Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
D600 na sport
Dobrý večer,
Vždy mne lákaly FF zrcadlovky (kvůli bezkonkurenčně nízké HO a tím perfektně oddělené objekty od pozadí), bohužel je to celkem finančně náročná sranda pro ty, kteří fotí fotky pro svou radost (viz. já), nicméně na bazarech se objevují D600ky za poměrně sympatickou cenu, cca 23k a to mají měněné závěrky z D610, které nešpinily snímač.
Přejdu ale k věci:
Mám D7000 a D300 (D300 prodávám, kdo by měl zájem, klidně napište) a zvažuji, že D300 nahradím právě něčím lepším např. tou D600kou. Podle názvu si asi říkáte, že jsem šílenec fotit sport tělem, o kterém se říká, že z FF má snad nejhorší AF, nicméně upřesním to:
1) Fotím sport v podstatě pouze venku (nikoliv v hale)
2) Většinou ve dne, ikdyž často i v lese atd. (ISO není potřeba řešit ani na D7000), občas ve tmě (3-5% případů)
3) Fotím z 90% rally, obecně auta a motorky ... občas nějaký ten jiný sport např. běh, nicméně všechny sporty, které fotím mají relativně předvídavý pohyb (kdybych fotil hokej, box, plavání, fotbal, basket, tak tam bych se asi s D600 neodvážil)
4) Jako prioritní sklo mám Tamron 70-200/2,8 VC USD (na D7000 z 85-90 % případů zaostří výborně i na clonu 2,8, kdy je HO minimální), časem by se mi líbila i 24-70/2,8 rovněž od Tamronu.
Moje otázka zní, nebude mě AF limitovat natolik, že úspěšnost bude řekněme neúnosná, nebo to bude použitelné kombinace ? Na megapixelu odborník psal, že mezi AF D700 a D610 (předpokládám, že i D600) není za normálních podmínek žádný zásadní rozdíl, což je pozitivní info myslím ... ?
Moc možností nyní nemám:
a) D600 za dobrou bazarovou cenu
b) D7100 za dobrou bazarovou cenu
c) O D700 mi prosím nepište, tu kupovat nebudu, protože má malý snímač s nízkým dynamickým rozsahem
d) Zůstat u D7000 a jako náhradní D300
Díky za váš názor, pokud máte zkušenosti s D600/D610 s focením alespoň nějakého sportu, budu velmi rád za info a popř. ukázky
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Ja myslim,ze tohle zvazovani
Ja myslim,ze tohle zvazovani a porovnavani,je jen na palici.Mit pred sebou D700,D7200,D610,tak hrabnu po te D700,sroubnu na ni grip,at to dokaze kulometit aspon tech 8sn/s,kopnu na ni toho vaseho Tamrona,lehce si doladim AF a jdu na to.
Ten AF at si kdo chce co chce rika,je z nich asi nejlepsi.
Chyta se i v horsim svetle mnohem lip,nez u dx.Cimz rozhodne nemyslim D500.To bude asi fakt mazel.
Jak psal Macek,tak zapnout 14bit a vic informaci vytahnout v editoru.
A ze vsech tech tri vyse jmenovanych,je ergonomicky nejlepsi.Skoda,ze takovehle telo uz Nikon nikdy neudela :(
Dobrý den, Opět se vracím k
Dobrý den,
Opět se vracím k tomuto tématu, protože zatímco před měsícem to byla z mé strany úvaha, nyní je to realita => reálně sháním náhradu za D300 (aby moje D7000 měla "parťáka"). Před měsícem jsem zvažoval přestoupit na FF, který mě vždy lákal, nicméně jak D600/D610, tak i D700 jsou velký kompromis (leží mi to v hlavě už opravdu dlouho), jak to tak pozoruji. D7100 má malou paměť buffer, dokonce podstatně menší, než má moje dosavadní D7000. Nicméně model, který jsem asi nějak přehlédl je D7200. Stáhl jsem si ukázkový RAW na ISO 6400 a nemohu tomu uvěřit. Šum na této citlivosti je snad dokonce menší, než u D300 ISO 640. Pročítal jsem si nějaké parametry a v podstatě jsem nenarazil na jedinou nevýhodu tohoto těla, snad možná 60 fps u videa Full HD je možný jen v cropu, což mě stejně vůbec nezajímá. Co mě zaujalo dále, tak vylepšený ostřící systém, který údajně je na stejné úrovni, jak starší profi těla včetně D4 apod. ? Snímač má DR skoro o 1 EV vyšší, než D7100, což je podle mě úplně skvělé. Co si o tom myslíte, máte s tím zkušenosti ?
