Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Nikon D300 a k němu nějaké slušné sklo
¨
Autor: hrabusj
Datum:
27. Červenec 2009, 20:35:50
Tak o tom, že si připlatím a dopřeju si D300 jsem již téměř pevně rozhodnutej.
jenže mám teď velké dilema co za sklo?
nabízí se mi
Tokina 16-50/2,8
Sigma 18-50/2,8 (stará verze)
Sigma 17-70/2,8-4,5
Tamron 17-50/2,8
Teď babo raď, největším favoritem je 16-50, už kvůli rozsahu 24-75mm.
Co by ste mi doporučuli vy? do 13 000,-
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
Doporučení
Ahoj, no nevím, jestli jde přímo o tento http://www.kabelmanie.cz/bateriovy-grip-pro-nikon-d300-d300s-d700/ každopádně mám s ním velice dobré zkušenosti. Doporučuji.
16-85 !
Výběr zoomových záklaďáků do 13000 je celkem dost, ale jak jsem někde četl, k tomu se hodí jen toto přirovnání: "koupil jsem si Mercedesa a chci ho obout na protektory"
Takže rozhodně doporučuji k těm 13 přihodit ještě dva a pořídit nového Nikona AF-S 16-85 VRII.
Záleží ale hlavně na tom, co se bude hlavně fotit, že?? Takže jako s další alternativou plně souhlasím s tím co napsal Tom X, tedy levný(ale na ty prachy hodně povedený)18-105 a k němu 35/1.8(rovněž levná a také hodně povedená)
Ale 16-85 je prostě 16-85. A kdyby nestačilo 85mm, tak 18-200 Nikon.
Všechny tyto objektivy jsem měl takže píšu trochu i z vlastní zkušenosti.
D300 a skla
Dobrý den,
k D300 mám
Nikkor 70-200/2,8G AF-S VR vynikající
Nikkor 50/1,8 do tmy :-), vynikající a levný
Tamron 18-50/2,8, dobrý, levný, nejčastěji v akci
... na další šetřím
mrkněte na www.makofoto.cz
hrabusj
tamrona jsem zkoušel ale moc mi nesednul... asi kus od kusu
nikor 16-85 VR DX
nikor 16-85 VR DX
jasné
tohle si k němu budu nakonec pořizovat
...
přes známého , nesmím uvádět zdroj.
16-85
Tak asi půjdu do D300 v kombinaci s 16-85mm Nikkor. Jen ja jsem koukal - vyplatí se to brát zvlášť tělo a objektiv než kit.
zlatá slova ...
... jen mi řekni kde budeš kupovat. Také sháním starou dobrou D300 (nové s-ko nechci). Projel jsem většinu českých e-shopů co na netu je a nikde momentálně D300 nemají . Dle infa přímo od od Nikonu není už ani u nich v centrálních skladech. Takže babo raď :-(
tak už je doma ...
... v pátek dorazila a to v kitu s Nikkor 16-85 VR . Díky za tipy kde koupit , nicméně na Pixmánii bych koupil tak maximálně nějaké příslušenství (nemám v ně důvěru) , Oehling je zbytečně drahý (skoro u všech položek které jsem hledal). Zkoušel jsem hledat a kombinovat i tělo zvlášť a objektiv zvlášť ale ani to nebylo výhodné , nakonec nejlevnější variantou byl celý kit (i když i ten několik let po zahájení prodeje taky nebyl nejlevnější :-( , ale to bych toho asi chtěl moc )
nedůvěra
Proč nedůvěra v Pixmanii? Nakupuju tam od roku 2004, nikdy nebyl problém. Až na to, že jim to trvá asi týden.
re:
jenom pár poznámek a postřehů z vlastní zkušenosti s Pixmánií(tedy ne jedna paní povídala):
1)dodací lhůta tragická , není problém čekat na dodání několik týdnů , přestože je zaplaceno a stav na webu "skladem"
2)komunikace s jejich "operátory" tragická, odpovědi se člověk buď nedočká nebo ho to stojí spoustu času a urgencí. Pravidelně reagují až po 3 urgenci
3)web absolutně nepřehlednej, obchodní podmínky nepřehledné a neprůhledné a navíc info o těchto podmínkách je asi na 10 různých místech , kontakty na operátory či získání info předem nemožné
4)o smlouvě o bezpečné koupi ani nebudu mluvit
5)reklamace (jediný bod který není z mojí zkušenosti ale kolegy který přes ně kupoval Canona 40D) - po téměř 14 denní komunikaci , co je potřeba vyplnit, kam co poslat a co udělat , vše udělal a po 2 měsíční čekací době a 5 urgencích se dozvěděl že celý proces je na začátku a nakonec peníze zpět obdržel až po dalším měsíci a několika dalších urgencích
Tolik Pixmánie - asi máte větší štěstí než já :-) , nicméně si myslím že je lépe pár stovek přihodit a koupit někde jinde ( nejlépe v CR) . Aby to ale nebylo úplně negativní s koupením nějakého příslušenství za pár stovek nemám problém , ale objednat u nich věc za několik desítek tisíc ... asi bych se pár týdnů nevyspal
ještě levnější
32990,- mínus 5% do 14.8. zde http://www.pixmania.cz/cz/cz/970676/art/nikon/d300.html
http://www.oehling.cz/inshop/
http://www.oehling.cz/inshop/digitalni-nikon-1/nikon-d300-[id-162846].html Mají ho skladem
To je těžký, tyhle nevyvážené kombinace
Rozhodnutí pro D300 zajisté není špatné, ale k tomu dát kritérium objektivu do 13 000,- Kč je jako říci - koupím si Ferrari a které protektory na něj mám obout?
