Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
18-55 vs. 18-105mm
¨
Autor: Stig001
Datum:
20. Leden 2011, 20:07:29
Dobrý den:
Neznáte někdo nějakou internetovou stránku, kde je porovnání mezi objektivy: 18-55 a 18-105 mmm . Nejlépe tu, kde jsou stejné snímky focené oběma obj. (abych lépe porovnal rozdíly) a v co možná nejvyšším rozlišení ........ Protože uvažuji o výměně, ale nevím, jestli jsou mezi nimi velké rozdíly - Zajimají mne především nízké ohn. vzdálenosti.....
Děkuji
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
ahojte, tak po veľa
ahojte, tak po veľa preštudovaných večeroch na vašom Nikon fore, som sa rozhodol a objednal N90 spolu s 18-105.Doteraz som sa čo to naučil na Fuji FinePix F6500XD, ten už je páá.
Dúfam, že new mašinku zvládnem.
Pekné Veľkonočné sviatky ;)
před časem jste tady
před časem jste tady probírali kvality seťáků, teď vyšel test na photozone na 18-55 a není to propadák, kromě mechanického provedení http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/397-nikkor18553556vr
Já neříkám, že je lepší ....
Já neříkám, že je 18-55 lepší (celkově) má jen lepší ostrost a vůbec optickou kvalitu. Na strankach photozone dostal 3.5 hvezdiček z opt. kvality a 18-105 dostala jen 3 a 55-200 má taky 3.5 a vůbec když si ty testy porovnám třeba tu 55-200 tak na všech ohniscích a zákl. clonách má optickou kvalitu EXCELENT na středu VERY GOOD na okrajích, takže po této stránce nevím, co je na nim špatné ... (já jsem s ní max. spokojen) ... Uznávám, že na okrajích jsou oba trošku slabší než 18-105 ka ....
Samozřejmě 18-105 má spoustu výhod (ale né optických, alespoň to z toho testu plyne) ale ty výhody, které má já nevyužiju, takže ho ani nepotřebuji.
Re: 18-55 VS. 18-105MM
Lidé se vyjadřují pejorativně o setových objektivech. Častují je názvy jako "plasťák", slovo "seťák" vyslovují s despektem. Ale proč? Kdo si ten zatracovaný seťák zkusil, tak pokud se kresby týče tak si nemá nač stěžovat. U Nikonu rozhodně ne.
Jistě, můžeme jim vytýkat rychlost ostření, především za špatných světelných podmínek nebo rychlých dějů (automobilové závody, sálové sporty, balet apod.), ale to je tak všechno. Je však potřeba si uvědomit k jakému použití byly tyto objektivy vytvořené. To je jako by někdo vyčítal Trabantu, že nemá jízdní vlastnosti Porsche.
Dle všech hodnocení, s ohledem na to jakými objektivy jste vybaven a vzhledem k tomu, že vám nevadí plastový bajonet, absence prachovky ani otáčející se přední člen, tak nevidím důvod k jakékoliv výměně.
Každý by si měl pořídit takový objektiv, jaký potřebuje a ne se poměřovat s ostatními a mít pak pocit méněcennosti. Setový Nikkor 18-55/3.5-5.6 VR je velmi slušný objektiv a výměna za jiný by měla proběhnout pouze tehdy má-li majitel pocit, že mu v něčem nestačí.
photozone.de
Tady najdeš laboratorní testy http://www.photozone.de/ Velké rozdíly mezi nimi na širším ohnisku nejsou. Oba jsou velmi dobré. I když přecijen podle těch testů je 18-105 o něco ostřejší v rozích. Ale není to nic zásadního. Podle mě by byl rozumější upgrade až Nikkor 16-85.
No opticky jsou na tom ...
Odborník v jednom e shopu říká, že 18-105 a 16-85 jsou na tom OPTICKY stejně, liší se jen rozsahy a mechanickým provedením (bajonet, "volnost" při ostření - jestli je mezi částmi objektivu vůle nebo krásně sedí , atd.) ale tak jestli je ta 18-55 a 18-105, pak mi přijde zbytečné ji mít ... o rozsah se mi nejedná, protože mám 55-200 a ten kreslí výborně a na víc 35mm f1.8c .... takže by mne opravdu zajímaly nižší ohniska a clony cca f7 - f11 + max clona cca f22 ...
Ano, opticky je 18-105 prý
Ano, opticky je 18-105 prý úplně stejný jako 16-85 - ten je ale lepší v mechanickém provedení...
No, není :-)
16-85 VR má podstatně, ale podstatně menší chromatickou aberaci, také má 3 ED členy na rozdíl od 1 ED členu u 18-105 VR.