Díky
Na tohle je asi jediná
Na tohle je asi jediná odpověď - D500.
(D7200 vlastní syn, D700 dcera, D3 já, s některými ostatními jsem se setkal .......)
D7200 má jen nepozorovatelně
D7200 má jen nepozorovatelně lepší výstup jak D7100 (spíš v jpg ale tak nefotím),
Rozhodně to není jako rozdíl jako např. D7000 vs D7100.
Reálná výhoda je lepší buffer, wifi a díky novějšímu procesoru rychlejší reakce a nižší spotřeba. AF je taky "lepší" ale reálně mě D7200 neomezuje a v porovnání s D7200 mi nepřišlo žádné zlepšení, resp za takových podmínek, kdy se už nedá rozumně fotit. Já jsem se nakonec vrátil z D7200 na D7100 kvůli ušetřeným 10 tisícům.
D7100 má jednu nevýhodu a to
D7100 má jednu nevýhodu a to je malý buffer při focení do RAW. Jinak například AF je u ní naprosto v pohodě. Je nutné zvážit právě to rozhodnutí, zda DX nebo FX tělo. Také jsem to řešil, když jsem musel opustit D7100 právě kvůli bufferu a D7200 ještě nebyla na světě. Největší výhodu v FX tělech vidím v té HO. To "odpíchnutí" od pozadí je prostě znát. Jinak bacha na porovnávání šumu, to je velice individuální. Jiný šum bude na ISO 6400 za hezkého počasí či dostatku světla a jiný šum bude při stejném ISO ve tmě či v šeru.
Šum mi nevadí, pokud to tedy
Šum mi nevadí, pokud to tedy není hardcore, ale vadí mi barevný šum, který mi z tmavého šedého pozadí udělá fialové apod. Někde jsem našel test, jak to někdo porovnával, D7100 vs. D7200, nic zásadního tam sice nebylo, ale přesto se mi na 100% zvětšení jevily ostřejší snímky z D7200 a rovněž méně šumivé a hlavně méně barevně šumivé. Ten vzorek na ISO 6400, co jsem viděl byl noční právě (za bílého dne ISO 6400 nepotřebuji stejně), neříkám že nešuměl, ale tím, jak jsou ty pixely malé, tak ten šum byl hodně jemný, že by mi snad nevadil. Někde jsem snad četl nějaké spekulace, že ten snímač je od Sony, že se snímačem z D7100 nemá moc společného, tak nevím, jestli je to pravda. Každopádně lepší výstup, než D7000, D300, D700 tam je. ... Jak jsem říkal, FF mě vždy lákalo a lákat bude, ale D610/600 se bojím, protože AF modul je stejný, co na D7000, rozložení bodů jak mne zde minule kolega upozornil je zoufale na středu, přitom bazarové kusy těchto strojů jsou na tom cenově stejně, co nové D7200. ... Takže nyní zvažuji právě tu D7200, nicméně asi úplně D7100 odepsat nemůžu. Na více možností asi nyní nepřijdu už, D500 i D750 je mimo mé možnosti. Moderní technologie a vylepšený AF + buffer mě na D7200 asi nejvíc lákají, jsem si jistý, že se snímačem nebudu mít problém (když ho nemám z 95% případů ani na D7000) :-) ...
On nikon v poslední používá i
On nikon v poslední používá i jiné senzory jak od SONY?
A ten šum není lepší jenom proto, že větší výkon novějšího stroje ho dokáže lépe "znormaliovat"? Zkusil bych porovnat buď fotky zcela neodšuměné nebo odšuměné v pc, klidně stačí C NX-D.
Nikon v poslední době používá
Nikon v poslední době používá VLASTNÍ senzory.
No, D3-D5 jo, ale jinak to
No, D3-D5 jo, ale jinak to rozhodně není pravidlo. Třeba D5500, D810, D610, D7200,.. Nikon senzory nepoužívá.
https://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Nikon_DSLR_cameras#cite_note-2
Tak beru zpět, 7100 a 7200
Tak beru zpět, 7100 a 7200 jsou Toshiby. D4 je Nikon....
souhlas a dokonce s tím šumem
souhlas a dokonce s tím šumem je taky velký rozdíl, v jakých teplotách se fotí. V zimně při -10° bude výsledek rozhodně lepší jak v +30°. Ale na porovnání staří zajít na stránky dpreview a stáhnout si rawy :-)
-10+30°C vůbec nepoznáte.
