Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Baterie EN-EL15 pro D800 a voda
¨
Autor: Richard28
Datum:
19. Srpen 2014, 18:38:46
Čaute, nemáte náhodou někdo zkušenost, jak se bude chovat akumulátor EN-EL15 pro D800, když jej ponecháme přes noc na větru a dešti??? Nějak jsem jednu baterku zapomněl přes noc venku, kdy pršelo a i když jsem ji vysušil a bez problémů nabil, tak nějak nemám odvahu ji dát do své D800. Sice se mi zdá, že by se vlhkost dovnitř neměla dostat, ale nevím, jestli ji ta voda nemohla poškodit nějaký zkratem apod. Baterie byla téměř nabitá. Nestalo se někomu něco podobného, případně nějaká rada, jak lze s minimálním rizikem odzkoušet funkčnost??? Předem díky za případné odpovědi...
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Tak slavnostně oznamuji, že
Tak slavnostně oznamuji, že baterka noční sprchu přežila ve zdraví, foťák s vloženou baterií také, takže se může vesele fotit dále... Pro jistotu jsem baterku přeměřil voltmetrem z zprvu jsem se trochu lekl, protože místo deklarovaných 7,0 V mi voltmetr ukázal 8,3 V, nicméně to mi ukázal i u druhé baterky. To bude asi tím, že je to měřeno bez zátěže. Takže zase vesele do focení... :o)
Připojím svoji zkušenost s
Připojím svoji zkušenost s EN-EL15 a chladem/vlhkostí. Mám podezření, že v poněkud nekonfortních podmínkách (teplota nad bodem mrazu + vlhkost) tyhle baterky nefungují správně. Mám tuším pět kousků EN-EL15 a setkal jsem se s tím, že s podchlazenou baterkou nešel foťák zapnout. Musela se trochu ohřát...
To je problém všech
To je problém všech chemických článků. Jak by ti jistě Macek erudovaněji vysvětlil, tak v principu nižší teplota, chemické reakce jsou pomalejší, dodávané proudy jsou menší, vnitřní odpor vzroste, napětí poklesne, elektroika baterku vypne.
Baterky do kapes a neměl by být problém.
přesně tak. Teplota má
přesně tak. Teplota má obrovský vliv na rychlost chemické reakce. Teď si mne přivedl na myšlenku, zda by rychlost chem.reakce mohla mít vliv na vyprodukované napětí. Tj. že pokud článek bude vystaven sluníčku až bude dosti horký, jestlipak z něj nepoleze více voltíků. Tedy za předpokladu, že v aku není elektronika, která to hlídá. Zkoušel jste to tu někdo?
Jen pro zajímavost. Odtsřelovači v Afghánistánu vystavují náboje na sluníčko v případě, že potřebují zasáhnout cíl na větší vzdálenost než se standartně očekává. Prach hoří rychleji a vyvýjí větší tlak = delší dostřel.
Osobně mohu potvrdit, že nitrocelulosové prachy jsou dosti náchylné na teploty a v zimě když mrzne tak to střílí na prd, resp. pokles střely na danou vzdálenost je velmi citelný než třeba v letních měsících. :-)
Můžu se mýlit, ale co vím,
Můžu se mýlit, ale co vím, tak zjednodušeně proudy záleží na teplotě, napětí na chemickém složení.
jo to by dávalo smysl, asi
jo to by dávalo smysl, asi máš pravdu ;-)
v zimě při toulkách přírodou
v zimě při toulkách přírodou mám akumulátory v kapse na těle aby nepromrzly. Ne všechny samozřejmě , co je v DSLR to tam holt promrzne....
V DSLR baterka taky moc
V DSLR baterka taky moc nepromrzne, protože je zasunutá v gripu těla, na kterém spočívá ruka s rukavicí, ovšem pokuď nešlapeš tůru s občasným focením. Jinak zbytek zdrojů na těle pod bundou, jako v bavlnce, až baterce závidím, jak si lebedí v teplíčku a držka s hnátama mi mrzne !
V zimě to chápu, ale kurňa v
V zimě to chápu, ale kurňa v červenci? Dobře, cca 60 cm nad zemí bylo 11°C, takže dole mohlo být o nějaký malý nepatrný stupeň méně...