D300 má oproti levnějším strojům jako největší výhodu autofokus. Ten modul autofokusu se svou rychlostí plně projeví s objektivy jako je Nikkor AF-S 17-55/2.8 nebo ještě více třeba s Nikkorem AF-S 70-200/2.8 VR a podobně. S jinými pomalejšími Nikkory se projeví alespoň ve spolehlivosti, jako třeba s AF-S 16-85 VR, AF-S 35/1.8 atd. Rozhodně ultrazvukové Nikkor objektivy využijí D300 mnohem víc, než objektivy ostřené motůrkem z těla.
Tokina 16-50/2,8 je sice f/2.8 objektiv, ale kresba jinde, než uprostřed na plnou díru opravdu nenadchne. Navíc těžko říci jak to bude s přesností a spolehlivostí ostření. Nikon zcela určitě netestuje nové moduly autofokusu s ničím jiným, než s Nikkory.
Sigma 18-50/2,8 (stará verze) - no, Sigma, no... Zase těch f/2.8 je tam do počtu, pokud máš nároky na kvalitu obrazu. Opravdu nevím, jakou výhodu má kombinace D300 + Sigma 18-50/2.8 oproti třeba levnější D90.
Sigma 17-70/2,8-4,5 - tady už opravdu neznám důvod proč tenhle objektiv. Snad jen že je levný. Je opticky zhruba na úrovni Nikkora 18-70/3.5-4.5, přičemž novější Nikkory AF-S 18-105 VR a 16-85 VR jsou opticky zřetelně lepší. A světelnost je pouze papírovou výhodou, protože si zkus udělat snímky na f=17mm a f/2.8. Stejně kvůli kvalitě zacloníš a jseš minimálně na těch f/3.5 jako s Nikkory.
Tamron 17-50/2,8 - zase bych nechápal k čemu platit za špičkový autofokus a pak na něj dát Tamrona, který s tím bude pomalý a nespolehlivý. Opticky není špatný, když se povede, ale barevné podání objektivu, zpracování, ergonomie ... ke špičkové D300-ce ... fakt nevím
AF Fine Tuning je sice hezká vlastnost D300, ale pomůže pouze, když bude autofokus mít stále stejnou chybu na všechna ohniska a všechny zaostřené vzdálenosti u všech motivů a za všech světelných podmínek. To platí u některých Nikkorů, ale u Tokin, Tamronů a Sigem bych na to nevsadil ani zlámanou grešli.
Pokud ale chceš levný objektiv jako dočasné řešení k trvalé D300, tak to zkus, ale pravděpodobnost problémů je docela nepříjemně vysoká.
kdyby to bylo na me.
Ja budu kupovat pravdepodobne D300s nebo FX D700x
Rad bych ti poradil, pokud to opravdu myslis s fotografii vazne. tak nesetri na objektivech. Pokud chces neco z tech co si svybral kup si je jen 2nd hand. Neutracej za nove a pomalu setri na opravdovy Nikkor, ktery sice stoji 2000 Euro, ale vydzi ti mnoho let. Kdyz koupis sunku tak ji pak muzes zahodit. Lepsi kdyz si koupis 50mm 1.8 nebo drazsi 1.4
Ja mam
tokina 12-24 uplne super ale pro FX do budoucna se s ni muzu rozloucit.
Sigma 70-300 APO Macro II
Nikkor 18-70
Nikkor 60mm AFD Micro
Nikkor 10.5 fisheye
Vse na prodej........
Jiný nápad
Když za málo peněz, tak Nikkor AF-S DX 18-105/3.5-5.6G VR + Nikkor AF-S DX 35/1.8G. Tuhle dvojici bych bral bez rozmýšlení místo čehokoliv, co jsi navrhl.
