Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
SB600 vs SB800
¨
Autor: Anonymní
Datum:
30. Duben 2008, 09:21:16
Dobrý den,
má smysl pořizovat si SB800, když nepočítám s tím, že bych jej používal pro ovládání dalších blesků? Má nějaké výraznější výhody oproti SB600?
Pavel Jícha
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
V cem by mi SB600 nestacil?
Dobry den,
chtel bych fotit nasledujici veci
- portrety (oblicej i celou postavu) ve studiu
- portrety venku
- akce za dobreho i spatneho (promoce atd.) svetla
vyuziti by nebylo profi (tzn. budu fotit spis o vikendech, nikoliv kazdy den)
Typicky vaham mezi SB600 (kterou muzu dovezt z USA za cca 4tis KC novou) a SB900 (kterou bych asi koupil na pixmanii kolem 9-9,5tis KC). Muze mi nekdo rict, jestli mi vykon SB600 bude stacit, napr pri odrazu od stropu/steny atd?
Diky
SB600 vs SB900
Zdravím,
to je relativně těžké na to odpovědět, protože pouze vy víte kde budete fotit. Mám na mysli velikost místnosti, vzdálenost od foceného objektu, atp. Já osobně jsem měl původně SB600 a přešel jsem na SB900. A proč jsem přešel?
- SB900 má další příslušenství jako difuzor, odraznou destičku a základní filtry (zářivka, žárovka)
- SB600 pokryje 24-85mm, SB900 17-200mm
- SB900 má větší možnosti z pohledu otáčení hlavy (doleva/doprava o 180 stupňů, atd.)
- SB900 může fungovat jako master (SB600 ne)
- SB900 má ochranu proti přehřátí
- SB900 automaticky detekuje nasazené filtry
- SB900 má více ovládacích prvků = rychlejší změny nastavení
- SB900 má vyšší směrné číslo
Na druhou stranu je SB900 těžší (300g vs 415g) a větší.
Doporučuji do Google napsat "SB600 vs SB900" a pročíst si některá srovnání.
Tím nechci říct, že by SB600 nestačil. Já myslím, že pro většinu situací stačí a nebál bych se ho. Možná bych zkusil zapátrat v bazaru po SB800, který by se dal koupit za velmi rozumné peníze.
Odhlédnu-li od technické specifikace, je práce s SB900 mnohem pohodlnější. Ale to už záleží na tom co preferujete.
Metz
Ahoj tenhle problem jsem resil taky a nakonec jsem se rozhodl pro Metz Af-48 a nelituji.
Dobry den, Vas komentar o
Dobry den,
Vas komentar o Metz 48 me docela zajima. Je pravda, ze jsem uvazoval i o Metz 48 (cca kolem 5tis) a Metz 58 (dal by se sehnat asi za 8,5tis Kc). Nicmene min. lide z obchodu s fotaky se vsichni tvari, jako ze Metz je neco menecenneho (dneska jsem byl v Megapixelu a pan, mimochodem velmi mily, mi na Metz rekl resolutni NE). Myslim, ze ten odpor k Metz se tyka kompatibility atd.
Jak jste spokojen s Metz 48 (vykon, funkce, kompatibilita)?
Dekuju
Metz 48 vers. SB600
Rozhodně je lepší si kopit Metz 48,než SB600.Má vyšší výkon a za menší cenu.Kompatibilní je na 100 procent.
Umí odpálit blesk dálkově i blýská na druhou lamelu.Mezi těmito blesky je jasný vítěz.Jestliže pán z Megapixelu řekl rozhodně NE,tak pravděpodobně kvůli jeho marži pro sebe.
Smerna cisla
Nejak se mi nedari najit prepocet, ale bacha na to ze Metz ma smerne cislo 48 pro ohnisko 105mm, SB600 sice jen 30, ale pro ohnisko 35mm.... Takze ve vysledku ten rozdil takovy nebude, pokud vubec....
