Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
D7200 vs D7100
¨
Autor: luvy
Datum:
24. Leden 2016, 16:08:03
Zdravím,
potreboval by som radu. Plánujem prejsť z D3100 na D7100, poprípade D7200. Ale neviem sa rozhodnut, po prečitani vela článkov, recenzii, stale neviem, či je až taký velký rozdiel medzi nimi, čo stoji za tie dve stovky, cennovy rozdiel. Poprípade niečo iné,... Max tak do 900-1000€. Fotím krajinky, portret, timelapse,...ziadny sport, wildlife.
Dakujem za kazdy koment.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
To samé se dá najít i u
To samé se dá najít i u neoriginálních skel Tamron 17-50/2.8 vs Tamron 28-75/2.8, Sigma 17-50/2.8 vs. Sigma 24-70/2.8, Sigma 10-20 vs. Sigma 12-24, o pevných předpokládám, že se nebavíme tam mě napadá snad jen Nikon 35/1.8 Dx za Nikon 50/1.8 G :) Zůstane výhoda FX, takže získám cca 1EV ( DOF a šum ) navíc při stejné světelnosti skel DX vs. FX .
... a nastane nevýhoda toho,
... a nastane nevýhoda toho, že 200mm je pak skutečně 200mm a ne 350mm na letadla. A makro je na FX na 2x větší ploše, takže obraz bude menší s problémem malé hloubky ostrosti. Každé má svoje.
reagoval jsem doporučením FX
reagoval jsem doporučením FX na žánry, které uvedl tazatel, kde je FX určitě výhoda :-) Nicméně myslím, že vzhledem k dnešním rozlišení FX snímačů není crop na FX problém... navíc přibývají dostupné dlouhé teleobjektivy. Navíc při dnešní rozlišení FX snímačů dostávám u FX výhodu větší univerzálnosti, kde když budu mít sklo 70-200mm tak u FX můžu mít použitelný rozsah 70-300mm úplně v pohodě, u DX ale začnu až na 105mm. Vše má své pro a proti. Prostě z FX udělám DX vždy, opačně ( za předpokladu, že nebudu skládat, což jde jen někdy ) to nejde.
Praxí jsem zjistil, že pokud
Praxí jsem zjistil, že pokud člověk chce skutečně mít ostrou celou plochu obrazu, tak nejlepším řešením je nasadit FX objektiv na DX tělo. Při focení na výšku tak třeba u portrétu celé postavy nehrozí, že obličej již bude neostrý, protože se nachází u okraje obrazového pole - na malých fotkách to není až tak vidět, ale od formátu 30x40 cm výše bývá neostrost již patrná, a to i objektivu Nikkor 24-70/2,8 i při zaclonění třeba na 8. Jsem zvyklý ještě z dob kinofilmu využívat celou plochu snímku a potom doma trpím:) Asi si budu muset v hledáčku D810 natvrdo nastavit DX obrazové pole, abych se dokázal okrajům snímku vyhnout.
Marku jsem vcelku zásadně
Marku jsem vcelku zásadně proti uvádění cropu jako většího ohniska, furt je to 200mm! Když si na D810 zapnu crop (DX) tak jako mám větší ohnisko? Nemám, je to jen výřez z obrazu a lepší detail fakt nedostanu. DX fotoaparáty (některé) mají větší pixel/cm2 hustotu na snímači tím jakoby obstarají víc obrazových dat, ovšem za cenu nižší kvality (šum, kontrast, objektiv opticky nestíhá apod.). Takže přínos velmi, ale velmi diskutabilní.
Jak říkám ohnisko nenahradíš a u aut to platí obdobně, objem taky nenahradíš.
Ano, uvádět výřez je
Ano, uvádět výřez je rozumnější jak "jako změna ohniska". Jenom jsem chtěl napsat, že když vezmu prima objektiv za rozumné peníze (třeba 80-200/2.8) a vyfotím s ním měsíc na DX nebo FX tak na FX to bude větší blecha a z DX ten měsíc bude hezčí.
Jasně, na širší záběry jsou asi lepší objektivy na FX.
to může a nemusí být pravda.
to může a nemusí být pravda. Pokud fotím s APS-C strojem co má dejme tomu 16Mpx a D810 v DX režimu nebo i FX a vyříznu, tak na tom budeme totožně.