-10+30°C vůbec nepoznáte. Chcete si to reálně zkusit?
to je zrovna jedna z věcí,
to je zrovna jedna z věcí, kdy moje zkušenost a test to nepotvrdily. Teoreticky to sice zní logicky, ovšem to by ten teplotní rozdíl musel být podstatně vyšší.
Taky jsem si myslel, že při -15°C to bude méně šumět, ale viditelně jsem tedy rozdíl nezaznamenal. Světelné podmínky ano, to potvrzuji že tam je to vidět, ale teplota nikoliv a to mám zkušenosti s focením venku od -20°C do +42°C ...
Dovolte abych také přispěl do
Dovolte abych také přispěl do této zdejší diskuse , shodou okolností vlastním všechny tři zde uvedené foťáky.
S D7000 fotí manželka, s D700 fotí syn a já a s D3s fotím já a syn.Kupováno i v tomto pořadí. Vše bazar.
Stále si myslím, že D700 je velmi slušný a výkonný foťák,takový univerzální použitelný na cokoliv , relativně i malý .
Rozhodně se lépe drží než D7000 a pokud tady někdo psal, že je horší tělo jak D3S tak asi nefotil s D3s na výšku , neboť D700 s bateriovým gripem se drží na výšku rozhodně lépe než D3s.
Díky za příspěvek, mne osobně
Díky za příspěvek, mne osobně spíše zajímá porovnání D610 vs. D700 (popř. až pak v porovnání s D7000). ... Na výšku (asi portréty ?) já nefotím téměř vůbec, nicméně o D3s neuvažuji.
Jako ze limit D700 rozhodne
Jako ze limit D700 rozhodne neni 1600 ISO jak tu nekdo psal.3200 je taky bez sumu,kdyz se clovek nespoleha jen na to ISO.Tak jsem to myslel.
D7000 uz nejaky ten patek vlastnim a AF je opravdu katastrofa.
Po vyzkouseni D700 byli obrazky ve vseh ohledech lepsi se stejnymi skly a AF se chytal pokazde,coz u D7000 neni uplne bezny jev.
To jsem psal já. Myslím si,
To jsem psal já. Myslím si, že ISO 3200 je na D700 použitelné tak na reportáž do novin. Můžete zkusit nějak vysvětlit, jak Vy vidíte dostat z toho obrázky bez šumu (na ISo 3200) a nespoléhat jen na ISO?
jako letitý uživatel D700
jako letitý uživatel D700 mohu prohlásit, že ještě ISO 2500 na tomto stroji neznamená prakticky žádný problém. Pochopitelně vždy zásadně záleží na scéně. Ale mám i fotky na ISO 3200 a 4000 a při vhodném zpracování (tzn. vím co s tím dělám a jak) tak z toho stále lezou dobré snímky. Výš už to opravdu není žádný zázrak, ale do novin to stačí.
Každopádně D7000, D7100 to jsou stroje, které mi taky prošli rukama, tak co se ISO týče, tak nesahají D700 ani po pás. D7200 neznám, takže nesoudím.
---------------------------------------------------------------------------
pozn. u D3s si troufnu až na ISO 8000, ale raději max. do 6400, přeci jenom mám docela nároky na kvalitu snímků. u D810 do 3200, ale zde opravdu hodně záleží na scéně, někdy i ISO 6400 je použitelný, někdy ani 2800...
Tak jestli D7000 nesahá po
Tak jestli D7000 nesahá po pas D700 v ISO, můžu být myslím úplně v klidu. ... http://radekcaga.wz.cz/data/images0/2015/2015_rss_vsetin_(27).jpg toto mám s D7000 na ISO 2000 (není to ideálně ostré z toho důvodu, že mě v té době trápil brutální FF - oni korekce v těle na maximum nestačila, pak to Nikon seřídil a nyní to už ostří přesně). ... Jinak to bychom měli asi vyřešeno, nicméně ještě jedná otázka, když máte tedy praktické zkušenosti (jako jeden z mála, co tady tak čtu), co se týká AF, tak v porovnání s D610 je výrazně lepší u D700, nebo jsou mezi nimi minimální rozdíly ? Popř. porovnání AF mezi D7000 a D610 ?
