaké rady který?? Ale stejně jak tak vidím je to asi hodně i o objektivu ne?
35mm jsem koupil v lednu a je
35mm jsem koupil v lednu a je to parádní sklíčko, doporučuji, ale na nějaké široké focení do interiéru to není, to pozor, to by chtělo tak 24mm či spíš 18mm!!!
Nepomůže. Po přepočtu je to
Nepomůže. Po přepočtu je to padesátka a to je do omezeného prostoru - pokud nefotíte portréty, ale celek - pořád moc. Ostatně si to můžete nasimulovat na tom 18-55 ;-)
Díky moc, právě si říkám, že
Díky moc, právě si říkám, že by mi ta 35mm mohla vyřešit problém s focením doma... Asi do ní půjdu a uvidí se a časem přikoupím buď sigmu 17-70 nebo ten Tamron... líbí se mi u nich světelnost a snad ty fotky budou ostřejší... Ale hlavně ještě vyměnit foťák :) Nějaké rady který?? Ale stejně jak tak vidím je to asi hodně i o objektivu ne?
Investice do pětatřicítky
Investice do pětatřicítky smysl určitě má, ale s tím dalším by bylo dobré počkat do doby než se opravdu naučíte fotit a budete tomu ochotná obětovat čas. Fototechnika se může také stát pastí na peníze, seznam věcí které jsou "dobré" a "mohly by se hodit" je totiž nekonečný. A je skutečně ta horší ostrost problémem objektivu nebo ne zcela dobrou technikou focení? Z toho jak jsou dotazy formulovány jsem trochu na pochybách. Fotím už také pár let a nevzpomínám si, že by mě třeba kresba objektivu limitovala, to už jsou parametry přece jen pro pokročilé fotografy.
Přidala jsem pár fotek, tak
Přidala jsem pár fotek, tak když tak příjmu i kritiku :)
Těžko říct jak moc jsem
Těžko říct jak moc jsem pokročilá fotografka, ale začínám se zabývat focením hlavně dětí v ateliéru, ale těch objektivů je taková spousta a zatím se v tom tolik nevyznám... Spíš mi jde o to kdo co má vyzkoušené. Samozřejmě také zrcadlovku vím, že si budu muset pořídit novou... No jak říkám, jsem celkem začátečník, který se učí na rodině a známých :) A právě při focení doma třeba s tou 18-55 mám problém... ta pevná 50tka je skvělá, ale zase na focení postavy v místnosti dlouhá :)
Vzhledem k tomu co fotíte
Vzhledem k tomu co fotíte bych se pak zaměřil na pevné dlouhé sklo, pětaosmdesátka by se dobře hodila na obličejové portréty. Investice do nového těla by mohla počkat. A ta Sigma je na tyto účely (focení postav v ateliéru) podle mě příliš velký luxus. Ostrost objektivu je důležitá v krajinářské nebo makro fotografii, tady jde spíš o tu světelnost.
85ku jsem pořídil tento
85ku jsem pořídil tento týden, zatím jsem vyfotil pár fotek a super. Je slušně ostrá i na clonu f1,8 a hodně moc už maže pozadí, to ta 50ka tak nezvládá. Určitě doporučuji na portréty a lidi. Ale lidi jen venku, to už chce odstup. Jen na D3100 to musí být verze G, která je nová za 12000 a z druhé ruky za 10000. Já vyměnil tělo za D90, která má motorek a proto jsem mohl pořídit verzi AF za 5800Kč. Když tak jsem ji koupil zde a mají ji tam opět:
http://aukro.cz/nikon-af-nikkor-1-8-85mm-309529-i4100696860.html
Ale už to bude asi jiný kus, na fotce je ten můj.
No ta 35ka je kratší, ale do
No ta 35ka je kratší, ale do interiéru je to furt moc, chtělo by to tak 24mm. Takže furt je to lepší jak 50ka, kde na 2m potřebujete odstup asi 4m. Takže s 35kou potřebujete asi 2,8m, což už v místnosti lépe najdete.
Jaké tělo? Takové, na jaké jsou peníze. Pokud nejsou, tak D90. Pokud trochu jsou, pak D7000 a pokud je jich víc, pak D7100 a nebo rovnou nějaký FF v podobě D600 či D700.
Ale pamatujte si, že technika z Vás fotografa neudělá. Proto nakupujte lepší věci až tehdy, kdy Vás ty věci co máte, nějak zásadně limitují. Jinak jen vyhodíte peníze a přínos bude minimální.
Kam jste přidala své fotky? Rád se podívám. Jen ne prosím sem na fórum, to se bohužel nepodívám, nezobrazují se mi zdejší fotky.