Situace se může změnit při použití 24Mpx APS-C snímačů, kdy tam dostanu více obrazových informací. Ovšem za předpokladu, že je použitá optika na té nejvyšší kvalitativní úrovni a zvládám techniku focení. V momentě kdy musím s ISO výš, výhoda se rychle ztrácí, protože ta kresba vezme velmi rychle za svý a stejně je to nepoužitelný, nebo se musí downsamplovat a jsem tam kde jsem byl (bych byl) s FX.
Uvidíme jakou "revoluci" přinese D500, ale jak jsem tvrdil už dříve. Tohle je vyloženě foťák na sport a wildlife, kde ve spojení s teleobjektivy má co nabídnout, pro někoho víc, pro někoho míň dle stupně vybavenosti ...
V době D700 mělo smysl
V době D700 mělo smysl používat crop (D300) místo telekonvertoru, ale příchodem FF s velkým rozlišením to padlo a bylo lepší řezat.
Ale teď tpo je zas obráceně jako kdysi - na nějaké situace je lepší používat CROP místo FF, konkrétně D7200 ve spojení se sigmou 500/4,5 dává lepší výsledky (kresba i rychlost AF) než stejné sklo na D610 (nebo D800) a TC-14.
Po prodeji D700 jsem hodně rozmýšlel jestli koupit jetou D800 (D750) nebo D7200 a právě z toho důvodu sem skončil u CROP (Protože DSLR používám jen kvůli teleobjektivu, ostatní výhody cenově dostupných FF pro mě padají)
https://www.flickr.com/photos/breakmelody/24526000025/in/datetaken-public/
Příklady využítí 500mm ohniska - přepočet "ořezu" nevím, protože je to focené na CROP(1,5 čip) CROP (1,4x nastavení těla) což by bylo "efektivní" asi 1000mm ale je to ještě výřez - ke stažení je i původní rozlišení. Takový obrázek např. z d750 nedám (jedině s TC).
Nejsem zastánce super rozlišení, ale není vyloženě špatné světlo, dá se celé využít.
hele ono je to nakonec asi
hele ono je to nakonec asi jedno, tohle je taky měsíc focený FX (D810) s TC a možná je to o chlup lepší kvalita než to co máš bez TC ... :-)
http://www.megapixel.cz/foto/169208
No právě že to jedno není -
No právě že to jedno není - jen rozdíly ceny sestavy... třístovku většinou se dvěma TC člověk nepoužívá ne? asi to ostří, ale bude to jistě jiné než bez TC...
Nechci se hádat - jen jsem doplnil jiný pohled. Zvažoval jsem použití stejného skla a pro přímé srovnání by to chtělo navíc fotit měsíc za stejných podmínek a stejně provést postproces...Uznávám, že můj nemá super kvalitu, ale je to foceno mezi mraky z balkánu z ruky, spíš pro ilustraci (při porovnání 1:1 je velikost měsíce skoro 2x taková). mimochodem neposlal/ nenasdílel bys RAW ? :-)
Tohle vylezlo přes dva TC ?
Tohle vylezlo přes dva TC ?
O.o
Ufff, to je něco, co bych nečekal.
Jiný soudek je, že jsem zkoušel TC 1.4 s N 70-200 f2.8 VRII a tam mi přišla kvalita dost snížená a to prý je tohle sklo, které snese TC. Tak v tom případě 300mm f2.8 je nadevšechna moje očekávání. Zajímalo by mě jak by si stál N 200-500mm samotný a s TC.
zkoušel jsem 200-500 s TC20 ,
zkoušel jsem 200-500 s TC20 , ale už se moc nesnáší. TC14 a TC17 ještě OK.
Bohužel mi to nepřinese větší ohnisko, takže zbytečný na to s e tím zabývat.
Měl jsem v plánu ještě si půjčit 400/2.8 a tam nandat oba konvertory na 1150mm to by byla legrace... :-)
300 je super sklo. A léta se
300 je super sklo. A léta se traduje, že pevná skla mají lepší kvalitu jak zoomy, jen výjimky potvrzují pravidlo (třeba Olympus SHG).