16-85 VR se 2 asférickými členy má na 16 mm podstatně menší geometrické zkreslení, než 18-105 VR na 18 mm.
Taktéž vyrovnanost ostrosti je u 16-85 VR trochu větší, než u 18-105 VR.
Velmi často se podceňuje zpracování a z něj vyplývající cena. Spoustu lidí má pocit, že když s objektivem zrovna nemlátí o zem, tak plasťáček za 5 000,- Kč je vlastně totéž jako kvalitní objektiv za 40 000,- Kč. Jednoduché pevné sklo v plastu, pokud se povede, může mít i většinu kusů opticky povedených a slušných pár let vydržet, jako je tomu například u Nikkoru AF-S DX 35/1.8G. Ale tyhle základní zoomy mají docela komplikovanější konstrukci, u které stačí blbá souhra tolerancí a hned tady máme špatný kus. A jak se dá za těch pár let vyčíst z nejrůznějších zpráv po světě, tak 16-85 VR je hodně chválený a opticky špatných kusů je relativně málo. Jsou, ale relativně málo. A udělat správně rozsah 16-85 mm je podstatně, ale podstatně těžší, než 18 - 105 mm. Kolik máme napříč značkám opticky povedených zoomů se začátkem 16mm, tedy 24mm ekvivalent ? To máme toho Nikkora 16-85 VR, pak je tu Sony Zeiss 16-80 mm, který ovšem stojí podstatně víc a má dost děsnou chromatickou aberaci, ze Sony 16-105mm jsem viděl dost hrozné obrázky na testu dpreview.com, o dost dražší Canon 15-85 IS, na který se dlouho čekalo, je trochu horší, Pentax 16-40/4, Pentax 16-50/2.8 i Tokina 16-50/2.8 na odpovídajících clonách nemohou vůbec soupeřit kresbou do krajů přestože jsou kratší, hodně dobrý je drahý Olympus 12-60, ale tam už zase hrají roli jiné poměry kvůli malému zachycovanému výřezu. Nikkor AF-S 24-70/2.8 musí být na svou kvalitu hodně drahý a krátký a přesto se neubrání problémům na 24mm, plnoformátové Canon a Sony-Zeiss ekvivalenty jsou na tom hůř. Příliš mnoho levných kvalitních zoomů s 24mm ekv. začátkem opravdu není a co se týče kvalita / cena, tak nevím, zda Nikkor 16-85 VR náhodou není absolutní špička.
No a na druhé straně se podívejte, kolik je všude levných objektivů 18-něco.
On ten rozdíl 16 mm a 18 mm na začátku je v náročnosti na konstrukci a zpracování hodně znát. Jsem přesvědčen, že kdyby 16-85 mm byl vyráběn tak levně jako 18-55 nebo 18-105, tak by to byl totální propadák.
Když se 18-55 a 18-105 náhodou povedou, tak můžou podávat velmi slušný výkon, ale těch nepovedených kusů je dle zpráv ze světa podstatně více, což je logické.
Plastový bajonet bych nechtěl, protože pokud se nerovnoměrně ošoupe, pak to zákonitě musí způsobovat FF nebo BF. Přísná kolmost osy objektivu na snímač a AF snímač je nezbytná, tolerance jsou v desítkách miliradiánů.
Má nověší generaci
Má nověší generaci stabilizace, AF s prioritou manuálního ostření, a především začíná na 16mm. I opticky podává o něco vyrovnanější výkon v celé škále ohnisek. Ale uznávám, že ne o moc.
Aby jsme si rozumněli ...
Aby jsme si rozumněli ... Já chci porovnat 18-55 s 18-105 a to při nízkých ohniskových vzdáleností z hlediska optického (kresba, ostrost, ...) ..... Takže jestli tomu rozumím správně, tak by se dalo říct, že 18-55 je skoro stejný jako 18-105 a ten je skoro stejný jako 16-85 ??? Z toho by mohlo plynout, že 18-55 je skoro stejný jako 16-85 :-D ??? Takže kde jsou ty velké cenové rozdíly ?? Je to jen v rozsahu ohn. vzd. a v KONSTRUKČNÍM PROVEDENÍ (Kovový bajonet, VR2, "vůle mezi částmi obj.) ... Mi se jedná jen o to, jestli bych si "polepšil" (koupí 18-105) co se týče ostrosti a kresby při 100% zvětšení a nizkých ohn. vzd. ? A nebo bych rozdíly skoro vůbec nepoznal??? ....Jestli je AF rychlý nebo pomalý; jestli rozsah končí na 105 nebo na 85; jestli má VR nebo VR2; ...; u mne nehraje velkou roli.