Smerna cisla - dodatek
Tak po odeslani jsem narazil na to, ze ten Metz prepocteny na 35mm ma 29. Ale o neco mu vylepsi, ze umi zachazet s cropem (narozdil od 600). Me se povedlo kdysi na eBay koupit SB600 za cca 2k5, take jsem to neresil...
souhlasím s karlosem. Mám ke
souhlasím s karlosem. Mám ke své D80 taky Metz 48, a maximální spokojenost, na to co potřebuji, mi vyhovuje bezvadně, a ještě mne nezklamal. Oproti SB600 ma dost vyhod, a s nekompatibilitou nemám problém.
Pozor na některé NE-NIKON blesky
SB-800 má dobu záblesku na plný výkon 1/1050 sec. Některé Metz blesky mají na plný výkon dobu hoření násobně delší, takže pak nezmrazí rychlý pohyb. A teď nemluvím o dalších zádrhelích NE-NIKON blesků.
Jaký blesk
Dobrý den, vím že už se to tady řešilo...v tomhle foru, ale zatim mě výše uvedené odpovědi zcela neuspokojily..někdo říká SB 600 stačí a někdo, že ne. Chci také poprosit o radu. Chci si koupit blesk a zvažuji SB 6OO a nebo SB 800 /SB 900 raději zatím nezvažuji:)/. Jsem začátečník, zrcadlovku mám krátce, s bleskem jsem nikdy nefotila /krom systémového :)/, takže nevím, zda bych využila všechny funkce...ale focení se chci věnovat.Fotím nejvíce krajinky, momentky...ale lákají mě i koncerty...zkoušela jsem nyní fotit se svoji novou padesátkou /objektiv 5Omm/ f1,8/, ale blesk mně tam chyběl..prosím proto o radu. Samozřejmě je rozdíl ta cena..:( Měla bych možnost sehnat SB 600 za 4930kč a SB 800 za 7950kč/nové/. děkuji za rady
Výkon při blýskání odrazem o strop, o deštník, přes rozptylku
Nemá-li blesk dělat stíny, je vhodné blýskat odrazem o bílý strop, o bíly či stříbrný deštník, bílou stěnu, či používat různé rozptylky. To pak dost klesá výkon, stejně jako při vysokorychlostní synchronizaci. Pak SB-600 nemusí stačit. Ale může, to opravdu záleží na vzdálenostech.
Blesk
Ahoj, měl jsem stejný problém ohledně blesků. Ale pokud bys měla peníze na SB-800, kterou již novou skoro neseženeš, tak vezmi určitě SB-900 než nějakou "osmistovku" z bazaru. SB-800 nemá oproti 900 kontrolu proti přehřívání a tak se hodně často stává, že při častějším focení odcházejí výbojky. Dříve jsem jí upřednostňoval, protože 900 mi přišla zbytečně obrovská, ale nakonec jsem zvolil SB-900 a nemůžu si jí vynachválit. Rozsah zoomu je super a i když je trochu větší a nepatrně těžší, tak se to určitě vyplatí.
Kde to bereš?
V Po jsem se na Digiforu ptal lidí z Nikon servisu! na zkušenosti s odcházením výbojek u SB-800 vlivem přehřátí. Také mě to trápí, protože SB-800 mám a nerad bych o něj přišel. Pamatovali si na jeden jediný případ za tu dobu co u Nikonu pracují. Pokud ty znáš 5 lidí, kterým se to stalo, pak asi blesk zahodili do popelnice a šli si pro nový nebo chlapce z Nikon servisu postihla předčasně skleróza.
Když napíšeš, že hodně často,
tak by člověk z toho pochopil, že znáš nejméně 20 fotografů, kterým u SB-800 odešla výbojka. Já jsem ještě nikdy neslyšel o žádném a Nikonistů neznám málo.
V tom máš určitě pravdu,
V tom máš určitě pravdu, jedná se o 5 lidí, ale protože zase tak tolik nikonistů neznám, přišlo mi to celkem dost :-)
5 lidí je dost,
já za 4 roky neslyšel o nikom
Před týdnem mi odešla výbojka
Před týdnem mi odešla výbojka ve 2,5roků starém, lae absolutně nepoužívaném SB800.. Tudíž osobní zkušenost.
Využití blesku
Tak si nejsem tak úplně jistý, jestli bych si kvůli krajinářské fotografii a momentkám pořizoval blesk a na koncertech bych řekl bleskaře taky moc v lásce mít nebudou.
