Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
teleobjektiv na D3100
Ahoj,
jsem naprostý amatér. Teprve dva měsíce vlastní D3100+18-55 bez VR a už pokukuju po nějakém teleobjektivu. Líbí se mi celkem tento http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p2020152-cz-sigma-70300456-apo-dg-macro-... ale zaráží mě cena. Počítám tak s investicí do 10tis. Chápu, že za ty peníze nemůžu chtít nějaké super vlastnosti, ale ráda bych kdyby měl aspoň VR ( i když teď ho nemám, tak si nejsem jistá zda využiju,ale četla jsem, že u tele se celkem hodí) a pak bych ráda aby fotky nebyly moc neostré.Důležité pro mě je automatické ostření. Fotky si nechávám dělat 10x15(nebo jaký je to formát?)a občas 20x30 (ale to můžu použít tu 18-55)
1. Máte zkušenost s uvedeným objektivem?
2. Jaký teleobjektiv byste doporučili do 10tis
3. Koupit mezikroužky? Vyplati se je pořídit k té 18-55?
Díky Andrea
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
A které z těchto dvou skel???
http://www.e-viaco.cz/objektiv-tamron-af-18-270mm-f-3-5-6-3-di-ii-vc-pzd...
http://www.e-viaco.cz/tamron-sp-af-70-300mm-f-4-5-6-di-vc-usd-nikon/
Děkuji za rady a zkušenosti!!!
nikkkor 55-300
http://www.afoto.cz/prodej/Nikon-Nikkor-55-300-mm-f-4-5-5-6G-AF-S-DX-VR
Jen tak pro zajímavost. Já ho mám a jsem spokojen.
70-300
Tamron 70-300 není tak univerzální ale bude opticky lepší. Dle mého názoru velký rozsah zoomu se hodí na kompakt. Při koupi zrcadlovky se musí počítat s investicí do příslušenstvý.(pevná skla)
Tak jsem koupila toho Tamrona
Tak jsem koupila toho Tamrona 70-700 se stabilizací k N3100, ale netuším, jaké ohnisko se stabilizací zvládnu z ruky a na jaké už je dobré mít stativ. V tomhle se zatím nevyznám. Jen vím, že na stativu stabilizaci musím vypnout.
Co to takhle odzkoušet
Co to takhle odzkoušet prakticky, když už ten teleobjektiv máte. Teoretické rady od lidí většinou jsou přibližné a každé sklo se chová jinak. Teorie je 1/500s pro 300mm a pokud to stabilizuje 3Ev, pak je to čas 1/60s. Ale to platí jen pro stojící předměty, pro předměty v pohybu je stabilizace k ničemu.
Já s ním fotil krátce, ale zjistil jsem, že se zapnutou stabilizací je nutné asi 1s počkat po zaostření, než se ustabilizuje čočka. A taky při panningu je dobré stabilizaci vypnout, většinu fotek jsem měl rozmazaných, ale možná to bylo spíše rukama.
stativ na dlouhá skla
stativ na 70-300 myslím jen tak nepoužiješ. Klasický stativ je záležitostí zejména pro krajinu, takže na krátké skla. 70-200 (300) je sklo spíš na akční focení a zde člověk využije zejména právě tu pohotovost a reakci. Já osobně mám například na Nikonu 70-200 stabilizaci trvale vypnutou a zapínám ji zcela ojediněle. Třeba když bych chtěl fotit portrét na 70mmm, tak dejme tomu nebo ve zhoršených světelných podmínkách při focení statických objektů. Například na pohyb či přímo sport je stabilizace na škodu, takže zde bez a také bez stativu. 70-200 je sklo akorát do ruky, pohotové a ne axtremně dlouhé. Pokud pak koukáš na sportovní přenosy typu tenis, fotbal, kde jsou "lovci" se stativy s jednou nohou, tedy monopody, tak ti mají již o něco delší skla, delší co do technického provedení a tedy také několikanásobě těžší a podstatně delší také co do ohniska. Tam už je momopod prakticky nutný. Udržet takové sklo v ruce bez podpory a sledovat přes hledáček hru a pohyb je prakticky nemožné. Takovou váhu držet u oka a ještě to nerozklepat...
Fotit sport teletem bez
Fotit sport teletem bez stabilizace? To je nějaký úlet, ne?
proč úlet?