Díky
Zkuste se podívat sem
Zkuste se podívat sem http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?L... a pak si místo některého vyberte tu šestnáctku. Můžete měnit ohniska i clony a porovnávat kresbu uprostřed až v rohu zkušebního obrazce. Porovnávat lze spučasně jen dvě skla, myší přejíždíte doleva a doprava a šipka nahoře vám ukazuje na ojektiv.
Zajimavá stránka ...
Zkusil jsem jen tak porovnat 18-55 s 16-85 a u clon cca f11 se mi zdala ta 18-55 lepší (na středu) na okrajích je ta ostrost horší .... Ale zajimavé je si srovnat na http://www.photozone.de/ .... Z optické kvality tam vyšla na nejhůř ta 18-105 (3*) , pak 18-55 (3,5*) a 16-85 (4*) ... Takže nevidím jediný důvod pořízovat si tu 18-105ku - nevyužil bych její potenciál ... Samozřejmě jsem si vědom toho, že záleží na konkrétním kusu.
18-105
Ahoj,
já sám sem na tom byl podobně, shodujeme se i ve foťáku, sám mám D3000 a tenhle problém "upgradu" jsem sám asi pul roku řešil a nakonec sem šel do toho 18-105 a rozhodně nelituju.
105 má rychlejší ostření a tišší, neotáčí se přední člen, takže není problém s polarizákem a přechoďákama. Má lepší průběh světelnosti napříč ohniskovýmmi vzdálenostmi. je robustnější (což je také díky rozsahu). Je možné že sem neměl štěstí na kus u toho 55, ale ta 105 rozhodně líp kreslí. Prostě na tom objektivu shledávám jen samé pozitiva a nelituju těch peněz.
Vzhledem k tomu, že jak píšeš máš i 55-200 a pevnou 35 tak nevím zda to není zbytečné, na druhou stranu je to fakt univerzální objektiv s dost dobrým poměrem cena/kvalita.
To je sice pravda ...
To je sice pravda.... Ale uvedu to na teoretickém příkladu.... Představme si, že vyfotím fotku, a někdo mi řekne to je moc hezká fotka ... Když nepočítám technické provedení fotky a kompozici, tak se tomu člověku líbí to, jak je to ostré a jak to kreslí .....(Nikoliv to, jestli se mi přední člen točil, nebo ne; nebo jestli jsem měl plastový, nebo kovový bajonet; nebo jestli jsem měl rychlý AF ....) :-DD
Dívám se na to trochu z jiného pohledu než ostatní, ale teď co jsem se podíval na testy na photozone, tak jsem si jistý, že bych si tím nepolepšil (Z pohledu výsledných fotografií) ..... Jinak na nějakem webu jsem četl nějakého nespokojeného zákazníka 16-85ky a fotky, které tam dal, si myslím že by zvládla i 18-55 lépe ... (Pravděpodobně měl nějaký horší kus .... ale za cca 13 000 Kč nechápu, jak se to vůbec mohlo stát :-DD) A jak tu 18-55 všichni "shazují" , tak si myslím, že docela neprávem protože stojí cca 3500 a za ty peníze si "může" nějaký ten menší nedostatek dovolit :-D ...... Zajimavé je i to, že odborník na jednom eshopu mi doporučil 18-105 a řekl, že si tím polepším, ale opak je pravdou ..... To že je možná rychlejší, že se neotáčí, že má vyšší rozsah to je všechno pravda ale obávám se, že i tak trochu na úkor kvality obrazu ....
Takže všem díky, obj. jsem porovnal a zjistil jsem, že tudy cesta nevede :-D
Souhlas ALE
Souhlasím s tebou, 90% populace řeší u fotek zda je fotka pěkná či nikoli, zda je dobře komponovaná atd atd... ne jakym objektivem je focena, co při tom ten fotograf dělal a měl nasazeno atd..
Ale na druhou stranu, proč se teda dělají objektivy s rychlými AF když by stačilo ostřit manualně nebo si prostě počkat jestli až to objektiv zaostří a jestli zaostří to co sem chtěl? proč se dělají neotáčivé přední členy? kovové bajonety a další věci. Jak sem říkal, pro tebe jako pro člověka s 55-200 a pevnou 35tkou je to asi zbytečná koupě... Rozhodně nechci rozvíjet nějakou hádku a podobně, jen svůj názor prezentuju, ale nevnucuju.
Ovšem co mi nejde do hlavy, jak si může vůbec takový výrobce jako Nikon dovolit vyrobit rozdílné kusy?????? Proč se mám modlit při koupi abych trefil "správný kus"?? Obzvlášť u objektivu za 13 a více táců??? Tohle stejně asi nikdo nikdy nevyřeší... :o))
Máte pravdu, ale ...