Díky
ze jmenovaných bych považoval
ze jmenovaných bych považoval AF u D700 jako nejlepší. D610 má zdrcnutých pár bodů uprostřed hledáčku a rozhodně to není dobré. Rozložení AF bodů se mi teprve začíná líbit až u D500, pokud mám mluvit o ideálu.
Už jsme možná trochu moc
Už jsme možná trochu moc odbočili.
Jestliže budu mít doma tu D700 a budu s tím chtít fotit rally, tak nebudu přemýšlet o tom, jestli to půjde nebo ne. Půjde to v každém případě.
Jestliže ale chci fotit rally a uvažuji o tom na tohle koupit D700, tak bych se nad tím ještě dobře zamyslel.
Co tak zde čtu, tak D3s je
Co tak zde čtu, tak D3s je asi top mašinka? Vím, patří do nejvyšší řady Nikonu, přesto můžeš odhadnout, jak k tomu mohlo dojít? Bojím se zeptat na její pokračovatelku D4, o té se zde tolik nebásní nebo sem si možná nevšiml. To konstruktéři ještě nebyli ovládaní manažery, co v jednom oku mají dolary a ve druhém grafy v červených polích hrabivosti?
Mám tušení, jen hádám, že D700 vznikla ve stejnou dobu a o ní se zde píše taky v pozitivech, ale taky, že vznikla "omylem", že si s ní Nikon podřezal větev u jiné, dražší DSLR a že to už neudělá.
Zároveň je smutné, že s D3s si troufneš na ISO 8000 (raději 6400), ale u D810 jen do 3200. Na co potom vlastnit D810 (mimo více dat a předpokládám větší DR), když i ořezy nemusí být to pravé, jak si zde taky psal, což chápu, focení založené jenom na ořezech je špatné uvažování, jak si mnohdy někdo myslí, že jenom kvůli tomu ty kýble megapixelů jsou (někdy to holt nejde, když neumím lítat). Ne že bych FX kupoval, tudíž potřeboval radu, ale sem zvědavej. Díky za odpověď
D3s je stavěná na reportáž a
D3s je stavěná na reportáž a tomu je uzpůsobeno to okolo, takže je počítáno s tím, že se bude často fotit v ne zrovna ideálních podmínkách a přístroj by si s tím měl umět co nejlépe poradit. D810 je s použitím zcel a jinde, ideální na krajinu, ateliér, atd. D3s a D4 jsou na tom hodně podobně. Vlastnil jsem D3s, kamarád mě neustále přesvědčoval, že bych si měl pořídit něco jiného a D3s mu prodat, jsem mu říkal, ať hledá jinde. Jenže před časem se mi naskytla možnost koupě D4 v neskutečném stavu. Za normálních okolností bych to neměnil, ale koupit D4 s nájezdem 6500 snímků, to je neskutečné. Skoro voněla novotou :-).Půlka věcí nevybalená, dvě baterie a z toho jedna v originál krabici a ještě nevybalená :-). Takže D3s + objektiv šla kamarádovi a já za to pořídil tělo D4. Výstup je řekl bych stejný, ale přece jen D4 je na tom z mého pohledu o kousek lépe s AF. Možná je to subjektivní pocit, ale pracuje o kousek lépe. Ergonomie je hodně podobná, jen D4 má pár čudlíků navíc a co je fajn, jsou podsvícená tlačítka.
pochopitelně se snažím vždy
pochopitelně se snažím vždy fotit na co nejnižší ISO, takže ISO 3200 je poněkud méně časté a do přítmí lesa spíš vezmu D3s, ale mám vyfocené ledňáčky na D810 a jsou z toho fotky, že by sis sednul na prdel a ty detaily, to je lábuž.
Takže i D810 má co nabídnout. Tak jako traktor, bagr, rodinný kombík, každý na něco jiného a ve svém oboru machr.
Co více dodávat.
D700 je bratříčkem D3 nikoliv D3s, D3s šla ještě dál a měla vyjít později než vyšla, právě kvůli prodejům D3 kvůli D700 ...