Fotit sport objektivem bez stabilizace? Proč úlet? Při focení sportu předpokládám, že budu fotit nějakou akci...objekty v pohybu a zde mi stabilizace je na nic. Stabilizace eliminuje pohyb (rozechvění) přístroje, nikoli pohyb fotografovaného objektu. Tam použiju především rychlý čas závěrky, abych snímky měl ostré a v tom smyslu mi nehrozí ani roztřesení těla přístroje. Stabilizace je záležitost pro delší expoziční časy, tedy horší světelné podmínky.
Bez stabilizace pro FX tělo
Bez stabilizace pro FX tělo je poučka 1/ohnisko v sekundách. Tedy u DX těla je to pro ohnisko 70mm asi 1/100s a pro 300mm asi 1/500s. Stabilizace je u toho Tamronu dost silná, když jsem ho měl na testování. Ale řící nejde, kolik jakože to ustabilizuje a co už ne. Zde jsou tři recenze i s testem stabilizace a příklady, takže tím by se dalo lehce řídit. Nejvíce pak ukáže až praxe.
http://www.fotoradce.cz/test-teleobjektivu-tamron-70-300mm-f4-5-6-clanek...
http://www.makofoto.cz/nikon/objektivy/Tamron_70_300VC/Tamron_70_300VC.htm
http://www.digineff.cz/art/jakejeto/110715tamron_70_300.html
Jinak z praxe tři negativa:
1) Má zvláštně ujeté barvy, lehce do hněda a docela dost potlačuje modrou barvu.
2) Je nutné si zvyknout na čas pro ustabilizování optiky. Ideálně počkat tak 2s. Pár fotek co jsem fotil na rychlo je zvláštně mázlých.
3) Pokud fotíte někoho či něco co se hýbe a pohybujete fotoaparátem, je nutné vypnout stabilizaci, jinak jsou fotky rozmazané. Ale to je asi neduh většiny stabilizovaných objektivů. Vím že nové Nikony mají přepínač Normal-Active, který by toto měl nějak řešit. Třeba můj Nikon 18-105mm má stabilizaci slabou a tam se mi to nikdy nestalo.
rychlost ostření
Kouknul jsem na dvě recenze (mokofoto už jsem viděl) a srovnával jsem rychlost ostření nestihl ostřit odjíždějící auto a psa taky ne. Běžce 20km. za hod. ano. Zkoušel jsem nikkor 55-300 na lokomotivu pod ůhlem asi 20stupňů odhadem 60km/hod, seriové snímání4,5za sec. (D90 singl středový bod) Plynule jsem přezoomovál s 54snímků špatně zaosřené 4.
To záleží jaký bude vycházet
To záleží jaký bude vycházet čas závěrky. Prostě při focení za denního světla by neměl být problém udržet s tou stabilizací jakékoliv ohnisko. A pokud ano, tak se dá zvýšit ISO ;) Stativ poslouží až když z nějakého důvodu nebudu chtít zvyšovat ISO, nebo ani vysoké ISO nebude stačit.
základní pravidlo
Pravidlo říká že k nerozmazání obrazu je potřeba 1/ohnsková vzdálenost (35mm). Stabilizace ubírá v prüměru 2°EV takže na 300mm tamronu na vašem těle 300*1.5(crop faktor) = 450mm (35mm) tím pádem by jste měla použít 1/450s z ruky... stabilizace ubere 2°EV takže čas 1/125s z ruky a se stabilizací...
Ještě taková jedna otázka -
Ještě taková jedna otázka - jaký je rozdíl v těchto dvou Tamronech (kromě ceny,stabilizace a makra)
http://www.aaron.cz/produkty/tamron-af-70-300mm-f-4-5-6-di-pro-nikon-ld-...
http://www.megapixel.cz/tamron-sp-af-70-300mm-f4-56-di-vc-usd-pro-nikon
rozdíl
10000kč a 4000kč Stabilizace v objektivu taky něco stojí.U draššího objektivu optická kvalita bude asi o hodně lepší + celkové zpracování. Nebude ovšem lepší 2,5x. Pozor některé objektivy nemají v těle ostřicí motorek takže by ti nešlo AF. U tohoto je to v popisu.
Tak zrovna v tomhle případě
Tak zrovna v tomhle případě si myslím, že 2,5 krát lepší bude určitě - ten za 4000,- jsem měl a žádná sláva to nebyla - teď má 70-300 VR Nikon a to je zcela něco jiného. Ten tamron za 10000,- je prý v podstatě stejný jako Nikon...