Naopak svatby, promoce, křtiny, některé sporty a další reportáže asi použití blesku opravňují.
A pokud blesk, nebo jiné doplňky, tak moje doporučení by bylo vždy koupit to nejlepší na co se dá finančně dosáhnout, jinak pak člověk stejně dojde k závěru, že koupí levnějšího vybavení udělal chybu, staré prodá a koupí to lepší a vyjde to nakonec o hodně dráž.
Takže SB-800 nebo SB-900
Blesk na momentky
Jéje, zvláště v létě, když svítí prudké sluníčko, tak je externí blesk dost důležitý. Když fotografuješ se sluncem v zádech, tak lidi mhouří oči, protože jim svítí slunce do očí. Když je slunce z boku, tak máš část obličeje ve stínu a stíny dělá nos, vlasy nad čelem neřkuli kšilt na čepici nebo klobouk. Když fotíš proti slunci, tak už teprve musíš srovnat expozici, aby nebyl portrét úplně černý. A máš dvě možnosti - sluhu s metrovou odrazkou nebo externí blesk. Interní ne, protože ten končí na synchročasu a když na potrétpoužiješ světelnější objektiv nebo je dost světla, tak se pod tisíciny nedostaneš a FP synchro externího blesku to řeší.
Dobrý den koupil bych SB600
Dobrý den koupil bych SB600 z druhé ruky tak za cca 4500,- jinak nový bych rozhodně doporučoval SB800. SB600 mám a třeba v Liberecké radnici, která je dosti tmavá vůbec nestíhá.
směrné číslo 34stačí
ahoj...fotil jsem na Liberecké radnici dvakrát.. není tmavá..naopak jsem měl problém s přílišným osvětlením od halogenů...a to jsem fotil také ve Sloupu v Čechách (kamenná tmavá místnost s jením oknem)to je teprve černá místnost...používám blesk se s.č. 34 a vyhovuje.. :-)
Vyhoda pouziti SD-8A baterie
SB 800 ma vepredu pripojeni pro SD-8A baterii ktera zkrati dobu dobiti mezi expozici o 94 % .Ale to je spis pro nekoho kdo foti svatby a nebo pouziva blesk hodne casto. Kdyztak se podivej na tohle video nevim jestli bude fungovat link kdyz ne jdi na youtube.com a do search napis:Nikon SD-8A Battery Pack .tady je link uvidim jestli pujde :http://www.youtube.com/watch?v=_7JMB6WltHA
Ovládání dalších blesků
Kouzlo NIKONU je v tom, že můžete pro ovládání dalších blesků používat interní blesk těla. Má to sice své mouchy (záblesk interního blesku někdy osvítí také scénu což není někdy žádoucí), ale je to praktické a pohotové. SB800 je prostě lepší. Třeba i v tom, že vám umožní FP. Tedy Auto FP High Speed Sync Mode (vysokorychlostní synchronizace) což je k nezaplacení. Jinak můžete fotit časem maximálně 1/500 či 1/250 dle typu těla. A to je omezující zvláště v létě venku.
Novější Nikon těla od D80 dál
můžou interní blesk vypnout při Commander mode tak, že sice odpaluje, ale nepodílí se na osvětlení. Sice i v tomto režimu nějaké nepatrné množství světla do záběru přispěje, ale o tom má smysl se bavit, když se fotí makro na několik málo desítek centimetrů, na normální ne-makro scény se dá považovat opravdu za nepodílejícíse na osvětlení.
No, Nedávno jsem fotil svatbu
No, Nedávno jsem fotil svatbu příbuzného, byl tam také profi fotograf, fotil s Canonem 30D, blesk samozřejmě externí, jen jsem si nevšiml jaký. Měl jsem zapůjčený Panasonic Lumix DMC-FZ20 a ten interním bleskem odpaloval ten externí u Canonu, Ten fotograf se tvářil docela kysele :D
No, Nedávno jsem fotil svatbu
No, nebyl to žádný profesionál, protože ten si dovede "přeladit" blesk.
To samozřejmě umí SB800.
blesky
I když to byl kolega od nepřítele / Canon / , máš štěstí , že si Tě nepodal ...Kazit někomu práci , to není fér.