Jinak jsem fotil v hale floorbal s D4 a D700. ISO lítalo okolo 2500 - 4000 u obou strojů. Na první pohled na monitoru rozlišení 1900x1200 NEPOZNÁŠ který snímek byl pořízen tím či oním! Proto zdejší diskuzi na téma okolo D700 sleduji s úsměvem a problémy bych hledal úplně jinde ... :-)
Mě se AF na rally auta chytá
Mě se AF na rally auta chytá tak z 85% (u D7000), nicméně jak jsem letos fotil jednu akci v noci pod umělým osvětlením - lyžováním (zde ukázka: http://radekcaga.wz.cz/2016_citycross.php ), tak jsem si s D7000 sáhl na úplné dno, přitom se mi během focení zdálo, že to ostří výborně, ale doma byl celkem velký odpad (cca 80% delete na f/2,8) a expoziční čas jsem se snažil držet 1/500s a kratší ...
Neviděl bych nějaký zásadní
Neviděl bych nějaký zásadní problém s ostřením ( občas je to zaostřené jinam, ale to je i věcí, kam jste ostřil). Zásadní problém je tady s šumem a časem. U některých snímků to vyžadovalo evidentně menší hodnotu ( to nešlo, protože už takhle je to tmavé). To se týká těch širších ohnisek.
Tam kde je tele je zase problém s časem. Pomohl by kratší čas. To ale už nešlo, protože jste byl na hranici s ISO.
I u té fotky auta by myslím nevadilo zkusit F3,5 , místo 2,8. Možná by zůstaly v HO zadní kola auta a na popředí, pozadí by se mnoho nestalo.
Ale těžko takhle experimentovat, když nemáte k dispozici žádnou rezervu v ISO.
Z mého pohledu toto vidím asi jako hlavní důvod, proč nejít do té D700. AF horší nebude. ISO lepší nebude.
Moc vám nerozumím, rezervu v
Moc vám nerozumím, rezervu v ISO mám právě skoro vždy, chci mít max. oddělené pozadí, zadní kola v HO nejsou důležité, ale to je úplně jedno. ..... Od začátku celé této diskuze mě zajímá dynamický rozsah snímače a rychlost AF. ISO NEŘEŠÍM !!! Protože chci mít fotky vykreslené, bez podexponovaných stínů a přeexponovaných světlých míst. Mám mimo jiné D300 a ta je chabrus na snímač, v porovnání s ní je D7000 z pohledu snímače úplně jiný level. => D300 vs. D7000 je papírově podobný rozdíl, co D700 vs. D610 => v obou případech má jedno tělo lepší AF a druhé snímač => z toho plynou moje obavy.
Dynamický rozsah zjistíte
Dynamický rozsah zjistíte snadno z technických patametrů. Na tom není třeba nic dál řešit. Rychlost AF se vůbec neodvážím nějak prognozovat. Mám k dipozici i D7200( fotí s tím syn). Ale aby jste tohle mohl nějak srovnávat, musel by jste testovat vždy konkrétní sestavu tělo - objektiv a to následně porovnávat. Dost složité a proto většinou v recenzích je to o dojmech, že to ostří rychleji, nebo pomaleji. Zcela vyjímečně to někdo seriozně měří.
Můžete vyjít i z technických parametrů modulů AF . Novější modul osazovaný do těl vyšší řady, nebude horší, než starší typ. Minimální váhu bych přikládal tomu, co Vám tady napíšeme o svých pocitech jak co ostří.
( Kolik je rozdíl DR mezi D700 a novější řadou těl už tady myslím někdo psal- rozdíl cca 2EV je už viditelný )
No to jste trefil myslím
No to jste trefil myslím přesně s tím AF, je to logické, nicméně je potřeba upřesnit několik pojmů: "Vyšší řada" ... je jasné, že AF v D750 bude lepší, než v D700 (papírově), ale když do toho zapojím D610, která přecijen je očesaná snad ve všem, toď otázka (proto to zde veřejně řeším). Takže 51 bodový Multi-CAM3500FX (D700) vs. 39 bodový Multi-CAM4800 (D610) je hold otázka ? ... nicméně jak kolega výše upozornil, kromě spolehlivosti AF je ještě jeden problém a to rozložení AF points, ten rozdíl je celkem velký, na druhou stranu si říkám, že to má 24MPx, takže v krajních případech je z čeho řezat ... nicméně je to další kritérium, které jsem si hned z kraje neuvědomil ...