Soudě dle měření na
Soudě dle měření na photozone.de se nezdá, že by z pohledu kresby byla tato dvě skla výrazně lepší než ta o nichž autor uvažoval. A zkreslení -1.70% u Nikkor AF-S DX 35/1.8G také není žádný zázrak. Snad jen ta clona, ale až do f3.2 je ostrý pouze střed, zatímco do krajů se obraz ošklivě bortí.
Já si nemusím číst photozone.de, já ta dvě skla vlastním
a nad kresbou Nikkora AF-S DX 35/1.8G na F1.8 jsem nevěřícně zíral a opakovaně jsem se koukal do EXIFu, jestli je to opravdu F1.8. Do 80% vzdálenosti střed - kraj je na plnou díru ta nová pětatřicítka ostrá jako břitva. Nevím o žádném objektivu, který by byl na F1.8 co do kresby lepší. Zvláště mezi relativně širšími objektivy aby pohledal něco, co se může ostrostí té 35-ce na F1.8 rovnat. Díval jste se vůbec na photozone.de? Kraje na plnou díru "very good" a na F2.8 i rohy?
A když na photozone.de srovnáte Nikkor AF-S 16-85 VR s těmi ostatními 4 skly, tak nevidíte lepší výsledky? Já jo. A především jsem ale psal o spolehlivosti ostření se špičkovým autofokusem D300.
Věc se má tak, že já tu
Věc se má tak, že já tu pětatřicítku mám, mám ji na D300 a nemohu si pomoct, čekal jsem viditelnější rozdíly oproti seťáku 18-135. Výsledek bohužel odpovídá měření na Photozone.de. MTF mluví jasně, to žádné řeči o řezající ostrosti nezmění a odchylku o +/-1% nepovažuji za důvod proč by mezi dvěma objektivy měl být trojnásobný rozdíl v ceně.
Jsem si vědom toho, že má očekávání v kresbě Nikkor AF-S DX 35/1.8G mohou být naivní, ale upřímně, kdo pozná na fotce A4 rozdíl mezi dvěma objektivy? Otestoval jsem si to a vytiskl si dva snímky udělané jak 35kou, tak 18-135 za stejného nastavení, tj. F5.6. Nikdo nepoznal rozdíl a to nejen ve středu, ale i v rozích.
Rozumím argumentu, že síla tohoto objektivu je v "úžasné kresbě" na nízké cloně. Háček je, že nízkou clonou se obvykle fotí proto, aby byl zaostřen focený objekt a díky nízké hloubce ostrosti bylo vše okolo výrazně rozostřené. Obvykle se to týká rozostřených rohů. Když k tomu přidám, že ona řezající kvalita je patrná až na zvětšeninách od A3 výš, tak si musím klást otázku, zda za něco takového platit.
Závěrem bych rád řekl, že nikomu tento objektiv nerozmlouvám. Každé sklo si najde svého uživatele. Šetřil bych ale odsuzováním některých objektivů a naopak vynášením do nebe jiného užíváním superlativů jako "řeže jako břitva" a současně přiřazování objektivů fotoaparátům na základě kresby v etrémních rozích, když v 90% plochy obrazu mají dva objektivy kresbu srovnatelnou.
Promiňte, ale nestačím se divit,
jak si tak čtu Váš příspěvek. Nabývám z něho přesvědčení, že Vám v lecčems uniká podstata. Takže samotná existence Nikkora DX 35/1.8G tu zajisté není proto, aby na cloně F5.6 porážel objektiv 18-135 rozdílem třídy. Moderní Nikkor zoomy jsou velice ostré a opravdu není třeba je na clonách F5.6 nebo F8 nahrazovat pevnými skly. Jenže ty zoomy mají obvykle světelnost f/3.5-5.6. A to opravdu ne každému stačí. Smysl té pětatřicítky je v tom, že je f/1.8. A to má dvojí využití, jak k použití za nedostatečného osvětlení, tak k dosažení malé hloubky ostrosti na relativně širokoúhlejším záběru, což je jak známo obtížnější, než u teleobjektivu. Většina ostatních širokoúhlejších vysoce světelných skel je buď velice drahých a/nebo jejich kresba na plnou díru je slabší. A ono jde o to, abychom mohli vyfotografovat perspektivu s větší hloubkou prostoru, se "vstupováním do děje na scénu", kde můžeme malou hloubkou ostrosti zvýraznit fotografovaný objekt, což kromě zmíněného akcentu ještě více zvýrazní onu perspektivu. A k tomu je zapotřebí, aby hloubka ostrosti a fotografovaný objekt řezavě vystupoval z bokehu, tedy z rozostřeného okolí. Onen zaostřený objekt bude málokdy uprostřed z důvodů přijatelné kompozice, ale tatéž nebude většinou v rohu, ale třeba ve zlatém řezu nebo tak nějak. A ve zlatém řezu ještě tato 35-ka na plnou díru spolehlivě kreslí hodně ostře. Koupil bych si ji dokonce i kdyby vůbec neuměla vyšší clonová čísla než třeba F4 a myslím, že jsem ji vždy použil výhradně v rozsahu F1.8 - F4, na F1.8 v drtivé většině, proto jsem si ji koupil. Mám dokonce i 17-55/2.8 a přesto se mně vyplatilo za pouhých 5000,- Kč tu 35-ku koupit kvůli cloně f/1.8, protože ani s 17-55/2.8 tak krásně malou HO na relativně širší perspektivě neudělám. No a to, že skoro nic neváží, je příjemný bonus navíc. No a pokud mě stála za to i kvůli clonovým číslům pod F2.8, tak majitelům 18-něco určitě stojí za to kvůli clonám pod F4, případně pod F5.6 když bereme v úvahu i rozdíly v kresbě na dejmetomu F4. Víte jaké šílené sumy se platí u jiných objektivů za světelnosti f/1.4 nebo dokonce f/1.2 ? Chápete, že si někdo připlatí desetitisíce na 2/3 EV navíc? A dělá to kvůli bokehu. A tady máte skvělých f/1.8 za pouhých 5000,- Kč a na rozdíl od 50/1.8 opravdu plně použitelných a samozřejmě širokoúhlejších, než 50-ka na cropu.