Základ je mít kvalitní optiku ... To ostatní se dá nějakým způsobem kompenzovat např. otáčivý člen - řeším tak, že zaostřím, pak nastavím filtr a pak vyfotím, rozsah (jestli 16 nebo 18 .....) vyfotím dvě fotky vedle sebe a v PC je spojím, Plastový nebo kovový bajonet (18-105 má stejně plast) - Pokud se k objektivu chováte slušně, tak musí i ten plast. vydržet nějakou tu dobu (a když nevydží, koupíte rovnou nějaký obyčejný seťák, který v budoucnu bude jen a jen lepší); Rozsah nepotřebuji protože i ta 55-200 je lepší než 18-105 (zejm. na středu) .......... A jinak to hodně závisí na používáni (co se fotí) ... A já nejčastěji fotím krajinu, zvířata, detaily, """makro""", a občas nějaké záody např. rallye ....
A ty obj. co mám jsou na tyto účely dostačující (až na Makro) ... A abych to shrnul, tak radši ty peníze vložím někde jinde (např do nějakého kvalitního cpl filtru, kde vím, že výsledky budou rozdílné - neboť mám obyčejný cpl - FOmei) ...
Ale no tak...
Tak to se nezlob, ale takhle zoufale se snazit obhajit si svoje rozhodnuti uz jsem dlouho nevidel. Chapu Te, ze si chces omluvit to, ze se Ti nechce davat vic penez. Stejne tak chapu, ze pridana hodnota objektivu roste pomaleji nez jeho cena. Ale takovyhle - nezlob se na mne - pitomy okecavani je mimo misu. Cim drazsi objektiv (v ramci jedne znacky), tim lepsi. Tecka. Tobe se to nechce platit. Tecka. Vsechno v poradku, ale prosim uz dost podobnych nesmyslnych okecavani.
Ale vy mi vůbec nerozumíte ...
Ten objektiv 18-105 má celou řadu výhod (já to nepopírám) mezi ně patří např. velký rozsah ohnisek, přední člen se neotáčí při ostření. Asi i rychlejší AF. atd. ... Má i o poznáni lepší provedení a lepší zpracováni, než má 18-55ka. Na stránkách www.photozone.de je jakýsi odborný test obou a podle toho testu je opticky na tom lépe 18-55ka (ale ne o moc). Co se týče konstrukčního a mechanického provedení, tak na opak 18-105ka strčila 18-55ku "do kapsy" .... S tím "čím dražší objektiv, tím lepší" - máte 100% pravdu nikdy jsem o tom nepochyboval a ani nikdy nebudu. ... A jak jste napsal "že se mi za ten obj. nechce platit" tak je to částečná pravda ... Mi se nechce platit za "lepší konstrukční provedení, podstatně větší rozsah ohnisek, rychlejší AF, ... ale co se týče optické kvality, tak bych na tom byl "stejně", jako teď.
pak tedy OK
OK, tak jsme si to tedy vyjasnili. Ale neda mi to, abych jeste neco nepodotknul. Samotna opticka kvalita muze byt stejne, fajn (nevim, neporovnaval jsem tyhle dva), ale ono v realu zalezi take na tech ostatnich vlastnostech...z praxe: je velky rozdil mezi rychlosti AF u 35/1,8 a 18-70...prestoze opticka kvalita 35 je o rad vejs, tak mnoho fotek zkazim tim, ze nez zaostrim, je objekt pryc...bohuzel, tak to je...a kvuli teto vlastnosti mi neni opticka kvalita nic platna, pokud nestihnu zaostrit...i nad timto se tedy doporucuji zamyslet.
Samozřejmě na to jsem taky myslel ...
Samozřejmě na to jsem taky myslel ... ale já s tímto obj. fotím převážně krajinu a detaily a tam rychlost AF nehraje velkou roli (Ale s obj. 55-200 fotím třeba zvířata, rally, ... a tam ta rychlost je důležitá) ...... Někdo, kdo fotí nějaké "nečekané situace" a rychlé momenty, pak tuto vlastnost (rychlý AF) 100% využije.
No nevím, četl jsem několik
No nevím, četl jsem několik recenzí, ale nikde nebyl 18-55 lepší než 18-105 - ten naopak všude chválí jako velice povedený po optické stránce....
a 55-200 už vůbec ne - leda,
a 55-200 už vůbec ne - leda, že by se lišil kus od kusu, ale to u Nikona snad nehrozí..
Jo tak na to se nedá odporovat...
Nezbývá mi než souhlasit... :o)
Ano cenový rozdíl je mnohem
Ano cenový rozdíl je mnohem větší, než v optické kvalitě.