Nenechte se mást např. těmi
Nenechte se mást např. těmi 24 MPix. To není 2x lepší než 12 MPix. Myslím si, že za současného stavu technologie je hranice kolem 20 MPix tak maximum, aby to mělo skutečně přínos ( na sport atd.). Takže s těmi výřezy to bude chtít stále rozumně.
K těm modulům CAM. Já si myslím, že konkrétně v tomto případě je lepší CAM3500FX než CAM4800. Za optimum ale považuji to samé jako kolega - nové moduly v D5 a v D500. Hlavně kvůli těm křížovým bodům do stran.
Já D500 taky považují za
Já D500 taky považují za optimum (myslím, že úplně všichni, co tady jsou, to považují za ideální), ale tohle nebylo a není předmětem této diskuze (myslím jako D500 apod.). ... "Já si myslím" (ve smyslu "myslím si to, ale ještě jsem to nezkoušel") nemám v recenzích rád a osobně mě to výběr myslím že neusnadní. ...
http://froknowsphoto.com/nikon-d600-review/ zde jsem našel recenzi, sice je ne úplně na 100% rozumím, nicméně tam pán srovnává D600 a D700 a z těchto dvou by dal přednost D600, má tam i na flickeru ukázky, řekl bych ukázky extrému, který může nastat => tma a nepředvídatelný pohyb. ...
jak píše JMalík, recenze jsou
jak píše JMalík, recenze jsou jedna věc a praxe druhá. Nehledě na to, že když mi někdo řekne, že by recenze měla být taková či maková, tak to také dokáže člověk šikovně recenzovat či k něčemu nepřihlížet nebo to opomenout. Já mám jednu recenzi ze sobotního večera. Vydal jsem se fotit galavečer boxu v Plzni. Box jsem nikdy nefotil. První krok byl zajistit si akreditaci jako RING PRESS a ne jen na střídačku (bylo to na zimáku). To byl docela oříšek, ale podařilo. Pak přišlo na řadu vše ostatní. Z mého pohledu je to doposud asi nejhorší sport, co jsem fotil, tedy na techniku focení. Vedle mě fotila nějaká slečna, německy hovořící, ale asi to byla nějaká přítelkyně jednoho z boxerů. Ta měla D600 a prakticky se nechytala, ale nebylo to rozhodně tělem, nýbrž tím, že to prostě nedávala. Ovšem abych tu nehanil slečnu, tak já jsem na tom nebyl o moc lépe. Neustále se pohybující boxeři a neustále se kmitající ruce. TAkže i když se člověk snaží ostřit na obličej, tak neustále mávají rukama, které AF dokonale matou (i když si člověk nastaví nejdelší reakci činnosti AF při C režimu), tedy tak, aby hned při prvním mávnutí v rovině zaostření nepřeostřoval. Takže oni se pohybují jak šílenci, neustále mávají ploutvema a fotograf je v podhledu, takže při každém pohybu mu do objektivu svítí jiný silný reflektor. A pak ještě je potřeba rychlý čas. Takže ideálně 1/500, super by byla clona alespoň 5,6, aby byla alespoň nějaká hloubka ostrosti, jelikož při cloně 2,8 je to hned rozostřené. Ovšem když se tohle vše nastaví, tak ISO letí vzhůru raketovým způsobem. Tady pak jsou ty výhody D4 (D3s). Můžu si dát rychlejší čas atd. Jelikož to je stále použitelné i při vysokém ISO. Většinou to bylo ISO 6400. Ale opravdu největší oříšek je AF a dokázat mít ostré to, co je třeba. Takže říct, že jdu s tím či oným na sport, to dost dobře nejde a fakt to chce mít to zmáklé i jako sport. Tam kde jsou limity těla, tak to chce obejít. Dokážu si třeba představit, že si někde na rally manuálně předostřím na horizont a když to tam přijde, tak to tam pošlu na první dobrou.