Ale mohl tomu předejít použitím synchro ,které se dá koupit a namontovat na kameru a přídavné blesky a není rušeno dalším blikajícím fotografem...
Já nemůžu za to že mu to
Já nemůžu za to že mu to odpalovalo blesky :D
Ten profi fotograf nebyl moc
Ten profi fotograf nebyl moc profi, jinak by se s blesky amatérských kompaktů musel umět vypořádat.
SB 800 - ovládání interním bleskem
Tak jsem si koupila SB 800, zatím se s ním seznamuji, nikdy jsme neměla externí blesk..ale zatím mě uchvátil :) Chtěla jsem se zeptat na radu, jak je to s tím, že lze externí blesk odpálit pomocí záblesku interního blesku? Zkoušela jsem to, ale nepodařilo se mi to . Nevím, co a jak nastavit atd...pokud by mě někdo poradil, budu ráda :) díky
SB-600 a SB-900
Mam oba tyto blesky SB-600 a SB-900 a rozdil mezi nimi je pro me markantni. Uz jenom ve velikosti hlavy blesku a dalsi vybavy jako je difuzor, barevny filtry a taky mala odrazna deska. Odpalovani zablesku z interniho blesku jsem nejak nezkousel. Myslim, ze tato moznost neni ani funkcni. Na masine mam nasazeny SB-900, ktery je v rezimu Master a SB-600 mam polozenou kde je treba a preplou ve stavu "Bezdratove ovladani blesku". Dale se daji blesky rozdelit do ruznych skupin atd...
Interní blesk a SB-900
Zdravím,
je to už delší čas, ale pro archivní účely zareaguji. Externí blesk jde odpálit interním bleskem bez nejmenších problémů. Dokonce se dá interní blesk nastavit tak, že neovlivňuje záběr, tzn. odpaluje jenom monitorovací záblesky.
Například kombinace SB-900 a D90. SB-900 nastavit na remote mode. Na D90 v nastavení e2 nastavit Commander mód. Poté máte možnost nastavit interní blesk do režimů TTL, M a --. Režim -- znamená, že interní blesk se neodpaluje, ale používá se pouze jako řídící jednotka. Několikrát vyzkoušeno a funguje k plné spokojenosti.
how to :-)
dobrý den,
už poměrně dost dlouho (více jak několik hodin) pátrám a zkouším... Myslím, že právě vy my můžete poradit.
1) jak nastavit na SB-900 a na D40 odpalování pomocí interního blesku z těla? Prosím jak pro blba:-) fakt nevím už kde co a jak.
2) vysorokrychlá synch blesku - je možné, že mi jde nastavit "jen" 1/500? resp. mám nastaveno iTTL, dám čas 1/1000 a pak zapnu blesk. Automaticky mi změní čas expozice na 1/500 a dál se nedostanu. Je to normální? nebo se ty synchronizace musí někde povolit?
3) jak je to se synch na dlouhý čas? to se taky musí nastavovat, nebo by mě to nemělo pustit pod nějákou hodnout? Nastavit mi jdou časy i ve vteřinách. Předpokládám, že je to v pořádku a automaticky se to použije. A teď trošku zvědavosti. Je technicky ten záblesk pro dlouhý čas jiný, než normální záblesk? Délka trvání atp.
Je to můj první externí blesk, děkuji za pochopení.
Re. HOW TO
Tak bohůžel to bude pravda. D40 opravdu neumí odpalovat blesky a ani povolení pro rychlou synch tam není. takže to, že jsem se dostal na onu 1/500 bude asi kouzlo :-)
děkuji vám za vaše příspěvky! Vážím si pomoci.
Kouzlo to není,ten foťák umí
Kouzlo to není,ten foťák umí do 1/500,stejně jako D50,D70,D70s,jen neumí tím interním bleskem odpalovat ty externí,to uměla jen D70,70s,80,90 a vyšší,nevím to na sto procent ale že by to uměla D40x silně pochybuju,možná jedině s nasazeným SB800 nebo 900 ale to by pak mělo jít na všech tělech,to jsem ale neměl možnost vyzkoušet takže fakt nevím.
re: how to :-)
Na D40 nevím, ale D40x umí podle tété stránky systému kreativního osvětlení Nikon (CLS) při použití externích blesků. Mělo by to být v menu položka ... Flash cntrl for buit-in flash... tam poté vybrat Commander mode a v něm si nastavit Grupe a chanel ( u některých foťáků to bohužel funguje jen při použití Grupe A a chanel 3.
