Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Sigma 17-70mm 1:2.8-4 (C)
Pořídil jsem nový objektiv Sigma 17-70mm(C) a musím říct, že oproti původnímu seťáku Nikon 18-140mm je to sakra rozdíl v kresbě, rychlosti ostření, atp. Prostě proto jsem si ho kupoval :-)
Věděl jsem i, že nemá těsnění proti vodě - prostě universální objektiv neexistuje :-), nicméně se chci zkušenějších zeptat na pár drobností :
1) jak je to s odolností ve vlhku ( např. při cestování v tropech, u moře atp. )
2) existuje nějaké dotěsnění ( manžeta, kroužek, izolepa ) - klidně samodomo dělané - myslím si, že by to šlo - sice by to nebylo 100%ní, ale lepší by to mohlo být.
Nemám až tak dlouhodobé zkušenosti s foťáky, ale s motorkami ano a tam jsou samodomo věci běžné a fungují.
A ještě jeden dotaz - za jak dlouho jste si zvykli na ten opačný chod zoomu ?
Díky.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Díky moc za náměty. Měl bych
Díky moc za náměty.
Měl bych ještě jeden dotaz.
Venku jsem si toho nevšiml, ale uvnitř v místnostech při širším ohnisku, krátké vzdálenosti a nízkých clonách jsem musel upravit jemné doladění AF ( posun AF směr k foťáku o 4dílky z 20ti ). Všimnul jsem si toho při zaostřování na oko z poloprofilu, kdy více ostré bylo zadní oko. Jo a mám D7100.
Dotaz zní je to normální ? nebo je něco s objektivem. Osobně si myslím, že je to normální, i když u ostatních ( tj. Nik 18-140, Nik 35f1,8, Tam 70-300 )objektivů jsem to neřešil.
Díky za komentáře.
USB dock pro objektivy
USB dock pro objektivy Sigma.
Z výše uvedeného doladění AF se vyklubala delší anabáze.
Po pečlivém proměření BF/FF ( backfokus/frontfokus ) jsem znejistěl - jemné doladění AF, které mi umožňuje foťák, lítalo různě na různých ohniskách. Rozmezí od -7 na 17mm po +6 na 70mm ve mě vyvolalo dojem, že mám špatný objektiv. Nelenil jsem a šel jsem ho vyměnit. Jenže u dalšího se situace opakovala, tentokrát hodnoty od -3 na 17mm po +6 na 70mm. Mezitím jsem si zjistil některé informace o běžnosti a řešeních této situace.
Je to vcelku jednoduché. Buď vezmete foťák a spolu s objektivem ho donesete k seřízení do AWH nebo si koupíte ( nebo půjčíte ) dock pro objektivy Sigma a uděláte si to sami. AWH je v rámci záruky zdarma, ale nějakou dobu to trvá. USB dock stojí něco přes 1000Kč, půjčovné je 100Kč/den. Zvolil jsem vlastní USB dock. Ovládání a aktualizace je vcelku triviální. USB dock umožňuje na tomto objektivu úpravu celkem 16 pozic ( 4xohnisko ( 17,28,50,70mm ) x 4xvzdálenost ( 0.22, 0.4, 1.1, nek.) .
Nejtěžší je samozřejmě měření BF/FF. Chce to nějakou typovou tabulku, na kterou budete ostřit ( dá se sehnat na netu - nebo si jí vyrobíte jako já sami ). Dále je lepší mít stativ a odpalovač. Pak už jen měřite a na foťáku jemně dolaďujete AF pro těch 16 pozic ( každou zvlášť ). To co vám vyjde pak dáte do tabulky v programu, který je pro USB dock.
Je to troška práce, ale výsledek stojí za to.
No a ještě abych nebyl za
No a ještě abych nebyl za Joudu ( viz nesoulad mého nadšení z objektivu v prvním příspěvku a výše popsanou anabází ), tak musím dodat, že prvních X fotek bylo nočních na široko a na dálku, kde se BF/FF buď neprojevuje nebo jsem ho nezjistil a fakt se mi líbily. Rozhozen jsem byl z fotek na blízko.
Jinak bych asi Sigmě doporučoval aby tyto objektivy rovnou prodávala s USB dockem nebo to nějak odladila s D7100kou.
Nyní jsem již (snad definitivně) spokojen. Objektiv ostří jak má - posouzeno zhruba na 100 fotkách na blízko z poloprofilu. Tj. podle mého měřítka, že jsou všude krásně vykreslené řasy na oko na které ostřím ( vše při cloně 4.0 a různých ohniskách ) a to při zobrazení na monitoru 1:1.
Další rozdíl oproti předchozímu objektivu, je lepší kontrastnost ( nebo tonalita - nevím jak to definovat ) objektivu - prostě v postprocesu zatím minmálně využívám úpravy barev.