Tak tak, ten levný Tamron je
Tak tak, ten levný Tamron je opticky třída jako ta Sigma co jsem měl a to byly vyhozené peníze. Za týden šla z domu. Já ji naštěstí koupil za 1100Kč a pro dal za 1300Kč :-). Měla vadný motor, ostřila jen ručně. Navíc nemá vnitřní motorek, takže jedině ostření ručně, což je taky na nic. Nemá stabilizaci, což je taky na nic. Vůbec nad takovým sklem neuvažovat, když málo peněz, pak Nikon 55-200 VR a když víc, pak Nikon 70-300 VR či Tamron 70-300 USD. V nouzi když bude za dobrý peníz Nikon 55-300 VR. Cokoli jiné a levnějšího jsou vyhozené peníze a budeš toho litovat. Já si to prakticky zkusil na té Sigmě, takže z tohoto hlediska můžu poradit.
Ten můj už motorek ostření
Ten můj už motorek ostření měl, v novějších typech už byl...
Mezikroužky
Ahoj,
nedávno jsem si pořídil po dlouhých úvahách tyto mezikroužky: http://www.daganet.cz/makro-mezikrouzky-meike-pro-nikon-prenosem-clony-p...
Jsou o dost levnější než jiné značky a kvalitou srovnatelné. Používám je na Tamronu SP AF 70-300/4,0-5,6 a Tamronu AF SP 90/2,8 macro.
A k prvnímu dotazu: tuto Sigmu nebrat raději toho Tamrona 70-300 je srovnatelný s Nikonem 70-300. Zde je jejich porovnáni: http://www.makofoto.cz/nikon/objektivy/Tamron_70_300VC/Tamron_70_300VC.htm
Ahoj a dobré světlo, Riky.
Díky. Asi nejdřív zkusím ty
Díky. Asi nejdřív zkusím ty makropředsádky, jsou cenově nižší a já aspoň dřív ušetřím na teleobjektiv:)
Podle mě se asi těžko bude na
Podle mě se asi těžko bude na trhu hledat horší objektiv než je ta Sigma. Rozhodně nekupovat.
Jediný alespoň trochu slušný objektiv do deseti tisíc je Nikon 55-300 VR, ale žádný zázrak to není. Jak radí ostatní 70-300 VR z druhé ruky může být taky docela dobrý pro začátečníka. Samozřejmě f/5.6 je pro teleobjektiv obrovký limit, ale to většina amatérů zjistí až časem :)
VR je obecně dobrá věc, je lépe ho mít než nemít, ale neměl by to být rozhodující kriterium. Jsou fotografické situace, kdy funguje pefektně, ale ještě víc kdy může spolu s delším časem fotku pokazit.
Teleobjektiv
Zdravím.
Objektivy vám poradí ostatní, kteří je mají, každopádně do té Sigmy bych já osobně nešel za žádnou cenu.
A mezikroužky na 18-55 nebrat, 1. snižují brutálně světelnost 2. je potřeba mít ty, co přenášejí clonu a ty jsou dražší 3. Zhoršují už tak slabou kvalitu. S tímto objektivem (18-55 ale VR) mám více nž 3. letou zkušenost, jako zajímavá volba se mi jevily obyčejné makropředsádky asi za 450Kč celá sada. Z nichž použitelná byla 2+ a 4+ při ohnisku 55mm, vyfotil jsem s tím tohle: http://www.photoserver.eu/zobrazeni_fotky.php?cislo_fotky=430757&fotky_a... (už jsem to sem asi 3x dával), samozřejmě mám více fotek s tím. Ale kolegové co mají mezikroužky, tak mnohdy se mi nepozdává kvalita ani u pevných skel, s čočkami je také ta výhoda, že tak drasticky neubírají světelnost. Nyní ty čočky používám v kombinaci s pevnou 35/1,8, kde ta kvalita je ještě o dost výše, protože je to pevné a kvalitní sklo.
Když jsi začínal makro s tou
Když jsi začínal makro s tou 18-55, fotil jsi se stativem, bylo to nutné? Moje 18-55 nemá VR a stativ mám klasický,min výška asi 60cm, takže bych musela pořídit ještě mini stativ, ale zase když to chci jen příležitostně, nechce se mi do toho tolik investovat. Vyfotím ostrou fotku i bez stativu?
