Když se zaregistrujete a následně přihlásíte, získáte možnost publikovat komentáře, vkládat a komentovat fotografie, a mnoho dalších výhod. Využijte toho, je to zdarma.
Poslední fotografie
Tady se registrovaným a přihlášeným zobrazuje fotobazar
Na tomto místě vidí registrovaní a přihlášení fotografové bazar - registrujte se u nás také Registrace zdarma.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
- strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
- strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/photos/photos.module on line 924.
- strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/clients/client1/web23/web/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
Po zaostreni Nikon D5100 nekdy nefoti
¨
Autor: radek.paclt
Datum:
5. Únor 2014, 22:01:29
ahoj,
jsem uplny amater a moje prvni zrcadlovka je Nikon D5100. Zatim jsem to moc nestudoval a tak na automatiku proste valim fotky ruzne kvality. trochu me vsak zarazi, ze treba udelam 10 snimku a pak namacknu pro zaostreni a pri domacknuti to proste nic neudela. tedy proste to vubec nevyfoti.
muzete mi strucne rici, zda jsem blbej ja nebo je to nejaka vada fotaku? podotykam, ze v danou dobu jsem nevydel kontrolku zapisu na pametovku blikat, tedy moje prvni myslenka o pomalem zapise na kartu asi pada.
predem diky za jakoukoliv radu.
Radek
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
zkusil bych dvě kontrolní
zkusil bych dvě kontrolní řešení. Souhlasím s makofoto, že není zaostřeno a tak nelze exponovat. Nemám sice D5100, ale někde v menu (menu AF), bude nastavení zvuku při zaostření. To je první a celkem zřetelný signál, že je zaostřeno. Přístroj pípne, když zaostří a lze exponovat. Pokud se jedná o první zrcadlovku, tak to chce trochu cviku. Druhá možnost je nastavení AF na prioritu spouště, pak to fotí vždy nehledě na to, zda je zaostřeno. To bych při single zaostření (AF-S) nedoporučoval, tam bych nechal to, že musí být zaostřeno a pak lze exponovat. Ale zkusil bych přepnou na průběžné ostření (znamená to, že když bude namáčknutá spoušť, že přístroj bude stále přeostřovat, tady je většinou nastaveno, že lze snímat nehledě na to, zda je nebo není zaostřeno. Takže se neleknout, že můžou být snímky rozostřené, ale bude jasné, že lze snímat pokaždé. V nastavení AF je to označeno jako AF-C. A pak to chce zkoušet a cvakat, dostat to do ruky.
Jen tak mimochodem, pochybuji
Jen tak mimochodem, pochybuji o tom, že by na D5100 existovalo nastavení AF na prioritu spouště. Podle mě to není ani na D90, u D7000 nevím. Funkce je to velice užitečná, pokud chceme tlačítko AE/AF naprogramovat na ostření. Jedině tak je totiž tento režim použitelný.
Prosím tě, můžeš mi nějak
Prosím tě, můžeš mi nějak vysvětli "nastavení AF na prioritu spouště" v kombinaci s "pokud chceme tlačítko AE/AF naprogramovat na ostření. Jedině tak je totiž tento režim použitelný"?
Na D60 i D7000 nastavím ostření na AE-L/AF-L a tlačítkem spouště jenom nabírám expozici a fotím, tak se ptám na podrobnosti, co může být jinak a nevím o tom, když mi to fotí.
Odpověď je jednoduchá. Ono
Odpověď je jednoduchá. Ono totiž i když nastavíš tlačítko AE/AF na zaostřování (ostření palcem), tak nelze se zbavit blokace závěrky pokud není indikováno zaostření. A na nižších modelech to nelze přenastavit. Je to pořádný "bug", hodně nedomyšlené. Důsledek je ten, že na takto nastaveném foťáku nelze použít techniku "recompose and shot", musíš jen přesouvat zaostřovací body voličem. Pokud vybraný zaostřovací bod je mimo rovinu zaostření, závěrku nespustíš.
tak ono zaostřování palcem má
tak ono zaostřování palcem má i tu výhodu, že nemusím přepínat na single. Jelikož při namáčknutí spouště mi to nepřeostřuje. Takže tam mám vlastně stále AF-C. A i když budu fotit něco statického, tak zaostřím kam potřebuju, sundám palec a mám předostřeno. Pak můžu měnit kompozici, aniž bych měl problém s tím, že mi AF přeostří a hlavně nemusím neustále namačkávat spoušť pokud nezměním stanoviště. Třeba ve sportu je to super věc. Budu li fotit třeba vodního slalomáře v brance, tak tam jednou zaostřím a dokud nezměním pozici, tak můžu exponovat na toto místo třeba desetkrát, aniž bych si rozhodil zaostření při namáčknutí spouště. To je fakt super věcička :-).
předpokládám, že je tím
předpokládám, že je tím myšleno to, že lze v menu nastavit, zda chci upřednostnit expozici vždy nebo pouze, když je zaostřeno. U D7100 tato funkce je. Mohu tedy nastavit, zda budu exponovat vždy, když zmáčknu spoušť nebo pouze v okamžik, kdy je signalizováno zaostření.