Pro rychlou synch blesku je potřeba mít v menu zaškrtnuto Auto FP ( teda pokud to d D40 jde) čas 1/500 znamená že by to mělo jít ( normální čas s bleskem by se jinak pohyboval 1/160 ). SB-900 je super blesk sám mám dva :)
re: how to :-)
zapoměl jsem vložit stránku :) http://www.nikon.cz/cs_CZ/products/product_details.page?ParamValue=Disco... Cameras&Subnav2Param=0&Subnav3Param=0&RunQuery=l2&ID=1115
1,2
K bodu 1 a 2,mám dojem že nic z toho D40 neumí,ani odpalovaní externích blesků ani vysokorychlostní synchronizaci.
Souhlas
Stejným způsobem odpaluji svým D300 SB-800 a zcela identicky funguje i SB-600. Pochopitelně i SB-900. Vše osobně odzkoušeno. Byla to jedna z nejpodstatnějších fcí, kterou jsem od blesku požadoval, mít možnost jej postavit někde bokem a odpálit dálkově světlem interního blesku.
SB600 vs SB800
No, mám pocit, že ta 800 vzhledem k výkonu je zajímavější, ten rozdíl v ceně v případném dalším prodeji se smázne lehce....radši bych přisypal za za vyšší výkon a někdo i za to, že lepší blesk už prostě není...
Nelze než souhlasit
Nelze než souhlasit. SB800 je správná volba. Vyplatí se připlatit si. Jinak skončíte jako já, který má doma SB600 ve skříni a fotí SB800. Verze 600 je za rozumnou cenu neprodatelná. Ještě že oba blesky podporují kreativní osvětlení a tak mohu SB600 čas od času využít jako druhý blesk na dosvícení.
Hlavně bacha na kombinaci
Hlavně bacha na kombinaci sb blesku a seťáku 18-70,v téhle kombinaci dost lidem blbne autofokus.
Nesetkal jsem se s tím
Nesetkal jsem se s tím, že bych se seťákem 18-70 měl problém s autofokusem. Myslím si, že ti co ho mají tak mají problém jen proto, že netuší (nebo si nikdy nevšimli), že pokud používají blesk v tmavém prostředí, tak musí používat pro ostření středové body (u D300 je to víc patrné než u jiných, mají ostřících bodů hodně) - nejlépe ten úplně prostřední. Blesk si totiž na scénu svítí pomocným červeným křížem na který zaostřuje. Bohužel ten kříž pokrývý právě (jen a pouze) body ve středu v obou osách. Na body mimo osy se tak musí ostřit klasicky a to je ve tmě téměř nemožné, protože tělo si ani nepřisvítí svou bílou ledkou. Na druhé straně je ostření s bleskem i v naprosté tmě okamžité.
Dovolil bych si
Dovolil bych si nesouhlasit... Sám jsem vlastnil Nikon D70 + Nikkor 18-70mm s nasazeným bleskem SB 600.
S touto sadou jsem fotil reportážní snímky z různých akcí. Ve špatných podmínkách měl objektiv problémy zaostřit na objekt. Především při focení portrétu (35mm a více), kdy jsem stál od fotografované osoby, měl objektiv velké problémy zaostřit. Respektive, foťák hlásil zaostřeno, ale na monitoru byly snímky značně rozostřené.
Nastavení foťáku bylo následovné:
Manuál
1/40 - 1/50s
ISO 640
korekce expozice +0,3 - 1
Bodové měření se zdurazněmým středem
Zaostřovací oblast - středový bod, průměr středového bodu - výchozí nastavení
AF přisvětlení vypnuto
Blesk, nastavení funkce TTL, ostření přes pomocnými AF ledkami na blesku.
Při focení portrétů jsem mířil STŘEDOVÝM zaostřovacím bodem na oči, blesk osvítil křížem obličej, oči, objektiv zaostřil, foťák klasicky pípnul, já exponoval. Doma jsem pak koukal jak jsou téměř všechny fotky špatně zaostřené.