Nevím zda to tu bylo řečeno,
Nevím zda to tu bylo řečeno, ale 18-55 nemá clonový kroužek, takže při použití těch levných mezikroužků budeš muset nějak zafixovat tu páčku clony!!! Což není moc praktické. Když budeš chtít clonu mírně změnit, musíš objektiv sundat, páčknou trochu pohnout a zase zafixovat. A kupovat mezikroužky s přenosem informací se asi k 18-55 nevyplatí, protože stojí víc jak ten objektiv. A s těmi levnými mezikroužky je nutné samozřejmě fotit v režimu M, tedy vše nastavit ručně.
Stativ/blesk je potřeba podle množství světla. Protože 18-55 není moc světelné sklo a s mezikroužky se to bude pro větší hloubku ostrosti ještě muset přiclonit, tak tam projde ještě méně světla, takže s největší pravděpodobností bude potřeba jak stativ, tak blesk(pomocné světlo). Interní blesk na to použít nejde, protože blíská nahoře, jedině si tam dát nějakou odrazku. Nebo si přisvicovat nějak jinak, nějakou lampou, což lze jen někde, kde je elektrika. Chtělo by to kruhový makro blesk či aspoň externí blesk s kruhovým nádstavcem (který náhodou akorát prodávám v sekci bazar O-flash).
Podle mě je se na tyto experimenty vykašlat, pošetřit čas a peníze a koupit makro objektiv. Nový bohužel od Nikonu stojí asi 6300:
http://www.megapixel.cz/nikon-40mm-f28-af-s-g-d-xmicro
A nebo hledat z druhé ruky, což těžko říci, jaká je to kvalita a jen ruční ostření:
http://elektro.aukro.cz/cosina-af-100mm-3-5-makro-1-1-pro-nikon-i3042546...
Mezikroužky
Kupovat na 18-55 mezikroužky je "sebevražda". Jinak existují pouze s přenosem clony, které nejsou tak drahé, jako s přenosem všech informací, ale i tak na zoomový objektiv a navíc setový se nevyplatí. Předsádka ma spoustu výhod, jako nesnižuje světelnost, AF funguje i s nimi, cena úplně někde jinde a kvalita taky, jediná nevýhoda je ta, že se nedostanete na nějaké brutální zvětšení, jako s mezikroužky či reversem.
Místo mezikoružků si pořídím
Místo mezikoružků si pořídím makropředsádku. Tam už snad problém nebude?
Mně došla makro předsátka 4
Mně došla makro předsátka 4 dioptrie minulý týden, ale ještě jsem ji nestačil pořádně odzkoušet, ale jen tak zběžně to vypadalo docela dobře. Vzal jsem 67mm, stála asi 190Kč a mám ji jak na 18-105 tak přes redukci na 50ce. Na té 50ce to moc nemakruje, ale na tom 18-105 na 105 už to cosik přiblíží. Na celý snímek vyfotím oblast asi 60x40mm. DX čip je 24x16mm, tedy makro 1:2,5. Asi by to chtělo zkusit i 8 dioptrií, ale tam jsem četl o dost velkém zhoršení optické kvality, že spíš ty 4 jsou tak optimální.
předsádka
Napiš sem odkaz kdes ji objednal chci to taky zkusit. Udělej nějaký pokus a dej ho sem ať vidíme o kolik se to zhorší s to předsátkou. Chci to vyzkoušet na 55-300DX. Mimochodem nikoňáci mrkni sem.
http://www.afoto.cz/prodej/Nikon-Nikkor-55-300-mm-f-4-5-5-6G-AF-S-DX-VR
Takže test
Takže test proveden:
http://www.uloz.to/xAJ1igT/makro-test-zip
Jsou tam čtyři fotky. Objektiv Nikon 50mm f1,8G bez čočky a s čočkou a podobně Nikon 18-105mm VR na 105mm. Vždy uveden poměr focené plochy ku DX čipu. Je to z rawu, bez všech sw úprav, tedy není korigována aberace, šum, zkreslení. Jen u některých je kompenzace expozice. Omlouvám se za ISO 400, ale pro názornost to stačí.
Je vidět, jak s kvalitním sklem 50mm se makro čočka projeví na kvalitě minimálně, okraje jsou lehce neostré. U toho 18-105mm už je to zhoršení viditelné. A toto je ještě lepší výsledek, kdy objektiv ostřil na nejkratší mez. Zkoušel jsem i naopak zaostřit co nejdál(na nekonečno) a tam to zhoršení bylo velké, fotka byla velmi špatná, ani jsem ji už sem nedal. Byla hodně u krajů rozmazaná a měla velkou barevnou aberaci.
Tedy když to shrnu, tak pro zoom objektivy bych volil makro čočku 4 dioptrie a u pevného skla očekávám, že by to mohlo být použitelné i s 8 dioptriemi.