A ještě doplnění - při hraní si s druhým objektivem a USB dockem jsem se v průběhu večera postupně dostal na stejné hodnoty jako u prvního objektivu - tímto to považuji za systémovou nekompatibilitu ( jestli Nikonu nebo Sigmy je mi vcelku jedno ), která jde bezproblémů vyřešit.
jeden by čakal, že kúpim a
jeden by čakal, že kúpim a fotím...
a to nie, polotovar, ktorý treba "dorobiť"...
já používám lens protect,
já používám lens protect, když si vygoogluješ fotografa Martina Haleše, tak na jeho stránkách najdeš nabídku ochran objektivů a těl. Docela se mi to osvědčilo. Na těle to moc rád nemám, tam je to dost omezující a nemotorné, ale občas to nasadím. Zejména když je počasí fakt na prd nebo podmínky hodně prašné apod. Na objektivech to mám více méně trvale. Jinak u utěsněná těla či objektivy dokážeš orosit. Já jsem třeba žasnul nad tím, že se orosí i D4 :-). Byl jsem fotit a bylo po ránu, ve stínu. Vedle mě byl chlápek se dvěma těly D4. Jedno položil do mokré trávy a na druhém měnil karty a sklo. Po chvilce tělo zvedl a lehce nadával, tak koukám a zadní display měl orosený zevnitř. Ne tedy celý, ale takový cca centimetrový flíček uprostřed. Tak mu říkám, že mu tam někde táhne, smál se a říkal, že není poprvé. Prý s tím nikde nešvihl a udělalo mu to už na obou tělech. Ovšem je pravdou, že byl evidentně z nějaké redakce a tam občas ten přístup k technice mají poněkud jiný než když to má člověk opečovávané. Já dám také tělu zabrat, ale pak ho doma hezky vyčistím a navoním :-))). Ale určitá vlhkost se do těla dostat může, přece jen měníme skla a když pak přijdou velké a prudké rozdíly teplot, Třeba když nádobíčko vytáhnu z vyhřátého auta a pak ho položím do té mokré trávy. Jde spíš o to, že je potřeba techniku ochránit proti děšti, mokru, tam ten lens protect funguje fakt dobře.
na objektivech mám taky lens
na objektivech mám taky lens protect od M.Haleše a nově si to už vyrábím(e) sami.
Na tělech co jsem doposud měl (D200, D300, D700, D3s, D810) tak fotím i ve sněhu a zatím žádnej problém. Je pravda , že jsem s žádným doposud nikde nešvihnul :-)
Horší je to u objektivů, byť profi, tak se tam vlhkost dostane zadem nebo přes drop filter. Zejména ve vlhku a zimě mi občas pískne motorek na Nik 300/2.8 VR2 :-(
ale to je daň za to, že fotí v zimě, v dešti, ve vedru, prostě vždy když je třeba.
Koukal jsem na stránky...
Koukal jsem na stránky... Tyhle neopreny na zoom objetivy fungujou normálně? Jedna věc je co se píše na webu, druhá jak to skutečně funguje. Jde mi například o 70-200mm a rád bych používal zoom i ostření a čistě představou mi nepřijde, že by to mělo nějaký dobrý efekt, krom toho, že to nepoškrábu a že mi to bude vadit při zoomu a ostření. Máte to někdo na podobným objektivu?
mám to i na 70-200 a mám to
mám to i na 70-200 a mám to vcelku, ale je pravda, že ručně moc neostřím. Jinak zoom funguje v pohodě. Otáčí se celý neopren. Já fotím především sport, takže se člověk neubrání tomu, že má tělo se sklem u pasu a u oka druhé tělo. Pak je snadné otočit se a zavadit o něco okolo. Neopren to chrání. Když člověk fotí v prašném prostředí nebo kde je bahno, tak opět super. A jak píše Macek, objektiv se neohmatá, takže také fajn.
jo mám to na 70-200/2.8 a
jo mám to na 70-200/2.8
a ano, nakonec jsem to střihnul na 3 díly, abych mohl ostřit a zoomovat. Ale jinak velká spokojenost, objektiv je stále po letech jako nový!
To samé jsem nakonec udělal i na 300/2.8. MH tvrdí, že do pouště (na Dakar kam jezdí) je lepší to mít vcelku, lépe to chrání, protože písek vleze i pod prstence. To chápu. Ale já do pouště nejezdím, takže mne to vyhovuje takto.
Pro šikovné a zručné není problém si to udělat nakonec sám. Před časem jsem o tom napsal článek u sebe na webu:
http://www.2msoft.net/2MFoto/fotopomucky/index.htm
Odolnost ve vlhku je dle mých
Odolnost ve vlhku je dle mých zkušeností docela bídná u levných objektivů... Pokud to nemá přímo někde napsáno, že je utěsněný, tak bych tomu nevěřil. Měl jsem starší seťák a stačilo mu jedenkrát nechat venku při padání rosy. Prostě jsem na něj zapomněl a bylo po srandě.
Dotěsnění je akorát pláštěnka. Proti vlhku v tropech to krom výroby utěsnit nepůjde - aby to mělo nějaký funkční smysl atd.