Tady najdete pár fotek 35kou:
http://karafiat.zonerama.com/Album/269363
Díky za fotky, jsou pěkné, já
Díky za fotky, jsou pěkné, já je mám zatím nahrané právě zde, stránky ještě nemám :( Za chvilku jedu do Brna do fotolabu, tak jsem zvědavá co tam vyberu :)
Tak si dejte fotky třeba na
Tak si dejte fotky třeba na Zoneramu, jak mám já či na Onedrive. Ta Zonerama má výhodu, že si můžete vybrat svoji doménu 3. řádu, třeba já mám karafiat.zonerama.com, takže komukoli to pak pěkně vysvětlíte, kde fotky najde. Onedrive je taky fajn, že je navíc i na videa a jiné soubory, ale zase odkaz je šílený. Oba systémy ukládají fotky v plném rozlišení, takže bez ztráty kvality, pokud je chcete i sdílet.
Tak jsem se pokusila pár
Tak jsem se pokusila pár fotek nahrát, no zatím zkouším, tak uvidím co bude dál :) http://www.zonerama.com/Album/299057 snad se to moje album ukáže... :)
Snad jen nepoužívejte k
Snad jen nepoužívejte k focení osob ten interní blesk, to hodně degraduje fotky, je to ploché a dělá to nepěkné stíny. Pořiďte si aspoň dva externí blesky + dva deštníky + dva stativy na blesk + baterky a nabíječku a dálkový odpalovač. Jo, dáte za to minimálně 6000Kč, ale výsledek stojí za to. Nebo aspoň jeden:
Blesk - http://www.elementrix.cz/www-foto-eshop-cz/eshop/61-1-Systemove-blesky/0...
Baterky s nabíječkou - http://interlink.tsbohemia.cz/sanyo-mqn04-e-4-3utgb-_d158105.html?fullte...
Držák blesku - http://www.elementrix.cz/www-foto-eshop-cz/eshop/5-1-Drzaky-systemovych-...
Deštník - http://www.elementrix.cz/www-foto-eshop-cz/eshop/7-1-Destniky/0/5/4-Soft...
Stativ - http://www.elementrix.cz/www-foto-eshop-cz/eshop/65-1-Stativy-stativove-...
Dálkový odpalovač - http://www.megapixel.cz/aputure-trigmaster-ii-2-4ghz-mxii-n-dalkovy-ovla...
Já bych teda koupil jako první blesk něco lepšího, aby to umělo iTTL a šlo to používat jako pořádný blesk v sáňkách na focení v interiérech, třeba svatby, levnější je třeba - http://www.megapixel.cz/nissin-blesk-di600-pro-nikon
Mám ho ve starší verzi a jsem spokojený a ten GN33 mám jen jako druhý blesk při "studiovém" domácím focení. Tady jsem napsal i recenzi:
http://www.nikonclub.cz/clanek/recenze-blesku-nissin-di622-mkii
Právě přídavný blesk mám
Právě přídavný blesk mám zatím obyčejný, a tedy mám přídavná denní světla. Ale zatím víc si dovolit dokoupit nemůžu, nemám prostory :( Musím si někde něco asi nejspíš pronajmout, bohužel se do místnosti nevejdu... :( Pak budu moct řešit další věci....
No prostory to je problém,
No prostory to je problém, pokud nemáte na to samostatný ateliér. Ale já fotím doma svou ženu v malé pracovně cca 4x3m. Jen když fotím celou postavu, musím jít fotit až z do koupelny, abych se dostal dál :-). Ale to je tak na jednoho člověka, když budete chtít fotit více osob či děti s hračkami, tak je to málo, ale dá se použít širší ohnisko, já to fotím 50kou. To by opravdu chtělo pak prázdnou místnost aspoň tak 5x4x3m. A velké okna na jih, aby tam byl dostatek denního světla. To by se mi líbilo :-).
Právě s tím prostorem je to
Právě s tím prostorem je to zlé... fotím u rodičů ve volné místnosti a jinde prostor taky není, ani nevím kolik přesně má, ale vidím to tak na 3x4 a opravdu je to problém, snad se někde něco najde brzy :)
Tak 35 je doma :) Co jsem
Tak 35 je doma :) Co jsem zkoušela v místnosti, tak určitě si pomůžu na vzdálenosti, tak jsem ráda a příště už snad to bude nějaký ten Zoom :) To zase budu řešit dilema zda ten nikon se světelností tedy 3.5 a nebo tu sigmu nebo Tamron 2.8 :) Proč je toho tolik? :) Zkusím to nahrát ty fotky... Tam jsem to zatím nezkoušela, tak snad se mi to povede :)
Tak abych řekl pravdu já jsem
Tak abych řekl pravdu já jsem ten objektiv zatím moc nevyužil, mám dobrý blesk tak světelnost moc nehoním a ta 18-105 mě plně vyhovuje. Nastavte si na tom vašem objektivu 35mm (zalepit náplastí a hned poznáte jestli vás nepřítomnost zoomu nebude moc limitovat) a můžete toto ohnisko směle testovat v mísnosti i venku.
18-55 zrušit a pořídit něco
18-55 zrušit a pořídit něco lepšího.Já mám jako záklaďák SIGMU 17-70 a jsem spokojený.90 % snímků fotím tímto sklem.
Děkuji, no právě pokukuji,
Děkuji, no právě pokukuji, ale tedy ta sigma, je už finančně náročnější, ale koukala jsem po ní taky, uvidíme co manžel povolí :)