A když pominu tu technickou stránku věci, tak člověk musí mít fakt štěstí, aby chytil fajn záběr. Z těch TOP, co bych zařval jo, tam mám asi 5, tedy takových kdy má někdo rukavici v úsměvu a tvář deformovanou od té rány, okolo odlétávají kapky potu, ale není to ostré, takže koš. Něco se povedlo, to ano, ale vyloženě nadšený nejsem. Mám tedy s boxem poněkud nevyřízené účty a musím tam vyrazit znovu :-). Jinak jako sport, je to docela divočina. Hned ten první ostrý zápas tam borce poslali na zem a šel jak šraňky, normálně ho vypnul a on se odporoučel už jako bezvládné tělo. Snad 10 minut ho probírali v ringu z bezvědomí. To jsem ještě nikdy neviděl, to byl fakt mazec, doktoři, trenéři, no nic moc. Pak nosítka a převoz.
Tak jasně ... box je řekl
Tak jasně ... box je řekl bych úplný extrém, který prověří AF úplně dokonale ... v tomto ohledu je rally úplná sranda a s těmi horizonty nepřehánějte, nejsme ve Finsku ... tady najdete tak maximálně nějaký hrbol uměle vytvořený pořadateli :-D ... Jak říkám, s D7000 nemám žádný výrazný problém, občas na bílých autech, ale na to mne upozornil výrobce v návodu, že na bílou se AF špatně chytá, proto ostřím na chladič a pokud si člověk pohlídá bod a soustředí se, tak to vyjde jako třeba zde: http://www.rally-mania.cz/fotogalerie/2016/1422/1422_rally_cup_koprivnic... clona f/2,8 a fotka na můj vkus je ostrá ... auto se pohybuje předvídatelným pohybem a pozvolným (byť třeba jede 120km/h atd.) , takže pokud nemáte sklo vyloženě pomalé, tak i s Nikonem D7000 se dá dosáhnout téměř ideálního výsledku :-).
sice off topic, ale po delší
sice off topic, ale po delší době fotka tady, na kterou se dá koukat :-)
Když ona galerie tady nestojí
Když ona galerie tady nestojí za nic... Nikdo sem fotky neuploaduje. Což je veliká škoda.
jj, naprostý souhlas. Já sem
jj, naprostý souhlas. Já sem do galerie vůbec nechodím. Galerie špatně ovladatelná, nepřehledná, atd.
Protože tady upload moc
Protože tady upload moc nefunguje, prohlížení ještě míň...
A i tak si myslím, že jsou na prezentaci fotek specializované servery, takže není potřeba je duplikovat.
určitě zajímavá zkušenost.
určitě zajímavá zkušenost. Vzpomínám si na uvedení D4, kdy právě jedna z reklamních fotografií byla z boxu. ISO bylo tuším 6400 a 1/500. Sklo f2.8 se jaksi předpokládá automaticky.
jo, je super, že to technika
jo, je super, že to technika takto umožní, pak už je to jen v oku a v rukách, takže jak se říká při řízení, že problém bude někde mezi volantem a pedálama, tak tady platí, že je to někde mezi tělem a podlahou :-). Ale jinak super a nějak zklamaný nejsem, použitelné fotky jsem pořídil, ale fakt nyní smekám před každým, kdo má z boxu fotky jako břitva :-).
......"Já si myslím" (ve
......"Já si myslím" (ve smyslu "myslím si to, ale ještě jsem to nezkoušel") nemám v recenzích rád......"
Asi to je reakce na mě ( i když se netýká recenze). Je mi 58 roků a už jsem životně poučený o něčem kategoricky vyhlást: "Je to přesně takhle!" (i když jsem to zkoušel).
Někdo tady třeba psal jak se super drží tělo XX proti tělu YY. To je jenom pocit. Někdo jiný s jinou velikostí dlaně, prstů, bude mít pocit opačný.
Atd.
D600 má výbornej snímač,
D600 má výbornej snímač, pokud zrovna není od oleje a zbytků závěrky....
to samé platí o D610. D750 ho má ještě o kousek lepší. Opravdu to jsou snímařče jedny z nej. Škoda jen v jakých tělech tkví :-(
2EV v DR jsou sakra vidět,
2EV v DR jsou sakra vidět, ale pokud jsme fotografové a měli bychom umět pracovat se světlem, tak se postavím tak, abych nebyl pod takovým tlakem na DR. Donedávna se nefotilo ničím co by mělo víc jak 10-12EV DR rozsahu a taky to šlo .... a to nemluvím o filmové éře ...