Jinak tazateli - krajiny portrét atd..... bych se na upgrade vykašlal. Na zmíněné obory výhody D7200 nevyužiješ. Pokud tě tělo omezuje tak asi váš čím :-) a spíš to bude jen nutkání "mít něco lepšího"
Málo lidí využije co dnešní
Málo lidí využije co dnešní DSLR umí (vybavení) nebo co z nich padá (kvalita obrázků), jedno profík či amatér, ale kvůli tomu si je nekupujeme, nýbrž kvůli obrázkům a určité dovednosti stroje je pořídit v kvalitě, kterou chceme, bohužel i rozlišení do novin sem v digitálu viděl nastavený, jak jinak, kvůli malé SD kartě. Vy zdejší majitelé FF se skoro nemáte kam posunout, vlastníte skoro to nejlepší, tak můžete mít pohled trochu zkreslený, co kdo potřebuje nebo ne, nic ve zlém! V jádru pudla foťák nepotřebuje nikdo, zaorat brambory s tím nejde....
Kdysi zde jeden taky radil, ať si tazatel nekupuje DSLR, že co fotí mu stačí digitál, taky omyl, který majitel DSLR snad nemůže vyslovit, natož myslet vážně nebo je neznalej rozdílu.
Jako totální neznalec DSLR sem trochu věděl, co sem chtěl u první DSLR, ale až posunem o patro výš na D7000 se mi to většinově naplnilo, ale tím nechci říct, že D7200 není posun, je a kdo koupil nejspíš potvrdí, ale zatím mi co mám opravdu stačí (upřímně, musí, mít zbytečný háky....), takže tazatele chápu, i když nepíše, proč chce řadu D7xxx, ale s ohledem z čeho přechází se nedivím, dělá dobře.
Dcera s manželem si koupili D3200, už mi bylo nenápadně vyčteno, proč sem je nedokopal na D7xxx, já byl rád že polevili aspoň na 18-105 VR, ale já se u ní trápím, zvyklej na lepší, už jenom menší počet ostřících bodů, knoflíků, chybějící druhý roller, atd... a co je tuplem kámen úrazu je + tlačítko mezi ostatníma uprostřed, kde z logiky používání s přehráváním má být aspoň na kraji nebo u Play, lovte si čudlík po paměti....
Z mého pohledu jsou řada D7xxx perfektní pokročilé stroje, kdo na ně má, neváhejte, kdo má háků víc a chce víc, běžte dál, nicméně si myslím, že pro hodně lidí se tato série Nikonu povedla, až na umělé dokurvení, které Nikon tak bravurně ovládá, bohužel!
Máš docela pravdu v tom, že
Máš docela pravdu v tom, že obyčejní smrtelníci nevyužívá v zrcadlovkách maximum.
Ale zase na druhou stranu... co je maximum? Focení na manuál?
Znám lidi co mají zrcadlovky a fotí na auto. Proč? Protože je nebaví přemýšlet nad scénou, nebaví je nastavovat nic. Chtějí zmáčknout čudlík a mít fotku jak z časopisu. Nefotí do RAW, protože by museli udělat úkon navíc - vyvolat RAWy.
- tyhle máš na mysli?
Ad kdokurvení - je to naprosto geniální. Vyvinutí jednoho přístroje, jedné elektroniky a odstupňování možností :)
Ano, taky takoví fotografové
Ano, taky takoví fotografové existují, nicméně každého věc proč a jak s penězi zatočí.
Maximum se nevyužije už z jednoduchého důvodu, že každý fotí jinak, tudíž k pořízení obrázku využívá různé čudlíky i položky Menu. Tím maximem např.Intervalové snímání, Vícenásobná expozice, Bracketing, atd..., není to focení jenom na manuál M.
Umístění čudlíků co foťák, to skoro originál nápady, což pěkně popisuje Makofoto http://www.makofoto.cz/aktuality/NikonD500/D500.htm i když jenom z horní strany a já myslím i zezadu. Tuším že Macek zde někdy psal, že D700 je v čudlíkách s něčím podobná, že nemusí "přehazovat mozkovou vyhýbku" podle toho, co v rukách drží. Vždyť to sou neustále stejný čudlíky, za posledních pár let přibyly jenom dva, živý náhled a REC videa.
Ad jeden přístroj: Každý sám ví, jaké čudle, ale hlavně v jakém pořadí (a kde) je mačká před a po pořízení snímku a tím si určit logičnost nebo debilitu jejich umístění či jejich nutnost tam či onam je cpát (viz Makofoto). Vím, jde o zvyk, já myslím logiku, napři.Play s košem vedle sebe, ještě koš dál ke středu foťáku, ideál, nemůže se stát, že smažu fotku druhou rukou (koš u kříže), kterou v rozruchu můžu koš zmáčknout, stalo se mi i s potvrzením že chci smazat, místo abych mačkal kříž na posunutí nebo OK na něm na vrácení ze zoomu. V tom se mi zezadu napravo líbila řada D3xx a tuším že D700 je to samé.