Ještě upřesním, že makro čočka stála 190Kč, nemá antireflexní úpravy a má průměr 67mm, tedy na 50mm objektiv jsem ji dával přes redukci na 58mm.
Tak mně napadlo
Tak mně napadlo, jestli do jisté míry ten rozdíl nemůže být způsobený také tím, že je tam redukce na závit 58mm ? To, že pevné skla na tom budou lépe je jasné, o tom není pochyb, ale tak mně napadlo, jestli i ten adaptér něco nezachrání ???
Také jsem nad tím přemýšlel,
Také jsem nad tím přemýšlel, ale podle mě ne. Když si vezmeš, že na té 18-105 je sice ta makro čočka přes celou přední čočku, ale když to zoomnu na 105mm, tak úhel záběru je velmi malý a tím pádem se využívá jen střed té čočky, možná ještě menší, než u té 50ky v redukci. Jakože nevím, zda by třeba čočka 77mm v redukci na 67mm byla na tom 18-105 lepší, ale pochybuji o tom.
Tak mně napadlo
Tak mně napadlo, jestli do jisté míry ten rozdíl nemůže být způsobený také tím, že je tam redukce na závit 58mm ? To, že pevné skla na tom budou lépe je jasné, o tom není pochyb, ale tak mně napadlo, jestli i ten adaptér něco nezachrání ???
Tak mně napadlo
Tak mně napadlo, jestli do jisté míry ten rozdíl nemůže být způsobený také tím, že je tam redukce na závit 58mm ? To, že pevné skla na tom budou lépe je jasné, o tom není pochyb, ale tak mně napadlo, jestli i ten adaptér něco "nezachrání" ???
Tak mně napadlo
Tak mně napadlo, jestli do jisté míry ten rozdíl nemůže být způsobený také tím, že je tam redukce na závit 58mm ? To, že pevné skla na tom budou lépe je jasné, o tom není pochyb, ale tak mně napadlo, jestli i ten adaptér něco "nezachrání" ???
tolikrát jo? :D
To tě to napadlo tolikrát jo? :D :D
Hloupne databáze
Hloupne databáze, tak se příspěvky objevují samy vícekrát
Už jste to před časem
Už jste to před časem řešili....
test
Dík budu o tom uvažovat
http://www.fotofanda.cz/index
http://www.fotofanda.cz/index.php/esjop2/predsadky/makro/67-mm_88/citiwi...
Ještě by to chtělo testnout těch 8 dioptrií:
http://www.fotofanda.cz/index.php/esjop2/predsadky/citiwide-makro-cocka-...
Méně než 4 rozhodně ne, to je málo, už ty čtyři nejsou žádný zázrak. Zkusím dnes něco nafotit, když bude čas.
Já je mám objednané odtud
Já je mám objednané odtud http://www.daganet.cz/makro-cocky-akira-52mm-p-1194.html
Díky za tip. Taky mě zajímá
Díky za tip. Taky mě zajímá konkrétní značka předsádek
Makropředsádky
Chtěl bych se zeptat jakou značku máte předsádky a jestli by bylo možné použít nějaké předsádky na Tamron 17-50mm f/2,8 VR. Chtěl bych také zkusit nějaké to makro ale moc se mi nechce dávat 10 k do makroobjektivu :/. Jinak vaše fotky jsou úžasné !!
Made in China
Moje předsádky jsou obyčejný set, vyrobený v Číně (bezejmenný výrobce). Co se týká objektivů, tak testoval jsem je na svém 18-55mm (viz. fotka výše), nebo tady tahle, ta je z dob, kdy jsem ale začínal: http://www.photoserver.eu/zobrazeni_fotky.php?cislo_fotky=322014&fotky_a... pak na 35mm, v kombinaci s tímto sklem se dá dosáhnout takovéto kvality:
http://www.photoserver.eu/zobrazeni_fotky.php?cislo_fotky=442686&fotky_a...
http://www.photoserver.eu/zobrazeni_fotky.php?cislo_fotky=440242&fotky_a...
http://www.photoserver.eu/zobrazeni_fotky.php?cislo_fotky=440875&fotky_a...
http://www.photoserver.eu/zobrazeni_fotky.php?cislo_fotky=480053&fotky_a...