No, tuhle jsem četl, že Lixxx
No, tuhle jsem četl, že Lixxx začínají mít problémy s provozem pod 13°C a nad 45°C...
jakpak jsou ty aku staré?
jakpak jsou ty aku staré? Stáří aku má pochopitelně zásadní význam, ta reakce probíhá stále až do úplné nasycenosti a tím vlastně ztrátě schopnosti udržet jakýkoli el. potenciál.
Jinak v létě to neřeším , samozřejmě. Mám EN-EL3e a EL4 aku už pěknejch pár let a jsou furt v pohodě. Musím však poznamenat, že EN-EL4a odchází dřív do věčných lovišť než ty menší EL3e. To je zajímavý. Nic méně všechny EL4a mi dodnes fungují, byť některé už jsou v půlce životnosti, kdežto ty EL3e ukazují furt 0 opotřebovanosti.
Všechny jsem kupoval letos.
Všechny jsem kupoval letos.
těžko říct. el3e fungujou i
těžko říct. el3e fungujou i při -14°C. co jde v mrazu rychle do kelu jsou NiMH.
:) na to už byl taky
:) na to už byl taky vymyšlený zdroj - radioizotopový článek s plutoniem 238 a termočlánkem, na Voyageru 1 už funguje 37 let. :)
Vypral jsem v pračce dvě
Vypral jsem v pračce dvě baterky NP-50 do Fuji v kapse kalhot a nic se nestalo, akorát se odlepily a zmizely některé nálepky. Nabil jsem je hned po vyprání a zatím fungují tak jako ta třetí nevypraná.
Děkuji za odpověď, i tato
Děkuji za odpověď, i tato odpověď mě začíná naplňovat optimismem... ;o)
Ta Mackova73 odpověď je
Ta Mackova73 odpověď je hloupost. Baterii se nemůže zvýšit napětí, to by v ní musel přibýt fyzicky další článek. A zázraky se nedějí.
Tak napětí se jistě samo od
Tak napětí se jistě samo od sebe nezvýší, ale teoreticky si myslím, že je možné, aby se napětí dočasně zvýšilo nějakou chemickou změnou uvnitř baterie. Tento stav nemusí vydržet dlouho, ale může stačit na odpálení foťáku, i když si myslím, že by v tomto případě asi k nějaké nehodě došlo už při nabíjení...
přesně tak, učil jsem chemii,
přesně tak, učil jsem chemii, takže o tom něco vím. Já taky nepsal, že se zvýší, ale je třeba si uvědomit jednu věc, zejméná u složených článků, že pokud by voda někde propojila články nevhodným způsobem, tak skutečně může dojít ke zvýšení napětí. Prostě z paralelního propojení udělá seriové a je to. Samozřejmě pravděpodobnost je nízká a záleží na vnitřní konstrukci, ale vyloučit nelze nikdy nic a nemyslím si, že by člověk měl být magor a kvůli chvilce přechytralosti si voltmetrem toto neověřit a odpálit si foťák za desetitisíce.
A můžu dluhoše ujistit, že jsem v životě viděl a zažil lecos, kdy by člověk racionálně uvažující žasl jak je toto kurwa vůbec možné..... :-)
Jenže články v aku jsou
Jenže články v aku jsou spojeny sériově, neb každý má napětí okolo 1V, kdyby se něco popsulo, tak se z toho může stát nějaký hybrid s paralelně sériovým zapojením, spíš však dojde k přerušení. Kdo umí, umí, kdo neumí, učí.
Ještě jsem chtěl připsat, že
Ještě jsem chtěl připsat, že dluhos je určitě taky šikovný člověk a jistě to nemyslel nijak zle, i když to tak mohlo vyznít.
Nebál bych se baterku strčit
Nebál bych se baterku strčit do foťáku, maximálně se foťák vůbec nezapne. Navíc jestli nabíječka hlásí OK, nebude baterce nic.
dluhos: 1V články byly tuším Zn Cu v kyselině sírové, ale to je nějaká hodně historická záležitost, věřím, že by ti o tom Macek mohl dlouze povyprávět (já ne, já jsem přes šroubováky). Takže pokud chci někomu napsat, že něco neumí, tak aspoň na stejném řádku neuvádím bludy. Nikdo neví všechno. Macek třeba neví jak vypadají články, co strká do foťáku, zase ví spoustu jiných věcí o kterých ostatní ví prd.
Jestli Macek73 viděl takovouto změnu u jiného typu článků, je to celkem možné, u baterky do foťáku fakt vyšší napětí ne-e.