I já jsem si tu 35ku pořídil
I já jsem si tu 35ku pořídil ze stejného důvodu jaký uvádíte i Vy. Ovšem tento ohniskový rozsah se hodí pro dost specifické použití. Leckdo jej označuje za ideální pro street nebo portrét. Upřímně, pokud chci na ulici vytáhnout někoho z davu, používám 70-200/2.8 no a na portrét vlastně také, protože jinak musím fotografované osobě vrazit objektiv téměř do obličeje, abych dosáhl téhož efektu jako s teleobjektivem, přičemž to tele mi zajistí ještě lepší oddělení objektu od okolí.
Jak jsem psal v závěru svého předchozího příspěvku, objektiv jako takový neodsuzuji, ale opravdu nerad slyším slova o řezavé ostrosti, která mnohé neznalé vede k tomu, že si objektiv zakoupí a pak se diví, proč nevidí rozdíl mezi svým plastovým seťákem a "super" sklem co má řezat jako břitva. Okolo mě je pár takových lidí, kteří si zakoupili nějaký objektiv označený podobným superlativem a pak, tězce zklamaní přišli za mnou a chtěli poradit co dělají špatně, že nevidí onu břitvovou řezavost. Když jsem vše vysvětlil stejnými argumenty jako Vy, tak vlastně netušili o čem je řeč, čímž pádem měli pocit podvedení nebo si připadali jako hlupáci, protože pokud tu fotku nehodí na větší formát, nepoznají kde je síla jejich nového objektivu.
Není to tedy o tom, zda mi uniká kouzlo objektivu 35/1.8G, tj. přijatelná kresbě i na nízkých clonách a přitom za dobrou cenu, ale chtěl jsem upozornit, že může být i jiný pohled na to, čemu někdo říká kvalita a označuje ji různými superlativy.
Sigma
Já mám zkušenosti/celkem pozitivní/ se Sigmou.AF je s nimi často rychlejší než s Nikkorem,jsou spolehlivé co se týče vyrovnané kvality obrazu,ale celkově je obraz o něco horší než s Nikkorem a také u Sigmy platí:co kus, to originál.Je to na tobě-každý upřednostňuje něco jiného.Já bych Tamron nekoupil ani omylem,ale spousta lidí je s nimi spokojena a ví proč.Tokina není špatná,ale obraz se mi zdá trochu horší.A nezapomeň,že neoriginál skla pasují k různým značkám různě.Např.Sigma daleko lépe spolupracuje s Nikonem,než s Canonem.
třeba Tamron?
Řekl bych, že by bylo nejlepší si s každým z objektivů udělat pár fotek (s D300). A teprve podle nich se rozhodnout.
Já mohu doporučit Tamron 17-50/2,8 a to kvůli obrazové kvalitě. Z D300 jej teď v podstatě nesundávám. Mám jen jednu výhradu - předním členem se objektiv adjustuje. A vzhledem k tomu, že je na něm i závit na filtr, je třeba se k němu chovat ohleduplně při nasazování a sundávání filtrů.
Objektiv mám asi 2 roky (nebo už 3?), a slouží naprosto skvěle. Nedávno se mi přední člen uvolnil (kupodivu to mělo neznatelný vliv na kvalitu většiny fotek) a byl jsem nucen jej dát do servisu. Upevnění předního členu + seřízení - cca 1500 Kč (prý bude držet lépe než předtím).