No právě, podle "papírů" jsou
No právě, podle "papírů" jsou ty 2 EV "jediné" (pak ještě poloviční rozlišení v porovnání s D610), čeho se bojím ... Řeknu to asi takhle, začínal jsem před 7 lety na D3000, v protisvětle se s tím auta defakto nedaly fotit, proto výběr místa bylo kritérium číslo jedna. ... Po přechodu na D7000 tohle odpadá a je mi v podstatě úplně jedno (z99%), kde stojím, nikde nic neřeším a i v přímém protisvětle se z toho RAWu dá dostat poměrně hodně. Co se týká míst, tak na rally mám coby akreditovaný fotograf sice neomezené možnosti, nicméně do riskantních míst pochopitelně nejdu a né všude je okolí takové, kde by se dala zvolit ideální pozice z hlediska světla, dost často by to bylo na úkor např. zajímavého úhlu pohledu a kompozice ...
Vyřešil bych to tak, že bych
Vyřešil bych to tak, že bych si D700 na týden půjčil.
"...jsme fotografové a měli
"...jsme fotografové a měli bychom umět pracovat se světlem, tak se postavím tak, abych nebyl pod takovým tlakem na DR...."
Kdysi (ještě na klasický film), jsem fotil kamaráda jak přistává s motorovou tříkolkou (rogalo) za silného větru do protisvahu. Na výběr místa jsem měl cca půl hodiny. Celkem dost času. Nakonec jsem si lehnul do jediného vhodného místa do takové strouhy ve svahu. Tam bylo dost pravděpodobné, že mě nezasáhnou trosky až to tam zkusí přizemnit. Z fotografického hlediska to bylo všechno špatně. Tak to i dopadlo. Tenkrát by to zachránila změna místa, ale to by bylo asi po mně, nebo by pomohlo sériové snímání. To jsem neměl.
V tom rally to bude někdy podobné.
A i tak si lidi pred tema
A i tak si lidi pred tema fakt peknyma fotkama sedali na prdel :-)
D7000 má stejnou smůlu jako
D7000 má stejnou smůlu jako D600, byly prvními průkopníky ve svých kategoriích D7xxx a D6xx, tudíž nevychytané, akorát to chtělo dát mým rodičům informaci, že někdy v budoucnosti budou na obrázky existovat nějaké digitální DSLR Nikon, tak ať mě o několik let přenosí, že chci rovnou dokonalou D7200 za stejné peníze jako už historickou D7000, což se bohužel nestalo, spíš by mi nakopali zadek utrácet za něco tak nepotřebného!
Ac tady nekdo psal,ze D700
Ac tady nekdo psal,ze D700 oproti D7000 nic neprinese,tak musim nesouhlasit.AF je neporovnatelny a obrazova kvalita je i u te babicky o fousek lepsi.
Pokud neni clovek uplny bridil,tak se da i na ISO 3200.
Ovsem i tak se fotaku musi dodat svetlo a nespolehat jen na ISO
"......Pokud neni clovek
"......Pokud neni clovek uplny bridil,tak se da i na ISO 3200....."
Tohle mi není úplně jasné. Jak to myslíte?
Kolega říká, že D700 je
Kolega říká, že D700 je nejhorší tělo co kdy měl v ruce?
Možná, jestliže srovnává s D3s,D4,D5.
Skutečnost je taková, že D700 je možná nejlepší tělo ve své třídě co kdy Nikon vyrobil. Byla to amatérská alternativa k profi tělu D3.
Něco jako kdyby Nikon dal na trh současně s D4, nebo D5 těla D400,D500, ale ve verzích FF. Myslím, že tuhle "obchodní chybu" už Nikon víckrát neudělá :)
No, k té D700. Jako první Vás asi bude limitovat nízká citlivost čipu a pomalejší AF. V ovládání, rozložení ovl. prvků bych problém neviděl.
Já osobně bych do takhle vývojově starého těla dnes nešel v případě, že bych s tím chtěl fotit to co popisujete. 12 MPix taky není úplně málo, ale narazíte, když budete chtít pracovat s trochu většími výřezy ( a k tomu při těch fotkách co děláte dojde).
S D700 bude na to téma co chcete dělat větší procento odpadu než je nutné. S tím počítejte.
Prostě vzhledem k tomu tělu co máte teď se mi to nezdá jako výraznější přínos, jenom Vás opustí nějaké peníze.
Ale počkal bych si tady na reakce i ostatních, tohle může být zajímavé z hlediska různých názorů na věc.
(Odpověď jsem špatně přiřadil ke struktuře vlákna. Omlouvám se )