Jenom sem chtěl napsat k autorovi vlákna, že nutně nemusí platit věta: "...spíš to bude jen nutkání "mít něco lepšího"...", ale i to může (bývá) být pravda (nejen ve fotoaparátech), opět, proč ne?!
myslím, že využití maxima je
myslím, že využití maxima je relativní pojem stejně tak jako zda se někomu fotka líbí či nelíbí nebo zda někdo preferuje prsaté brunetky a jiný ploché zrzky :-). Já bych to posuzoval z opačného hlediska, tedy z toho, čím to někoho omezuje. Pokud cítím, že mi přístroj neumožňuje to co chci, tak mě omezuje a pak zvažuji změnu a přechod na něco jiného. A paradoxně to klidně může být z DSLR třeba na bezzrcadlo...když budu fotit street photo a budu na sebe moc upozorňovat velkou D3s, tak budu koukat po něčem, co bude mít kvalitní výstup, ale bude malé a nenápadné. Využití všeho na těle moderní DSLR snad ani není možné. Jelikož každý má jiný styl, jiné nastavení a jiné preference. Také jsem měl občas stavy, že se nebudu tahat s velkou a celkem těžkou nikoňáckou třístovkou 2,8 a prodám ji a v klidu za to koupím třeba pevnou novou 300/4. Ale pak by mi někdy scházela třeba při focení v hale ta světelnost. Takže limit pro mě je světelnost a rychlý AF. Ten kdo cestuje po světě a chce i přesto dlouhé pevné sklo, tak pro něj bude limit právě ta váha a velikost a půjde do nové 300/4. Co se týče čudlů a dalších věcí, tak je to spíše o zvyku a člověk si zvykne rychle. V případě, že někdo používá dvě či více těl, tak pak je super, když jsou všechna na ovládání stejná. Já si třeba při akčním focení nemůžu vynachválit přesný a rychlý AF D750, který je vlastně stejný jako u D4s. Ovládání těla pro mě není limitující i když bych bral jiné.
tazateli jsem vzkázal totéž.
tazateli jsem vzkázal totéž. Jinak 200-500 na zoom hódně překvapil, snese i TCčka a neztrácí kresbu, resp. nijak dramaticky... viz.můj test
Myslím tím, že když prodáš DX
Myslím tím, že když prodáš DX sklo, tak se dá za určitých okolností sehnat srovnatelné sklo na FX taktéž bazar... Typicky 16-85 vs. 24-85, 12-24 vs 18-35, pak třeba 17-55/2.8 tam už by musel jít do Tamronu 24-70/2.8 apod... dají se najít alternativy. Prostě notně nemusí znamenat přechod na FX 100 tisíc za skla.
toť otázka, u pevných by to
toť otázka, u pevných by to bylo asi v pohodě, ale nevím jaký má skla. BTW. oni se dají i na FX sehnat slušný skla za slušný peníz ( hlaně bazar ), ale je to samozřejmě otázka větší obměny výbavy... Ale dokážu si představit poskládání slušných FX skel za prodejní cenu DX skel ( za předpokladu, že nemá jen 18-55 a 55-200 což asi ne...
Jetý Nikon skla na FX za cenu
Jetý Nikon skla na FX za cenu DX? V bazaru? To by mě zajímalo kde a co máš na mysli...
Vzhledem k tomu co fotíš bych
Vzhledem k tomu co fotíš bych bral D7100, bude stačit :-) Případně popřemýšlet o lehce použité D610, které začinají hezky cenově padat...
jenže kolega má evidentně DX
jenže kolega má evidentně DX objektivy, ty by musel prodat a přejít na FX. Což už zrovna není moc ekonomické, což hádám, že řeší, jiank by měl FX už dávno.
Ale jinak souhlas D7100 na krajinky stačí, D7200 přináší lepší rychlost a buffer což, jak píše, nevyužije...
Ja som sa rozhodoval tiež
Ja som sa rozhodoval tiež medzi 7100 a 7200 a zobral som 7100 a dokupil objektiv.Podla mna tam velky roziel neni.