Tušil jsem to správně,
Tušil jsem to správně, naštěstí. U D7000 je Volba priority zaostření AF-C (a1) a AF-S (a2), zjednodušeně fotit-čekat a jedinou výhodu vidím v tom, že při AF-C foťák může sériově fotit a objekt se svým pohybem dostane do zaostřené oblasti, jenže z ní zase vypadne, když AF-C nemusí ostřit, tak nevím, ale je jedno, jak tohle mám nastavený, na tlačítko AE-L/AF-L to má vliv jenom že fotí-čeká. Já mám nastaveno ostřit, rozmazaných snímků mám dost.
Patrně se fotoaparátu
Patrně se fotoaparátu nepodařilo zaostřit - neměl se čeho chytit - většinou jsou to tmavé či světle plochy bez kresby, na které by se automatické ostření mohlo zachytit. A protože má fotoaparát nastaveno, že bez úspěšného zaostření nedovolí pořídit snímek, tak po domáčknutí spouště nic neudělá.
no ale on oznaci cervene body
no ale on oznaci cervene body a pipne. tedy to preci znamena, ze zaostri.
nebo se pletu?
Předně tě chci upozornit, že
Předně tě chci upozornit, že u založení vlákna a popisu problému neuvádíš, že fotíš na AF-A, že ostřící bod zčervená a foťák pípne, o tom ses zmínil až dnes. Píšu to ke tvé reakci na wormena.
Režim AF-A má tu vlastnost, že je kombinací AF-S (jednorázové zaostření) a AF-C (nepřetržité zaostřování) dohromady a foťák vyhodnotí, co se před objektivem děje, podle toho se chová. Při rozhodování, jestli má AF-A přeostřit je o poznání pomalejší než AF-C, ten má v popisu reagovat, ale AF-A ne, ten musí víc přemýšlet.
* D5100 má 11 ostřících bodů a aby zabraly větší pole hledáčku, jsou dost daleko od sebe, tím pádem při focení portrétu může (i nemusí) dojít k tomu, že jeden bod bude na oku, ale hned vedlejší bude na větvi za hlavou, proto je nutný volit počet aktivních ostřících bodů podle toho, co fotíš, snížit tápání automatiky. Můžeš namítnout, že oko je blíž a větev dál, což je pravda, ale oko nemusí mít ostré hrany, nemusí mít kontrast, AF-A se nemá kde chytnout, ale větev vzadu tohle bude splňovat, automat spíš bude reagovat na ni a vykašle se na to, že je dál.
* Nebo máš 11 ostřících bodů, navoleno AF-A, namíříš na portrét, namáčkneš spoušť, foťák ti zahlásí zaostření, domáčkneš a ono nic, protože nepatrně hneš s foťákem a on zase tápe, on reaguje rychleji než tvůj prst na spoušti. Nevím jak dalece jsou jednotlivé typy zrcadlovek nastaveny blokovat ostření na spoušti (při namáčknutí), to musíš hledat v manuálu, jestli to tam je.
* Stejná situace nastane u AF-A při namáčknutí a překomponování, foťák neví, že překomponuješ a hne se.
Řešení u AF-A jsou různý:
* Pamatovat si, že foťák musíš napřed namáčknout, stejně jako každý digitál nebo kinofilmový automaty, dost lidí vezme foťák do ruky, namíří, cvak a jdou dál.
* Větší cit udržet foťák při domáčknutí spouště
* Používání tlačítka u palce AE-L/AF-L (v menu jsou různá nastavení). Spouští namáčkneš, aparát zaostří, nabere expozici, palcem zmáčkneš a držíš AE-L/AF-L, překomponuješ a domáčkneš spoušť.
* Když to jde, snížit počet ostřících bodů, případně použít jenom ty, které míří kam potřebuješ (kvůli kompozici), ty budou pracovat, jiný ne, ale citlivost těch okolních je menší, můžou tápat víc než prostřední, záleží viz oko-větev výše
Ještě by šlo použít (níže), ale to už je trochu větší "drama":
* nebo použít AF-S, ale zde musíš mít ruku fakt nepohyblivou, stejně jako focený objekt, což se nemusí dařit
* nebo AF-C, ten může vyrovnávat pohyby tvoje i objektu foceného
Neříkám, že je tohle vše řešení, možná ne, ale pořád lepší varianty než technická závada.
Ano to je signál zaostření a
Ano to je signál zaostření a zároveň dole v hledáčku se rozsvítí žlutý puntík jako indikace zaostření. Vypadá to jako blokace závěrky při nezaostření, ale foťák indikuje zaostření. Nedává to smysl. Nevzpomínám si, že by se mě někdy něco podobného stalo a řekl bych, že to není normální chování. Napadlo mě zkusit ještě vyčistit kontakty objektivu a foťáku, zda nějaká nečistota v kontaktech nebrání správné komunikaci mezi foťákem a objektivem. Když tak zkusit jiný objektiv, nebo si ho půjčit. Nastavení automatiky na foťáku podle mě nic ovlivnit nemůže, ale předpokládám, že po přepnutí ostření do manuálu na objektivu problém zmizí.