Prakticky: V EN-EL15 jsou 2 (slovy dva) LiIon nebo LiPol články, každý po 3.7V (deklarované). Nabitý článek má kolem 4.2V, vybitý by neměl klesnut pod 3V (pod 2.5V už se chemicky rozkládá - píšou odborníci). Navíc u baterek pro drobnou elektroniku, což je případ foťáku, je ještě mezi baterkou a kontakty elektronika, která hlídá napětí na baterce a tuším nedovolí nabití nad 4,2V na článek a vybití pod 3V (pak baterku odpojuje).
Odborníci také píší, že elektronika může způsobit zničení článků tím, že pokud ji skladujete vybitou, má elektronika stále nějaký odběr a pokud baterku vyždímá pod zmíněné 2.5V, články se zlikvidují. Z toho vyplývá, skladovat články nabité a občas je nabít (zkontrolovat).
myslím, žes to popsal na
myslím, žes to popsal na místní poměry dost vyčerpávajícím způsobem a není třeba to nijak akademicky rozebírat.
Ohledně starých článků pokud si matně vzpomínám (chemií jsem se zabýval před 30ti lety) tak tam šlo o postupné uvolňování elektronů chemickou reakcí Zn (zinku) a chloridu amonného a taky tam byla uhlíková katoda zapuštěná v oxidu manganičitém. Anodu tvořil ten zinkový obal. Proto také po vyčerpání baterky tzv. vytekly a to byl právě ten chlorid amonný nasycený zinkem. ... hergot to je let... teď mi to došlo :-)
No mne nejvíc stejně zajímaly výbušniny, střeliviny a jedy (což mi do jisté míry zůstalo dodnes).
Dobře, jmenovité napětí
Dobře, jmenovité napětí li-pol článku je 3,6 nebo 3,7V, u ostatních je to něco přes 1V. To není podstatné, podstatné je to, že v aku jsou spojené do série, a je jedno, jestli třeba 6x 1,2V nebo 2x 3,7V. Jde o to sériové zapojení, které když se popsuje, tak se přeruší, ale nestane se z něho násobič napětí. Už se k tomu vracet nebudu.
Díky za vyčerpávající
Díky za vyčerpávající informace k problematice i za slušný styl komentáře... ;o)
já třeba viděl články co byly
já třeba viděl články co byly v jednotlivých seriových blocích následně propojeny paralelně... ale nejsem elektrotechnik abych do toho viděl nějak hluboko. Tady to asi ten případ nebude.
Nevím proč se o mne otíráš když o mne víš prd.
Kolega výše se chtěl jenom ujistit zda něco nepokazí a tady se dozvěděl, že dost těžko, ale přeci jenom je sichr si to přeměřit. Zdravá pochybnost. Tím to myslím tady můžeme uzavřít.
Jasně Macku, souhlasím tak,
Jasně Macku, souhlasím tak, jak říkáš k této věci... Stejně tak i k té debatní kultuře. Takže ještě jednou díky a uzavíráme téma... ;o)
jestli máš voltmetr, tak změř
jestli máš voltmetr, tak změř napětí na konektorech aku jestli náhodou nedávaj víc než je deklarováno, myslím signifikantně víc třeba o 2-3V víc, 0.5V neřeš. Víc bych neřešil a klidně to tam šoupnul. Jediný co by mohlo DSLR poškodit je vyšší napětí.
Jinak podle mé zkušensoti z D700/D300 tak DSLR pracuje s větším rozsahem napětí od 7.2 V do 11.2V podle použitého akumulátoru. Nic méně bude dobré vycházet z deklarovaného napětí na aku a v tom se +- 0,5V udržet.
Osobně si nemyslím, že by se s aku mělo něco stát. Maximálně mohl jít do zkratu (na dešti) a to by odnesla baterka a ne DSLR. Ale pro sichr bych to "opípal" voltmetrem....
Díky moc za radu, zdá se, že
Díky moc za radu, zdá se, že to vidíme stejně, ale jsem rád, že mi to někdo potvrdil. Voltmetr si půjčím v práci a pro jistotu změřím, ale stejně asi pak budu mít stažené půlky... :o)
zrovna předevčírem jsem
zrovna předevčírem jsem pravil synovi, že nejhorší smrt je z vyděšení :-D ;-)