Pak jsem je zkoušel s 55-200mm ale tam jsou nepoužitelné, je to dáno asi konstrukcí toho objektivu. Jak budou pracovat s Tamronem 18-50 nevím, ale ohniskově to odpovídá +- mojí 18-55mm, navíc Tamron má lepší kvalitu, tak myslím, že snad nebude problém, ale jak říkám praktickou zkušenost s tím nemám. Pak jsem četl, že jsou na trhu celkem dobré předsádky, které mají více čoček a jsou prý kvalitní od výrobce Raynox, ale tomu také zřejmě odpovídá i cena :-(. Nicméně ať si pořídíte jakoukoliv, tak počítejte s tím, že budete muset fotit z velmi malé vzdálenosti, což někdy může být výrazný handicap.
Takže i tyhle makropředsákdy
Takže i tyhle makropředsákdy na tu 18-55 by měli být Ok http://www.megapixel.cz/akira-sada-makropredsadek-12410-52-mm
Jinak tady je test s Reynoxe i na 55-200 a je viditelně lepší než 18-55,ale asi koupím dřív ty lacinější. No ještě uvidím
Něco takového
Něco takového mám taky, před 3 lety jsem za ně dával asi 450Kč. Test Raynoxe jsem neviděl, ale jak jsem psal, tak ta předsádka má více optických členů, což může nevýhodu těch obyčejných alespoň částečně kompenzovat, řada lidí jí používá v kombinaci s makro objektivem s pevným ohniskem, aby dostali větší zvětšení, než 1:1. Mezikroužky pro tyto objektivy se mi jeví jako nesmysl.
Zapomněla jsem dát odkaz na
Zapomněla jsem dát odkaz na ten test:)
http://www.digimanie.cz/art_doc-E9B39063F10C5B62C125771400672E60.html
Raynox
Co se týká testu, je z něj patrné jen to, jak tyto objektivy mění svou ostřící vzdálenost a tím pádem zvětšovací poměr s touto předsádkou v závislosti na ohniskové vzdálenosti. Objektiv 18-55 nezvětšuje, ale jeho zvětšovací poměr se změní na cca 1:1,8 u objektivu 55-200 se ze zmenšovacího poměru stane zvětšovací, tedy 1:0,79 takže zvětšení naroste podstatně více. Pro vaše potřeby je si uvědomit, jak velké předměty s tím fotit budete, protože to je závislé právě na zvětšovacím poměru. Asi před měsícem jsem na toto téma něco uvedl na svém webu: http://radekcaga.wz.cz/clanek36.php , je v něm obsažený skript pro přepočet velikosti fotografovaného objektu (s předpokladem 100% šířky ve fotografii), stačí zadat známé parametry.
Dá se to v podstatě napsat jednou větou, poměr 1:1 znamená, že můžete vyfotit cca 24mm velký objekt a ten vám pokryje 100% šířky snímače. Je to tedy poměr skutečné velikosti ku jeho obrazu na snímači.
O tom, jaká je optická kvalita jednotlivých kombinací ten článek moc toho nenapoví.
Raynox + 85mm/1,8
Jinak když už jsme u těch předsádek, chtěl bych se zeptat, jestli někdo nezkoušel ať už obyčejné, tak tu Raynox na objektivu 85mm f/1,8 verze "G" ??? Zajímaly by mně výsledky ?
Raynox
Jinak zrovna čtu na internetu, že ta Raynox předsádka má pouze 49mm průměr závitu, ale je u ni i adaptér až do 67mm, takže počítám, že to bude na tomto průměru neúnosně vinětovat, to samé i by bylo asi i na 70-300mm. Nemá někdo něco zjištěné o té vinětaci, docela by mně to zajímalo ? Zase na druhou stranu při použití FX objektivu na DX tělo by to mohlo být teoreticky částečně potlačené ... ???
Si vem papír, udělej díru
Si vem papír, udělej díru 49mm a dej si to před objektiv a hned uvidíš, zda to vinětuje či ne. Ono zas ty delší ohniska snímají jen menší úhel, kór na DX, takže je možné, že ten úhel zabere menší poloměr než těch 49mm a vinětovat to tedy nebude.
Vinětace
Hmm papír bych měl, ale nemám objektiv :-D ... to mně právě taky napadlo, že ten úhel je při této kombinaci menší, takže průchod světla není přes celou plochu čočky. Právě se na to ptám, protože mám všechny 3 objektivy se závitem 52mm, ale jisté je že si do budoucna pořídím další jako je 70-300mm nebo taky 85/1,8. Tak nechci tu čočku mít pak na nic :-( ... Také ale lehce záleží i na vzdálenosti od předního členu objektivu.