Sundal-li jsem systémový blesk a cvakal fotky jen s interním bleskem v těle, tak fotky vycházely nádherně ostré.
Proti tomuhle se dalo bránit zapnutím AF přisvětlovací lampy. Jenže k čemu, když ostření se systémovým bleskem bylo několikanásobně rychlejší.
Objektiv jsme pak zkoušeli na stejně nastaveném D70 mého kamaráda, který ale má SB 800 (TTL režim), fotky byly ostré jak víno. Půjčil jsem mu naoplátku můj SB 600 a portréty rozostřené.
Jinak jsem s ním byl neskutečně spokojen, ve dne ten objektiv dělá krásný fotky, jenže já ho potřeboval na noční reportáže. Takže jsem ho za měsíc prodal.
18-70 a blesk
Jsou známé 3 druhy chování autofokusu u kombinace 18-70 + SB-blesk:
1. Žádné problémy v praxi, přesné ostření s touto kombinací prakticky i ve tmě, pouze při tetsování ve tmě do cca 0,5 až 0,75 metru na krátká ohniska 18-35mm backfocus i na střední ostřící bod, ale už na 1 metr a dál nebo delší ohniska zcela přesné ostření.
Takhle se to chová velké části fotografů.
2. Problémy na 18-35mm (plus mínus) v horším světle i na několik málo metrů. Na delší ohniska O.K., v dobrém světle O.K.
Už jsem to četl a slyšel tak od 15-20 fotografů v ČR, v zahraničí (dpreview.com, nikonians.org) méně.
3. Problém, který popisuje kelav - četl jsem to už 3x od něj, od nikoho jiného ani v zahraničí.
Prosím o radu
Dobrý den
vlastním D90 a nevím jaký sklo si mám k němu dokoupit.Jsem začátečník, měl jsem D40 se zakladnímy objektivy 18-55,55-200.Přemýšlel jsem pravě o objektivu 18-70, ale mám obavu o pořizování snímků právě ve tmě (noční snímky s bleskem atd.)
Zatím je můj favorit Nikon 18-200 VR, ale nevím jaké dělá foto, čtu o něm celkem chválu,ale spíše pro jeho univerzálnost.
Také uvažuji , že koupím 16-85 VR a k tomu 70-300 VR.Nemůžu se rozhodnout, varianta s 18-200 mi příjde levněji tak opravdu nevím.....Můžete prosím poradit?
S bleskem také nevím...někdo mi řekne , že SB600 stačí,ale také čtu od spoustu lidí, že volí jedině SB800.
Předem děkuji za odpověd
Který objektiv
Neodpovím na všechno, ale co se delších skel týče, určitě bych volil 70-300VR (mám ho a jsem spokojen) než 18-200 (ten rozsah ohnisek je skutečně velký a na kvalitě obrazu se projeví). Uvědomte si, že každý kompromis většinou člověka časem trápí a v případě prodeje vždy ztrácíte. Se 70-300 VR si troufám tvrdit vystačíte dlouho, pokud nebudete potřebovat hodně rychlé ostření. Ale to už je spíš na jinou diskuzi o objektivech a ne blescích.
OBJEKTIV
dobře pokud se rozhodnu pro 70-300VR, budu potřebovat ještě objektiv na focení z bližších vzdáleností(focení v místnosti atd..), přemyšlím nad 18-70 nebo nad 16-85 VR, co by jste mi doporučil vy?Myslíte, že mi bude bohatě stačit objektiv bez stabilizace?
Recenze 16-85 VR
Recenze 16-85 VR je zde:
http://www.tomx.eu/Texty/Recenze1685VR/Nikkor1685VR_01.html
Tenhle objektiv bych doporučil především lidem, kteří touží po 2 vlastnostech:
1. základní zoom od širokých 16mm
2. mimořádně ostrý objektiv v celém rozsahu
Pokud se podívám, za kolik se
Pokud se podívám, za kolik se dá sehnat setový 18-70 v bazaru a za kolik nový objektiv se stabilizací (delší ohnisko bych u něj moc nezdůrazňoval, nekreslí na něm moc dobře), je cenový rozdíl celkem velký. Osobně bych šel do 18-70, ale to je jen můj názor.